• 388
    22 yıldır iç sahadaki fenerbahçe derbilerinde kazanamadığımız.

    dile kolay ya, 22 koca yıl da hayvan gibi baskılı oynadığımız, hayvan gibi iyi oynadığımız, onlarca tartışmalı pozisyona rağmen fenerbahçe maçlarında bir kere bile kazanmamışız.

    böyle bir şey nasıl olur?

    fenerbahçe neredeyse 3-4 iç saha derbisinde bir penaltı kazanıyor bize karşı.
  • 223
    penaltı konusunu hakemlerimize ve medyadaki yorumculara bir türlü öğretemedik. çünkü hepsi geri zekalı diyeceğim de moderatör hakaret kabul edip entrymi sileceğinden yutkunuyorum.

    penaltı konusunu bir daha tekrar ediyorum;

    top ceza alanı içinde ele ya da kola geldiğinde;

    öncelikle elle oynama mı ele çarpma mı ona bakılır.
    öncelikle elle oynama mı ele çarpma mı ona bakılır.
    öncelikle elle oynama mı ele çarpma mı ona bakılır.
    öncelikle elle oynama mı ele çarpma mı ona bakılır.
    öncelikle elle oynama mı ele çarpma mı ona bakılır.

    beş kez tekrar ettim ki anlasınlar artık.

    elle oynama ise elin-kolun konumuna bakılmaz.
    elle oynama ise elin-kolun konumuna bakılmaz.
    elle oynama ise elin-kolun konumuna bakılmaz.
    elle oynama ise elin-kolun konumuna bakılmaz.
    elle oynama ise elin-kolun konumuna bakılmaz.

    beş kez de bunu yazdım ki kafalarına soksunlar.

    vida elle mi oynuyor yoksa eline mi çarpıyor. çarpma olması için;

    topun beklenmedik şekilde vücuttan sekerek gelmesi ya da şutun, elin-kolun vücutla birleştirilmesinin mümkün olmadığı kadar kısa mesafeden ve sertçe çekilmesi gerekir. yani şutu karşılayan oyuncunun toptan elini-kolunu çekecek zamanı ve imkanı olmaması gerekir ki ele çarpma kabul edilsin.

    ele çarpma kabul edilirse bu sefer de kolların konumuna bakılır. kollar doğal konumda ise devam, doğal konumda değilse yine penaltı kararı verilir. bunu da beş kez tekrar edelim ki iyice anlaşılsın.

    topun ele-kola “çarptığı” kabul edilirse o zaman elin-kolun doğal konumda olup olmadığına bakılır.
    topun ele-kola “çarptığı” kabul edilirse o zaman elin-kolun doğal konumda olup olmadığına bakılır.
    topun ele-kola “çarptığı” kabul edilirse o zaman elin-kolun doğal konumda olup olmadığına bakılır.
    topun ele-kola “çarptığı” kabul edilirse o zaman elin-kolun doğal konumda olup olmadığına bakılır.
    topun ele-kola “çarptığı” kabul edilirse o zaman elin-kolun doğal konumda olup olmadığına bakılır.

    ellerin ve kolların doğal konumda olup olmadığına karar vermek için de fifa saat kadranından faydalanın diyor. saat kadranını defalarca anlattık artık tekrara lizum yok diye düşünüyorum.

    şimdi bu bilgiler ışığında vida’nın pozisyonuna bakalım.

    vida şutu çeken oyuncuyu görüyor mu? görüyor çünkü tam karşısında. peki şut çekildiği anda, elini ve de kolunu vücuduyla birleştirecek zamanı var mı? var çünkü şuttan önce zaten pozisyon almış. bu durumda ele çarpma değil elle oynama vardır ve artık elin-kolun konumuna bakılmaz. pozisyon net penaltı. çünkü vida, eli ve koluyla vücudunu genişleterek topun geçmesine engel oluyor. yani elle oynuyor.

    arda’nın pozisyonunda top vücuttan sekerek geldiği için ellerin konumuna bakılması gerekirdi. eller doğal konumda olduğu için de penaltı verilmemesi gerekirdi ama tam tersi yapıldı. çünkü ardanın ayağından seken toptan elini kaçırma zamanı yoktu. zaten kuralda bunun için vücuttan seken toplarda eller ve kollar doğal konumda ise penaltı değil deniyor. çünkü oyuncunun ellerini ve kollarını toptan kaçırma zamanı yok. ancak top vücuttan sekerek geldiğinde eller ve kollar doğal konumda değilse pozisyon yine penaltıdır. çünkü bu sefer de oyuncunun zımni olarak (gizli niyet) topu kesme kastı ile ellerini ve kollarını kaldırdığı kabul ediliyor.

    umarım anlaşılmıştır. neden böyle tekrar tekrar yazdım? çünkü maç esnasında fırat aydınus var hakemine, vida'nın elinin doğal konumda olup olmadığını soruyor. yani elle oynama ile ele çarpmayı birbirine karıştırıyor. aynı hatayı yayıncı kuruluştaki hakem yorumcusu deniz çoban da yapıyor ve diyor ki “kollar doğal konumunda olduğu için penaltı değil.”

    güler misin ağlar mısın?

    (bkz: 20 nisan 2021 sivaspor beşiktaş maçı)
  • 294
    fenerbahçe, bu sezon ligde oynadığı 24 maçta tam 13 penaltı kazanmış. forvetleri valencia'nın penaltılardan attığı gol sayısı 10.
    sadece valencia'nın kullandığı penaltı sayısı, galatasaray'a verilen penaltı sayısından 2 kat fazla.

    9 ekim 2022 fenerbahçe fatih karagümrük maçında skoru 2-2'den 3-2 ve 3-3 iken 4-3 yapan penaltıları 10 dakika arayla kullanmışlar. +3
    7 kasım 2022 fenerbahçe sivasspor maçını 1-0 kazanmışlar ve o golde penaltıdan gelmiş. +3
    3 ocak 2023 antalyaspor fenerbahçe maçında skoru 2-1'e getiren golü penaltıdan atmışlar. son dakikada antalyaspor'un attığı nizami golün de iptal edildiğini söylemeliyim. +2
    19 mart 2023 alanyaspor fenerbahçe maçında skoru 0-1'den 1-1'e ve 1-1'den 2-1'e getiren golleri penaltıdan attılar. 1-0 yenik durumdalarken net bir kırmızı kart görmediklerini de hatırlatayım. +3

    yani fenerbahçe;
    en kritik anlarda verilen penaltılardan sonra farka gittiği maçları yazmadan bile en az 11 puanlarını penaltılardan almışlar.

    opta deyimiyle "yuh mk"
  • 186
    futbolda en sevmediğim kuraldır. zaten galatasarayımız son yıllarda atarken zorlanıyor, yerken hiç zorlanmıyor.

    galatasaray bir yana, sürekli maçın önüne geçmesi baydı. 10 kasım 2019 liverpool manchester city maçı'nda tartışmalı penaltı pozisyonları olsa da sanmıyorum ki ingiliz medyasında 3 saat tartışılsın.

    önce 2 saat futbol konuşun, sonra 10 dakika hakem kararları tartışın. bıktım penaltı tartılmalarından, hele pozisyon gri ise.

    nickimi değiştirebilsem keşke.
  • 199
    ifab’ın, topun vücuttan ya da yakındaki bir futbolcudan sekerek gelmesi ve ele/kola çarpması haline ilişkin bir kuralı var ama bu kural özellikle ülkemizde henüz tam anlaşılmadığından sıkıntılar oluşmaktadır. eski futbolcu yorumcular ve hatta eski hakemler bile bu konuda çelişkiler yaşamakta. bu nedenle bu kuralı özelemek istiyorum.

    ifab’ın yeni değiştirdiği (sanıyorum altı ay önce) kurallardan birisi de yakından sekip ele ve kola gelen toplarla ilgili kural. bu kural biraz uzun ama ben oldukça kısa özetleyeceğim.

    elle/kolla kasti oynamalar konumuzun dışındadır çünkü bu durumda elin/kolun konumuna bakılmaksızın hentbol kararı verilir. konumuz çarpa halinde nasıl karar verileceğidir. ifab özetle şöyle diyor:

    -topun vücuttan ya da yakındaki bir futbolcudan sekerek ele/kola çarpması halinde eller ve kollar doğal konumda değilse hentbol kararı verilir (ceza alanı içindeyse haliyle penaltı kararı verilir) doğal konumdaysa hentbol kararı verilmez.

    peki ellerin/kolların doğal konumda olup olmadığına nasıl karar verilecek? onun için de ifab tarafından hakemlere saat kadranını esas almaları tavsiye edildi. (saat kadranı kurala eklenmedi ama karar verirken bundan yararlanılsın dendi) bu durumlarda topun sektiği anda eller/kollar, saat kadranının 4-6 veya 6-8 arasında bir pozisyonda ise ellerin doğal konumda olduğu kabul edilir. bunlardan daha yukarıda ise doğal konumda olmadığı kabul edilir. çünkü bu durumda zımni olarak (gizli kasıt) vücudu genişletip topun gidişini engelleme amacı var kabul edilir. eller ve kollar derken burada dikkat edilmesi gereken şey ise bu konumu belirlerken sadece bütün kola bakılmayacağı, ellerin ya da dirsekten itibaren kolların vücutla oluşturduğu açıya da bakılacağıdır. yani futbolcunun sadece dirsekten itibaren kolu veya sadece elleri, vücuduyla 4 ve 8’in üzerinde bir açı oluşturmuşsa hentbol kararı verilir.

    bu açıklamalar ışığında attiba ve demba ba’nın pozisyonlarını irdelersek; attiba’dan seken top rakip futbolcunun koluna çarpmış olsa dahi (pazıya çarpmış olma ihtimali de var) kol saat kadranına göre 5 konumunda olduğundan penaltı değil. çünkü bu durumda kol doğal konumunda kabul edilmektedir. demba ba’nın kolları ise dirsekten bükülmek suretiyle vücutla 3 ve 9 konumunda. yani vücutla 90 derecelik bir açıda. dolayısıyla kollar doğal konumda değil ve pozisyon hentbol ve de ceza alanında olduğundan penaltı.

    bu kurallar “yakından çekilen sert şutlarda da” aynen geçerlidir.

    bunlar bütün dünyada uygulanan kurallar ve hakemler uygulamak zorunda. bana göresi sana göresi yok. örneğin bana göre ofsayt kuralı çok saçma ama kural konmuş ve uygulanıyor. bana kalsa ofsayt kuralını ceza alanı ile sınırlandırırım ama ifab bunu kabul etmiyor.:)

    umarım açıklayıcı olmuştur.

    ekleme:bir yazar arkadaş mesaj kutuma bu videoyu attı. https://www.youtube.com/watch?v=DSnr3Ei6KyA bence bu video konuyu çok netleştiriyor. dikkat edilirse futbolcu sıçrarken kollar bükülü ama topa kafayı vurduğu anda kollar da yana iniyor. (saatin 4-8 kadranının altına iniyor) çünkü doğal olanı bu. yükseldiği halde topa vuramayan futbolcu da inişe geçtiği anda aynı şekilde kollarını doğal olarak yanlarına indirir. futbolcu kollarını bükülü bırakıyor ve indirmiyorsa gizli bir topu kesme kastı var demektir.
  • 220
    11 eylül 2020 çaykur rizespor fenerbahçe maçında skor 1-1 iken, sağdan gelişen fenerbahçe atağında sosa ceza alanına ortasını yapmış ve rizesporlu bir oyuncunun valencia'ya dirsek attığı gerekçesiyle pozisyon penaltıyla sonuçlanmıştı. pozisyonun tekrarında penaltıyla uzaktan yakında alakası olmamasına rağmen var devreye girmedi ve fenerbahçe penaltıdan attığı 2 golle maçı 2-1 kazandı.

    2 şubat 2021 galatasaray başakşehir maçında ceza alanı içerisinde oluşan bir pozisyonda marcao'nun eli, epureanu'nun yüzüne geldi. hakem var'a gitti ve penaltıyı verdi.

    28 şubat 2021 trabzonspor fenerbahçe maçında ise valencia net bir şekilde bakasetas'a ceza alanı içerisinde dirsek atmasına rağmen var devreye girmedi ve penaltı verilmedi. net penaltı+sarı kart olması gerekirken, taç atışıyla süren bir pozisyon oldu.

    https://twitter.com/.../1366085395629359114

    şimdi benim anlamadığım, bu penaltı kararları neden hep fenerbahçe lehine oluyor? neden kimse ses çıkarmıyor? neden kimse hesap sormuyor?

    edit: muspet ivme uyardı: 6 şubat 2021 fenerbahçe galatasaray maçında serdar aziz'in ceza alanı içerisinde donk'a attığı dirseğe de penaltı çalınmadı. neden? çünkü türkiye'de kurallar fenerbahçe'nin lehine işliyor.

    https://twitter.com/.../1358326826087690240
  • 156
    penaltıda kalecinin penaltıyı kurtarabileceği noktalar:
    1. kalecinin üstü veya kolunun uzanabilecegi kalenin ortasındaki bölgeler.
    2. kalecinin atladığı köşede zemine yakın yerler.

    bunların dışında topu çok yavaş atmıyorsanız kalecinin topu çıkarması fiziken mümkün değil. topu köşeye ve kale direğinin orta noktasının üst kısmına vurursan gol olur.
    burada penaltı kaçırma riski var mi var ama çalışırsan antrenmanlarda bunu kaçırma riskini düşürürsün. çalışmıyorsan da o topun başına geçme bir zahmet.
    edit: bir de su penaltıyı atarken sert vurun artık.
  • 242
    penaltı penaltıcınındır. penaltıcı dediğimiz oyuncu mental kuvvet, yorgunluk etkisi, penaltı tekniği, soğukkanlılık gibi kriterleri takımda en iyi karşılayan oyuncudur. bu da mevcut takımda alexandru cicaldau olarak belirlenmiştir. penaltıcının öyle "kendini yorgun hissetmiştir, baskı altındadır" gibi bahaneleri olmaz. maç, skor, dakika fark etmeksizin çıkar kullanır. atar kaçırır o başka konu ama sorumluluktan asla kaçmaz.

    maç içinde bir başka oyuncunun penaltıcıdan topu almaya çalışması özellikle takımın hocası tarafından istenmediyse disiplinsizlik örneğidir.
  • 265
    süper lig 2021-2022 sezonu 33. haftası itibariyle en fazla galatasaray'ın kazandığı futbol oyun kuralı.

    işin enteresan tarafı ise, 8 ocak 2022 tarihine kadar ligde oynanan 20 maçta 3 penaltı kazanan bir galatasaray vardı, maç başına penaltı ortalaması %15 idi.

    8 ocak 2022 tarihinden sonra oynanan 13 maçta ise galatasaray 7 penaltı kazandı. maç başına ortalaması %53'e yükseldi.
  • 316
    şahsi görüşüm penaltı kurtarılmaz. kaçırılır.

    --- alıntı ---
    - kalecilerin 18 metrekarelik kalede herhangi bir penaltıyı kurtarmak için atıcının alanını küçültmesi ve yaklaşık olarak 100 kilometre hızla gelen topu 0.4 saniyede engellemesi gerekiyor.

    - espn’nin yaptığı araştırma, kalecilerin %57 oranında penaltı vuruşunun yönünü tahmin edebildiğini ancak sadece %22’sini kurtarabildikleri gösteriyor.

    - british columbia üniversitesi’nden profesör jan franks ve meslektaşlarının diğer ayağı izle kuramı'na göre; atıcıların %80 - %85'i destek ayağının gösterdiği yöne vuruyor.

    - chelsea'nin penaltı danışmanı eknonomist ıgnacio palacios-huerta, seri penaltı atışına gidilen maçlarda ilk penaltıyı atan takımın kazanma ihtimalinin %61'e kadar yükseldiğini belirtiyor.

    - university college london (ucl) bilişsel nöroloji enstitüsü’nden erman mısırlısoy, penaltı atışlarında kaleci ve antrenörlerin ‘kumarbaz algısı’na başvurmasını tavsiye ediyor.

    - opta, başarılı vuruşlar arasında en favori olanın %70 gol yüzdesiyle kalecilerin soluna yerden yapılanlar olduğunu kanıtladı. en kötü penaltı atışı ise yüzde 58'lik başarı oranı ile kalenin ortasına yerden yapılan vuruşlar.

    --- alıntı ---
  • 323
    hareket bütün halinde değerlendirilir hücumcu topa vurduktan sonrasına falan bakılmaz. başlangıç aksiyon ve sonuçlanma şeklinde. burada da sen o topa o şekilde kayıyorsan topa müdahale etmen lazım. müdahale edemediysen aksiyonun devamında rakibin bileğine basarsan penaltı olur. içine sinmeyen arkadaşlar için açıklamak isterim.
    (bkz: 16 mayıs 2023 istanbulspor galatasaray maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın