• 107
    salın şu istatistiği artık. neye göre klasifikasyon yapıldığını bilmeden eleştiri getiriliyor bu istatistiğe. yapmayın artık. çok büyük örnek havuzlarından bu istatistik temelli bazı veriler oluşturuyoruz. bunu bir sürü insan üzerinize atıyor. ondan sonra oturup istediğiniz yorumu yapın deniyor. siz buradan bir fikre ulaşmak yerine kafanızdaki fikre istatistiğe oturtamadığınız için istatistiği yok saymak istiyorsunuz. oysa kim size yüksek xg doğru bir oyunun tek kontrolü dedi. bu kadar xg üretip psxg'niz bu kadar düşükse (şutun gittiği noktanın hesaba katılması) bu gayet büyük bir sorundur. istatistik sana problemi gösteriyor. bağırıyor çağırıyor. nereye kafa patlatman gerektiği belli. gayet de olumsuz eleştiri için istatistik sana orta açıyor ama tünele saplantınız bilimi yok saymanıza sebep oluyor.

    futbola benim gözlüklerimden bakarsanız bu istatistiğin yüksek çıkması oyun kurgunuzu olumlu olarak gösteriyor. ancak başkasının gözünden bakarsanız bu istatistik ile gol sayısı arasındaki fark kadro yapınızda hata olduğunu bitiriciliği yüksek oyuncularınız eksik olduğunu gösteriyor. kimisine göre de kadro yapınızdan öte kurgu uyuşmazlığını gösteriyor. yani yorumlar kişiden kişiye göre değişiyor. istatistik sabit ancak yorum ve çözüm önerileri farklı kalıyor. bunu kavramak yerine bilimi yok saymak nasıl bir akıl tutulması hakikatten anlamıyorum.

    burada insanı çıldırtan ne? terminoloji hatası. terminolojinize, iddianıza hatalı deyince de "istatistik mini etek gibidir." hadi ya gerçekten mi? hakikatten okumaya değerli karşı fikirler yazıldı bu başlığa. kimisi modelleme üzerine up uzun yazılardı, kimisi şuta dönüşmeyen pozsiyonların hesaba katılmaması gibi tek cümleyle ifade edilecek kadar kısa eleştirilerdi. ancak o kadar bilgisizce eleştiriler de görüyorum ki çıldırmamak elde değil. pozisyonun oluş şekli xg'nin hesaplanmasında etkili arkadaşlar. bu bilginin tersinide bir kabulle eleştiri yapamazsınız. evet yediğin gollerin de neden yediğinin istatistiği var, ama sen bakmıyorsun. bakmak istemiyorsun. hayır arkadaşlar, zaten bu istatistik messi'yle adı sanı duyulmamış bir oyuncunun bitiricilik farkını göstermek için var o yüzden messi vurunca xg farklı çıkmamalı. hayır arkadaşlar, bu istatistik terminoloji eksiğini gözler önüne getiriyor; tek başına ne iyi ne de kötü oynadığınızı göstermiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın