• 335
    fernando reges ever banega takasının gündeme geldiği transfer dönemi.

    takas hayli mantıklı bana kalırsa.

    sözleşmesinin son senesinde, yüksek maaşlı, 30+ bir oyuncunuzu, bu bakımlardan çok benzer bir futbolcuyu takaslıyorsunuz. daha önce bir kaç kez daha yazmıştım. banega transferini düşünüyorsanız, fernando'yu değiştirmeyi de düşünmelisiniz diye. banege orta sahanıza güç katar ama tam olarak uyumlu bir kurgu sağlamaz. fernando-banega ikilisinin veya fernando-banega-belhanda üçlüsünün uyumu tam olarak uyuşmuyor. elinizde banega ve hatta marcao varken, orta sahada teknikten biraz kısıp dinamikliğe, sertliğe ve ciğersizliğe biraz daha yatırım yapabilirsiniz.

    bu arada ben, 2018/19 sezonunda fernando'nun performansının yetersiz olduğunu düşünenlerden değilim. bizim için sıkıntı olan fernando'nun iki sezondur çok fazla maç kaçırmasıydı.

    sonuç olarak takas gerçekleşmesi halinde takım zincirleme bir transfer reaksiyonuna girebilir ki, doğru hamlelerle önce 2, sonra 4 kat güç katabiliriz kadromuza.

    küçük not: selçuk inan takımda kalacak gibi duruyor. durum buysa 6 numara değişikliği o 10 dakikaların, 15 dakikaların selçuk adına daha verimli geçmesini sağlar. ya da rotasyon maçlarında. bana göre fernando-selçuk birbirini tamamlamayan oyuncular. fernando'yu tamamlayan futbolcu ndiaye idi. fernando'nun aklı ama dinamizm eksikliğini, ndiaye'nin temposu ama oyuna akıl koyamaması nötrlüyordu.

    yani zincir;

    takas -> 6 -> sağ bek -> santrfor

    sağ bek konusunu açmak gerekirse ben önemli olduğunu düşünüyorum. mariano, bizim için çok önemli bir futbolcu. özellikle 2018/19 sezonu devre arası transferlerinden daha bir önem kazandı.

    neden?

    defanstan çıkışları düşünelim. sahayı dikeyde ikiye böldüğümüzde, sol stoper ve sol bek | sağ stoper ve sağ bek mevkilerinden en az birinin oyuna akıl koymasını beklemelisiniz ki sorun yaşamayasınız. bu bakımda sol tarafta stoper marcao bu işi hakkıyla yababilirken, sağ tarafta luyindama -her ne kadar topla birlikte dalışları olsa da- oyuna akıl koymakta eksik kalıyor. ama zaten orada mariano gibi isme sahipsiniz. yani takımınız ideal şartlarda dengeyi bulmuş demektir, bu.

    2017/18 sezonunda kwadwo'nun transferi biraz da bu yüzden önemliydi bana kalırsa.

    mesela geçtiğimiz sezon linnes'in birçok maçta çok iyi performans vermesine rağmen, bir sonraki maçta yedeğe çekilmesi de bu yüzdendir bana kalırsa. linnes, ayağı iyi ve dinamik bir futbolcu olmasına rağmen oyuna akıl koymakta sıkıntıları olan bir oyuncu. ki 2018/19 sezonundaki en iyi maçlarını marcao'nun yanında çıkardı diye düşünüyorum. yani şu haliyle sağ taraftaki linnes'in, sol taraftaki linnes'e göre bazı şeyleri eksik yaptığını düşünebilirsiniz.

    tüm bunlara rağmen, mariano'nun artık aklıyla kapatamaya başladığı bazı defoları var. dinamikliği sıkıntılı, geri dönüşlerde sorun yaşamaya başladı vesaire. tekrarlamaya gerek yok. keşke mariano'nun gencini -daha doğrusu dinamiğini- bulabilsek. ben bu gölgede de şartları zorlayacağımızı düşünüyorum. fakat özellikle sağ bekimizde, sağ stoperdeki luyindama'nın varlığını göz önüne alırsak önceliğimiz oyun aklı ve oyun kurma becerisi olmalı. eğer bu meziyetlerde mariano'dan daha iyisini bulamayacaksak, hiç macera aramaya gerek yok. sol bekimizde ise tam tersi. orada oyuna dinamizm ve tempo katmasını bekleyebilirsiniz futbolcunuzdan ki nagatomo da -sakatlanmadan önceki haliyle- linnes de böyle oyuncular.

    tabii tüm bunları, her bölgede üst düzey futbolcu oynatamayacağımız için yazıyorum. all-around futbolcular alamıyorsanız, en azından bir şeyi çok iyi yapan futbolcularla uyumu yakalamalısınız diye düşünüyorum.

    sonra da geriye santrfor hamlesi kalıyor.

    bu takıma nasıl bir santrfor lazım peki? her takıma olduğu gibi, edison cavani lazım elbette!
App Store'dan indirin Google Play'den alın