• 1
    birleşmiş milletler'e göre kuzey afrika bölgesi/toprakları esasen batı sahra, cezayir, fas, libya, mısır, sudan ve tunus yedilisinden oluşuyor. dolayısıyla bu ülkelerden çıkan futbolculara deniyor başlıktaki kalıp.

    batı sahra'nın ve sudan'ın (gerard butler'ın "machine gun preacher" isimli bir filmi var, sudan temalı, tavsiye ederim) politik iç dinamikleri bu iki ülkenin spor alanında tökezlemesine sebep olmuş, oluyor. libya da muammer kaddafi'nin devrilişi sonrası benzer abukluklarla uğraşmak durumunda kalmış. kısacası futbol orada da tırt. cezayir, fas, mısır ve tunus dörtlüsü "kuzey afrika futbolu"nun bölge ülkeleri içerisindeki başarılı temsilcileri.

    galatasaray futbol takımının kuzey afrikalı futbolcuları için, (bkz: sofiane feghouli) ve (bkz: younes belhanda).

    ukde sahibi, hacim. 28 şubat 2011'de, "adamlarda kriz çıkmışken bir iki adet genci alıp altyapıya katmanın zararı olmaz, faydası görülebilir" gibisinden bir şeyler demiş. bahsettiği gençler belhanda'yla feghouli'ydi belki de. gerçi "altyapı" demiş, olmaz :(

    edit: cezayirlisolbek de sözlüğümüzün kuzey afrikalı futbolcu/yazar temsilcisidir. yazadursun.
  • 6
    2 yıldır cezayirde yaşayan bir yazar olarak şunu net belirtmeliyim ki adamların futbol tutkusu türkiye'nin fersah fersah önünde. neredeyse her mahallede bir futbol okulu var. sokak 2-5 yaş grubu çocukların. her semtin bir takımı var ve semt komple o takımın taraftarı. daha geçen gün çalıştığım semtin takımı cezayir kupası finaline çıktı diye maçtan 1 hafta önce kutlamalara başlayıp meydanda dev ekranda maçı izlediler ve kupayı kazanıp 10 gün boyunca kupayı kutladılar mahalleyi yakarak:) milletçe iş disiplini problemleri olmasa dünya futboluna damga vuracak bir potansiyele sahipler. ama ne yazık ki kuzey afrika bölgesi olarak (fas,cezayir,tunus) çalışmaya tepki olarak doğdukları için max. gelebildikleri seviye budur.
  • 10
    arkadaşların yeteneği sadece teknik olarak gördüğü gerçeği önceki entrylerde belirli olmuştur. yetenek sadece top kontolü, hız, şut değildir. bir bütün olarak mentaliteyi de eklemek gerekir. kuzeyli oyuncuların büyük liglerde tutunmasının sebebi budur. ya da batı avrupa ülkelerinin liglerinin ve ulusal takımlarının daha güçlü olmalarının sebebi de budur. yani belhanda halı sahada top oynayabilir. fakat bir bütün olarak değerlendirdiğimiz de iyi topçu değildir. çünkü zihinsel yapısı sorunludur. artık zihinsel açıdan sorunlu oyuncuların dertlerini çekme devri eskilerde kaldı.
  • 12
    bu söylem ırkçılıktan başka bir şey değildir. böyle bir karakter genellemesi yapamazsınız.

    bakın bu ülkeye iskandinavya'dan elmander de geldi. linderoth da geldi. sigthorsson denilen adam mesela benim veysel sarı'dan sonra galatasaray'da gördüğüm en karaktersiz adam. yani karaktersizliğin ve karakterliliğin dini, ırkı, cinsiyeti falan yok. tarihte dünyadaki en büyük insanlık suçlarını da bizim ülkemizde epey hayranları olan almanlar ve japonlar işledi. buna ne diyeceksiniz? *

    ayrıca feghouli ve belhanda ne gibi karaktersizlik yapmış, merak etmekteyim. maç mı satmış, kıçım başım ağrıyor oynamam mı demiş. çok disiplinsizlermiş. zaten akdeniz coğrafyası maşallah çok disiplinli de bir tek araplarda sorun var değil mi? premier ligi bu sene sallayan salah hem arap hem de kuzey afrikalının dibi değil mi?

    edit: türkler agresif ve atarlı değil zaten, biliyorsunuz hepimiz pamuk gibi insanlarız. zidane'yi tahrik eden, karısına laf atan materazzi de on numara bir insan zaten. ben milletleri kategorize edemezsiniz demiyorum. eğer örneğimiz futbolsa buradan iyi veya kötü sonuç çıkaramazsınız diyorum. messi arabistan'dan çıksa almayacaksınız söylemi falan benim karşı olduğum söylemler. salah örneği ortada, zidane örneği ortada. drogba, eto'o örneği ortada. afrikalı oyuncular zeki değiller söylemi karşısında bu ikisini nereye koyacaksınız? yine bir tarafta nihat var, tugay var, enes var; bir tarafta arda, caner gibiler. niye burada genellemiyorsunuz? aynı tavrı batı avrupa ülkeleri türklere koyunca ırkçılık diye ağlamayalım o zaman? zaten ırkçılık da normal bir şeydir. tabi ki üstün ırklar var, defolu ırklar var diyin de tam olsun.
  • 13
    hemen hemen her kuzey afrika insanı gibi agresif ve atarlıdır.

    herkes bir şeylere ırkçılık demeye başlamış, duyar kasar olmuş ya, ona gülüyorum en çok. arkadaşım, son 1 senedir bulunduğum şehir, üniversitelerin bolluğu ve kuzey afrika'ya yakın olması sebebiyle hayatım boyunca tanıdığım türklerden daha çok cezayirli, faslı ve tunusluyla konuştum, tanıştım. şöyle diyeyim, bu adamlar en ufak bir şeye hayvan gibi tepki verme konusunda dünyada en üst sıraları zorluyorlar. kendi aralarında konuşmaları bile bağıra çağıra, sanki kavga eder gibi, ama baksan karı kız muhabbeti ya da dedikodu falan yapıyorlar.

    o yüzden diyorum ki, ırkçılık falan değil arkadaşım. adamlar böyle. kuzey afrika ülkeleri yıllarca sömürge kalmış, ki hâlâ bağımsız olmayan (alayı kendi arasında fransızca konuşuyor, bazı günlük terimlerin arapçasını bile bilmiyorlar, ne anladım ben öyle bağımsızlıktan), sinir ve asabiyet kanlarına işlemiş bir topluluk. ister ırkçılık diyin, ister hakaret sayın ama öyle. bu coğrafyanın insanından dünya çapında, efendi, sakin, sadece işine bakan adam çıkmaz.

    lan en iyisi dediğimiz zidane bile dünya kupası finali'nde adama kafa attı dsahfjgdhjgfdklf.
  • 14
    bence bu terim üzerinden futbolculara bakılması, yetiştikleri çevre dolayısıyla yorum yapılması ırkçılık değil, tabi işi ilerletip bu afrikalı, bu japon bunlar şöyle kötü böyle kirli vs demedikten sonra.

    sonuçta bu sözlükte en çok nefret edilen futbolcu topluluğu diye sorsanız tartışmasız türk futbolcular çıkar. en büyük sebebi bazılarının profesyonelce işini yapmaya çalışmayıp tembelleşerek bir noktadan sonra ismiyle, ilişkileriyle, dinleriyle, ırklarıyla* kariyerlerini idame ettirmeye çalışmaları. tabi bu hepsi böyle olacak diye bir şey yok, mesela enes ünal'ı herkes ayrı tutuyor.

    bu arada fransa'da yada amerika'da doğmalarının bir şey değiştireceğini düşünmüyorum aileleri, küçükken kendisini yetiştirenler veya çevreleri alman/türk/faslı vs bir topluluk olduğu zaman o topluluğun özelliklerini göstermekteler. en bilindik örneği; bakıyoruz almanya'daki türklerin bir çoğu günlerini tamamen leş türk medyasını izleyerek, küçük mahallelerdeki kahvelerde vs kapalı bir şekilde geçirmekte. bu yönden bakıldığında türkiye'deki insanlardan daha az progresif* yaşamaktalar.
  • 15
    her kültürün, bölgenin (istisnalar hariç) kendine has özellikleri vardır. dolayısıyla bu karakteristikler sebebiyle genelleme yapılabilir. bu kesinlikle ırkçılık değildir. kuzey avrupa'lı oyunculara genel olarak etik değerlere sadık ve çalışkan diyebiliyorsak kuzey afrika'lı oyunculara da genel olarak agresif, laubali vb. olumsuz görüşlerimizi yazabiliriz. hadi genelleme yapmadan kendi takımımız özelinde yaşananlardan yazayım.

    bizim takımda bulunan 2 tanesinden biri, yılın bizim için en önemli günlerinden birinde evimizdeki fb maçında zorla ve sahtekarlıkla kendini attırmış, diğeri ts maçında basit bir pozisyonda olcay denilen boş bir adamın tahriğine kapılarak kendini attırmış, 2'si birden bjk deplasmanının 2. yarısında psikolojik ve fiziksel harbe dayanamayarak fernando'yu yalnız bırakmış, sorumluluk almamış, teslim olmuş ve direncin düşmesinde baş rolü oynamış oyunculardır. ayrıca yine bu bjk maçında birisi gereksiz bir sarı kart görmüştür.

    kısacası yetenek, kontrol altına alınmayınca değersizleşir. zannederim can dostum adlı eserdeki hoca da yetenekli ama kendini boş işlere vermiş çocukla bu sebeple uğraşıp adam etmeye çalışıyordu.
  • 16
    agresif olmalari geldikleri ülkelerden ziyade yeti$tikleri ortamla ve ya$am $artlari ile alakalidir. çocukluklari irkçilik ve çifte standart vakalari ile geçtigi için her an yayi gerilmi$ ok gibidirler.

    öte yandan futbolcularin egitim seviyelerinin de çok yüksek olmadigini dü$ünürsek, sorumsuz davrani$lari kaçinilmaz oluyor.

    bu türkler için de geçerli. liseyi zorla bitirip futbolcu olup, ardindan 32 ya$inda birakip tv'de yorumcu olan (adam)lar var..
  • 17
    türk futbolculara genelleme üzerinden eleştiri yapılabiliyor ya da brezilyalı futbolcuların bir araya geldiklerinde çetecilik yaptıkları söyleyebiliyor* ama afrikalı'ya söylenemiyor. bence de böyle genelleme yapmak saçma ama madem bu olaya ırkçılık gözüyle bakıyoruz diğer örneklere de aynı hassasiyet ile yaklaşmak lazım. yoksa ayrımcılık olur.

    kuzey afrikalı futbolcular ise bence iyi futbolcular. en azından türk futbolculardan daha çok üst düzey oyuncu çıkmıştır aralarından. güncel olarak mohamed salah da kuzey afrikalı. almaya kalksak takımın tamamını satmamız lazım. her türlü genellemeye karşı olan bir insan olarak böyle bir genellemeye de karşıyım ancak tutarlı olmak da genelleme yapmamak kadar önemli.

    (bkz: türk futbolcuların alayına küfrederken birşey yok kuzey afrikalı'ya edince auvv)
  • 18
    her genelleme ırkcılık değildir. örneğin almanlar. şimdi alman dendiğinde akla disiplin,kararlılık vs geliyor. alman futbolcu dediğimizde 'oo bu adam çalışkandır' gibi bir algı oluşuyor ister istemez. aynısı kuzey afrikalı veyahut başka bir bölgeden olan futbolcular-insanlar için de geçerli.

    önemli olan burada neyi nasıl söylediğiniz,ne söylediğiniz değil. ırkçılık amaçlı söylüyorsan zaten tartışmaya gerek yok,ha ama bazı örneklerden genelleme yapıyorsan gayet doğaldır. örneğin kuzeyliler(iskandinav olsun slav olsun) genelde uzun boylu beyaz tenli insanlardır. ama bu genellemeyi yapmak ırkçılık olarak değerlendirilmemeli. veya işte afrika. çoğunluğu ten rengi olarak siyahtır,ama bu ırkçılık veya aşağılama olarak algılanmamalı. tamamen niyete bakmak lazım burada.

    kuzey afrikalı futbolcular agresiftir değildir,orası ayrı konu. sonuç olarak bir genelleme bu,illa %100ü öyle olacak diye bir şey yok. istinai durumlar vardır,ama çoğunluk denen de bir şey var.
  • 19
    kuzey afrikalılar yani eski tabirle mağripliler (u: arabistan araplarının cezayir,mısır,tunus,fas gibi ülkelere batılı anlamında söylediği söz) hakkında tek kesin yargım bağlılıklarıdır. bulundukları yere,kuruma vs. alışırlarsa üst düzey bağlılık gösterirler. osmanlı devletinin yönettiği yerlerde işgale direnen tek yerel halk trablusgarp savaşında libyalılardır.keza sarayda tunuslu ve cezayirli sadrazamlar ve paşalar vardır.

    futbola ve bize uyarlarsak beni bu minvalde tek yanıltan belhanda'dır *
  • 20
    nietzsche'nin sevdiğim bir lafı var. bu da dahil tüm genellemeler yanlıştır diye. oldukça doğru bir laf. dünyada hiç bir insanın parmak izi bile aynı değilken kocaman bir insan topluluğunu küçültüp genelleme yapmak ırkçılıkdan başka bir şey değildir.

    öncelikle ırkçılığın tanımıyla başlayalım: irkçı, insan ırklarının renk ve fiziki şekil esas alınarak birbirlerinden üstünlüğünü temel alan irkçılık felsefesini benimsemiş kişilere verilen addır. irkçı insanların göstermiş olduğu bu tutuma ise "ırkçılık" adı verilmektedir. basit mantıkla bir ırkı övmek için diğer bir ırkı yerme veya tüm ırkları yerme olarak söyleyebiliriz ırkçılığı.

    bu şekilde düşünecek olursak 'norveçli futbolcular çok iyidir' , 'almanlar çok çalışkandır' bu gibi kelimelerde alt metninde ırkçılık barındırırlar. tabi bütün bunlar dünyanın hoşuna giden tatlı ırkçılıklardır bu yüzden kimsenin gözüne batmaz. çünkü çoğu insanın gözünde norveçli olmak, alman olmak çok güzel ve imrenilen bir şeydir. bir insana hata yaptığında alman mısın be kardeşim derseniz o insan ulan öyle bir hata yaptım ki demek ki doğru yoldayım der. ama aynı insana afrikalı mısın derseniz bu insan oldukça üzülür ve kızar. halbuki ikiside tamamen ırkçılıkdır. sadece birisi tarihsel veriler sebebiyle insanın egosunu okşarken birisi insana kötü sinyaller vermektedir. eğer sizde bu düşünceyi kendiniz için onaylıyorsanız bunun üstüne gidin. bir insanı övmek ve yermek için asla bir ırkdan kendi ırkınızda olsa dahil örnek vermeyin.

    genelleme durumuna gelecek olursak. internette bir sosyal deney vardı.(herhangi bir dine inanmıyorum baştan söyliyim karalamak için bu örneğide vermiyorum) kanada'da çocuk sarık ve sakal ile otobüse binmek için durakda bekliyor. birisi geliyor ve bu şekilde binemezsin sen teroristsin gibi bir şeyler söylüyor. insanlarda kendisine tepki gösteriyor bütün müslümanlar ya da sakallılar terörist değil gibisinden. eğer bu başlığın açılma şekliyle düşünseydi o an insanlar çocuk belkide terörist olmadığı halde otobüse binemeyecekti. lütfen bu tarz durumlara karşı daha duyarlı olalım ve insanları sadece kendi özellikleriyle değerlendirelim.
  • 21
    avrupa ligleri için epey popüler bir futbolcu kaynağı olmaya başlamış bir coğrafyadır. benim pek bir fikrim yok, sadece iki tanesini biliyorum, onlarla ilgili görüşlerim de olumlu değil.

    büyük insan kümelerini anlatabilmek, tanımlayabilmek için genelleme yapmaktan başka bir yol yoktur.

    almanların disiplinli, türklerin disiplinsiz oldukları genel olarak bilinen ve kabul görülen bir gerçektir. bu demek değildir ki almanyada disiplinsiz, türkiyede disiplinli futbolcu yok. böyle bir şey iddia etmek gerizekalılık ve evet belki de biraz ırkçılıktır.

    ve nasıl her millet yemek kültüründe, ikliminde, insani özelliklerinde onlarca olumlu ve olumsuz (kime göre neye göre?) özellik biriktirmiş, futbol zihniyeti olarak da isveçliler şöyledir, brezilyalılar böyledir demenin sakıncası olmamalı. her ota boka politik doğrucu yaklaşmayı bırakın bence.

    o değil de, eğer bu tip bir yaklaşım ırkçılık ise, bu sayfalarda türk insanına ve türk futbolcusuna yapılan ırkçılığı hitler yahudilere yapmamıştır. kimse de incinip gücenip sesini yükseltmedi, ilginç.
App Store'dan indirin Google Play'den alın