• 326
    açıkçası şu ana kadar beklediğim bulamadığım bir dönem oluyor. içimde tuhaf bir karamsarlık var. fatih terim olmasa, "bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete" kıvamına gelirdim. çünkü bu dönem bana fazlasıyla iki sezonluk şampiyonluğun ardından gelen beşiktaş'ı hatırlattı. gerçi benzerlik konusunda o kadar da emin değil. sadece bir his. kaç sezondur, kadıköy'de galibiyet hisseden bir taraftarım sonuçta. fazla da şey etmemek lazım.

    zaten dönem yeni başladı.

    neden beklediğimi bulamıyorum peki? ben artık 30+ futbolcularla uzun süreli ve yüksek maliyetli kontrat yapılmasını istemiyorum. ne ikiyüzlülük! bunu diyen adam, didier drogba'nın gelmesi için köpek olmuştu, geldiğinde suratında bir okka yayvan dudak vardı. tüm gün sırıtarak gezip ara ara durup dururken "drogba ulan!" deyip çevresindekileri ürkütmüş hayalet gezinmişti.

    hakikaten fazla şey etmemek lazım sanırım söylediklerimi.

    diğer yandan çok genç bir futbolcuyu transfer ettik ki adı ozornwafor. bu genç arkadaşımız, futbolcumuz hakkında bir fikrim, bir bilgim yok.

    tipolojiden -ve hatta isimden (!)- insanların tercihlerini ve yatkınlıklarını belirlemekte üzerine olmayan biz memleket insanı, bu işe zannediyorum insanların hangi takımın taraftarı olduğunu tipten tahmin etmekle başlamıştık. sonra iş çok ayrı yerlere vardı, neyse.

    ozornwafor'u, ne yalan söyleyim, transferi duyurulduğunda gördüm ilk ve zihnimde canlanan ilk imaj, bu futbolcunun premier league futbolcusu tipi olduğuydu. premier league takımlarının çok ayırt edici bir forma tekdüzeliği var gibi gelir bana hep. daha spesifik konuşmak gerekirse, zihnimde önce açık mavi, sonra koyu mavi ve hemen ardında beyaz formalarla canlandı. (city -> city -> tot) tabii bu durum, bir çağrışım meselesi ve bu takımlarda oynayan futbolculara benzetim olabilir. bilemedim.

    bu gereksiz görüşü yazdıktan sonra birkaç soru sorayım. şu halliyle 14 yabancıdan 1 kişilik kontenjanı dolduruyor haliyle. çoğu kişi kiralama yöntemine yönelebileceğimizi söylemiş. bu sanırım futbolcu hakkında yeterli görülmemesiyle alakalı. ben de, daha önce dediğim gibi habersizim. fatih terim ve teknik ekibin ne düşündüğünü de bilmem.

    futbolcunun yeterliliğini izlemediğim için tartışmak istemiyorum. ama aklıma bu transferden bağımsız, genel olarak şöyle bir soru takılıyor.

    1. tff'den lisans çıkarılmasa bile, kontenjanı dolduruyor mu?
    2. akademi takımında oynasa, kontenjanı dolduruyor mu?
    3. sadece türkiye kupası kadrosuna bildirim yapabiliyor muyuz?

    birincisi bir seçenektir sanıyorum. ikincisi de aslında birincinin bir vasyasyonu galiba.

    aslında ozonwafor ile konuşmayı bıraktım. kabulleri tartışmaya başladım sanırım. bir takım sadece 14 yabancı transfer edecek bir kaide yok. bu süper lig için geçerli. isterse bir takım sadece şampiyonlar ligi için transfer yapabilir. (efektifliğini tartışmıyorum. ayda bir maç yapan futbolcudan ne bekleyebileceğinizi kestiremiyorum. pek fazla olmasa gerek.) ya da başka bir kabul var.

    bu uefa ile yapılan anlaşmadan kaynaklı. orada burada, özellikle ana akım medyanın spor programlarında vesaire, tutturmuşlar "satmadan alamazsın! önce satmak zorundasın" diye. bu kabulü mesaj yoluyla doğruladım. adamlar, olması gerekeni veya önerileni, gerek şart olarak görüyorlar. yok kardeşim! satmadan alabiliriz. hatta bir transfer dönemini hep alıp hiç satmadan da kapatabiliriz. mühim olan sezon sonunda al sat dengesini sağlamak. bunun için elinde 2 transfer dönemi var. hatta sezon içi var. çünkü bazı liglerin transfer dönemi, bizim sezon sürerken açılıyor. kısacası bu bir risk meselesidir.
  • 328
    sırf terim takıntısı nedeniyle bazılarının saçmalama konusunda sınır tanımadıkları transfer sezonu.

    tercihleri, oyuncuları eleştirmek başka plan konusunda bilip bilmeden sallamak bambaşka.

    satmadan alma muhabbetine hiç girmiyorum. sanki böyle bir durum yokmuş gibi bol keseden atmalar tutmalar hesap sormalar falan çok acayip.

    yedek kadroyu full altyapı oyuncularından oluşturalım peki. kaçı sözleşme uzattı? kaçı galatasaray'da kalmak istiyor? ve daha önemlisi kaçı galatasaray'da iş yapabilir düzeyde?

    boş yapıyorsunuz. yapmayın.
  • 329
    gereksiz yangın yapılan sezon.

    hem transferler duyulup fiyat artınca yangın yapıyoruz, hem isimleri ortada dönmeyince. yönetim de ne yapacağını şaşırır bizim elimizde.

    babel nokta transferdir. hepsinden önemlisi onyekuru'da oluşan top tutma, takımı rakip sahaya taşıma eksiklerini kapatacaktır. sadece sözleşme süresi -1 olabilirdi ancak daha önce de dediğim gibi bence biz istedik 3 yıllık anlaşmayı. son sene elden kaçırmaktansa 1-2m dahi olsa satılırsa 9.5m denilen rakam bir anda 6m seviyelerine iner. 2 sene için de gayet normal.

    adem transferi de yine tecrübe ve aldığı ücret bakımından gayet olumlu. kenarda muğdat duracağına adem, yusuf erdoğan, jimmy dursun. üstelik bu adamların hepsi birden fazla mevkide görev alabilir.

    ozornwafor da u20 dünya kupasında en iyi 11'e seçilmiş adam, komik bir bedelle alınmış ve marcao'nun gidişi öncesi hazırlık yapılmış bir nevi. tutar tutmaz orası ayrı.

    banega oyun planı için doğru isim, anlaşma koşulları tartışılabilir.

    guga, claudio falcao , bennacer, hamed jr, seri hepsi doğru isimler. hem gençleştirme hem de ilerde kar edebilme açısından.

    ve her bölge için 1-2 isim geçiyor dikkat ederseniz. trezeguet bile var muhtemelen soso'nun iyi bir teklif gelmesi ihtimaline karşı.

    yönetim bu kadar doğru iş yaparken eleştirmek doğru değil.

    bana kalsa yaşını almış, 1-2 sene sözleşmesi kalan yuto,mariano,fernando ve iyi bir teklif gelmesi halinde linnes-belhanda ikilisini bile satmalıyız.

    bu 5 isimden 20-25 gelip üstüne de diagne satılırsa toplam meblağ ile bahsi geçen gençlerden çok çok daha iyi ve dinamik bir takım kurulabilir.

    muslera-marcao-luyindama-soso iskeleti bozulmamalı tabi.

    kısacası müsterih olun, ben 8-9 ay öncesinden "şubat ve temmuz için izin verin" diyen hocanın yanlış-eksik adım atacağını düşünmüyorum
  • 331
    takımımızın çok güzel bir şekilde ilerlediği transfer dönemidir.
    arkadaşlar kadroda revizyona gidilecek. geçen sene imparator bunu söylemişti. bu değişim sadece yedeğe türk alalım bir kaç tane yabancı alalımla olmayacağına inanıyorum.

    gelenlere bakalım;

    ozornwafor : genç ve potansiyel vaat eden stoperimiz. seneye marcao veya luyindamanın ayrılması halinde yerine monte edebilecek miyiz göreceğiz.

    ryan babel : kalitesini zaten hepimiz biliyoruz. ffp kılıcı tepemizdeyken iki milyon euro imza parasına hem forvet hem sol kanat oynayabilen kaliteli ve tecrübeli kimi alabilirdik bilmiyorum benim aklıma bir isim gelmiyor. klişe olacak ama ligi tanıyor, şampiyonlar ligi tecrübesi var. fiziği yerinde ki ingiltere liginden geliyor.

    adem büyük : bonservisi yok. verilecek ücret 1.1 milyon euroya tekabül ediyor. yerli yedek forvet olarak bence gayet iyi transfer. bize karşı oynadığı maçlarda evet bizi sinir eden hareketleri oldu. ama şöyle bakalım artık rakip takım taraftarlarını sinit edecek.

    gelme ihtimali olan oyuncular

    banega : sevilla gibi bir takımın gönderdiğine pişman olup üzerine para vererek geri aldığı bir isim. defansı ve ofansı dengeli yapıp oyunu rakip sahaya güvenli ve seri bir şekilde taşıyabilecek tam da ihtiyacımız olan futbolcudur.

    guga : ben bu arkadaşın varlığından sosyal medyaya adı düştükten sonra haberdar oldum. performans videoları tabi ki bir ölçüt değil ama scout transferi olacak. scoutumuzun da brezilyadan bulduğu son beki de düşünürsek (bkz: alex telles) bence oldukça verimli bir transfer olacak. videolardan gördüğüm kadarıyla ofansı iyi, ortaları alışık olmadığımız şekilde iyi bir bek. olur umarım.

    onyekuru : bu sene kadromuzda bulunması olmazsa olmaz kanaatimce. geçen sene geldiğinde yetenek olarak un yumurta şekeri varken fatih hoca onları birleştirip bir güzel helva yaptı. bir sene yesek o helvadan yeter bize.

    isimler daha da ciddileştikçe editleyeceğim entry'yi.
    bence oldukça planlı programlı bir şekilde ilerliyoruz. umarım günü kurtarırken geleceğin temelini atan transferlerimiz devam eder.
  • 334
    nisan-mayis ayında transferler belirlenmeliydi deniyor ama zaten öyle değil miyiz? belli ki forvet için muriqi, orta saha için banega isteniyor ilk andan beri. bunların bu kadar uzamasının sebebi de maddi konular, hala pazarlık aşamasında. transferleri elestiririz, iyi deriz kötü deriz ama belli ki ilk andan beri belli bir plan çerçevesinde gidiyoruz. ben uzun zaman sonra ilk defa bu kadar planlı gittigimizi düşünüyorum.
  • 335
    fernando reges ever banega takasının gündeme geldiği transfer dönemi.

    takas hayli mantıklı bana kalırsa.

    sözleşmesinin son senesinde, yüksek maaşlı, 30+ bir oyuncunuzu, bu bakımlardan çok benzer bir futbolcuyu takaslıyorsunuz. daha önce bir kaç kez daha yazmıştım. banega transferini düşünüyorsanız, fernando'yu değiştirmeyi de düşünmelisiniz diye. banege orta sahanıza güç katar ama tam olarak uyumlu bir kurgu sağlamaz. fernando-banega ikilisinin veya fernando-banega-belhanda üçlüsünün uyumu tam olarak uyuşmuyor. elinizde banega ve hatta marcao varken, orta sahada teknikten biraz kısıp dinamikliğe, sertliğe ve ciğersizliğe biraz daha yatırım yapabilirsiniz.

    bu arada ben, 2018/19 sezonunda fernando'nun performansının yetersiz olduğunu düşünenlerden değilim. bizim için sıkıntı olan fernando'nun iki sezondur çok fazla maç kaçırmasıydı.

    sonuç olarak takas gerçekleşmesi halinde takım zincirleme bir transfer reaksiyonuna girebilir ki, doğru hamlelerle önce 2, sonra 4 kat güç katabiliriz kadromuza.

    küçük not: selçuk inan takımda kalacak gibi duruyor. durum buysa 6 numara değişikliği o 10 dakikaların, 15 dakikaların selçuk adına daha verimli geçmesini sağlar. ya da rotasyon maçlarında. bana göre fernando-selçuk birbirini tamamlamayan oyuncular. fernando'yu tamamlayan futbolcu ndiaye idi. fernando'nun aklı ama dinamizm eksikliğini, ndiaye'nin temposu ama oyuna akıl koyamaması nötrlüyordu.

    yani zincir;

    takas -> 6 -> sağ bek -> santrfor

    sağ bek konusunu açmak gerekirse ben önemli olduğunu düşünüyorum. mariano, bizim için çok önemli bir futbolcu. özellikle 2018/19 sezonu devre arası transferlerinden daha bir önem kazandı.

    neden?

    defanstan çıkışları düşünelim. sahayı dikeyde ikiye böldüğümüzde, sol stoper ve sol bek | sağ stoper ve sağ bek mevkilerinden en az birinin oyuna akıl koymasını beklemelisiniz ki sorun yaşamayasınız. bu bakımda sol tarafta stoper marcao bu işi hakkıyla yababilirken, sağ tarafta luyindama -her ne kadar topla birlikte dalışları olsa da- oyuna akıl koymakta eksik kalıyor. ama zaten orada mariano gibi isme sahipsiniz. yani takımınız ideal şartlarda dengeyi bulmuş demektir, bu.

    2017/18 sezonunda kwadwo'nun transferi biraz da bu yüzden önemliydi bana kalırsa.

    mesela geçtiğimiz sezon linnes'in birçok maçta çok iyi performans vermesine rağmen, bir sonraki maçta yedeğe çekilmesi de bu yüzdendir bana kalırsa. linnes, ayağı iyi ve dinamik bir futbolcu olmasına rağmen oyuna akıl koymakta sıkıntıları olan bir oyuncu. ki 2018/19 sezonundaki en iyi maçlarını marcao'nun yanında çıkardı diye düşünüyorum. yani şu haliyle sağ taraftaki linnes'in, sol taraftaki linnes'e göre bazı şeyleri eksik yaptığını düşünebilirsiniz.

    tüm bunlara rağmen, mariano'nun artık aklıyla kapatamaya başladığı bazı defoları var. dinamikliği sıkıntılı, geri dönüşlerde sorun yaşamaya başladı vesaire. tekrarlamaya gerek yok. keşke mariano'nun gencini -daha doğrusu dinamiğini- bulabilsek. ben bu gölgede de şartları zorlayacağımızı düşünüyorum. fakat özellikle sağ bekimizde, sağ stoperdeki luyindama'nın varlığını göz önüne alırsak önceliğimiz oyun aklı ve oyun kurma becerisi olmalı. eğer bu meziyetlerde mariano'dan daha iyisini bulamayacaksak, hiç macera aramaya gerek yok. sol bekimizde ise tam tersi. orada oyuna dinamizm ve tempo katmasını bekleyebilirsiniz futbolcunuzdan ki nagatomo da -sakatlanmadan önceki haliyle- linnes de böyle oyuncular.

    tabii tüm bunları, her bölgede üst düzey futbolcu oynatamayacağımız için yazıyorum. all-around futbolcular alamıyorsanız, en azından bir şeyi çok iyi yapan futbolcularla uyumu yakalamalısınız diye düşünüyorum.

    sonra da geriye santrfor hamlesi kalıyor.

    bu takıma nasıl bir santrfor lazım peki? her takıma olduğu gibi, edison cavani lazım elbette!
  • 336
    öncekilere göre daha hızlı ilerlediğimiz dönemdir. bu dönemde forvet ve orta saha konuşuldu. sol kanat da konuşuldu ama sağda feghouli'nin alternatifi konuşulmadı. ligde feghouli'nin yokluğunda 1 maç falan idare edilir de şampiyonlar liginde yokluğunu ararız.

    bu dönem için hatırladığım, feghouli'nin bölgesinde alternatif olabilecek tek isim olarak deniz türüç'ün ismi bizimle anılmakta. deniz türüç güzel bir alternatif olacaktır. hem de yerli.

    bir de stoperlerin alternatifleri var tabii ki. ozornwafor yabancı sayısında boşluk bulamazsa mecbur kiralanacak. stoper alternatifleri için de yoğunlaşmamız şart. ama tabi yerli olarak o bölgeye alabileceğimiz isimler çok maliyetli ve alması zor olur. donk için joker diyebiliriz elbet ama sürekli bel bağlamak sağlıklı olmayacaktır. türkiye kupası maçlarında falan olabildiğinde ilk 11 oyuncularımızı dinlendirmemiz gerekecek.

    banega'yı aldık, fernando'yu verdik; yusuf, jimmy ve şener'i de aldık olarak varsayarsak,

    yerli olarak: deniz türüç + bir stoper + bir forvet, ve tabi ki bonservissiz ya da çok çok az bonservisle alınabilecek yerli gençler.
    yabancı olarak bir forvet + bir defansif orta saha(adam yiyen cinsinden)

    transferleri ile dönemi kapatmalıyız.
  • 337
    hala eksiklerimizin olduğu, ama genel transfer sezonu bugün açıldığından ve her transfer yaygarasının bize zarar vermesinden dolayı, ortalığı yakıp yıkmanın gereksiz olacağı transfer sezonu.

    şimdi gelelim konuya; bizim 2018-2019 sezonunda en büyük sorunlarımızdan biri topu üçüncü bölgede çok fazla dolaştırmamızdan dolayı ataklarımızı bir türlü bitiremiyor oluşumuz. aklıma gelen ilk maç kadıköy'deki fenerbahçe maçı. golü yedikten sonra yaklaşık 15-20 dakika boyunca topu bir sağa bir sola çevirmemiz ve arkasından ikinci golün bir türlü gelememesi.

    kısa duvar paslarıyla rakip ceza sahasına giremediğimiz gibi, uzaktan şut da çekmeyip rakip takıma bir tehdit oluşturamıyoruz. kısaca bu sezon hangi rakip iyi kapanabildiyse çok sıkıntı çektik. zaman zaman sofiane feghouli bir şeyler yapmaya çalıştı rakip kapandığında zaman zaman younes belhanda. onlar da yüzde yüz etkili olamadı.

    kötü oynayıp şampiyon olduğumuz sezonlardan bir tanesi de 2014-2015 sezonu. bu sezonda şampiyon olmamızın iki sebebi vardı.
    1. fernando muslera performansı: maalesef bu aralar şampiyon olma denemelerimizde çok ihtiyaç duyduk kendisine o da layıkıyla görevini yerine getirdi, iyi ki var ve hep var olsun.
    2. wesley sneijder performansı: kutsal portakalımızın muhteşem oyunu ve 14 gol 5 asistlik performansı. o sene her ihtiyaç duyduğumuz hafta bir şutör oyuncumuz tarafından kurtarıldık.

    gelelim şimdiye. şu ana kadar aldığımız ryan babel dışında hiçbir oyuncu şutör değil. dolayısıyla hala şutör futbolcu eksiğimiz var. rakip kilitlendiği anda 25 metreden kaleyi tutturabilecek oyuncun olursa, mutlaka bir gol atarsın veya en kötü bir karambol yaratırsın. dolayısıyla en az 1 şutör almamız şart.

    ne kadar farklı pozisyon üretebilme ihtimalimiz varsa eğer, galibiyet ihtimalimiz o kadar artar. umarım her şey istediğimiz gibi olur.
  • 338
    becerikli oyuncularımızı arttırdığımız dönem olmakta an itibari ile. 2018-2019 sezonunda, yedekten girip oyuna etki edecek oyuncu yoktu ve sıkışan oyunda herkes belhanda ve feghouli'nin ayağına bakmaktaydı.şimdi şapkadan tavşan çıkarabilecek, oyuna tek hareketi ile etki edebilecek, sıkışan oyunu açacak adem büyük, jimmy durmaz ve babel gibi isimleri kadromuza dahil ettik. ilk 11'e de forvet ve orta saha transferlerinin de geleceğini düşünürsek gayet başarılı bir transfer dönemine başladığımızı düşünüyorum.
  • 339
    son derece doğru bir şekilde ilerleyen transfer dönemidir. mevcut mali yapı nedeniyle ekstrem oyuncu satışları yapmazsak bonservisli oyuncu konusunda 2-3 hamle dışında hareket alanımız kısıtlı ki bu da diagne’nin satışına bağlı. ayrıca bizim için büyük handikap olan kadro derinliğinede adem, yusuf ve jimmy ile çözüm bulduk.

    kale konusunda sıkıntımız yok. muslera’ya yerli bir alternatif alınacağı düşünüyorüm.

    stoper ikilimiz sağlam. ama donk dışında yedekleri yok maalesef. yeni transfer valentin ozornwafor muhtemelen kiralık gidecektir. ahmet çalık kalırsa ki sanmıyorum altyapıdan gökay , ögün ,sefa ve ışık kaan var ama ben yerli bir stoper hamlesi bekliyorum. solbek pozisyonunda nagatomo ve emre taşdemir ikilisi lig için gayet yeterli. sağbek içinse mariano’dan bağımsız linnes ve şener ile lig için sıkıntı çekmeyiz. sağ ve sol bek için mariano ayrılsa bile bir hamle beklemiyorum.

    orta saha ise dananın kuyruğunun kopacağı bölge olacak. 2018-2019 sezonunda ki kötü futbolumuzun bana göre yegane sebebi ndiaye-fernando-belhanda üçlüsüydü. üç futbolcuda kağıt üstünde itiraz edilmeyecek futbolcular. belhanda çok eleştirilmesine rağmen ki çoğu konuda gelen eleştirler haklı iken bana göre orta sahada ki en efektif oyuncuydu. sezon sonu hariç fernando sadece ismen sahadeyken ndiaye’nin ise sahada ne yaptığı belli değildi. bu ikili ne defansif anlamda ne ofansif anlamda belli bir standart tutturamadılar. deplasman oyunumuzun bence en önemli nedeni bu ikiliydi. ndiaye gitti. belhanda kalıyor. fernando ise görünüşe göre banega ile takas ediliyor. geriye oynayanlardan selçuk,donk,emre ve altyapı oyuncuları kalıyor. hocanın banega ısrarı ile hem üçlü hemde ikili orta saha kurgusunu düşündüğünü zannediyorum. fernando’dan vazgeçmesinin en büyük nedenlerinden biri de bu bence. onun yerine saklanmayan ,tempolu diğer bir tabirle ciğersiz bir defansif orta saha alacaktır. üçlü oynarsa alınacak dos ile önlerinde iki 8.5 numara banega ve belhanda ile oynar yada ikili denerse dos ve banega ile oynar. orta saha için banega harici fernando yerine bir hamle daha gelecektir. çok ekstrem durum olmazsa başka hamle olmaz gibi geliyor bana.

    sol kanat bölgesi için klasik olacak ama ligi bilen ve set hucümuna uygun olan babel hamlesi gayet uygun. onyekuru’da tekrar kiralanırsa sol kanat tamamdır. sağ kanat ise soso harici direkt güvenebileceğimiz kimse yok. yunus akgün’ün gideceği konuşuluyor. adem, yusuf ve geldiği konuşulan jimmy hamleleri yunus’un gönderileceğine işaret olabilir. fakat üçüde sol orjinli oyuncular. açıkçası kanat için onyekuru olursa başka bir transfer beklemiyorum. mevcut halde kanat rotasyonumuz soso sahadaysa sıkıntı yok.

    forvet konusunda ise vedat muriç ısrarı bana göre hocanın ikili forvet dizilimini apaçık düşündüğünün göstergesi. yanınada hızlı, teknik ve son vuruş becerisi yüksek birini düşünüyordur. albayrak’ın meksikalılar lafı hernandez’i işaret ediyordu muhtemelen. diagne ve kostas bir şekilde gidecektir. forvet bölgesine minimum 2 hamle gelecektir.

    tüm bu varsayımlar ile ilk hedefimiz lig şampiyonluğu olacaktır. şampiyon olalımlı ki avrupaya katılıp mali gelir sağlayıp düzlüğe çıkabilelim. hocanın istediği birinci alternatifler olumlu sonuçlanırsa ligi erkenden koparacağımız gibi avrupada ise şubat ayından önce elenmeyiz.
  • 340
    fena gitmediğimiz transfer dönemi...

    hangi bölgelere hangi tip oyuncu lazım hepsinin çalışması teknik ekip tarafından yapıldı. şu anda da uygulamay koyulmaya başlandı. diagne’nin olası satışıyla bazı şeyler daha da netleşecektir.

    benim kafam çok rahat. çünkü yönetim olsun, teknik ekip olsun galatasaray’ın âli menfaatlerini düşündüklerine adım gibi eminim. çok geç kalınmadı çok da acele edilmiyor. şu an için yönetim ve teknik ekibi oldukça başarılı buluyorum.

    biz yapılan yanlışların her zaman takipçisi olup galatasaray’ın kuruşunun da hesabını soracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. ama iyiyiz iyi!
  • 341
    selçuk, fernando ve n'diaye'nin maaş toplamı olan 9 milyon euro'nun 4 milyonu banega'ya gitse geriye kalan 5 milyon euroluk maaş bütçesinin 1.3 milyon eurosu babel'in onyekuru'dan alacağı fazla maaşa gitse, diagne'den kurtulduğumuz 2.35 milyon euro'nun 1.75'i muriqi'ye gitse toplam kalan 4.3 milyon euro'nun 2.6 milyon euro'su adem-jimmy-şener-yusuf-ozornwafor'a gitse geriye 1.7 milyon euroluk bir maaş bütçesi kalıyor. selçuk'la yeni sözleşmemiz 500 bin euro olur max. kaldı 1.2 milyon euro. onu da bonservisten kalan bütçemizle aldığımız genç önliberomuza verdik mi tamamdır bu iş. çok ince hesaplar dönüyor ve sabırla bu transfer döneminin de geçmesini bekleyeceğiz. son olarak da mariano veya feghouli'nin takımdan ayrılacağını düşünüyorum. bakalım oradan ne çıkacak.
  • 342
    yapılan hamleleri ve görüşülen isimleri düşününce maliyeti yüksek oyuncuların takımdan yavaş yavaş gönderileceği bir sezon olduğunu tahmin ediyorum.

    babel ve jimmy durmaz alındı. deniz türüç için kayseri ile görüşüldüğü söyleniyor. henry de yeniden kiralanırsa feghouli'nin bileti kesilmiş demektir. geçen sezonun yıldızı feghouli. özellikle ikinci yarıda takımı şampiyon yapan oyuncu oldu. gitmesini hiç istemem. ama terim sanki tecrübe opsiyonunu sol kanatta babel ile kullanıp sağ kanada deniz türüç'ü istiyor gibi. jimmy ile de deniz'i yedekleyerek işini sıkımtutma peşinde.

    ndiaye'nin yeniden kiralanmayacağını düşünüyorum. belhanda' nın da kalacağını zannetmiyorum. fernando için banega takası ciddi duruyor. benzer şekilde mariano da gidebilir. bir tek yuto'yu tutabilir terim.
  • 343
    kanat alternatiflerimiz gecen sezon yunus + sinan gumus idi.
    bu sezon jimmy + adem eklenmis oldu bi iki isim yerine, ve bence kalite olarak kanat yedeklerinde bir tik guclendik denebilir.

    2 forvet transferi yada yedek kaleci gibi ihtiyaclar hepimizin malumu ben malumu tekrarlamayacagim.

    asil onemlisi ozellikle nagatomo'nun durumu.
    bence bir sekilde elden cikartip oraya daha dinamik bir alternatif koymamiz gerecek.
    hem sozlesmesinin son senesi olmasi hemde futbol olarak geri gittigini dusunmem bunu soylememde en buyuk etken.

    banega icin 2m + fernando tarzi bir anlasma olacak gibi duruyor.
    vedat ise gelirse 4m civarina mal olacak gibi.
    bu demektir ki diagne'den 12-15m civari alirsak, elde hala 6-9m civari bir para kalacak.

    bu kalacak meblagida oncelikle aboubakar ve defansif ortasaha transferinde kullanmak lazim.
  • 345
    şu ana kadar verdiğimiz bonservisler,

    ryan babel 0,
    adem büyük 0,
    v.ozornwafor 0.3,
    *ş. özbayraklı 0,
    *jimmy durmaz 0,
    *y.erdoğan 0

    toplamda 0,3 m euro ile 1 stoper 1 sağ bek 4 kanat/forvet alarak muazzam bir başlangıç yaptığımız dönem.

    onyekuru kiralanmasa ve yunus akgün satılsa bile elimizde kanat oynayabilecek 5 oyuncu* olacak.

    burada yalnızca onyekuru için uğraşılır diye düşünüyorum.

    luynidama'nın bonservisinden kalan 3.3 m euroluk bir ödeme var(5'ti 1.7 m euro maicon'dan gelen kiralama ücreti ile 3.3'e düştü)

    inşallah gerçekleşirse fernando reges ever banega takasında 3-4 m euroluk bir ödeme daha çıkacak.

    yani toplamda 7-8 m euro aralığında ekside başlıyoruz.

    mbaye diagne takımdan ayrılacak olan ilk futbolcu. onu 15'e satsak elimizde yine 7-8 m euroluk bir bütçe oluşacak.

    eğer yunus akgün de lazio'ya verilirse 3-4 m euro da oradan gelir, 10-12 yaptı.

    bu paraya 2 forvet, 1 orta saha ve onyekuru'nun kiralama ücreti çıkarılabilir mi?(en az)

    vedat muriqi eğer bize gelecekse onun maliyeti de 3.75 - 4 m euro civarında olacak.

    4 desek 6-8 m euro aralığında bütçe kaldı.

    bu durumda nispeten daha uygun 1 scout transferi (marcao-luyindama) ve 1 kiralık oyuncu olacak gibi geliyor.

    hissiyatım mariano'nun da satılacağı ve belhanda'nın ise iyi bir fiyatı bulması halinde gideceği yönünde.

    ama ben hocasnın çok zorda kalmadıktan sonra muslera, marcao, luyindama, feghouli +- belhanda iskeletini bozmak istemediğini düşünüyorum.

    gidecekse de ilk belhanda gidecek ve iyi bir paraya gidecek.

    bu kadar yazdım ama uzun yıllar sonra ilk kez bir transfer döneminde oldukça rahatım.

    yani bu saatten sonra hiç kimse gelmeyip, hiç kimse gitmese bile şampiyon olan takımımız ile yine şampiyonluğun bir numaralı favorisiyiz.

    o yüzden hiç acele etmeden, malımızın kıymetini bilerek(!) aceleci davranmadan ama planlı şekilde ilerleyeceğimiz bir 2 ay bekliyorum.
  • 348
    çok düşük bonservis maliyetiyle takviyelere devam ettiğimiz sezondur. yalnız artık orta sahalarımızı da görelim de gönüller rahatlasın. forvet de vedat olacak gibi. mevcut durumda bazı yabancılarla yollar ayrılacak, bu kaçınılmaz. işte an itibariyle yabancı oyuncularımız ve yaşları:

    muslera(33)
    luyindama (25)
    marcao (23)
    ozornwafor (20)
    linnes (28)
    yuto (33)
    mariano (33)
    fernando (32)
    donk (33)
    belhanda (29)
    babel (33)
    feghouli (30)
    diagne (28)
    kostas (31)

    13 yabancımız var an itibariyle banega ve vedat gelirse bu sayı 15 olacak. muhtemelen 1 tane daha orta saha oyuncusu gelecektir en az.

    fernando gidici gibi görünüyor. ozornwafor kiralık gönderilmeli. diagne ve kostas da kalmayacaklar gibi görünüyor.

    ben 12'den fazla yabancıyı gereksiz buluyorum. tribünde oturacak oyuncunun ne bize faydası var ne de kendisine. kafamdaki yabancılar şu şekilde:

    muslera
    luyindama
    marcao
    linnes
    yuto
    donk
    banega
    transfer
    belhanda (transfer)
    feghouli
    babel
    henry
    vedat

    13 oyuncu oldu ancak donk kendisini her zaman hazır tutan bir oyuncu olduğu ve yaşı da 33'e geldiği için kendisi 21 kişilik kadronun dışında kalabilir zaman zaman. çıkıp oynayabilir gerektiğinde.

    tabii belhanda ve feghouli de giderlerse ve 1 tanesinin yerini yerli ile (irfan can, deniz türüç vb.) ikame edersek o zaman donk da kadroya girebilir.
  • 349
    transfer dönemi çok uzun bir süre. biz taraftar olarak galatasaray'dan uzak kalınca sapıtıyoruz. milli takım için ara verilse bile o hafta boyunca moralim bozuk, iştahsız oluyorum ki transfer dönemi koca yaz oluyor. bence mevcut ya da gelecek yönetimlerin günümüz dünyasını anlaması gerekiyor. artık bir tüketim toplumu içerisinde yaşıyoruz. 30 saniyelik bir twitter videosunda bile 30 saniye izlemeye sabrı olmayıp, videoyu ileri saran insanlarız. yazın başında kapıya kilit vurup, yaz sonuna kadar biz kendi aramızda transfer halledeceğiz siz karışmayın demek günümüz şartlarına uygun değil. diagne ya da başka bir futbolcunun özel hayatına girip, git ya da kal demek bana göre de doğru değil ama beni durdurdun diyelim, milyonlarca taraftarı olan bir camiayı nasıl durduracaksın? ekonomik olarak yıldız transfer yapamayacağımızı biliyoruz. hatta transfer yapabilmek için bütçe açmamız gerekiyor bunu da biliyoruz. fakat yönetim biraz geleceği okumalı ve bu durumu önleyici tedbirler almalı. atıyorum her transfer sezonunda maliyeti çok ama çok az genç oyuncular alınabilir. hiç değilse bir heyecan yaratıyor ya da galatasaray ile alakalı aktiviteler düzenleyebilir. sorunu kabul etsek, çözüm bulmak kolay. malesef türkiye'deki bütün yönetimler içe kapanık olmayı marifet zannediyor. bu kafa yapısını değiştirmemiz lazım. aksi halde taraftar sosyal medyada terör estirir, duyumcular prim kasar ve galatasaray kaybetmeye devam eder.
  • 350
    alışılagelmişin dışında ilerlediğimiz transfer sezonudur.
    şu anlamda standart dışıdır: normalde fatih terimin teknik direktör olduğu zamanlarda, transferler hep sürpriz olmuştur. önceden haber alamazssınız, futbolcu adı konusunda floryadan “çıt” çıkmaz. hatta arada bir fatih hoca çıkar, piyasadaki isimlerden hiçbirisiyle ilgilenmiyoruz akbabalarla ilgilenmeyin ben ne dersem o muteberdir der.

    bu sefer çok şaşırtıcı bir şekilde, basında adı geçen isimler hiç sekmedi. öyle ki alacakları maaşlara kadar en azından mertebe olarak doğru haberler geldi. hocam heralde taktik değiştirdi. galatasaray taraftarı zevkini yaşasın diye mi düşündü nedir, bütün transferler bir şekilde haber yapıldı.

    hatta müfit hoca kendisi bizzat radyo programında çıkıp isim zikretti.(bkz: #2693947) şimdi durum böyle okunca aboubakar için lan acaba mı? bi şeyler var o zaman, demeden edemiyorsunuz. banega da ayyuka çıkmış durumda. vedat muriqi yi de eklersek, sanki 2 forvet 1 merkez ortasaha transferi niyeti varmış gibi duruyor. gidecekler gittiğinde de pozisyonlarına bağlı olarak ihtiyaçlar karşılanacakmış gibi duruyor. ama bu şekilde transferi sonlasak bile baneganın yanına adam yiyen ortasaha almamız gerekecektir. aksi takdirde ortasahamız bu şekliyle çok kırılgan olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın