• 120
    oluştuğu anda, gole giden en kısa yoldur kendisi.

    bana göre iyi bir penaltıcı, teknik ve zihinsel bazı meziyetlere sahip olmalı. iyi bir penaltı atıcısı, öncelikle iyi bir şutör olmalıdır bana kalırsa. sonra, üst düzey denilebilecek bir tekniğe sahip olmalıdır. şutu nasıl atacağını, hangi şut şeklinin topu nereye rahatlıkla göndereceğini bilen bir futbolcu, penaltı söz konusuysa takımına büyük yarar sağlayacaktır. bir penaltı atıcısı, kaleciyle de haşır neşir olan futbolcu olmalı bana kalırsa. sık sık gol pozisyonuna giren, gol atan, gol kaçıran, uzaktan şutlarla kaleyi yoklayan bir futbolcu; topa vurmaya, gol atmaya daha yatkın olacaktır. müthiş penaltı atan savunma oyuncuları vardır elbet, müthiş frikik golleri atan stoperler de var. gözümüzün önünde simon kjaer ve bruno alves, frikik golleri attı. ancak ben golle ve kaleciyle daha haşır neşir olan futbolcuların daha iyi penaltı atacağına inanıyorum.
    zihinsel meziyetler de önemli. penaltı atacak futbolcu, soğukkanlı olmalıdır. dizleri titreyen veya endişeli gözüken bir penaltı atıcısı, kalecinin özgüven kazanmasını sağlar. penaltı atıcısı yakaladığı şansın bilincinde olmalı, ciddiyetini bir saniye dahi elden bırakmamalı, skoru bulmak için en doğru vuruşu yapmaya hazır olmalı ve jest/mimiklerini, beden dilini bu yönde kullanmalıdır. konsantrasyonunu kaybetmemesi gereken penaltı atıcısı, penaltı atarken işinin kaleciyle değil, topla ve kaleyle olduğunu bilmelidir. sağa/sola hareketlenen kaleci, atılacak mükemmel ve önceden çalışılmış penaltı sonucunda çaresiz kalacaktır.

    peki nedir bu penaltı atıcısının kaleciyle penaltı atarken işinin olmaması durumu?
    milyonlarca euro kazanan futbolcular, çalışkan olmalıdır. gerekli zihinsel ve teknik meziyetlere sahip penaltı atıcısı, her maçtan önce takımın analistlerinden rakip takımın kalecisinin penaltı vuruşlarıyla karşı karşıya kaldığı pozisyonları izlemelidir bana kalırsa. bu görüntüleri izlemek ve veri analistlerinden alınan istatistikleri okumak futbolcunun toplasanız 45 dakikasını alır. bana kalırsa milyonlarca euro kazanan futbolcular bunları yapmalı. diyelim maçta, a kalecisinin kalesinde olduğu takıma karşı penaltı kazandın. kaleci %56 soluna atlıyor ve yere düşmesi uzun süren bir kaleci. burada yapman gereken nedir? sağ direk dibine, yerden, sert bir vuruş yapmak. çünkü zaten yere ağır düşen kaleci, genellikle sol tarafa atlıyor. istatistik bilimi ve görüntüler işe yarar. yalnız başlarına yanıltıcı olabilirler ama bu veriler teknik ve mental meziyetleri taşıyan penaltı atıcısıyla birleşince başarı yüzdeniz artar. kaleciyle tek işiniz, kalecinin sıklıkla atlayacağı yeri, nasıl atladığını ve ne kadar çabuk düştüğünü hatırlamaktır.

    tarihte çok vurdumduymaz futbolcuların mükemmel penaltı attığını da gördük. en azından yüksek yüzdeyle penaltı attığını gördük. birisi, vurdumduymazlığın ve penaltıların kralı mario balotelli.
    ek olarak, benim en beğendiğim ve başarılı bulduğum penaltı stili, falsosuz, adeta düz bir çizgi şeklinde çapraz giden, yukarı köşelere atılan penaltılardır. kurtarması çok zordur. birkaç örnek:
    https://www.youtube.com/watch?v=3LsJEvdcxxQ *
    https://www.youtube.com/watch?v=cLdRqaNjd_Y *
    https://youtu.be/t0GESlaVNdE?t=30s *
App Store'dan indirin Google Play'den alın