• 292
    senelerdir golle sonuclandirmakta sıkıntı cektigimiz ceza sahasi ici atisi. ozellikle son 5-6 yildir arkamiza “bu adam atar” dedigimiz penaltici yok. sadece icardi ozelinde degil, gomis’in, melo’nun, hatta drogba’nin bile kacirdiklarina sahit olduk. fener 8 yil alex de souza ile boyle bir sorunu olmadi. bugun de oyle fazla kacirmiyorlar. bize gelince bi sanssizlik oluyor.

    bu arada (bkz: 28 ocak 2023 giresunspor galatasaray maci)na ozel icardi cok iyi vurmus ama kalecileri resmen atlamamis bildigin uzamis. umarim icardi moralini bozmaz.
  • 355
    fenerbahçe bu jokerini kullanmadığı maçlarda puan kaybediyor. hatta karşısında şerefli bir takım olunca bunu fazla fazla kullansa da puan kaybediyor.* yeter ki karşılarında yatan bir takım olmasın.

    biz sene başından beri sayısız penaltımız verilmemesine rağmen bu günlere geldik hala da penaltılarımız verilmiyor. iki takım arasındaki en bariz fark hakem kararları. iki üç maçtır da attığımız nizami goller sayılmıyor. ben, fenerbahçe'nin attığı gollerin bilmem kaç pozisyon öncesine dönülüp bakıldığına da hiç şahit olmadım mesela.
  • 207
    (bkz: 18 aralık 2020 fatih karagümrük galatasaray maçı)
    https://twitter.com/.../1340239887279267840

    ülkenin futbol takipçilerinin %99.99'unun bilmediği yahut anlayamadığı 2 noktaya değinmenin gerekli olduğunu düşünüyorum;

    1- penaltı verilmesi için faulü yapan savunmacının faulü yaptığı oyuncuyu görmesi gerekmez.
    2- penaltı verilmesi için yapılan faulün kasıtlı bir şekilde yapılmış olması gerekmez.

    ama taraftarın bu noktaları özümsememiş olması normal, dün akşam var odasındaki profesyonel hakem zorbay küçük bile belli ki bu 2 noktayı bilmiyor çünkü ilk yarının sonunda verilmesi gereken %100 penaltımızda karşılaşmanın hakemini uyarmadı.
  • 205
    penaltı pozisyonları ve kararlarıyla ilgili mhk hakem seminerinde “kolay penaltı istemiyoruz” direktifi verilmiş. bu direktif çok yanlış anlaşılabilecek, yanlış uygulamalara neden olabilecek bir direktif.

    öncelikle benim penaltı pozisyonlarıyla ilgili değerlendirmelerim ile medyadaki yorumcu ve hakem eskilerinin değerlendirmelerinin çok farklı olduğunu belirtmek istiyorum. örneğin 15 kasım 2020 türkiye-rusya uluslar kupası maçında ozan tufan’a yapılan harekete ülkemizdeki yorumcuların ve hakem eskilerinin neredeyse tamamı penaltı değil yorumunu yaptı. penaltı diyen varsa da ben duymadım. bana göre ise o pozisyon iki defa penaltı. çünkü rus futbolcu hem ozan’ın koşu yolunu kapatıyor hem de sağ ayağına müdahale ediyor. ozan tufan ceza alanına hızla girdiğinden her iki hareket de dengesini bozacak ölçüde olduğundan penaltı kararı kesinlikle doğru. nitekim rus teknik direktör bile maç sonrasında penaltı konusunda sorulan soruya karşı karar yanlıştı demedi/diyemedi. çünkü penaltı olduğu konusunda şüphesi yoktu kanaatimce. penaltı pozisyonlarında futbolcuların hızı, yönü, taymingi çok önemlidir ve onların dengesini bozacak, topa vurmalarını engelleyecek ya da kötü vurmalarına neden olacak her türlü müdahale penaltıdır.

    avrupa’da verilen penaltı kararlarını izliyorum. orada verilen penaltıların birçoğu bizde verilmiyor. özellikle alttan ve üstten midahalelerde futbolcunun dengesi bozulmuş ise tereddütsüz penaltı veriliyor ama bizde neredeyse el ense çekilmesine rağmen penaltı verilmiyor. halbuki ellerini rakibin beline saran, omzundan tutan futbolcular aleyhine penaltı kararı verilse ceza alanı içinde bu kadar itiş kakış olmayacak. bir de bizde bu itiş kakışlarda ilk faulü yapana, topa göre hakim konumda olan futbolcuya gidip çarpan futbolcuya dikkat edilmiyor. halbuki bunlar verilecek kararlarda çok önemlidir. ilk faulü yapan futbolcunun ve hakim pozisyondaki futbolcuya doğru gidip çarpışan futbolcu aleyhine karar vermek gerekir.

    örnek verecek olursak; a takım futbolcusu ceza alanında ya da sahanın başka alanlarında b takımının futbolcusuna hafif bir omuz vurarak dengesini bozmuş ise, dengesi bozulan futbolcu da rakibine faul yapmış ise ilk omzu atan aleyhine faul verilmesi gerekir. ikinci faulü yapan futbolcunun hareketi daha ağır olsa bile. sarı ya da kırmızı kartlık hareketler tabi ki ayrıca değerlendirilmelidir. yani ikinci hareket kartlık bir hareket ise kart gösterilir ama atış yine de ilk faulü yapan oyuncunun aleyhine verilir.

    yine özellikle havadan gelen toplarda bir oyuncu topun düşeceği alanda yerini almış ve hakim pozisyona geçmiş ise, rakip geri geri, yandan ya da arkadan gelerek ona çarpmış ise bir faul verilecekse hakim pozisyondaki oyuncu lehine verilmeli. çarpan oyuncunun niyeti tamamen topla oynamak olsa bile bu bir şeyi değiştirmez.

    bu açıklamalar sonrasında gelelim şu ağlak rıza çalımbay’ın ağlamaya devam ettiği 21 kasım 2020 karagümrük-sivas maçı‘nda aleyhe verilen penaltı pozisyonuna. pozisyona yine birçok yorumcu ve hakem penaltı değil demiş. ben yine şaşkınım. sivaslı oyuncu hem eliyle mevlüt’ün omzundan hafif çekerek hem de sağ arka kalçasına sol diziyle hafifçe basarak topa vurmasını engelliyor ve dengesi bozulan mevlüt’ten önce topa müdahale etme avantajı elde ediyor. bu avantajını yani topa daha önce vurma ve gol yapma avantajını kaybedeceğini anlayan mevlüt de kendisini yere bırakıyor. tabi yorumcu ve hakem eskileri diyor ki o müdahale mevlüt’ü düşürecek derecede olmadığından pozisyon penaltı değil. halbuki düşürecek derecede olmasa da mevlüt’ün topa vurmasını engelleyecek derecede bir ihlal var ve bu penaltı için yeterli. mevlüt orada neden düşüyor? çünkü düşmese hakem o incelikli ihlali görmeyecek ve penaltıyı vermeyecek. çünkü hakemlerimize direktif verilmiş kolay penaltı istemiyoruz diye.

    hatta karagümrük-sivas maçında karagümrük lehine verilmesi gereken bir penaltı daha var ama oyuncunun acemice hareketi nedeniyle karar tam tersine verilmiş. çünkü o pozisyonda caner osmanpaşa zamanlama hatası yaparak ayağını rakibinin koşu yoluna uzatarak kapatıyor ama karagümrüklü oyuncu çekinerek daha caner’e takılmadan bacağını sabitleyerek ve biraz da gereksiz yere açarak takılıp düşüyor. halbuki doğal koşusuna devam etse caner’in dizine çarpacak ve dengesi bozulup düşecek ve penaltıyı alacak. peki bu oyuncunun acemiliği penaltıya engel mi? asla engel değil ve o penaltı verilmeliydi. avrupa maçlarında bu pozisyonlar tereddütsüz veriliyor.

    bu vesileyle rıza çalımbay’ın bir açıkgözlülüğünden de bahsetmek istiyorum. bu arkadaş sürekli hakemlerden şikayet ederek aklınca onları baskı altına almaya çalışıyor. anadolu takımlarının hem avrupa kupalarını hem de ligi götürmelerinin çok zor olduğunu ve küme düşme tehlikesinin de olduğunu bildiğinden hakemlere demek istiyor ki, benim takımıma biraz hoşgörülü olun. çünkü düşünün, 8 kasım 2020 sivas-galatasaray maçında otuz metre ilerden kullanılan taç atışı ile haksızca kazandıkları penaltıyı kaçırmalarına rağmen penaltı olmayan (çünkü ilk faulü sivaslı oyuncu yapıyor) ikinci pozisyon için ağlamaya, zırlamaya devam ediyor. hakemlere açıkça korkak diyor, oyun kurallarını bilmediklerini iddia ediyor, var uygulamalarını bilmediklerini söylüyor ama pfdk bu adama ceza da vermiyor. hayret ki ne hayret. neyse rıza çalımbay hinlik yapsa da ilahi adalet hiç şaşmıyor.

    ekleme: ben bu entryi girdikten sonra trt spor’da bünyamin gezer mevlüt’ün pozisyonun kolay penaltı olduğunu, böyle penaltı verilemeyeceğini söyledi. hatta 30 ekim 2020’de oynanan trabzonspor-kasımpaşa maçında mwakaeme’ye yapılan hareketle karşılaştırıp o da bu da penaltı değil dedi. halbuki iki pozisyon çok farklı. mwakaeme’nin pozisyonunda, mwakaeme önde ve top ayağında iken arkadan gelen rakibini engellemek için duruyor ve çok hafif bir çarpışma olunca da kendisini yere bırakıyor. yani omuzdan çekme ya da kalçaya yüklenme yok. karagümrük-sivas maçında ise mevlüt tamamen topa hareketlenmişken sivaslı oyuncu hem omzundan çekiyor hem de arkadan kalçasına yüklenerek mevlüt’ün topa vurmasına engel oluyor. yani mevlüt’ün durması, arkadan gelen futbolcuyu engellemek istemesi gibi durum kesinlikle yok. işte bu farkları göremeyen hakem eskileri yanlış değerlendirmeler yaparak suyu bulandırıyorlar.
  • 130
    bazı zamanlarda o kadar zor olur ki kale küçülür, kaleci büyür. futbolda mental olarak en zor işlerden birisi penaltı atmaktır. penaltının soğukkanlı ve topa iyi vuran futbolcularca kullanılması elzemdir. bu iki özellik olsa bile penaltı olayı başkadır, özel çalışma gerektirir.

    ayrıca üst üste penaltı kaçıran oyunculara bir daha penaltı attırmak tecrübeyle sabit kötü bir fikirdir. bu kritik anda kişiyi olumsuz hafızası sürekli zorlar. bu da kişinin bir daha hata yapmasına yol açar. mesela martin palermo. bir maçta 3 kez penaltı kaçırmıştı bu adam.
  • 247
    doğru vuruculara attırılması gereken atıştır. genel olarak istatistik arttırmak adına oyunculara kullandırıyorlar. köşelere atılmayan yada jorginho gibi bruno fernandes gibi kaleciyle psikolojik savaşa girilmeden atılan penaltılara uyuz oluyorum.

    her gun topa değen, her gün bu atışı çalışan adamların tüm güçleriyle topa abanmalarını yada topa inanılmaz düşük şiddette vurmalarına katlanamıyorum.

    xg çok moda ya, 0.8 gibi bir gol şansı demek penaltı, daha üstü yok yani. neden bu kadar umarsızca değerlendiriyor oyuncular ve takımlar, anlaması çok güç. bir topu yan ağlara atmak ne kadar zor olabilir her gün bu topa değen profesyoneller için.
  • 189
    sayı üretimi bu kadar düşük bir sporda(hatta sayı üretilmeden tamamlanabilen tek spor), yani tek bir sayının çok fazla şey ifade ettiği bir oyunda çok büyük ve kolay elde edilebilen bir ödül.
    basketbolda da faul atışı veriyorsun ama 100 sayı içinde 1-2 sayının önemi ile, futboldaki 1 sayı aynı şey değil.. böyle bir şans bu kadar piyango gibi kazanılmamalı. ne bileyim sadece bariz gol şansı olan pozisyonlardaki faullerde penaltı verirsin vs. bişey bulunur.. ceza sahası köşesinde sırtı dönük adama faul yaptın diye niye penaltı olsun yahu.
  • 283
    futbolun icat eden britanyalıların içerisine dahil ettiği bir ceza sistemi kuralıdır.

    bugun hayatta olan ingiliz'ler*, bu kuralı çıkaran ve bu spora ekleyen, uygulatan her kim veya kimlerse ona gelmiş geçmiş en büyük sövmeleri yapıyordur.

    ingiltere milli futbol takımını düzenli olarak turnuvalardan eleyen futbol unsuru.

    --- alıntı ---

    penaltının mucidi
    penaltı vuruşunun 1890 yılında kuzey irlandalı kaleci ve iş adamı william mccrum tarafından icat edildiği kabul edilir. irlanda futbol federasyonu penaltı vuruşu fikrini uluslararası futbol birliği kurulu'nun 1890 toplantısında sunmuştur ve karar 1891'deki bir sonraki toplantıya ertelenmiştir.

    --- alıntı ---

    kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/...0ertelenmi%C5%9Ftir.
  • 330
    26 eylül 2023 istanbulspor galatasaray maçında kaçırılan atış. kaçıran icardi ise disiplinsiz, şımarık, vs. diye yerden yere vuruluyor an itibariyle. dünyada kimse penaltı kaçırmamış gibi. aha bunları yazarken reis tıktı bi tane içeri, ne olacak şimdi? vallahi bizim bizden başka düşmanımız yok, yemin ederim. ağaca sormuşlar neden en çok baltadan korkarsın, demiş sapı bendendir de ondan. bizim olay da bu misal.
  • 235
    bizde mi cenabetlik var niye atamıyoruz abi şunu. geçen sezon da emre akbaba ısrarla topu alıp denizli maçında kaçırmıştı. cica varsa cica vurmalı. ya da babel. mostafa'yı oyun olarak çok beğeniyorum ama maalesef kötü bir penaltıcı. herhalde falcao'nun en büyük katkısı fb ve bjk maçlarındaki soğukkanlı penaltılarıydı.

    (bkz: 25 ekim 2021 beşiktaş galatasaray maçı)
  • 185
    21 mayıs 2008 chelsea manchester united maçı vardı hatırlayanlar olacaktır. normal süresi 1-1 biten, uzatmalarda didier drogba'nın kırmızı kart gördüğü, seri penaltı atışlarında ise manchester united'ın efsanevi kaleci edwin van der sar'ın önderliğinde kazandığı şampiyonlar ligi finali. bu maçtaki penaltı atışlarıyla alakalı çok uzun zaman önce bir yazı bulmuştum, çok keyifli ve ilginç bir yazı. seri penaltı atışlarında istatistik, taktik, analiz ne işe yarar anlatılıyor. okumak isteyenler için;

    https://seyler.eksisozluk.com/...-ilginc-perde-arkasi
  • 212
    ceza sahasının içindeki fauldur. yani ceza sahası dışındaki bir harekete çalınan faul pozisyonunun aynısı içeride olursa penaltı verilir. ancak bazıları öyle bir söylüyor ki sanırsın penaltı olması için normal çalınan faullerden daha sert bir hareket olması gerek. halbuki böyle bir durum yok. var'dan önce de ligde bu durum çok vardı. ceza sahasının dışında ota boka faul çalan hakemler içerdeki çok net tutmalara-çekmelere penaltı vermiyordu. var'dan sonra bu durum düzeldi diyebiliriz. elbette yanlış penaltılar da verilebiliyor hala ancak var'ın olması, olmamasından şüphesiz daha olumlu.
  • 213
    var ile birlikte, artık heyecanı kalmamış olay. her serbest vuruşta, her kornerde artık pozisyon golle sonuçlanmadıysa, birşey oldu mu penaltı çıkar mı diye ceza sahasini inceliyoruz. ceza sahası oyunun diğer alanları gibi geniş bir yer değildir. 20 kişi oraya yigildigi zaman, çekme, itme, basma herşey olur. burada önemli olan, yapılan faulün oyuncunun topa ulaşmasını engelleyip, engellemeyecegi önemli olmalı. var ciddi anlamda futbolun zevkini öldürmeye başladı.
  • 180
    bir ara kural değişikliği gündemdeydi bu konuyla ilgili. ilk penaltı kullanan takımın bariz avantajı oluyor, 14 ağustos 2019 liverpool chelsea maçı da bunun en bariz örneklerinden biri oldu. ilk penaltıyı kullanmaya gelen oyuncu, kaçırsam da rakip de kaçırabilir rahatlığıyla geliyor topa, takip eden penaltıda ise, oyuncu, şayet ilk kullanan gol yaptıysa, kaçırırsam geri düşeriz stresi yaşıyor. bu durum 5. penaltılarda daha da etkili oluyor, çünkü 5'te 5 yapmış rakip karşısında son penaltı için topa gelen oyuncu resmen maçın kaderi olan penaltıyı atıyor, kaleci ise kurtarırsam bu iş biter moraliyle kalesini koruyor. bu durumlarda penaltının kaçma ihtimalinin arttığına yönelik bir istatistiki bilgi de okumuştum.

    bu işin çözümü basit, penaltılar a ve b takımları için :

    a-b-b-a-a-b-b-a-b sırasıyla kullanılmalı. yine a takımı için bir avantaj söz konusu ancak 5'er penaltı sisteminde tam eşitlik sağlamak mümkün değil, belki 6'şar penaltı sistemine geçilebilir. bu daha radikal bir değişiklik olur ama her saniyenin, her kuralın önemli olmaya başladığı günümüz futbolunda penaltı sırasından kaynaklı avantajın sadece bir kura şansına bağlı olması pek mantıklı değil.
  • 277
    bazı takımlar joker hakkı olarak kullanmaktadır.
    (bkz: her sezon)
    her duran toptan, ceza sahası içindeki her ikili mücadeleden medet umar hale gelmişlerdir.
    tabi hakemler de bunlara çanak tutmaktadır.
    çekip 2 tanesine aldatmaya yönelik hareketten kart verse belki biraz caydırıcılığı olur ama onlar da ne yapsın, vicdan ve cüzdan arasında sıkışıp kalmışlar, malum hayat da pahalı, cüzdana meyillenmiş hepsi,
    kim takar gurur, namus ve haysiyeti...
  • 121
    16-17 sezonu'nda,

    --- alıntı ---
    3. hafta: kayseri-g.saray

    karşılaşma 0-0 devam ederken, yasin öztekin'in 12. dakikada kayserili levent gülen tarafından düşürülmesine hakem mete kalkavan devam kararı verdi.

    4. hafta: g.saray-ç.rize

    mücadele g.saray'ın 1-0'lık üstünlüğü ile devam ederken rizeli ismail, yasin'in ayağına net bir şekilde bastı. hakem özkalfa pozisyonun nizami olduğunu söyledi.

    8. hafta: g.saray-trabzon

    durica'nın 86'da poldi'yi düşürmesine ‘devam' diyen fırat aydınus, ertesi hafta benzer bir pozisyonda mehmet topal'ın yerde kaldığı pozisyonda beyaz noktayı göstermişti.

    9. hafta: adana-g.saray

    mücadele 0-0 devam ederken, 43'te ramos, poldi'nin aşiltendonuna basıyor. panzer penaltı bekledi ancak hakem hüseyin göçek aynı kararda değildi.

    12. hafta: g.saray-bursa

    16. dakikada bruma'nın sert şutunda top ceza alanı içerisinde kubilay'ın eline çarpıyor ancak hakem barış şimşek oyunu devam ettiriyor.

    22. hafta g.saray-beşiktaş

    galatasaray hiç de kötü başlamadığı beşiktaş derbisinin 12. dakikasında penaltı bekledi. atınç nukan'ın ceza sahasının içerisinde hem bacağı hem de koluyla yasin öztekin'i düşürmesi sonrasında orta hakem bülent yıldırım ilk başta beyaz noktayı işaret etti. g.saraylılar sevinir, beşiktaşlılar itiraz ederken yıldırım bir anda beyaz noktadan vazgeçti ve autu işaret etti.

    30. hafta g.saray-kasımpaşa

    karşılaşma 1-0 kasımpaşa üstünlüğü ile devam ederken garry rodrigues'in ceza alanı içeresinde yaptığı kafa vuruşu savunmanın eline çarptı. hakemözgür yankaya'nın devamettirdiği pozisyon döndü ve kasımpaşa yakaladığı kontratağı turgut doğan şahin ile gole dönüştürdü. böylece paşa skoru 2-0'a taşıyıp maçı kopardı.

    31.hafta gaziantepspor-g.saray

    wesley sneijder'in şutu rakibin açık olan koluna çarpıyor ama gözünün önündeki pozisyonu gördüğü halde hakem penaltıyı vermiyor.
    --- alıntı ---

    şeklinde lehimize verilmeyenlerin olduğu futbol kuralı. bunlara bir de ofsayttan yediğimiz goller, ofsayt diye kesilen ama ofsayt olmayan gollerimiz, verilemeyen kartlar vs eklenince şampiyonluktan kopuyorsunuz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın