• 151
    yabancı kontenjanı hakkındaki açıklamalara bakınca yerli transferlerin bol olacağı bir yaz dönemi geçireceğiz. ismail çipe yerine ankaragücü’nden atalay demircan, semih kaya yerine kaan ayhan, selçuk inan yerine okay yokuşlu, muğdat çelik yerine gökhan töre, eren derdiyok yerine umut bozok ayrıca rotasyon açısından sağ beke şener özbayraklı ve orta sahaya furkan soyalp alınabilir diye düşünüyorum. diagne, mariano, onyekuru, fernando ile yollar ayrılır bruma, ribery ve babel üçlüsünden birisi gelir. bir adet scout orta sahası alınır ve kiralık olarak bir forvetle transfer dönemi kapanır. belhanda ve feghouli ayrılmaz diye düşünüyorum.
  • 152
    ffp ve yabancı sınırını baz alıp kaliteyi artırıp ligi tekrar almamızı, avrupada ise 2018/2019 sezonuna göre daha başarılı olmamızı sağlamak için büyük önem sarf edecek dönem.

    kalecilerden başlayalım. muslera bizle. ismail'in yedek kaleci olmak için bile pek güvenilir olmadığı açık. dedikodular doğru ise ankaragücü'nden altay bayındır çok güzel bir transfer olur. izlediğim kadarı ile şutları genelde tek hamlede karşılayamama gibi bir sıkıntısı var ama yaşı cok genç, muslera'nın tecrübeleri ve tafo'nun eğitmenliği ile kendini muslera sonrası dönemin as kalecisi olarak hazırlayabilir, o zamana kadar da muslera'yı yedekleyebilir.

    beklere gelirsek, şuan mariano, linnes, nagotomo, emre taşdemir ve ömer bayram bulunuyor. mariano'yu satacağız gibi gözüküyor. bir şekil ömer'i de elden çıkarırsak bedavaya douglas eklemesi ile kalite düşer ama sattığın kadar al kuralını düşünürsek para harcamadan yeterli sayılabilecek bir rotasyonumuz olur.

    stoperlerde, ilk iş luyindama'nın bonservisi 5 milyon euro'ya alınacak. luyindama-marcao gibi son yılların en sağlam ikilisi ile başlanacak sezona. bedavaya alınabilirse semih kaya şampiyonlar ligi kadro kayıt kuralları içinde kolaylık sağlayabileceği için güzel bir ekleme olabilir. ahmet'i satabilirsek satarız. marcao-luyindama-semih-donk-gökay? yine gayet yeterli bir rotasyon.

    orta saha bu transfer dönemi için en önemli kısım olacak. badou kirası bitti, geri alınmayacak. 6 numara için fernando'nun gitmeyeceğini düşünürsek fernando-donk gayet yeterli. fatih hoca'nın 4-3-3'ten vazgeçmeyecegini ve şampiyonluğun en önemli kahramanlarından belhanda'nın satılmayacağını düşünürsek belhanda'nın yanına kaliteli, pas oyununa yatkın, iki yönlü oynayabilecek bir 8 numara ve yine selçuk ve donk ile as oynayacak 3lüyü yedekleyebilecek yerli bir orta saha gerekli. basında adı geçen bennacer ve taylan antalyalı sırasıyla bu açıkları doldurabilir.

    kanatlar için de önemli kararlar verilecek. onyekuru sezonun bizim açımızdan en önemli oyuncularındandı. tekrar kiralanabilirse çok doğru bir iş olur. o olmazsa bruma'nın kiralanması da düşünülebilir. babel'in artık bizim oyuncumuz olduğunu düşünüyorum. sol kanat için babel-onyekuru(bruma) çok kaliteli bir rotasyon. sağ kanatta feghouili'nin umarım serbest kalma maddesini bir şekil yok edebiliriz. sinan gümüş bizle olmayacak gibi duruyor. yunus'un feghouili'yi en iyi şekilde yedeklemesini beklemek zorundayız bence çünkü adı geçen deniz türüç gibi oyunculara bonservis verebilecek durumda değiliz şuan.

    forvet bölgesi geçen yıl kanayan yaramızdı. eren derdiyok ayrılıyor. diagne de bence kesinlikle satılacak. mitroglou'nun kiralık sözleşmesi sürüyor, kendini pek gösteremedi, takım ile kimyası da pek tutmamış gibi. sözleşmesinden çıkar mıyız pek emin değilim ama. diagne yerine önde pres yapabilecek, pas oyununa katılıp duvar olabilecek ve daha hızlı bir santrafor bulmalıyız. rotasyon için de umut bozok, türk olması, galatasaraylı olması ve son sezon ile beraber piyasasının düşmesiyle ideal bir tercih bence.

    gidenler:
    eren 0
    sinan 0
    muğdat 0
    ömer ?
    ahmet ?
    mariano 3
    diagne 15

    gelenler:
    babel 0
    douglas 0
    semih 0
    onyekuru/bruma kira
    bennacer 7
    umut bozok 4
    taylan antalyalı ?
    1. santrafor ?

    muslera(altay)
    linnes(douglas)-luyindama(semih)-marcao(donk)-nagotomo(emre)
    fernando(donk)
    belhanda(selçuk)-bennacer(taylan)
    feghouili(yunus)-x(mitroglou,umut)-babel(onyekuru)

    kağıt üstünde bu tarz bir kadro kurulabilir mi kurulabilir. gelecek santrofora da çok bağlı.o bölgede bizi asla düşündürmeyecek çok kaliteli bir oyuncu bulmalıyız. ama her şeyden önce bu transfer döneminde hem scout departmanı hem fatih hocam şapkadan tavşan çıkartmalı.şöyle ki ; yukarıdaki oyunculara ek olarak anadoludan bir transferden beşiktaş'taki dorukhan katkısı almak ya da altyapıdaki bir gencimizden trabzon'daki abdülkadir parmak katkısı almak elimizi çok rahatlatır. ffp gibi zorlu durumlar varken böyle şans anları da gerekiyor. umarım kadro ve rotasyon kalitesini bir üst sınıfa gecirecek bir transfer dönemi yaşarız.
  • 155
    bu transfer dönemi ile ilgili tek temennim selçuk inan ile yeniden sözleşme imzalanmamasıdır.

    kulübün çöpe gidecek beş kuruş parası bile yoktur.

    3 küsür milyon euro sözleşmesi olan bir futbolcu 1m euro ya sözleşme imsalasa bile bana göre çöpe gidecek olan paradır. euro olmuş 7 lira

    1m = 7 milyon tl yani eski para ile koca koca 7 trilyon.

    şayet bu kulüp ayağa kalkacaksa bu transfer sezonunda yapılacak hamleler bunu gösterecektir. ama nerede bir ihtiyar var tutup getirirlerse, kadrodaki çöpler ile yeniden sözleşme imzalarlar ise demek ki bir arpa boyu yol gidememişiz ve gidemeyeceğiz.

    bu yorumum sadece selçuk için geçerli değildir, takıma katkı vermeyen hangi futbolcu olursa olsun gözünün yaşına bakılmamalıdır. sezonda 2 tane maç çıkaramamış adamı tutupta yok kaptan yok şu yok bu diye kadroda tutanların aklına kibrit suyu.
  • 156
    dün gece kim gelir kim gider diye uzun uzun düşündüm ve paylaşmak istedim. millet sevgilisini düşünür biz de bunları düşünüyoruz işte.

    bu transfer döneminde ağırlığı orta sahaya vereceğimizi düşünüyorum, daha doğrusu böyle olmasını umut ediyorum. fernando, donk, ndiaye, belhanda, onyekuru ve feghouli yabancı oyuncularımızdan donk ve feghouli haricinde diğerlerinin kalacağını düşünmüyorum. zaten onyekuru ve ndiaye kiralıktı, yeniden anlaşma olmaz. fernando eski gücünde değil, fatih hocanın o bölgeye daha genç, savaşçı, dinamik bir isim istediğini düşünüyorum. yabancı sınırlaması muhabbeti gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel. o yüzden okay yokuşlu yoklanılabilir. belhanda'nın şahsen kalması gerektiğini düşünmekle birlikte para eden nadir oyuncularımızdan olduğunu düşünürsek gitmesi yönetimin elini güçlendirir. yani okay haricinde topa bomba muamelesi yapmayacak eli ayağı düzgün en az 2 yabancı oyuncu alınacaktır. bunlarda biri stefan marius johansen olsa tadından yenmez. bernard mensah kayseriyle imzalamadıysa alınabilir ya da o tarz bir oyuncu bulunur.

    mariano gider nagatomo ve linnes kalır, douglas ve şener gelir. diagne kalsa da gitse de o bölgeye iyi bir golcü oyuncu şart ve zaten bir isim düşünülüyor. muhammet demir vb. bir türk oyuncu ile de o bölge güçlendirilir. taylan, gökhan töre, salih uçan, mehmet özcan vs. yedek kulübesi güçlendirilir. ryan babel'e bitti gözüyle bakıyorum.

    alt yapıdan gökay dışında yeni sözleşmeye yanaşmayanların gözünün yaşına bakılmasın. onlar büyük hayal kırıklığı bende.

    -------------------------------muslera---------------------------------
    douglas-----------lyundama-------marcao-----------------nagatomo
    ------------------------------okay yokuşlu-----------------------------
    fegholi-----------mensah------------johansen------------ ryan babel
    -----------------------------transfer-----------------------------------

    yedekler. kaleci transfer, semih, gökay, kaan, gökhan töre, salih, taylan, muhammed, emre taşdemir, mehmet özcan, linnes, donk şeklinde olabilir.

    11-12 yeni transfer biraz abartılı olmuş. bu da yedek kulübesinin çöp olduğunu gösteriyor. yapacak birşey yok. fatih hoca 'haziran'ı bekleyin' dedi, boşuna dememiştir heralde.
  • 159
    direkt ilk 11 için en az 4 transfer, alternatifler ile birlikte 7-8 transfer yapmamız gereken dönem.

    kale tamam
    defans göbeği tamam
    sol bek tamam
    sağ açık tamam

    muslera, luyindama, marcao, nagatomo/linnes, feghouli dışında şuan gelecek yıl bizle kalsın dediğimiz kim var bu takımda?

    orta sahanın göbeğindeki ikiliyi selçuk-ndiaye-fernando-donk ile idare ettik bu yıl. bakıyoruz, zaten ikisi gitti, fernando ile donk kaldı. fernando'yu da seviyoruz tamam ama yine de ileriki hedeflerimiz için yeterli görmüyoruz. bununla beraber sakatlık ve kart riski taşıyan bir oyuncu. donk kalmalı ama gözümüz kapalı ortasahayı emanet edemiyoruz. oynadığı maçlardaki galibiyet oranımız yüksek ama yine de güven vermeyen bir oyuncu. ki orta saha için donk-fernando desek bile yine 2 oyuncuyla sezon tamamlanmaz. bu iki oyuncunun yanına 1 tane muhakkak gözü kapalı koyacağımız birisi lazım.

    sağ bek mariano, bu yıl çoğu maçta kötü performans gösterdi. oynadı mı tadından yenmiyor ama yine de bu yıl 2-3 milyon ile brezilya'ya dönüyor olsa hepimiz memnun oluruz. ben şener'e negatif bakmıyorum bu yüzden. linnes ile birlikte o kanadı götürebileceğini düşünüyorum, hele ki douglas'ı da alırsak tamamen sağ bek sorunumuz kalmaz.

    sol açığımız ise yok şuanda. babel'in ismi geçiyor, onyekuru'nun tekrar kiralanması gündemde. ikisi arasında bir tercih yapacak olsam babel'i seçerim ben. genç oyuncu eğer bizim oyuncumuz değilse sıcak bakmam, onyekuru bunu bir nebze olsa delebildi ama yine de ben kendisinin çok üst düzey olduğunu düşünmüyorum. oyunu sağ tarafa yıkmamızdan kaynaklı sol tarafta çok bol alan buldu, ne mutlu ki değerlendirdi. sol tarafta tolga ciğerci oynarken de sapır sapır goller atıyorduk. tek fark tolga gittikçe eblek vuruşlar yapan bir adama evrildi hatta kadıköy galibiyetini kaçırmamıza sebep oldu. bu yüzden sol tarafta babel gibi sürpriz şutlar çıkartabilen, oyunun yarısahaya yıkmamıza yardımcı olabilecek bir oyuncuyu yeğlerim.

    bakın daha bu planda mariano dışında kimseyi satmadık. bu rağmen 4 tane adam almamız gerekti.

    muslera
    douglas marcao luyindama nagatomo
    fernando donk
    feghouli belhanda babel
    diagne

    gibi bir onbir oluşuyor bu şartlarda. peki hangimiz bu 11'i görünce içimiz rahat maç izleriz diyebiliyor? ya da geçen yıldan daha mı iyi, denk mi yoksa gerilemiş bir 11 mi? bir kesinlik var mı? bence yok.

    bu yüzden daha radikal hareket edilmeli. fernando ile yola devam etme taraftarı değilim ben. talipleri olur illa ki. bununla beraber belhanda ve diagne'den 20 milyon euro kadar gelir elde edemezsek tüm yaz transfer dönemi sekteye uğrar. bu yüzden erkenden kendilerini satmaya çalışmalıyız. belhanda hadi neyse de diagne ile sezona başlamak kesinlikle felaket olur. her gün absürd bir açıklaması çıkıyor adamın. camianın büyüklüğünün dahi farkına varamamış, hala kendisini kasımpaşa'da ya da 3-5 yıllık geçmişi olan çin takımlarında sanıyor. bu yüzden;

    muslera
    (transfer) marcao luyindama nagatomo
    (transfer) (transfer)
    fegouli (transfer) (transfer)
    (transfer)

    asgari 6 tane ilk 11 oyuncusuna ihtiyacımız var daha güçlü bir takım yaratmak için. 1 yıl daha idare ederiz dersek de mariano ve fernando'ya dayanabiliriz, ki bu şartlarda bile 4 tane oyuncu gerekiyor. işimiz zor ama satışlardan gelecek paraları iyi değerlendirmek gerekiyor.
  • 160
    2019-2020 sezonunda yabancı sınırı aynı kalacak olsa bile, ki öyle gözüküyor, bizim yine yerli oyuncu almamız gereken transfer dönemi. 2018-2019 sezonunda kulübeye baktığımızda kos koca kara delik görüyorduk. bizim gibi büyük takımlarında ilk 11 seviyesinde 14-15 futbolcusu bulunsun ki hem ligde hem de şampiyonlar liginde başarılı olsun. o yüzden yerli transferleri gerçekten çok büyük önem taşıyor.

    şuan piyasada olan ve ilgilenebileceğimiz yerli oyuncuları şu şekilde sayabiliriz. kaan ayhan, ömer toprak, yunus mallı,okay yokuşlu, mehmet özcan,salih uçan, taylan antalyalı, emre mor,deniz türüç,muhammet demir, şener özbayraklı, gökhan töre, nuri şahin oğuzhan özyakup,cenk tosun,umut bozok, altay bayındır,fatih öztürk. bunlardan alınması en zorları, kaan ayhan, cenk tosun, yunus mallı, okay yokuşlu ve deniz türüç.

    takımda eksiklikleri de göz önünde bulundurursak, mutlaka yerli bir adet stoper almamız gerekmekte ve bence bunun için kaan ayhan sonuna kadar zorlanması gereken bir oyuncu. 2018-2019 yaz transfer sezonu için de aynısı demiştim yine diyorum. kaan ayhan'ı almak demek, birden fazla pozisyonu yeterli şekilde doldurmak demek. yedek stoper, sağ bek, ön libero. hepsinde görevini yerine getirebilecek bir oyuncu. ayrıca 3 lü savunmaya dönme gibi planlar yaparsak da sağ stoper olarak çok iyi iş yapabilir. tabi ki kolay değil ama alınması bence önemli. eğer kaan ayhan olmuyorsa dortmund'un satılık listesine koyduğu ömer toprak girişimi olabilir. topla arası fena olmayan, hatta türkiye standartlarında iyi bir stoper ömer toprak. eğer böyle bir rotasyon kurarsak, ligde ve şampiyonlar liginde stoper açısından sıkıntımız olmaz. marcao ya da luyindama cezalı olduğu zaman kötü rüyalar görmeyiz. kesinlikle semih kaya geri alınmaması gerekmektedir. alt yapı kontenjanını gökay güney doldurur.

    ikinci ve en önemli eksikliklerimizden biri de orta saha. eğer futbol takımımızın oyununu geliştirmek istiyorsak orta sahaya çok fazla takviye yapmamız lazım. as takviyelerin yabancı olacağını düşünürsek, buraya gelecek vaad eden, oyuna sonradan alabileceğimiz oyuncular alırsak çok iyi olur. bunun için birinci adayım mehmet özcan. umarım elimizi çabuk tutar ve bu transferi cüz-i bir miktar karşılığı bitiririz. bence salih uçan ve oğuzhan özyakup'ta alınabilecek risklerden. tabi beşiktaş oğuzhan'ı bırakır mı? bence bize vermezler. okay ile deniz türüç'e de çok fazla bonservis isteyeceklerini düşünüyorum. o yüzden çok ümitli değilim. en son kimseyi alamazsak da topu daha hızlı çevirmek ve topun bizde kalmasını sağlamak için yedeğe nuri şahin denenebilir. karakterli ve tecrübeli bir oyuncunun bize çok faydası olacağını düşünüyorum. birinci tercihim, mehmet özcan ve nuri şahin.

    ne yazık ki, yerli hücum oyuncularımızda çok yetersiz. 2019-2020 sezonunda kesinlikle muğdat çelik gibi, yedekte otursun ne olacak tarzı transferler yapmamız gerekmekte. santraforsuz oynadığımız sezon kadroya giremeyen kişinin ne işi var yedek kulübesinde. bence buraya riske girip, en azından maksimumu daha güzel şeyler vadeden oyuncular almak. belki tepki alabilirim mesela emre mor. bu oyuncuyu dortmund'a transfer olmasını sağlayan kişi fatih terim'dir. dünyada da fatih terim'den başka kimseyle oynayamaz gibi duruyor. oyuna kafasını verirse ben çok faydalı olacağını düşünüyorum. en azında ucuz maliyetli denenebilir bir risk olarak görüyorum. kendisini gökhan töre'ye tercih ederim. olmazsa kanat rotasyonu için gökhan töre düşünülebilir. deniz türüç'ü tekrar ediyorum almak kolay değil. o alınabilse, o da değerli bir oyuncu olurdu rotasyon için. santrafor ve forvet bölgesi için düşünecek olursak da yunus mallı'ya paramız yetmez muhtemelen. cenk tosun'un kiralanması için de girişim olabilir ama ona da çok ihtimal vermiyorum. o yüzden iki ihtimal kalıyor. umut bozok ve muhammet demir. ben umut bozok'un kesinlikle değerlendirilmesi ve düşünülmesi taraftarıyım.

    almamız gereken değil de, realist olarak alabileceklerimizi sıralarsak, ömer toprak (kiralıkta olabilir), mehmet özcan, umut bozok, emre mor beni sayı ve nitelik olarak tatmin eder. tabii ki sadece yerli transferi olarak yazıyorum. bunlar ekstra olarak, nuri şahin olabilir, salih uçan olabilir. emre mor olmazsa gökhan töre olabilir. buradan en fazla 3-4 milyon euro zararla çıkmalıyız ki esas çocuklara para kalsın.

    yabancı olarak ise ismael bennacer ve teji savaniergibi isimler medyada çıkan isimler. bence de eksik olan oyuncu tipi bu iki oyuncu tipi. bu tarz bir orta saha ve çok koşan, sürekli top alan, topla dönebilen bir orta saha daha alırsak, oyunumuz birden 3 tık artar. diagne'yi satıp, oyunun her anında olan bir forvet de alabilirsek bunu çok rahat istediğimiz seviyeler çıkabiliriz.

    umarım elimizde olan avantajı, 2018-2019 sezonunda olduğu gibi çok kötü kullanmayıp, çok yerinde transferlerle şampiyonlar ligine hazır gireriz.
  • 161
    3 milyon € diagne için, 5 milyon € da luyindama için ödenecek. kafadan 8 milyon € geriden başlıyoruz zaten. takımın eksiği çok. ilk 11 için 2-3 takviye yeterli. ancak yedek kulübesi bomboş. işin kötüsü iyi yerli oyuncu da yok.

    bir tercihte bulunacağız. ya takımı yenileyeceğiz sıfırdan ve geleceğe yatırım yapacağız ya da takımı koruyup 3-4 takviye ile önümüzdeki sezonu da tamamlamaya çalışacağız.

    ben açıkçası ikinci seçeneğin seçileceğini düşünüyorum ve bunu da mantıklı buluyorum. zira 21/22'ye kadar transfer kısıtlamamız var. bu dönemi boş geçme şansımız yok. her sene 3-4 değişiklik ile hem kadro yapılanması, hem bütçe denkliği hem de mümkün olduğunca sportif başarı elde etmeye çalışacağız.

    bu bağlamda önceliğimiz bonservissiz oyuncular olmalı. ben de istiyorum genç oyuncu alalım, geleceğe yatırım yapalım ama bir de gerçekler var. artık yaş filan bakmayacağız. mesela babel. ben kendisini istemem. ama gerçekler bizi kendisine yönlendiriyor. 1-2 sene idare edeceğiz. 40 yaşında emre'nin iş yaptığı ligde kendisi de iş yapar.

    hangi oyuncuları satacağımız önemli. evet, her oyuncu değerini bulursa satılır ama daha iyisini kendisini sattığımız fiyata alabiliyorsak. transferde başabaş sınırı bizi buna mecbur tutuyor çünkü.

    daha sonra makul fiyatlarla oyuncu kiralayacağız. 1 sene en az. mümkünse 2 sene. henry gibi ya da çok üst düzey ancak formu düşük oyuncular olabilir.

    çok emin olmadıkça bonservis vermememiz lazım. diğer türlü hem başabaş noktası hem de her sezon sonu artan kar açıklama mecburiyetimiz konularında sıkıntı yaşayabiliriz.

    açıkçası ben olsam diagne ve belhanda'yı satarım. ikisinden 25 milyon € civarı bir gelir elde edebiliriz diye düşünüyorum. 8 milyon € açığımızı düşünce 17 milyon € bir para kalır elimizde.

    babel'i alıp getiririm, yunus mallı'yı kiralarım, hector herrera'ya güzel bir maaş önerir onu da renklerime katarım. mümkün olursa henry yeniden kiralar, kalan parayı da adam akıllı bir forvete gömerim. takımın gerisi kalabilir. yedek kaleci filan gibi işler zaten çekirdek. belki 1 tane de yerli orta saha bulunabilir gurbetçi murbetçi.

    kısaca şöyle bir 11 düşünülebilir:

    -------------------------------------muslera------------------------------------------

    ----mariano-----------luyindama---------------marcao-------------yuto/linnes----

    ------------------------fernando----------------herrera------------------------------

    ----feghouli-------------------------yunus--------------------------babel/henry----

    ---------------------------------forvet/babel/kostas---------------------------------

    buradaki forvet önemli. hem oynayan, hem oynatan, hem de çok net gol vuruşları olan bir oyuncu olmalı. rondon'un sözleşmesi bitiyor görünmekte. west brom ile uzatmadıysa tabii. batshuayi olabilir, kiralanıyor sağa sola. bony'nin sözleşmesi de bitiyor görünmekte. formu nasıldır, bilemem?

    planlamaların yapıldığını hoca söyledi zaten. umarım yönetimimiz zamanında ve doğru takviyeleri gerçekleştirebilir.
  • 162
    yedek forvetimiz yokken muhammet demiri başakşehire kaptırdık,

    yedek orta sahamız yokken salih uçanı, yedek kanatımız yokken bari gökhan töreyi kaçırmayalım.

    sattığın kadar al varken ve -5 milyon euro ile başlayacakken bonservisi olmayan bu yerli oyuncuların işini neden bitirmiyoruz anlamıyorum. hele hele bir sonraki sene yabancı sınırı geleceği kesinken.
  • 163
    hoca ve staff hangi kararları alırlarsa alsınlar benim açımdan okey. fatih terim'e ve onun görevlendirdiği insanlara güvenmeyeceğim de kime güveneceğim, hele ki ffp yaptırımlarıyla boğuşuyorken.

    bonservissiz oyuncular, yabancı oyuncu sayısı vs. hoca da bunları hesaba katıyordur, aksi namümkün. açıkçası şu ana kadar piyasadaki soru işaretli her yerliye saldırmadığımız için de memnunum, sonra canımız çıkıyor temizleyene kadar.

    takımda büyük bir devinim beklemediğim, 2-3 satışı takip edecek olan 3-4 nokta atışla yola devam edeceğimize inandığım bir süreç.
  • 164
    neler yapacağımızı gerçekten merak ettiğim transfer dönemidir. şöyle ki, vedat muriqi hamlesini hiçbir şekilde anlamlandıramıyorum. diagne satılmalı, mitroglou gitmeli derken niye çıtayı bu kadar düşürüyoruz anlamak mümkün değil. anadolu takımlarından niye bol sıfırlı bonservisle oyuncu alıyoruz, hala mı akıllanmadık. geçen sene kontratının bitimine 1 yıl kala akbaba transferinde de aynı hatayı yaptık. hadi ona, yerliydi filan diyerek laf demedik. muriqi nedir, real madrid deplasmanına onunla mı çıkacağız mesela, kaldı ki bu adam yabancı statüsünde oynayacak yani. avrupada, özellikle fransa liginde çok sağlam, fizik gücü yerinde oyuncular var. scout ekibimiz çok iyi taramalar yapıyorlar ve çok daha uygun maliyetlere daha iyi isimler bulabilirler. illa da alınacaksa bu tip bir adam, 2, 3 milyon euro bonservisi umut bozok'a veririm daha iyi. hatta kostas ve diagne giderse de, bonservisi elinde olan oyunculardan salzburglu fredrik gulbrandsen veya west bromwich takımından jose salomon rondon'u almayı denerim. herhalde onlar da, şampiyonlar ligi fırsatını kaçırmak istemezler. yani kısaca, ihtiyacımız olan şey biraz akıl ve sabır. gerisi gelir çünkü.
  • 165
    10 defa yazmam gerekirse 10 defa, 100 defa gerekecekse 100 defa yazacağım:
    bütün alt kategorilerde şampiyon olmuş bir altyapı elimizde mevcut iken yedek yerli oyuncu için hala menajer veya anadolu kulüplerinin peşinde koşuyorsak yakalım o altyapıyı.
    cidden yakalım külü kalmasın.
    bu nedir yahu? bilmem kaç alt ligdeki topçu için bile transfer tavsiyesi yazanlar var. tamam yazın, yazın ama yahu bizim bir altyapımız vardı ne olacak ona?
    yerli rotasyonunu hep dışarıdan ithal edeceksek ne işe yarayacak bu altyapı?
    mutlu aksu doğan’ı izlediniz mi hiç mesela? çocuğun stili, solak olması falan kendi yusuf yazıcımız. bu çocuk bu kafayla nasıl a takım hayali kuracak?
    yapmayın, etmeyin ağalar.
    mutlu gibi bartuğ, mustafa, süleyman, ışık kaan, ali yavuz, selman...
    meşhur 2000’lileri saymadım bile dikkat ederseniz. bu çocuklar boşuna kendi liglerinde şampiyon olmadı.
    bu ffp denen belanın bize kazandırdığı en güzel şey altyapıya daha fazla yoğunlaşmak olmalıdır.
    dolayısıyla çok büyük bir yıldız adayı olmadığı sürece galatasaray yerli oyuncu ithal etmemelidir şahsi görüşüm.
  • 166
    u21 ligi bu geride bıraktığımız sezonda son kez düzenlenecekti yanlış hatırlamıyorsam. yani o takımdaki çocuklar boşta kalacak. hiç mi yok kadromuza alabileceğimiz oyuncu yahu? çocuklar şampiyon oldu, demek ki var bir şeyler bu çocuklarda. çok iyi değerlendirilmeleri gerekiyor bana göre. 2-3 tanesi kadromuza katılıp diğerleri doğru yerlere kiralanabilir.

    bu her takım için geçerli: u21 takımlarındaki oyuncuları en iyi değerlendiren kazanacak bence.
  • 167
    şampiyonluğu kutladığımız günün ertesi gelecek planları yapılmaya başlanmıştır, eminim. ama burada önemli olan sezon değerlendirmesini doğru yapmak. kupaları almamız oyunumuzda büyük açıklıklar olduğu gerçeğini değiştirmez.

    sezon öncesi kampında kondisyon yüklemesinin ardından taktiksel çalışmalar yapılacaktır. beni daha çok ilgilendiren ise kadromuzun durumu. *yi de hesaba katarak futbolcularımızın takım için değerlerini ne kadar vazgeçilebilir olmaları üstünden yorumlamak istiyorum.

    yeri doldurulamayacaklar: muslera, marcao, luyindama

    para yapacak ama gidişi oyunu çökertececekler: belhanda, feghouli

    tok satıcıyı oynayabileceklerimiz: mariano, fernando

    satılması gündemde olup sorulduğunda takımımızın kontratlı oyuncusu denilecekler: diagne, yunus

    takıma faydalı, pazarlanmaları fikri yüz ekşitici ve gereksiz olanlar: nagatomo, linnes, donk, akbaba

    kaptandır, cüzi ücretle oyanacaksa dursun tabiler: selçuk

    gitsin demeyeceklerimiz: emre t, mitroglou, ahmet

    ismini anmak istemeyeceklerim de "emek"lerinden dolayı teşekkür edilip gönderilmeli.

    her halukarda bi sol açık, fernando ve belhanda'nın arkasında tempolu olduğu gibi oyun da kurabilen bi süpürücü ve yerli milli skorer bi kanat almamız gerektiğinin kanaatindeyim. luyindama'dan (bazılarının yaşı pasaportundakinden fazla şüphesini neden ve ne amaçla gündemde tuttuğunu anlayamıyorum) dolayı döneme eksi 5 milyonda başlayacağımız düşünülürse finansmanı nasıl sağlanılacak, bilemiyorum. bilmek zorunda da değilim abi ben taraftarım, alın işte.

    ismi geçenler arasında douglas'ın gelmemesi tarafındayım. seviyenin yükseldiği yerde oyuncuların fazladan katkılarından ziyade defoları değerlerini belirler. o açıdan savunması olmayan bi bekin amacı yok. babel'e ise tam tersi kefilim, yüklü bi kontrat verilmediği süreçte büyük katkı verir diyorum. mesela 2+1 yıllık 2 milyon gayet iyi olur. türüç gelirse oyuna sonradan girdiği maçlarda çalım ve orta açma özellikleriyle ön alana farklılık katacağı ortada bence. falcao büyük kalite tabi ama müzmin sakat ve maaş bodromuzu kendi başına doldurur, ayrıca o da oyunu yükselten biri değil daha çok bi bitirici. satılacakların durumuna göre de rotamızı belirleriz.
  • 168
    şener özbayraklı, salih uçan ve jimmy durmaz hamleleri bedava olarak yapılırsa elimizin baya rahatlayacağını düşünüyorum. hepimiz bu oyunculardan daha iyi oyuncuları dünyadan gerekli scout hamleleri ile daha ucuza getirebileceğimizi biliyoruz ama maalesef en fazla 14 yabancı alabiliyoruz ve yabancı sayısında daraltma kapımızda.

    şener'in gelmesi ile birlikte martin linnes hak ettiği as oyunculuğa yükselir ve mariano filho ile yollar ayrılırsa ufak da olsa bir transfer bütçesi oluşur.

    salih'in galatasaraylı olması bir artı. yıllardır da italya'da antrene edilmesi ligimiz için yedek olarak yeterli olabileceği anlamına geliyor bence. as 8 numara için yeterli bir alternatif olur.

    jimmy de sinan gümüş'den boşalan yedek kanat oyuncusu kontenjanı için gayet iyi. isveç milli takımı oyuncusuna yedek olarak burun kıvıracak durumda olduğumuzu düşünmüyorum.

    bu 3 oyuncunun özellikleri ortada. yerli, bonservissiz ve tecrübeli oyuncular. bu transfer döneminin önemli hamleleri olurlar. böylece kasamızdan bonservis parası çıkmadan yedek yerli rotasyonu güçlenmiş olur ve as oyuncu transferi için elimiz rahatlar.
  • 170
    çıkan haberlerden anlaşılan babel, şener, jimmy durmaz ve douglas transferleri ile açacağız bu dönemi. hatta douglas kesin değil sanırım. mariano'nun durumuna bağlı gibi duruyor. devamında da taylan antalyalı ve deniz türüç için şartları zorlayacağız gibi. tabi orta alana kesin yabancı bir transfer gelecektir diye düşünüyorum. bunlara ek olarak ben hala vedat muriqi'nin bize geleceğine pek inanmıyorum.
  • 171
    şuana kadar belli bir plan program yapılmış izlenimi veriyor. bu adı geçen oyuncular (şener, jimmy, taylan, babel) ağustosta alınıyor olsa buralar yangın yeri olurdu. çünkü son ihtimal diye bekletilen oyuncular derdik. ama sezon biter bitmez bu oyuncularla anlaşılması program göstergesi ve bu acidanda fazlasıyla olumlu.

    ama adı geçen oyuncular hep alternatif oluşturma adına ve en büyük eksikliğimiz olan kulübenin guclendirilmesi adına alınması planlanan oyuncular.

    taraftarın beklediği yabancılar sanırım diagne ve belhamda'dan gelecek paralara bağlı.
  • 175
    zor bir transfer donemi olacagi kesin. sampiyon olmamiza ragmen kadromuzda cok eksik ve yenilenmesi gereken parca var, yabanci siniri yine demokles'in kilici gibi basimizin ustunde sallaniyor, rakipler bize karsi hacli ittifaki kurmus ve tff'yi de ele gecirmis durumda. dolayisiyla bu transfer doneminde isi siki tutmamiz sart. bir de ayrilanlar, gelecekler, gidecekler derken o kadar cok soru isareti var ki ilk bakista su anki durum tamamen bir bilmece gibi duruyor. o yuzden bu yazida kesin veya hemen hemen kesin olarak gorunen somut durumlardan yola cikarak, bu bilmeceyi ve soru isaretlerini analiz etmeye ve bazi cozumler onermeye calisacagim.

    oncelikle sezonu ffp cercevesinde luyindama transferinden oturu ekside acacagimiz kesin. bu durumda satis yapmak zorunda oldugumuz kesin. kadromuza baktigimizda satarak ciddi gelir elde edebilecegimiz 4 isim var: diagne, belhanda, muslera ve feghouli (stoper ikilimizi yeni transfer sayarak bu listeye dahil etmiyorum). bunlar disinda mariano, fernando ve nagatomo'dan satmayi dusundugumuz takdirde cuzi bonservisler kazanabiliriz. omer bayram'i da aldigimiz para (veya biraz ustune) karsiliginda veya takas karsiliginda degerlendirebiliriz.

    buna ek olarak, ndiaye, onyekuru ve semih'in kiralik sozlesmelerinin bitmesi ve sinan'in buyuk ihtimalle takimimizdan ayrilacak olmasiyla sezonu tamamlayan kadromuzdan as kadroya en az 2, yedek kadroya en az 2 olmak uzere en az 4 takviyenin gerekliligi de ortaya cikiyor. bu takviyelerin bazilari belki altyapidan doldurulabilir, ancak altyapi oyuncularimizin sozlesme ve performans belirsizlikleri dusunuldugunde bu konuda cok hayalci olmamakta fayda var.

    bu tabloyu bu sekilde ortaya koydugumuzda, ciddi gelir elde edebiliriz dedigimiz isimlerden en az bir, diger listeledigimiz isimlerin satis durumuna gore muhtemelen 2 veya belki 3'unun satilacagi kesin gorunuyor demek yanlis olmaz. bu 4 isimden de (bonservis beklentisi)/(takim icin onem) orani en yuksek olan diagne'nin takimdan ayrilacagina kesin diyebiliriz. 2. oyuncu icin ilk bakista favori belhanda, plase muslera. feghouli ise hem sozlesmesindeki madde meselesiyle, hem de sezonun ikinci yarisindaki performansiyla su an bu dortlude kalmasi en yuksek ihtimal gorunen isim. simdilik bu uc isme dokunmayip bu cikarimlar dogrultusunda diagne'nin satildigini ve luyindama'dan kalan borc dusuldugunde elimizde 10 milyon euro kaldigini varsayalim. kadroda kesin olarak eksigimiz olan bolgeler su sekilde gorunuyor:

    - as merkez orta saha (bana gore tercihen 8 numara tabir edilen tarz, ama hoca ne dusunur bilemiyorum)
    - as sol acik
    - as santrfor
    - yedek stoper
    - yedek kanat

    bu kadar fazla eksigi, ffp ve yabanci siniri tehdidi varken bu butceye kapatmak cok kolay degil ki bunlar zaten asgari eksikler, gecen sezonda yedek kadromuzun yetersizliginden yakindigimizi dusunursek buna ek olarak gerekli bircok takviye var. butce olarak bakarsak bu noktada kiralik oyuncular onemli olabilir, ama kiralik transfer yaptikca bu sorunlari cozmeyip sadece erteledigimizi soylemekte fayda var. bonservisi elinde oyuncular bir diger onemli nokta, ancak burada da kaliteli ve 30'dan genc oyuncularin hem turkiye'yi tercih etmediklerini, hem maas ve imza parasi olarak cok yuksek talepte bulunduklarini, hem de avrupa kuluplerinin bu transferleri bizden cok daha once bitirdiklerini soylemekte fayda var. dolayisiyla bu tip transferleri ffp kiskacinda bize nefes alani acan ama sorunlarimizi cozmeyen transferler olarak dusunmekte fayda var. bizim asil ihtiyacimiz olan transferler luyindama, marcao gibi genc yasta bonservisiyle aldigimiz ve bize gelecekte bonservis olarak geri donus saglayabilecek transferler ve ana planimizi bunun ustune kurmaliyiz.

    bu tip transferlerin, ozellikle de hucum bolgesine yapilan bu tip transferlerin ortalama bedeli gunumuz avrupa piyasasinda en az 5, ortalama 8 milyon euro. dolayisiyla bu tablo bana belhanda ve muslera'dan da en az birinin daha 10 milyon civari bir paraya gitmesi gerek diyor. bu durumda eldeki butce yaklasik 20 milyon olmus oluyor. as santrfora ve orta sahaya toplam 15 milyon ayirip as sol acigi da kiralik (onyekuru veya muadili) veya bedelsiz (ryan babel) kadroya katarsak, elde 4-5 milyon gibi bir butceyle as kadroda tek eksik satilan belhanda veya muslera kalmis oluyor. bu durumda durup eldeki as kadroyu not dusmekte fayda var:

    muslera?
    mariano luyindama marcao nagatomo
    fernando
    feghouli x1 belhanda? x2
    x3

    simdi durup yabanci meselesini dusunmek gerek. yazdigimiz ilk 11de en az 7 yabanci var. yedeklerden donk, linnes ve mitroglou'yu katinca 10 yabanci olmus oluyor. forvette aradigimiz performansi verecek bir yerli yok, dolayisiyla x3 de yabanci, etti 11. sol acik icin aradigimiz profilin feghouli gibi kanattan oyun kuran teknik oyuncu degil, onyekuru gibi suratli ve ikinci forvet ozellikli bir oyuncu oldugunu varsayarsak maalesef x2'nin de cok buyuk ihtimalle yabanci olacagi gorunuyor. orta saha ortasi icin aranan oyuncu profiline bagli olarak yerli bazi secenekler olsa da, bunlar ya cok pahali, ya as olmak icin yetersiz, ya da hacli ittifakinda oynuyorlar. en azindan simdilik tek tek isim vermeyecegim ama bazilari icin bu seceneklerden birden fazlasi gecerli hatta :). dolayisiyla ben x1'in de yabanci olacagini ve bu noktada daha simdiden 13 yabanciya ulasmis olacagimizi dusunuyorum. dolayisiyla eger yabanci sinirina onlem alacaksak satilacak muslera veya belhanda'nin yerine alacagimiz ismin turk olmasi gerekiyor.

    benim bildigim kadariyla muslera'nin yerine bugun formayi emanet edebilecegimiz bir turk kaleci yok. belhanda'nin yerineyse var. dolayisiyla maalesef belhanda'yi sevsem ve savunsam da bu noktada satisi daha olasi ve mantikli olan isim belhanda. belhanda'nin yerine turk olarak onerim ise yunus mallı. hakan çalhanoğlu, yusuf yazıcı, abdülkadir ömür gibi isimler cazip gorunse de transferi cok zor olan isimler. calhanoglu ismi medyada cok yazilip ciziliyor ama ben milan'in kendisini kolayca birakacagina ihtimal vermedigim icin bunu zor goruyorum. yunus ise bu sene wolfsburg'da cok az sans buldu ve bence wolfsburg kendisini luyindama misali bir (zorunlu) opsiyonlu kiralama yoluyla elden cikarmaya soguk bakmayacaktir. belhanda'yla ayni tip oyuncu olmasa da gecen senelerde bundesliga performansiyla kendini kanitlamis ve fatih hoca'nin da tanidigi bir oyuncu. bu zorunlu opsiyonlu kiralamaya bu sezonun butcesinden 3-4 milyon euro gibi bir miktar yazarsak, elde kalan para 0-2 milyon euro oluyor.

    yaziya devam etmeden once son olarak burada not dusecegim bir konu da yunus'un sol aciga transferi ve belhanda'nin kalip muslera'nin gitmesi ihtimali veya her ikisinin de kalmasi ihtimali. ben fatih hoca'nin kanatta yunus'tan daha hizli bir oyuncu aradigina inaniyorum, ama yardimci forvet ozelligi olmasi bu ihtimalleri yine de degerlendirmeye deger kiliyor. ancak burada hem muslera, hem belhanda'nin kaldigi senaryoda ffp acisindan sorun yasadigimizi not dusmekte fayda var, cunku zaten birinin satildigini ve sol aciga kelepir transfer yapildigini varsaymistik. bu senaryonun gercek olabilmesi icin diagne'nin 15 milyondan yuksege satilmasi, merkez orta saha ve santrfor transferlerinden birinin kelepir transfer olmasi (ki bu ya ndiaye'nin geri gelmesi, ya da sapkadan tavsan cikarmak demek), ve mariano, fernando gibi isimlerin satilarak beklentinin uzerinde gelir elde edilmesi olaylarindan bir veya birkacinin gerceklesmesi gerek. belhanda yerine muslera'nin satilmasi ve yunus'un sola alinmasi ise bana gore daha az ideal ve daha az olasi. ama gelecek tekliflere, oyuncularin tutumlarina ve teknik kadronun kararina gore boyle bir secenegin de var oldugunu belirtmeden edemedim.

    belhanda'nin satilmasi ve yerine yunus'un alinmasi senaryosundan devam edersek bu transferle as kadroyu tamamlamis oluyoruz. tabii ki muslera yine de iyi bir teklif gelirse gidebilir ve yerine genc bir yabanci kaleci gelebilir, mariano'yu gonderip yerine douglas veya seneri alabiliriz, fernando'yla yollar ayrilabilir, belki nagatomo gider vs. ama bunlar ffp ve yabanci siniri meselelerinde bize zarar vermez, fayda saglar. dolayisiyla su anda tamamlanmis as kadroyu ffp ve yabanci siniri acisindan en kotu senaryo olarak dusunup analize devam edebiliriz. bu noktada as kadroyu hatirlatalim (onceki kadrodaki x1, x2, x3'u gozumuzde daha iyi canlandirabilmek icin medyada ismi gecen, iyi tanidigimiz isimlerle doldurdum ve yunus'a daha uygun olabilecegini dusundugum icin 4-2-3-1 olarak dizdim, 4-1-4-1 veya 4-3-3 gibi de dusunulebilir):

    muslera
    mariano luyindama marcao nagatomo
    fernando banega (yas olarak tarif ettigim profilde degil ama oyun tarzi olarak fikir vermesi acisindan koydum)
    feghouli yunusmalli onyekuru
    tetteh

    bu noktada elimizde cok cuzi bir butceyle yedek kadromuzu olusturmak ve kadroya kaliteli yerli eklemek durumundayiz. bu ise ilk once altyapimizdan baslamak en dogrusu. altyapida su an en potansiyelli gorunen oyuncular yunus akgün, atalay babacan ve mustafa kapı. dolayisiyla bu oyuncularla olan sozlesme krizini en kisa surede cozup, gelecek sezon bu oyunculardan en azindan yunus ve atalay'i kanat ve 10 numara rotasyonuna kazandirmak gerekiyor. gökay güney'le gectigimiz gunlerde imzalanan sozlesme onun da savunma ve defansif orta saha rotasyonunda sure alacagina isaret ediyor.

    yapilacak ikinci adim bonservissiz (veya cok cuzi bonservisle) kalburustu yerli takviyesi ki bu noktada adimlar atilmaya baslanmis gorunuyor. jimmy durmaz ve gökhan töreden en az birinin kanat rotasyonuna sinan'in yerine bedelsiz olarak alinmasi cok dogru bir hamle olacaktir. orta sahada emre akbaba'nin uzun sureli sakatligi ve selcuk'un muhtemelen gelecek sezon sonunda futbolu birakacak olmasindan oturu hem bugunu, hem de tutarsa gelecegi kurtarmak adina piyasalarda konusulan salih uçan, taylan antalyalı ve mehmet özcan isimlerinden birinin kadroya katilmasi da faydali olur. bu senaryolar gerceklestigi takdirde soyle bir yedek kadromuz olmus oluyor (yine somutlastirmak adina bu sefer yazdigim adaylar arasindan ilk sirada yazdigim ismi yazdim):

    ismail
    linnes ahmet gokay emre t. (omer)
    donk salih (selcuk)
    yunus emre a. (atalay) jimmy
    mitroglou

    yedekler yeterli mi, tam olarak degil. ben gokay'in iyi bir stoper olabilecegine emin olmadigim icin buraya kaan ayhan gibi bir takviyeyi isterim. belki mariano'nun satisiyla kaan icin gereken 2.5 milyon euroluk kaynak yaratilabilir ve kaan sag beki linnes'le donusumlu oynayip stoperde de 3. isim olabilir (tabii coktan bir bundesliga takimiyla anlastigi yonundeki haberler dogru degilse), ama var olan kadroda da donk'un stoper oynayabilecegi gercegi var. onun disinda mitroglou'nun umut bozok veya enes ünal'la degistirilmesi hem yabanci siniri, hem de maas butcesi acisindan yararli olurdu. ancak as kadroda yaptigim gibi burada da ffp ve yabanci siniri acisindan en kotu senaryo bu olur diyerek bu haliyle birakmayi tercih ettim. dolayisiyla toparlarsak total kadro su sekilde olmus oluyor:

    muslera (ismail)
    mariano (linnes) luyindama (ahmet) marcao (gokay) nagatomo (emre t., omer)
    fernando (donk) banega (salih, selcuk)
    feghouli (yunus a.) yunus m. (atalay) onyekuru (jimmy)
    tetteh (mitroglou).

    buradaki 25 kisilik kadrodan 4 kisinin altyapida (ismail, gokay, atalay, yunus a.) , 4 kisinin de turkiye'de yetismis oldugunu (ahmet, emre t., salih, selcuk) ve sampiyonlar ligi icin sorun olmayacagini da soylemek gerek. acaba hoca ve teknik kadro ne kadar benzer dusunuyor, burada yapmaya calistigimiz cikarimlardan ne kadari dogru cikacak? muhakkak ek olarak yazdigim veya hic aklima gelmeyen bazi senaryolar da gerceklesecektir. zaten hicbir duyumum olmadigi icin isimleri tutturma ihtimalim yok, tutturma amaciyla da yazmadim :) ama transfer planlamasi ve stratejisi acisindan hocanin ve teknik kadronun icinde bulunduklari duruma ve dusunduklerine yaklasmayi hedefledim, bakalim.

    edit: themarvic bu sezon sampiyonlar ligi'ne 22 kisi kaydedebilecegimizi hatirlatti. bu durumda yukaridaki sampiyonlar ligi yorumu anlamsizlasiyor. ancak 3 kulvarda mucadele edecegimiz icin yazida ortaya koydugum 25 kisilik kadro planlamasinin yine de gerekli ve gecerli oldugu dusuncesindeyim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın