• 5
    niyet karın kaslarını bakla bakla çıkarmaksa ve spor salonu gibi bir yere gitmiyorsanız yapmanız gerekir. yanlış yapıldığı için çoğunlukla boyun ve biraz da bel ağrısı yapar. ellerinizi, ''mekik çekme pozisyonu'' adı altında, kafanızı koparmak niyetindeymiş gibi boynunuza sarar ve asılırsanız boyun fıtığına kadar giden sorunlar açarsınız başınıza. elleriniz kulaklarınızın yanında, kafanıza temassız bir şekilde olmalı. bel ağrısı yapmaması içinde, birden yüklenmemeli ve mekik sayısınız azar azar arttırmalısınız.
  • 6
    doğru yapıldığında karın kaslarını çalıştıran bir harekettir. halk arasında baklava olarak da anılan şekilde bir karına sahip olmak için tek başına yetersizdir. bahsi geçen şekilde bir karına sahip olmak içi bu güzide hareketimizi bahsi geçen kas gruplarını çalıştıran hareketlerle kombine etmek, bu arada beslenmenize de dikkat etmek gerekir. ancak olayın acıklı bir boyutu da şudur ki özellikle belli bir yaşın üzerindeki her türk erkeğinde bulunan ve türk kası ismiyle samimi bir forma sokulmaya çalışılan "göbek" neticesinde o bölgeye yerleşen yağların bir kısmı doğal yollarla yok edilemeyecek şekilde oraya yerleşmişlerdir. o dereceye ulaşmış yağlar ameliyatla vücuttan atılabilir sadece. karın bölgesindeki yağları eritmek için mekik gibi vücudun ayaklara doğru büküldüğü değil ayakların vücuda doğru çekildiği hareketler daha etkilidir. tabi hepsinin ötesinde en klask ve efektif olan yağ yakma metodu tempolu yürüyüş veya koşudur*.
  • 7
    karın bölgesindeki yağları eritmek ve karın kaslarını geliştirmek için yapılacak yegane hareket türü.

    karın bölgesi 3 çeşit kas grubunu içeriyor.
    üst karın kasları; göğüs kaslarının bittiği yerde başlayan ve karın bölgesinin büyük kısmını kaplayan kas grubu.
    alt karın kasları; karın bölgesinin alt-orta bölümünden başlayıp kasıklara kadar inen ve adonisi de kapsayan kas grubu.
    yan karın kasları; karın bölgesinin sağ ve sol kısımlarınlarında bulunan karın boşluğunu ve kaburgaların üstünü kaplayan kas grubu.

    bu kas gruplarının hepsi ayrı bir mekik çeşidi ile çalıştırılır. adonis için mekik dışında barfiks demiri ve şınav pozisyonu alınarak yapılan alternatif hareketler de mevcuttur.
    mekik çekilirken uyulması gereken en önemli kurallar;
    -kesinlikle ellerden yardım alınmadan karın kasları kullanılarak hareketler yapılmalı.
    -eller başın arka kısmında yahut şakaklar hizasında bulunmalı. boyun bölgesinde kesinlikle bulunmamalı. olası boyun fıtığı riski yahut çeşitli sakatlanmalar için çok önemli bir husus.
    -nefes düzeni çok önemli. karnı serbest bıraktığımızda nefes alıp karnı kastığımız zaman nefesimizi vermek ve kasları çalıştırabildiğimiz kadar zorlamak önemli.
    -bel hizalaması çok önemli. mekikte yatarken bel yerden yükselecek ve kaslar gerilecek kalkarken bel yere temas edecek ve karın kasları maksimum derecede sıkışacak. bu husus alt karın kasları çalışırken tam tersi. alt karın kasları çalışırken bel yere sıfır temas edecek ve kalçanın bütün hareketi alt karın kasları ile yapılacak.
    -sıfırdan yeni başladığınızda pek ağrınız olmaz. ben ilk başladığımda ki bundan 8 sene önce falan 150 tane mekik aralıksız çekmiştim. ters mekik sehbasında hemde. normal mekikten çok daha fazla kasları gerdirdiği için daha başarılı bir mekik sağlıyor bu sehba. ertesi gün yatakta doğrulamıyordum. ağrınız yok diye kendinizi zorlamayın. setler halinde çalışın. 3x13 3x20 şeklinde.

    sporu bıraktığımdan beri biraz salmıştım kendimi. 2 aydır falan pek düzenli olmasa da mekik çekmeye çalışıyorum.3 günde bir falan 30 ters mekik sehbasında 30 ters mekik sehbasında kelebek şeklinde mekik 20x3 üst karın 20x3 alt karın, 20x3 sağ 20x3 sol karın kasları şeklinde çalışmaya çalışıyorum. aksadığım çok oluyor açıkçası. bazen haftada 1'e bile düşüyor antrenman sıklığım. ama fark çok bariz. karın bölgesinde hafif yağlar olmasa kasların şekli çok belirgin.

    zordur, üşendirir, kastrır ama yaparsanız pişman etmez. baklavanız olmasa bile dümdüz karnınız olur. sağlıklı olursunuz. yapın efendim.
  • 10
    vücut geliştirmenin temel hareketlerinden biri olan mekik çekmek en bilinen şekliyle vücut ağırlığı veya makine kullanılarak yapılabilirken bacak kaldırma türevli hareketlerle de desteklenebilir. bu hareketler arasındaki temel fark da abdominal kasların daha ziyade üst ve alt bölümlerinin çalışmasıdır. düzgün oranlı bir karın görünümü ve dayanıklı karın kasları için mekik çekmek tek başına yeterli olmayabilir. ayrıca temel olmasına karşın hiç de kolay bir hareket değildir çünkü çoğu vücut geliştirme hareketi dolaylı olarak en başta karın kaslarını çalıştırdığı gibi karın kaslarını da lokal olarak çalıştırmak pek olası değildir, yani mekikte tüm vücut bir şekilde iş yapar; haliyle setler ilerledikçe karın kaslarının sızlamasından ziyade genel yorgunluk ve terleme had safhaya ulaşır.
  • 14
    askerlik boyunca beton zeminde yapmaya zorlandığınız, üzerine bir de kamuflajın tam bel üzerine dikilmiş bir düğmesi sebebiyle çifte ağrı çekerek ızdıraba dönüşecek olan hareket. halk arasında bilinen şekliyle karın kaslarını çalıştırmaz. daha doğrusu çalıştırdığı yerler karın kaslarıyla sınırlı kalmaz. üst bacak ve bel bölgesinden de destek alınır ki özellikle bel bölgesinden alınan destek türlü sakatlıklara davetiye çıkarabilir. karın kaslarını çalıştırmanın yolu contraction yani sıkıştırma hareketleri yapmaktır. ancak bunu karın kaslarıyla sınırlı tutmanın yolu bilinen mekikten ziyade hareket mesafesinin daha kısıtlı olduğu yarım hareketlerdir.
  • 18
    bilinçli yapıldığında eğlenceli. mümkün olduğunca kolaylaştırmak gerekiyor.

    evde yerdeyken sırtımıza bir yastık... o yastığın üstüne de ensemizin altına, daha küçük bir yastık koymak mekiği kolaylaştırıyor. bir kere mekiği sert bir zemin yerine, yumuşak bir ortamda yapıyoruz. bu sırada ayak tarak kemiklerimizi kanepenin altına sıkıştırdığımızda... veya birinden ellerinle, ayak tarak kemiğimize bastırmasını istemek de mekiği kolaylaştırır.

    bilinçli yapılmadığında zorlaşır ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. bir kere mekiği yaparken, gövdeyi belden kırmak yaygın bir hata. zaten bu yanlış hemen kuyruk sokumunda ağrı yapar. mekik belle ilgili değil. tamamen karın ve çevresindeki kaslarla ilgili.

    internetteki doğru videolar işimize yarayabilir: https://www.youtube.com/watch?v=5BY7UxNqCdA bu video benim işime çok yaramıştı. bir zamanlar kilo problemi olan bir arkadaşımla, tam ekranda bu video ile halının üstünde çalışırdık.

    yeri gelmişken... spor salonunda bireysel çalışırken ve ya kilo vermek için kesinlikle protein tozu ve ya zayıflama hapı kullanmayın. inanın hiç gerek yok. sadece zararı var. aşırıya kaçmadan düzenli spor yeterli.

    *mekik kilo vermek için tek başına yetmez. ama karın yağlarını eritmek ve kaslarını güçlendirmek için önemlidir.
  • 19
    buradaki bütün yazar ve okurlarin belirli bir olgunlukta oldugunu farz ederek yaziyorum bu entryi.

    mekik cekerek zayiflamaya calismak = mastürbasyon ile kol kasi yapmaya calismak.

    birisi ne kadar absürd ise digeri de ayni derecede absürd. keza mekige gereksiz hareket demek daha absürd. * *

    (bkz: bilgi sahibi olunmadigi durumlarda, kitaplara ya da uzman kisilere basvurulmasinin, beden ve akil sagligina yarari olan konular)
  • 21
    plank, toes to bar, knee to elbow, v-up gibi karın hareketlerinin yanında leblebi çekirdektir. mekik çekmek ney lan ? fasa fiso.

    en ideali karnını sıkmak zorunda olduğun hareketler/sporlardır. bak overhead squat yaz google'a harekete bak. kafanın üstünde o pozisyonda halter barı varken squata eğilmeye çalışırken karnını öyle bir sıkman lazım ki bir eğilme 10 mekik gücünde olur.

    ya da misal boks. karnına yiyeceğin bir yumruk tehlikesi varken vücut orada ki kasları öyle bir sıkar ki sen bile şaşırırsın.

    bir de mekik çek çek ön tarafı kuvvetlendir ama belini kuvvetlendirme bak bakalım ne oluyor mevzusu var. ben söyleyeyim ne olacağını.

    5 harf ve 2 hece söylüyoruz işte;

    (bkz: fıtık)
  • 22
    bu konuyla ilgili bazı spot bilgiler vereyim.
    -sürekli aynı zorlukta mekik çekmek karın kaslarınıza kuvvet kazandırır. artan zorluklarda mekik çekmek karın kaslarınıza hacim kazandırır.
    -hacim ve kuvvet aynı şey değildir. balon esprisi buradan gelir. hacim artışını sağladıktan sonra, kasların kuvvetini arttırmak için direnç egzersizleri yapmak gerekir.
    -bölgesel zayıflama diye bir şey yoktur. spor salonlarının müşteri çekmek için uydurduğu yalandır.
    -sadece mekik çekerek büyük kilolar veremezsiniz fakat hiç yapmamaktan daha iyidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın