• 401
    mevcut iktidar ve türevleri defolup gitmeden düşmeyecek olan kurdur. zaten çoğu ekonomistten dinleyebileceğiniz gibi bu kurlar değer kazanmamaktadır. türk lirası her geçen gün değer kaybetmeye devam etmektedir. dünya haritasından herhangi bir ülke seçip kullandıkları para birimiyle tl karşılaştırmasına bakarak da görebilirsiniz bunu insanımızın 10-12 saatlere çıkan çalışma saatlerinde aldığı maaş her geçen gün eriyip gitmekte ve insanların emekleri çalınmaktadır. ekonomide kura hiç bakmıyorum, dolarla mı maaş alıyorsunuz? dolar borcunuz mu var? zihniyetiyle her geçen gün servetine servet katanlar, hukukta hakiminden savcısına anayasa mahkemesi üyesine kadar kendi adamlarını atayıp, baroları kendi istediği gibi dizayn etmeye çalışanlar ve ülkenin en üst mahkemesi olan anayasa mahkemesinin bile kararını hiçe sayanlar toz olup gitmedikçe kimse iyi yönlü gelişme bekleyip de kendini kandırmasın. eğitim, tarım, turizm, sağlık, çevre, sanayi gibi konulara hiç girmiyorum bile onlarda da en az bu 2 alan kadar geriyiz. kimse bana ''kim yönetecek abi, kılıçdar mı falan demesin''. evet kılıçdaroğlu da meral akşener de ekrem imamoğlu da mansur yavaş da çok çok çok daha iyi yönetir bu ülkeyi. bakanlar kuruluna kışlık odun koysan koltuk sayısı kadar onlar bile daha iyi yönetir. boşuna ağaç kesmeyin ama bi daha. bu zamana kadar katlettiğiniz ormanlara sayın.

    https://twitter.com/...676859332485121?s=20 ha ben böyle ucuz milliyetçilik istiyorum, askıda ekmek, keyif çayı istiyorum diyorsanız bilemem. bu ülkede yaşayıp bunların farkında olan ama elinden oy vermek dışında elinden hiçbir şey gelmeyen herkese sabır diliyorum artık. cihatçılar çıkıp salgın dinlemeden toplanınca hayalet olan polisimiz hakları olanları almak için kurallara uyup toplanan vatandaşına dayılanır olmuş. kendi ülkemizde bizi yabancı raddesine getiren kim varsa bağırsaklarından çıksın.
  • 402
    27 ekim 2020 itibariyla 8.20'yi goren kur. sadece dun 8'di. piyasa analistlerinin beklentilerini yuzde 20yi asan artislarla yukselmeye devam ediyor. bu durum, 2021 ve 2022 icin ongorulen 7.90 seviyelerinin daha simdiden cok ustune gelindigini gosteriyor.

    daha enflasyon harlanacak ve 2021'de usd/try'nin 10u gecmesi cok olasi. aralik-ocak gibi dunya gida fiyatlarindaki beklenen artis da enflasyona katki yapacaktir.

    uluslararasi gerilimlere ve yatirim guvenilebilirlige hic girmiyorum bile.
  • 403
    her gün ağzım açık izlediğim kur. her gün 10 kuruş 10 kuruş artıyor.

    türk lirası değer kaybedince “rekabetçi ekonomiye sahip olacağız” diye konuşanları görünce, ağızlarına kürekle vurasım geliyor. neden mi? buyrun.

    piyasada rekabetçiyim diyebiliyorsan ya daha iyiyi ya da daha ucuzu üreteceksin. bunu sokakta kime sorsan söylebilir. daha iyiyi üretmek için ürünün ya çok katma değerli olacak ya en iyi kalite olacak ya da piyasadaki emsallerine göre daha tercih edilir olacak ve bunu da satabileceksin. sen bunları yapamazken tam aksine neredeyse bütün dünyada dönem dönem senin mallarını boykot ediyor.

    bugün birkaç sanayi kolu dışında bunu yakalayabildiğimiz alan, maalesef bulunmamaktadır. sadece iha satarak teknoloji devi olunmuyor. günlük hayatın en büyük ihtiyacı kabul edin ya da etmeyin cebimizdeki telefondur. üretebiliyor muyuz? hayır. parçalarını üretebiliyor muyuz? bütün parçalarına hakim değilim ama telefonu telefon yapan yapan parçalar için konuşuyorum, hayır. milli otomobil yapalım diyoruz, üretileceği topraklar, arabanın ismi ve bazı parçaları dışında hepsi ithal.

    e sen piyasada olmayanı üretemiyorsan, ucuz iş gücü ile sivrilmen lazım. yeni ekonomik düzende de ucuz iş gücü olma yolunda emin adımlar ile ilerliyoruz. çevrenizde iyi maaş aldığını düşündüğünüz kişilerin, ab ülkelerindeki bir asgari ücretli kadar maaş almadığının farkında olun. hatta isviçre’deki bir asgari ücretli bir çok fabrika müdüründen bile fazla kazanmaktadır. şimdi o ülkelerde de günlük ihtiyaçlara erişmek çok pahalı demeyin bu sefer ağzınıza harbiden kürekle vururum. daha dün 1 litre yoğurda 7 lira verdim. yanına makarna yapsa bir aile, 2 litre de kola açsa bi akşam yemeği 15 lira yapıyor. bir ay her akşam bunu yese ayda 500 lira eder. sabahları gevrek, peynir çay yapsalar e o da ayda 500 lira yapıyor. tabi 2. gevreği almazlarsa. vücuda doğru düzgün besin girmeden bir aile 1000 lira harcıyor, sırf karnını doyurmaya. avrupa’da 1000 euroya neler alabileceğinizi belki gidip görmediğiniz için bilmiyorsunuz ama 1000 euroya sarayda verilen resepsiyonlardaki yemeklerin minyatür halini 1 ay evde yapabilirsiniz.

    ucuz iş gücü demek tercih sebebi değildir. senin iş gücün montajı biliyor mu? kaliteyi biliyor mu? üretmeyi biliyor mu? bizim iş gücümüz sanayi ve tarım şeklinde görülebilir ama sanayide montaj hatlarında genç nüfus yok. sence yatırıma gelecek bir şirket buna bakmayacak mı? yoksa bu boşluğu sokaklarda “hilafet isteriz” diye yürüyen suriyeliler ile mi doldurmak istiyorsun?

    senin teknik lisen yok, senin üniversitelerin liselerin uzatmaya gitmiş hali gibi. eğitim sistemin boktan. bu insanlar iyiyi değil ucuzu almaya alışmış. bu insanlara kaliteyi nasıl öğreteceksin?

    senin ülkende demokrasi emareleri gözükse de insanlar tivit atmaya korkuyorken yabancı yatırımcıyı nasıl çekeceksin? bir sabah şirketlerinin kapanmayacağının garantisini kim veriyor? hakikaten bir ara wolksvagen fabrika açıyordu manisa’ya, ne oldu o iş?

    ha, bir ara çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar'ın muhteşem bir beyanatı vardı: “biz ara eleman ülkesiyiz mucit çıkaramayız” diye. insanlara bu algıyı yerleştirdiniz, yoksa istediğiniz insanların emeği sömürülürken işsizliği düşürdük diye seçim öncesi mitinglerde gövde gösterisi yapmak mıydı?

    bu ülkenin bir karış toprağı için ölmeyi 14 yaşında göze almış, 7 senesini devlet okullarında geçirmiş ve kolkola yürüdükleriniz yüzünden ne ergenliğini ne gençliğini yaşayamasa da hala daha “türkiye’m” diyen ben, bırak artık bu ülkede değil ev araba alabileceğimi düşünmeyi; mutlu ve güvenli bile olabileceğimi düşünmediğim için gitmek istiyorum. uzaklara. emeğimin karşılığını alabileceğim yerlere.

    rekabetçi ekonomiymiş, sağolun biz yiyip de geldik.

    bu ekonomiyle galatasaray futbol takımı ne mi olacak? her 10 kuruş artışta falcao'nun yıllık maliyeti 500.000 tl artıyor. her kur artışında "ama iyi forma sattık" cümlesindeki forma satışlarından kalan kar payı buhar olup uçuyor. bu takımın makası değil kasası açılıyor. makas açılmasına da başka zaman değinelim. değil bileklik satmak, böbreklerimizi satsak anca yeter şu takıma.

    ne olacak bilmiyorum ama şu her döviz taneciğine ihtiyaç duyduğumuz günlerde umarım yönetim de israf yaratacak herşeyi yok edebilir.

    edit: imla
  • 418
    yurtdışı fonları sayesinde carry trade (faiz arbitrajı) yöntemiyle; yani yüksek faizlerimiz nedeniyle yabancı fonların dolarlarını getirip türk lirasına çevirmesi; ardından türk lirası olarak faize yatırması sonucunda düşen kurdur. ancak yabancı yatırımcıların yakın gelecekte paralarını dolar iyice düştükten sonra en dipten tekrar dolara çevirmesi ve farklı birimlere gitmesi nedeniyle bizi epey zor duruma sokacak. farkındaysanız türk lirası değer kazanmıyor, dolar düşüyor.

    dolayısıyla kur düşüşüne rağmen hiç bir şeyin ucuzlamamasını buradan anlayabiliriz. öyle ekran kartları, macbooklar, iphone'lar falan da ucuzlamayacak ne yazık ki. :)

    örnek vermek gerekirse; 8 liraya sabitlenen kurda 20 milyar dolar getiren bir yatırımcı bugünün kuruyla parasını geri almak istediğinde 23-24 milyar dolar alıp gidiyor. e bu kendisine verilen 3-4 milyar dolar biz vatandaşın cebinden çıkacak. aldığın süt, ekmek, yumurta, yoğurt vb. en temel ihtiyaçlar bile inanılmaz rakamlara ulaşabilir yakın gelecekte. çünkü hepsini üreten hayvanlara alınan ithal yemler dolar üzerinden alınıyor.

    şükür zor günler geride kaldı, daha zor günler bizi bekliyor.

    dolar/euro üzerinden maaş veren biz kulüplerin de acil daha sağlam önlemler alması gerek.
  • 419
    turk lirasina karsi son 4 ayda deger kaybeden kurdur, 8.50'den 6.90'a geldi, yaklasik yuzde 20'lik bir dusus.
    dolarin 6 farkli para birimine* karsi degerini gosteren dolar endeksi (dxy) ise bu surede yuzde 93'ten yuzde 90'a geldi, bu da yuzde 2.5'luk bir dususe tekabul ediyor.

    turk lirasi son 4 aydir deger kazaniyor. amerikan dolarina karsi da kazaniyor, ingiliz sterlinine karsi da, hint rupisine karsi da deger kazaniyor.

    turk lirasindaki artis yapisal reformlarla desteklenmiyor, 1 kisinin iki dudagi arasindaki lafa bagli olarak degisiyor, merkez bankasi hala guvenilmez derseniz anlarim. ama tl deger kazanmiyor, dolar dusuyor demek biraz ezbere konusmak oluyor.

    umarim tl degerlenmeye devam eder, ama ben sahsi olarak bunu biraz zor goruyorum. ne zaman ki hukuk gerektigi gibi isler, sadakatin yerini liyakat alir, ulkemiz katilimci demokrasiye kavusur; iste o zaman her sey cok guzel olur.
  • 420
    6.7-6.8 arası bir süre dengelenecek, atılacak adımlara göre ya ivmelenecek ya da yön değiştirecektir. yüksek faiz bi noktaya kadar verilebilir bir şey. eğer çin rusya -ki rusya’nın doğal kaynakları olmasa ahım şahım bir ekonomisi yok- değilseniz ülkenize parayı getirmenin yoku demokrasi ve adalet gibi kavramları desteklemekten geçer. ülkemizde maalesef her iki kelimenin de içi boşaldı. kimse parasının bir kişinin iki dudağı arasında olduğu, haksızlığa uğrasa hakkını alabileceğinden emin olmadığı bir ülkeye yatırım yapmaz. araba alacaksınız ve satıcı hiç güven vermiyor diyelim. arabada sıfır hata bile olsa aklınıza türlü şey gelir. türkiye’nin durumunu daha acıklı yapan ise araba “keyfekeder boyalı” trammer kaydı yok tampon ve kaputun rengi uymuyor ayrıca satıcı arabanın sıfır olduğunu iddia ediyor. yer mi ? yemez, yenmiyor. ne arabaya ne satıcıya güven kalmadı.

    demem o ki uzun süreli bir düşüş yaşayacağına inanmadığım kurdur.

    dipnot: yatırım tavsiyesi değildir.
  • 425
    merkez bankasının görevden alınması ile şirazesi kaymıştır.

    asya piyasalarının açılması ile tam belli olacak fakat reuters kotasyonlarda 8,05 ile açıldı. bloomberg'de şu an 8,23 geçiyor.

    kendimizi futbol ile afyon ediyoruz ama yarın türkiye için çok zor bir gün olacak.

    edit: tether alarak kendinizi hedge edebilirsiniz. 1 tether direk 1 usd karşılığı. fiyatı su an 7,58.

    edit2: henüz asya piyasaları açılmadı. asıl fiyatlamaları orda göreceğiz. local bankalarda alış kurları cuma gününün üzerine çıktı. örnek; yapı kredi bankası alış 7,49 satıs 8,41 su an.

    edit3: tether 7,65 oldu.
    edit4: tether 7,70 oldu. vallahi yarın yangın var ya. 8,50 asagısında acmaz gibi piyasa.

    son edit: en erken 02:00 avustralya piyasası var. ondan sonra 03.00 tokyo piyasası. oralarda fiyatlamaları göreceğiz. daha sonra 09:00 türkiye açılacak. 11:00 londra açılışı. 11 son saat gibi. çünkü tl'nin en çok işlem gördüğü piyasa londra. ordaki fiyatlamalar çok önemli. şu an yerli bankalar bile alışları 7,80-7,90 bandında. bundan aşağısını zaten beklemiyorum. 8 üzerini rahat görecek. tcmb'nin illaki döviz satışı olacaktır. ama yeterli rezerv yok. bankalardan swap yolu ile sağlanan dövizler satılacak mecbur. bi nebze düşürür fakat yangını söndürecek yeterli köpük değil. 7,90-8,00 civarı görürsek akşam kapanışta öpüp başımıza koyalım. sonrasını düşünmek istemiyorum. çünkü her şey çok karanlık gibi. allah sonumuzu hayır etsin. ülkem için çok üzülüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın