• 378
    penaltı dediğin ceza atışı normalde çok basit ama icra etmesi bir o kadar zor. yoruma da açık.

    rashica'nın çift vuruş sebebiyle geçersiz sayılan penaltısını fenerli bir oyuncu kaçırsaydı, penaltı atışı ceza sahasına giren oyuncular veya kalecinin çizgi üzerinde durmaması bahane edilerek tekrar edilirdi.

    (bkz: 16 mart 2024 beşiktaş antalyaspor maçı)
  • 218
    top ayaktan çıktıktan sonra, yapılan harekete faul verildiği zaman çıldırıyorum. oyuncunun topa vuruşunu engellersin anlarım, top oyuncunun yakınına düşer, oyuncunun tekrar hamle yapmasını engellemiş olursun onu da anlarım. ama oyuncu kayarak yapılan hareketin hiç etkisinde kalmadan, topa istediği gibi dokunacak, top dağa taşa gidecek, ondan sonra da savunma oyuncusu faul yaptı diye penaltı çalınacak. çok saçma bir uygulama. işin ilginci, bu tip pozisyonlar da şakır şakır penaltı calinirken, ilk çalınmayan penaltı, pandemi arası sonrası ilk oynadigimiz maçta andone'nin sakatlandığı pozisyon. sanırım onda andone topa degmedigi için penaltı verilmemişti.
  • 268
    geir jordet'in jorginho'nun kullandığı penaltılar üzerine yaptığı analizi "trequartista" isimli bir hesap şu şekilde türkçe'ye çevirmiş;

    --- alıntı ---

    analiz |

    araştırmacı geir jordet, jorginho'nun bugün west ham'a karşı penaltı kaçırması üzerine güzel bir analiz yapmış. çevirip size sunmak istiyorum. keyifli okumalar.

    kalecilerin eskiden durdurmakta çok zorlandığı bir tekniği durdurmanın yollarını bulduklarının bir başka örneğidir. kaleciler artık daha bilgili, akıllı ve mükemmel bir zamanlamayla çalışıyor

    fabianski, jorginho'yu tam olarak nasıl durdurdu?

    bu tür penaltı tekniğini durdurmak, sabır ve aldatıcı hareketler gerektirir.

    fabianski atlayacağı yer için bekler, ardından jorginho'nun vuracağı yere karar vermek için tam olarak baktığında sağ ayağıyla (o ayağın üzerine sola atlamak gibi) ince ama sağlam bir adım atar.

    bu zayıf ayak hareketi, jorginho'ya bilmesi gereken (düşündüğü) her şeyi söylüyor ve atışını kalecinin sağına atıyor.

    ancak bu noktada fabianski, ağırlığı hızla sol ayağına vererek karşı tarafa atlayabilir ve kolayca kurtarabilir.

    bu yine de işe yarayabilir, ancak şut zayıftı ve kaleciye çok yakındı. niye ya? belki de dün fernandes'in kaçırmasından etkilenmiştir? bruno aynı tekniği kullandı, kaleci iyi okudu, ancak direğe vurdu. jorginho aynı hatayı önlemek için fazla ileri gitmiş olabilir mi?

    bu analiz @geirjordet'e ait. ben sadece çevirisini yapmış bulunmaktayım. geir’i takip etmenizi öneririm. güzel analizleri bulunuyor.

    --- alıntı ---

    analizden çıkardığım ana fikir şu ki "avcı ne kadar hile bilirse ayı da o kadar yol bilir".

    not: buraya copy-paste yaptım ama flood'u twitter'da görsellerle birlikte okumanızı tavsiye ederim. ayrıca geir jordet'i takip etmenizi de tavsiye ederim, çok güzel analizleri oluyor.
  • 306
    18 nisan 2023 alanyaspor galatasaray maçında (bkz: sacha boey)'in penaltısı fenerbahçe ile ali sami yen de verilen penaltıyla birebir aynı penaltı pozisyonu. peki bu top ayaktan çıktıktan sonra verilen penaltı bir bize mi veriliyor bu lig de ben anlamadım? o kadar süper lig maçı izliyorum, top ayaktan çıktıktan sonraki müdahalelerde penaltı bir bize çalıyor. bu 2 oldu! yeter artık! madem bu pozisyonlar penaltı, geçen hafta fenernahçe-ankaragücü maçında ali sowe'un pozisyou %10000 penaltı! adam topa dokunduktan sonra fener kalecisi adamı biçti! arkadaşım bu pozisyonun, bizim pozisyonlardan farkı ne! bıktım her kuralın bizim aleyhimizde yorumlanmasından!

    not: bence bu pozisyonların hiçbiri penaltı değil. çünkü top ayaktan çıktıktan sonra sen adama değsen ne yazar? pozisyon zaten sonuçlanmış, bir takımın kaderini neden yakarsın! en saçma penaltıların başında bu geliyor. mhk tarafından netleştirilmeli.
  • 304
    süper lig 2022-2023 sezonunda bir takım lehine şike ve namussuzluk aparatı olarak kullanılan avantaj. dünya'nın hiç bir yerinde çalınmayacak penaltılar bir takıma sürekli kalleşçe çalınıyor ve kimsenin elinden bir şey gelmiyor.

    gerçekten iş akıl ve mantık sınırlarını geçti. bunun arkasındaki insanların koltuk gibi bir derdi yok, istedikleri takımı şampiyon yaptıktan sonra oluşacak infial sonrası amacına ulaşmış şekilde koltuğu bırakıp gidecek, tff bakın görevden el çektirildiler diyecek ve hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edecek.

    yalnız atlanan bir şey var bu kadar kritik bir sezonda bu kadar göze parmak yapılan organize şaibe sonrası galatasaray'ın bu kadar ayan beyan şampiyonluğu çalınırsa herkes tarafından ismi bilinen ve bunun müsebbibi olan şahısların bundan çok ucuz yırtacağını düşünmüyorum. 30-35 milyon taraftarı olan bir camia ile bu kadar uğraşmak doğru değil.
  • 200
    levent tüzemen, aspor transfer hattı programında aynen şunları söyledi. “penaltı atışlarında toptan ne kadar açıldığınız önemli değildir, önemli olan destek ayağınızı nereye koyduğunuzdur.” işte son zamanlarda galatasaray’ın kaçırdığı penaltıların ana nedeni bu yanlış inançtır.

    bilmediğiniz konularda ahkam kesmeyeceksiniz. penaltı atışlarında artık kaleciler özel çalışmalar yapıyorlar. destek ayağın koyulacağı yerin dışında başka taktikler geliştirildi.

    açın ronaldo ve lewandowski’nin attığı penaltılara bakın. öncelikle ceza çizgisinin üzerinden hareket ediyorlar ve yarı yolda duraksayıp kalecinin konsantrasyonunu bozuyorlar. bir de bizim son göztepe maçında kaçırdığımız penaltılara bakın. hem adem hem belhanda ceza çizgisine kadar çekilmedikleri gibi yarı yolda duraksamayı da yapmadılar.

    penaltılar artık çok önemli çünkü ceza alanında dokunduğun anda penaltı çalınıyor. var’dan sonra penaltı sayısı arttı. dolayısıyla penaltılar için özel çalışma yapmak gerekiyor. bu çalışmalarda:

    1-rakip kalecinin özellikleri irdelenmeli.
    2-penaltıyı kullanacak oyuncu mutlak ceza çizgisine kadar geri çekilmeli iyi motive olmalı.
    3-topa birbuçuk-iki metre kala duraksayıp kalecinin motivasyonunu bozmalı.

    (bkz: 18 temmuz 2020 galatasaray göztepe maçı)
  • 164
    2018-2019 sezonunun 9., 10. ve 11. haftalarındaki 3 maçımızda rakiplerimizin lehine birer adet verilmiş yüksek gol potansiyeli.

    var geldi geleli nedense bjk, fb ve başak aleyhine var'dan bakıp penaltı verilmesi pek olmuyor ama bizim de aleyhimize neredeyse her maç var'dan penaltı veriliyor.

    art niyet aramıyorum, hakemlerimizin ne kadar da şerefli olduğu, asla hak yemedikleri herkesin malumu.
  • 264
    ceza sahasi icinde yapilan faule verilen ceza turu. super lig'deki hakemlerin bu konuda bir standardi yok. ceza sahasi disinda yapilan ve faul verdikleri hareketin aynisi ceza sahasinin icinde yapilinca penalti vermekten kaciniyorlar.

    bir de yorumcularin uydurdugu penalti icin yeterli degil 'kurali' var. en absurtu de bu soz. ya da 'kural kitabina gore penalti ama ben olsam vermezdim' diyenler var.
  • 173
    penaltı, ceza alanı içindeki on kusurlu hareketin karşılığında, kaleye 11 metre (bazıları 9,15 zannediyor ki bu yanlıştır) mesafedeki beyaz noktadan verilen tek ve direkt vuruşluk cezadır. tek vuruşluk olduğundan bir futbolcu iki kez üst üste topa vuramaz, vurursa aleyhe endirekt atış verilir. bu nedenle penaltı atışı direkten döndüğünde, hiçkimseye dokunmadan atışı kullanan futbolcu tarafından tekrar oynanamaz. penaltı atışları arkaya ya da yana kullanılamaz sadece ileri doğru kullanılabilir. atış sırasında topa doğru koşarken duraksamak serbesttir ancak topa vurur gibi yapıp feyk atmak kurallara aykırıdır.

    ifab’ın futbol oyun kurallarının 14. paragrafında penaltıya ilişkin bütün düzenlemeler açıklanmıştır. buna rağmen ülkemizde penaltılar konusunda büyük bir cehalet yaşanmaktadır. cehalet o denli büyüktür ki anlı şanlı eski hakemlerimiz bile bundan nasibini almaktadır. tabi bu durum tartışmaları daha da büyütüyor ve içinden çıkılmaz hale sokuyor.

    ceza alanı içinde on kusurlu hareketin dokuzu genel olarak biliniyor ama bir kural var ki bu kural tam anlaşılamadığından tartışmaların odağını oluşturuyor. bu kuralı aşağıya alıyorum. oyun kurallarının 12 nolu faul ve fena hareketler başlıklı kurallarının “temas olmadan rakibin ilerlemesine engel olmak” alt başlıklı metni.

    --- alıntı ---
    bir rakibin ilerlemesine engel olmak, top her iki oyuncunun da oynama mesafesinde olmadığında, rakip oyuncuya engel olmak, rakip oyuncuyu durdurmak, yavaşlatmak veya yönünü değiştirmeye zorlamak amacıyla rakibin koşu yönüne doğru hareketlenmektir.
    --- alıntı ---

    kuralın alt başlığı nedir? “temas olmadan rakibin ilerlemesine engel olmak.” yani kural diyorki, rakibinize temas etmesenizde onun koşu yönünü kapatır ve yönünü değiştirmeye zorlarsanız bu bir fauldür ve ceza alanı içinde olunca da penaltıdır.

    şimdi bunu 10 şubat 2019 galatasaray trabzonspor maçı’ndaki onyekuru ve 17 şubat 2019 galatasaray kasımpaşa maçı’ndaki diagne’nin pozisyonuna uygulayalım. her iki pozisyonda da rakipler (birinde kaleci arda, diğerinde ben yousef) yatarak, onyekuru ve diagne’nin koşu yolunu kapatmışlardır. topun kalecinin eline değmesi ya da ben yousef’in ayağıyla hafifçe topa dokunmuş olması faulü ortadan kaldırmaz. gerek onyekuru gerekse diagne’nin düşmüş olmaları penaltı için yeterlidir. çünkü koşu yönleri rakipleri tarafından kapatılmıştır. koşu yolu yatarak kapatılan futbolcu rakibinin üzerinden atlamak zorunda değildir. atlarken düşse bile, (hem de hiç takılmadan) yine penaltıdır. bu nedenle yine 17 şubat 2019 trabzonspor alanya maçı’nda ekuban’a yapılan hareket penaltıdır. çünkü o pozisyonda da rakip ekuban’a açıkça faul yapmıyor ama koşu yolunu daraltarak koşu yönünü kapatıyor ve bu dengesinin bozulmasına neden oluyor. böyle pozisyonlarda faulsüz müdahale etmenin tek yolu topa kesin hakim olmaktır. (kaleciyse topu tutmak ya da kornere çelmek, futbolcuysa net bir şekilde uzaklaştırmak) top kesin ve net bir şekilde rakibin oynama alanından uzaklaştırılamamış ise faul ve dolayısıyla penaltı kaçınılmazdır.

    bu kuralın izlediğim tüm avrupa maçlarında uygulaması bu şekildedir. hatta avrupa’da bu tür pozisyonlara itiraz bile edilmez çünkü herkes kuralın bilincindedir. bizde ise haftalarca tartışılır ve ajitasyonlara alet edilir.

    sonuç olarak diyebilirim ki; rakibin önüne kayarak yattığında ya topa tam hakim olacaksın, ya da topu rakibin oynama alanından net bir şekilde uzaklaştıracaksın. aksi halde rakibin koşu yolunu kapattığın için faul (ceza alanı içindeyse penaltı) kaçınılmazdır.

    ancak kayarak yapılan müdahale eğer rakip için tehlikeli, yaralayıcı ya da şiddetli hareket sınıfına giriyorsa, topa hakim olunsa dahi (koşu yolunu kapatmaktan değil) ciddi faulden cezalandırılır. bu ayrı bir konu olduğundan ayrıntılarına girmiyorum.
  • 314
    yani normalde futboldaki en garanti duran top budur herhalde ama galatasaray olunca hiçbir penaltıya garanti gözüyle bakamıyoruz.

    salak saçma vuruşlar yapacağınıza, şu topu sert ve isabetli şekilde yukardan asacak adam mı yok takımda. geçen senelerde böyleydi salak salak penaltılar kullandık.

    bu seneki penaltı yüzdemizde %60’a 40. neredeyde yarı yarıya isabet bulacağız penaltılarda.

    artık diyecek söz bulamıyorum. fatih terim gibi penaltı atacak adam arıyoruz, 9-10 metreye ampül gibi asacak bir insan evladı yok mu şu takımda, vitaminsiz vuruşlar yapanlara bir daha top vermem bile.

    https://youtu.be/lwk8dCt2WTk
  • 347
    bu sezon* fenerbahçe'nin ligde oynadığı 19 maçında tam 10 penaltı çalındı.
    artık 2 maçta 1 penaltı istatistiğini her maç penaltıya doğru çekecekler. bunun bir sonraki aşaması her devre 1 penaltı olacak!

    galatasaray, beşiktaş, trabzonspor gibi takımların toplam penaltı sayısı ise sadece 9!

    fenerbahçe'nin can simidi olmuş ama kimse konuşmuyor.
  • 108
    takımımızın son iki senede cömertçe baya bir harcadığı hede. hiçbir arşiv araştırması yapmadan direkt kafadan yazıyorum bakın eksik varsa mesaj atın tamamlayayım;

    geçen sezon:

    kadıköy deplasmanında son dakikada felipe melo. klasik vuruşunu volkan yutmadı ve kolayca çıkardı.

    hangi maç olduğunu unuttum ama drogba bir tane kaçırdı. önceki sezon da kaçırmıştı. edit: chassit ve fransiz'a teşekkürler, içeride 1-0 yenildiğimiz gençler maçı. eboue'nin yedirdiği gol evet.

    kupada penaltılara kalan gaziantep bşb maçında yanılmıyorsam umut, dany ve sabri penaltı kaçırdılar.

    kupada tokat maçında selçuk inan. ilkini attı ama ikincide ayağı kaydı ve top üstten auta gitti.

    bu sezon:

    süper kupa finalinde fenerbahçe'ye karşı seri penaltı atışlarında selçuk, melo ve yekta kaçırdılar.

    ligde sivas maçında burak kaçırdı ama dönen topu tamamladı.

    kupada pandev eskişehir'e, melo balçova'ya, emre çolak da manisa'ya karşı penaltı kaçırdılar. (bkz: oha)

    iki sezonda 13 tane yararlanılamayan penaltı. bence çok.

    edit: international royal cup kapsamında sabri ve telles de kaçırdı. resmi maç değil ama var bir sıkıntı işte.
App Store'dan indirin Google Play'den alın