• 126
    taraftarın şımarmaması gereken transfer sezonudur. 2015le pek bir benzerliği yok zira takımın omurgası şu an yerinde sadece 4-5 transfer gerekiyor. kadro kalitesi 2015 gibi yerlerde değil. kadroyu koruyacağımız, nagatomonun da alınacağı var sayılırsa, ilk 11e sadece kaliteli bir 8 numara gerekiyor. ama tabii ki yedek kulübesinin güçlendirilmesi ve rotasyonumuzun kaliteli olması için en az 3-4 tane de rotasyona transfer gerek. bu maddi durumda, uefadan muhtemelen sattığın kadar al cezası gelecekken, önüne gelen her oyuncuya tazmanya canavarı gibi alalım höğğğ demek çok mantıksız. bu kadar transfer manyağı olmamak gerek.
  • 127
    2015'e benzemeyecektir.

    2015'e benzemesi için öncelikle mariano, fernando ve rodrigues'i gönderip yerine sabri ve bilal'i almalı, sonrasında da transfer ettiğimiz kanat oyuncusunun faksını unutmalıyız. ayrıca gomis kıskanıyor diye de forvet transferi yapmamalıyız.

    böyle bir şey olmayacağına göre 2015'e benzemeyecektir.

    ayrıca 2015'te as kadromuz inanılmaz kötü bir haldeydi. şu an as kadromuz sağlam, oyuna sonradan girecekler sıkıntılı. onları halletmemiz yeterli. uefa ffp konusunda ne diyecek o da ayrı bir konu. ona göre her halükarda bir güçlenme yapılacaktır.
  • 128
    acil ihtiyacımız olan oyuncular:
    1-yedek yerli kaleci
    2-sol bek (nagamoto)
    3-ikinci stoper (denayer olabilir)
    4-orta saha orta (8 numara) (çok zor ama fellaini)
    5-orta saha orta (yedek 8-10 numara) (yerli) (emre akbaba olabilir)
    6-yedek kanat-forvet (niasse gibi)
    kaleci bedava, nagamoto 2m euro, denayer 1m kiralık, fellaini 3m imza parası, akbaba 4m, niasse 2m kiralık. toplamda 12m euro’ya işi bitirebilme şansımız var.
    maaşlar da kaleci 500k, nagamoto 1.75m, denayer 1.25m, fellaini 3,5m, akbaba 1m, niassse 2m. maaş toplamı ise 10m euro yapıyor.
    sözleşmesi bitenlerin maaş toplamı 5.5m euro. selçuk dediği gibi gitmeyi kabul ederse 3m de oradan. eğer eren’i takasta kullanırsak 2m de oradan. toplamda açılan maaş bütçesi 10,5m euro yapar.
    kağıt üstünde her şey ne kadar da kolay değil mi? keşke gerçekte de öyle olsa.
  • 129
    nuri şahin, emre akbaba ve emre mor ve nagatomo ile açarak gerisini dünya kupası sonrasına ve gidecek oyunculara göre belirlememiz gereken sezondur. daha sonra belhanda giderse 1 orta saha, garry giderse 1 kanat, maicon giderse 1 stoper ve 1 tane de yedek forvet alabiliriz. elbette yerli yedek kaleci de düşünülmeli mutlaka.

    onun dışında bu kadro önümüzdeki sezon fayda/maliyet açısından faydalı olabilir:

    muslera
    yedek kaleci
    eray

    maicon (transfer)
    serdar
    denayer (kiralık)
    ahmet çalık
    mariano
    linnes
    nagatomo

    fernando
    belhanda (transfer)
    donk
    nuri
    emre akbaba

    feghouli
    garry (transfer)
    emre mor
    sinan gümüş

    gomis
    eren
    transfer
  • 130
    --- alıntı ---

    uefa ile ilgili görüşmelerimizde hemen hemen ana konular bitti. prensipte anlaşmalar sonuçlandı. detay konularda anlaşmayı sonuçlandırmak üzereyiz. bazı bilgileri her gün görüşerek update ediyoruz. uefa, türk futboluna eşit davranıyor. fenerbahçe ve beşiktaş nasıl sınırlamalar aldıysa hemen hemen benzer durumda bize de aynısı uygulanacak. bunun detayını imza attığımızda anlatacağımdan emin olabilirsiniz.

    --- alıntı ---

    --- alıntı ---

    sevgili fatih terim’le dün iki saat beraberdik. herkes hocamı seçim enstrümanı gibi kullandı. hocamızın değerlendirilmesi bizim için gurur verici. birlikte strateji çiziyoruz. belli sınırlamalar içinde hareket ediyoruz. hocamız camiaya şu mesajı verdi. ben geldiğim gün de aynı lafı etti. transfer için hiç zamanımız yoktu. ‘sayın başkan ister mümkün olan en çok, isterseniz 2 transfer yaparsınız. isterseniz hiç transfer yapmazsınız. biz elimizden gelen çabayı aynı şekilde gösterir ve şampiyonluk hedefine gideriz.’ aynı sözcükleri dün de kullandı. ‘dünyanın en rahat teknik direktörü benim. yedek kulübesinde 2-3 oyuncu var, fazla zorlanmıyorum. biz böyle de yürürüz, bize fark etmez’ dedi.

    --- alıntı ---

    http://galatasaray.org/...gimiz-calismak/39766

    bunlar başkanımız mustafa cengiz'in bugün mazbata töreninde sarf ettiği sözler.

    burada çok iyi anlamamız lazım ki öyle pahalı, isim yapmış transferler yapmamız çok zor. beklentileri iyi ayarlamak, basının gazına gelmemk lazım. fatih hoca da belli ki beklentilerini bu yönde ayarlamış. zaten söylenen takımı gençleştirmeye yönelik transferler yapılacak. yakın zamanda ffp anlaşması açıklanınca hepimiz daha sağlıklı düşünebileceğiz bu tranfer dönemi için. o zamana kadar sağda solda duyumcuların, muhabirlerin gazlama haberlerine çok itibar etmemek lazım.
  • 132
    önemli bir transfer sezonu. muhtemel bütçe sınırlaması (salary cap) + ne satarsan o kadar al cezası gelecek.

    beleş oyunculara sulanmak da önemli ama bunun da bütçe sınırlaması içerisinde kalması çok önemli.

    bu kapsamda kalması gerekenler ve sebepleri:

    kale:

    muslera: ebediyete kadar kalmalı.

    sağ bek:

    -mariano: cl seviyesinde.

    -linnes: yaşı, maaşı ve kalitesi ile ideal bir yedek. 1-5 zorluk seviyesi arasında 3.8’e kadar sırıtmaz sonrası günlük performansa bağlı.

    stoper:

    -maicon: hava hakimiyeti olan uzun ve ayağı düzgün stoper. fatih hoca ile kamp geçirdikten sonra fark yaratacağını düşünmekle birlikte, bunun 1 tık iyisi ve genci laporte, stones 50-60 m, koulibaly için istenen bonservis 110m euro civarındayken daha iyisini alabileceğimizi düşünmüyorum.

    -serdar: büyük oynadı; büyük oynuyor ve türk.

    sol bek:

    -carole: doğru bir teklif gelirse satılabilir ama yaşı maaşı düşünüldüğünde, senede 7-10 maç arası sıkıntısız verim alınabilir.

    orta saha

    - fernando: patron.

    - donk: sadece clde oynamayacağımız, lig kupa derken ortalama 50 maç yapacağımız sezonda 1.5 m euro gibi takım standardına uygun bir yedek olduğu gibi, iyi olduğunda ligde maç kazandırabilecek potansiyeli var. ft verim alıyor, hem fernando’yu yedeklemesi açısından hem de lig ve cl rotasyonunda gereken hallerde sertlik ve sıkı savunma açısından kalmalı.

    kanatlar:

    - feghouli: ben yazın kamp sonrası ft gazı ile 18-19 sezonundaki en büyük kazancımız olacağına inanıyorum. defaatle söylediğim gibi geç adapte olan bir adam ama olacaktır. kendisini satsak yerine aynı paraya adam alamayız. üstelik avrupa tecrübesi de var.

    - sinan gümüş: makul bir sözleşme ile kalıp ft kampı yemesi halinde özlediğimiz ve istediğimiz sinan olabilir diye düşünüyorum.

    forvet:

    - gomis: cl muamma ama ligde 29 gol atmış, pres gücü olsun, hava topu hakimiyeti olsun (kafa golü değil top indirme) farklı taktiklerde işe yarayacak adamı göndermenin anlamı yok.

    gidecekler ve gönderilebilecekler:

    - garry rodrigues: clde oynarsak satabileceğimizi düşünmüyorum zira iyi işler yapmış olsa da bilinçli olarak yapmadığını düşünüyorum. mental özellikleri zayıf, 15 gibi rakamlar ortada dönüyor bu rakama alıcısı varsa hemen gönderilip, yerine 5 m euro serbest kalma maddesi olan (sözlükten gelen bilgi) trezeguet alınabilir; inanın muazzam bir fark olmaz.

    younes belhanda: ben sevmiyorum, 10 desen değil, 8 desen 8 gibi oynamıyor ne olduğu belli değil. yüksek seviye maç ciddiyeti 0. araplara 10’a iteleme imkanı zorlanmalı; 8 verirlerse öpüp başa koyulmalı.

    tarık çamdal: kampa alınmadığı gibi, buna diğer oyuncuların yağmurlu havalarda dahil arabalarının yıkatılması, antrenmanda kaçan topların toplatılması ve sair mobbing ile gönderilmesi lazım. sözleşmesinin son senesinde zaten belki gider.

    eray işcan: altyapıdan gelecek herhangi bir kaleci kendisi kadar oynayabileceğinden ft hocamın konuşarak kendisini bir takıma gitmeye ikna etmesi; kulübün bonservis konusunda kolaylık yapması şart.

    ahmet çalık: detaya girmeye bile gerek görmüyorum.

    yasin: sözleşmesi bitti, uzatılmasın.

    latovlevici: ittirsin gitsin.

    carrasso: yabancı nanesi olmasa kalmasında beis görmediğim adam ancak mevcut durumda biten sözleşmesi uzatılmamalı.

    tolga ciğerci: gitmesini can-ı gönülden dilediğim kazma. tudor paralı bir takıma giderse alabilir, onun dışında takasta kullanılabilir aşağıda açıklayacağım şekilde.

    selçuk: artık gitmesi gerekiyor. çoktandır gitmesi gerekiyordu ancak artık sözleşmesinin son senesinde olduğundan gitme ihtimali doğdu. eğer aldığı paranın yarısına ok der ve takımda yedek olduğunu kabullenebilirse bir sene daha sözleşmesi uzatılabilir; ancak bunun için ön koşul yukarıda değindiğim gibi maaşının yarıya inmesi ve kadrodaki yerini iyice anladığından emin olunması.

    eren derdiyok: pivot forvet sevdiğim forvet ama eren uzun olması dışında hiçbir pivot özelliği (güç, sağlamlık) taşımıyor. aldığı maaş fazla.

    koray günter: ümitliydim ancak olmadı.

    gönülden geçen transferler:

    emre taşdemir: yabancı nanesi yüzünden yedek sol bek olarak, max 700k euro bir maaş ile alınabilir. kendisi için tolga carole takası gündeme gelebilir; şöyle ki maaşlarını biz veririz böylece 24 aylık süreçte 4-5 m euroya iş kapanmış olur. bursa ve samet kabul eder mi bilinmez elbette. sol bek ve sol açığı rotasyonda yedekleyebilecek, serdar kadar gelişim gösterirse olacak transferdir, sonuçta marcelo aramıyoruz.

    yuto nagatomo: elzem oğlu elzem, 0 riskli transfer, oyunu ile kazandırdığı puanlar ile parasını çıkaracağını bildiğimiz isim.

    jason denayer (kira):serbest piyasadan iyi bir isim bulunamazsa ligi takımı tanıdığı ve fanatizmi yüzünden stoper rotasyonu için kiralanabilir.

    emre mor (kira): bugün sporxte çıkan habere göre emre + 5 m ver rodriyi al demişiz celtaya. disiplinsiz olması ve tek adam edebilecek adamın ft olması nedeniyle bu şartlarda ok olduğum, eğer celta bu teklifi kabul etmezse kiralık olarak alınmasını istediğim adam.

    trezeguet: rodri ile gömlek farkı olduğunu düşünmüyorum; 15’e rodri satılır 5’e kendisi alınırsa hem ciddi bir kalite farkı oluşmaz hem de kullanmak üzere bir 10m euromuz olur.

    nuri şahin: ezelden beri istediğim 8 numara.

    efecan: gs altyapısından olması ve sözleşmesinin sona ermiş olması nedeniyle alınabileceğini düşündüğüm, max 600-700 bandında bir para verilirse kendi parasını çıkarabileceğine inandığım adam. cl için bir beklentim yok ama ligde iş yapar ve üç günde bir maç temposunda sadece ligde iş yapabilecek adamlar da önemlidir.

    okay yokuşlu: türk türk gidiyoruz ki türk sayımız artsın, bu sene ilk 7 haftada hemen her gün konuşulan “yabancı sınırı gelir mi?” tartışması en iyi genç türkler de bizde olduğundan rafa kalksın. trabzon ne ister bilemiyorum.

    ander herrera: fantezi adamım. belhanda yerine bu, selçuk yerine okay, fernando okay herrera üçlüsü. mou ile iyi ilişkileri olan hocam yoklayabilir belki kiralık.

    yedek forvet: bu nokta hocamın kafasındaki oyun planı ile doğrudan bağlantılı olduğundan yorum yapmayacağım. şahsi tercihim llorente gibi bir pivot olur ama hocam hızlı topçuları sever.
  • 133
    çoğunluk olarak belhanda kadroda düşünülmemiş. sanırım sözlükteki arkadaşlardan bu konuda ayrılacağım.

    neden:

    1-koşu mesafesi (aykut kocaman değilim*). aradım ama sanırım kaldırmışlar, fakat hatırlıyorum ki bir maçta 11.9km koşmuştu. arkadaşlar bakın bu adam mustafa sarp değil. böyle yetenekteki bir oyuncuyu bu kadar koşarken görmek ve sahaya mücadele koyduğunu bilmek beni oldukça tatmin ediyor. bu mücadele orta sahamıza kesinlikle fazladan sertlik katıyor ve kırılgan olmuyoruz.

    2-mevcut kadrodaki en iyi 2 yönlü oyuncu. artık günümüzde o az koşan 10 numaralardansa modern 8 numaralar tercih ediliyor. belki de şu an bu konuda dünyanın en iyisi kevin de bruyne. belhanda'dan aynı performansı beklemek hayal olur fakat takımda bu rolü üstlenecek yegane oyuncu kendisidir.

    3-takımı ileri taşıma konusunda uzun paslarımız dışında 1 numaralı isim yine kendisidir. son paslarındaki hataları yapmasa şu anda çok farklı şeyler konuşuyor olurduk.

    benim görüşüm belhanda'nın mutlaka takımda tutulması yönünde.
  • 134
    ismi geçen, dillendirilen futbolculara bakıyorum da gerçekten şaşkınlıktan dilimi yutuyorum. ya almamızın imkansız olduğu futbolcular ya da sırf yarım sezon anadolu takımlarında parladıkları için göze görünmüş futbolcular geliyor gündeme. arkadaşlar farkında mısınız ama galatasaray' dan bahsediyoruz, başakşehir ya da kasımpaşa değiliz. bu tarz vasıfsız yerli oyuncuları alacağımıza, alt yapıdaki gençlere şans verelim en azından 2-3 futbolcu kazanmış oluruz ki kimse bana maç tecrübesi demesin, akhisar' da oynayan adamı şampiyonlar liginde oynatırsanız heyecandan donar gider resmen. uefa' dan gelecek yaptırımlar, maddi durumumuz, kırılma noktasındaki halimiz göz önünde bulundurulursa, saçma sapan isimlerle değil, doğru isimlere yapılacak hamlelere ihtiyacımız var. fotomaç okuyan taraftar profilinden ayrılmamız lazım, lütfen.
  • 135
    orta saha transferi

    anket (çoklu şeçim): 2018-2019 sezonunda hangi orta saha transferlerini istersiniz?
    http://anketinho.com/306

    gelecek sezon için kadromuzun orta sahasında fernando francisco reges, younes belhanda, ryan donk ve selçuk inan bulunuyor. tolga ciğerci’nin ise gelecek sezon takımda kalması beklenmiyor. geleceğe yatırım olarak da dorukhan toköz ile anlaştık. herkesin kabul ettiği üzere, fernando ve belhanda ile birlikte oynayabilecek kaliteli bir sekiz numara ile belhanda’yı yedekleyecek hücumcu bir orta saha oyuncusu transfer etmemiz gerekiyor.

    yabancı sınırı nedeniyle, bu transferlerin ikisinin de türk olması mümkün. rodrigues'in satılacağını düşünürsek, kadromuzda 12 yabancı var ************. bunlara yabancı bir kanat hücumcu da * eklenecek. kalan son yabancı hakkımızı ya ikinci bir yabancı forvete kullanacağız ya da orta sahaya. burak yılmaz dışında alabileceğimiz türk forvet yok ancak orta saha için bir çok genç ve türk alternatifimiz var. ayrıca üst düzey futbolcuların dünya kupası sonrasını beklemek istemesi, avrupa'daki oyuncuların maliyetlerinin yükselmesi, türkiye'ye gelmeye ikna etmenin zor olması ve türkiye içindeki transferlerde mali kolaylık olması nedeniyle de ben orta sahaya yapılacak iki transferin de türk olma ihtimalini yüksek görüyorum.

    sekiz numara pozisyonu

    1. nuri şahin, 30, dortmund
    dortmund ile olan sözleşmesi gelecek sene sona erecek. yıllık 3m € kazanıyor.
    3m € bonservis ve yıllık 3m € ücret karşılığında 3-4 yıl için anlaşmamız mümkün.
    kariyeri, maliyeti ve sakatlık geçmişi ile hamit altıntop'a benziyor. süper lig’de, galatasaray’da ve şampiyonlar ligi’nde oynamaya sıcak bakıyor. fatih terim’in istediği oyunculardan birisi. tecrübesiyle takıma liderlik edebilecek bir futbolcu.

    2. okay yokuşlu, 24, trabzonspor
    trabzonspor ile sözleşmesi 2020 yılında sona erecek. yıllık 1.4m € kazanıyor. bu sezon trabzonspor’dan ayrılması bekleniyor.
    serbest kalma bedeli olan 7.5m € bonservis ve yıllık yaklaşık 2m € ücretle 4-5 yıl için anlaşmamız mümkün.
    eğer avrupa’dan iyi bir teklif gelmezse galatasaray’da ve şampiyonlar ligi’nde oynamak istiyor, fatih terim’in de istediği oyunculardan birisi.

    3. musa çağıran, 25, osmanlıspor
    osmanlıspor ile olan sözleşmesi sona erdi.
    bonservissiz olarak yıllık yaklaşık 1.5m € ücretle 3-5 yıl için anlaşmamız mümkün.
    galatasaray'ın ne kadar ilgilendiğini bilmiyorum, şu anda beşiktaş’a transfer olması bekleniyor.

    4. ozan tufan, 23, fenerbahçe
    fenerbahçe ile olan sözleşmesinin fesh edilmesi bekleniyor. yıllık 1.4m € kazanıyor.
    eğer boşa çıkarsa bonservissiz olarak yıllık 1.4m € ücretle 3-5 yıl için anlaşmamız mümkün.
    fenerbahçe’den gelecek olması ile yeterli disiplin ve motivasyona sahip olmazsa faydasız olması büyük sorunlar. öte yandan, eğer fatih terim ister ve kendisine inanırsa, 23 yaşında olmasına rağmen tecrübeli, fenerbahçe’nin önceden 7m € bonservis verdiği ve gelecekte avrupa’da piyasası olabilecek bir futbolcuyu bedava olarak kadromuza katmış oluruz.

    hücum orta saha (belhanda’nın yedeği)

    1. emre akbaba, 25, alanyaspor
    alanyaspor ile olan sözleşmesi gelecek sene sona erecek. bu sene satılması neredeyse kesin.
    alanyaspor 5m € istiyordu ancak bu parayı veren çıkmayacağı için pazarlıkla 3-4m € bonservis ve yıllık yaklaşık 1.5m € ücretle 4-5 yıl için anlaşabiliriz.
    galatasaray taraftarı ve galatasaray’da oynamak istiyor. fatih terim’in istediği oyunculardan birisi.

    2. deniz türüç, 25, kayserispor
    kayserispor ile olan sözleşmesi 2020 yılında sona erecek.
    kayserispor deniz’i satmak için 5-10m € bonservis istiyor. orta saha rotasyonunda kullanacağımız bir futbolcu için maliyeti çok yüksek, bu nedenle bu yaz transferi zor gözüküyor.

    3. furkan soyalp, 23, bursaspor
    bursaspor ile olan sözleşmesi gelecek sene sona erecek. eğer yeni sözleşme imzalamayacağını söyleyip transfer olmak isterse bursaspor gelecek sezon bedavaya elinden kaçırmak yerine bu sezon bir miktar bonservis ile satabilir. çok yüksek yıllık ücreti de olmayacaktır. ancak bursaspor'un planlarında önemli bir yeri var ve geleceğin yıldız adaylarından birisi.

    4. soner aydoğdu, 27, akhisarspor
    akhisarspor ile olan sözleşmesi sona erdi.
    bonservissiz olarak yıllık yaklaşık 1m € ücretle 3 yıl için anlaşabiliriz.
    birçok yerde adı geçtiği için listeye ekledim ancak ben galatasaray için yetersiz bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.

    diğer orta saha futbolcuları

    jack wilshire: basında ismi çıktı ancak şu anda ciddi bir düşünce yok.
    marouane fellaini: maliyeti çok yüksek ve gelecek sezon büyük ihtimalle ingiltere’de kalacak.
    yaya toure: gerçek dışı.
    emre çolak: galatasaray’a gelmesin, nereye giderse gitsin.
    papa alioune n’diaye: sezon ortasında menajeriyle birlikte aniden transfer olmak istediği için mustafa cengiz ve fatih terim'in istemediğini biliyoruz.
    berkay özcan: türk milli takımında da, süper lig’de de oynamak istemiyor.
    kaan ayhan: sözleşmesi biterken almanya’da kalmak istediği için kulübüyle yeni sözleşme imzaladı ve yüksek bonservis talep ediliyor.
    tarkan serbest: bu ay milli takıma seçilmesi ile ismi yeni duyuldu ancak birkaç senedir galatasaray’ın scout ekibinin izlediği bir futbolcu. austria wien’den ayrılıp türkiye’de oynamayı istemiyor.

    yedek kaleci transferi: (bkz: #2408159)
  • 136
    (bkz: yabancı sınırı ırkçılıktır)
    (bkz: #2429346)

    altyapı dururken, yerli transfer yapmamamız gereken sezon. "aman yabancı sınırı gelir biz yerli kapalım" diye birşey yok! biz 2017-18 sezonunda, yabancı oyuncularla şampiyon olduk. şampiyonlar ligi için taş gibi 11 yabancı oyuncudan oluşan bir takım yaratmalıyız. biz galatasarayız onlar bizim kurallarımıza uysun.

    mesela emre akbaba. sanki real madrid istiyor da, bire bin katıyorsunuz. basının gazına geliyorsunuz. alt tarafı dandik bir ligin son haftaya kadar, kümede kalmaya çalışan bir takımın en iyi futbolcusu galatasaray'ı mı hak ediyor. hem 6 şampiyonlar ligi maçı da var. resmen heriflere lütuf bu. sanki messi de bu kadar olmazsa olmaz yapıyorsunuz.

    serdar gürler, musa çağıran gibi osmanlı artıklarına bile tav olacak ne yaşadınız? bu yerli kazmalar için milyon euroları menajerlerin cebine boşaltmak yerine... altyapıdaki gençlere yönelip bu kansız menajerlere paramızı kaptırmamalıyız.

    edit: muğdat çelik kim amk.

    edit2: bu yazıda belirtmek istediğim; ismi geçen yerlilerin takımları ya düşmüş, ya düşmekten son hafta kurtulmuş. bunlarla mı ligde işi götüreceğiz? bunun altını çizdim ben.

    sol tarafta adı geçen yerliler, 1 milyon euro'dan fazla etmez. fazlası menajerin cebine girer. fener'in birbirine karıştırdığımız almancılarından farkı yok bunların! anlayın şunları artık.

    edit3: https://eksisozluk.com/entry/69504637

    edit4: (bkz: #2431460), arda, tarık, yasin, yiğit...

    edit5: (bkz: #2434169)
  • 137
    yabancı oyuncu sınırına ya da türk pasaportlu oyuncu garantisine -yerli oyuncu değildir o- neyse işte adını siz koyun, tamamen karşıyım.

    ama şu konuda yanlışa düşülmemesi gerekir. türk pasaportlu oyuncu transferi yapılmamalı gibi düşünce saçmalık. bir altyapı fetişti olarak söylüyorum, türk pasaportlu oyuncu transferi yerine, altyapı oyuncularına şans versin demek de gerçek dışı. şampiyonlar ligi'ne sadece şampiyonunun gidebildiği bir ligden bahsediyoruz. nasıl olacak? hem şampiyonlar ligi'ni hem de türkiye süper ligi'ni yabancı kuralının değişmeyeceğini göz önüne alsak bile, 14 yabancıyla götürebileceğimizi düşünen var mı?

    biz galatasaray'ın sürekli şampiyonlar ligi'ne gitmesi gerektiğinden bahsediyoruz. peki bu nasıl olacak? tamam, altyapıdan oyuncu koyarsın da, bu 1 olur 2 olur, 14 oyuncuyu altyapından nasıl karşılayacaksın? hadi karşıladın diyelim, hiçbir tecrübesi olmayan bu çocukların gelişmesini bekleyeceğiz yoksa, bizi şampiyonlar ligi'ne götürmesini mi? her ikisini sağlamaları ne kadar gerçekçi?

    tamam, yabancı sınırına karşıyız da, türk pasaportlu oyuncuya niye karşıyız? tamam seviyesini yeterli olmadığını düşündüğün oyuncuya karşı çık da, bu yabancı oyuncu için de geçerli. biz ayrımcılık yapmayalım istiyoruz, ama bunu yaparken yine ayrımcılık yapıyoruz.

    emre akbaba'yı real madrid'in, harun tekin'i liverpool'un istememesi, cengiz ünder'i roma'nın istemesi neyi değiştirir? sanki biz real madrid'iz her sene şampiyonlar ligi'ne katılıyor, her sene şampiyonlar ligi'ni alıyor, her sene galatasaray'ın transfer bütçesi kadar ve daha fazlası paraya tek bir oyuncuya verebiliyoruz da, yabancı oyuncu için cazibe merkeziyiz de, real madrid'lik taslıyoruz, ona öykünüyoruz, hayıflanıyoruz.

    biz şampiyonlar ligi'ne gitmek için şampiyon olmak zorundayız. bunun için de, süper lig'de kendini bir şekilde gösterip verimli olmuş oyunculara muh-ta-cız. (nokta)

    bana biri anlatsın: hem şampiyonlar ligi'ni hem de süper ligi sadece 14 yabancıyla nasıl götüreceğiz? keşke yabancı sınır olmasaydı, türkiye'de bir an sonra bütün her şeyin topyekun değişebileceği durumu futbola da sirayet etmeseydi de, mecburi transfer yapmak zorunda olmasaydık ve sadece istediğimiz transferleri yapabilseydik.

    anlatmak istediğim şeyi anlatamıyorum gibi geldi. şöyle diyeyim: 14 türk pasaportlu oyuncuyu, rekabetçiliğimizi sürdürecek şekilde nasıl karşılayabiliriz? bir havuz var ortada, o havuzdan alabileceğimiz ve seviyemize en yakın oyuncuları transfer ederek karşılayabiliriz. durum bu.

    14 yabancı için, evet, avrupa'daki rakiplerimiz kıstas olarak kabul edilebilir. ama 14 türk paraportlu oyuncu, yurtiçindeki rakiplerimizle alakalıdır. biri amaç için, biri araç için. şampiyonlar ligi amaçsa, oraya giden araç süper lig'dir. ikisini birbirinden ayırmak gerekir.
  • 139
    çok sayıda türk futbolcu kadromuza katmamız gereken transfer sezonudur.

    sebebi bildiğiniz gibi yabancı sınırlaması.

    kadromuzda yabancı olarak; fernando muslera, martin linnes, mariano, maicon, fernando, donk, belhanda, feghouli, garry rodrigues ve bafetimbi gomis bulunuyor. lato ve carrasso ile sözleşme yenilenmeyeceğini düşünürsek ve denayer ile nagatomu'yu tekrar kadromuza katacağımızı düşünürsek 12 yabancı oyuncumuz oluyor. bu demek oluyor ki hiç bir yabancı futbolcumuz takımdan ayrılmazsa sadece 2 yabancı oyuncu transfer edebiliyoruz.

    bu yabancı oyunculardan bir tanesi kesinlikle 8 numara olmalı ve box to box olmalıdır. diğeri ise alacağımız türk oyuncuların mevkisine göre değişecektir.

    gelelim eksik bölgelerimize belhanda'ya yedek olabilecek gerektiğinde forma rekabetine girecek bir ortasaha, gomis'e yedek olabilecek forma rekabetine girecek bir forvet, bir yedek türk kaleci,yedek sol bek ve bir yedek stoper.

    yani herkesin hem fikir olduğu 6 eksik var daha önce bahsettiğim 8 numaranın kesinlikle yabancı olacağını varsayarsak ve hiç bir yabancı futbolcumuz takımdan ayrılmaz ise kalan 5 eksik için 1 yabancı hakkımız var. yani en az 3 yerli oyuncu transfer etmemiz şart.

    ancak kadromuza katılabilecek kalitede çok az yerli oyuncu olması büyük bir sorun teşkil ediyor.
  • 141
    ligde yedek kulübüsinde mecburen yerli oyuncular olacağı için bu tranfer döneminde yerli oyuncu almak zorundayız. mümkünse de belli kalitede oyuncular olmalı. ancak ffp'den gelecek yaptırımları unutmadan yapacağız bu transferleri. öyle emre akbaba'ya 5 milyon euro falan verecek durumda değiliz. 2-3 tane yerli oyuncuyu minimum maliyetle takıma kazandırmamız lazım. muğdat bu nedenle tercih edildi tahminimce. umarım gelecek diğer yerli transferlerimiz milli takım havuzdaki oyunculardan olur. yoksa yedek kulübesinde kaliteyi çok da artırmamış olacağız.
  • 143
    şu anda kadromuzda; muslera, mariano, linnes, maicon, fernando, belhanda, feghouli, rodrigues ve gomis olmak üzere, geçen sene de forma giyen 9 yabancı bulunuyor. bunlara ek olarak; cavanda ve carole'ün kiralıktan dönmesiyle bu sayı 11'e çıkıyor. donk, carrasso ve latovlevici sözleşmeleri bittiği için, denayer ve nagatomo ise kiralık oldukları için şu an takımda görünmüyorlar.

    28 kişilik kadromuzda; 14 yabancı ve 14 yerli oyuncu bulundurabiliyoruz. 21 kişilik maç kadrosunda ise en fazla 12 yabancı bulundurabiliyoruz. işte, asıl kritik nokta burası. eğer 14 yabancı hakkımızın tamamını kullanırsak; kenarda kalacak 2 oyuncu kimler olacak, hangi bölgelerdeki oyucular olacak veya bu seçimleri maç maç mı değerlendireceğiz?

    geçen sezon, kaç maçta bu hakkımızın tamamını kullandığımızı ve kimlerin sıklıkla kenarda kaldığını çıkarmaya çalıştım.*

    igor tudor: takımın başında olduğu 16 maçın 9'unda, 12 yabancının tümünü maç kadrosuna dahil etmiş. sakatlıklar ve cezalar haricinde, en fazla kenarda bıraktığı isimler; donk, carasso ve latovlevici.

    fatih terim: 18 maçın 13'ünde, bu hakkın tamamını kullanmış. sakatlıklar ve cezalar haricinde, kenarda en fazla bıraktığı isimler; latovlevici ve carrasso.

    bu tabloya baktığımızda, gerek tudor gerekse terim döneminde kenarda kalan oyuncuların gayet olağan olduğu görülüyor.

    gelecek sezon 21 kişilik maç kadrosunda; muslera, mariano, linnes, maicon, yabancı stoper*, yabancı sol bek*, fernando, belhanda, feghouli, rodrigues ve gomis kesinlikle olacaktır ve toplamda 11 kişi ediyor. geriye kalan 3 yabancının 2'si kenarda kalacak. sözleşme yenilendiği takdirde birisinin donk olacağını ve eğer takımdan gönderilmezse ikinci ismin carole olacağını düşünüyorum. takıma geri dönen cavanda ise en kötü ihtimalle 1 sene daha standard liege'e kiralanacaktır. yani şu an sol bek ve stopere yabancı bir oyuncunun transferi muhtemel görünüyor. o yüzden maç kadrosundaki 12. yabancı olarak; hangi bölgeye transfer yapacağımız kritik. ya merkez orta sahaya çift yönlü oynayabilecek bir oyuncu ya da gomis'e alternatif bir isim olacaktır.

    14 yabancı+14 yerli kuralının bir diğer tarafı ise 28 kişilik kadromuzda en az 14 yerli bulundurmak zorunda olmamız. bu sayı 21 kişilik maç kadrosunda ise 9 oluyor. yani her maçta, kenarda en az 9 tane kaliteli yerli oyuncu bulundurmak zorundayız. bu 9 isimden*, bu sezon da olması beklenen serdar, ahmet, selçuk, tolga, sinan ve eren'i çıkarırsak; geriye 4 kişi kalıyor. o yüzden kale, sol bek, orta saha ve sol kanada mutlaka yerli transfer yapmamız lazım.
  • 145
    düzenli olarak kullandığımız/kullanabileceğimiz 14 yabancı oyuncu dışında serdar aziz, sinan gümüş, tolga ciğerci ve selçuk inan var elimizde sadece. ister istemez yerli oyuncu almak zorundayız. ancak bu kadar adı geçen oyuncudan genç ve potansiyeli olduğu için emre mor dışında içime sinen oyuncu olmadı. belki bir de tecrübesi ile nuri şahin olabilir. nuri ve emre alındı ve hadi selçuk bile iyi oynadı gelecek sezon diyelim elimizdeki kadro 20 kişi yalnızca. hem lig hem şl hem kupa yürümez. zaten forvet ve orta saha transferi elzem diye düşünüyorum ve bunların yerli olması imkansız neredeyse. tam bir çıkmaza düştük. serdar gürler, musa çağıran vs oyuncuların istenmesine ise zaten sadece gülüyorum.
  • 146
    çok dikkatli olmamız gereken sezon. scout transferlerine karşı değilim fakat yeni sezonda nokta atışı transferler yapmamız şart. eldeki işimize yaramayan bir çok futbolcudan kurtulmamız gerek. fiyat performans niteliğinde baktığımız zaman tarık çamdal, tolga ciğerci, selçuk inan, lato, carole, cavanda (bonservisini standard liege almayacaksa), hakan balta, koray günter, yasin öztekin ve eren derdiyok'tan kurtulmamız gerek. tabiki bir sol bek, bir stoper , iki yönlü orta saha , kanat ve bir de forvet bulmamız lazım. bir listemiz ve planımız vardır diye inanıyorum ama verim alamadığımız oyuncuları elden çıkarmamız gerek. uefa'nın getireceği kısıtlamalara göre ilerlememiz ve daha çok geleceğe yönelik oyuncuları kadroya katmamız lazım.
  • 147
    2 tür oyuncu transfer etmemiz gereken sezondur.

    1) kendisini ispatlamış, kaliteli ve gelir gelmez ilk 11'deki yerini alacak
    2) genç, yetenekli, gelecek vaat eden ve parlarsa iyi fiyata satılacak

    bu kadar. bunun dışında yok muğdat, yok serdar gürler gibş adamlara verebilecek 1 kuruşumuz yok. "sattığın kadar al" yaptırımı sanırım seneye işleyecek. bu sezon sadece maaş sınırıyla yırtacağız. bu bağlamda çöp adamlara verecek 500 bin €'muz yok.

    yerli ya da yabancı fark etmeksizin yukarıdaki 2 kriterden 1'ini barındırmayan hiçbir futbolcunun galatasaray'a imza atmaması lazım. senelerdir çöplere verdiğimiz paralar yüzünden bu haldeyiz.
  • 148
    herhangi bir öngörüde bulunamadığım transfer sezonu. evet mali sıkıntılar var ffp boyunduruğu da cabası. ama nedense yönetim ve teknik heyete karşı bir güven duygusu taşıyorum bu sezon özelinde büyük bir beklentim yok ağırlıklı olarak yedek kulübesine yapılacak transferler olacak. ilk onbir transferi de en fazla bir veya iki tane bekliyorum. muhtemelen bir solbek alinacak buyuk ihtimal nagatomo olur. belhanda gönderilip yerine daha fazla katkı yapabilecek bir orta saha alınırsa güzel olur bu iş belhanda ile olmayacak orası kuvvetle muhtemel.
  • 149
    öncelikle takımın eksikleri kapanmalı. şöyle bir önem sırası yapabiliriz.

    1- tam anlamı ile bir 10 numara. ben sağlam bir 10 numara alırsak fernando-belhanda- 10 numara tandemi oluşturan orta sahanın akıp gideceğini düşünüyorum.

    2- hızlı ve çevik bir stoper. artık denayer mi tekrar kiralanır? yoksa başka bir stoper mi alınır bilmiyorum ama ihtiyacımız olduğu kesin.

    3-gomis'i yedekleyecek hızlı ve kanat özellikleri de olan bir forvet. biliyorsunuz ki kara panterimiz bazen mental düşüklükler yaşayabiliyor. onun bu düşüklüğünü kapatacak nitelikte bir forvete ihtiyacımız var.

    4- rotasyon futbolcusu. bence kilit noktalardan birisi de burası. sağlam bir rotasyon kadromuz olabilirse sezonu 3 kulvarda çok rahat bir biçimde götürürüz diye düşünüyorum.
  • 150
    gs sözlük ve sosyal medyadan takip etmeye çalıştığım transfer sezonu. genel yorumlardan dikkatimi çeken şey “onu alma, bunu gönder, şunu sat, onu 7 ver direkt al” şeklinde. malum başımızda ffp kriterleri ve uefa bekliyor, bizim taraftarımızda ise yine beğenmeme hastalığı baş göstermiş. ne kadar türk almamız gerektiğini cümle alem biliyor, piyasadaki kaliteli türklerin hepsi ya rakiplerde ya da avrupada top koşturuyor. peki ne yapsın bizimkiler? herkeste bir transfer obezliği. unutun artık bunları, alabileceğimiz oyuncular sadece sözleşmesi bitenler. kiralayabileceğimiz oyuncuların maliyeti bile önemli zira 1 milyona kiralasak, elimizdeki oyunculardan herhangi birini de en az 1 milyona elimizden çıkartmak zorundayız. artık deniz bitti. eskisi gibi hele geçen seneki transferler gibi asla transfer yapamayacağız en az 3 sene. önce bunu bi anlayın ondan sonra muğdat’a veya bir başkasına burun kıvırırsınız. zira muğdat’ı yerine cengiz ünder’i ben de isterim ama artık öyle bi dünya yok, uyanın.

    bir de “eren 2 alıyor, yolla. selçuk 3 alıyor, yolla. tolga da 2 alıyormuş, o’nu da yolla” tayfası var. onlara da ne desem bilemiyorum. geçtiğimiz yıllarda galatasaray yönetiminlerinin başına buyruk yolladığı birkaç oyuncu vardı. bunlardan biri dany, diğeri de olcan adın. peki bu arkadaşlar yollandı da ne oldu? ben söyleyeyim. kendilerinden yedek ya da gazozuna maçlarda yararlanmadığımız gibi, sözleşmelerinde kalan paralarını hukuk yoluyla kuruşu kuruşuna ödedik. adamlardan hem yaralanmadık hem de paralarını ödedik. şimdi eren’i ya da tolga’yı bu yoklukta yıllık maaşlarını ödeyerek yollayabileceğinizi mi sanıyorsunuz? ulan bunu football manager’da bile yapamıyorsun artık, gerçek dünyada nasıl yapacaksın? yok öyle yağma. maymun gözünü açtı. bu adamlar, yıllık kemiksiz kazandıkları bu paraları verecek enayi bir kulüp bulamadığımız sürece sözleşmelerinin sonuna kadar bizimleler. siz de kendinizi buna alıştırsanız iyi edersiniz sevgili transfer bilmezi arkadaşlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın