• 1
    takımların ilk 11 lerinde yer bulamayan, özellikle altyapıdan yetiştirdikleri genç oyuncuların yeteneklerini geliştirmesi, daha fazla forma giymesi ve maç tecrübesi kazanmaları için belirledikleri ağırlıklı olarak zorluk derecesi düşük olan alt liglerde mücadele eden çoğu zaman kardeş takım olarak adlandırılan takımdır. (bkz: beylerbeyi spor kulübü)
    bir aralar altyapıda forma giyen oyuncuların bu şekilde değerlendirilmeleri için alternatif olarak paf ligi yerine rezerve lig kurulması gündeme gelmişti.
  • 4
    gerçek bir futbol planlaması yapan kulüplerin olmazsa olmazı.

    atletico madrid fransa ligi'nden bir takımı* satın alıp pilot takım olarak kullanabiliyor. bizim ptt 1. lig'de bile pilot takımımız yok.

    biz de alabilsek keşke bir takım da kullanabilsek. fransa ligi'nden alamyız onu geçelim. ama hollanda veya belçika liglerinden bir takım almak bence o kadar zor değil. oralarda ki maaş yükleri 5-6 milyon €. bunu karşılamak bize zor gelmemeli.

    alalım mesela hollanda'dan nec nijmegen'i. scoutlar çalışsın. topla abi gençleri, gönder oraya. burada sana fayda sağlamayan çöpleri de gönder oraya. orada kendilerine piyasa yapsınlar. sene de 1-2 oyuncu kazandırsa kardır.

    hayır, yanlış mıyım?
  • 5
    hollanda veya belçika liglerinden bir takımı satın alıp, avrupa, amerika ve bilhassa afrika kıt'alarını karış karış tarayarak bulacağımız gençleri buralarda eğitime sokmalıyız diye düşünüyorum.
    riekerink tarzı bir hoca da başa koyduk mu senede 2-3 futbolcu gelse oradan, allah bereket versin.

    nac breda, nec nijmegen, kortrijk, mechelen... tam pilot takımlık kulüpler.
  • 7
    neden futbolcu yetiştirmek önemli ? çünkü bonservis ödemiyosun. geliştiriyosun oynatıyorsun veya satıyorsun. bu en basit şekilde futbolda para ve başarı kazanma şeklidir.

    biz neden yapmıyoruz ?

    oğlum menajer komisyonu yok lan. menajere para akmazsa sana da akmaz. ülkenin her yeri rüşvet ile çalışıyor. kimin işine gelir menajersiz futbolcu. yöneticilerin hiçbirinin işine gelmez.
  • 10
    ya ptt 1. liginden ya da orta avrupa ülkelerinden bir tane satın almamız gereken. lan elimizde bir dolu çöp ver, yetişmesi gereken gencecik oyuncular var. bak;
    tarık, ahmet çalık, yasin, donk, de jong, emrah, sinan gibi takımda yer almayı hak etmeyen oyuncular var. *

    bunun yanı sıra 2000 jenerasyonundan ozan, atalay ve recep haricinde kalan 4-5 oyuncu var. hatta bu 3 oyuncuyu da katalım, oynamaları lazım çünkü, bunları gönderip oynatabileceğimiz 2. bir takımımız olmalı. zaten paralarını her türlü alıyorlar. bari top oynasınlar da vitrine çıksınlar. kimi gelişir takıma girer, kiminin talibi çıkar satarız.
  • 11
    2000'lileri harcamamak için çok geç olmadan bir iki yıl içerisinde böyle bir projeye girişmek gerek. şu anki takımımız bizi 3 sene zirve yarışında tutacak herhangi bir sakatlık, mâni olmazsa. hazır böyle iyi bir takım kurmuşken, gençlerimizi de yavaş yavaş takıma adapte edersek başarının kalıcı olmasını sağlar ve ekonomik olarak da rahatlarız. 2017-2018 yaz transfer döneminde sosyal medyanın ne denli önemli olduğunu gördük. keşke hep beraber örgütlenip pilot takım konusunda da yöneticilerin dikkatini çekebilsek. altınordu adı sanı duyulmamış bir kulüpken müthiş işler başarıyorsa, marka adımız ve büyüklüğümüzle onlardan katbekat iyisini yapabiliriz. yeter ki geç kalmadan alt yapı için iyi bir organizasyon kuralım.
  • 13
    (bkz: galatasaray b)
    tabi keşke böyle bir başlık olsaydı.
    getirdiği ve götürdüğü hemen hemen denk olacak. yaş ortalaması 21-23 olacak.
    bizdeki patlama yapacaklar için kulüp aramak yerine buraya göndermek daha akıllıca olur. ki böylesi bir yatırım her sene bir tane ilk 22 çıkaracak düzeye geldiğinde istikrar da gelir.
    barcelona b için:
    https://www.transfermarkt.com.tr/...artseite/verein/2464
    düzlenmemek : kramerofseinfeld uyardı galatasaray 2diye başlık varmış.
  • 14
    böyle bir şey başarılı olamaz. yarışmacı değil. beylerbeyispor vardı bi ara hatırlarsanız. tutmadı. zaten bunu yapan var mı avrupada?

    yapacağın oyuncuyu kiralayıp, oynattırmak. mesela oynarsa belli bir miktar para verilir. kiralama ücreti alınmaz. oyuncu ücreti ödenir vs.

    formsuz oyuncuyu da oynatmazlar sadece para için. altyapı oyuncuları için zor aslında. ama mesela gider afrika'daki oyuncuyu bulursun 15 20 tane. takır takır kiralarsın city enes ünal gibi. iyiyse gelir ya da satarsın. ama sırf altyapı için mantıksız. verimsiz olur.
  • 16
    bazı arkadaşlar için bir kaç açıklama yapmam lazım.

    galatasaray'ın ailesi türkiye'de olan 18 yaş altı oyuncuların "pişmesi" için yurtdışından takım satın alması/pilot takım anlaşması yapması mantıksız. çünkü fifa kuralları bunu engelliyor. 18 yaş altı oyuncularda 100 kilometre kuralı var. (çocuğun ailesinin yaşadığı şehir ile oynayacağı takım arasında 100km'den fazla olamaz)
    18 yaş üstü oyuncular için bu gerçekleştirilebilir ancak burada da 2 sorun ortaya çıkıyor.

    1.si oynayacağı takımın/ligin kalitesi. kimse kusura bakmasın ama altyapıdaki oyuncular ptt 1. lig ya da daha alt kategorilerde oynayacaklarına oynamasınlar daha iyi.
    2.si gideceği takımda bulacağı süre. eğer pilot takım kendi liginde yarışmacı bir takım ise genç oyuncuların bulacakları süre oldukça azalacaktır. bu nedenle de galatasaray'da kalmaları ile gitmeleri arasında pek de fark olmaz.

    pilot takım hatta düzelteyim pilot takımlar şart. ama beylerbeyispor gibi bir pilot takım olacağına olmasın.
  • 19
    bunu türkiye'de yapmaya zannımca gerek yok. türk yetenekler zaten gözümüzün önünde. asıl bunu leipzig, ajax, city grubu gibi yapmamız lazım. mesela ajax'ın güney amerika'da takımı vardır. red bull'un bir sürü ülkede takımı var yine. city'nin keza öyle.

    mesela türki cumhuriyetlerin futbolda bir yükselişi söz konusu. henüz oralar için erken tabii, ama iyi izlemek gerek. bir, iki tane ortalama üzeri oyuncu çıkartırlarsa, devamını da getirecek gibi olurlarsa, gidip azerbaycan'dan takım alacaksın. tesisini yapacaksın, iyi bir ekip getireceksin. bu masraf sonrası bütçesi, ligden ve gidebilirse avrupa'dan kazanacakları olacak. onun dışında, altyapıdan yetiştirecek. parlayanlar sana, sattıklarının parasıyla yeni gençlere yatırım.

    macaristan, bulgaristan, yunanistan örneğin. bize yakınlar. avrupa ülkeleri. bu üç ülkeden biriyle başlarsın bu işe. selçuk inan, tarık çamdal, nigel de jong üçlüsünün masrafını geçmez bu işin masrafı. başlarsın macaristan ile. formül işliyor mu? güzel. sonra geçersin aynı formül yunanistan'da. yine iyi bir yetiştirici ekiple beraber. oradan senin kadrona uygunları alırsın. senin kadronda pişmesi gerekeni gönderirsin oraya. mesela takımında bir genç vardır, sen bu sene kullanmayacaksın. ancak macaristan veya azerbaycan'daki takım o sene avrupa'ya gidiyor. gönder oyuncunu. düzenli ligde ve avrupa'da oynasın. sonra dönsün.

    plan lazım bizlere. plan.
  • 20
    uzun vadede kulübün mali yapısını düzeltmek için, avrupa kupaları'nda büyük başarılar elde edebilmek için vs. gerekli olan durumlardan biri... (bence.)

    2. lig, 3. lig veya amatör lig'den bir takımla anlaşıp ya da bir takımı satın alıp; altyapıdaki futbolcularımızın seviyesini profesyonel anlamda daha net görebiliriz ve gelişimlerine daha iyi bir şekilde katkı sağlayabiliriz...

    1461 trabzon örneği gibi en fazla tff 1. lig'e kadar yükselme durumları olsun ama olsun, görelim...
    - neticede amaç şu: yıllarca altyapı ligleri'nde yıldız olarak gösterilen fakat a takım'a çıktıktan sonra o seviyeye adapte olmakta ve süre bulmakta zorlanan genç isimlerin böylece profesyonel anlamda gelişmelerini, maç devamlılığı kazanmalarını, a takım seviyesine hazır olmalarını sağlamak.

    - misal yakın zamandan bir örnek; türkiye kupası'nda, keçiörengücü karşısında gençlerimizin küçük bir kısmının durumunu gördük ki biraz daha gelişmeleri gerekiyor... bu gelişimin daha verimli ve hızlı olması için böyle bir projeye de ihtiyaç var gibi duruyor.

    ayrıca böyle bir pilot takıma, scout çalışmalarıyla genç ve potansiyelli yabancı isimleri de dahil etmeliyiz. (ama 14 yabancı hakkı; alt lig takımları için de geçerli mi bilmiyorum, neyse.)
  • 22
    acil olarak bir pilot takım almalıyız ve yeteneklerine inandığımız alt yapı oyuncularımıza orada şans vermeliyiz. tff 1. lig olmasa bile 2. ligden bir takım da olabilir. takımın başarılı olup olmamasına hiç gerek yok. oyuncularımız gelişsin yeter. ayrıca 2019-2020 sezonunda u-21 ligi de olmayacak. bu sezon olmasa bile gelecek sezon yabancı sınırının geleceği artık net belli oldu. fazladan kaybedecek tek bir günümüz bile yok.
  • 24
    elimizde beylerbeyi gibi başarısız bir örnek var. detaylı bilgiye sahip değilim (belki gereken özenin gösterilmemesi, belki maddi nedenler ya da sabırsızlık) ama sonuç olarak amaçlanan hedefe ulaşılamadı. eğer yeni bir proje yapılacaksa, iyi bir planlama ve arkasında çok daha sağlam bir irade olmalı.

    gönlümden geçen ise pilot takımımızın almanya, hollanda ya da belçika alt liglerinden bir takım olması. böyle bir projenin uzun vadede çok başarılı olacağına inanıyorum.
  • 25
    taa çaylakken yazmıştım. (bkz: #2244525)

    lütfen "18 yaş altı oyuncuları yurtdışına gönderelim pişsinler gelsinler" argümanını rafa kaldırın. rica ediyorum. fifa "yassah kardeşim" diyor. yurtdışındaki pilot takımlarda 18 yaş üstü oyuncuları ya da o bölgede yaşayan 18 yaş altı oyuncuları kullanabiliriz. ha derseniz ki "3. liga (almanya 3. ligi)da takım alalım, almanya'daki gençleri bulmaya çalışalım" yemez. yedirmezler. ortalama bir genç oyuncu bile bir bundesliga takımının altyapısında oynamayı, 3. liga'da oynayan bir takımın altyapısında oynamayı tercih eder. bunun önüne geçmeniz için çok genç yaşlarda (13-16 aralığı) keşfetmeniz gerek. bu da merkezi türkiye'de bulunan bir kulüp için lojistik olarak çooook zor.

    alt liglerde bir takımı pilot takım alma konusuna gelince. hiç alt lig maçları izliyor musunuz? sahaların durumundan haberiniz var mı? mesela ben bu sene cağğğnım sarıyer'in maçlarının çok büyük çoğunluğunu izledim. yusuf ziya öniş stadyumu 2. ligin en güzel zeminlerinden birine sahip. ama gel gelelim o güya güzel olan zemine bile aslında doğru düzgün bakım yapılamıyor. antrenman sahası suni çim. maçlarda uçan tekme atmanın faulle cezalandırılmamasına değinmedim bile.

    rica ediyorum buradan pilot takımımız olmasın sonucunu çıkarmayın. pilot takım şart oğlu şart. ancak pilot takımımız olacak takımın temel giderlerini de (saha/antrenman sahası, antrenörlerinin yeterliliği, lokasyonu) karşılayabilmemiz şart. eğer sırf u-21 kapanıyor diye gelişigüzel bir takımı "aha bu bizim pilot takımımız" diyip kestirip atacaksak (beylerbeyi gibi) hiç olmasın daha iyi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın