• 1
    baştan sert gireyim. bartuğ elmaz'dan vasat bir oyuncu üstü oyuncu olmaz.

    sosyal medyada, kaldı ki günümüz sosyal medya kullanımı ile bu oldukça arttı her beş yıllık dönemde bir kaç oyuncunun yangını yapılıyor. alt yapı oyuncusu oldu mu insanlar objektiflikten uzak daha duygusal bakıyor.

    kısa yazıyorum, olacak oyuncu kendini belli eder. her zaman etmiştir.

    elimizde tonlarca örnek varken yine de galatasaray takımında süre alamayan alt yapı oyuncuları üzerinden yönetim ve teknik direktöre vuruluyor.

    uzatmadan bakalım;

    ilgili başlıklara tıklayıp ilk 5 yorumu okusak bence yeterli.

    (bkz: aydin yilmaz)
    (bkz: zafer sakar)
    (bkz: cafercan aksu)
    (bkz: serdar eylik)
    (bkz: cem sultan)
    (bkz: mustafa kapi)
    (bkz: ferhat oztorun)

    listeyi uzatmak istesek daha da uzatırız.yaz ordan mülayim erdem,berk neziroğluları,
    fakat bizden gittikten sonra çılgın atan 5 futbolcu sayalım desek sayamayız.

    emre,arda,ozanı sayabiliriz bir tek yıldız olarak. bunun dışında sabri,uğur,semih, hep vasata yakın futbolculardır.

    alt yapınızda bir emre belözoğlu bir arda turan ya da bir ozan kabak varsa emin olun o oyuncu formayı söke söke alır.
  • 3
    itiraf edeyim bende bu fazlasıyla vardı ama duruldum. artık bizim altyapı topçularının sıradan furbolcular olduğunu, eğer iyi bir potansiyelleri olsa zaten teknik direktörümüz tarafından a takımda süre verileceğine inanıyorum.
    altyapı topçularımız kürdan gibi bacaklarıyla kurtlar sofrası olan süper ligde fark yaratabileceklerine inanıyorlarsa bu rüyadan çabuk uyansınlar.
  • 4
    özellikle türk kulüpleri için istek değil ihtiyaçtır. buradan birkaç çocuğa her sene şans vermek zorundasın. bartuğ elmaz, efe akman, ali turap bülbül, emirhan kayar, eren aydın, ali yeşilyurt, emin bayram gibi isimler gayet galatasaray’da şans bulması gereken oyuncular. fiziksel olarak gelişimlerini sağlamak galatasaray’ın görevi ama altyapı uzun süredir atıl durumdaydı. mevcut dursun özbek yönetimi altyapı konusunda bir şeyler yapacağını söyledi. altyapı oyuncuları a takıma çıkamayıp alt liglere gidip kaybolması kötü oyuncu oldukları anlamına gelmiyor. alt liglerde tutunmak galatasaray’da oynamaktan daha zor. altyapıdaki oyunculara özellikle fiziksel gelişim için destek şart. bir oyuncunun galatasaray’da tutulabilmesi için fiziksel olarak hazır olması ilk şart. yetenek yetmiyor.
  • 5
    son 20 senede altyapısından çıkıp en çok süre alan oyuncusu semih kaya olan takımın taraftarı durup durup hatayı gençlerde aradıkça oyuncu falan çıkmayacak.

    bu takımın, ülkenin kanserli hücreleri altyapıyı desteklemeyi fetişizm sanan taraftarı, dinozor ve korkak hocalarıdır.

    türkiyenin 81 ilinde futbol okulları olan, türkiye'nin en yetenekli oyuncularını seçmece şekilde altyapısına dolduran bir takımın maksimum semih kaya çıkarabileceğini sanıyorsanız bu bir zavallılıktır.

    her felakette ilk durdurulan şeyin eğitim olduğu bir ülkede, durup durup boku türk gencine atan zihniyet bu başarısızlığın baş sorumlusudur.

    bu çocuklara düzgün fiziksel eğitim, mental eğitim veremeyen, gerekirse kafalarına vura vura, zorla çalıştıramayan hocaları sorumludur.

    kendilerine güvenip oynatamayan korkak hocaları sorumludur.

    bu boktan düzenin arasından bir şekilde çıkan birileri varsa bu onların şansıdır. ya önünde biri sakatlanmıştır, ya cezalıdır ve mutlaka yerine birini almaya parası kalmamıştır takımın. türkiye böyle bir yer çünkü. planlama diye bir şey yoktur. parasını verip yedeğinin yedeğinin yedeğini alırsın ama haşa hiçbir planlamada altyapıyı koymazsın.

    altyapıdan oyuncu çıkmıyorsa en az sorumlu olan bu çocuklardır, en az.

    daha ağır konuşacağım ama en azından sözlüğe saygımdan susuyorum.
  • 6
    fetişizm değil ihtiyaçtır. altyapının, yatırım ve planlama ile geliştirilmesi gereklidir.
    koskoca real madrid, bayern münih, barcelona, juventus, milan, liverpool, man. city vs. yatırım yapmakta, pilot kulüpler alarak gençlerine süreler vermekte, aralarından en çok parlayan oyuncularını a takıma alıp ilk 11 oynatmakta, oyun olarak verim almakta ve olur da satarlarsa kâr etmekteler. biz kimiz ki üretmeden futbol oynuyoruz?
    futbol üretmektir. 2000 uefa başarısında kadrodaki oyuncuların bir kısmı altyapı çıkışlıydı. altyapı topçularına sallamak, işsizlik sorununa "gençler iş beğenmiyor hehehe" diyerek yaklaşan -30 iq eski kuşak insanlarının "fikirlerine" benziyor.
    geçiniz. altyapıdan en kötü idare edecek kadar topçu çıkarmak şart oğlu şarttır.
  • 7
    altyapı hocaları asgari düzeyde maaşlar aldığı sürece, ülke futbolunda ırkçılık uygulandığı sürece, antreman tesisleri rezalet halde olduğu sürece, çocukların hepsine teker teker bireysel antrenman ve beslenme programları uygulanmadığı sürece twitterdaki 3-5 kişi tarafından pohpohlanıp altyapıdan şöyle gelecek böyle yaracak denen topçuların %99.9'undan bir halt olmayacağını fark edemeyenlerin fetişizmi.
  • 9
    euro kurunun 30’a dayandığından, ülkedeki garabet yabancı sınırından bihaber kişilerin kullanabileceği tabir.

    örnek vermek gerekirse bugün iyi kötü emin bayram’ı çıkarmamış olsan yarın yerli stoper rotasyonunu genişletmek için cenk özkaçar’a 5 m euro verebilirdin.

    altyapından berkan gibi görev adamı tanımlı bir oyuncun çıksa geçen yıl alanyaspor’a 4 m euro vermezdin.

    iyi kötü elinde alttan çıkmış bir ersin destanoğlu’n olsa yedek yerli kaleci için anadolu takımlarının ağız kokusunu çekmezdin.

    halil dervişoğlu gibi yetersiz ama yetenekli bir oyuncu bile çıkaramadığından az kalsın brentford’a 8 m euro verecektin.

    bu gibi örnekler çoğaltılabilir. artık kimse her sene arda turan, emre belözoğlu gibi yıldız futbolcu çıkmasını beklemiyor. en azından iyi kurgulanmış bir takımda sırıtmayıp, kendisini ilerletebilecek görev adamı tanımında bile oyuncular çıkmıyor. bugün kazımcan ve barış alper inanılmaz yetenekli olduklarından mı oynuyorlar? potansiyelleri yüksek olduğu için iyi kurgulanmış bir takıma ayak uyduruyorlar. belki de bu 2 oyuncu da küçük yaşlarda kendisini ‘belli edecek’ yetenekte değillerdi. ama doğru takımla, doğru zamanlamada kendilerini vitrine çıkarma olanakları artık var. her şey planlamada ve organizasyonda bitiyor. ülkenin mevcut konjonktürlerinde altyapıya önem verilmesi tercih değil, zorunluluktur.
  • 12
    başlığı açan arkadaş gibi ben de yıllardır bu altyapı
    güzellemesinden bıktım. altyapı futbolcuları kendilerine bu taraftar kadar inanıp güvenmiyordur.

    aslında olayın ne olduğunu yeni yeni anlamaya başladım. olay sadece yetenek değil gerçekten allah vergisi bir fizik güce sahip olmak gerek. sadece çalışmakla her insan bir yere kadar gelişebilir.

    işte a takımlarda fark yaratan bu fizik kondisyon, güç, dayanıklılık gibi faktörler.

    hadi galatasaray altyapısı yetersiz dünyada barça, real, bayern, arsenal, liverpool, porto gibi takımlar kaç tane altyapıdan oyuncu ile oynuyor. çoğunun genç yıldızları scout ekiplerinin keşfiyle alınan futbolcular arasından çıkıyor.

    gerçekçi olun. hala ali turap, eren vs. diye umut bağlayanlar var. emin olun iyilerse zaten hak ettikleri yere gelirler. süleyman luş nerde? mustafa kapı, bartuğ elmas, fenerbahçeli ömer faruk beyaz nerede? arda güleri durdurabilirler mi ya da ozan kabak nasıl gösterdi kendini. olacak adam yürür gider. gençleri de gereksiz abartıp yok yere baskı altına almayın.
  • 13
    18 yaşında ve 18m. euro piyasa değeri bulunan, bütün avrupa kulüplerinin takip ettiği eliesse ben seghir'in instagramdaki takipçi sayısı 87.5bin, galatasaray'ı beğenmeyen sözleşme uzatmayacağı söylenen a takım seviyesinde daha 5 dk. süre almamış beknaz almazbekov'un instagram takipçi sayısı 114 bin.

    18 yaşındayken ligue 1'de 53 maça çıkmış ardından 11m. euro bedelle ispanya'ya transfer olmuş mohamed-ali cho'nun instagram takipçi sayısı 65.6 bin, kendisinden 1 yaş büyük a takım seviyesinde 5 dk. süre alamamış eren aydın'ın instagram takipçi sayısı 101 bin.

    henüz 19 yaşında olmasına rağmen ac sparta prag formasyıla 111 maça çıkmış ve çoğu scout ekibinin dikkatini çekmiş adam karabec'in instagram takipçi sayısı 29.7 bin, kendisinden 1 yaş büyük olan a takım seviyesinde daha 5 dk. süre almamış, anadolu takımına kiraya gitmem diyen özgür baran aksaka'nın instagram takipçi sayısı 134 bin.

    kimse bu çocuklara değer verilmiyor demesin, altay bizim babamızın takımı mı?
    oranın altyapısından çıkan çocuk gelip bizde ilk 11 çıkabiliyor da, kendi altyapı oyuncumuzu mu oynatmak istemiyoruz?
    bu çocuklara karşı, tablet bilgisayardan video açabildiği için annesi tarafından dahi ilan edilen çocuklar gibi davranmayı bırakmak lazım.
    forma verilmez alınır.
    bir futbolcu iyiyse oynar, yaşa bakmaz bu iş.
    dünya futbol piyasasına kaç tane kırgız futbolcu çıkmış ya?
    galatasaray sana inanmış, sana emek vermiş sen gidiyorsun ben sözleşme yenilemem diyorsun.
    her zaman bu durumlarda kulübe eleştirel bakarım, bu çocuklar oynatılmıyor derim.
    ama el insaf biraz da insan kendisinde hata arar be.
    süleyman luş'un yaşı 22 olmuş.
    milli takımda kendinden daha aşağı seviyede görülen rıdvan yılmaz şu an avrupada, esamesi bile okunmayan kazımcan karataş kulübün gelecek sezon planlamasında yer alıyor.

    herkes biraz hatayı kendinde arayacak, ''beni oynatmıyorlar'' diyerek olmaz bu iş.
  • 14
    sözlükte en çok altyapı oyuncuları ile alakalı yazı yazan birisiyim. bu başlık altında eleştirilen kişiler grubuna giriyorum. geçen sene topçu değil denilen rezerv takıma gönderilen boey için 20 milyon satışa burun kıvırıyoruz. altyapıdan çıkan her oyuncu iyi değildir ama bizim gibi altyapıda belli seviye olan kulüplerde her dönem 1-2 üst yapıya uygun oyuncu vardır. iyi idman yaptırıp seviyesini biraz a takım seviyesine çıkardığın her altyapı topçusundan en kötü 2-3 milyon kazanabilirsin. üstüne daha koyan altyapı topçuları senin a takımında da hizmet edebilir. hiçbir hizmeti yoksa şu devamlı ıskalanıyor zaten her şeye sahip olan insanların çalışma azmi ve ortama verdiği enerji hiçbir şeye sahip olmayan insanların verdiği enerjiden her zaman geridedir. bu sene altyapı futbolcularımız kadro içinde ön planda olmadığı için diğer türk oyunculardan örnek vereceğim. bu sene abdülkerim değil bonucci olsa defansta aynı şekilde hava yakalar mıydık bilmiyorum. çünkü abdülkerim her hafta ben bu seviyelerde oynayabiliyorum diye insanlara bir şey kanıtlamanın yeni bir şey başarmanın mutluluğu ile de oynuyordu. bu hevesi bu coşkuyu her zaman her doymuş oyuncuda göremiyorsun. veya icardi'yi düşünün. takım içi mutluluğunun sebeplerinden biri de kerem aktürkoğlu'nun gelişimi ona kattığı şeyleri sahada görmesi. kerem frikik atacaktır gider konuşur pas verir asist yapar ona koşar hala bir şeyler anlatmanın ona bir şeyler katmanın derdindedir. kerem'in erzincan'dan geldiğini gelişim sağladığını bilmediğini filan sanmıyorsunuz değil mi? bu adam mertens gelişim sağladı diye sevinmez bu adamı öyle sevindiremeyiz ama genç insanlar başarılı olunca mutlu olurlar. biz bu detayları hepimiz zaten beylik laf olarak başarıya aç takım veya doymuş takım olarak biliriz ama böyle içeriklerini tek bağlam olarak konuştuğumuz zaman saçma şeylermiş gibi değerlendiririz. sonuç olarak altyapı üst yapı fark etmez genç oyuncu iyidir başarıyı tatmamış oyuncu iyidir. fetişizmse de fetişizm. yok öyle her şeyi parayla satın alamaya çalışmak. bir şeyin illa kölesi olacaksak biz çabalayarak bir yerlere ulaşmanın kölesi oluruz.
  • 15
    insanların kendi gençlerinden bir cevher çıkmasını beklemesi ne zamandan beridir fetiş olarak görülüyor bilemiyorum. defalarca da söylenmiş bu ülkenin genel sorunu bu. insanlar her şey olsun istiyor ama bunun için bir çaba sarf etmiyor. genç futbolcular çalışmıyor, teknik heyetler garantici davranıyor, taraftar sabır göstermiyor.

    umut iyi bir şeydir insanı diri tutar. hem ne demişler en son umutlar ölür. değil 20 sene 100 sene de kimse yetişmese, ben beklerim altyapıdan birileri çıksın da izleyeyim diye. benim gibi düşünenlerin olduğunu görmek geleceğe umutla bakmamı sağlıyor.
  • 16
    7 seneye yakın bursa'da yolspor altyapısında top oynadım. şahsım üzerinden konuşmayacağım ama bursa'da o zamanlarda popüler bir birçok büyük takımın altyapı sorumlularının ara ara gelip takip ettiği bir altyapı grubuydu. şuan 33 yaşındayım benim pek şansım yoktu çünkü 14 yaşıma geldiğimde kendi yaşıt grubuma göre fizik olarak zayıf kalmaya başladım, babamın da beni spor salonuna gönderecek yada beslenme koçu tutacak parası da vizyonu da yoktu, kulübünde böyle bir bütçesi yoktu.

    dediğim gibi yolspor o zamanlar baya baya takip edilen bir yapıydı ki gökhan gönül benim 2 üst yaş grubu takımımda oynuyordu ve takip edilen bir çocuktu.

    çok basit birkaç problemden bahsedeceğim. 2 tane "1'i kaleci 1'i santrafor oynayan gökhan gönülden bile yetenekli arkadaş vardı mersin idman yurdu'nun bu çocukların maçlarını izlemeye geldiği duyulduğunda bu çocukların kızağa çekildiği yerlerine hocalarla ve yöneticilerle araları iyi olan çocukların oynamaya başladığına şahit olmuştuk. asgari ücretten biraz daha fazla maaşla çalışan takım hocalarının özel ders verir gibi ücretle hiç yeteneği olmayan çocuklara yöneldiklerini yaşım küçük olmasına rağmen hatırlıyorum.

    dışardan bakıp çocukları suçlamak gerçekten çok kolay bir de işin iç yüzü var. belki de galatasaray tarihinin en vizyonlu yöneticilerinden olan erden timur bile çoğu röportajında alt yapıya ayırdığımız bütçe yeterli değil, tesislerimiz iyi değil, hocalarımız iyi maaşlar alan yetkin kişiler değil, çocuklara verdiğimiz süreler yeterli değil diyebilirken taraftar olarak dışardan çocuklara paldır küldür sallayabiliyoruz. şuan alt yapının en gözde çocukları hamza akman ve efe akman ayhan akmanın 2 oğlu düşünün o yaşa gelene kadar belki de arkalarında kimsenin desteklemediği daha yetenekli çocuklar geride kaldı bilemezsiniz belki de 2'si de hepsinin önündeydi ama bunlar galatasaray'da bile senelerce yaşandı hala da yaşanıyordur.

    çok basit bir kıyas var bir galatasaray'ın senelik alt yapıya harcadığı bütçeyi araştırın bir de alt yapıdan oyuncu yetiştiren kulüplerin harcadığı bütçeye göz atın. yurt dışına çıkıp böyle bir takımın tesislerini görme şansınız olmasa bile google earth'ten girip bir iki tesise bakın bir de galatasaray'ın alt yapı tesislerine göz atın.
    bu pozitif kayırıcılığın adını altyapı fetişizmi koymuşsunuz çok yazık. keşke tüm taraftar bu pozitif kayırıcılığa girse de kulübünü alt yapıya daha fazla yatırım yapmaya tesis geliştirmeye çocukları doğru yetiştirmeye her sene bir iki öne çıkan çocuğa süre vermeye teşvik etse.
  • 17
    büyük kulüplerin altyapı fantezisi yapmasının yanlış olduğunu hatta ajax gibi barcelona gibi altyapısı ünlü takımların da altyapılarından çıkan oyuncuların ciddi bir bölümünün keriz silkeleme odaklı transfer olduklarını düşünürüm. evet çok iyi isimler çıktı ama en az onların 2-3 katı kadar da vasat veya vasatın altı isimler çıktı. galatasaray'a dönecek olursak tesisleşme ve altyapı düzeni konusunda olması gerektiği yerden uzakta olduğu malum. kulübün 20 yaşına gelen oyuncularının fizik-kondisyon seviyeleri maç sürelerinin bu kadar düşük olmaması gerekiyor. ama kulübün suçu bu kadar bence. bu konular dışındaki tüm konulardan oyuncu sorumlu. her sene yüzlerce oyuncu altyapıdan çıkıyor. bunlardan doğal olarak a takıma ve üst seviye takımlara kendisini atabilecek oyuncu sayısı az olacak.

    sonuç olarak altyapı hakkındaki planımızın şu olması gerektiğini düşünüyorum;
    1- altyapılardan yıldız oyuncu çıkması sık olan bir durum değil. hedefimizin rotasyonda kullanılabilecek seviyede isimler ve senede 50-100 bin euro ya satış yapabileceğimiz oyuncular bulmak.
    2- oyuncuların fizik kondisyon seviyelerini üst düzeyde tutup mücadele gücü yüksek bir ligde şans bulmalarını sağlamak.
  • 18
    altyapı fetişizmi değil de, galatasaray gibi bir kulübün çok ciddi potansiyel yada ligde performans göstermiyorsa türkiye’den oyuncu almaması taraftarıyım. aslında kulübün vizyonu bu olmalı diye düşünüyorum. bu da kendi ülkende torpilsiz, ciddi scout harcaması ve kalitesi gerektiren bir vizyon. ben kulübü yönetsem böyle yapardım.
  • 19
    hocalar, altyapı oyuncuları, tesisleşme vs. herkes bir suçlu bulmuş ancak kimse taraftar dememiş. kazımcan'ı en ufak hatasında ıslıklayan taraftarımız bu tavrı takındığı sürece altyapıdan oyuncu beklemeyelim. çünkü oyuncular ıslıklanmamak için kendilerini kanıtlamaya ve ya ürkek ya da bencil oynamaya başlıyorlar. böyle de olunca yunus akgünler, barış alper yılmazlar rotasyon oyuncusu olmaktan öteye geçemiyor.

    çözüm teklifim mi? altınordu tarzı bir kulüp ile anlaşma yapılarak oyuncularımızın en düşük 1. lig kategorisinde değerlendilmesi olurdu. sivrilen zaten a takıma çağrılır.
  • 20
    dahil olduğum hatta tutkuyla bağ kurduğum fetişzm. istiyorum ki şöyle bu sene bir tane ilk 11 oyuncumuz altyapıdan gelsin tüm sezon mevkisinin birinci kişisi olsun çok da başarılı olsun. hatta isim de vereyim eğer nelsson satılırsa sağ stoperde birinci adam emin bayram çıkış yakalayıp orada ilave maliyet kullanmadan başarılı olsun isterim. sağ bekte boey satılırsa ali turap bülbül orada rotasyonda olsun 10 maç görev alabilsin isterim. ama illa ki altyapı sebebiyle değil düşük maliyetle yüksek verim alıp ileride satarak kulübe kar getirecek her oyuncuyu mevkilendirme hayali kurabilmek, kulübe gelir getirmek, başarı tahayyül etmek her galatasaraylının tutkusu olmalı.
  • 22
    oyuncu yetiştirmekte iyi olmayı istemek fetişizm değildir. ama illa genç oyuncu oynatalım bir takıntı veya fetişizm olabilir. bu fetişizm işe yarıyor olsa desteklerim. ama genç oyuncu oynatmayı fetiş bir arzuya çevirmek olumlu sonuçlar vermiyor. bunun yerine onları oynatmaya mecbur olduğunu hissetmek daha başarılı sonuçlar veriyor. mecburiyet hissi daha farklı bir his ve bence genç oyunculara karşı daha doğru bir yaklaşım. onlar üzerinde fantezi kurmayın onlara ihtiyacınız olduğunu gösterin.
  • 23
    sabri, arda turan, ozan kabak bizde değil de başka bir altyapıda olsalardı yine iyi oyuncu olurlardı. biz de onlardan gelen 25 milyon euro ve 10 senelik benservissiz sağ bek performansını kaçırmış olurduk. emre çolak, semih kaya gibi oyuncuları ise doğru zamanda doğru yerde oynattigimiz için kazandık ve bunlardan hem para hem de bunlarla beraber şampiyonluk kazandık. bu isimler yanlış şekilde oynatılsalardı üst seviye futbolcu olmazlardı.

    ilk gruptaki oyuncuların etkisiyle bir altyapı fetişizmi veya fantezisi oluşuyor ama bu duygumuz ikinci gruptaki oyuncular için bir baskı yaratıyor. ikinci gruptaki oyuncuları oynatırken çok daha mantıklı ve ihtiyaca göre hareket etmemiz gerekiyor.
  • 25
    fazlasıyla bayan fetiş. altyapıda torpille oynayan kayserispor, konyaspor, vırt zırtspor oyuncularına karşı şov yaptı diye herkese wonderkid muamelesi yapmak cidden baydı.

    altyapı yatırımında eksikler olduğu kadar oyuncularda da var. profesyonel olamıyorlar. olabilen ve gerçekten yetenekli olan da 9. amatör halısaha ligine kiralanıp pişmesine gerek kalmadan çıkıp çatır çatır oynuyor. arda güler gibi, yusuf demir gibi. manisaspor’a fuzuli kiralanan ama orada şov yapan arda turan gibi. şimdi wonderkid çekilen abdussamed karnuçu’ymuş, atalay babacan’mış vs. bırakın süper ligde şov yapmayı, daha 1. lig seviyesinde tutunamıyor.

    okan hoca bizzat altyapıdan çıkmış bir hoca. birini kampa almıyorsa yada oynatmıyorsa demek ki yeterli değiller. gerçekten yeteneği olan ışıl ışıl parlar zaten.
App Store'dan indirin Google Play'den alın