• 282
    bir öyle bir böyle karar verilen olgu. uefa'ya şu şekilde sesleniyorum, eminim bu mesajım kendilerine ulaşacaktır *.

    eyy uefa,
    milyon euroların pul olduğu, milyar euroların konuşulduğu bir platformda, bu denli muallak, yoruma bağlı bir kural olur mu?
    vücuttan sekenlere serbest dediğiniz yerde kimine penaltı çıkıyor (bkz: galatasaray futbol takımı), kimine devam kararı veriyorsunuz (bkz: 4 aralık 2022 ingiltere senegal maçı).
    hamle yapan oyuncu elini kolunu arkaya bağlamak zorunda mıdır? öyle hamle mi yapılır? eğer elin normal pozisyonu ise konu hamle yapan oyuncunun ellerini arkada bağlaması elin normal pozisyonu mudur?
    şu kuralları ne zaman yorumdan uzak, nesnel temellere bağlayacaksınız?
  • 381
    penaltılara giden maçlarda bence yazılı olmayan kurallar var.

    1. sol ayaklı futbolculara penaltı kullandırmak risk. tarihin en iyi solu messi bile kötü penaltı atıyor. ederson demeyin hiç çünkü istisna. ederson gibi kaleci yok, öyle sol ayaklı kaleci mi olur arkadaş.*

    2. kovacic gibi kazma sınıfı, fizik gücü ile fark yaratan orda sahalara penaltı kullandırmak da risk. ancelotti camavinga'ya bile kullandırmadı ki bence camavinga bu sınıfa da tam girmiyor ama daha çok fizik gücü ile öne çıkan bir futbolcu.

    3. alvarez attı, modric kaçırdı ama bence ilk penaltıyı takımın en soğukkanlı ismi atmalı. hiç riske girmeden topu o adama teslim edeceksin. yine bir istisna ama sol ayaklı da olsa fatih hocam 2000'de ergün'e kullanmıştı. adam sanki evinin antresinde çocuğu ile top oynuyor gibi rahat rahat penaltı kullanmıştı. he bence bizim takımın en iyi penaltıcısı hakan'dı ama hoca da bence takımın en soğukkanlısı atsın diye düşünmüştür.

    (bkz: 17 nisan 2024 manchester city real madrid maçı)
    (bkz: 17 mayıs 2000 galatasaray arsenal maçı)
  • 38
    futbolda, ceza sahası içinde yapılmaması gereken 10 hareketin (rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse, rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,
    rakibin üstüne sıçrarsa, rakibe şarj yaparsa, rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
    rakibini iterse, topu kazanmak için ayakla müdahale ederken -tackle- topa dokunmadan önce rakibe dokunursa, rakibini tutarsa, rakibe tükürürse,
    topu eliyle bilerek oynarsa -kendi ceza alanındaki kaleci hariç) yapılması durumunda kullanılan ceza atışıdır.

    kaleye 11 metre mesafedeki penaltı noktasından kullanılır.

    verilmesi, verilmemesi, gol olması, auta atılması, kalecinin kurtarması durumlarının hepsinde tartışma yaşanan, futbolun en kaygan yüzeylerinden biridir penaltı.

    istatistikleri bilmemekle birlikte, çok büyük oranda gol olur maç içinde kullanılan penaltılar. seri penaltılarda gol oranı nispeten düşer. bunun da bir sebebi var elbette, aşağılarda bir yerde olacaktı açıklaması.

    kaleci, kale çizgisinden ileri çıkamadığı, rakip savunma 9,15 metre mesafeden daha yakına giremediği için en önemli gol pozisyonudur.

    penaltı atmak özel beceri ister. ama bu beceri sadece 11 metreden topu kaleye sokma becerisi değildir. ortalama her futbolcu bunu başarır zaten. ama nasıl golcülük, oyun kuruculuk, kalecilik özel beceri isterse, penaltıcılık da öyledir.

    penaltı atmayı psikolojik etkiler zorlaştırır. o sırada o stada olan ve yüzü tribünlere dönük polisler dışında hemen hemen herkes bu atışı izler. tv başında başka şeyle ilgilenenler bile işi gücü bırakıp bu atışa bakar. işte budur penaltıyı beceri haline getiren.
    elbette, büyük çoğunlukla gol olduğu için bir baskı vardır penaltıcı üzerinde, bu da zorlaştırıcı faktörlerden biridir.

    birkaç çeşit penaltı atma yöntemi vardır. kendimce ustalık ve gol olma oranının yüksekliğine göre zordan kolaya doğru açıklamak isterim.

    en çok görülen yöntem, bir köşe belirleyip vurmaktır. genellikle penaltıcı olmayan futbolcuların kullandığı yöntemdir. genellikle kaleciler de kendilerince bir köşe belirleyip oraya atladıklarından gol olma şansı kurtarılma şansından yüksektir. nedeni yine aşağıda olmalı. bu yöntem seri penaltı atışlarında sıklıkla görülür. vuruş genellikle ayak içi ile yapılır.

    seri penaltı demişken yukarıda verdiğimiz sözü yerine getirelim. her takımda beş iyi penaltıcı bulmak kolay değildir. hayatlarında ilk defa penaltı atanları bile görülür. bu da seri penaltıların kaçırılma oranlarının daha yüksek olmasını getirir. bilimsel bir veri değil, tamamen kişisel gözlem.

    ikinci yöntem, panenka penaltısı denen yöntemdir, artık özel isim tamlamasıdır. yavaşça topun üzerine gelinir ve topun dibine vurularak kalecinin üzerinden gol olması sağlanır. bir çok kişi için en güzel penaltı budur. gol olduğunda görüntü mükemmeldir. ama olmadığında rezil eder penaltıcıyı, top yavaşça kalecinin kucağına gelir ve hatta kalecinin kontratak başlatacak zamanı olur, fenadır kaçırması. ayak üstü ile yapılan bir vuruştur.

    benim en sevdiğim penaltı yöntemi kaleciye bakarak atılandır. gol olmaması neredeyse imkansızdır. penaltıcı topu diker noktaya, gerilir, topa bakar. koşmaya başladıktan sonra sadece kaleciye bakar. kalecinin hareketine göre topu ters tarafa vurur, gol olur. yerinden kıpırmazsa kaleci nereye vursan gol olur. burada kalecinin gözlerinin içine bakacak kadar kendinden emin olmak gerekir. kendinden emin değilsen, sadece penaltı değil hayatta hiçbir şeyi gole çeviremezsin.

    topa doğru gelip de koşunun yarısında duraklayanlar da vardır. ama ahlaksal olarak doğru bir davranış olmadığını düşünüyorum, bu yüzden değerlendirmeye almadım. eskiden bu tip penaltılar tekrar edilirdi, sonradan kural mı değişti ne oldu izin verilmeye başlandı.

    bir de özellikle güney amerikalıların kullandığı şekil var çok ilginç. topun başında durup hiç gerilmeden vurmak. bu hiç akıllıca gelmediğinden uzun uzun yazmadım.

    dünyada bugüne kadar sadece iki futbolcunun ayak dışıyla penaltı attığını gördüm. pasarella ve mustafa denizli.

    gelelim kalecilere. yine kötüden iyiye doğru gittiğimizde üç tip kaleci davranışı vardır penaltılarda.

    genellikle, bir köşe belirleyip oraya atlarlar. bunların, kaleciye bakarak topa vuranlara ve panenka penaltısı atanlara karşı hiç şansı yoktur. top tıngır mıngır da gitse, fileye değmese bile gol yemeleri kaçınılmazdır.
    ancak birinci tip, yani bir köşe belirleyip vuran penaltıcılara karşı şansı vardır. sonuçta kalecilerden, futbolcunun hangi ayağını kullandığını falan düşünerek bir köşe belirler. ancak iş yine futbolcuda bitmektedir. ben bu güne kadar köşeye iyi bir hızla vurulan topun kaleci tarafından kurtarıldığını görmedim.

    yerinden kıpırdamayanların sadece panenka penaltısına ve tam ortaya bodoslama vuranlara karşı şansı vardır. diğerlerinde dönüp topu ağdan çıkartır.

    uyanık kaleciler, bir köşeye atlar gibi yaparlar. amaçları penaltıcıyı yanıltmaktır. en çok penaltı kurtaran kaleci tipidir. köşe belirleyerek vuranların, kafalarının karışmasını sağlarlar. nitekim ne tam olarak atlar ne de atlamazlar. sadece belden bir hareket gösterirler. sakin olmayan ve kendinden emin olmayan futbolcuyu ağlarına düşürmek için beklerler.
    panenkacılar ve köşecilerin işi zordur. kaleciye bakarak atanlar için de nispeten zor olmakla birlikte çok fark etmez.

    penaltı atışlarında bir sinir savaşı vardır ve çelik gibi siniri olan kazanır. dünyanın en iyi futbolcularının bile penaltı kaçırmaları bu yüzdendir. maç içinde iyi olan, morali yerinde olan futbolcunun kullanması her zaman daha iyidir.

    çok sık penaltı kullanan maradona bazen şahane gol yapar, bazen rezil olurdu. bir keresinde nerdeyse topla birlikte kaleye girmişti. o kadar yavaş vurmuştu ki, topla beraber koşmuştu kaleye kadar. ama panenka penaltısına benzer bir penaltıyı kalecinin kucağına yumuşacık bıraktığını da hatırlıyorum.

    aykut kocaman gördüğüm en iyi penaltıcılardan biriydi. sadece bir kez topu dışarı attığını hatırlıyorum. diğerlerinin tamamı ters köşeydi. ve selçuk yula. aykut kocaman ile aynı tarzda kalecinin gözlerinin içine bakarak atardı penaltıyı.

    hakan şükür, bazen gol yapar bazen yapamazdı. en büyük sebebi duygusal bir insandı hakan.

    hagi genellikle penaltı kullanmazdı. ama 5 nisan 1989 tarihinde bükreş’te oynanan steaua bükreş - galatasaray şampiyon kulüpler kupası yarı final ilk maçında simoviçe attığı penaltı golü gördüğüm en güzel penaltı gollerinden biriydi. simoviç’iç sağ ayağının çok yakınına vurmuştu topu. penaltı kurtarmalarıyla tanınan simo, kıpırdayamamıştı.

    cevad prekazi toplara mükemmel vurmasına rağmen penaltı kullanmayan futbolculardandı.

    orta sahayı geçtikten sonra her noktadan kaleye bazuka gibi vuran hami mandıralıpenaltı atarken kalecilere acırdım. kalecinin alnının ortasına vururdu topu hami. yazık lan kaleciye!
  • 322
    fenerbahçe'nin bu sezon* ligde 31. hafta itibarıyla(kendileri adına) 17 kez kullandığı vuruş türü.

    yani kabaca her 2 maçta bir penaltı kullanıyorlar. hal böyleyken şampiyonluk yarışında olmasınlar da ne yapsınlar? en kötü maçlarını bile bu şekil çevirmeye devam ediyorlar ve medyadan tek bir ses bile gelmiyor. bütün paralı troller suspus!
  • 266
    süper lig 2021-2022 sezonu 28. hafta itibariyle galatasaray‘ın yüzde 55.6 gole çevirme oranı ile ligin en kötüsü olduğu alandır.

    28 hafta sonunda süper lig‘de 106 penaltı kullanılmıştır. bu 106 penaltıdan 86’sı gol olurken 20 tanesi kaçırılmıştır. ortalamaya bakıldığı zaman golle sonuçlanma oranı yüzde 81’dir. (yukarıda belirttiğim gibi bu oran galatasaray‘da yüzde 55.6)

    galatasaray kullandığı 9 penaltı ile ligde ilk sıradadır. ama 9 penaltının 4’ü kaçırılmıştır. yani ligde kaçırılan 20 penaltının yüzde 20’sini galatasaray tek başına kaçırmıştır.

    galatasaray‘dan sonra bu alanda en kötü takım kullandığı 5 penaltının 2’sini kaçıran (gole çevirme oranı yüzde 60) altay‘dır

    ligin en başarılı takımı ise attığı 7 penaltının hepsini gole çeviren gaziantep futbol kulübü‘dür. (yüzde yüz olan başka kulüpler mevcut ama daha da uzatmamak adına en fazla atıp en yüksek yüzdesi olanı birinci olarak belirledim)

    uzun lafın kısası galatasaray penaltılar konusunda ligin en başarısız takımı olduğu gerçeği bir yana sene başından beri neredeyse süre gelen bu durumu çözememek bizim için bu sezonu özetleyen şeylerden sadece birisi olmakta. penaltı kaçar. bunda bir sorun yok. beni üzen bu konu ile alakalı bir çözüm görememek. yüz milyonlarca euro değerinde kulübün oyunun en değerli vuruşu için bir adet antrenör tutup penaltıcılarını buna yönelik çalıştırmaması ne ile açıklanır gerçekten anlamıyorum.
  • 126
    türkiye futbol liginde neredeyse her maçta çalınan, ota boka çalınmaya başlanan ceza vuruşu. bunu çalınca hakemler kendilerini daha rahat hissediyorlar, maça direkt etki etmiş oluyorlar. bir ego meselesi sanırım bu. galatasaray özelindeyse, uzun yıllardır lehimize çok nadir çalınırken, aleyhimize 2 haftada 1 çalınabilen şey.

    türkiye liginde izlediğim anadolu takımı ya da fenerbahçe maçlarında olması için içeriye bir top şişiriliyor ve hiçbir şey yokken pozisyon penaltı oluyor. güzel bir taktik, keşke bizde böyle oynayıp bedava penaltılar alabilsek :((
  • 109
    bizim takımda kim kullanmalı dediğimizde herkesin aklına farklı fikirler geliyor. en son elano çok temiz penaltı atıyordu, ondan sonra istikrarlı bir penaltıcımız olmadı. bence artık melo atmamalı, geldiği ilk sezon ekmeğini yediği kol hareketini kaleciler artık yemiyor. selçuk da yüksek yüzdeyle gole çevirse de güven vermiyor açıkçası. sneijder ve burak diğer isimlerden daha fazla öne çıkıyor bana göre penaltı konusunda. hollandalı olmasından mütevellit sneijder sanırım fazla yanaşmıyor penaltı kullanmaya. geriye burak kaldı onun da kaçırmışlığı var gerçi. ama sene başındaki süper kupa maçında derslik bir penaltı atmıştı diğer oyuncularımızın aksine.

    gerekirse antreman yapılıp bu sorun ortadan kaldırılmalı. 13 penaltı gerçekten çok fazla çünkü.
  • 196
    beni üzerinde düşünmeye sevk eden, futbolda ceza vuruşu.
    eğer hakem, bir oyuncunun kendi ceza sahası içerisinde rakip oyuncuya veya topa, belirlenmiş 10 kusurlu hareketten birini yaptığına kanaat getirirse penaltıya hükmediyor.
    yani penaltı olması için ya hücum eden oyuncuya faul yapılması ya da bile isteye topa elle müdahale edilmesi veya elin belirlenen sınırların ötesinde açık konumda olarak topu engellemesi lazım.
    beni düşündüren durum şu:
    penaltı, penaltıyı yapan oyuncunun kusurlu hareketiyle her zaman orantılı ve ölçülü bir yaptırım olmayabiliyor.
    burada tabii ki hakemlerin yapacak bir şeyi yok, onlar kuşkusuz kuralları uyguluyorlar.
    kendileri kural koymuyorlar.
    benim burada sorguladığım şey, cezada orantılı ve ölçülü olunup olunmadığı.
    yani penaltı için oluşması gereken şartlar, bu kadar ağır cezayı gerektiriyor mu?
    futbolda kural koyucuların, penaltı olması için gereken koşulları belirlerken biraz daha esnek olması gerekir miydi?
    bir örnek anlatayım:
    ben topu aldım ve rakip kaleye hücum ediyorum.
    tam ceza sahası ön çizgisiyle, yan çizgisinin birleştiği yere geldim, ceza sahasının köşesine.
    rakip oyuncu beni formamdan çekerek düşürdü.
    çizgiler, sınırladıkları alana dahi olduğundan; penaltı olmuş oldu.
    şöyle düşünelim:
    ceza sahasının eni 40 metre 32 santimetre, boyu ise 16 metre 50 santimetre.
    kalenin eni 7 metre 32 santimetre.
    gerekli hesaplamaları yaptığımızda şunu göreceğiz:
    ceza sahası köşesi, yakın kale direğine tam 45 derecelik açıyla bakmak suretiyle 16 metre 50 santimetre uzaklıkta.
    bana faul yapılan yer işte bu nokta.
    ama gel gör ki, benim takımım penaltı vuruşunu kaleye 11 metrelik uzaklıktan ve kaleyi cepheden gören bir noktadan kullanıyor.
    başka bir örnek daha vereyim:
    ben topla beraber ilerliyorum, amacım bir kanat akını yapmak.
    ceza sahasına girip; sıfıra iniyorum.
    tam kale çizgisine inmişken, rakip oyuncu tarafından faulle durduruluyorum ve penaltı oluyor.
    hiç kuşkusuz, burada hata rakip oyuncunun.
    ben daha sıfıra yeni inmişken, topu ortaya çevirmemişken bana faul yapıyor, gereksiz bir penaltıya sebebiyet veriyor.
    ama demin de söylediğim gibi benim sorguladığım konu, penaltı kararının her zaman orantılı ve ölçülü bir ceza olup olamayacağı.
    acaba penaltı için gereken haller, yeniden tartışılarak revize edilebilir mi?
    ceza sahası içindeki 10 kusurlu hareketlerden tümünün karşılığı, kaleyi tam karşıdan gören bir noktadan ve kaleye 11 metre uzaklıktan kullanılacak bir penaltı vuruşu mu olmalıdır?
    topu doksandan elle çıkarınca da penaltı yapmış oluyorsunuz, topa ceza sahası köşesinde, ceza sahası çizgilerinin birleştiği noktada elle temas ederseniz de penaltı yapmış oluyorsunuz.
    işte bu durumu irdeliyorum ben zihnimde. merak ettiğim husus bu.
  • 120
    oluştuğu anda, gole giden en kısa yoldur kendisi.

    bana göre iyi bir penaltıcı, teknik ve zihinsel bazı meziyetlere sahip olmalı. iyi bir penaltı atıcısı, öncelikle iyi bir şutör olmalıdır bana kalırsa. sonra, üst düzey denilebilecek bir tekniğe sahip olmalıdır. şutu nasıl atacağını, hangi şut şeklinin topu nereye rahatlıkla göndereceğini bilen bir futbolcu, penaltı söz konusuysa takımına büyük yarar sağlayacaktır. bir penaltı atıcısı, kaleciyle de haşır neşir olan futbolcu olmalı bana kalırsa. sık sık gol pozisyonuna giren, gol atan, gol kaçıran, uzaktan şutlarla kaleyi yoklayan bir futbolcu; topa vurmaya, gol atmaya daha yatkın olacaktır. müthiş penaltı atan savunma oyuncuları vardır elbet, müthiş frikik golleri atan stoperler de var. gözümüzün önünde simon kjaer ve bruno alves, frikik golleri attı. ancak ben golle ve kaleciyle daha haşır neşir olan futbolcuların daha iyi penaltı atacağına inanıyorum.
    zihinsel meziyetler de önemli. penaltı atacak futbolcu, soğukkanlı olmalıdır. dizleri titreyen veya endişeli gözüken bir penaltı atıcısı, kalecinin özgüven kazanmasını sağlar. penaltı atıcısı yakaladığı şansın bilincinde olmalı, ciddiyetini bir saniye dahi elden bırakmamalı, skoru bulmak için en doğru vuruşu yapmaya hazır olmalı ve jest/mimiklerini, beden dilini bu yönde kullanmalıdır. konsantrasyonunu kaybetmemesi gereken penaltı atıcısı, penaltı atarken işinin kaleciyle değil, topla ve kaleyle olduğunu bilmelidir. sağa/sola hareketlenen kaleci, atılacak mükemmel ve önceden çalışılmış penaltı sonucunda çaresiz kalacaktır.

    peki nedir bu penaltı atıcısının kaleciyle penaltı atarken işinin olmaması durumu?
    milyonlarca euro kazanan futbolcular, çalışkan olmalıdır. gerekli zihinsel ve teknik meziyetlere sahip penaltı atıcısı, her maçtan önce takımın analistlerinden rakip takımın kalecisinin penaltı vuruşlarıyla karşı karşıya kaldığı pozisyonları izlemelidir bana kalırsa. bu görüntüleri izlemek ve veri analistlerinden alınan istatistikleri okumak futbolcunun toplasanız 45 dakikasını alır. bana kalırsa milyonlarca euro kazanan futbolcular bunları yapmalı. diyelim maçta, a kalecisinin kalesinde olduğu takıma karşı penaltı kazandın. kaleci %56 soluna atlıyor ve yere düşmesi uzun süren bir kaleci. burada yapman gereken nedir? sağ direk dibine, yerden, sert bir vuruş yapmak. çünkü zaten yere ağır düşen kaleci, genellikle sol tarafa atlıyor. istatistik bilimi ve görüntüler işe yarar. yalnız başlarına yanıltıcı olabilirler ama bu veriler teknik ve mental meziyetleri taşıyan penaltı atıcısıyla birleşince başarı yüzdeniz artar. kaleciyle tek işiniz, kalecinin sıklıkla atlayacağı yeri, nasıl atladığını ve ne kadar çabuk düştüğünü hatırlamaktır.

    tarihte çok vurdumduymaz futbolcuların mükemmel penaltı attığını da gördük. en azından yüksek yüzdeyle penaltı attığını gördük. birisi, vurdumduymazlığın ve penaltıların kralı mario balotelli.
    ek olarak, benim en beğendiğim ve başarılı bulduğum penaltı stili, falsosuz, adeta düz bir çizgi şeklinde çapraz giden, yukarı köşelere atılan penaltılardır. kurtarması çok zordur. birkaç örnek:
    https://www.youtube.com/watch?v=3LsJEvdcxxQ *
    https://www.youtube.com/watch?v=cLdRqaNjd_Y *
    https://youtu.be/t0GESlaVNdE?t=30s *
  • 208
    var sağ olsun son dönemde sayısı patlama yapan futbol terimi.
    ayrıca 18 aralık 2020 fatih karagümrük galatasaray maçında emre akbaba'nın pozisyonuyla alakası olmayan futbol terimi. pozisyonun ve uzuvların doğal konumunu geçtim penaltı yaptırdığı iddia edilen karagümrüklü oyuncunun emre'ye sırtı dönük yav. buna antu'da penaltı istense hadi neyse de galatasaray sözlük'te bile penaltı bekleyenlerin olması hayal kırıklığına uğratıyor beni.

    https://twitter.com/.../1340239887279267840
App Store'dan indirin Google Play'den alın