• 108
    her bilimde olduğu gibi tek başına (kendi içinde bile) net bir çıkarım yapılamayacak istatistik ürünü.

    nedir, ne değildir çok mühim değil bana kalırsa. eski zamanlarda "girilen pozisyon sayısı" diye tabir edilen olgunun günümüzdeki yeni tabiri olduğunu söylemek mümkün. gol beklentisi diye de daha mikro hale bürünmüş.

    burada önemli olan gol beklentisi sayısından ziyade o bekletinin hangi hücum şekliyle oluştuğu. bunu temellendirirsek işte o zaman daha mantıklı bir veri elde ederiz. diğer türlü bu şekildeki yalın hali ile çok şey ifade etmez. misal: xg'miz son maçta 5 idi demek ile aktrist eva mendes demek arasında bir fark yok. evet, eva mendes çok güzel bir kadın ama 30 yaşındaki eva mendes ile 80 yaşındaki eva mendes arasında bir ton fark var. eva mendes dediğim an hangi yaşta olduğunu, saç renginin ne olduğunu ya da şalvar mı giyinmiş yoksa çok güzel dekolteli bir elbise mi giyinmiş olduğunu belirtilmediğim müddetçe bizlerde bırakacağı izlenim yanlış çıkarımlar yaptırır.

    o gol beklentisi rakip defansın çok basit bir pas hatasıyla mı oluştu? kaleci degaj yaptı da sekip forvetin önüne düşünce mi gol kaçırdık? pozisyona nasıl giriyoruz? çizgiye inip içeri çevirdiğimizde 5 savunma oyuncusunun arasında tek oyuncumuz varken basit bir yerleşim hatasıyla top önümüze mi düştü? bütün bu rakip hataları dışında bizim sistemin gol pozisyonunda ne kadar etkisi var? kısacası o gol beklentisi 5- 10 demek yerine nasıl oluştuğuna bakmak iyi mi kötü mü oynadığımızı daha net gösterir. ha bu dediklerim rakip hatalarından kaynaklı xg'nin anlamsız olduğu anlamı taşımıyor. elbette rakip hata yapacak ki gol olsun. ama hatanın ne derecede olduğu ve gol pozisyonunun çok çalışma neticesinde değil de vasat bir hücum sırasında oluşması bu hususun temelini sağlamlaştırır.

    ufak bir örnek daha vererek yazıya son vereyim: dün oynadığımız 28 aralık 2021 galatasaray denizlispor maçı'nda ilk dakikada mustafa'nın kafa vuruşu ile uzatmanın son dakikasında halil'in kaçırdığı golleri karşılaştıralım. sizce halil'in kaçırdığı golün futbolda çalışmayla, antrenman ile ne kadar ilgisi var? rakip defans oyuncusu kendi arkadaşına pas atıyor ve o pas kısa düşüyor. halil de alıp gidiyor. pas atan oyuncuya mustafa baskı yaptığı için ya da halil pas atılan kişiye baskı yaptığı için top bize geçse tabii ki bu bizim adımıza bir başarıdır ancak ortada hiçbir sebep yokken adam bizim oyuncuya topu verdi. şimdi bu pozisyonda kaçan gol de xg'ye dahil edildi ve istatistik sadece nicel olarak yükseldi. peki kaçan golün niteliği nedir? bizim şut atmak dışında ne katkımız oldu.. mustafa'nın kaçırdığı kafa vuruşu ise xg için anlam ifade eder. çünkü öncesinde paslaştık, yayıldık, bakarak orta açıldı ve mustafa iyi yer tuttu...
App Store'dan indirin Google Play'den alın