• 42
    bu iş başından uluslararası denetim firmaları ile birlikte önden karlılık oranı belirlenmiş bir şekilde inşaat sektöründe olan gsyiad üyelerinden bir konsorsiyuma ihale edilmeliydi.

    ben size sıkıntının ne olduğunu söyleyeyim. her akçeli iş olduğunda divan kimseye güvenmiyor. mutlaka içlerinden birileri çıkıp "bu işte bir iş var" diyor. işte bizim divanda isteniyor ki kimse kazanmasın. sadece galatasaray bu projeden kazansın. neden kazanmıyorlar? sizin iş gücünüz yok, bu işi yapabilecek donanımınız yok, makineniz yok, satış pazarlama ekibiniz yok. nasıl yapar galatasaray? inşaata başlayacak 100 milyon $ paramız var da biz mi bilmiyoruz? bu şartlarda konsorsiyum üyeleri galatasaray'lı olsalar bile kazanacaklar. başkaları kazanacağına onlar kazansın. adamlar diğer işlerini bırakıp bu işe öncelik vereceklerse kazanacaklar tabii ki.

    herkes bir şey söylüyor. eleştiri tamam da "biz hesapladık" mantığı gördüğüm en saçma sav. florya m2 fiyatlarına bakılıp 150.000 m2 inşaatın maliyetini nasıl çıkarttınız diye soran yok. bankalar birliği'ne bu süre zarfında ödememiz gereken faizleri bu inşaatın maliyetine dahil etti mi mesela kendisi? bu inşaat alanının tamamı konut değil. konut dışı en azından 50.000 m2 alan var. bu alanlara dikilecek bina, altyapı, peyzaj, hafriyat ne olacak? bunlar tam maliyetler. bu 10 katlı bina yapmaya benzemiyor. yıllara sari olacak bir inşaatın maliyetlerinin nereye gideceğinin ,vergisinin, stopajının, sgk, ruhsat, altyapı, üst yapı, ulaşım, gelir vergisi.....vs. projeksiyonu yapılmadan, bu kadar büyük bir inşaata bir spor kulübü sadece biri çıkıp " bölgede m2 10.000$ bu hesapla biz yaparsak bu işten 900 milyon $ kazanırız" demesiyle girecek hali yok.

    erden timur bu işe dair " peşkeş yok sadece farklı bakış açıları var" dedi. bu adam milyonlarca m2 inşaat yapmış. projeksiyon yapmayı maliyet çıkartmayı biliyordur. "galatasaray olarak biz de yapabiliriz" dedikten sonra ilk tepkileri hatırlıyorum. "nef olarak yapacak" diyerek adamın üzerine öyle gidildi ki çıkıp açıklama yapmak zorunda kaldı. "ben bu işin hiç bir yerinde yokum ve olmayacağım" diye.

    kısaca bu inşaatı galatasaray yapmaya kalkarsa emin olun ki sadece tartışmalardan o inşaat 50 yılda bitmez. her iddiaya da girerim. çünkü bu kulübün yapısı bu. bunu dışarıya verirsek daha mı az para kazanacağız? eğer bu fark uçurum değilse bence doğru olan bu. aksi halde bu iş iyice zıvanadan çıkıp bataklığa saplanacak. benim hissiyatım bu.

    edit: ayrıca şampiyonluk maçından 2 gün önce canlı yayına çıkılıp bu konuların açılmasını da asla doğru bulmuyorum. erinç ve kerem tabii ki bir takvim doğrultusunda hareket ediyorlar ama bir aday'ın bu kadar önemli bir zamanda bu tarz polemik konulara girmemesi gerekirdi. vaatlerini ve yapacaklarını anlatması daha iyi olurdu en azından 3 gün sonra şampiyon olunca istediği polemiğe girebilirdi sayın batum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın