• 26
    u21, u19, u17 vs. alt yaş liglerinin tamamında süregelen şampiyonluklarımızı, as kadroya futbolcu veremeyerek taçlandıramadığımız üretimimizi, başarılı hale getirebilecek proje.

    üst yaş gruplarında hiç şans bulamayan, tempo yakalayamayan, seviyelerini zorlayamayan gençlerimizi, bu tarz bir yapılandırmayla yuvadan kontrollü bir biçimde ayırmak, denizde yüzmeye bırakmak verimi arttırabilir.

    celil yüksel mesela 2018-2019 sezonunda, resmi maçlarda 12 dakika oynamış. atalay babacan, süper lig'de hiç süre bulamamış. yunus akgün, 172 dakika sahadaymış. hepsini toplasan toplam 2 tane 90 dakika çıkmaz. bu çocuklar aynı sezon u21 ve u19 liglerinde, yüksek performans gösterip şampiyonluk kazandılar. süre bulup da kendini gösterebilen trabzonlu yaşıtlarından ne eksikleri var? (bkz: 1461 trabzon)

    üstelik bu pilot takım türkiye sınırları içinde olmak zorunda da değil. östersunds fk mesela;

    --- alıntı ---

    yaklaşık 1 milyon dolar borcunu ödeyemeyen ostersunds, önümüzdeki sezon isveç allsvenskan ligi'nde mücadele etmek için lisans alamadı. kulüp iflasın eşiğinde. yönetim ise karara itiraz edeceklerini açıkladı. (futbol arena)

    --- alıntı ---

    böyle bir kulübü, ligimize göre nispeten çok düşük bir yatırımla, tüm know howıyla satın alıp, amaçlarımıza uygun olarak bünyemizde kullanabiliriz. alt ve üst yapıları, scout arşivi, ingiltere scoutları'nın cirit attığı rekabetçi - hazır bir lig. güzel bir hamle olabilir, değerli alt yaş rezervimiz için.
  • 27
    ikinci lig (tff 1.lig) seviyesinde değilse bir işe yaramaz. ben de altyapı oyuncuları içerisinde potansiyelli olanların 16 yaşından itibaren (fiziği uygunsa) bu tarz rekabetçi bir ligde oynamasından yanayım. çünkü altyapı liglerinde futbolcunun gelişim göstermesi mümkün değil. ek olarak süper lig ile arada büyük seviye farkı var.

    aslında hollanda ve portekiz'de olduğu gibi büyük takımların ikinci ligde b takımları olmalı. madem futbolcu yetiştirmek istiyoruz, böyle bir düzenleme şart.
  • 28
    eski başkan ünal aysal'ın belçika üzerinden hayalini kurduğu takım idi.

    çok makul ücretlere böyle bir organizasyon yapılabilir. tabiki de çok iyi bir personel ekibi kurmak şartı ile. ha bu işi bir türk kulubü başarabilir mi zannetmiyorum. personel ekibine 1 milyon euro harcamak yerine 5 milyon euro yıllık ücretler ile futbolcular almak daha çok işimize geliyor.
  • 29
    kimse hatırlamıyor galiba zamanında beylerbeyi spor kulübü üzerinden denediğimiz ve başarısız olduğumuz organizasyon. fikir çok güzel ama hali hazırda yapıp başarısız olduğumuz bir örnek mevcut yani. ayrica yurt içinde bile maddi külfeti fazla olduğu için vazgeçtiğimiz bir organizasyonu yurtdışında nasıl yapacağız anlamış değilim. tamam babel'in yıllık parasına hallolur ama o parayı bu sezon verebiliriz diyelim seneye vereceğimiz garanti mi ?
  • 30
    hem yurt içinde hem de yurt dışında sanıldığından daha ucuza halledebileceğimiz bir organizasyon. hollanda liginde f.sittard kulübü eski galatasaray yönetecisi işıtan gün tarafından 700 bin euro civarı bir meblağ karşılıgı satın alınmıştı. türkiye'de ise bunu en son menajer süleyman hurma, karagümrük'ü alarak yaptı. gelelim meseleye: ilk etapta tabiki 1. ligden takım alamayız ancak 2. ligden bir takım alıp kısa süre içinde 1. ligde mücadele edecek düzeye getirebiliriz. kiralık oyuncularımız ismail, emirhan, ozornwafor gibi oyuncular kendi takımlarımda dakika alamazken pilot takımla bunu sağlayabiliriz. diğer husus ise yabancı genç oyuncular için deneme yanılma imkanı doğar. zeki çelik, çağlar söyüncü gibi direkt süper lig görmeden avrupa yapan oyuncuları görünce yeterince yarışmacı bir ligde olması ayrı bir artı.
  • 31
    türkiye üzerindeki futbol takımlarının durumu belli iken şimdilik hayallerde kalacak bir düşünce. altınordu modelini dahi uygulamakta aciz olduğumuz dönemde bunu başarabilecek bir takım türkiye sınırları içerisinde var mı bilmiyorum.

    seçilmiş olduğu kulüpleri kontrol etmekte zorlanan yöneticiler varken., hele başka bir ülkede.... bu hayalden de öte....

    belki de yöneticilerin geçmişine değil geleceğine yatırım yapılmalı....

    yapılmasi için gereken şartları henüz olusturmamisken, bunu konuşmak şimdilik zaman kaybı olacaktır. iyi bir planlama ile önce birinci önceliğimiz olan kulüpleri doğru yönetelim de sonraki adımlara bakarız....

    unutmadan alt yapı durumları nedir turkiye'de ? iyi yönetiliyor mu ?
  • 33
    efsanemiz gheorghe hagi'nin fc viitorul constanja ile yaptıklarına göz attığımızda aslında düzgün bir planlama ile neler başarılabileceği ortada.

    mühim olan kısa, orta ve uzun vadede planınız ve beklentiniz ne? bunları doğru belirlemekte.

    bunu türkiye liglerinde de yapabilirsiniz, başka liglerde de. ama takım satın alıp oluruna bırakmakla o işten hayır gelmez. tesis lazım, insan kaynağı lazım, para lazım. falan filan.

    dürüst olmak gerekirse, futbol sektöründe bu kadar para dönerken, para babası girişimci kalantorların neden bu sektöre girmediğini anlayamıyorum.

    diğer yandan bizim büyük takımların niçin bu toplara girmediği/giremediği belli zaten. daha kendi kulüplerindeki planlamaları yapamazken, beklentiyi yüksek tutmamak lazım.

    dünyadaki büyüklere baktığımızda ise, durum farklı. zaten çoğunun pilot takımı varken, olmayanlar da gerek duymuyor.

    şuradan iki üç kişi toplanıp düzgün bir proje hazırlayıp yatırımcı aramak var ya, neyse...
  • 34
    cingöz anadolu kulüpleri ve yeni nesil istanbul kulüplerinin idarecilerine para kaptırmamak için yapmamız gerekendir. yabancı bir ülkede pilot kulüp kurup yerli yabancı ve alt yapımızdan yetişen gençlere burada gelişim fırsatı sunmalıyız. türkiye içinde parlayan birine sadece bir kere teklif yapıp çekilmeliyiz. bugün irfan canın çıktığı fiyat, boupendza ya gevşek gevşek istenen on milyon euro bunun bir zorunluluk olduğunu göstermekte. hatta ileride takımda görev alacak antrenörler, teknik adamlar burada kendini geliştirebilir. üç dört oyuncuya verilecek para ile böyle bir sistem çok rahat kurulur.
  • 35
    fmde her kuşu öptükten sonra bu danimarka ligi habire avrupaya oyuncu satıyor, olayları nedir dedim. danimarka ligini denememle zihnimde bir aydınlanma belirdi. danimarka liginde yabancı kuralı şampiyonlar liginin aynısı 17+4+4 şeklinde ancak ufak bir fark var 21 yaş altı oyuncuları direkt kaydetmeden oynatabiliyorsun. ilk 11de yerli oynatma muhabbeti de yok. bizim pilot takım olarak öncelikle alt yapı oyuncularımızı daha iyi yetiştirmek adına almanya,hollanda,ispanya,portekiz gibi ülkelerde olduğu gibi galatasaray b takımı ile türkiye liglerinde profesyonel oynamak için çalışma yapmamız gerektiği düşünüyorum. bundan sonraki adımımız da danimarka liginden eli ayağı düzgün tesisleri yeterli olan bir takımı bünyemize almalıyız düşüncesindeyim. afrikadan, güney amerikadan, balkanlardan getirilen genç oyuncuları direkt profesyonel ligde test etme geliştirme şansı sunuyor. belki yönetimden ya da yönetime yakın olanlardan yazılarımızı okuyan vardır. bu durumu değerlendirmeye alır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın