• 28
    eski başkan ünal aysal'ın belçika üzerinden hayalini kurduğu takım idi.

    çok makul ücretlere böyle bir organizasyon yapılabilir. tabiki de çok iyi bir personel ekibi kurmak şartı ile. ha bu işi bir türk kulubü başarabilir mi zannetmiyorum. personel ekibine 1 milyon euro harcamak yerine 5 milyon euro yıllık ücretler ile futbolcular almak daha çok işimize geliyor.
  • 26
    u21, u19, u17 vs. alt yaş liglerinin tamamında süregelen şampiyonluklarımızı, as kadroya futbolcu veremeyerek taçlandıramadığımız üretimimizi, başarılı hale getirebilecek proje.

    üst yaş gruplarında hiç şans bulamayan, tempo yakalayamayan, seviyelerini zorlayamayan gençlerimizi, bu tarz bir yapılandırmayla yuvadan kontrollü bir biçimde ayırmak, denizde yüzmeye bırakmak verimi arttırabilir.

    celil yüksel mesela 2018-2019 sezonunda, resmi maçlarda 12 dakika oynamış. atalay babacan, süper lig'de hiç süre bulamamış. yunus akgün, 172 dakika sahadaymış. hepsini toplasan toplam 2 tane 90 dakika çıkmaz. bu çocuklar aynı sezon u21 ve u19 liglerinde, yüksek performans gösterip şampiyonluk kazandılar. süre bulup da kendini gösterebilen trabzonlu yaşıtlarından ne eksikleri var? (bkz: 1461 trabzon)

    üstelik bu pilot takım türkiye sınırları içinde olmak zorunda da değil. östersunds fk mesela;

    --- alıntı ---

    yaklaşık 1 milyon dolar borcunu ödeyemeyen ostersunds, önümüzdeki sezon isveç allsvenskan ligi'nde mücadele etmek için lisans alamadı. kulüp iflasın eşiğinde. yönetim ise karara itiraz edeceklerini açıkladı. (futbol arena)

    --- alıntı ---

    böyle bir kulübü, ligimize göre nispeten çok düşük bir yatırımla, tüm know howıyla satın alıp, amaçlarımıza uygun olarak bünyemizde kullanabiliriz. alt ve üst yapıları, scout arşivi, ingiltere scoutları'nın cirit attığı rekabetçi - hazır bir lig. güzel bir hamle olabilir, değerli alt yaş rezervimiz için.
  • 10
    ya ptt 1. liginden ya da orta avrupa ülkelerinden bir tane satın almamız gereken. lan elimizde bir dolu çöp ver, yetişmesi gereken gencecik oyuncular var. bak;
    tarık, ahmet çalık, yasin, donk, de jong, emrah, sinan gibi takımda yer almayı hak etmeyen oyuncular var. *

    bunun yanı sıra 2000 jenerasyonundan ozan, atalay ve recep haricinde kalan 4-5 oyuncu var. hatta bu 3 oyuncuyu da katalım, oynamaları lazım çünkü, bunları gönderip oynatabileceğimiz 2. bir takımımız olmalı. zaten paralarını her türlü alıyorlar. bari top oynasınlar da vitrine çıksınlar. kimi gelişir takıma girer, kiminin talibi çıkar satarız.
  • 34
    cingöz anadolu kulüpleri ve yeni nesil istanbul kulüplerinin idarecilerine para kaptırmamak için yapmamız gerekendir. yabancı bir ülkede pilot kulüp kurup yerli yabancı ve alt yapımızdan yetişen gençlere burada gelişim fırsatı sunmalıyız. türkiye içinde parlayan birine sadece bir kere teklif yapıp çekilmeliyiz. bugün irfan canın çıktığı fiyat, boupendza ya gevşek gevşek istenen on milyon euro bunun bir zorunluluk olduğunu göstermekte. hatta ileride takımda görev alacak antrenörler, teknik adamlar burada kendini geliştirebilir. üç dört oyuncuya verilecek para ile böyle bir sistem çok rahat kurulur.
  • 22
    acil olarak bir pilot takım almalıyız ve yeteneklerine inandığımız alt yapı oyuncularımıza orada şans vermeliyiz. tff 1. lig olmasa bile 2. ligden bir takım da olabilir. takımın başarılı olup olmamasına hiç gerek yok. oyuncularımız gelişsin yeter. ayrıca 2019-2020 sezonunda u-21 ligi de olmayacak. bu sezon olmasa bile gelecek sezon yabancı sınırının geleceği artık net belli oldu. fazladan kaybedecek tek bir günümüz bile yok.
  • 7
    neden futbolcu yetiştirmek önemli ? çünkü bonservis ödemiyosun. geliştiriyosun oynatıyorsun veya satıyorsun. bu en basit şekilde futbolda para ve başarı kazanma şeklidir.

    biz neden yapmıyoruz ?

    oğlum menajer komisyonu yok lan. menajere para akmazsa sana da akmaz. ülkenin her yeri rüşvet ile çalışıyor. kimin işine gelir menajersiz futbolcu. yöneticilerin hiçbirinin işine gelmez.
  • 27
    ikinci lig (tff 1.lig) seviyesinde değilse bir işe yaramaz. ben de altyapı oyuncuları içerisinde potansiyelli olanların 16 yaşından itibaren (fiziği uygunsa) bu tarz rekabetçi bir ligde oynamasından yanayım. çünkü altyapı liglerinde futbolcunun gelişim göstermesi mümkün değil. ek olarak süper lig ile arada büyük seviye farkı var.

    aslında hollanda ve portekiz'de olduğu gibi büyük takımların ikinci ligde b takımları olmalı. madem futbolcu yetiştirmek istiyoruz, böyle bir düzenleme şart.
  • 29
    kimse hatırlamıyor galiba zamanında beylerbeyi spor kulübü üzerinden denediğimiz ve başarısız olduğumuz organizasyon. fikir çok güzel ama hali hazırda yapıp başarısız olduğumuz bir örnek mevcut yani. ayrica yurt içinde bile maddi külfeti fazla olduğu için vazgeçtiğimiz bir organizasyonu yurtdışında nasıl yapacağız anlamış değilim. tamam babel'in yıllık parasına hallolur ama o parayı bu sezon verebiliriz diyelim seneye vereceğimiz garanti mi ?
  • 4
    gerçek bir futbol planlaması yapan kulüplerin olmazsa olmazı.

    atletico madrid fransa ligi'nden bir takımı* satın alıp pilot takım olarak kullanabiliyor. bizim ptt 1. lig'de bile pilot takımımız yok.

    biz de alabilsek keşke bir takım da kullanabilsek. fransa ligi'nden alamyız onu geçelim. ama hollanda veya belçika liglerinden bir takım almak bence o kadar zor değil. oralarda ki maaş yükleri 5-6 milyon €. bunu karşılamak bize zor gelmemeli.

    alalım mesela hollanda'dan nec nijmegen'i. scoutlar çalışsın. topla abi gençleri, gönder oraya. burada sana fayda sağlamayan çöpleri de gönder oraya. orada kendilerine piyasa yapsınlar. sene de 1-2 oyuncu kazandırsa kardır.

    hayır, yanlış mıyım?
  • 11
    2000'lileri harcamamak için çok geç olmadan bir iki yıl içerisinde böyle bir projeye girişmek gerek. şu anki takımımız bizi 3 sene zirve yarışında tutacak herhangi bir sakatlık, mâni olmazsa. hazır böyle iyi bir takım kurmuşken, gençlerimizi de yavaş yavaş takıma adapte edersek başarının kalıcı olmasını sağlar ve ekonomik olarak da rahatlarız. 2017-2018 yaz transfer döneminde sosyal medyanın ne denli önemli olduğunu gördük. keşke hep beraber örgütlenip pilot takım konusunda da yöneticilerin dikkatini çekebilsek. altınordu adı sanı duyulmamış bir kulüpken müthiş işler başarıyorsa, marka adımız ve büyüklüğümüzle onlardan katbekat iyisini yapabiliriz. yeter ki geç kalmadan alt yapı için iyi bir organizasyon kuralım.
  • 20
    uzun vadede kulübün mali yapısını düzeltmek için, avrupa kupaları'nda büyük başarılar elde edebilmek için vs. gerekli olan durumlardan biri... (bence.)

    2. lig, 3. lig veya amatör lig'den bir takımla anlaşıp ya da bir takımı satın alıp; altyapıdaki futbolcularımızın seviyesini profesyonel anlamda daha net görebiliriz ve gelişimlerine daha iyi bir şekilde katkı sağlayabiliriz...

    1461 trabzon örneği gibi en fazla tff 1. lig'e kadar yükselme durumları olsun ama olsun, görelim...
    - neticede amaç şu: yıllarca altyapı ligleri'nde yıldız olarak gösterilen fakat a takım'a çıktıktan sonra o seviyeye adapte olmakta ve süre bulmakta zorlanan genç isimlerin böylece profesyonel anlamda gelişmelerini, maç devamlılığı kazanmalarını, a takım seviyesine hazır olmalarını sağlamak.

    - misal yakın zamandan bir örnek; türkiye kupası'nda, keçiörengücü karşısında gençlerimizin küçük bir kısmının durumunu gördük ki biraz daha gelişmeleri gerekiyor... bu gelişimin daha verimli ve hızlı olması için böyle bir projeye de ihtiyaç var gibi duruyor.

    ayrıca böyle bir pilot takıma, scout çalışmalarıyla genç ve potansiyelli yabancı isimleri de dahil etmeliyiz. (ama 14 yabancı hakkı; alt lig takımları için de geçerli mi bilmiyorum, neyse.)
  • 5
    hollanda veya belçika liglerinden bir takımı satın alıp, avrupa, amerika ve bilhassa afrika kıt'alarını karış karış tarayarak bulacağımız gençleri buralarda eğitime sokmalıyız diye düşünüyorum.
    riekerink tarzı bir hoca da başa koyduk mu senede 2-3 futbolcu gelse oradan, allah bereket versin.

    nac breda, nec nijmegen, kortrijk, mechelen... tam pilot takımlık kulüpler.
  • 13
    (bkz: galatasaray b)
    tabi keşke böyle bir başlık olsaydı.
    getirdiği ve götürdüğü hemen hemen denk olacak. yaş ortalaması 21-23 olacak.
    bizdeki patlama yapacaklar için kulüp aramak yerine buraya göndermek daha akıllıca olur. ki böylesi bir yatırım her sene bir tane ilk 22 çıkaracak düzeye geldiğinde istikrar da gelir.
    barcelona b için:
    https://www.transfermarkt.com.tr/...artseite/verein/2464
    düzlenmemek : kramerofseinfeld uyardı galatasaray 2diye başlık varmış.
  • 25
    taa çaylakken yazmıştım. (bkz: #2244525)

    lütfen "18 yaş altı oyuncuları yurtdışına gönderelim pişsinler gelsinler" argümanını rafa kaldırın. rica ediyorum. fifa "yassah kardeşim" diyor. yurtdışındaki pilot takımlarda 18 yaş üstü oyuncuları ya da o bölgede yaşayan 18 yaş altı oyuncuları kullanabiliriz. ha derseniz ki "3. liga (almanya 3. ligi)da takım alalım, almanya'daki gençleri bulmaya çalışalım" yemez. yedirmezler. ortalama bir genç oyuncu bile bir bundesliga takımının altyapısında oynamayı, 3. liga'da oynayan bir takımın altyapısında oynamayı tercih eder. bunun önüne geçmeniz için çok genç yaşlarda (13-16 aralığı) keşfetmeniz gerek. bu da merkezi türkiye'de bulunan bir kulüp için lojistik olarak çooook zor.

    alt liglerde bir takımı pilot takım alma konusuna gelince. hiç alt lig maçları izliyor musunuz? sahaların durumundan haberiniz var mı? mesela ben bu sene cağğğnım sarıyer'in maçlarının çok büyük çoğunluğunu izledim. yusuf ziya öniş stadyumu 2. ligin en güzel zeminlerinden birine sahip. ama gel gelelim o güya güzel olan zemine bile aslında doğru düzgün bakım yapılamıyor. antrenman sahası suni çim. maçlarda uçan tekme atmanın faulle cezalandırılmamasına değinmedim bile.

    rica ediyorum buradan pilot takımımız olmasın sonucunu çıkarmayın. pilot takım şart oğlu şart. ancak pilot takımımız olacak takımın temel giderlerini de (saha/antrenman sahası, antrenörlerinin yeterliliği, lokasyonu) karşılayabilmemiz şart. eğer sırf u-21 kapanıyor diye gelişigüzel bir takımı "aha bu bizim pilot takımımız" diyip kestirip atacaksak (beylerbeyi gibi) hiç olmasın daha iyi.
  • 38
    pilot takım yerine süper lig kulüplerinden dileyenlerin rezerv takım kurup ptt. 1. lig'e kadar oynatabilmelerinin önünün açılması gerekiyor. rezerv ligde diğer rezerv takımlarla değil rekabetçi gerçek profesyonel kulüplere karşı oynamalılar.

    sadece transfer döneminde hülle usulü al ver için değil her hafta oynamayan oyuncuların değerlendirilmesi için bir fırsat olur.

    galatasaray (ii) mesela gitsin ptt 1. ligde oynasın efe akman, sergio oliveira, eyüp aydın, yusuf demir ile birlikte oynasınlar. ertesi hafta as takımla yedek kulübesinde otursun. duruma göre a takımla ilk 11 çıksın. kağıt üstünde mükemmel olur hatta alt liglerin de kalitesini arttırır ama alt lig kulüpleri şiddetle karşı çıkacağı için gerçekleştirilemez.
  • 33
    efsanemiz gheorghe hagi'nin fc viitorul constanja ile yaptıklarına göz attığımızda aslında düzgün bir planlama ile neler başarılabileceği ortada.

    mühim olan kısa, orta ve uzun vadede planınız ve beklentiniz ne? bunları doğru belirlemekte.

    bunu türkiye liglerinde de yapabilirsiniz, başka liglerde de. ama takım satın alıp oluruna bırakmakla o işten hayır gelmez. tesis lazım, insan kaynağı lazım, para lazım. falan filan.

    dürüst olmak gerekirse, futbol sektöründe bu kadar para dönerken, para babası girişimci kalantorların neden bu sektöre girmediğini anlayamıyorum.

    diğer yandan bizim büyük takımların niçin bu toplara girmediği/giremediği belli zaten. daha kendi kulüplerindeki planlamaları yapamazken, beklentiyi yüksek tutmamak lazım.

    dünyadaki büyüklere baktığımızda ise, durum farklı. zaten çoğunun pilot takımı varken, olmayanlar da gerek duymuyor.

    şuradan iki üç kişi toplanıp düzgün bir proje hazırlayıp yatırımcı aramak var ya, neyse...
  • 16
    bazı arkadaşlar için bir kaç açıklama yapmam lazım.

    galatasaray'ın ailesi türkiye'de olan 18 yaş altı oyuncuların "pişmesi" için yurtdışından takım satın alması/pilot takım anlaşması yapması mantıksız. çünkü fifa kuralları bunu engelliyor. 18 yaş altı oyuncularda 100 kilometre kuralı var. (çocuğun ailesinin yaşadığı şehir ile oynayacağı takım arasında 100km'den fazla olamaz)
    18 yaş üstü oyuncular için bu gerçekleştirilebilir ancak burada da 2 sorun ortaya çıkıyor.

    1.si oynayacağı takımın/ligin kalitesi. kimse kusura bakmasın ama altyapıdaki oyuncular ptt 1. lig ya da daha alt kategorilerde oynayacaklarına oynamasınlar daha iyi.
    2.si gideceği takımda bulacağı süre. eğer pilot takım kendi liginde yarışmacı bir takım ise genç oyuncuların bulacakları süre oldukça azalacaktır. bu nedenle de galatasaray'da kalmaları ile gitmeleri arasında pek de fark olmaz.

    pilot takım hatta düzelteyim pilot takımlar şart. ama beylerbeyispor gibi bir pilot takım olacağına olmasın.
  • 19
    bunu türkiye'de yapmaya zannımca gerek yok. türk yetenekler zaten gözümüzün önünde. asıl bunu leipzig, ajax, city grubu gibi yapmamız lazım. mesela ajax'ın güney amerika'da takımı vardır. red bull'un bir sürü ülkede takımı var yine. city'nin keza öyle.

    mesela türki cumhuriyetlerin futbolda bir yükselişi söz konusu. henüz oralar için erken tabii, ama iyi izlemek gerek. bir, iki tane ortalama üzeri oyuncu çıkartırlarsa, devamını da getirecek gibi olurlarsa, gidip azerbaycan'dan takım alacaksın. tesisini yapacaksın, iyi bir ekip getireceksin. bu masraf sonrası bütçesi, ligden ve gidebilirse avrupa'dan kazanacakları olacak. onun dışında, altyapıdan yetiştirecek. parlayanlar sana, sattıklarının parasıyla yeni gençlere yatırım.

    macaristan, bulgaristan, yunanistan örneğin. bize yakınlar. avrupa ülkeleri. bu üç ülkeden biriyle başlarsın bu işe. selçuk inan, tarık çamdal, nigel de jong üçlüsünün masrafını geçmez bu işin masrafı. başlarsın macaristan ile. formül işliyor mu? güzel. sonra geçersin aynı formül yunanistan'da. yine iyi bir yetiştirici ekiple beraber. oradan senin kadrona uygunları alırsın. senin kadronda pişmesi gerekeni gönderirsin oraya. mesela takımında bir genç vardır, sen bu sene kullanmayacaksın. ancak macaristan veya azerbaycan'daki takım o sene avrupa'ya gidiyor. gönder oyuncunu. düzenli ligde ve avrupa'da oynasın. sonra dönsün.

    plan lazım bizlere. plan.
  • 24
    elimizde beylerbeyi gibi başarısız bir örnek var. detaylı bilgiye sahip değilim (belki gereken özenin gösterilmemesi, belki maddi nedenler ya da sabırsızlık) ama sonuç olarak amaçlanan hedefe ulaşılamadı. eğer yeni bir proje yapılacaksa, iyi bir planlama ve arkasında çok daha sağlam bir irade olmalı.

    gönlümden geçen ise pilot takımımızın almanya, hollanda ya da belçika alt liglerinden bir takım olması. böyle bir projenin uzun vadede çok başarılı olacağına inanıyorum.
  • 35
    fmde her kuşu öptükten sonra bu danimarka ligi habire avrupaya oyuncu satıyor, olayları nedir dedim. danimarka ligini denememle zihnimde bir aydınlanma belirdi. danimarka liginde yabancı kuralı şampiyonlar liginin aynısı 17+4+4 şeklinde ancak ufak bir fark var 21 yaş altı oyuncuları direkt kaydetmeden oynatabiliyorsun. ilk 11de yerli oynatma muhabbeti de yok. bizim pilot takım olarak öncelikle alt yapı oyuncularımızı daha iyi yetiştirmek adına almanya,hollanda,ispanya,portekiz gibi ülkelerde olduğu gibi galatasaray b takımı ile türkiye liglerinde profesyonel oynamak için çalışma yapmamız gerektiği düşünüyorum. bundan sonraki adımımız da danimarka liginden eli ayağı düzgün tesisleri yeterli olan bir takımı bünyemize almalıyız düşüncesindeyim. afrikadan, güney amerikadan, balkanlardan getirilen genç oyuncuları direkt profesyonel ligde test etme geliştirme şansı sunuyor. belki yönetimden ya da yönetime yakın olanlardan yazılarımızı okuyan vardır. bu durumu değerlendirmeye alır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın