• 203
    steven nzonzi kadro dışı kaldı, sözleşmesinden bir şekilde çıkılacaktır. yerine gelecek olan ise belli; martin linnes. christian luyindama'nın sözleşmesi sakatlığından dolayı dondurulacaktır. onun yerine de aynı nzonzi'de olduğu gibi bizim kiralık oyuncumuz dönecek gibi gözüküyor; mbaye diagne. bunun dışında her yabancı transferi için, bir yabancı kontenjanı açılmalı. florin andone'un durumu net değil, ancak diagne'nin dönüşü söz konusu olursa onun da sözleşmesinden çıkılabilir. onun dışında jean michael seri, mariano filho, yuto nagatomo, sofiane feghouli, younes belhanda ve ryan babel kesin gönderilmeli. kaç tanesini gönderebilirsek, o kadar kara gireriz. bu oyuncuların en azından yarısını gönderebilirsek 4 kişilik bir kontenjan açılıyor. sol bek, stoper, sağ kanat ve sol kanat alınmalı diye düşünüyorum. 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 ve türevleri fark etmez. bu mevkilerde oyunculara ihtiyaç var. stoperde emin bayram'a güvenilecekse orta saha olabilir ancak diğer mevkiler kesin. ancak bu oyuncular günü kurtarmak adına olmamalı. en fazla 2 tanesi kiralık olabilir, geri kalanlar bonservisleri ile birlikte alınmalı. bu arada 25 yaş üstü, bitmiş oyuncular alınacaksa hiç alınmasın daha iyi. devre arası diye bahane üretmek gereksiz. yarım sezonluk başarıların soluğu uzun olmuyor. yıl olacak 2020, artık doğru düzgün transfer yapılsın.
  • 206
    taraftarımızdaki beklentiye anlam veremediğim dönem.
    yahu biz bu işi,
    - 2 senelik şampiyonluktan sonra gelen,
    - satabileceğimiz belhanda, feghouli, mariano, diagne, linnes, fernando vs. bi sürü para edecek adamımız olan,
    - transfer piyasasının kışa göre her zaman daha hareketli olduğu,
    - şampiyonlar ligine doğrudan katılmak üzere olduğumuz,
    - özgüvenimizin tavanda olduğu ..

    geçtiğimiz yaz transfer döneminde başaramamışız, şimdi bu saydığım bütün şartlar tersine dönmüşken neyin mucize beklentisi içindeyiz anlamadım ki?

    bu transfer döneminden birşey çıkmaz, çıkmamalı da zaten, bizim derdimiz doğru yönetilmiyor olmak.. bu kadar basit, he bir iki ayrılması gereken arkadaş var ama major konu onlar değil.
  • 208
    yaz transfer döneminde yapılan “ seri gelirse şöyle olur, n’zonzi ligi donunda sallar, babel efsane performans verir” tarzı yorumlar an itibariyle bu sezon ismi geçen oyuncularla ilgili yapılıyor.

    arkadaşlar maalesef sorun oyuncularda değil, yeni transferler de büyük bir şey değiştirmez. illa ki ikinci yarı bireysel performanslar ve kan değişimi ile daha iyi bir grafik çizeriz ancak sistem dahilinde oynamadığımız sürece uzun vadeli sonuç almayı unutalım.

    uzun vadeden kastım şampiyonlar liginde 1 gol atabilip 2 puanla grup sonuncusu olmaktır.

    sol bek almamız gereken transfer dönemi.
  • 209
    o, bu, şu değil mücadele eden genç oyuncular görmek istiyorum.
    galatasaray 'ın ligdeki sırası önemli değil, artık hiçbir zaman önemli değil benim için. galatasaray sadece yayın geliriyle, stad, yan ürünler, sponsorluklarla bir dönem idare edip, borcunu bitirebilir. millet bir iki milyon euro' ya taş gibi oyuncular buluyor. afrikadan balkanlardan orta avrupadan bulacaksın ya da altyapıdan yetiştireceksin. şansını deneyeceksin tutmadı mı kirala, sat. iyi izlersen birileri illa ki tutar.
  • 210
    bir takım isimler yazılıp çiziliyor ve pek çoğu da genelde asparagas. doğru veya değil, problemin çok daha derin ve seviyesi ne olursa olsun salt transfer ile çözülemeyeceği çok açık. henüz bundan üç ay önce pek çok kişi tarihin en iyi kadrosu diye nitelendiriyordu, şimdilerde aynı kişiler teneke bağlıyor. evet bu kadro sezon başı itibariyle benim nazarımda asla tarihin gördüğü en iyi üç galatasaray kadrosundan biri bile değildi ama bu kadar kepaze bir performansı da hiç düşünmezdim. ortada çok ciddi bir teknik ekip zaafiyeti söz konusu. ffp sınırı, eldekilerin itibarsızlaştırılması sonucu oyuncu satabilme konusunda yaşayacağımız zorluklar bizi yine sıkıntılı bir sürece itecek. tek arzum son 3-4 yıldır her transfer dönemini kaos şeklinde geçiren, süreçleri korkunç derecede kötü yönetenlerin gerekli dersleri çıkartmış olması ve teknik ekibin devre arasında ne yapıp ne edip takım kimyasına ciddi anlamda kafa yorması. bazı yorumlar okuyorum; falanca oyuncu gelirse ligin içinden geçer, donunda sallar, şampiyon yapar falan feşmekan. burası ciddi bir ortam, günümüz futbolu çok daha ciddi. kim, hangi futbolu takip ediyor bilmiyorum ama tek oyuncu ile ligi altüst edecek zamanlar 70 lerde kaldı, uyanın!
  • 211
    mustafa cengiz'in içinde zerre galatasaray sevgisi varsa ipleri fatih terim'in eline vermemesi gereken transfer dönemi.
    ben bu filmi özhan canaydın döneminde izledim, bir ikincisine daha tahammül edemem. fatih terim o dönem de aynı bu sezon olduğu gibi dengesini yitirmiş, tüm başarısızlığını transferle örteceği sanrısına kapılıp 1 kamyon adam transfer ettirip ocağımıza dikilen incir ağacının tohumlarını atmıştı.
    21 aralık 2019 göztepe galatasaray maçında saha kenarındaki mimikleri, hal ve hareketleri 2. dönemindeki hallerini hatırlatıyor. düşün ki ilk isabetli şutumuzu 78. dakikasında bulduğumuz bir maçta iyi oynadığımızı söyleyen bir hocanın bu kafayla verimli bir transfer süreci geçireceğine ihtimal vermiyorum. şimdiden ortalıkta dolaşan isimlerin çoğu 30+. hani geçmişine değil de geleceğine yatırım yapılacak oyuncular bunlar olmasa gerek.
    hoca illa birini transfer ettireceğim diye tutturursa yönetim selçuk inan'ı kovsun, hoca selçuk'un boşta olduğunu görünce dayanamaz onu transfer ettirmeye çalışır ama yeni sözleşme mümkünse 6 aylık olsun. bir 4 sene daha selçuk çekilmez.
  • 212
    ilk olarak orta sahanın toparlanması gereken transfer dönemidir. orta sahayı düzeltmeden herhangi bir iddiada bulunmak bana göre imkansız. alacağımız tüm oyuncuların maliyeti fazla olmamalı.

    elimizde donk, lemina, ömer, taylan, selçuk, belhanda, nzonzi ve seri var. belhanda, nzonzi ve seri büyük ihtimalle bizle devam etmeyecekler. selçuk, sevimli bir hayalet, onu saymıyorum. elde kalanlardan donk dışında güvenebileceğimiz kimse yok. lemina sürekli sakat, ömer ve taylan ise yetersiz. ilk müdahale buraya olmalı.

    3lü bir orta saha yapısı gördük hocadan 2 senedir, böyle devam edeceğimizi düşünüyorum. arkada sağlıklı lemina ilk tercih olur yedeği donk burayı kotarırız bir şekilde fakat sol iç ve sağ içe net 2 tane oyun oynamayı bilen oyuncu almalıyız. hem ömer bayram hem de taylan bugün kayserispor'da oynasa kimse şaşırmaz, alternatif olarak devam etmeliler, vasata alışmamalıyız.

    onyekuru ve linnes bu sezon hiç oynamadılar. bonservis ile hazır oyuncu alamayacağımızı düşünürsek, tekrar takımında oynamayan oyuncuları kiralayacağız gibi duruyor. bu durum hiç hoşuma gitmese de mecburuz. işimiz hiç kolay değil.
  • 213
    transfer edilen kim olursa olsun isim farketmeksizin, üstün scout yazarlar tarafından sadece bu sezon en az 30 maçının izlendiğine eminim.

    yine fakir kante'si mi dersin, orta gelirli marcelo'su mu dersin, memur maaşlı kroos'u mu dersin, doluşur da doluşur.

    eskiden, "ilk defa duydum adını" diye bir şey vardı. youtube çıktıktan sonra herkes scoutnation oldu.
  • 215
    bir sürü hayalim var az da olsa duyduklarım gördüklerim kadarıyla iyi geçmeyecek olan dönemdir. dursun özbek, ffp, oyuncuların kötü durumu derken çok zor durum.

    satılabilecek luyindama vardı, 1 sene yok. bir daha da eskisi gibi gelmez zaten. marcao şu an için patladı. feghouli ve belhanda'ya kim para verecek bilmiyorum. araplar desek 7.5-10 arası veriyor bize, o paralarda gelmiyor. çin desen sınırlamaya gidiyor. satacak adamımız yok bu iki arkadaş harici. delireceğim.

    kesinlikle önceliğimiz orta saha olmalı. nzonzi gönderildi, seri'ye kulüp bul denildi. lemina müzmin sakat. takımın as orta sahası ömer, yedeği selçuk mu olmalı cidden? dünyanın en kötü, yani en plansız yönetilen kulübüyüz. diagne gibi mükemmel bir gerçek var. ah hocam ah.

    robot gibi aynı şeyleri söylüyorum ama şu an bu takıma özgeçmişinde tempo, çeviklik, hız özellikleri yukarıda olan adamlar getirilmeli. ikinci yarı öyle scout transferleri, yeni sistem filan yapamazsın, oturamaz zaten. inanan varsa allah hep onların kalbini temiz tutsun. (2-3 gün önceye kadar, cavani ve talisca'yı istiyordum o ayrı)

    aylardır top oynamayan onyekuru gelecek. risk ama kesinlikle gelsin. diğer kanat için de haksızlık yapıldığını düşündüğüm bruma'nın gelmesini istiyorum. tekrar edeceğim ama biz bu oyuncuları tekrar iyi oynatırsak, kiralama modeli bir profil yaratabiliriz. oynatılamayan adamlar performans kazanması için bize gönderilebilir.

    merkez orta saha için böyle hızlı adamlar alabileceksek seri'nin takımda tutulması tercihimdir. yanına ndiaye tarzı tempolu güçlü bir adam gerekli. sanırım bugün bir haber çıkmıştı kayseri'den mensah için. hayallerimizdeki adam değil ama atletico çıkışlı olduğunu unutmayalım, ücretsiz getirilebilirse ben varım açıkçası. bir de tekrar görüşülecek mi bilmiyorum ama takımın seviyesini ileri çıkarabilecek bir banega gerçeği var. banega, seri, lemina ve mensah çok güzel bir orta saha kurgusu olur. belki dersiniz kardeş 4 yabancı fazla değil mi? lemina 3 maç çıkarsın banega veya seri sizin olsun derim.

    mesela onyekuru, falcao'nun yanında gezen forvet olarak düşünülebilir ama onyekuru ve bruma gibi adamların defansa yapabilecek katkılarından faydalanmak lazım. onyekuru geçen sene nagatomo'ya inanılmaz katkı veriyordu. bruma tam tersi feghouli gibi ama verdirteceksin. real'in bizi iki tarafta da rahat rahat yenmesinin başlıca sebebi kanat ve orta sahalarının her seferinde beklere gelip yardım etmeleriydi. her topu kaptılar, her topu. o yüzden banega, seri, lemina ve mensah dörtlüsünden birinden vazgeçip gündemde olan alex teixeira-talisca gibi gol/asist yükünü çeken biri alınabilir. ikinci yarıyı 4-4-2, 4-4-1-1 geçirmeliyiz. mentalitemiz yok en azından bir şekilde sistemimiz olsun.

    bekler de belli oluyor gibi. koca yarım sezon oynatılmayan linnes gelecek. hızından temposundan faydalanmayız, inşallah o tempoya çıkabilir. savunma ve hücum da vasat aslında ama temposu önemliydi. umarım kaybetmemiştir. sol bek için de leipzig de oynatılmayan uruguaylı saracchi olacak deniyor. kendisini tanımıyorum. tempolu, giden gelen biri değil sanırım. dengeli biri gibi. nagelsmann geldiği gibi yedeğe çekmiş. benim gibi tempo takıntısı çünkü o da. stoper için marcao'ya abilik yapacak birini isteyebilirim. böyle dengesiz, güvensiz birini görmedim. o ankaragücü maçı bitirdi beni zaten. kiralik sözleşmesi biterse maicon'a bile fitim. iki brezilya/portekiz kökenli oyuncu iş görebilir. abilik yapsın en azından.

    mariano, feghouli, belhanda ve babel ile umarım ayrılırız. babel ve feghouli gitmez gibime geliyor. nagatomo da gitsin diyeceğim ama iki beki yedekleyebilir sezon sonuna kadar. savunması hala iş görüyor. sağ bek de göremedim kendisini. donk'u da beğenmem ama iyi yedek olup takımı sahiplenebiliyor.

    bu arada diagne geliyor. falcao'nun iyi bir yedeği olabilir. ikisi 4-4-2 düşünülmemeli kesinlikle o ayrı bir konu. diagne için ofsayta düşen bir entry var bende ama falcao'nun tekrar sakatlanmayacağı kesin değil. o yüzden iyi bir yedek olabilir.

    falcao, diagne, onyekuru*, bruma*, banega*, seri, lemina, mensah*, saracchi*, marcao, maicon*, linnes, donk, muslera gibi hayali kadro ile 14 yabancıyı tamamlıyoruz. merkez orta saha oyuncularından birinin yerine false 9 oynayan bir orta saha tercih edilebilir, donk ön liberoya tekrar döner. o zaman nagatomo yedek oyuncu olarak kalabilir.

    bu saydıklarım zor bir durum değil aslında. imkan olsaydı falcao abd, cavani gs ve kiralik talisca hayallerim vardı ama onlar lüks kaçar. en azından bunları yapabilmemiz gerek. ama o saydığım 4-5 oyuncuyu gönderebilmemiz gerek.

    allah yar ve yardımcımız olsun. ben olacağını hiç sanmıyorum ama umarım olur bu tarz bir değişim. sonrası ise hoca ve teknik ekibin değişiminde. en önemlisi o. yoksa a gitmiş b gelmiş çok önemli değil.
  • 216
    mustafa cengiz'in ipleri fatih terim'in eline vermesi gereken transfer dönemi...

    nasıl mı efendim, 6 aydır okuyorum buraları bir allahın kuluda çıkıp demiyor ki, yaz transfer döneminde* gelen oyuncular isimleri güzel olan oyunculardı ama %80 ini fatih hoca istemedi. yönetim sadece falcao transferi ile değil gelen her oyuncunun isimi ile hem genel kurulda güvenoyunu arttırmak hemde taraftarı mest etmek istedi. fatih hoca falcao yu istemediğini hasan hoca üzerinden yapılan bir açıklama ile dile getirmişti. nzonzi ,seri gibi isimlerde hocanın istediği isimler değildi. transfer dönemi biterken falcao kaosunda kalan külübümüzde fatih hoca ligin ilk maçları biterken , "arkadaşlar kim istemez falcao'yu" diyordu. aksini söylediği an yönetimi ateşe atardı. aynı şekilde gelen kötü sonuçlar ve kötü oyundan sonra hoca ara ara "içeride ve dışarıda anlatamayacağımız sıkıntılar var" diyor ve ekliyordu ocak ayına kadar sabredeceğiz.

    sözlükte herkes; hoca iyi futbol oynatamayınca zaman kazanıyor, bahane hocam bunları geçelım, vb. şeklinde bir sürü yorum yaparken ne hikmetse yönetimimiz bir kelam edemiyordu hoca ile ilgili, çok garip değil mi son yılların en kötü futbolu var sahada, son kullanma tarihi geçen, içinde heves olmayan oyuncular salla başı al maaşı modunda sahada takılırken fatih hocam bir açıklama daha yapıyordu "futbolcuların geçmişine değil geleceğine yatırım yapmalıyız".

    ne hikmetse yönetimden yine ses yok. kimse çıkıp demiyor mu "yahu hocam neler diyorsun 3 ay canımızı dişimize taktık bu istediğin adamları aldık geldik şimdi gençleri alalım, yaşlı almayalım, ara transfer döneminde değişmemiz lazım diyorsun. kafayı mı yedin hocam?" evet demiyordu üstelik kameralara karşı:" galatasaray'da transfer bitmez, gereğini yapacağız" diyordu başkan. herkes sanıyor kı fatih hocadan çekindiği için ses çıkarmıyor başkan. arkadaşlar galatasaray başkanından bahsediyoruz. fatih hoca sadece futbol takımı teknik direktörü. ortada çekinecek bir durum yok. daha çok fazla detay var bu konu ile ilgili. 4 aydır alınan oyuncular üzerinden fatih hocaya söylenmedik söz kalmadı bu sözlükte, el insaf.
  • 217
    hiç umudum yok fakat umarım galatasaray scout ekibi ne yaptığını biliyordur. tüm suçu onlara atmak istemiyorum fakat kendi 30 kişilik takımının performans analizini yapamayan bir ekibin oyuncu havuzunu düşündükçe geriliyorum. bu kadar gerilmemin sebebi, hadi bu sezonu geçtim, tüm türk futbolunu vuracak olan ekonomik krizi düşünmemden kaynaklanıyor.

    takıma sürekli para harcanıp,maaş bütçesi tavan yaptığı halde, elimizde aldığımız fiyatın üzerinde bozdurabileceğimiz bir tane yatırımımız (futbolcu) yok. luyindama'nın talihsizliği konusu hariç bunda hemfikiriz sanırım. olası 30+ yaş transferine artık taraftarın ciddi ciddi tavır alması gerekıyor çünkü sadece bu sezon değil uzak geleceğimiz de tehlike altında. umarım sezon başındaki hatalar tekrarlanmaz, en azından takıma 2-3 yatırım yapabileceğimiz bir ara transfer dönemi geçirebiliriz. yoksa kiralık oyuncuların adaptasyonu ile papazların keyfini bekleyip, sinirden perperişan olmaya devam edeceğiz gibi gözüküyor.
  • 218
    mantıklı hamleler ile mükemmel işlere imza atabileceğimiz bir transfer sezonu var elimizde. takımımızla doku uyuşmazlığı yaşayan ya da sakat olan; seri, n'zonzi, mor, andone gibi isimlerle yollar ayrılırsa maaş bütçesi, belhanda, babel, feghouli, nagatomo, mariano gibi isimlerle yollar ayrılırsa hem maaş hem bonservis bütçesi oluşturacağız.
    mühim olan bunu nasıl kullanacağımız olacak. kiralık hamlelere yöneleceğimiz bir gerçek. bu sebeple elimizdeki kiralık sözleşmelerin bir kısmı feshedilecek diyebiliriz.
    bununla beraber umalım ki transferden sorumlu ekibimiz bu sezon sözleşmeleri sona erecek futbolcuları çok detaylı araştırmış ve menajerleriyle dirsek teması sağlamış olsun. bonservissiz ve kaliteli hamle tanımına girecek bir çok oyuncu sezon sonu boşa çıkacak. bunlardan özellikle ortasahamız için bütçemiz dahilinde yönelebileceklerimizden bazıları, psv eindhoven ile 154 maça çıkıp 49 gol 21 asist ile takımına katkı vermiş ofansif ortasaha gaston pereiro, ortasahada 8 numara pozisyonunda mücadeleci ve teknik anlamda sağlam bir isim olarak leverkusen'li charles aranguiz ve klası ile her kesimin saygı duyacağı dünya kupası mimarı mario götze var.
    özellikle kiralık transferlerde heyecan verici isimleri takımımızda göreceğimizi düşünüyorum.
  • 219
    ara transfer döneminde lisansının tekrar çıkartılması oldukça muhtemel martin linnes, tekrar kiralanması yüksek ihtimalle duran henry onyekuru, leipzig' te fazla forma şansı bulamadığı için kiralanması gündem de olan marcelo saracci ve sivasspor' dan kadromuza takviye etmemiz beklenilen mert hakan yandaş ve emre kılınç bu hamlelerin tamamı yapılabilirse hiçbir şey olmasa dahi ilk yarı da izlediğimiz kağnı hızında ki futbol yerine daha hızlı daha atletik futbolcuları izlemiş olacağız.

    bence bu bile bir şey.

    sağlıklı bir dönüşümü gerçekleştirebilirsek, takımın yaş ortalaması da birden düşmüş olacak. sezon sonu da yuto nagatomo, mariano filho, selçuk inan, ryan donk gibi isimlerin sözleşmesi bitecek ryan babel, sofiane feghouli ve younes belhanda ile de yollarımızı ayırabilirsek hem maaş bütçesi hem de takımın yaş ortalaması oldukça düşecek.
  • 220
    sol beke saracci kiralanabilirse linnes de sağda oynama şansi elde eder ve beklerin yedegi de capon reis olur. bence yuto biraz dinlenebilse kendine gelecektir. onyekuru ile güzel bir ikili olusturmus ve o sol kanat bize sampiyonlukta avantaj saglamışti.
    orta alanda taylan var her an form tutup dinamizm katma sansı bulunuyor. seri var oynatilirsa. ömer iyi kötü ligde iş yapabiliyor. merkez ortayı değil ama def ortayı nzonzi gönderildiği için sıkıntılı buluyorum. yani nzoni nasil kaybedilir hayret.
    atak orta alan yani 10 numaramız sorunlu. sağ kanat sıkıntılı. sol stoperimiz yok. bu arada bu entry'deki oyuncularin ve pozisyonlarin yedekleri de yok ama o konuyu geçiyorum artik.
    işimiz zor. en azindan bir sol bek + onyekuru, sağ beki de rahatlatir linnes sayesinde. bu bile bir seydir.
  • 221
    belirtmek istediğim çok keskin beklentilerimin olduğu transfer dönemi.

    1) gönderilecekler
    1-a) mariano
    1-b) nagatomo
    1-c) nzonzi (zaten kadro dışı)
    1-d) seri (hoca beğenmiyor gibi geliyor bana - taraftarın da görüşü sabit burada durmasının anlamı yok ama oyun düzelirse ararız kendisini)
    1-e) belhanda (hadi inşallah)
    1-f) andone (zaten en erken mart sonu nisan başı döner yabancı sınırlamasında elimizi kısıtlar)
    1-g) babel (hadi inşallah vol.2)
    1-h) emre mor (hocanın gönderme isteği basında çok sıklıkla konuşuluyor)
    1-i) selçuk inan (teknik ekip için sözleşme imzalasın, bana kalırsa doğrudan gönderilsin ama "evlat" neticede)
    1-j) sofiane feghouli (şaşırdınız ama açıklayacağım)

    2) pozisyonlara göre transfer politikası
    2-a) 22-27 yaş aralığında dinamizmi yüksek hücum anlamında maksimum verim alınabilecek bir sağ bek.
    2-b) 22-27 yaş aralığında dinamizmi yüksek hücum anlamında maksimum verim alınabilecek bir sol bek.
    2-c) 26-29 yaş aralığında en azından luyindama dönene kadar onun etkisini verebilecek bir stoper.
    2-d) 24-28 yaş aralığında lemina'nın yanında onun dinamizmine ayak uydurabilecek kalitede bir iki yönlü orta saha.
    2-e) 25-29 yaş aralığında bir 10 numara.
    2-f) en fazla 30 yaşında dinamizmi yüksek içe kat eden ancak etkili orta da kesebilecek bir sağ kanat.
    2-g) en fazla 30 yaşında dinamizmi yüksek içe kat eden ancak etkili orta da kesebilecek bir sol kanat.
    2-h) mbaye diagne
    2-i) martin linnes
    2-j) altyapıdan takviyelenebilecek oyuncuların as takıma katılımı

    3) teknik ekip
    3-a) teknik ekibe özellikle hücum antrenörlüğü konusunda üst düzey takviyelerde bulunabilecek bir antrenör
    3-b) top kontrolü ve daha seri paslaşma düzeni oturtabilecek bir antrenör.
    3-c) duran top çalıştırmayı bilen bir antrenör.
    3-d) alan savunması ve etkin pres (gegenpressing) öğretebilecek bir savunma antrenörü.
    3-e) kondisyonda batrali'ye yardımcı olacak ekstra bir antrenör.

    4) çözümlemeler ve sonuçlar
    gönderilecek oyuncular zaten aşağı yukarı net. feghouli'yi açıklayacağım dediğim şu: bu listedeki kimseden bir gelir elde edemeyiz. 2. listedeki yapılacak transferlerde yakalanan olası fırsat transferlerini kaçırmamamız lazım. bu anlamda feghouli'den gelecek gelire net bir şekilde muhtacız. belki belhanda'dan da bir gelir gelebilir ancak çok düşük seviyede bekliyorum. aynı şekilde babel'in de bonservis getirisinin yüksek olacağını zannetmiyorum. mariano ve nagatomo'yu ne şekilde olursa olsun yabancı sınırını rahatlatmak için elimizden çıkarmalıyız.

    bu şekilde baktığımızda, hali hazırda linnes ile birlikte 15 kişi olan yabancı kontenjanımız 7 kişiye inecek. 7 yabancı isim alınabilir durumda olacağız. ancak bir de diagne var. onu da bu sezon dönmesi zaten zor görünen luyindama'nın yerine yazmalıyız bana kalırsa. böylelikle diğer gerekli 7 transferi de yabancı yapabiliriz.

    2. listede yaş aralıkları da belirttim. bunun nedeni bu takımın oynamak istediği (en azından zaman zaman göstermeye çalıştığı ancak oynayamadığı) oyunda daha hareketli ve süratli oyunculara ihtiyacı var. bu da bu yaş aralıklarının özellikle takıma sağlayabileceği katkıyla doğru orantılı. zaten takımın en ucu falcao ya da yerine oynayabilecek diagne olabildiğince statik oyuncular. onların etrafını daha hareketli isimlerle doldurduğumuzda hücum planımız daha sağlıklı işleyeceği gibi savunma dönüşlerinde yani geçiş oyunlarında da daha sağlıklı bir sisteme kavuşabiliriz.

    bu bağlamda ismi geçen isimlere baktığımızda

    4-a) arda turan - asla ama asla yapmamız gereken transferlerden herhangi birisi ile alakası olmayan bir isim. arda futbolunun hiç bir döneminde bile bizim bugün aradığımız süratli kanat oyuncusu olmadı. tekniği ile adam geçme yeteneği vardı ancak barcelona transferi döneminde süre alamaması, kadro dışı kalması, başakşehir'e gelmesinden sonra da uzun süreli cezaları vs. iyice köreltti kendisini. bakın karakterinden dolayı nefret ediyorum ve zaten karakteri dolayısı ile asla ama asla gelmemesi gerektiğini düşünüyorum bu başka bir açı, burada sadece futbolundan bahsediyorum. e zaten geldi 33 yaşına, sahada zorla yürüyor. bir örneği var kendisinin takımda da selçuk inan diye. hiç ama hiç gerek yok. harcayabileceğimiz çok ufak tefek paraları bu isime harcamamalıyız.

    4-b) hatem ben arfa - 4-5 sene önceki hali olsa ve gündemde olsa ortalık ayağa kalkardı lamı cimi yok. ancak 6 aydır kulüpsüz 32 yaşındaki bir ben arfa bizim durağan hücumumuza çözüm olabilecek mi? biz oyun hızlandırmak istiyoruz, dikine top kullanan isim arıyoruz ve sonra gidip ben arfa hamlesi ciddi anlamda intihardır. çünkü ben arfa'da da arda için söylediklerim geçerli. tek katkısı bize uzaktan şut olabilir belki, kaleyi yoklamayı seven bir isim ben arfa ve bu takımımızda olmayan bir özellik şu anda. ancak lemina'nın arkasına bir ön libero almayacaksak (ki bana sorarsanız stoper ve bek takviyelerinden sonra gereksiz kalacaktır zaten) ben arfa savunma anlamında bizi çok zayıflatır. orta sahadaki preste sürekli olarak çabalayacak bir 10 numara lazım bize, kendisi bu yapıdan çok uzak. yani belhanda kadar bile savunma katkısı yok ki belhanda'nın da savunma katkısı yok.

    4-c) henry onyekuru - en makul görünen isim adı geçen oyunculardan. hem ligi tanıyor, hem bizi tanıyor, hem de kanatta olması gereken süratli isimlerden birisi. yani arda turan'ı sol kanada koyduğumuzda babel'den farklı bir katkı alamayız, aksine bu katkı düşer. hem de çok düşer. ancak onyekuru ile istediğimiz katkıyı alabiliriz, ki aldık da geçen sezonda. doğru hamle ve söylentiler eğer ki doğruysa zaten sadece hayırlı olsun demek düşer.

    4-d) xherdan shaqiri - olursa efsane olur. tam sağ kanatta bize lazım olan güç. hem dinamik hem güçlü kolayına yıkılmayan, top taşıyan, iyi kullanan bir isim. onyekuru'daki oyun aklı eksikliği shaqiri'de özellikle liverpool döneminde iyiden iyiye kayboldu ve çok doğru işler yapabilmeye başladı. ancak tabii ki kadroda bulunduğu takım liverpool, ne kadar doğru olursa olsun önünde salah gibi bir isim var ve forma bulamıyor çok fazla. bu nedenle olur mu? zor ama imkansız değil. gerçekten düşünülüyorsa ve uğraşılıyorsa umarım bitirilebilir.

    4-e) alex teixeira - 10 numara pozisyonu için kesinlikle ben arfa'dan daha önemli bir alternatif olur ki yeteneğini konuşmaya gerek yok. ha keza tekniğini ve pas yeteneğini de. hücum anlamında takımı net olarak ileri götürebilecek bir isim alex teixeira ama olur mu, olursa maliyeti ne olur bunlar soru işareti. çünkü dediğim gibi zaten paramız yok, olanı da çok ama çok dikkatli kullanmalıyız ve bu düşük bütçemiz ile onyekuru - shaqiri - teixeira üçlüsü falcao'nun arkasına koyulabilir mi? koyulursa efsane olur ama çok uzak olasılık bence.

    4-f) manuel da costa - geçiniz. bize daha iyi bir stoper lazım. da costa başakcity'de ne oynuyordu da bir de arabistan görüp gelmiş halini alacağız? e zaten 33 yaşında. zaten önümüzdeki sene luyindama dönecek. alsak en iyi olasılıkla 1.5 sene sözleşme vereceğiz. yaramaz abi. sözleşme sonunda 35 yaşında elinde patlamış olacak. satamayacaksın ki zaten 35 yaşında olacak kimse para vermez. yapılmamalı.

    4-g) saracchi - izlemediğim bir oyuncu. ancak database'ine güvendiğim whoscored'da orta yapma ve pas verme oyuncunun güçlü yönleri olarak görünüyor. 21 yaşında yani benim öngördüğüm yaş aralığından da genç. savunma yönünü de kontrol etmek lazım ancak görünüşe göre hücum anlamında büyük katkı sağlayabilir sol bek pozisyonundan.

    sağ bekte başka bir isim geçmiyor gündemde, galiba linnes / şener ikilisi ile devam edeceğiz. stoperde de tek isim da costa konuşulması beni ciddi tedirgin ediyor. savunma anlamında büyük sıkıntılar yaşatmaz belki ancak beklentimizin üstünde de düzeltmez bu transferler. da costa'dan bir an önce vazgeçilmeli ve luyindama gibi daha iyi bir stoper alınma şansı yoksa en kötü olasılıkla ryan donk ile devam edilmeli.

    mert hakan yandaş ile emre kılınç'ı eklemedim buraya çünkü onlar bana kalırsa devre arasında gelemez, sivas da vermez. sezon sonunda ikisi ile de anlaşılacağını düşünüyorum ben.

    onun dışında orta saha merkez oyuncusu için geçen bir isim yok. nzonzi - seri - belhanda gidiyor, selçuk gidiyor bu yazdığım duruma sisteme göre eğer gerçekleşirse. elde lemina ve donk kalıyor sadece, asla ama asla yeterli değil. inşallah burada da gidip yine ndiaye'yi kiralamaya çalışmayız yeter yani dünyada başka orta saha mı yok? lemina kat be kat iyi oyuncu, onun gibi bir tane daha bulmamız lazım.

    ana sonuç: çok ama çok yoğun bir transfer dönemi geçirmemiz gerekiyor. sadece alan'ın peşinden koştuğumuz bir transfer döneminde hastanede serum üzerine serum yiyen abdurrahim albayrak'ın yerine / yanına birileri olmalı gerekli bence. çünkü sadece kendisi ile yetiştiremeyeceğimiz çok açık bence.
  • 222
    belhanda, babel, mariano gerkirse soso ve nagatimi satışları ile yaklaşık 10 12 milyon euro kazansak, bu parayı saglam bir ortasaha oyuncusuna gömüp geri kalanları da yarim veya 1.5 sezonluk kiralama yöntemi ile alırsak başarılı olacak sezondur.
    ben monaco ile belhanda + soso karsiliginda onyekuru anlasmasina da raziyim. slimani ile cosarlar işte iyi olur :)
  • 224
    beklentimin olup umudumun olmadığı dönem. büyük ihtimalle ilk 1 haftasında ses seda çıkmayıp taraftar endişeye sokulur. şahsen resmi açıklamalar dışında takip etmeyi düşünmüyorum. beklentim ise belhandadan 5m üzeri bir bonservis gelmesi, seri nzonzi ve marianonun yollanması. en azından onyekuru ve saracchinin kampa yetiştirilmesi. belhandadan gelen bonservis ile adam akıllı bir stoper alınması. alex teixeira konusunda açıkçası çok hypelanmadım gerçekçi görünmüyor fakat olursa bal kaymak. umarım uyuşuk davranılmaz son güne kadar uzamaz.
  • 225
    tabi ki transfer yaparak her şeyi çözemezsiniz. hatta kış transfer döneminde takımı yenilemek oldukça da risklidir fakat çok da bi çaremiz kalmadı nihayetinde. varsın riskli olsun en kötü bu sezonu kaybeder önümüzdeki transfer sezonunu minimum baş ağrısı ile geçiririz.

    peki yapabileceğimiz nedir?

    öncelikle takımdaki kambur sayısı 1 2 değil. tam 7 adet 33 yaşında futbolcuyla(muslera donk mariano nagatomo selçuk babel falcao) ligde bir deplasman maçına çıktık. kalan futbolcularımızın ikisi de (belhanda ve feghouli) 30 yaşındaydı. günümüz futbolunda bu gibi bir durumda çok da şansınız olmuyor tabii. bu arkadaşlardan muslera ve falcao hariç herhangi biriyle yol ayırmakta sakınca görmüyorum ben.zaten her birine de yüksek maaşlar ödüyoruz. ama kışın ama yazın kurtulmamız lazım. artık cebimize ne kadar girerse kazançtır diyeceğiz maalesef.

    diyelim ki bu arkadaşlara teşekkür edip yolları ayırdık kadromuza ne tür oyuncular katmalıyız?
    günümüz futbolunda üst düzey takımların kadrolarına bakıldığında ilk fiziksel kalite göze çarpıyor. artık bekine yardım etmeyen kenar hücumcusuna veya ne bileyim tüm maç karşı aut çizgisine basmayan bek oyuncusuna milyon eurolar vermemeliyiz. marcelo sarrachi ve henry onyekuru transferleri bitti gibi gözüküyor. bu da bize dinamizm konusunda fayda sağlayacaktır. ama yetmez tabi ki. şimdi diğer spekülasyon düzeyinde ismi geçen isimlere bakalım. mensah işimize yarayabilecek bir oyuncu mu? evet öyle özellikle bu arkadaşı onyekuru ile birlikte kadromuza katabilirsek geçiş hücumlarından kolay goller bulmamız, öne geçtiğimiz maçlarda yapamadığımız maçı koparacak darbeyi vurmamızı sağlayabilirler. öte yandan dinamizmimizi artırdıktan sonra topla oynarken rahat olan bir çilingire ihtiyacımız var. hepimiz görüyoruz ki takımımızda bariz bir ceza sahası çevresinde sakin kalamam hatta dripling yapamama problemi var. en yetenekli olanları belhanda ve feghouli'de dahi top gelince eli ayağına dolaşma problemi var. peki bizimle ismi geçen oyuncular arasında var mı böyle bir çilingir? evet var. zor olandan başlayacak olursak eğer imkanımız var ise alex teixeira yı almalıyız. uzun uzadıya oyuncuyu değerlendirmeye gerek yok. ceza sahası içi ve çevresindeki sakinliğiyle bize seviye atlatacaktır. gelelim ben arfa ya. eğer dinamizm problemimizi çözerek bu arkadaş bile bize yardımcı olacaktır. fakat kesinlikle ilk tercih olmamalıdır. bunların dışında bu transfer döneminde sezon sonu sözleşmesi bitecek yerli yabancı birçok oyuncuya da teklifimizi ileti anlaşabildiklerimizi de yaz planlarımız dahil etmemiz bize önümüzdeki yaz kampta hazır bir kadro ile çalışma imkanı sunacaktır. tabi bunlar temennilerim. ne çok zor şeyler ne çok kolay. yalnızca net ne istediğini bilen hamleler istiyor o kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın