• 226
    en az 2 transfere ihtiyacımız daha vardır. micov aradori ve pocius kısa rotasyonu için yeterli görünüyor. aroyyo ender ve cenk ile o işi götürebiliriz. delici drive eden bir combo gard ihtiyacımız olduğu aşikar. bu isim jamont olabilirdi. bence jamont gordon sağlıklı haliyle mevkisinde avrupanın sayılı oyuncularından günündeyse skorlarıda çok yukarıda olabiliyor. ancak sakatlıktan nasıl döneceği muamma. o yüzde o riske girmek istemeyecektir ergin ataman. ayrıca dışarıda 4 kısa ile oynayacağımız belli gibi. bu anlarda pota altında sıkıştırma sırasında topu dışarıdaki doğru adama verebilecek orta mesafe şutu picki ve ribaund katkısı ile birlikte blok tehditi olan bir uzuna ihtiyacımız var. uzun savunmasında erceg kerem gönlüm ve furkan yetersiz kalabilir. javai için risk alınabilir düşük bir kontratla. avustralya milli takımının dünya kupası kadrosune seçildi sonuç olarak. dolayısıyla futbol takımızdaki oyunculara abartılı sözleşmeler vermek yerine basketbol takımımızın transfer bütçesine 1 2 milyon euro daha eklemek kesinlikle şart. buna aklı başında hiç bir galatasaray taraftarının karşı geleceğini sanmıyorum. erkek basketbol takımımıza dominant bir uzun ve combo gard takviyesi yapılması halinde avrupa kupalarında f4 gerçekçi bir hedef olacaktır. ama sinan bolata 1.3 eraya 700k vermekle futbol takımız cl de derece yapamayacaktır. transfer sezonu kapanmadan gerekli bütçelerin ayrılması elzemdir.
  • 227
    kısır geçen sezon.

    didier drogba'nın varlığı geçen 1.5 yıl boyunca bize ve takıma büyük bir özgüven veriyordu. hem lider karakterli bir oyuncu olması hem de dünya çapında bir isim olması nedeniyle. şimdi drogba yok. en azından transfer yapmayacaksak bari 1 adet çilek alalım drogba ayarında o da bana yeter. yok eğer "arı" alacaksa başkan, o zaman herkesin gördüklerini herhalde prandelli hocam da görüyordur.

    daha eboue,dany ve gönderilecekse bilemiyorum ama chedjou takımdalar. amrabat kalacaksa ki bence kalmalı, neden derseniz elde daha iyi bir yedek kanat oyuncumuz yok maalesef...(bkz: 5+3 'ün 3 'ü) yok gönderilecekse bilemiyorum kim istiyor kime gider. ontivero gitti olmadı geri geldi , duruyor. bu 5 yabancının durumu henüz kesin değil. gitseler ne kadar para getirirler şüpheli.

    bölge bölge ele alacak olursak;

    sinan bolat ile kale sorununu çözdüğümüzü düşünüyorum. ligde zaman zaman baskı kurabileceğimiz maçlarda sinan'ı kullanmayı düşünebilir prandelli ve yabancı için yer açılabilir.

    defans bence şu an en problemli nokta. semih , chedjou , hakan balta ve koray (ki kendisinden nasıl bir verim alacağımız şüpheli) haricinde bu bölgede adam görünmüyor ki geçen seneki performansları göz önüne alınırsa yeterli durmuyor hiçbiri. tabii şampiyonlar ligi düşünülüyorsa eğer. lig için de eh işte diyebiliriz. bana göre chedjou üst düzey bir stoper değil. ne bir popescu ne bir ujfalusi ne de falco götz ayarında hiç değil. bahsettiğim gibi bir isim olursa semih için de koray için de daha iyi olur. dünya kupasında chedjou'dan 40 kat daha iyi defans oyuncuları izledim.
    ama unutulmaması gereken şey kanatlarda illa bruma ya da amrabat oynayacaksa zaten alınacak yabancı ya da chedjou 'nun 5+3 nedeniyle ligde devamlılıgı olmayacagı için hiçbir maça tam manasıyla hazır olmasını bekleyemeyiz. tıpkı geçen yıl eboue'nin yaşadığı gibi. alex telles 'i hala hakan balta ile yedeklemek zorundayız. üstelik defansta sakatlık veya olası cezalarda büyük sıkıntı yaşamamız olası. o nedenle bana göre buraya bir ömer toprak hamlesi ilaç gibi olurdu. ya da en azından onun bir gömlek altı bir yerli alınmalı. eğer şapkadan bir tavşan çıkmayacaksa buraya hala alternatif bir yerli şart gibi görünüyor.
    belki bazı maçlarda melo 3'lü savunmada oynayabilir. geçen yıl 3'lünün ortası olan yerli ceyhun da artık olmadığına göre. ki bana göre de olmaması daha iyi. bir gökhan zan belki hala kalabilirdi en azından tecrübesi ve çalışkanlığıyla gerektiğinde birkaç maç kurtarırdı diye düşünüyorum.
    sağ bek hamit oynayamaz , çok ağır. semih orası için fazla lüks olur. veysel hala kafamda soru işareti. daha rüştünü ispatlayabilmiş değil. tarık belki alınabilir ama o da kapalı kutu. ishak doğan ya da şener özbayraklı isimleri konuşuluyordu. bir tanesi veysel'i yedeklemeli. dediğim gibi hamit orada olmaz. artık devir hızlı kanatlar devri. hamit olmaz demiş miydim?

    orta sahada sıkıntı yok. kanatlar da bence yeterli. sinan gümüş'ten umutluyum. belki amrabat kalırsa bu sene daha iyi bir performans gösterebilir. belki prandelli onu oynatabilir ve gerçek bir cevher çıkartabilir ortaya diye umut etmek istiyorum. furkan özçal ve umut gündoğan için de aynı şeyler geçerli. tabii bunlar hep iyi dilek. kalite olarak baktığımız zaman elimizde yine sadece selçuk, melo, sneijder , bruma kalıyor. bruma bu sene en büyük patlamayı yapmasını beklediğim adam. umarım saçma bir zemine kurban etmeyiz.

    forvet konusunda burak tek forvet oynayacaksa golcü olarak tamam ama her maç sadece burak'la olmaz. umut bulut ile hiç olmaz. oraya mutlak suretle takviye yapılmalı. mümkünse uzun boylu ve güçlü bir pivot santrfor alınmalı. ya da elmander gibi güçlü ve çalışkan.

    sonuç : abuk sabuk türk futbolculara tonla para saçmamızı sağlayan, takım kurarken kaliteden çok 5 yabancıyı nasıl tamamlarız diye bize muhasebe yaptıran bu zihniyet , türkiye'nin herşeyde olduğu gibi kendine yakışanı yapmasıdır. bravo demirören bravo türkiye.

    sponsorsuz formalarınızla, şikeci takımlarınızla, kötü zeminlerinizle,yandaş medyanızla, eyyamcı hakemlerinizle oynatın şimdi marka değeri aşırı yüksek liginizi...
  • 233
    durum şu ana dek vahim. geçen sezonun sonunda oynadığımız iç karartıcı futbol ortadaydı.
    üzerinden 2 ay geçti, keyifle dinlenilerek geçirilmiş 2 ay.
    bu süreçte eksikler 40 defa belirlenip, takım yoğrulmaya hazır bir hamur misali hocaya emanet edilebilirdi.
    ancak, yine ve yine verilen sözler tutulamadı, tabii ki transferler yaz kampına yetiştirilemedi.
    en büyük transfer prandellioldu, az kalsın kampa transferi geçtim hocasız giriş yapıyorduk.
    onun dışında takıma adam akıllı tekoyuncu dahil edildi: olcan adın. allah'ı var o da çok sağlam transfer oldu.

    şimdi bundan sonraki süreç ne kadar hızlı işleyecek bilemiyorum ancak yapılması şart olan transferler bana kalırsa şu şekilde:

    eldeki yabancılardan dany, ontivero, amrabat ve eboue'ye ne olursa olsun teşekkür edilmeli ve yalnızca muslera, melo, chedjou, telles, wesley, bruma tutulmalı. yani mevcut kadrodan 6 yabancı ile yola devam kararı alınmalı.

    bunun hemen ardından afedersiniz ama sezon içinde birbirimizi sikmememiz adına yabancı bir forvet, hem de parçalayacak bir forvet ilk olarak takıma kazandırılmalı.

    ondan sonra kullanılacak olan o son yabancı hakkı da tamamen mister prandelli'ye bırakılmalı. ister stoper, ister sağ bek, ister orta saha, isterse de kanat alsın.

    yapılabilecek yerli transferlere gelince: isim vermiyorum ancak alternatif olması açısından ne olursa olsun gelecek vaadeden bir sağ bek ve de en az 2011-2012 sezonundaki engin baytar kadar katkı verebilecek bir orta saha, yeri geldiğinde kanat vs oynayabilecek yaratıcı ve dinamik bir oyuncu takıma kazandırılmalı. bu işi artık çok iyi anladık ki emre çolak ve aydınla falan olmayacak.

    tüm bu yukarıda söylediklerime ek olarak;

    - yedek kaleci problemimizi en sonunda çözdüğümüze inanıyorum. sinan bolat alınabilecek en iyi alternatifti. ümit milli olmuş adam 700 bin euro alırken, aslan sinan tabii ki 1.3 alacak. bundan daha doğal bir şey olamaz. futbolcular aptal değiller, her oyuncu oynadığı takımda kimin ne aldığını bilir ve en büyük huzursuzluklar da bundan doğar. haftalardır eleştire eleştire bitiremediğiniz burak ile selçuk'un aldığı paralar da takım içindeki huzuru sağlamanın yollarından biridir. o kadar kazanmayı hak ediyorlar mı haketmiyorlar mı sorusuna gelince herkesin yorumu kendine, ancak bu iyileştirme yapılması zorunlu olan bir iyileştirmedir.
  • 235
    acilen santrafor alınması gerekilen sezon. trabzonspor'un 4 sene önceki forvetleriyle bu işin olacağını düşünen varsa bir daha düşünsün derim.

    yabancılar da şu şekilde olmalı bence:

    muslera
    telles
    melo
    sneijder
    bruma
    amrabat (maliyeti düşük, iyi yedek, her sene garip bi şekilde iyi sayıda asist falan yapıyor)
    yabancı stoper
    yabancı santrafor
    ontivero (kiralık gitmeli)

    dany, chedjou, eboue sizlere elveda gençler. zaten afrika kupası falan bir sürü derdiniz var hiç gerek yok. dany'i ligdeki orta seviye bir takıma, chedjou ve eboue'yi de bi şekilde araplara veya ruslara iteleyebiliriz bence.

    sonuç olarak elzem transferler:

    yabancı stoper
    yabancı santrafor
    tarık çamdal veya şener

    olmasa da olur ama olsa da fena olmaz transferleri:

    gökhan töre (beşiktaş alamazsa denenebilir kanatta çeşitlilik ve olcan'ı sol bek olarak da kullanabilme fırsatı doğurur.)
    umut bulut out, mevlüt erdinç in (illa çok koşan yedek kazma forvet lazımsa takıma daha gencinin olması daha iyi olur.)
  • 236
    kuluplerle aramiz bozulmasin diye yonetim ic transferde pasif kaliyor. tabi transfer butcesi de bu sezon cok kisitli. bu arada zaman geciyor, hazirlik kamplari bitiyor ve yine gotumuz sikisinca son dakika transferlerine bel bagliyoruz.

    - tarik camdal bedavayken almiyorsun, kulubu bir kac ay sonra sana 5 milyon euro cekiyor. alamiyorsan en azindan hemen alternatifine yonel.
    - burak ve umut'dan sonra elle tutulur tek yerli forvet cenk tosun'un sozlesmesi bitiyor, hic ilgilenmiyorsun. (bkz: #1368699)
    - gokhan tore gibi genc ve yerli bir kanat oyuncusuna ihtiyacimiz varken, fiyat arttirmak icin bile isin icine girmiyorsun.
    - elimizde bir suru cop oyuncu varken, kadro hala bosaltilmiyor. halbuki sirf bu yollamaya calistigimiz oyunculari pazarlamasi icin bile isi bilen bir menejerle anlasilmasi gerekir.
  • 238
    medyada çıkan haberlerden anladığım kadarıyla kiralık bir yabancı oyuncu transferimiz olacak. bu da rotasyonu sağlamlaştıracak. özellikle şampiyonlar ligi maçlarında bu arkadaş kadroda daha fazla yer bulacak.

    medel, campbell veya doria adı geçen isimler. üçünün de ilerde bonservisi alınabilir olması galatasaray için doğru bir seçim.

    -medel kiralanırsa; melo zaman zaman stoper oynayabilir. veya medel sağ bek oynayabilir.
    -campbell kiralanırsa; burak, olcan, bruma üçlüsünden performansı düşen-sakatlanan vs. olursa takımın aksamasını önleyeceğiz. ayrıca ileri üçlüde dört kişilik rotasyon kullanılır. kimse kalıcı yedek olmaz herkes rahat rahat oynayabilir. bu açıdan ille de ilk 11 oluşturma ve birini yedek yazma çabamız anlamsız.
    -doria kiralanırsa bu telles veya bruma için biraz risk taşıyan bir durum gibi gözükse de yine üstte belirttiğim gibi iki kişilik alanda üç kişinin üçü de eşit şans bulabilir.
  • 239
    artık kimi transfer edeceksek etmemiz gereken sezon. son senelerde hep transferler geç yapılmakta, adamlar alıştı, ritmini buldu diyene kadar puanlar gitmekte. hazırlık kampına yetişmeyen transferin takıma gerçek katkısını göstermesi iki ayı bulmakta (gidip 15-20 milyon euro'ya hazır ve çok iyi oyuncu alırsan ayrı tabi), o arada atı alan üsküdarı geçmekte. iki kuruş kar edicem diye uzun vadede zarar ediyoruz.
  • 241
    taraftarlarımızın artık "takıma uyum" denen gerçeği fark etmeleri gereken sezondur.

    muslera'yı satıp casillas'ı, sneijder'i satıp messi'yi almış olmak, daha iyi iş yaptığın anlamına gelmez.

    bazı şeyler parayla satın alınmıyor. alınsaydı, real madrid her yıl cl'yi alır, (kusura bakmayın ama) fenerbahçe de 5. yıldızı takıyor olurdu. yolladığın adamın bonservisini, alacağın adamın sattıracağı formayı hesaplamak kolay; mesele, getireceğin adamın tutup tutmayacağında.

    hakan şükür'den sonra jardel'e dünyanın parasını bayıldık da noldu? harika bir sezondan sonra yüzünü gören olmadı. muslera'yla sneijder'i satarsan beşiktaş'a dönersin.
  • 244
    transferin son gününde bombaları patlatacağımız (artık piyasada kim ortada kaldıysa alırız) transfer sezonu. bu arada fenerbahçe bizi süper kupada güzelce yener, sonrasında ligde ilk haftalarda bir kaç maç berabere biter. yeni gelenler alıştı alışacak derken, prandelli futboldan anlamıyor, türk oyuncularla arası iyi değil, yabancı-türk ayrımı tartışmaları başlar. geçen seneki aynı tablo ile bitiririz ligi.
  • 246
    takımın as kadrosunda yer alması muhtemel muslera-semih-telles-melo-selcuk-sneijder-olcan-burak gibi futbolcularla birlikte as kadroda yer alabilecek veya rotasyon olacak veysel-bruma-chedjou-sinan bolat-hakan-umut-yekta-hamit gibi oyuncular ve gençler kamp döneminde yer almaktadır.

    takımın iskeleti mevcut, zaten bugüne kadar transferlerin kampa yetiştiği bir dönem de olmadı. bu yüzden transferler yetişmedi, napacağız bu sene demek de gereksiz. alınacak topçulardan zaten 1 en fazla 2 tanesi ilk 11'e girer. çok istenen tarıkın bile ilk 11 için ismini direk yazamayız. forvet veya hücum hattına kimi alırsak alalım bruma-sneijder-olcan-burak 4'lüsünden birini sürekli olarak kesemez. en muhtemel olcanın türk kontenjanından ötürü brumayla forma rekabetine girer.

    alınacak oyuncuların telles, chedjou, veysel, bruma, burak'ın oynadığı mevkileri yedekleyebilecek kapasitede olmaları kafi. ancak yabancı sınırı nedeniyle chedjou ve brumayla forma rekabetine gireceklerin yabancı, diğerlerinin türk olması transfer stratejisi açısından doğru olacaktır.
  • 247
    mevlüt erdinç ve tarık çamdal'ı bonservisleri ile alıp; joel campbell'ı da satın alma opsiyonu ile kiralayarak kapatacağımızı düşündüğüm sezondur. böylece yabancılarımız; muslera,şeju,telles,melo,sneijder,bruma,amrabat,campbell olacaktır ve prandelli etkisi ile de 4.yıldızlı ve şampiyonlar liginde gruptan çıkacağımız ve biraz kura şansı ile çeyrek göreceğimiz bir sezon bizi beklemektedir.
  • 248
    transfer sezonunun hareketli geçmesi, sezonda başarılı olacağınız anlamına gelmiyor. aksine; daha zorlu bir sezon olabilir. takımda çok taşların yerini değiştirmemek gerekiyor. futbol bir takım oyunu ve futbolcular birbirleriyle uyum içinde olmalı. bunun en güzel örneği manchester city'dir. evet roberto mancini döneminde ve manuel pellegrini ile şampiyon oldular fakat tam anlamıyla başarılı değiller bence. mesela şampiyonlar liginde afc ajax takımına geçilmişlerdi. demem odur ki; çok transfer başarıyı getirecek diye kaide yok. az transfer de başarısızlığı getirmez. nokta transferleri takımın başarısının sürekliliğinde etkendir.
  • 249
    sırf temcit pilavına dönmeleri sebebiyle tarık çamdal, mevlüt erdinç gibi isimlerin transferine karşı olduğum, gıcık olduğum transfer dönemidir.
    hadi mevlüt erdinç'i zaten beğenmem, umut bulut varken mevlüt'ün ekstra ne katacağını çok merak ediyorum.

    ama şu tarık çamdal tam ayar etti beni.

    eskişehirspor'un kayserisporvari yaklaşımından dolayı sırf gıcıklığına "alıyorum istediğin parayı da veriyorum" deyip son dakika cayacaksın ki o olacak...

    arkadaşım, bir para belirlersin, pazarlığını yaparsın, sonra da "bundan aşağısı olmaz vermiyorsanız müzakereyi keselim" dersin. 2014 ocak ayından beri aynı adamın peşinde yalanıp duruyoruz birader, hatta bu olmadı diye bir benzerini transfer ettik *. neymiş bu adamı bu kadar özel yapan anlamadım gitti.

    avrupa takımlarının medeni transfer duruşunu seveyim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın