• 203
    1959 tüm türkiye’de lig maçlarının yapıldığı ve türkiye ligi olarak kabul edildiği tarihtir ve bundan önceki şampiyonlukların yıldız sayısı açısından sayılmak istenmesi akla ziyandır.

    bölgelerde kazanılan şampiyonlukların yıldız hesabına dahil edilmesi halinde adana, izmir, trabzon, samsun, ve diğer illerde 1959 öncesi kazanılan şampiyonlukları da yıldız hesabına dahil edilmek gerekir. o zaman da iş çığırından çıkar.

    bazıları metin oktay, lefter, baba hakkı ile övünüyoruz ama şampiyonluklarını hesaba katmıyoruz olur mu öyle şey diyorlar. kimse o dönemin şampiyonluklarını saymayın demiyor sadece yıldız hesabına katmayın diyor. çünkü yıldız sayısını tff 1959 sonrası şampiyonlukları için belirlemiş ve bu karar kesinleşmiştir. itirazsız kesinleşen bir karar için yeniden karar verilemez.

    sahada kazanılamayan şampiyonluk ve yıldız sayısının masa başında kazanılmaya çalışılması ahlaksızlıktır. bu açıdan beşiktaş’a verilen iki şampiyonluk da iptal edilmelidir.
  • 205
    --- alıntı ---

    1-fenerbahçe'nin talep ettiği şampiyonluklar ile ilgili bugün yayında bahsettiğim belge.
    1951 öncesinde türkiye'de futbolun amatör olduğunu tff'nin bu belgesinden anlayabiliriz. ilave olarak: https://gss.gs/pRU.jpeg

    2- milli küme maçlarının talimatname olmadan oynatıldığına dair 2. belge.
    izmir bölgesinden altay ve göztepe, izmir ligi'nde 1. ve 2. oldukları halde, dönemin valisi fazlı güleç'in keyfe keder kararıyla! üçok ve doğanspor izmir'i temsil etmişlerdir. talimatname olsa! https://gss.gs/xub.jpeg

    3-gelelim milli küme maçlarına...
    1937 milli küme maçları:
    sadece istanbul izmir ve ankara takımlarından ibaret, oysa ki 2. belgede görüldüğü üzere trabzon futbol ligi diye bir lig var. trabzon idmangücü ya da adana idman yurdu takımları milli kümeye dahil edilmemiş.
    https://gss.gs/haC.jpeg
    https://gss.gs/wRy.jpeg

    1938-39 ve 40 sezonları:
    yine sadece istanbul izmir ve ankara takımları: https://gss.gs/4vg.jpeg
    https://gss.gs/KHl.jpeg

    5- kalan 41-43-44-45-46-47 ve sezonlarında da:
    sadece eskişehir'den demirspor'un iştirakı kabul görmüştür. oysa ki trabzon adana gibi bazı şehirlerde de bu müsabakalar yapılmaktadır.
    yukarıda bahsettiğim belgeler tff'nin belgeleridir, mesnetsiz değildir yani!

    6- o yıllar için mesnet gösterilen italya serie a'da yıllara sari 16-25 takımlı bir lig organize ediliyor ve bu organizasyonda italya'nın kuzeyinden de güneyinden de takım mevcut.
    yani adı milli küme ama içi istanbul - izmir- ankara...
    arşivimden belgelerle sunmak istedim.

    https://twitter.com/...204261668253701?s=21

    --- alıntı ---
  • 206
    türkiye'de üçüncü yıldızın da dördüncü yıldızın da önce galatasaray tarafından takılması sebebiyle fenerbahçe camiasının inatla sarıldığı konu. bu yıldız konusunun ortaya çıkışında beşiktaş da bazı abilerinin(!) araya girmesiyle ligin oynanmadığı 1957 ve 1958 yılından iki şampiyonluk indirtmişti(!). e fenerbahçemizin de eli armut toplayamayacağına göre onlar da buralardan ekmek kovalamaktadır.

    sonuçta tüm mesele kimin "en büyük" olduğu. "ne kupa büyüklüğü ne şampiyonluk" güzel laftı elbette ama son 15 yıldır travmadan travmaya koşan taraftarı artık kesmiyor haliyle. işin ilginç tarafı zamanında fenerbahçe bunun başvurusunu yapmış ve reddedilmemiş gibi davranılması. "bir başvuru yapılsın incelensin" diyenler çoğalmaya başladı bu konu hakkında. oysa zaten zamanında reddedilmiş bir başvuru var bu konuda.

    galatasaray üçüncü yıldızı taktıktan sonraki sezon beşiktaş'a yüzüncü yıl hediyesi verilmişti. ondan sonraki sezon aziz başkan devreye girmiş ve 4 senede 3 şampiyonluk gelmişti. 14 mayıs 2006'daki "kaza" bir şekilde telafi edilmiş, 2007-2008 sezonu da rising sun over europe ile kurtarılmıştı.

    2008 yazında galatasaray 17, fenerbahçe 17, beşiktaş ise 10+2 şampiyonluktaydı. 2020 yazına gelindiğinde galatasaray 22, fenerbahçe 19, beşiktaş 13+2 şampiyonluğa sahip oldu. 16 mayıs 2010 akşamı yaşananlar, 3 temmuz süreci, 12 mayıs 2012 travması(!) bir kenara dursun. fenerbahçe galatasaray ile mücadele etmeye çalışırken kendini beşiktaş ile rekabet eder halde buldu. beşiktaş'ın 3 şampiyonluk kazandığı bir periyotta fenerbahçe 2'de kaldı. entry tarihi itibarı ile lider olan beşiktaş 2020-2021 sezonunu şampiyon olarak tamamlarsa beşiktaş ile fenerbahçe arasındaki şampiyonluk sayısı farkı galatasaray ile fenerbahçe arasındakine eşit olacak.

    hal böyleyken, şampiyonluk sayısından bir büyüklük tahvil çıkarmak ne kadar mümkünse, fenerbahçe'nin bu üçlü arasında net olarak ikinciliğe oturacağı aşikar. 1970-1980'li yıllarda galatasaray'ın 14, beşiktaş'ın ise 15 yıllık şampiyonluk hasretleri vardı. fenerbahçe de hiçbir "decade" içinde 6-7 şampiyonluk vuramasa da bu iki takımın piyasada olmayışı sayesinde, 1975-1981 arası trabzonspor dominasyonuna rağmen, kendine "en büyük" payesini verebiliyordu.

    seksenli yıllar beşiktaş'ın iyi bir jenerasyonla şampiyonluklar yaşaması, galatasaray'ın 14 yıllık hasreti bitirip üzerine kupa galipleri kupasında yarı final görmesiyle geçti. efsane 103 gollü şampiyonluk fenerbahçe'nin 4 sene sonra kazandığı ilk şampiyonluktu. ondan sonraki iki şampiyonluk için sırasıyla 7 ve 5 sene bekledi fenerbahçe. tüm bu zaman içinde 1 şampiyonluk görebilirken önce gordon milne dönemini, daha sonra da galatasaray 7 şampiyonluk ve uefa kupası çıkardığı 1992-2002 arasını yaşadı.

    2001-2002 sezonu devam ederken, diğer avrupa liglerinde de yeni yeni uygulanmaya başlanan yıldız olayı türkiye'de de uygulanmaya başladı. galatasaray ve fenerbahçe'nin şampiyonluk sayısında 14-14 berabere olması ve o sezonda ikisinin de potada olması bu olayın medya tarafından iyice kışkırtılmasına sebep oldu. karambolde ünlü türk büyüğü ihsan kalkavan'ın gayretleriyle beşiktaş'ın 1957 ve 1958 yıllarındaki federasyon kupası şampiyonluklarının da hesaba katılması ve özellikle bu düzenlemeyle beşiktaş'ın 8 şampiyonluktan 10'a çıkıp formasına tıpkı galatasaray ve fenerbahçe gibi 2 yıldız takması işin ayarının kaçtığı yer oldu.

    nitekim o sezonun 32. haftasında galatasaray ankaragücü'nü sami yen'de yenip* bir önceki sezon yaşanan süprizi tekerrür ettirmeyip "şampi" olurken fenerbahçe de her tarafına farklı boyutlarda yıldız serpiştirilmiş o sezonun beyaz formasıyla kadıköy'de trabzonspor'u* ağırlıyordu.

    o günden bugüne, aziz yıldırım'ın saha içinde saha dışında estirdiği 2003-2007 dönemi hariç bu konu hep gündemde oldu. bir ara 1959 öncesinden talep edilen şampiyonluk sayısı 25 küsura kadar dayandı. yıllar içinde başvurdukları kapılar yüzlerine kapandıkça en son 9 şampiyonluğa kadar indiler. maksat arka arkaya gelen şampiyonluklar karşısında avunabildikleri eski güzel günlerdeki* gibi galatasaray'ın 6-7 şampiyonluk önünde olabilmek.

    hak, hukuk, adalet, metin oktay, süleyman seba, gündüz kılıç falan filan bunlar işin tiyatro kısmı.

    çünkü galatasaray yine şampiyon olup duruyor ve elde avuçta tutunabilecek bir şey ne yazık ki kalmadı. var operatörünün dahil olduğu örgüt falan derken muhtemelen kendileri de artık eşşeğin gözüne yağmur yağdığını farkettiler. ya tehlikeli sularda gezdikleri için uyarı geldi. ya da kendi yalanlarına da inanamayacak eşiği aştılar.

    aslında bunlara vereceksin avantadan 9 şampiyonluk, 5-6 şampiyonluk geriden yakalayıp bir daha geçeceksin.
    bunların yediden yetmişe hak ettiği de budur aslında ama onlar da insan, yazık günah...

    o kadar uzun yazının içinde o sezonlara dair en ufak bir şey söylemedim mesela. çünkü o sezonlara dair en ufak bir fikri olan yok, umursayan da yok. maksat o eski güzel günlere dönebilmek, az da olsa avunacak bir şeyler bulabilmek...
  • 207
    başkan dünkü basın açıklamasında olması gerektiği gibi bu konuyla ilgili federasyona başvuru yapılacağını söyledi. taraftarda bu konuyu asla ihmal etmemeli. bir taraftar ömründe 9 şampiyonluk ya görür ya görmez(galatasaraylıysa fazla olabilir tabii :d ) bir penaltı için, bir mağlubiyet için ortalığı yakan taraftarımız 9 havadan şampiyonluk içinde gereken önemi vermeli. federasyonu herşekilde baskı altına almalı. bu işin şakası yok, biz gevşek davranırsak iş işten geçer oldu bittiyle. ondan sonra mahkeme açsan ne fayda, yıllar sürer. kulüp, bu işi cas'a, fifa'ya kadar götüreceğini baştan beyan etmeli. ultraslan vs.. sosyal medyada sürekli gündem yaratmalı. kimsenin hakkını gaspettiğimiz yok, alnımız ak. sen hakkın olmayan bir şeye sahip olmaya çalışırsan buna tabiiki karşı çıkacağız. 5 elman 10 armudun var, "hepside meyve canım, ne farkeder" diyemezsin. elma elmadır, armuttda armut.
  • 210
    kabul edilmesi mevcut türkiye iktidarının ilk seçimde düşmesi demektir.

    zaten oylarının düşük olduğu ve bu saatten sonra ağzınla kuş tutsan oy alamayacağın suyun karşı yakasına yaranmak için böyle hukuksuz bir işe girişmek sadece mevcut oy sayısını baltalamak anlamına gelir.

    insanların bu derece bağlı olduğu bir oyuna siyasetin bu denli net taraflı ve hukuksuzca müdahalede bulunması kendi topuğuna sıkması demektir.

    ben şahsen türk futbolu izleyicisine sihirli annem izlemelerini tavsiye ederim, daha az kurgu dönüyor orada.
  • 211
    ben twitter'da 28 için algı yapıldığını düşünüyorum. çok gösterip az'ı alınca kimse ses etmeyecek mantığı... iki turnuvanın yani 28 şampiyonluğun aynı anda verilme ihtimalini sıfır olarak görüyorum. lakin 2 turnuvadan birini hukuk değerlerimizi çiğneyip, bazı şeyler uydurup verebilirler. nihat'ın tahkiminin oluşum sebebi zaten buydu. yoksa nihat'ın federasyon başkanlığında ne işi var, ne anlar. bunlar organize olaylar. bizimkiler geç uyandı. mustafa başkan hala nihat bey şöyledir böyledir. bırakın bu işleri allah'ını seversiniz.

    (bkz: organize kötülük)
  • 212
    başvuru üzerinden geçen zaman dikkate alındığında kabul edilecek anlamı taşıyan yalan.

    bu işler uzadıkça isteyen tarafa yarar. diğer türlü, bu saçmalıkların sadece 1 saatlik toplantıda kaale alınmayacağı kararlaştırılması gerekirdi. öyle veya böyle bunların mahalle maçlarını kabul edecek gibi görünüyorlar. zaten bu yıldan umudunu kesen yaramaz çocuğa emziklerini bir güzel vereceklerdir.
  • 213
    fenerbahçe camiasının güç testi.

    2011 yılında şikenin aklanmasıyla türk futbolunun temellerine dinamit döşenmişti. eğer bu mahalle şampiyonlukları sayılırsa bu döşenen dinamitler patlar ve türk futbolu yerle bir olur. işler geri dönülmez bir hâle gelir. gerçi türk futbolunun yerle bir olması, zaten bu camianın adamı olan nihat özdemir'in ne kadar umrunda olur bilemiyorum. bunu da fenerbahçe'nin kendi çıkarları için türk futbolunu yok edebilecek bir zihniyette olduğunu anlatmak için vurguladım. bunların yaptığı koskocaman şike aklandı bu memlekette!

    devir öyle bir devir ki, gülüp geçtiğimiz, karşı savuma ihtiyacı bile duymayacağımız kadar komik olan iddialar bile ciddiye alınıp gündeme getiriliyor. ben bu mahalle şampiyonluklarının ne yazık ki sayılacağını düşünüyorum. ne olursa olsun buna tepki göstermeliyiz. eğer tepki göstermez isek ne olur?

    eğer tepkisiz kalırsak, oldu bittiyle bunlara bedavadan 9 mahalle şampiyonluğu verilirse, istediği her şeyi yaptırabilen ve bu yüzden gittikçe arsızlaşan fenerbahçe camiası eğer bu şampiyonlukları saydırırsa, bir sonraki hedefleri ne olur biliyorsunuz değil mi sevgili renktaşlarım? kudurmuştan bile beter olan bu fenerbahçe camiası, ezeli ve ebedi ağlaklığıyla meşhur olan beşiktaş camiasını da kafalayıp, geçmişte kazandığımız tüm başarıları güya fetö yardımıyla kazandığımızı iddia edip ellerimizden almaya çalışacaklar. belki bu iddialar hepimize komik geliyor, hatta fenerbahçelilerin kendileri bile inanmıyor belki. ama bu herifler bunun imasını inceden inceden yapmaya zaten başladılar. hem de kendi resmi twitter sayfalarından, hem de kendi başkanlarının ağzıyla!
    https://twitter.com/.../1341844896819388418
    https://www.youtube.com/watch?v=a6KTLhrI1iU

    kısacası 1959 öncesinin meşrulaştırılması, fenerbahçe* camiasının bu ülkede istediği her şeyi yapabildiğinin farkına varmasını sağlayacakır. başarılarımıza her daim çamur atagelen bu camianın bundan sonraki hedefi, kendi deyimleriyle "çocukluk sevinçlerini çalan" şanlı galatasaray'dan intikam, öç ve rövanş almak olacaktır. bunu da bir zamanlar savcılarıyla halı saha maçı yaptığı fetullahçı terör örgütü bahanesiyle yapacaklar. görünen köy kılavuz istemiyor.

    sayın mustafa cengiz ve yönetimini, belki de kendilerinden sonra gelecek olan yeni yönetimi çok ciddi bir savaş bekliyor. bu savaş, 1905 ekiminde, ali sami yen ve onun idealist arkadaşlarının bir edebiyat dersinde kurduğu; hem onların, hem de onlardan sonra gelenlerin binbir emek ve özverileriyle bugünlere getirdiği galatasaray spor kulübü'nün varolma mücadelesidir. kötü niyetli insanlarla karşı mücadele edeceğimiz bu savaşa hepimiz hazır olmalıyız. çünkü başka galatasaray yok!
  • 214
    kulüp yönetimi olarak fetret devrinde olduğumuz bu dönemde gerçekleşmesi muhtemel yalandır.

    fb amigosu nihat özdemir, devrin hükümeti ve satılmış basın da düşünüldüğünde bu yalanı gerçek saymak ve sözde şampiyonlukların fbye verilmesi benim tanıdığım ülkemizde gayet de doğal ve tepkisiz karşılanacaktır.
    eğer çarkın her dişlisinin lehine çalıştığı bu devirde bile koç bunu başaramazsa gerçek anlamda beceriksizdir benim gözümde.
    şu ana kadar özellikle futbolda tek bir doğru, mantıklı karar almayan tff ve siyasiler bunu da onaylayacaktır.

    ezcümle hukuksuzluğun tek hukuk kuralı olduğu muz cumhuriyetinde kabul görecektir ve kayda değer bir tepki de almayacaktır.
    umarım göt olurum.
  • 215
    yalan ve algıyla güdülen bir camianın son zamanlardaki oyuncağı, tek hedefi.

    ülkemiz algı operasyonuyla yönetildiği için böyle büyük bir tartışma sanıyorum dinozorların işine gelecektir.

    hukuki bir temeli olmayan bu saçmalığın şimdiye kadar reddedilmemesi pek iyi sinyaller vermiyor. sanıyorum söz konusu organizasyonlardan biri seçilir ve tescil edilir.
  • 216
    fenerbahçe yönetimi istediği kadar yalanlara sarılsın, istediği kadar masa başı oyunlarıyla yıldız alsın, bir gün gelecek aldıklarının tamamı iptal edilecek, üzerini kapattıklarını zannettikleri şike olayından dolayı da küme düşürülecek. neden diye soranlara işte cevap:

    her ne kadar adaletsizlik insanları sessiz çığlıklara sürüklese de, mücadeleye devam edildiği sürece yalan ve hile asla yaşama şansı bulamayacaktır. tarihin bize öğrettiği tek bir gerçek vardır; o da gerçeklerin asla öldürülemeyeceği, yalanın ve adaletsizliğin er-geç yerin dibine gömüleceğidir.

    bugünkü iktidarın adaletsiz ve akıl dışı uygulamalarından kar ettiklerini düşünebilirler ama uzun vadede bu onların kahrına neden olacaktır. bu arada sinsi bjk’yi de unutmayalım. sessiz ve derinden giderek sinsice elde ettikleri o iki haram şampiyonluğu onlar da iade edecekler. çünkü inanıyorum ki adalet yaşayan ve asla öldürülemeyecek bir var oluştur.

    aradan 63 yıl geçtikten sonra kabalarından uydurdukları bu iddialar, komik olmaktan bile uzak bir zavallılıktır. işte twitter’da trabzonspor da, adanademirspor da ve diğer kulüpler de şampiyonluk talep etmektedir ki, bu fenerbahçe’nin hezeyan mahsulü talepleri karşısında haklıdırlar.

    türk futbolunu kaosa sürükleyecek, başarısızlıklarını masa başı oyunlarıyla gizleyecek ve hukuku ve idarenin güvenilirliğini, bilinebilirliğini yerle yeksan edecek bu tür hezeyanlara dur denilmesi gerektiği bütün adalet taliplilerinin görevidir.

    federasyonda ve tahkim kurulunda çoğunluğu ele geçirenler her türlü kahpeliği yapacaksa hukuka, kurallara ne gerek var. hepsini alıp, sarıp sarmalayıp çöpe atsınlar. fenerbahçe’nin bu talebi hukukun üstünde tepinmektir. kanun kural tanımamaktır.

    fbjk kardeşliğinin türk futbolunu ne duruma getirdiği, nasıl bir kaosa sürüklediği bir kez daha ortaya çıkmıştır. geçmişte cezalı futbolcu oynatarak, sahaya çıkmayıp galatasaray’ın şampiyonluğuna engel olanlar, bugün de aynı sinsi oyunlarını oynamaya devam ediyor.

    galatasaray yönetiminin, trabzonspor ve diğer adalet isteyen anadolu kulüpleriyle anlaşarak, federasyon seçimlerinde etkin olması ve fenerbahçe’nin şike davasındaki akıllara durgunluk veren “şike sahaya yansımadı” kararını ve bjk’nin sinsice aldığı iki şampiyonluk kararını iptal ettirmesi gerekir.

    fenerbahçe, 1959 öncesi şampiyonluk taleplerinin reddedildiği tahkim kurulu kararını ortadan kaldırırsa, yarın gelecek başka bir tahkim kurulunun da şikeye ilişkin kararı ortadan kaldırmasının önünü açar. o zaman belki de fenerbahçe üçüncü lige düşürülecektir. ilahi adaletin tecellisini kimse engelleyemez ve engelleyemeyecektir. çünkü allah imhal eder (günahlarından dönmesi için mehil verir) ama asla ihmal etmez. (herkesin cezasını adil bir şekilde verir)

    adalet, adalet, adalet.
  • 218
    tam olarak anlamadigim yalan. yani yalani bile anlamakta zorlaniyorum.

    bunlar simdi 1959 dan önceki organizasyonlarda sampiyon olduklarini iddia ediyorlar.

    milli küme dedikleri organizasyonu kazaninca "biz sampiyon olduk" diyorlar.

    mesela 1943-1944 "sezonunda" milli küme'de ikinci oldular, ama türkiye futbol şampiyonasında 4 takim arasindan 3 mac oynayarak birinci oldular, bu sefer onu sampiyonluk olarak sayiyorlar.

    bunlar simdi islerine nasil geliyorsa öyle mi sayiyorlar? ve bu komik tipler gercekten ciddiye mi aliniyor?
  • 220
    üst komşumuz nazif amca'nın 2 oğlu var. bir oğlunun 5 diğer oğlunun 3 çocuğu var. 5 çocuğu olan oğlunun gördüğü itibarın ve sevginin diğerine nazaran daha yüksek olduğuna yıllarca şahitlik ettik ve son aldığımız duyuma göre mirasını da çocuk sayısıyla orantılı olarak böleceğini vasiyet etmiş.

    bu vasiyetten sonra abisine göre daha az çocuğu (3) olan oğlunu yolda gördüm. nereye gittiğini sordum ve aldığım cevap beni çok şaşırttı.

    - resmi makamlara başvurmaya gidiyorum. evliliğimden önceki yani ergenlik dönemimdeki tek kişilik çabalarımın "çocuk" olarak sayılmasını istiyorum.
  • 221
    "müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış" şeklinde bir atasözu vardir. tam da o hesap fenerbahçelilerin gayeleri. 2014 yılından beri (bakın fetö'nün resmen ipliğinin pazara çıkarıldığı yıldır) sampiyon olamayan bir takımın müflis tüccar gibi, günümüzde beceremediği sampiyonluk işini, camura yatarak, sokakta galip gelemediği için altına çişini kaçırarak ağlayan çocuklar gibi 1959 yılından önceki senelerin mükerrer turnuva birinciliklerini ulusal sampiyonluk olarak saydirmaya çalışmaktadırlar.

    basarili olurlar ya da olamazlar bilemem. ulke öyle bir yer haline geldi ki, olursa hic sasirmam. hic de sinirlenmem. koskoca bir camianın icine düştüğü acizliği görür hicap duyarım. yazıktır, günahtır yahu. sen yılların spor kulubunu boyle ucuz hesaplar peşinde koşacak duruma dusuruyorsun ya, o baskan ya da baskanlar acaba utanma duygusuna sahip degiller mi diye düşünürüm.

    edit: ek olarak madem sinekten yag cikariyoruz o zama uluslararasi sampiyonluklara da elmas verilsin. yıldızların ustune takalim. nasil fikir ama? hahahahahaha
  • 224
    galatsaray'ın mevcut başkan adaylarınki en güçlü aday burak elmas gibi görünüyor, hollanda, belçika almanya liglerine katılmak veya balkan ligi kurmak konusunda bir çalışma yapmaya başlamalı ve bunu alttan alta duyurmalıdır. bu arayış ve kararın da tahkim kurulunun yanlı tutumu sebebiyle olası hatalı bir kararında ligden çekilmek üzere alternatif arayışı olduğunu duyurmalıdır. ancak bunu açıklamadan haber olarak yapmalı. kimse kusura bakmasın ama ligden çekilecek bir galatasaray'ı kimse kabul edemez. fener belki 28 değil 30 şampiyonluk olur, 6 yıldız takar ama bu lige fenerli sponsorlar hariç kimse para vermez izlemez. kulübün böyle bir kararda net bir şekilde boykot cagrisi yapmasi şarttır. avrupadaki bu ligler için galatasaray da aslında bir fırsattır. avrupadaki türklere ulaşmak ve lig değerini yükseltmek acısından...
App Store'dan indirin Google Play'den alın