• 26
    büyük paraların döndüğü proje. para neredeyse orada sırtlan gibi kümeleşen zihniyetin tek başına bize bırakmayacağı dünden belli zaten. dursun özbek'in bunların borazanı kanala çıkması da bundan sonrası için bir şey anlatmalı.

    inşallah az çok bir şeyler alabiliriz bu sırtlanların arasından. keşke bankalar birliği anlaşması vs hiç çıkmasak da gelen parayı yeni yatırımlar, gelecek için yeni arsalar vs almak için harcasak. bizi 2-3 sezon iyi götürecek kadrolar kursak. zaten ancak bu işe yarayacak gibi geliyor. biz bankalar birliği anlaşmasından çıkınca diğer kulüplerin borçlarını silerler bunlar.

    hayırlısı bakalım.
  • 27
    kemerburgaz temel atma töreni yapılalı ve mecidiyeköy'deki gs store arazisine yapılan binadaki daireler satılalı aşağı yukarı neredeyse 2 sene kadar oldu. bu 2 proje bitti mi henüz? bitmedi. o zaman galatasaray florya'yı yapar algısı neye dayanıyor çok merak ediyorum. bu iki proje çok daha küçük ölçekli üstelik. rekabetçi takım kurup yarışacak mısın yoksa inşaat mı yapacaksın parayı hangisine ayıracaksın? bunu taraftara artıları eksileriyle nasıl anlatacaksın bu sabırsız ortamda.

    bankalar birliği anlaşmasına her sene 30 milyon dolar faiz ödüyoruz diyor yönetim. riva projesi bile başlayalı 6-7 sene oluyor hala satışlar bitmiş değil. iyi senaryoda florya da bu kadar sürdü desek (!) bizim yaptığımız durumda zaten 180-210 milyon dolar faiz giderinden kurtuluyorsun. bu hesaplamaların iyi yapılması ve genel kurulda anlatılması lazım. ben dursun özbek'i haklı buluyorum bu tartışmada.

    eldeki kuş daldaki kuştan iyidir. kendimiz bitirebileceğimiz meçhul bir projeye (önceki örnekleri emsal alarak bu yorumu yapıyorum) ölme eşeğim ölme diyeceğimize verirsin iyi bir yüklenici firmaya, bankalar birliğinden çıkacak peşinatı da alır faiz yükünden kurtulursun. sıfır borç bir galatasaray'la elde edeceğin gelirle akıllı yatırımlar yaparsan projeyi kendin yapacağında elde edeceğin gelire bir şekilde ulaşabilirsin. en iyisini galatasaray genel kurulu bilir diyip çekilelim aradan.
  • 28
    bugüne kadar kendi kendimize yapabildiğimiz yegane inşaat projesi mecidiyeköy'deki loe residance. onun da ne kadar sürede nasıl tamamlandığı, güncelde durumu malum. onun öncesinde de milattan önce florya binasını kazma kürek yapmışız. stadın çatısı, spor salonu projeleri de diğer olumsuz örnekler. kemerburgaz inşaatı ise bu noktada bizi şaşırtsa da ilk projelerdeki gs amblemi gibi olan o tesis yerine çok daha basit bir inşaat olduğu da bir gerçek ve bu projeler müşteriye sunulacak yerler değil kendi kullanımımızda olan hataları kusurları ile kabul edilecek yapılar.

    kendimiz yapmaya kalksak yine bir inşaat firmasına taşeronluk vereceğiz o adamlar yapacak ve onlar da karını koyacak. bize ilave kaynak getirebilecek tek fark satış pazarlamayı biz yaparsak daha karlı olabileceğimiz.

    bunun yanında üzerinde ipotek olan bir menkule ait bir inşaattan tapu olmadan yapılabilecek sınırlı satışta beklentilerin çok altında kalabilir. yönetimin ömrü yetmeyebilecek bir inşaatta insanların güvenini sağlamak bence kolay değil. ben şahsen üzerinde ipotek olan, yönetim istikrarının hakemlerin düdüğünde ve genel kurul üyelerinin 2 dudağı arasında olan bir kurumun üstlendiği projeden herhangi bir menkul almaya sıcak bakmam.

    diğer başkan adayı da florya'da emlakçıya sormuş kaç para eder diye. insan bir rapor hazırlatır eksper şirketlerine onu sunar işini sağlam kazığa bağlar.

    yukardaki sebepler ile ne mevcut ne de olası yeni yönetimin bu büyüklükte bir inşaat kendimiz yapabilecek düzeyde bir bilgi birikimi olmadığı ve işin elimize patlayacağı görüşündeyim. nef inşaat işe girmediği ve erden timur'un başında olmadığı hiç bir durumda kendimizin yapmasının manası yok. erden bey yönetimde olsa bile bu inşaat topuna girmez bence adama kim bilir neler söylerler.
  • 29
    bu projedeki büyük olan sorun kendimiz yapmamız veya bir firma ile anlaşmamız değil, projenin getirisi hakkında.

    dursun özbek tarafında olanlar "kendimiz yaparsak 450-500m $, firmaya verirsek 400m $" fiyat bilgisinden bahsediyor. özbek'in rakibi süheyl batum ise elinde ıslak imzalı teklif olduğunu belirtip, fiyatları gelir gider olarak (yakındaki bir projeyi örnek göstererek) nasıl hesapladığını açıkladığı halde, dursun özbek'in aldığı teklifler hakkında yaklaşıkta olsa bir rakam bilgisi vermemesi kendisine olan güvenimi azaltıyor. "sizin hesabınızda şu şu rakamlar yanlış, doğrusu budur." demek zor olmamalı.

    süheyl batum kendimiz yaparsak karımız net 900m $ diyor bu rakam doğruysa bir firmaya versek en az 750-800m $ getirisi olmalı.

    süheyl batum'un açıklamalarında iddia ettiği "dursun özbek’in birçok genel kurul üyemize ifade etmiş, florya’nın yabancı menşeili bir şirkete 400 milyon dolara satıldı, 70 milyon dolar avans alınacak " suçlamalarına cevaben başkan dursun özbek, "gs başkanlık makamına saygı gösterilmeli", "peşkeş diye bir şey olamaz", "gs için en iyisini yapmaya çalışıyoruz" gibi politik laflar söylemeyi bırakıp rakamlar ile konuşmalı. tv programında anlaşama yok dedi ama bir türlü "beklediğimiz gelir budur" demiyor böyle devam ederse seçimi kaybedebilir.

    son olarak; bu memlekette, bu bölgede m2 fiyatlarını ve m2 inşaat maliyetlerini sadece bu iki başkan adayı mı biliyor? neden 3. şahıslar, emlak uzmanları, bilgili inşaat firmalarından fiyat bilgisi, görüşü duymuyoruz? gs üyeleri içinde bu işi bilen emlak uzmanları, inşaatçılar yok mudur? birileri neden ortaya çıkıp "doğru rakam budur" demiyor? bu zor bir şey olamamalı.
  • 30
    son dönemde yazılanları okuyunca, kendimce okurları doğru bilgilendirmek adına bir şeyler aktarmaya karar verdim. çünkü m2 si 12.000 dolarlar falan havalarda uçuşmaya başladı. umarım bilgi kirliliği bir nebze yok olur.

    öncelikle bizim ne kadar arsamız var?
    efendim ilk gün 20 dönüm arsamız vardı, sonra yaklaşık 1,1 milyar bedelle emlak konuttan 40 dönüm daha alındı toplamda 60 dönüm oldu.
    buna ilave sayın başkan ın 14 mayısta bir röportajı oldu. orada 20 dönüm daha bağışçıdan
    kazandırılan arazi olduğunu ifade etti.
    bununla birlikte arazimiz 80 dönümdür.
    https://x.com/.../1790397821054595463

    ikincisi, bu arsanın ne kadarı konut imarlı?
    yani ne kadarına konut yapabileceğiz?
    şimdi bir link paylaşıyorum,
    https://www.emlakkonut.com.tr/...df16032018103446.pdf
    bu linkte daha önce kendi 20 dönümünü emlak konuta verdiğimiz hali ile toplamda yaklaşık 60 dönüm üzerinden ihaleye çıkmış gelir paylaşımlı işin ihale ilanı bulunmaktadır.
    bu ilanın 2. sayfasında arazi bilgileri paylaşılmıştır. buna göre yaklaşık 63 dönümlük arsanın:
    42.000 m2 si konut
    1.500 m2 si dini tesis
    5.000 m2 si ilk öğretim alanı
    ve kalan 14.000 m2 de parktır.
    yani bizim yuvarlayarak 80 dönüm dediğimiz arazinin, 60 dönümlük kısmının ancak 42 dönümü konut kompozisyonuna uygundur.
    kalan 20 dönümle alakalı bir bilgimiz yok. başkan çok yeni açıkladı fakat, 1/4 ü park geri kalanı konut kabulü yaparsak buradan da yaklaşık 16.000 m2 konut imarlı arazi gelir.
    yani toplamda bizim elimizde yaklaşık 58.000 m2 konut imarlı arazi var demektir.

    üçüncüsü, satılabilir alan ne? kapalı alan ne?
    efendim, yukarıda ihale ilanını paylaştığım linkte yine aynı sayfada emsal bilgisi var. florya arazisi için bu sayı 1,3 tür.
    buradan hareketle emsale konu zemin üstü yapı alanı yaklaşık 75.000 m2 olmaktadır.
    piyasada satılabilir alan bürüt inşaat alanı üzerinden yürümektedir. planlı imarlar yönetmeliğine göre istanbulda bürüt faktör katsayısını yaklaşık 1,3 alırsak; yaklaşık 100.000 m2 satılabilir alan hesaplarız.
    ilaveten bu alanı oluşturmak için satılamayan alan ( teknik alanlar, sığınak, sosyal tesis gibi..)
    teşkil etmek gerekir. bunları da yaklaşık %20 dersek, bizim toplam yaklaşık inşaat kapalı alanımız da 120.000 m2 olur.

    bu bölümde özet geçiyorum,
    arsamız toplam 80 dönüm.
    satabileceğimiz alan 100.000 m2 ve
    120.000 m2 kapalı inşaat alanımız var.

    dördüncüsü,
    ortalama maliyet ve satış fiyatları ne?
    maliyet için yapacağınız konut ne kadar lüksse o kadar maliyet etkilenir. ama 1.000 usd/m2
    kabul edelim bunun altına zaten zor düşer. ilaveten satış vb. soft maliyetleri de koyalım, zemin riskini vs de ekleyip 1.200 usd/m2 kabul edelim. bu fiyat kdv hariçtir.
    satış için konu biraz daha karışık. bir çok gayrimenkul değerleme ilkesi var. ama biz zamana yaymadan proje sonundaki olası değerlemeleri vs yi içine yedirerek 6.000 usd/m2 diyelim. ( benzer proejlerden değer alınmıştır. koru florya, avrupa konakları, ekşinar konakları gibi…) bu fiyata kdv dahildir.

    beşincisi, toplam satış gelirim ve maliyetim ne?
    yukardaki bütün bilgilerin özetinde,
    toplam maliyet 120.000*1200 = 144m usd olmaktadır.
    kdv dahil yaklaşık 173m usd olmaktadır.
    satış ise, 100.000*6.000= 600m usd olmaktadır.
    bu hesaba göre, yaklaşık kar 427 m usd vergi öncesi kar hesaplanmakta olup,
    gelir vergisinden sonra net 320 m usd kar olmaktadır.

    sonuç olarak, galatasaray ın florya’dan net 320m usd kazanma potansiyeli var. bu rakam artı eksi %10 oynayabilir. yani milyar dolarları falan görüyorum çok şaşırıyorum. bunun gerçekleşmesi için net alanı 50 m2 1+1 i 50 milyon tl ye falan satmanız gerekir. bu mümkün değildir.

    bu işi kendiniz yaparsanız inşaat bi %20 ilerlesin gerekirse satmayalım kadar kredi çekersiniz. onun maliyeti yaklaşık 10 musd kabul edelim.
    müteaahit olursa da çıkan haberlere göre demek ki bu işten bi 30 ile 50 m usd arasında kar vermeniz gerekir. o zaman da kendimiz yapalım birine verelim farkı 40-50m usd bandında olur.

    inşaatı kendiniz yaparsanız şöyle önemli bir konu var, nakit akışı bozmayacak şekilde inşaat maliyeti karşılığında finansmanı bulmanız gerekir. basına yansıyan konunun yani, dursun bey ile erden beyin arasındaki fikir ayrılığının tam açıklaması da bu sanırım. biz yapalım ve yapmayalımın arasındaki 50m usd. potansiyel kazanç, belki de başka bakış açısıyla 3 tane zaniolo ve olası avrupa’da kupa başarısı. ya da işi ben yapcam diye orataya çıkıp yapamama ve olası gelirden de olma.

    not.
    anlatım ve hesap kolaylığı açısından hep yuvarlanmış değerler kullanılmıştır.
  • 32
    türkiye bankalar birliği borç yapılandırması başlığında da biraz konuya değindim ama atladığımız nokta bu ülkede banka kredi vermezse ekonomi dönmüyor. nakit paranın bu kadar değerli olduğu, insanların mevduat faizi ile deli gibi para kazandığı bir dönemde de kimse 3 milyon dolarını gidip nakit olarak taş’a bağlamaz diye düşünüyorum.

    yani projeyi kendimiz yapalım satalım modeli seçilirse paranın bize dönüşü beklendiği kadar hızlı olmayacaktır. bundan 15 sene önce ülke olarak betona para gömdüğümüz dönemde olsak 3 gün içerisinde tüm projeyi satar paraları hesabımıza aktarırdık ama bu kadar uzun soluklu bir projeyi finanse edecek bir nakit akışının yani satışın bu ekonomik şartlarda sağlanabileceğine çok ihtimal vermiyorum.
  • 33
    süheyl batum o kadar abarttı ki durumunu burada yapılacak olan şeyi çok merak ettim. ne yapacağız uzay üssü mü kuracağız, silah fabrikası kurup dünya devletlerine mi satacağız, yapay zeka futbolcular yapıp satacak mıyız? nedir buradaki projeyi bu kadar elzem kılan? hayır bu proje olmadan 119 sene gelmiş bu kulüp. şu an bu proje olmazsa kapısına kilit vurulacakmış gibi bir durum sezinledim süheyl beyin anlatımından.
  • 35
    galatasaray’a büyük gelir kazandırması beklenen şu anki tesislerin yerine yapılacak proje.

    ben de dursun özbek gibi düşünüyorum. futbol kulüpleri, inşaat yapmamalı. futbolcu alım satımlarında deli komisyonların döndüğü, storlarda devasa yolsuzlukların olduğu, kombine-bilet satışlarında en çok karaborsacı organizasyonun kazandığı türkiyede ki kulüplerde yolsuzluk ve istismar hat safhada. inşaat gibi süresi uzun istismara çok açık bir faaliyet kulüp bünyesinde yapılmamalı. proje satılıp, ileriye dönük geiir kısmını kırdırılıp, borcu ödeyip gerisi ana faaliyet spor futbol yatırımı için kullanılmalı. mümkünse hiçbir insan, aracı dahili olmadan.

    erden timur da bunları biliyor. benim tahminim, ya da inanmak istediğim, kendisinin kötü polisi oynayarak, inşaat şirketinden alınacak payın yüzdesini arttırmaya çalıştığı yönünde. türkiye’de inşaat işinde kuraldır: ne kadar çok ayarında ve inandırıcı rekabet ve çatlak ses oluşursa, inşaat şirketi, vereceği yüzdeyi o kadar çok yükseltir.
  • 36
    bugün de süheyl batum, metrekare fiyatının 13 bin dolar olduğunu iddia etti.

    sahibinden de dönüyorum bakıyorum, sağımıza bakıyorum, solumuza bakıyorum maks 6.500 dolar metrekare fiyatı. hem de sıfır binalar.

    hadi diyelim burada büyük bir proje olacak, o yüzden, ekstra metrekare fiyatı çıkacak. e iyi de çarpı iki mi olacak bu durum?

    riva'daki olan mevzu nedir bilmiyorum da, projenin başlama tarihi 2017. baba 7 yıldır neredeydin sen yahu?

    çok ilginç vallahi. bizim bilmem kaç bin üye olayı çakozlayamamış, peşkeşçi dursun özbek'e, tekrar hak vermiş, florya'yı da teslim etmiş. bizim üyeler de peşkeşçi galiba.
  • 37
    süheyl batım'un konuşmasından çıkardıklarım şunlar:

    - metrekare fiyatı 13bin dolara satacak. etrafındakiler 6500 dolar olsa da galatasaray adı değer katacakmış. allah aşkına çocuk muyuz biz? :d
    - hesapta hiç vergi adı geçmedi, 1milyar dolarlık satış yapacaksın ve devlet sırtını sıvazlayıp yarasın koçuma mı diyecek? vergi olmadan 750 milyon dolara düştü zaten hesap. bir de o düşecek.
    - maaliyet 150m dolar. biz yapacağız. bir yerlerde 150m dolarımız var da ben mi bilmiyorum?
    - satışın başlamasına kadar deli gibi zaman geçecek. faizler böyle seyrederse yıllık 30m dolar faizi de düşüverelim kârdan.
    - bu arada futbol takımı da uçup kaçacak.
    - üstüne de amatör branşları güçlendirecekler.

    konuşmasını da, "şampiyonlar ligini kazandıktan sonra kulübü kapayıp, ordan gelen parayla şirin bir deniz kenarı beldesinde cafe açacağız." diye bitirse mük* olur.

    bu gereksiz yayından benim anladığım şu ki: davalarla işleri uzatıp 50-100 milyon daha sokacaklar kulübe. hayırlı olsun.
  • 38
    fiyatları vs. bir kenara. bence en büyük sorun türkiye gibi stabil olmayan bir ülkede, galatasaray gibi stabil olmayan yönetimlerin olduğu bir camiada uzun soluklu ve bu kadar büyük bir proje nasıl yapılacak?

    https://www.galatasaray.org/...saray-baskanlari/139
    şuraya listeyi bırakıyorum. ali sami beyi saymazsak, tarihimizde en uzun süre kesintisiz başkanlığı özhan canaydın yapmış. rahmetli 6 yıl boyunca kesintisiz başkanımız olmuş. şimdi 150.000 metrekare alanı projeleyip, yapacak, pazarlayacak, satacak. bunu bir yönetimin yapma şansı bence yok. belki etap etap yıllara ayırıp yapabilirler, ona bir şey demiyorum. erden timur'u bir dinlemek lazım. kendisinin önerileri nedir, finansmanı nasıl düşünüyor vs. bizimki kuru, yüzeysel bilgi.
  • 39
    bence burada esas sorun, genel kurul'un verdiği şartlı izinlerin hiçe sayılarak adeta yangından mal kaçırırcasına ihalenin oldu bittiye getirilerek bu projenin önceden belirlenmiş bi' gruba verilmeye çalışması. yoksa süreç kamuoyuna açık ve yazıldığı gibi bağımsız denetim kurumlarıyla beraber şeffaf ilerlese bu projeyi galatasaray'ın kendisinin yapmasına gerek yok ama durum böyle olmayınca buranın inşaatı birilerine verilmek isteniyormuş gibi bi' izlenim yaratıyor.
  • 40
    bu projeyi galatasaray'ın kendi kendisinin yapmasını istemek bence hayalcilik.

    bu işin çimento ihalesinden tutun da, molozların taşınmasına kadar her şey için ayrı ayrı patırtı gürültü çıkacak. bazı insanlar belki yönetime yakın olduğu için belki de gerçekten hak ettiği için ihale alacak ama hem kulübün hem de yönetimin anlamsız polemiklerle uğraşmasına sebebiyet verecek. ayrıca unutulmamalı ki galatasaray bir spor kulübü, inşaat firması değil. bu alanda yetkin bir firmaya teslim edip, doğru gelir planlamasıyla yapılması en doğru olandır.

    bir de unutulmamalıdır ki florya deprem bölgesi, buraya yapılacak inşaat için ekstra bir tedbir ve özene ihtiyaç var. galatasaray markasını depremde ölecek insanlar ile -inşallah deprem olmaz- yan yana getirmek ne derece mantıklı.
  • 41
    avrupa'da onlarca örnek var sadece stadını yapmaya çalışırken bin tane sorunla uğraşıp sportif başarıyı kaçıran. şimdi dünyanın en yüksek faiz oranlarıyla, sıfır öz sermayeyle, sıfır ekiple, bu ekonomik koşullarda devasa bir gayrimenkul projesini kendimiz yapalım deniyor ya; gerçekten olacak iş değil

    şeffaf, herkesin katılabildiği, herkesin izleyebildiği, herhangi bir gizli ajandanın olmadığı bir ihale yapalım. bunu galatasaray olarak kendimiz yapalım. en iyi teklife bakalım. işimize geldiyse verelim, gelmedi mi seneye tekrar çıkalım. bir an önce parayı alıp bankalar birliği anlaşmasından çıkalım. bir an önce yüksek faiz ödemesinden kurtulalım. bir an önce gündemden çıkarıp şampiyonluğa odaklanalım.
  • 42
    bu iş başından uluslararası denetim firmaları ile birlikte önden karlılık oranı belirlenmiş bir şekilde inşaat sektöründe olan gsyiad üyelerinden bir konsorsiyuma ihale edilmeliydi.

    ben size sıkıntının ne olduğunu söyleyeyim. her akçeli iş olduğunda divan kimseye güvenmiyor. mutlaka içlerinden birileri çıkıp "bu işte bir iş var" diyor. işte bizim divanda isteniyor ki kimse kazanmasın. sadece galatasaray bu projeden kazansın. neden kazanmıyorlar? sizin iş gücünüz yok, bu işi yapabilecek donanımınız yok, makineniz yok, satış pazarlama ekibiniz yok. nasıl yapar galatasaray? inşaata başlayacak 100 milyon $ paramız var da biz mi bilmiyoruz? bu şartlarda konsorsiyum üyeleri galatasaray'lı olsalar bile kazanacaklar. başkaları kazanacağına onlar kazansın. adamlar diğer işlerini bırakıp bu işe öncelik vereceklerse kazanacaklar tabii ki.

    herkes bir şey söylüyor. eleştiri tamam da "biz hesapladık" mantığı gördüğüm en saçma sav. florya m2 fiyatlarına bakılıp 150.000 m2 inşaatın maliyetini nasıl çıkarttınız diye soran yok. bankalar birliği'ne bu süre zarfında ödememiz gereken faizleri bu inşaatın maliyetine dahil etti mi mesela kendisi? bu inşaat alanının tamamı konut değil. konut dışı en azından 50.000 m2 alan var. bu alanlara dikilecek bina, altyapı, peyzaj, hafriyat ne olacak? bunlar tam maliyetler. bu 10 katlı bina yapmaya benzemiyor. yıllara sari olacak bir inşaatın maliyetlerinin nereye gideceğinin ,vergisinin, stopajının, sgk, ruhsat, altyapı, üst yapı, ulaşım, gelir vergisi.....vs. projeksiyonu yapılmadan, bu kadar büyük bir inşaata bir spor kulübü sadece biri çıkıp " bölgede m2 10.000$ bu hesapla biz yaparsak bu işten 900 milyon $ kazanırız" demesiyle girecek hali yok.

    erden timur bu işe dair " peşkeş yok sadece farklı bakış açıları var" dedi. bu adam milyonlarca m2 inşaat yapmış. projeksiyon yapmayı maliyet çıkartmayı biliyordur. "galatasaray olarak biz de yapabiliriz" dedikten sonra ilk tepkileri hatırlıyorum. "nef olarak yapacak" diyerek adamın üzerine öyle gidildi ki çıkıp açıklama yapmak zorunda kaldı. "ben bu işin hiç bir yerinde yokum ve olmayacağım" diye.

    kısaca bu inşaatı galatasaray yapmaya kalkarsa emin olun ki sadece tartışmalardan o inşaat 50 yılda bitmez. her iddiaya da girerim. çünkü bu kulübün yapısı bu. bunu dışarıya verirsek daha mı az para kazanacağız? eğer bu fark uçurum değilse bence doğru olan bu. aksi halde bu iş iyice zıvanadan çıkıp bataklığa saplanacak. benim hissiyatım bu.

    edit: ayrıca şampiyonluk maçından 2 gün önce canlı yayına çıkılıp bu konuların açılmasını da asla doğru bulmuyorum. erinç ve kerem tabii ki bir takvim doğrultusunda hareket ediyorlar ama bir aday'ın bu kadar önemli bir zamanda bu tarz polemik konulara girmemesi gerekirdi. vaatlerini ve yapacaklarını anlatması daha iyi olurdu en azından 3 gün sonra şampiyon olunca istediği polemiğe girebilirdi sayın batum.
  • 45
    açıklama iyi hoş olmuş ama süheyl hocanın ekibinin en doğru olduğu nokta bence mevcut yönetimin şeffaf yürütmemesi süreci. riva projesinde teslimat tarihi gecikmiş, hukuki bir aksiyon alındı mı belli değil. cezai işleme uğrar bu tarz gecikmeler diye biliyorum. muhtemelen inşaat sektöründeki daralma yüzünden yükleniciler işleri yavaşlattı veya durdurdu. fakat arazi sahibi olarak bu kadar anlayışlı olmak zorunda mıyız? yoksa biraz ahbap çavuş ilişkisi mi var?

    bir diğer nokta, bankalar birliğinden çıkma konusu. florya'dan alınan avans ile çıkacağız denildi. kayıtları mevcut. florya projesini erden timur anlatırken zaten biz yapacağız demişti onu geçiyorum. ihalenin açık yapılması, denetleyici olması, canlı yayınlanması vs. bir sürü tedbir konulmuştu şeffaf olması açısından. muhtemelen muhalefetten aday çıkmasaydı, anlaşma oldu bittiye getirilecekti. gözüken tablo malesef bu. inşallah bu konulara da açıklık getirirler, yoksa ben kişisel olarak kulübün bunu yapabileceğine inanmıyorum. fakat kulüp en karlı şekilde, en rekabetçi şekilde bundan faydalanmalı diye düşünüyorum.
  • 46
    finansmanı kuvvetli, kendini kanıtlamış inşaat şirketlerinin bile projesine topraktan girdiğiniz vakit daha ucuza gayrimenkul satın alırsınız. galatasaray kulübü ki, şu ana kadar ne kadar projesi varsa stad, tesis, mecidiyeköy'deki otel(?) yıllarca atıl kalıp vaadedilenden onlarca yıl sonra tamamlansın ya da hiç tamamlanamasın.

    ne stadın üstü kapandı, ne basketbol voleybol için salon yapıldı. milyonlarca lira verip ev alacak olan bunu bilmiyor mu?

    bazı uyanıklar seçim propagandası yaparken bitmiş konut üzerinden hesap kitap yapıyorlar. o zaman sorarlar adama. topraktan ucuza satıp gelir elde etmeden ya da bankalara yüksek faiz ortamında borçlanmadan bu inşaatı https://www.youtube.com/watch?v=TnE6cJHJjJE diye.

    gelir paylaşımı en iyi modeldir. aksini düşünen varsa buyursun kendi en yüksek teklifi verip alsın ihaleyi. kulübü çok seviyorlar düşünüyorlarsa para kazanmadan yapsınlar. tüm kazancı galatasaray'a bıraksın. tutan mı var?
App Store'dan indirin Google Play'den alın