• 101
    şu başlığa bir daha gelmeyeceğim diyordum ama en iyisi ben açıklama yapayım sonra herkes rahatlasın.

    bu meletin izlemediğimiz maçlar için anlamı olabilir ne bileyim gelecek sene konferans ligine gidebilirsek eğer ve rakip olarak finlandiya liginden bir takım çıkarsa karşımıza gideriz istatistiklerini inceleriz o sırada nereden atak yapıyorlarmış, nasıl gol pozisyonuna giriyorlarmış gibi istatistiklerle birlikte xg'nin anlamı olabilir ama şu bizim oynadığımız oyun için bir savunma mekanizması olarak kullanılacaksa komik bile değil.

    hele ki 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçı'nda yine gündeme getirilecekse insaın aklına şu geliyor; yahu tamam gol kaçırdık ama o takımdan o golleri nasıl yedik ? bunun istatisksel bir açıklaması var mı ?

    bu melet özellikle sözlüğümüzde fatih terim'i savunmak için "bak ulan bak xg olmuş binbeşyüz nasıl kötü oynuyor olabiliriz" "xg şu kadar 3 yıldır top oynamıyoruz diyenler futboldan anlamıyordur" "bu kadar istatistik var hala oynamıyoruz diyorsunuz" gibi laflar sokulmasından dolayı bu kadar gündeme geldi.

    yoksa daha önce de yazdım yeteneğe dayalı işleri sayılara dökemezsiniz bunlar plaza dünyalarında ortaya çıkan "başarıyı ölçme, sayılara dökme" saplantısının bir başka yansıması.

    herneyse özetle sevgili arkadaşlar xg neymiş ?
    xg millete laf sokmak için kullanılacak bir argüman değilmiş. öyle kullanılırsa xg döner sap dönermiş.
  • 102
    bu oran hesaplanırken, pozisyonun nasıl oluştuğu dikkate alınmadıkça takım hakkında net bilgi vermesi pek olası değil.

    denizli maçı değil de varsayımsal bir maçın üzerinden gidersek, bir takım 20 serbest vuruş ya da kornerden çok net pozisyonlar bulup bunlardan 4 xg elde etsin, maçı da başka net pozisyon bulamadan 4.02 xg ile 1-0 mağlup olarak bitirsin. xg'ye baktığında 4 net gol beklentisi var, bu sebeple maç sonu bu istatistik öne çıkarılıp "oyuncular beceriksiz hoca ne yapsın" denilecek. ancak o beklentinin tamamı duran toptan geldi, takım akan oyunda bir pozisyon bulamadı.

    istatistik mini etek gibidir sözünün sağlaması gibi bir şey.
  • 103
    7xg ile rekor kırmışız, böyle bir senaryo fm'de bile yaşanmaz. en fazla 3xg görür öyle kaybedersin. 4 tane altıpastan gol kaçırmak büyük başarı cidden tebrik ediyorum takımı.

    bu arada gollerden birisi alparslan'in uzaktan attığı gol, o olmasa aslında 7'den 2 attık desek yanlış olmaz.

    https://twitter.com/...57QmW_mohBQ&s=19

    https://twitter.com/...C2Csitsf9Gw&s=19
  • 104
    bu veri ile ilgili bence yanlış yorumlanan bir kısım var: sorumluluk.

    şu kadar xg'den ancak bu kadar gol çıkarabilmişiz, hoca ne yapsın bakış açısı bence hatalı.

    gol beklentisini gole çevirme oranı istikrarlı bir şekilde düşükse ki galatasaray futbol takımında bir süredir böyle bir durum var, o halde bu bitiricilik problemini çözmek için aksiyon alacak olan da teknik heyettir. swot analizi diye bir şey var:

    s: strengths (güçlü yönler)
    w: weaknesses (zayıf yönler)
    o: opportunities: (fırsatlar)
    t: threats (tehditler)

    swot analizi yapılmışsa ve zayıf yönümüz bitiricilikse buraya aksiyon alınır. yani çok gol kaçıyorsa sorumluluk direkt futbolcuya yıkılamaz. idman ne için yapılır? bitiricilik problemi var. bilmem kaç kornerde şu kadar gol atabilmişiz var. duran toplardan gol bulamama desen var. son 3 yılda kullanılan frikiklerin gole dönüşme başarısızlığı desen var. bunlar çalışmadan nasıl olacak?
  • 106
    rüzgar güllerine saldıran don kişotlar tarafından eleştirilen istatistiki veri.

    takımın hücum organizasyonlarında çizilen setleri ne kadar başarılı uygulayabildiğiniz gösterir, son tercih hataları nedeniyle skora yansımıyor oluşu kalitesiz hücum edildiği şeklinde yorumlanmamalıdır.

    her analizde olduğu gibi istisnai unsurları pekala mevcuttur, bu istisnalarını hücum ve savunma verileri için hücumda yoktan var eden ya da altı pastan dışarı vuran ve savunmada adam geçer top geçmez veya saatli bomba savunmacılar olarak ikiye ayırabiliriz. bizim takımımızda ilginç şekilde hücum için de savunma için de negatif istisna olarak değerlendirilecek isimler yahut performanslar mevcut. misal trabzonspor takımında 2021-2022 sezonu içerisinde savunma için de hücum için de pozitif istisna yaratacak isimler mevcut.

    dolayısıyla bu oranı skora yansımadığı için eleştirmek yahut oyunu bu orana dayanarak okumaya çalışanları eleştirmek biraz saçma. bu oranın skora yansımıyor oluşunda hücum oyuncularının ya da savunma oyuncularının formsuz oldukları ve bu formsuzluklarının teknik kadro tarafından çözülemiyor oluşu eleştirisi haklı olmakla, bu isimlerin doğru antrene edilmediği eleştirisi tutarsız kalmaktadır. doğru antrene edilmemiş oyuncular pozisyona giremez ya da savunmada alan/adam paylaşımını, savunmada set kaymalarını yanlış yaptığı için gol yedirir.

    galatasaray hücumda pozisyon bulamadığı için değil pozisyonları gole çeviremediği için maç kaybetmekte, keza savunmada da bir çok kere alan/adam paylaşımından değil doğrudan oyuncu hatasıyla gol yemekte. elbette bu satırlara da istisna olacak maçlar oynadık ancak sezon geneline baktığımız zaman pozisyon bulmakta zorlandığımızı yahut çok kolay pozisyon verdiğimizi söyleyemeyiz. bulduğumuz pozisyonlardan skor elde edemeyip, abuk subuk pozisyonlardan gol yiyorsak da bu istatistiki veri ile alakalı bir eleştiri getiremeyiz.

    kısaca oyun gücünü büyük ölçüde göz önüne seren bir veridir, kıymetlidir, bütün pozitif bilimlerin getirisi gibi uzun vadede kazandırır.
  • 107
    salın şu istatistiği artık. neye göre klasifikasyon yapıldığını bilmeden eleştiri getiriliyor bu istatistiğe. yapmayın artık. çok büyük örnek havuzlarından bu istatistik temelli bazı veriler oluşturuyoruz. bunu bir sürü insan üzerinize atıyor. ondan sonra oturup istediğiniz yorumu yapın deniyor. siz buradan bir fikre ulaşmak yerine kafanızdaki fikre istatistiğe oturtamadığınız için istatistiği yok saymak istiyorsunuz. oysa kim size yüksek xg doğru bir oyunun tek kontrolü dedi. bu kadar xg üretip psxg'niz bu kadar düşükse (şutun gittiği noktanın hesaba katılması) bu gayet büyük bir sorundur. istatistik sana problemi gösteriyor. bağırıyor çağırıyor. nereye kafa patlatman gerektiği belli. gayet de olumsuz eleştiri için istatistik sana orta açıyor ama tünele saplantınız bilimi yok saymanıza sebep oluyor.

    futbola benim gözlüklerimden bakarsanız bu istatistiğin yüksek çıkması oyun kurgunuzu olumlu olarak gösteriyor. ancak başkasının gözünden bakarsanız bu istatistik ile gol sayısı arasındaki fark kadro yapınızda hata olduğunu bitiriciliği yüksek oyuncularınız eksik olduğunu gösteriyor. kimisine göre de kadro yapınızdan öte kurgu uyuşmazlığını gösteriyor. yani yorumlar kişiden kişiye göre değişiyor. istatistik sabit ancak yorum ve çözüm önerileri farklı kalıyor. bunu kavramak yerine bilimi yok saymak nasıl bir akıl tutulması hakikatten anlamıyorum.

    burada insanı çıldırtan ne? terminoloji hatası. terminolojinize, iddianıza hatalı deyince de "istatistik mini etek gibidir." hadi ya gerçekten mi? hakikatten okumaya değerli karşı fikirler yazıldı bu başlığa. kimisi modelleme üzerine up uzun yazılardı, kimisi şuta dönüşmeyen pozsiyonların hesaba katılmaması gibi tek cümleyle ifade edilecek kadar kısa eleştirilerdi. ancak o kadar bilgisizce eleştiriler de görüyorum ki çıldırmamak elde değil. pozisyonun oluş şekli xg'nin hesaplanmasında etkili arkadaşlar. bu bilginin tersinide bir kabulle eleştiri yapamazsınız. evet yediğin gollerin de neden yediğinin istatistiği var, ama sen bakmıyorsun. bakmak istemiyorsun. hayır arkadaşlar, zaten bu istatistik messi'yle adı sanı duyulmamış bir oyuncunun bitiricilik farkını göstermek için var o yüzden messi vurunca xg farklı çıkmamalı. hayır arkadaşlar, bu istatistik terminoloji eksiğini gözler önüne getiriyor; tek başına ne iyi ne de kötü oynadığınızı göstermiyor.
  • 108
    her bilimde olduğu gibi tek başına (kendi içinde bile) net bir çıkarım yapılamayacak istatistik ürünü.

    nedir, ne değildir çok mühim değil bana kalırsa. eski zamanlarda "girilen pozisyon sayısı" diye tabir edilen olgunun günümüzdeki yeni tabiri olduğunu söylemek mümkün. gol beklentisi diye de daha mikro hale bürünmüş.

    burada önemli olan gol beklentisi sayısından ziyade o bekletinin hangi hücum şekliyle oluştuğu. bunu temellendirirsek işte o zaman daha mantıklı bir veri elde ederiz. diğer türlü bu şekildeki yalın hali ile çok şey ifade etmez. misal: xg'miz son maçta 5 idi demek ile aktrist eva mendes demek arasında bir fark yok. evet, eva mendes çok güzel bir kadın ama 30 yaşındaki eva mendes ile 80 yaşındaki eva mendes arasında bir ton fark var. eva mendes dediğim an hangi yaşta olduğunu, saç renginin ne olduğunu ya da şalvar mı giyinmiş yoksa çok güzel dekolteli bir elbise mi giyinmiş olduğunu belirtilmediğim müddetçe bizlerde bırakacağı izlenim yanlış çıkarımlar yaptırır.

    o gol beklentisi rakip defansın çok basit bir pas hatasıyla mı oluştu? kaleci degaj yaptı da sekip forvetin önüne düşünce mi gol kaçırdık? pozisyona nasıl giriyoruz? çizgiye inip içeri çevirdiğimizde 5 savunma oyuncusunun arasında tek oyuncumuz varken basit bir yerleşim hatasıyla top önümüze mi düştü? bütün bu rakip hataları dışında bizim sistemin gol pozisyonunda ne kadar etkisi var? kısacası o gol beklentisi 5- 10 demek yerine nasıl oluştuğuna bakmak iyi mi kötü mü oynadığımızı daha net gösterir. ha bu dediklerim rakip hatalarından kaynaklı xg'nin anlamsız olduğu anlamı taşımıyor. elbette rakip hata yapacak ki gol olsun. ama hatanın ne derecede olduğu ve gol pozisyonunun çok çalışma neticesinde değil de vasat bir hücum sırasında oluşması bu hususun temelini sağlamlaştırır.

    ufak bir örnek daha vererek yazıya son vereyim: dün oynadığımız 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçı'nda ilk dakikada mustafa'nın kafa vuruşu ile uzatmanın son dakikasında halil'in kaçırdığı golleri karşılaştıralım. sizce halil'in kaçırdığı golün futbolda çalışmayla, antrenman ile ne kadar ilgisi var? rakip defans oyuncusu kendi arkadaşına pas atıyor ve o pas kısa düşüyor. halil de alıp gidiyor. pas atan oyuncuya mustafa baskı yaptığı için ya da halil pas atılan kişiye baskı yaptığı için top bize geçse tabii ki bu bizim adımıza bir başarıdır ancak ortada hiçbir sebep yokken adam bizim oyuncuya topu verdi. şimdi bu pozisyonda kaçan gol de xg'ye dahil edildi ve istatistik sadece nicel olarak yükseldi. peki kaçan golün niteliği nedir? bizim şut atmak dışında ne katkımız oldu.. mustafa'nın kaçırdığı kafa vuruşu ise xg için anlam ifade eder. çünkü öncesinde paslaştık, yayıldık, bakarak orta açıldı ve mustafa iyi yer tuttu...
  • 109
    ikinci lig sonuncusuna karşı da bir zahmet yüksek çıkması normal olan istatistik. dikkatı dağıtan, takımda sorun yokmuş da şanssızliklar yakamizi birakmiyormuş gibi de yorumlanabilecek kamuflaj. geçiniz. 2000 yılında xg'nin x'i yoktu. hagi alakasiz bir yerden bir yapıştirirdi xg'siz maç 2-0 biterdi. olay sorumluluk, takimdaşlik ve kıymet bilmekte bitiyor. bizde olmayan doneler yani.
  • 110
    galatasaray futbol takımı özelinde çokça pozisyona girmemize rağmen bu pozisyonları gole çeviremediğimizi bize söyleyen veridir. bunu söyleyebilmek için bu istatistiğe bakmaya dahi gerek yok da her kötü sonuçta xg istatistiği üzerinden insanlara laf sokanların amacını tam olarak anlayamıyorum. takımın pozisyona girmediğini mi iddia ediyorlar tam olarak? tüm dünyanın analiz yapmak için kullandığı bir istatistik galatasaray taraftarları arasında kavga sebebi olmuş. çok enteresan cidden.
  • 111
    yok yok, gerçekten kafayı yedirmelik bir veri xg.

    xg diyor ki; senin girdiğin pozisyonlardan şu kadar adet gol bulman gerekiyordu.

    bu kadar lan bu kadar. veri sana diyor ki sen 20 gol attın ama 30 gol atabilirdin ya da 20 attın ama senin girdiğin pozisyonlardan anca 10 gol üretmen gerekirdi.

    bu kadar olm ya. millet hala neyin peşinde? yok onu göstermemiş, yok bunu gizlermiş. sanki xg sana başka bir şey anlatıyormuş gibi tuhaf tuhaf karşı argümanlar.

    xg'ye nasıl karşı çıkılır? çıkıp şunu diyen bir allahın kulu var mı; 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçında takım 6-7 tane gol atacak pozisyonlar girmedi. bunu diyen bir delikanlı var mı? yok di mi? e tamam işte kardeşim xg de bunu diyor sana, bu kadar basit yahu, bunun nesi anlaşılmıyor?

    hezeyan geçiren gs taraftarı için tekrarlamaya fayda var, korkmayın, xg size iyi oynadınız demiyor, sadece "x" adet gol bulmanız gerekiyordu diyor. bitti lan bitti, bu kadar. töbe töbe ya.
  • 112
    tamamen masturbatif bir veri. kendini kandirmaya, ayaklananlari bir nebze susturmaya yariyor. baska da vatana millete gram faydasi oldugunu gormedim.

    her mac bilmemkac xgye karsi şu kadar atabildik twitleri dolaniyor etrafta. demekki o kadar da bir sey gostermiyor arkadas bu meret ogrenin artik.

    futbol matematikten uzak bir spor. adam 35 metreden bir koyar o xgyi cebine koyup evine gelirsin. uzun boylu hava hakimiyeti olan bir stoper olmayacak bir dutan topta golu yazar gecer. ıyi bir frikikci topu 90a takar. kalecin gununde olur 10 tane de vursan tamamini cikartir. yani butun bu bilinmeyenleri denkleme sokamayacagimiz icin "herseyin cok normal" oldugu maclar disinda bize cok bir veri veremeyen bir kesirli sayi olmaktan oteye gidemiyor xg. o yuzden buna takilip sayfalarca analiz kasmaya gerek yok. pozisyonu buldugun zaman akilli kullanmazsan istersen 200 xgye ulas mac yine 1-1 bitiyor:)
  • 113
    ne anlattığını anlamaya çalışanlar için çok önemli bir veri, ısrarla anlamamaya direnenler için doğal olarak saçma bir veri.

    bu veri sana iyi oynamışsın, kötü oynamışsın demiyor. uçuyorsun kaçıyorsun da demiyor, rezilsin de demiyor. girdiğin pozisyonlarda çektiğin şutların gol olabilme ihtimalini ölçüyor. yani pozisyonların ne kadar net olduğunu belirliyor.

    hani 100%lük gol pozisyonu derlerdi de irrite olurduk ya he işte bu istatistik o pozisyonun aslında % kaçlık olduğunu aynısının 300bin tane örneğinden yola çıkarak ölçüyor.
  • 114
    xg ile ilgili eleştirilen şey istatistiğin varlığı değil, istatistiğin yorumlanma biçimi ve bunun üstünden aslında galatasaray'ın çok iyi oynadığının ve sadece tek eksiğinin bitiricilik aktarılması. yani merak etmesin kimse, insanlar aptal değil. bu sitede herkesin yeteri kadar akılı olduğunu düşünüyorum. xg'nin ne olduğunu herkes biliyor.

    gol pozisyonuna girmek elbette önemli fakat burada istatistiği nasıl yorumladığın önemli. bize aylar boyu hem bu sitede hem de diğer sosyal medya uygulamalarında takım aslında iyi, şu kadar xg bulmusuz, hiç sorun yok, golü atabilsek bitecek iş gibi anlatılmaya çalışıldı. burada karşı çıkılan şey bu.

    gol pozisyonuna giriyoruz fakat bunu hangi aralıkta yapıyoruz? örneğin ligde iç sahada oynanan 9 maçın 6 tanesinde geri düşen taraf olmuşuz. elbette geri düştükten sonra yaldır yaldır bastırıp maçı çevirmeye çalışacağız. burada bulduğun xg ile maçı baştan sona domine ettiğin durumlarda bulduğun xg bence aynı değerde değil.

    biz ligde genelde hep geri düşen tarafiz. doğal olarak büyük takım refleksi ile saldırıp pozisyona girmeye çalışıyoruz. bazen atıyoruz puanı kurtarıyoruz, bazen panikle yapılan bu ataklar gole cevrilmiyor.

    ikincisi ve aslında daha önemlisi, 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçıni örnek alalım mesela. bizim sorunumuz sadece gol aramamak değil. bizim daha temel sorunumuz çok kolay gol yememiz. bu maçı yine 7xg ile tamamlayıp 3 gol atarak 3-0 kazansak kimse buna pek takılmazdı. net galibiyet derdi. bizim daha büyük sorunumuz kalemize gelen her topun gol olması. yani sen istediğin kadar yüksek xg ile oyna. biz örneğin bu maçta 4 gol atsak, bir şekilde yine 4 gol yerdik. ikinci ligin sonuncusu takımdan 3 gol yiyorsak, ligde iç sahada hep ilk golü yiyen bizsek, deplasmanda kaleye gelen her şut gol oluyorsa bizim gol atamamaktan daha büyük sorunlarımız var bence.

    özetle, xg diğer istatistikler gibi kıymetli bir veri ancak bütün oyunu bunun üstünden yorumlayıp, olumsuz her sonucun sorumlusu bu verinin çıktısı gibi yorumlayarak bir de üstüne insanlara cahil muamelesi yapmak bu veri üstünden daha çok uzun süre dalga geçilmesine sebep olacak.
  • 115
    istatistikleri kaideyi taciz eden istisna'dan aynen aktarıyorum.

    mohamed : 5 gol/7,31 xg
    halil dervişoğlu : 2 gol/3,39 xg
    mbaye diagne : 2 gol/3,74 xg
    kerem : 4 gol/2,5 xg
    cicaldau : 3 gol/3,81 xg
    feghouli : 2 gol/2,14 xg
    morutan : 3 gol/1,75 xg

    24.6 xg'den 21 gol çıkarmışız. en kötü ihtimalle 25 gol çıkarmamız gerekiyordu şuradan. bitiriciliği iyi olan bir takım 37 gol çıkarırdı. (1.5 ile çarpıyoruz) yani 16 gol fazla atabilirdin.
    ligdeki gol sayımız 24. bu sayı 40 olabilirdi. 40 gol ligin en fazla gol atan takımı olman demek.
    gol beklentisine göre en iyi bitiriciliğe sahip oyuncular kerem ve morutan. bu iki oyuncunun gol sayısı olması gerektiği gibi. diğerleri girdikleri pozisyonları değerlendirebilseler, şu gol sayılarına ulaşmaları gerekirdi.

    mohamed : 5 gol/7,31 xg = 11 gol
    halil dervişoğlu : 2 gol/3,39 xg = 5 gol
    mbaye diagne : 2 gol/3,74 xg = 6 gol
    kerem : 4 gol/2,5 xg = 4 gol (ortalamayı tutturmuş)
    cicaldau : 3 gol/3,81 xg = 6 gol
    feghouli : 2 gol/2,14 xg = 3 gol
    morutan : 3 gol/1,75 xg = 3 gol (ortalamayı tutturmuş)

    van aanholt 3.87 xa ile 1 asist yapmış. yani aanholt final pasını atmış ama arkadaşları final vuruşunu yapamamışlar. normalde asist sayısı en az 6 olmalıydı. visca 5,8 xa'dan 9 asist yapmış mesela.

    çok iyi bir bitirici olmayan cornelius 6,8 xg ile 9 gol atmış. bu oranla atması gereken 10'du zaten, ortalamaya yaklaşmış. pesic 8,2 xg ile 11 gol atmış. onun da 12 atması gerekirdi ama ortalamaya yakın. mohamed 7,31 xg ile 5 gol. olması gereken 11. tam 6 gol daha az atmış.

    bu istatistikler harika oynadığımız anlamına gelmiyor ancak korkunç bir bitiricilik sorunu olduğumuzu gösteriyor.
  • 117
    kınayt onlayn'da xp kasar gibi xg kasıyoruz.

    normalde maç için en değerli veridir. ancak her maç sonuç ile ters orantılı ise problem bu istatistikte değil buna çözüm bulmayan teknik ekiptedir.

    bu istatistiğe sarılıp fatih hocayı savunanlar olaya hatalı yaklaşıyorlar.

    fatih hocayı eleştirmek için bu istatistiği küçümseyenler de aslında ellerindeki önemli bir doneyi hiçe sayıyorlar.

    bir takım her maç yemesi gerekenden çok yiyor, atması gerekenden az atıyorsa problem genel çalışma şeklindedir. 10 maçta bir maç olabilir. o da en fazla.
  • 118
    kimsenin "xg istatistik verisi" ile bir sorunu olduğunu ya da bu veriyi anlamadığını düşünmüyorum. bu veri üzerinden insanlara ders verilmeye çalışılması ve onlara cahil muamelesi yapılması ile ilgili sorunu var insanların. sahada oynanan futbolu görüyoruz. galatasaray'ın ligdeki sıralamasını görüyoruz, bizim üstümüzdeki anadolu takımlarının kısıtlı bütçeleri ve bizim seviyemizde olmayan oyuncuları ile oynamaya çalıştığı futbolu aldıkları puanları görüyoruz. 3 yıllık planlama gençleştirme deyip de alt yapıdan çıkan genç cocuklara maçlarda verilen komik süreleri görüyoruz. ben basit bir futbolseverim ve en basitinden sene başında 27 yaşındaki ismail çipe ile yeni sözleşme imzalanırken ismail'in hangi kalecilik meziyetlerine göre mukavele uzatıldığını bilmek istiyorum ne sebeple maçlarda 11 başlatıldığını öğrenmek istiyorum. yetersiz olduğunu dünya alem biliyorken ısrarla kendisini takımda tutan ve oynatan hocanın futbolun hangi doğruları için bunu yaptığını taraftara anlatmasını istiyorum. halil dervişoğlunu aldırtan kişinin fatih terim olduğunu aynı terim'in mostafa muhammed'i 2021 ocak transfer döneminde adını deklare ederek aldırttığını biliyoruz şimdi bu oyuncuları gol kaçırması üzerinden eleştiriyoruz.

    bu takımın xg, gol kaçırma, duran toptan gol bulamama sorunlarından ziyade en başta teknik heyetin futbolcuları idare edememe sorunu, taktik disiplin eksikliği, saha içerisinde oyuncuların yaşadığı mental yönden eksiklikler, forma adalesizliği, liyakat gibi çok daha büyük problemleri var. bu sorunlara odaklanıp neşterin buraya vurulmasını istiyoruz.

    bir kısım taraftarın "söylediklerinin tam tersi çıktı diye çok sevdiği hocasına toz kondurmayayım" diye üzerinden ahkam kestiği, insanları cahil ilan ettiği istatistiki veri.
  • 119
    takımımızın oluşturduğu her önemli gol pozisyonunun arasında kaç dakika süre var,

    duran toplardan (korner, frikik ve diğerleri) çıkan xg değerleri nedir,

    kanat ortalarından buluşulan pozisyonların xg’si ortalama nedir,

    takım 0-15, 15-30, ….. her çeyrek dilimde nasıl bir tempo ve baskı oluşturuyor sorularını önemsemeden, cevaplamadan sadece xg/gol oranına bakmak bana çok şey ifade etmiyor.

    çünkü uyku getiren futbol izlerken futboldan soğuyorum. bir de görece zayıf rakiplere bile net pozisyonlar verilmesi rahatsız ediyor. hiçbir lig maçına favori çıkamamak, en az 2 fark yapmadan rahat edememek gibi durumlarımız var.
  • 120
    paylaşan arkadaşların emeklerine saygı duymakla beraber bazı sorular sormak istiyorum...
    takım pozisyona girmiş ama ortalamanın altında gol atmışız bu veriden bunu anlıyoruz tamam, doğru.
    peki bu kadrodaki oyuncuların seçimini-transferini (feghouli hariç) mevcut teknik ekip istemedi mi?
    beceriksizlerdi niye bu kadar para harcatıp aldırdılar?
    2. sorum, ffp vardı daha beceriklisini almaya bütçemiz yetmedi diyelim (cornelius veya pesic'in ortalaması ortadayken bu önerme de çürür ya neyse) peki bu arkadaşların son vuruş çalışması da teknik ekip sorumluluğunda değil mi? bu sefer de çalışıyor ama gelişmiyorlarsa biz hem beceriksiz hem de kendini geliştiremeyecek adamları niye seçtik?
    hop geldik mi yine teknik ekipteki sorumluluğa?
    kısacası bu veriler sahadaki beceriksizliği ortaya koyuyorsa da bunu teknik ekibi savunmak için kullanamayız, sahadaki becerinin de beceriksizliğin de sorumlusu bu veriyi beğenmeyen taraftar değil teknik ekip ve yönetimdir.
  • 122
    maç içinde hangi dakikalar arası kaç xg ve skora göre kaç xg çıkardığımızı incelemek daha sağlıklı olur kanımca.
    misal, maçın başında bir golle öne geçtik. sonrasında kaç xg ürettik. ya da dakika 70 80 e kadar maç golsüzken kaç xg ürettik. ardından hurra hücum ederken kaç.
    bizim ürettiğimiz xg verileri saçma sapan oynayıp ilk yarıları da çöpe atıp can havliyle maçı veya 1 puanı kurtarmak için yaptığımız ataklardan. öne geçtiğimiz hiçbir maçın sonrasındaki dakikalar adamakıllı xg üretememek de bunu gösterir.
    bu sebeple, maç maç, dakika dilimleri ve skorlara göre incelemesi ortaya daha net bir yorum çıkarır.
  • 123
    morutan'ın 1.75 xg'den 3 gol çıkarması iyi bitirici olduğunu göstermez illa. morutan'ın gollerinden biri çok kel alaka bir yerden vurup attığı bir goldü. 1 gol yazdı ama xg'si belki 0.05'ti. verilerle kavga edilmez ancak verileri nasıl okumak gerektiğini bilmek gerekir. sadece kağıt üzerinde kalarak hiçbir sonuç çıkarılmaz xg'den de, başka herhangi bir veriden de.
  • 124
    futbol skor olarak kısır bir spor, o yüzden veri az, anlamlı analiz için zorlayıcı.
    xg'yi ben seviyorum, yaptığınız işlerin iyi veya kötüye gittiğini takip edebileceğiniz bir metrik. çünkü puan, attığınız gol, yediğiniz gol gibi veriler çok keskin veriler. attığınız şutların, girdiğiniz pozisyonların veya tersi yediğiniz gollerin, verdiğiniz pozisyonların incelenmesi size daha iyi bir fikir edinmeniz için yardımcı olur.

    yani ortada ham veri var, bunu anlamlandırıyorlar. ama unutulmasın xg sadece bir metrik, her şeyi bunun üzerinden okumaya çalışırsanız hataya düşersiniz. xg yüksek ama küme düşüyoruz, demek ki kaçırdığınız bir şeyler var (gol demeyin bozuşuruz). diğer metriklere bakmak gerekiyor. ya da bu xg nasıl yüksek, organize ataklardan mı, duran toplardan mı, rakibin hatalarından mı?
    neyse daha birçok şey var ama xg yüksek diye hocayı savunmak olmuyor bence de, maçları izlemesek yerim ama izliyorum.
    kalite problemi diye işin içinden çıkamayız.
  • 125
    8 ocak 2022 galatasaray giresunspor maçının ilk yarısında kendi sahamızda ligin en zayıf takımlarından birine karşı oynadığımız bir maçta sahaya pek uğramayan hede. halbuki bu hede bize hep iyi oynadığımızı gösteriyor ama bu iyi oyunumuz skora yansımıyordu.

    neyse, şurada bir avuntumuz vardı, umarım ikinci yarıda kendini gösterir de bizi öksüz, gözü yaşlı bırakmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın