• 191
    mevcut transfer döneminde takımın maaş bütçesi üzerinden bir şeyler karalamak istiyorum.

    galatasaray'ın 2022-2023 sezon sonu itibariyle yıllık maaş bütçesi yaklaşık 29m € civarındaydı. (kap'a bildirilen resmi veriler olup primler, imza paraları vs dahil değildir.)

    ***sözleşmesi bitmiş oyuncular ve geçen sezon aldığı yıllık ücretler: (anlık kurla toplam 4,25m €)
    -juan mata (1,9m €)
    -bafetimbi gomis (1,75m €)
    -sam adekugbe (~250k € - yarım sezon)
    -emre taşdemir (5m ₺)
    -okan kocuk (3,75m ₺)

    ***kiralık sözleşmesi bitmiş oyuncular ve geçen sezon aldığı yıllık ücretler: (anlık kurla toplam 2,6m €)
    -mauro icardi (750k €)
    -milot rashica (1,5m €)
    -kaan ayhan (9,5m ₺ - yarım sezon)

    ***galatasaray'a dönen kiralık sözleşmesi bitmiş oyuncular ve bu sezon alacağı yıllık ücretler: (anlık kurla toplam 4,7m €)
    -christian luyindama (1m €)
    -mostafa mohamed (1m $)
    -alexandru cicaldau (900k €)
    -olimpiu morutan (630k €)
    -taylan antalyalı (10m ₺)
    -emre kılınç (9m ₺)
    -oğulcan çağlayan (5,25k ₺)
    -alparslan öztürk (5m ₺)

    ***geçen sezonki maaş bütçesi içinde mbaye diagne vs christian luyindama'nın yıllık maaşlarının yarısı (toplamda 1,7m €) kulübümüz tarafından ödenmiştir.
    ***omar elabdellaoui ile olan sözleşme tek taraflı tarafımızca feshedildiği için hesaplara dahil edilmemiştir, süreç devam etmektedir.
    ***patrick van aanholt önümüzdeki sezon psv'ye kiralanmış olup yıllık maaşının tamamı (1,9m €) psv tarafından ödenecektir.

    şimdi biraz transfer politikası ve piyasada ismi çıkan oyuncular üzerinden yorum yapalım:

    -geçen sezon kiralık sözleşmesi biten 3 oyuncu ile devam edileceğini/edilmek istendiğini düşünerek aynen yazıyorum.
    -mauro icardi (5m €) : umarım bizle devam eder diyerekten yıllık 5 m€'ya tamamızdır bence. (maaş bütçesine dahil olmayan sponsor gelirleri vs. de ekstra olarak icardi'ye verilecektir.)
    -milot rashica (1,5m €) : geçen sezonki maaşı ile devam edecektir.
    -kaan ayhan (20m ₺) : zaten zorunlu satın alma maddesi devreye girecek, muhtemelen de tam sezonluk maaşı 20m ₺ olacaktır.

    -okan kocuk'un ayrılışı sonrası net bir yerli yedek kaleci alınacaktır. en çok konuşulan isim günay güvenç. okan kocuk ve emre taşdemir'in bütçede boşalttığı toplam maaş miktarı günay için ayrılabilir.
    -icardi yanına/arkasına alınması planlanan santrafor (dembele vs. , ismi konuşuluyor bayadır.) , orta sahada torreira yanına alınması planlanan merkez orta saha (parades vs. , ismi gündemde) ve gelmesi şart olan yabancı sol bek için geçen sezonki mata, gomis, adekugbe ve diagne-luyindama ikilisinin bütçede boşalttığı toplam maaş miktarı (5,6m € , +0,5m € bütçeden ekstra çıkabilir) bu 3 oyuncu için ayrılabilir.

    ***sonuç olarak icardi, rashica, kaan ayhan, yerli kaleci, sol bek, merkez orta saha, yedek santrafor işini giden oyuncuların bütçede oluşturduğu boşluklarla birlikte ekstra yıllık 5,2m € daha vererek çözdük. (normalde 7,8m € yapıyor ama icardi-rashica-kaan üçlüsünün bütçede boşalttığı 2,6m €'yu da düşünce bu sonuç çıkıyor.)

    ***ekstra bazı tespitler:
    -ayrılması planlanan bazı oyunculardan olan nelsson'un olası satışı sonrası bütçede 1,3m € boşalıyor. buraya ne tarz bir oyuncu bakılacak, bilmiyoruz. nelsson tarzı daha genç bir isim alınırsa bu bütçe bunu karşılar ama de vrij gibi boşta bir oyuncu düşünülürse bir bu kadar daha vermek gerekebilir.
    -ayrılması planlanan bazı oyunculardan olan boey'in olası satışı sonrası bütçede 480k € boşalıyor. burada da ne tarz bir oyuncu alınacağı bütçe artışı için önemli.
    -önümüzdeki sezon 9m ₺'ye oynayacak kerem aktürkoğlu'na çok muhtemel yaklaşık 500k € zam yapılacaktır.
    -galatasaray'a dönen 8 kiralık oyuncuyu hiçbir planlamaya dahil etmedim. belki bir tek mostafa mohamed kalabilir. bence burada hedef bu 8 oyuncudan alabildiğimiz maksimum bonservis gelirini elde edip kalanları da maaşını kiralanan takımın ödeyebileceği bir anlaşma ile kiralamak. çok muhtemel ki luyindama'nın 1m €'sunu verecek takım çıkmayacaktır. fesih olası gibi orada.

    -geçen sezon beklenti altı kalan, tam olarak beklentiyi karşılayamayan bazı oyuncular var. belki bunların kiralanması veya bazılarının daha genç muadilleriyle değiştirilmesi bütçede boşluk oluşturabilir. tabi yerlerine geleceklerin de alacağı yıllık maaşlar önemli.
    -mathias ross (400k €)
    -leo dubois (1,8m €)
    -fredrik midtsjo (975k €)
    -yusuf demir (750k €)

    son durumu hesaplarsak; geçen sezonun bütçesi (29m €) + yapılan transferler sonucu oluşacak bütçe (5,2m €) + kerem'in olası maaş zammı (0,5m €) + luyindama'nın fesih işlemi (1m €) + geçen seneye göre maaşları artan oyuncuların maaş zammı toplamı (2,2m €) : ---37,9m €---

    muhtemelen ekstra 1-2 oyuncu transferi ile birlikte bu bütçe 40m €'yu bulacaktır. bütçe geçen seneye göre 10m € artmış olacak ama bu sezon ucl dahil 3 kulvarda mücadele edecek takımımızın rekabeti için bu kaçınılmazdır.
  • 414
    galatasaray için beklenildiği gibi gayet sakin geçen transfer dönemi. 37 yaşında dzeko ve 34 yaşında tadic'e böbrekleri verip getirseydik muhtemelen şimdiye transferi kapatır sezonu da elimizle verirdik. arabistan'da akan para ile mücadele eden galatasaray'ın 30 yaşında icardi ve a veya a+ ortasahalar ile anlaşmaya çalışması sebebiyle böyle olacağı baştan belliydi zaten. buna galatasaray taraftarının da hazır olması en baştan söylendi. icardi kardeşimin değerli eşi wanda yengemizin hastalık şüphesi yüzünden iş sekteye uğramasa son hazırlık maçında icardi'nin attığı golün başlığında entry yazıyorduk şu anda.
    (bkz: sadece galatasarayın başına gelebilecek aksilikler)
  • 252
    bence transfer için iki şey bekleniyor. sponsorluk ve futbolcu satışı. bu ikisi yada ikisinden biri olması durumunda transferde imzalar atılmaya başlanacaktır. ancak bu bekleme aşaması sadece para kısmı için. görüşmeler tüm hızıyla devam ediyor zannımca. hem tok alıcı hem tok satıcıyı oynamaya çalışıyoruz bence.
    biraz sabır gerekiyor taraftarımızdan. sosyal medya da orada şurada isimler ortaya atılıyor. taraftar hemen gaza gelip beklemeye başlıyor. oyuncu gelmeyince bu sefer de yönetime kızıyor. bu tarz taraftarlar benim nazarımda ergen taraftarlardır. o isimleri ortaya atanların etkileşim için atmadıklarını nereden biliyorsunuz? ya da taraftarla yönetimin arasını bozmak isteyen ş…sizlerin bir oyunu olmadığını?
  • 745
    öyle böyle bunalmadım. yani şöyle 48 saat uyusam uyandığında kim gitmiş kim gelmiş görsem fena rahatlarım. sezona kadroyu koruyacağız diye başladık kadro allak bullak oldu yine. en başından tekrar oyun oturt kadronun ritim tutmasını bekle ölme eşşeğim ölme.

    yani şu işi neden beceremiyoruz anlamadım. sezona sol bek, icardi’nin yedeği, orta saha ve on numara ile başladık geldiğimiz duruma bak. rekorları alt üst ederek şampiyon olan takımın bu kadar çok değişim yaşaması akıl alır gibi değil. olaya direkt 11 gözü ile de bakmayın. 2022-2023 sezonunda galatasaray takımı bir bütün halinde şampiyon oldu. okan kocuk’tan emre taşdemir’ine kadar herkes çok kritik katkılar verdi. berkan dediğimiz adam iki fener maçında orta sahayı sürklase etti, yunus trabzon maçı aldı bize, emin bayram abdülkerim olmadığı 2 maç çok kritik deplasmanlardan çıkardı, midtsjö antalya ve adana maçlarını aldı. zaniolo, rashica, oliveira, mertens’i saymıyorum bile. hepsine çöp çekildi. nelsson, dubois, kaan, barış hepsi çok sağlam katkılar verdi. alayına da laf edildi. bu takım icardi, torreira, boey’dan ibaret değil. bir bütün halinde şampiyon olundu.

    özellikle 60 maça çıkacağımız sezon bu kadar değişim mantıklı değil. en başından sistemi tekrardan oturtmaya çalışacağız ve yine kesin tutacağının garantisi yok. bir an önce bitse de şu dönem rahatlasak artık ya. hakikaten şu halde olmamız çok şaşırtıcı. şampiyon olmuşuz, gruplara kalmışız, derbi galibiyeti ile sezonu açmışız ama şu karışıklığa bak…
  • 725
    takıma artık tempolu, fizik kalitesi yüksek, git-gelli maçlarda sinmeyecek profilleri eklememiz gereken transfer dönemi. şimdiye kadar alınan oyuncular fiziksel anlamda defosu olan profiller oldu.

    kerem demirbay; temposu zayıf, ligde fark yaratır ancak cl’de maç temposunu kaldırmakta zorlanır.

    angelino; yine fiziksel olarak zayıf bir oyuncu.

    cedric bakambu; şu ana kadar kısa sürede istenilen performansı veremedi. eski dinamizmi yok. umarım daha iyiye gider.

    hakim ziyech; hiçbir zaman fiziksel caydırıcılığı olmadı. teknik kalite ve oyun aklıyla sivrilen bir oyuncu.

    wilfried zaha; transferler arasında fiziksel anlamda en iyi oyuncumuz. yaşadığı sakatlıktan dolayı henüz faydalanamadık ve kısa sürede hazır olmayacak gibi gözüküyor.

    halil dervişoğlu; fizyolojik yapısı gereği hiçbir zaman caydırıcılığı olmayacak bir oyuncu.

    geçen sezona ek olarak cl oynayacakken bu kadar temposuz oyuncu grubuna gitmek planlamanın ne kadar sağlıksız yapıldığının bir göstergesi. molde takımına bile tempo olarak karşılık veremedik. 25 maç yapmışlar ama biz de 6 eleme 2 lig maçı oynadık şu ana kadar. bu kadar ezilmemeliydik.

    en azından gelecek 2 veya 3 oyuncunun en önemli kıstası dinamizm olmalı. yoksa hiç ummadığımız derecede tatsız bir avrupa serüvenimiz olacak. hâlâ kamp görmemiş 37’lik ramos’u falan isteyenleri görünce insan dumura uğruyor. takımın net olarak hazır ve dinamik oyuncu ihtiyacı var. orta sahaya da stoper bölgesine de.
  • 447
    mistik bir dönem olarak devam ediyor bizim adımıza.

    paredes ile başladık. 2 ay “geldi, geliyor, psg de paredes de tamam” dendi. şimdi mevzunun tamamen kapandığı söyleniyor.

    rashica çocuk oyuncağı gibi bir muamele yapıldı. arada artık küsüratlar kaldı, havası estirildi. şimdi norwich çok para istiyor mevzu zora girdi, çekiliyor.

    nelsson’a 22 m verildi, ha gitti ha gidiyor yazıldı. ayrılığa hazırlandık. şimdi bu konuyla ilgili kolpa haber bile yok. adam bizimle kaldı.

    beşiktaş halil’in uçak biletini almıştı. her şey tamamdı. bir uyandık halil’i galatasaray açıkladı.

    icardi arabistan yolcusuydu. milyonlar havada uçuşuyordu. herkes o kara haberi beklemeye başladı. sonra bir anda bize yazılmaya başlandı. romano müjdeyi verdi havaya uçtuk. her şey tamamdı. geçen cuma kap gelecekti, gelmedi. uçak inecekti inmedi. romano’nun haberinden bu yana dahi yaklaşık 2 hafta geçti bir gelişme yok. wanda’nın tahlillerini bekliyoruz 10 gündür.

    kerem demirbay 10 gündür bize geliyor. maliyetleri şusu busu her şeyi tamam. her gün kerem bizde. ortada hiçbir şey yok.

    yine de bunlar bir şey değil. en acayip olanı sanırım bakambu oldu. adam bize de değil, 1 haftadır her gün istanbul’a geliyor sözde muhabirlere göre. her akşam istanbul’a iniyor herif, saat bile veriyorlar. en son dün uçağı kalkacaktı, arıza yaptı. koca evrendeki tek uçak o olduğu için sanırım onu bekliyoruz zira uçak bir arıza yaptı, 24 saat geçti herifle ilgili bir bilgi yok. kayıp malezya uçağına döndü.

    allah hepimize sabır versin.
  • 932
    kamuoyunda plansız yönetildiği ve okan buruk’un etkisinin çok düşük olduğu kanısının yaygın olduğu transfer dönemi. aynı fikirde değilim.

    aslında 4-4-2’ye yakın bir oynuyor okan buruk galatasaray’ı. 2022-2023 sezonunun ilk maçından itibaren bu konuda netti okan hoca. icardi henüz takıma katılmamış, seferovic hayal kırıklığı yaratmış, gomis ilk 11 çıktığında verimsiz olurken dahi forvet arkasında mertens oynadı. merkezde bir hedef forvet, arkasında, yanında bir gezici forvet kullanma planınından başka bir seçenek hiç düşünülmedi.

    2011-2012 galatasaray’ına dönelim burdan. hepimizi mest eden bir 4-4-2 vardı orda da. 4-4-2’nin en büyük riski, 3’lü orta sahalara karşı merkezi kaybetmek. fatih terim galatasaray’ının kanatlarında engin baytar ve emre çolak vardı. yani merkeze yaklaşma eğilimleri daha fazla olan oyuncular. selçuk inan, melo, engin baytar, emre çolak dörtlüsünün olağanüstü çabasına elmander’de eklenince bırakın merkezde dezavantaj yaşamayı, burada rakibi boğuyordu galatasaray. ancak bir sorun vardı. baskı kuran, topu ayağında tutabilen galatasaray net pozisyon üretme ve bitirme açısından sorunlar yaşıyordu. gelen şampiyonluğun hemen ardından burak yılmaz’la ön tarafta bitiricilik, nordin amrabat ile orta sahada adam eksiltme ve oyunu genişletme ile aslında yine kalite temelli bir gelişim hedeflendi. zaten devamında sneijder ve drogba ile biraz daha kalite eklemesi yaparken ne 4-3-3 ne 4-4-2 oynayabilen bir takıma evrildik. burda bir plansızlık ya da uyumsuzluktan söz edebiliriz örneğin.

    geçen seneye geri dönelim. 2022-2023 okan buruk’unun 4-4-2’sinin 2011-2012 fatih terim 4-4-2 ikisinden temel farkı kanat oyuncuları idi. sezon başında kerem aktürkoğlu ve yunus akgün gibi net kanat oyuncuları vardı elimizde. bu ikiliden kerem biraz daha skora yakın, yunus ise daha hazırlayıcı ve bekine alan açan profildeydi. zaten sacha boey’in henüz hesapta olmadığı dönemde dubois transferi bunu doğruluyor. yani oyun kurulumunda sağ tarafı ağırlıklı istasyon olarak gören, gezici forvet mertens ve solda kerem ile skorunu yukarı çeken bir galatasaray. buraya kadar forvette ilk plan seferovic. aslında elmander’e yakın bir profil. ön alan baskısında artı yazar, skordan çok hazırlamasıyla ön plana çıkar. orta alanda da melo agresifliği beklenen bir torreira, selçuk inan inceliği beklenen bir sergio oliveira.

    ancak transfer döneminin sonuna doğru plan değişti. kerem, yunus ve seferovic kendisine çizilen rolü karşılayamayacağına dair güçlü şüpheler uyandırdı. çıkan haberlere göre mertens’te tam bu dönemde plana inanmadığını okan hocaya iletmişti. bu arada icardi fırsatı çıktı karşımıza. bu tüm planın değişmesi anlamına geliyordu. çünkü en uçta pozitif bir presçi yerine en iyi ihtimalle nötr bir presçi ile oynamak durumundaydık. yani sadece pozisyon alan ama agresiflik göstermeyen. hatta o dönem bildiğimiz icardi profilinin herhangi bir prese katılması dahi şüpheliydi. bunun üzerine iki hamle daha yaptık. milot rashica ve yusuf demir. ön hatta şiddetli presi yaptırmak için yeni bir cephe demekti milot rashica. yusuf demir’de, muhtemelen forvet arkasına henüz ikna olmayan mertens’in yerine daha dinamik, genç, motive ve öğrenmeye açık görülen bir alternatifti. hatta kadroya katılan diğer bir isim juan manuel mata idi. hemen öncesinde james rodriguez ismiyle ilgilenmiştik. burda da hem mertens’in rolü kabul etmeme ihtimaline karşın tecrübeli bir ikame ekleme hem de rashica hamlesinden istenilen sonuç alınamazsa 4-3-3 oynamaya da imkan sağlamaktı diye düşünüyorum.

    2022-2023 sezonu galatasaray’ının fragmanını izleten karşılaşma 23 ekim 2022 galatasaray alanyaspor maçı
    olmuştu. şiddetli ön alan presi, direkt oyunla hızlı sonuçlandırılan ataklar. prese ikna olmuş görünen icardi ve hem prese hem rolüne odaklanmış bir mertens. zaman zaman orta sahalaşan hatta beke kadar geri dönen rashica, piyangodan çıkan sacha boey atletizmini, hızlı hücum karşılarken, sağ beke hapsetmeden merkeze yaklaştıran bir galatasaray. bu maçı hakemin skandal performansı nedeniyle kazanamadık. ancak plan işledi. tabi o maçta alanyaspor teknik direktörü olan francesco farioli’nin obsesif pas oyununun da ekmeğimize yağ sürdüğünü söylemek gerekli. belki direkt oyunda daha etkili başka bir rakip, oturmamış pres oyunumuzu derdest edebilirdi. bu durumda hem tecrübeli oyuncular hem medya gözünde okan buruk başarısız görülüp gönderilebilirdi. alanyaspor maçı hem aldığımız riskleri gizleyerek icardi ve mertens’i planı uygulama çabasına devam etmeye ikna etti hem de yaşanan hakem skandalı takım kimliğimizin oluşmasını hızlandırdı. devam eden süreçte kazandıkça özgüven kazanan ve kenetlenen takım 2022 dünya kupası arasına kadar ligi domine etti. burda icardi ve mertens’in kucaklayıcı, alçak gönüllü ve profesyonel çabasına da tekrar parantez açalım. planın anahtarı ellerindeydi ve düşürmediler. ligde bize yetecek tempoyu verdiler. üstüne de bolca kalite sundular. şanslı olduğumuz anlar da oldu şüphesiz bu süreçte. ancak bu kadar kısa sürede bu kadar fazla değişkenin olduğu bir kurguda şansın yanınızda olmasını beklemekten başka çareniz de yok.

    devre arasına geldiğimizde iki transfer yaptık aslında. kaan ayhan ve zaniolo. kaan ayhan, yerli ve joker bir profil olarak elimizi güçlendirecekti. ana planı değiştirecek bir ekleme değildi. zaniolo ise tamamen fırsat transferiydi. ödeme şartları nedeniyle kredi çekmiş olduk. 2023-2024 transfer sezonu için de bütçe sağlamış olduk. saha içinde de hem camiayı ve taraftarı hem de rakipleri şampiyon olacağımıza inandırdık. ancak yukarda temel hatları çizilen okan buruk planını güçlendirecek bir ekleme değildi. hatta kendisini sağ kanada monte etmek bütün planı bozabilirdi. ancak okan hoca’nın pragmatist yönü burda ortaya çıktı. ana planı bozmadı. zaniolo’yu da üzmeden zaman zaman kullandı. kendisinin oynadığı maçlarda yaşadığımız kopuklukları da hatırlarsınız zaten. zaniolo’da hiç problem çıkarmadı. bence o da sezon sonu ne olacağını biliyordu. kısacası herkes profesyonel gibi davrandı ve sezonu sağ salim tamamladık. bunun dışında, kötü performans gösteren aanholt, rashica’nın da ana plana dahil olmasıyla yabancı sınırına takılıp gitti. adekugbe ise 6 şubat depremi nedeniyle olağanüstü bir gelişmeydi ve kadroya dahil edildi.

    buraya kadar toparlayacak olursak, okan buruk’un 2022-2023 galatasaray planı yüksek hatta pres oyununu isteyen, hücumda ise direkt oynamak isteyen ve merkezdense kanatlar üzerinden hücumu kuran bir 4-4-2 türevi. fatih hocanın, 2011-2012’de merkezden delmek isteyen ve sete oturmayı daha çok tercih eden 4–4-2’sinden temel farklılığı da buydu.

    2023-2024 transfer sezonuna geldiğimizde hedef belliydi aslında. oturan oyunu korumak ve üzerine kalite enjekte edebilmek.

    oturan oyunu korumak için kadronun omurgasını korumalıydık. bunun için de icardi transferi öncelikliydi. sacha boey ve lucas torreira planın omurgasıydı. ancak çetrefilli olan kısım ana planı bozmadan kaliteyi nasıl enjekte edecektik. bir önceki sene icardi ve mertens’te olduğu gibi kaliteli oyuncuları yüksek eforlu oyuna ikna etmek her zaman bir risk. hem de bizim gibi yüksek bonservis ödeyemeyecek ve beş büyük ligden olmayan bir takım için daha büyük risk.

    önümüzde ilk sınav şampiyonlar ligi ön elemesiydi. burada okan buruk ve erden timur koruduğumuz kadroya güvendi ilk 2 tur için. son turu da gelecek bir iki eklemeyle zor da olsa çözmeliydik. zorlandık ama başardık.

    kalite eklemesi deyince ilk akla gelen ön taraf tabi. icardi dışında kalan üçlümüz kerem, mertens ve rashica’ya gelelim. bu üçlünün tamamı çeşitli sebeplerle şampiyonlar ligi seviyesi için büyük soru işaretiydi. geliştirilmeliydi. geliştirmeseydik ne olurdu? uefa mücadelesi verir ya da eve dönerdik. ama şampiyonlar liginde hayallerimiz dünyadan büyüktü.

    dybala ve firmino ile ilgilendiğimiz açığa çıktı zaten. görünen o ki ilk hedef efor olarak elinden geleni yapsa da yaşı nedeniyle skora etki anlamında kısıtlı kalan mertens’in yerine tartışmasız ve 28-32 yaş arası bir ekleme yapmaktı. buradan sonuç alamadık. hemen arkasından martin baturina, sebastian szymanski gibi profiller düştü piyasaya. yani genç, pres gücü yüksek ya da bu rolü kabul edecek, oyun hızımızı arttıracak, fundamentali iyi ve çift haneli gol-asist beklentisini karşılayabilecek bir forvet arkası. muhtemelen plan zaniolo’yu hızlı şekilde elden çıkarmak ve gelen parayı forvet arkasına harcamaktı. çünkü gelmeden harcayamazdık. zaniolo için beklediğimiz teklifi alamadık. görünen o ki kaliteyi arttırma planı kanatlara kayıyordu mecburen. zaha fırsatı geldi ve kalite beklentisine hizmet eden ilk hamle de gelmiş oldu. kerem ne olacaktı? ona bakılacaktı. çünkü seçme şansımız azalmıştı o yüzden de zaha’yı kaçırmadık. bonservissiz gitmek zorundaydık. rashica’yı da istiyordu hoca. ama hem norwich yüksekten uçuyordu hem de bonservis ödemek için şampiyonlar ligi vizesini beklemek zorundaydık. bu arada rakamı aşağı çekerken transfer piyasasını gözlemlemek için de zaman kazanacaktık. rashica’nın bizi çok istemesine de güvenmek zorundaydık. bu arada tete çıktı karşımıza. burada da iki yönlü bir satranç görüyorum. hem fenerbahçe’nin planlarını bozarak kaosa itmek hem de rashica bonservisi pazarlığında elimizi güçlendirmek. tete’ye de ya bir rol bulur ya da sağa sola kiralayabilirdik. rashica’yı istiyorduk kesinlikle. çünkü bir önceki sene ortaya konan oyunun sigortasıydı o. sonuçta şampiyonlar ligine gidemeyebilir ya da grupta erken havlu atabilirdik. lig halen çok önemli ve rashica’da kadroda olduğunda bir önceki senenin ana planından kayıp yaşamamış oluyorduk. ama muhtemelen tete transferi rashica’nın duruşunu değiştirdi ve hazır piyasa yakalamışken maddi şartları da düşünüp beşiktaş’ı tercih etti. biz de hızlıca, ortada kalan ziyech’e gittik. büyük kaliteydi ama zaha’ya göre çok daha büyük riskti. şartları da lokum gibi olunca ana planda tete’ye olan beklentiyi de yükselterek kadromuza kattık ziyech’i. zaniolo konusunda da zamanın daraldığını fark ettik ve opsiyonlu kiralamayla yolladık. kendisini alırken 5 yıllık ödeme planı ve 15 milyon euro bonservisi düşünüldüğünde, bizde kaldığı ve aston villa’da oynayacağı 1,5 yıl için ödeyeceğimiz 5 milyon euro’yu aldık ve diğer yıllara sonra bakarız dedik. böylece forvet arkası transferi rafa kalkmak zorundaydı. hem bonservis beklentimizin gerçekleşmemesi nedeniyle hem de öyle ya da böyle ziyech’le birlikte yeterli kalite enjeksiyonu yapılmıştı ve kendilerine güvenmek zorundaydık. burada okan hoca , skor tabelası yapma ve icardi’yle olan uyumu nedeniyle muhtemelen kerem’i de tekrar ana omurganın parçası olarak gördü. yeni rolü gezici forvet idi. böylece yabancı sınırı yönünden de elimiz güçlenecekti. bu hücum hattı yüksek hatta prese ikna edilebilirdi. ancak rashica’nın hatta mertens’in olmadığı ana planda geriye koşmaya çalıştıkça defolarımız artacaktı. çünkü bu ön hattan kimseye 60 metre git gel yap diyemezsiniz. hadi dediniz ve yaptılar diyelim. o zaman da bütün riski almanıza neden olan kaliteyi isteyemezsiniz. yapılacak olan belliydi. takım boyunu daha da kısaltmak. yani daha da önde oynamak. bunu işler kılmak için de orta saha ve savunma hattı için yapılması gerekenler vardı.

    merkez orta sahaya gelelim. torreira buranın omurgasıydı. ancak yanında oliveira hiç güven vermiyordu. hem zaman zaman konsantrasyon kaybı yaşıyor hem de fiziksel olarak ani düşüşler gösteriyordu. şampiyonlar ligi maratonu da düşünüldüğünde bu kabul edilemezdi. üstelik artık ön hattan gelen destekte azalacağı için yükü artacaktı bu mevkiinin. hem de takımın tabiri caizse oyun aklını belirleyecek pozisyon burasıydı. leandro paredes güvenli limandı. düşük bonservis ve her şeyden yeteri kadar vaat eden bir profil. ancak paredes, muhtemelen yukarıda değindiğim dybala, firmino’lu planın parçasıydı. o da bize çok istekli olmayınca işimize geldi belki de. duruma bakacaktık biz de o da. erden timur’da a spor canlı yayınında buna benzer bir ifade kullandı zaten. bu nedenle burada bir nevi kumar oynamalıydık. paramızın önemli kısmını buraya gömecektik. torreira ile beraber güvenli limanımız olacaktı merkez orta saha. merkez orta sahası çok iyi olan takımlar kolay kolay kırılmaz çünkü. hem set oyununda hem de pres oyununda ön tarafta oluşan yeni tablonun getirdiği riskleri de anca böyle minimize edilirdik. plan güzeldi de para nerde? şampiyonlar ligine katılmalıydık. bu zaten transferin son haftası belli olacaktı. ryan gravenberch, sofyan amrabat yok efendim khephren thuram gibi mucizeye yakın transferleri zaten erkenden yapmamız mümkün değildi. temasta olacaktık. erden timur almaya hazırmışız gibi pazarlıkları ve oyuncuları ikna çabalarını sürdürecekti. transfer döneminin son günü büyük takımlara transferleri gerçekleşmezse akla gelen ilk liman olmak istiyorduk. paramız da gelmiş olacaktı böylece. nelsson için de taraftarın hayal ettiği teklifler alınamıyordu. 12-15 milyon euro vardı masada. direkt bu rakamlara bir satış tepki çekecekti rashica olayı üstüne. eğer büyüleyici orta saha gelirken nelsson satılırsa tepkilerden de kurtulmuş olacaktık. zaten yeni planda savunma geçen seneden de önde kurulmalıydı. nelsson’un da bu planda yeri yoktu. şampiyonlar ligine gittik ama kumar tutmadı. ikna edemedik yıldızları. hayal ettiğimiz şartlar oluşmadı. son dakika vecino geldi gündeme. en azından okan hoca’nın ana planı için temel gereklilikleri sağlıyordu. (bkz: #3780444) ama hem sarri hem taraftar dur dedi buna da. eğer olağanüstü taraftar tepkisi gelmeseydi vecino’ya kesin şekilde gitmek istiyorum dedirtebilirdi erden timur. sarri’de çaresiz kalırdı. üç yıllık kontat önerdik diye akılda kaldı bu arada. 2+1 önermiştik. muhtemelen seneye oliveira’dan çıkıp kendisini rotasyona çekecektik. yine yüksek profil bir orta saha için çaba sarf edecektik önümüzdeki yılda. bonservisi 2,5 milyon euro idi. e bu seviyede çerez parası bu. teknik direktörünün de sen bana lazımsın dediği tecrübeli topçuyu neden bedavaya versin adamlar. kerem demirbay’dan ise yüksek beklenti olduğunu düşünmüyorum. lig için yeterli bir yerli eklemesiydi o kadar. ndombele’nin ise işlerin kötü gitmesi halinde ön tarafın yükünü çekmek için muhtemel bir 4-3-3’e dönüş alternatifi olarak denendiğini düşünüyorum. ndombele ile denenebilecek hiçbir formasyon olmadığını sonradan öğrendik tabi.

    savunma hattında başından beri nelsson’un plan dışı olduğunu düşünüyorum. tabi satış pazarlıklarında elimizi güçlü tutmak için bunu belli edemezdik. yerine de davinson ismi çok belliydi aslında. hem harcama sınırlarımızın artması hem kendisini ikna etmemiz zaman aldı. zaten erkenden kampa gelseydi nelsson pazarlıklarında da elimiz zayıflayacaktı. orta saha transferi olmayınca nelsson’u satmadık. çünkü olağanüstü bir tepki gelecekti bu paraya satılır mı diye. transfer sezonun sonunda işler zaten kötü gitmişti. birde 11-12 milyona satılan bir nelsson demek bizim için sezona kaosla başlamak demekti adeta. onun yerine emin bayram opsiyonlu olarak gitti. aslında nelsson’u bir sezon geç satmanın maliyeti emin bayram olacak muhtemelen. sol bek noktasına da değinelim. çok sıkıntılı bir mevki burası dünya futbolunda. yetenekli sol ayaklar alt yapılarda çok değerli. zaten solak topçu sayısı az. birde yetenekli olunca ön tarafta farklı pozisyonlara yönlendiriliyor. elit takımların sol beklerine bakalım. genel kadro kalitelerine göre hep eh işte oyuncular. ya ciddi savunma zaafları ya da yetenek eksikleri var. liverpool, city, real madrid, arsenal hepsinde durum böyle. bu durumda olan bir pozisyon için guardiola tedrisatından geçmiş, leipzig disiplininde oynamış, hollanda’da şov yapmış bir adam var. opsiyonlu alabiliyorsun. oyuncu da sana gelmeye çok istekli. diğer bekte sacha boey var. planına uydurabileceğin formüller de var. (bkz: jose angel esmoris tasende angelino/#3789468) burdan bakınca mantıksız değildi.

    sonuç olarak, yukarıda yazdığım içeriğin tamamı kendini düşüncem. sürece dahil olan kimse bana anlatmadı yani.
    ben yaşanan süreci böyle okudum. burada bir plansız hareket olduğunu düşünmüyorum. plansızlık başka, sonuca tam olarak ulaşamayan plan başka. ben bir hamlenin başka bir hamleyi tetiklediği, farklı değişkinlere bağlı bir plan görüyorum burda. duruma göre sürekli esneyen ama ana fikrini koruyan bir plan. okan buruk ve erden timur’un sanılanın aksine olağanüstü bir iş birliği içinde çalıştığını da düşünüyorum. her ikisi varken galatasaray’ın emin ellerde olduğuna inancım da tam. bu sefer tutmadı ama bütün ilk planların tuttuğu günü de göreceğiz. yolları, bahtları açık olsun ikisinin de. elbet bir gün şampiyonlar ligi kupası inecek istanbul’a.
  • 530
    son hamlelerimizde raydan çıkmamamız gerekiyor. ses getirecek değil bizi hedefe götürecek isimlere ihtiyacımız var. ismi geçen orta saha adaylarının her biri farklı profilde oyun sergiliyor. biz hangi oyun planını amaçlıyoruz kafam karıştı. hiçbirinin kariyerine, bireysel yeteneğine tek kelime etmiyorum ama biz oyun planımıza uygun bir transfer yapmalıyız.
  • 463
    sanki para basiyormusuz gibi transferlerin haziran’da bitmesinin hayalini kuruyoruz. arkadaslar yoneticiler bilmiyor mu paredes’e yillik 5 milyon euro verip getirmesini, x futbolcusuna 15 milyon nakit verip satin almasini. sanki turkiye ligi her kaliteli oyuncunun oynamak icin can attigi muthis bir lig, biz de parayi koyacak yer bulamiyormusuz gibi polyannacilik yapmayi birakip gercekleri gormek lazim. en uygun maliyetli, takimin yapisini bozmayan transferler agustos-eylul ayinda yapiliyor, hep boyle oldu ve ulkemizin her yerinden dogalgaz,petrol,altin fiskirmadigi surece sonlarda tercih edilen ulke ve takimlar olacagiz.
  • 746
    çekmek, girmek, çıkmak, alıp kaçmak, indirmek gibi saçma sapan terimlerin kullanıldığı, twitter ve sosyal medya duyumcularıyla suyu çıkmış, gerçek hayatta fifada kart açar gibi kadro kuralım çabasında ergenlerin yangınıyla daha gitmemiş oyuncuların gitmiş, gelmemiş oyuncuların gelmiş gibi konuşulduğu, şampiyon kadronun kıymetli adamlarının çöp ilan edildiği, oturmuş takımın çorbaya çevrildiği lanet bir transfer dönemi. bitse de kurtulsak.
  • 572
    bu transfer dönemi 15 eylül 2023'te bitecek. bu avrupa'dan ortalama 2 hafta daha fazla süre demek. son birkaç yıldır yani pandemiden beri böyle. açıkçası türkiye ligi transferde bunun ekmeğini hep yedi. kadroda düşünülmeyen ama başka bir transfer penceresi de kalmayan büyük futbolcular bile bu sayede türkiye'ye getirildi. en bariz örneği de icardi ve zaniolo zaten. ama 23-24 sezonunda şampiyonlar ligi olduğundan ve onun kadro kayıtları eylül başında bittiğinden bu sefer akşam pazarına kalamayacağız. bu sefer fırsat transferi yok maalesef. 22-23 sezonu transfer dönemleri ile 23-24 sezonu transfer dönemleri arasında bu yüzden temel bir yaklaşım farkımız olmak zorundaydı. ve bu dezavantajlı bir durumdu. buna rağmen transferde büyük iş başarıldı diye düşünüyorum.
  • 880
    transfer ya takımı yukarı çekmek için ya da ayrılan oyuncunun yerini doldurmak için yapılır. bu sezon aldığımız oyunculara bakalım.

    davinson sanchez
    tete
    ziyech
    demirbay
    ndombele
    angelino
    bakambu
    halil
    zaha
    günay güvenç
    zaha
    siraçhan
    eyüp aydın

    13 tane transfer yapıp ilk 11’e yerleştirebildiğimiz ya da direk verim alabildiğimiz tek oyuncu davinson sanchez.
    o da nellson varken.

    bu kadar çok iyi iş yapmış gibi görünüpte, bu kadar kötü bir transfer dönemi en son seri, lemina, nzonzi’nin alındığı sezon yaşanmıştı sanırım.

    bırak takımı geliştirmeyi gerilettik resmen.

    fatih hoca’nın bir lafı vardı. transferlerin ismi iyi ama cismi nasıl olacak bakacağız gibi birşeydi sanırım.

    ndombele alınmayıp berkan kadroda kalsa en azından sonradan oyuna girip katkı sağlardı.

    ziyech ve tete yerine zaniolo ve yunus kalsa daha fazla katkı alacağımız kesindi.

    angelino alınmayıp dubois kalsa bugün solbekte daha fazla güven vereceği kesindi.

    kerem demirbay’ın yapıpta midstjo’nun yapamayacağı birşeyi henüz göremedik.

    ıcardi’nin arkasında bekleyen net bir santraforumuz yok.

    çok abartılan zaha yerine rashica bile alınsa zaha’dan şu ana kadar daha fazla katkı sağlayacağı kesin.

    mertens’in bu sene olmayacağı belliyken yerinin doldurulması.

    çokta birşey yapmaya gerek yoktu. mevcut kadro korunup. bir yaratıcı orta saha, bir box to box orta saha, birde ıcardi’nin arkasına sağlam bir yedek alınsa sanırım şu an çok daha iyi durumda olurduk.

    ama eleştirsek suçlu oluruz şimdi. çok ama çok kötü bir transfer sezonu. çok ama çok kötü bir kadro mühendisliği izliyoruz. en azından şu ana kadar. ziyech ndombele ve zaha kendine gelmezse muhtemelen bu transfer sezonu ile kendi kendimizin ayağına sıkmış olacağız.
  • 439
    kadrodaki eksiklerin giderilmemesinden ziyade, fenerbahçe galibiyetinden sonra yönetim kademesinde başlayan "biz, bizden öncekilerin yaptığı hataları yapmayacağız. biz onlara benzemeyiz" minvalindeki açıklamaların karşılık bulmaması sebebiyle insanların homurdanmaya başladığı bir dönem geçiriyoruz aslında.

    dursun özbek, metin öztürk, dikran gülmezgil, ayhan akman, hatta erden timur. yaklaşık bir buçuk ay önce çok fazla külhanbeyi sözler kullandılar ve beklenti yarattılar. ortada güvenilmesi, itibar edilmesi gereken bir plan olduğu izlenimini verdiler. bir plan dahilinde yapılabilen tek transfer ise sol bek angelino. kendisini kampa getirebilmek yaklaşık bir ay sürdü; bu çok fazla bir süre. kaan ayhan şarta bağlı satın alma opsiyonu maddesi aktifleşmiş ve bonservisini almaktan başka çaremizin olmadığı bir isimdi. biz kaan'ın bonservisini aldık, transfer etmedik. beni de kimse halil dervişoğlu'nun transfer planlamasında yer aldığı, mayıs-haziran aylarında listede olduğu düşüncesine inandıramaz. okan hoca austria wien maçından sonra "barış'a bir şey olacak diye bir yandan da korkuyoruz" dedi, üstüne de beşiktaş halil konusu üzerinden çok fazla hırladı; biz de reaksiyon gösterdik ve 24 saat içerisinde transferi yaptık. halil, okan buruk'un veya galatasaray'da transferle ilgilenen profesyonellerin belirli bir plan-program çerçevesinde yürüttüğü bir transfer değildir, beşiktaş'a karşı gösterilen bir tepkiden ibarettir aslında.

    planlama konusuna geri dönmek gerekirse, plan aslında şu: bekle ve gör. bunu okan buruk da defalarca dile getirdi röportajlarında. avrupa'nın beş büyük liginde yer alan üst düzey kulüplerin ıskartaya çıkartacağı futbolcuları beklemekteyiz. bu gözden çıkartılma süreci de genelde ağustos ayının ikinci yarısında başlar. önümüze ne çıkarsa artık, bakacağız. bu süre zarfında oyalanmamız için elimizde olan ve gerçekten de yavaş ilerleyen bir süreci barındıran "mauro icardi oyuncağımız" var. bir buçuk aydır beklemekteyiz bu transferi ve bir bir buçuk ay daha beklenilmesi gerektiği açıklansa, büyük bir çoğunluk "bekleyelim" der. yönetim de bunu bildiği için çok rahat. ayrıca yaklaşık bir aydır dillendirilen "arapların yaptığı hamleler transfer piyasasını mahvetti" söylemini başından beri gerçekçi bulmuyor, sadece bir oyalama taktiği olarak görüyorum. farklı bir yazar çok güzel ifade etmiş; orta sahaya kante'yi, forvete benzema'yı mı düşünüyorduk ki arap iş adamlarının yaptığı atılım transfer politikamıza zarar verdi? ilgilendiğimiz isimler üç aşağı beş yukarı iki aydır belli; bu isimlerden herhangi bir tanesi ile arap transfer borsası arasında en ufak bir bağ, en ufak bir etkileşim göremiyorum.

    cedric bakambu ve kerem demirbay hakkındaki görüşlerimi ifade ederek bitireyim. transferlerinin gerçekleşmesini istediğim oyuncular bunlar. ama bu isimler de aslında ortada üzerinde ciddi çalışılmış bir liste olmadığının göstergesi. tff, türk pasaportu taşıyan futbolcular hakkında özel bir karar verdi ve kerem bu karar akabinde transfer gündemimize dahil oldu. bakambu üç hafta önce yapmış olduğu transfer tercihinden ötürü pişman oldu, bir arayışa girdi, bununla birlikte gündemimizin bir parçası oldu. belirli bir aşamaya getirilmiş bu transferler bile "bekle ve gör" politikamızın birer kanıtı. bekliyoruz, süreçleri takip ediyoruz, oluşan fırsatlara göre de aksiyon alıyoruz. bu benim mantıklı bulduğum bir anlayış asla değil ama benim mantıklı bulup bulmamamdan çok daha önemli ve kritik olan; bize söylenenin, anlatılanın iki ay önce bu olmamasıdır. bakambu gibi, kerem gibi transfer döneminin kapandığı günün sabahında gündemimize gelseler akşam saatlerine kadar transferlerini bitirmemizi bekleyeceğimiz futbolcuların finalize edilmesinin günler/haftalar sürmesi ise kritize edilmesi gereken bir husustur ayrıca. 20 temmuz sabahı itibarıyla her iki futbolcu özelinde de imzalanmış herhangi bir resmi döküman yok. 15 gündür "bizde, rahat olun" söylemleri ile günleri/haftaları erittiğimiz icardi'de olmadığı gibi...

    bütün bunların bazı hoşnutsuzluklar yaratması ve küçük çaplı da olsa tepki çekmesi çok doğal. bu bir yangın çıkartma çabası asla değil. yönetim veya teknik heyet özelinde bir sataşma veya farklı bir istek de değil. ama eleştiride bulunulması, sitem edilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. bazı insanların yapmaya başladıkları şeyin de bu olduğunu düşünüyorum. farklı artniyetler barındırmadığı ve doğru bir üslup kullanıldığı sürece bunda bir yanlışlık görmüyorum. transfer dönemi bu çerçevede ilerlediği takdirde, ben de bu doğrultuda hareket edeceğim ve yazacağım.
  • 411
    neredeyse 1 aydır her gün icardi, parades, bakambu ve kerem ile anlaşıyoruz. farklı farklı twitter hesapları yeni müjde gibi bu 4 isimde işlem tamam diye yaza yaza bir ay geçti. fakat hala gelen giden yok. gerçekten ya bu isimler bir an önce imza atsın ya da yeni isimler bulalım. resmen 1 aydır 4 isim üzerinde bitmeyen bir transfer döngüsünde kaldık. orta sahaya en az 1 er tane 8 ve 10 numara lazım ama yaprak kıpırdamıyor. en azından şu orta saha işini halledelim artık.
  • 128
    galatasaray'ın bu transfer dönemine girerken mevcut maaş yükü :

    - yabancı futbolcular 20.8 milyon euro
    - yerli futbolcular 105 milyon türk lirası
    ( güncel kur ile yaklaşık 4.5 milyon euro )

    toplam 25.3 milyon euro.

    önümüzde çok kritik bir transfer dönemi var. bence 2-3 senelik bir takım oluşturulma yoluna gidilecektir çünkü maaş yükü de buna izin veriyor. nelsson ve boey'in gidecek olması ve nakit akışında da sıkıntı yaşamayacağımız düşünülürse kadro kalitesinin bu sezonkinden çok daha iyi oluşturulması elzem.

    ve tabii icardi. her halükarda alınmalı. daha iyisi yok çünkü.
  • 554
    kerem aktürkoğlu, kazımcan ve barış alper karakterinde bir iki tane daha genç yerli oyuncu takıma katsak müthiş olur. bu oyuncular bize hem çok ciddi taktiksel esneklik kazandırıyor hem de yabancı sınırına karşı elimizi güçlü tutuyor. ayrıca galatasaray'da çalışkan, azimli ve yetenekli türk futbolcuları görmek müthiş heyecan veriyor. *
  • 557
    yönetimin eleştirildiği tek nokta olan 8 numara transferinde bence doğru olanın yapıldığı transfer sezonu. 8 numara için belli ki ses getirecek bir isim peşinde koşuluyor. zannediyorum ki oyuncuyla belli şartlarda da anlaşıldı ama oyuncunun bir isteği var. o da cl arenasında boy göstermek. onun içindir ki bu bölge için transfer süreci bu kadar uzadı. bu sürede de yönetim boş durmayıp bu bölgede kaliteyi de kerem demirbay transferi ile arttırmış, çeşitlendirmiş oldu ki bu da yerinde bir hamledir. demem o dur ki "kapalı tribün, sakin olalım"
  • 162
    bu transfer donemi ozelinde tekrardan hatirlamamiz gereken sey maclarin sahada kazanildigi. taraftar olarak teknik heyete ve yonetime olabildigince alan taniyip, kurulan kadro iyi oldugunda da hicbir sorun cikmadan takir takir oynayacagi gibi bir beklentiye girmemiz gerekiyor.

    bu sezon gosterdi ki okan hoca ve teknik heyete oyun bakimindan, erden timur ve yonetime kadro yapilanmasi acisindan guvenebiliriz. hakkini yemeyeyim, taraftar da bu sezon transfer konusunda tatli heyecan yasayip yangin yapmamaya gayret gosteriyor. baskanin cok iddaali aciklamalarini bile kendi icerisinde itidalli hale ceviriyor. bu havada devam edersek, kafalarimiz rahat bir donemi hep beraber geride birakacagiz.

    yolumuz acik olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın