• 20
    nietzsche'nin sevdiğim bir lafı var. bu da dahil tüm genellemeler yanlıştır diye. oldukça doğru bir laf. dünyada hiç bir insanın parmak izi bile aynı değilken kocaman bir insan topluluğunu küçültüp genelleme yapmak ırkçılıkdan başka bir şey değildir.

    öncelikle ırkçılığın tanımıyla başlayalım: irkçı, insan ırklarının renk ve fiziki şekil esas alınarak birbirlerinden üstünlüğünü temel alan irkçılık felsefesini benimsemiş kişilere verilen addır. irkçı insanların göstermiş olduğu bu tutuma ise "ırkçılık" adı verilmektedir. basit mantıkla bir ırkı övmek için diğer bir ırkı yerme veya tüm ırkları yerme olarak söyleyebiliriz ırkçılığı.

    bu şekilde düşünecek olursak 'norveçli futbolcular çok iyidir' , 'almanlar çok çalışkandır' bu gibi kelimelerde alt metninde ırkçılık barındırırlar. tabi bütün bunlar dünyanın hoşuna giden tatlı ırkçılıklardır bu yüzden kimsenin gözüne batmaz. çünkü çoğu insanın gözünde norveçli olmak, alman olmak çok güzel ve imrenilen bir şeydir. bir insana hata yaptığında alman mısın be kardeşim derseniz o insan ulan öyle bir hata yaptım ki demek ki doğru yoldayım der. ama aynı insana afrikalı mısın derseniz bu insan oldukça üzülür ve kızar. halbuki ikiside tamamen ırkçılıkdır. sadece birisi tarihsel veriler sebebiyle insanın egosunu okşarken birisi insana kötü sinyaller vermektedir. eğer sizde bu düşünceyi kendiniz için onaylıyorsanız bunun üstüne gidin. bir insanı övmek ve yermek için asla bir ırkdan kendi ırkınızda olsa dahil örnek vermeyin.

    genelleme durumuna gelecek olursak. internette bir sosyal deney vardı.(herhangi bir dine inanmıyorum baştan söyliyim karalamak için bu örneğide vermiyorum) kanada'da çocuk sarık ve sakal ile otobüse binmek için durakda bekliyor. birisi geliyor ve bu şekilde binemezsin sen teroristsin gibi bir şeyler söylüyor. insanlarda kendisine tepki gösteriyor bütün müslümanlar ya da sakallılar terörist değil gibisinden. eğer bu başlığın açılma şekliyle düşünseydi o an insanlar çocuk belkide terörist olmadığı halde otobüse binemeyecekti. lütfen bu tarz durumlara karşı daha duyarlı olalım ve insanları sadece kendi özellikleriyle değerlendirelim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın