• 426
    mümkün olduğunca kiralık futbolcudan yana takdir kullanılmaması gerektiğine inandığım transfer dönemi.

    bunu 2018/19 transfer döneminde de yazmıştım.

    özellikle bizim durumumuzda, yani uefa ile al sat dengesi anlaşması yapan takımlar için kiralık futbolcu transferi risk oluyor. bana kalırsa defolu bir transfer türü.

    neden?

    mesela 2018/19 sezonuna girerken kadromuza premier league'den iki kiralık futbolcu kattık. ilk etapta ndiaye orta sahamızda ilk on bir olarak görülürken, onyekuru rotasyonda kullanılacak futbolcu olarak görülüyordu. rodrigues'in devre arasında gitmesinden sonra ilk on bire yerleşti. sezon sonuna geldiğimizde, takımımıza iyisiyle kötüsüyle verdikleriyle takımlarına geri döndüler.

    biz sezona, bu oyunculardan hiçbir kaynak kazanamadık doğal olarak. karşılığında (belki şampiyonluğa katkılarından bahsedilebilir ama al sat dengesinde diğer sezonu konuşuyoruz şimdilik) 2 transfer yapmak zorunluluğu doğdu.

    yani bu 2 boşluğu doldurmak için 1 futbolcu satmak zorundayız. ki futbolcu da büyük ihtimal yine ilk on birinizden olacak. kısacası sezona 3 transfer (4 hamle: 1 futbolcu satışı ki o da yeterli olursa ve 3 futbolcu alımı) ile başlamanız garanti.

    tabii ki, futbolcu satışı gerçekleştirmeden transfer yapabilirsiniz. bonservisi elinde olan futbolculara yönelerek. ryan babel örneğinde olduğu gibi.

    bunun dezavantajı ne peki? bonservisi elinde olan futbolcular, özellikle türkiye süper ligine geleceklerse yaşları biraz fazla oluyor, ve son sözleşmelerini kovalıyorlar. yani takımınızın yaşı yükselmiş oluyor. bu günümüzde pek önemli değil. fakat bu futbolculardan da parasal bir kaynak alabileceğiniz şüpheli.

    oysa hem kiralık futbolculara hem de bonservisi elinde olan futbolculara kaynak harcıyorsunuz. hem parasal hem de zamansal olarak. özellikle sizin oyuncunuz olmayan bir futbolcuya harcadığınız 1 sezon hele al sat dengesinde çok önemli.

    diyebilirsiniz ki anlaşmanın 1 senesini kazasız belasız atlatıyorsun işte. doğru. peki anlaşma bittiğinde ne olacak? elimizde herhangi bir kaynağımız kalacak mı? yoksa anlaşmayı atlattığımıza göre istediğimiz kadar harcarız raconunun gereğini mi yapacağız?

    mesela şu an orta sahamız boş. ndiaye kiralıktı takımına döndü. fernando'yu sattık. ve hâlâ eksideyiz. 1 oyuncu daha satmak zorundayız, bu iki futbolcunun yerini doldurmak için. ki sattığımız futbolcunun yerini doldurmak zorunda kalmamız da cabası.

    ve bu her sezon sonunda aritmatik olarak artacak.

    mesela onyekuru'yu hem kaybediyorsun, hem yerine adam koymak zorunda kalıyorsun, hem de bunun için kaynak yaratmak durumunda kalıyorsun. hamle için zaman kaybediyorsun. bu zamanda insan kaynaklarını kullanıyorsun. vesaire vesaire.

    özellikle genç, pişmesi beklenen futbolcularda kiralık formülüne ben tamamen karşıyım. ama neyse...

    kiralık formülündeki risk nasıl azaltılır?

    bana göre, ne vereceği belli, tecrübeli, takımı bir üst seviyeye çıkaracak ama bonservisini karşılayamadığın bir futbolcu bulabiliyorsan.

    sözgelimi ne onyekuru ne de ndiaye böyle futbolcular değildi.

    neden sürekli onyekuru'dan bahsediyorum? çünkü onyekuru'ya vakfettiğimiz 1 sezonluk kaynağı bonservisli futbolcumuza harcasaydık (rodrigues gibi) elimizde transfer sezonunda 1 hamle opsiyonumuz daha olurdu. bizim ligimizde göze en çok çarpan ve reklamını yapabilen mevkiler genellikle kanat/kanat forvetler. iddia ediyorum, yatırımı en kolay karşılayabileceğiniz pozisyon da yine kanat/kanat forvet pozisyonu. sezon içinde bazı kaynaklarınızı bu mevkilere harcadığınızda karşılığını bonservis olarak görebilirsiniz. ligde bonservis getirebilecek/getirmiş futbolculara baktığınızda, zaten belli oluyor bu durum. en azından stoper, orta saha veya bek yetiştirmek ve pazarlamak kadar zor değil. biraz performans alabilirseniz istatistiğe yansıyor çünkü. neyse bunu konuşmak istemiyordum.

    kısacası kiralık futbolcu sıkıntı. çok fazla kiralık futbolcu dedikodusu çıkmaması içimi ferahlatmıyor değil. gelgelelim henry onyekuru'yu yeniden kiralayacağımız konuşuluyor ya, o biraz canımı sıkmıyor değil. yanlış anlaşılmasın, henry onyekuru'ya değil tavrım, kiralık olmasına.
  • 428
    geçen yaz transfer sezonu kapandığın saniyelerdeki hislerimi anında sözlüğe yazmıştım ki etkisi de o denli çok olsun diye. aradan geçen 10.5 aylık süreçte hislerim de gram oynama olmadığını bu akşam bir kere daha anladım. ve eğer ki aynı hisleri transfer sezonu kapanırken yeniden bana yaşatırsa bu yönetim, en büyük düşmanları ben olurum. artık yeter. bütün yükü hocanın omuzlarına atıp hiçbir varlık gösterememelerinden bıktım. ya işini profesyonel şekilde yapabilen transfer komitesi kurun ve yönetim ile entegre çalışmasını sağlayın ya da defolun gidin!

    (#2499125)
  • 429
    daha öncekilerde olduğu gibi bu transfer döneminden de nefret ediyorum.

    çünkü hiç bir zaman transfer için plan program yaptığımızı düşünüyorum. buda bana takımımızın amatörce yönetildiği hissiyatını veriyor, üzülüyorum.

    hele bu transfer döneminde diagne'nin satılmasına bel bağlamamız, ve gitmezse ona kalacak olmamız, yaşlı babel'i almamız*, zaten orta saha eksiğimiz varken ligdeki en iyi orta saha fernando'yu satmamız ve yerini dolduramayacağımız gerçeği vs. vs. bu liste uzar gider.

    velhasıl takımın her sene üstüne koyarak gitmesi gerekirken bunu hiç bir zaman yapamamamız avrupa'da söz sahibi olamayacağımızı bilmek canımı sıkıyor. umarım bir an önce biterde mevcut takımda ne yapabiliriz onu görürüz.
  • 430
    diagne'nin satışıyla 3 orta saha 1 tane de forveti nasıl alacağımızı merak ettiğim dönemdir. diagne'yi 15 milyon €'ya bile satsak bu 4 oyuncunun en az 2 tanesi kiralık olmak zorunda kalıyor. seri için bile 1,5 milyon € kiralık bedelden bahsediliyor. daha onyekuru kiralanacak deniyor.

    benim anladığım kadarıyla forvet olarak babel'i düşünüyoruz biz. kostas da kalırsa diğer forvet için son dakikaya kadar bekleyeceğiz gibi görünüyor. belki emre mor alınırsa feghouli'nin gidişine izin verebilir hoca. ama feghouli'yi de 4-5 milyon €'lara göndermek bence anlamsız.

    ya da hoca feghouli'yi 10 numarada düşünüyor. ancak o zaman da arkasına 1 tane 6, 1 tane de 8 numara lazım. banega işi yattı gibi. zaten feghouli 10 numara oynayacaksa banega ile birlikte orta sahanın direnci düşük kalabilir.

    işin içinden çıkamıyorum açıkçası. sadece diagne'nin satılmasıyla 2 tane as, 1 tane yedek orta saha ve 1 tane as forvet alabilmek bana pek makul gelmiyor. zira bonservisi olmayan net oyuncu da yok balotelli dışında. belki bir de leroy fer. ben olsam mutlaka leroy fer alternatifini düşünürdüm. bonservissiz bu tecrübe ve yetenekte başka orta saha bulmak zor.

    pek ihtimal vermesek de seri'yi kiralayıp bir de leroy fer'i kadroya katsak önlerinde feghouli ya da belhanda ile fizik gücü oldukça yüksek bir takım halini alırız diye düşünüyorum. evet, fer 2 sezonu neredeyse boş geçti. ama geçmese zaten 29 yaşında kulüpsüz kalmazdı. belki de sakatlığı hala tam iyileşmedi ya da aktif futbola devam etmesi zor bilemiyorum. öyleyse zaten bir alternatif olmaktan çıkıyor.
  • 431
    sampiyonlar ligi önümüzde aşılamaz bir buz denizi gibi uzaniyor şu andaki halimizle. orta sahamizda ilk 11 oynayacak sadece ryan donk mevcut düşünün yani. sattigin kadar al kuralinin ne kadar tatsiz oldugunun detaylariyla anlasildigi transfer dönemi oluyor. senin sattigin oyuncun eger ki ihtiyacin olan mevkidense o oyuncuyu satmanin hic mantigi yok. zira boş bir pozisyon daha dogmus oluyor takimda. bizdeki fernando durumu tam olarak bu sekilde.
  • 432
    sanki devlet baba dışarıya para çıkmasını yasaklamış gibi türkiye piyasasında transfer araştırması yapılıyor. yani tamam türkiye'deki oyuncu ligi tanıyor anladık da bu işin boku çıktı. başka oyuncu alternatifimiz yok gibi bir transfer dönemi geçiriyoruz bütün kulüpler olarak. bir de eskiden türkiye'de oynayan oyuncu merakı var tabi o ayrı mesele. sanırım türkiye'ye gelmek istemiyor artık yabancılar.
  • 433
    taraftarlarımıza son günü beklemelerini tavsiye ettiğim dönem.

    son gün anca belli olur bu gidişle bizim orta alan, forvet, gelen, giden. boşuna söylenen isimleri, gündemdekileri falan yorumlamakla zaman kaybetmemek gerek. zaten çoğu olmayacak belli ki. sinire, strese gerek yok.

    bu yönetimi * severim de şu transfer işlerini beceremediler gitti. olmuyor. elimizi kolumuzu bağlayan bir de ffp var, o yüzden çok ciddi eleştiremiyorum ama transfer işleri konusunda ancak vasat diyebilirim kendilerine. 15 temmuz oldu, 1 ay sonra resmi maçlar başlayacak, hala orta alanımız ve forvetimiz belli değil. geriye ne kaldı ki zaten?
  • 434
    18-19 devre arasında fatih terim'in sızdırılan isimler hakkında sitem etmesine tekrar hak verdiğim transfer dönemidir. görüşülen oyuncular basına sızıyor, her oyuncuyu alacakmışız gibi beklentilerle insanlar galeyana geliyorlar. antu okuyup mesut özil haberleriyle eğleniyorduk, nainggolan ismi ortaya atılınca nainggolan'lı kadrolar falan yapılıyor. rakip takımlar için realistiz konu galatasaray olunca insanlar aynı realistliği maalesef gösteremiyorlar. tekrar hatırlatalım çok paramız yok, ffp var, para edecek oyuncuları satamadık, ülkemiz türkiye ve talip olan takım galatasaray olunca 3 milyonluk adama 10 milyon istenmesi gayet normal. deniz bitti bunun farkına varın artık. kap açıklamasından başka duyum, haber, iddia adı altında isimlerden beklentiye girmeyin. yok yere kendinizi hırpalıyorsunuz. dursun özbek'i unutup yönetime sallamaya başlıyorsunuz.

    abdürrahim albayrak buralarda da sertçe eleştiriliyor. gidip oyuncuların her dediğine evet, çocukların okulu, business uçak bileti, ev kirası, 10. maçta prim, şampiyonlar ligine katılım olursa oyuncu ve kulübüne prim, şampiyonlukta prim gibi kontratlar verse alıp getirse yine eleştirilecek. bu adamlar ne yapsın, nasıl bir beklenti var bizleri aydınlatın ona göre hep beraber transfer komitesini yerelim.
  • 436
    15 milyona diagne'yi okutsak. yunus'u 4 milyona italyanlara, mariano'yu 2 milyona ülkesine göndersek, linnes-nagatomo iklisinden bir 9 milyon euro çıkarsak 30 milyon euro bütçemiz oluyor.

    samatta 9 milyon, brezilya'dan 6 numara 7,5 milyon, seri kiralık 2 milyon, berkay özcan 2 milyon, h.ibrahim dervişoğlu 1,5 milyon, emre mor 1 milyon, okan koçuk bedava. 23 milyon euro tutuyor. 800 bin eksideyiz. kalan 6,200'e sağ bek ve sol bek bulmamız lazım. sağ beke daniel alves bedava. 2 sene bizi götürür. sonra ffp bitiyor. sol beke de 6 milyona bir oyuncu buluruz herhalde. rıza durmisi olabilir mesela. sıfırdan kadro kuruyoruz bu sene. :(
  • 442
    seri transferi umarım gerçekleşir. şimdilik onu yok sayarak bonservis ücreti ödemeden adem, jimmy, babel, şener ve okan'ı kadroya katmaları, üstelik de hazırlık kampı öncesi bunu yapabilmeleri gerçekten mutlu etti. bugün yabancı sınırı 6 olsa mesela, bu isimlerin -babel hariç tabii- hepsi de fener, galatasaray ya da beşiktaş'ta ilk 11 çıkabilecek oyuncular. özellikle adem'e haksızlık edildiğini düşünüyorum. nasıl bir performans gösterir bilemem tabii ama muğdat'tan falan baya iyi oyuncu adem. yanı anadolu takımlarının yıldızlarından biri bence kendisi. umarım hatırladığım gibidir hala.
  • 444
    artık yaşlandığımdan mıdır nedir eski sezonlardaki heyecanımın olmadığı transfer dönemi. belki de yıllar bana transferlerin gelip geçici olduğunu, oyuncunun ismi kağıt üstünde heyecan verici olsa da, gerçek yüzünü sahada gösterdiğini öğretmiştir. belki de fatih terim hocama çok güvendiğimden, ne olursa olsun bir hal çaresine bakılacağını bildiğimdendir. bilmiyorum. arma baki, forma baki. bunu biliyorum. siz de çok yıpratmayın kendinizi renktaşlar. galatasaray'ın olduğu yerde umut vardır.
  • 445
    gittikçe ilginçleşmeye başlayan dönemdir.

    ismi geçenlere bakılırsa orta saha 3'lüsünün olasılıkları şunlar:
    - seri, banega, belhanda
    - cuellar, seri, belhanda
    - seri, mensah, belhanda
    - cuellar, seri, banega
    - seri, mensah, banega
    - cuellar, seri, mensah(bu çok düşük olasılık bence)

    seri ve belhanda'nın olduğu olasılıklar daha faydalı olur gibi. eskiden birbirleriyle oynamış olmaları avantaj. belhanda ile feghouli'nin uyumu ve geçen sezon* yarım sezon da olsa seri'nin babel ile oynamış olması da avantaj. bu orta alandaki 2'linin biri soldaki diğeri de sağdakiyle oynamış kişiler olacak.

    yeter ki seri haberleri gerçek olsun.
  • 448
    daha önce de yazmıştım ama muhtemelen defansif yani ön libero pozisyonundaki oyuncumuzu ya da belhanda ve seri merkezinin önüne koyacağımız atağa yönelik orta sahamızı gent takımından bulacağımız dönemdir. zira gent takım kadrosunda 7 def orta saha, 6 da ofansif orta saha bulunuyor. defansif orta sahadaki oyuncuların yaş ortalaması 22.5 iken, ileri orta saha oyuncularının yaş ortalaması ise 20 olarak görülüyor.
    defansif orta sahada genç ve dikkat çeken elisha owusu lyon alt yapısından çıkma ve 22 yaşında. bence riskli ama gençliği ve dinamizmi ile gerideki ikilimizle uyumu yakalayabilir.
    asıl mevzu ise atağa yönelik orta sahada. burada jonathan adında abd-kanada pasaportlu bir cengaver bulunuyor. 2000 doğumlu ve kanada’nın bir alt yapı takımında bulunup 100.000 euro’ya gent alt yapısına transfer olmuş. 2018-19’da gent a takımında forma şansı yakalamış bu genco 23 maça çıkıp 8 gol 4 asist yaparak değerini 7 ayda 100.000 euro’dan 9 miyon euro’ya taşımış. bize kiralamazlar muhtemelen ama olsa hayalimizdeki takım işte böyle bir şey olurdu. gençler ve tecrübeliler bir arada. avrupa disiplini almış, işinde gücünde pırıl pırıl insanlar, sarı kırmızı formayla avrupa arenasında.
    terim hayalimiz var dediğinde ütopik konuşmuyordu. böyle bir ekip düşlediğinden adım gibi eminim.
    not: gent takımını takip ediyorum zira dostlarla yaptığımız pes 2019 orta güçlü takımlar turnuvasında crystal palace ile yenildiğim tek takım gent oldu. elbet bir oyun pes, fifa vs ama orada oyuncuları farkedebiliyoruz. gent neymiş diye iki ay önce merak edip detaylı incelemeye başlamıştım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın