• 26
    pozisyona, oynanılan takıma ve lige, takımın oynamaya çalıştığı sisteme göre gerçek olacak ya da olmayacak geyik. fiziğini geliştirmemesine rağmen orta sahaları donunda sallayan örnekler olarak xavi, iniesta, ilkay gibi isimlerin ilk akla gelmesi tesadüf değil. sen pas oyunu oynuyorsan, tabii ki pas yeteneğini fiziğinden daha çok geliştirmen gerekiyor. bu demek değil ki 90 dakika yüksek tempo oynayacak fiziğin olmasa da olur, fit olmalısın, fiziğin iyi durumda olmalı ama bu tarz bir oyunda pas yeteneğin ve futbol zekan daha öne çıkıyor.
  • 30
    burada bahsedilen sadece güçlü olmak değil, 90 dakika çift yönlü oynayabilecek tempoya sahip olmaktır. zira günümüz futbolunda kaleci ve stoperler hariç tüm takımın çift yönlü oynayarak takım boyunu kısa tutması şart. güçlü olmaktan kasıt da marcao, josef de souza gibi oyunculara karşı yıkılmamak değil, oyuncunun kendi kalibresindeki rakiplere karşı eser miktarda da olsa direnç göstermesidir.

    takımımızdaki oyunculardan örnek vermek gerekirse, muhammed kerem aktürkoğlu ikili mücadelelerde zayıf kalıyor, kolay yıkılıyor. biraz daha güçlenmesi bence faydalı olacak. temposu ise iyi. geri dönmediği konuşuluyor ama pek etkili olmasa da aslında gidip geliyor. ve haftada 2 maç 90 dakika oynayacak kondisyonu var.

    olimpiu vasile morutan ise ikili mücadelede kerem'den daha iyi. bence bu hali güç olarak yeterli. onun da ciddi kondisyon eksiği var, 90 dakikayı çıkaracak enerjisi yok, bu konuda kesinlikle gelişmesi gerekiyor.

    berkan kutlu mevkisi itibariyle fiziksel olarak kuvvetlenmesi bir üst seviyeye çıkarır. temposuna laf eden taş olur.

    gustavo assunçao ikili mücadelelerde kerem'den de zayıf gözüktü, ama bu biraz maç temposuyla ilgili olabilir. belki türkiye kupası ile biraz daha denkleme dahil olabilir. şu haliyle tercih edilmemesi çok doğal. defanstan top çıkarsın diye alındı. ama herhangi bir süper lig oyuncusu baskı yaparken faul yapmadan kendisinden rahatlıkla topu çalabilir izlenimi verdi.

    atalay babacan bu haliyle bırakın galatasaray'ı dünyanın hiçbir yerinde hele orta sahada oynayamaz. ne tempo var ne güç. güç zaten yerlerde. öyle olduğu için çok tempolu sürekli boşa kaçan, top rakipteyken boşluk kapatan bir oyuncu olması lazım ama o da yok. yaş da 21 oldu, 1 yıl içinde bir şeyler göstermezse silinip gidecek maalesef.
  • 31
    komiklikten oteye gidemez. bu ulkede first touch, drippling, alan parselasyonu, kademe gibi futbolun olmazsa olmaz niteliklerinin yerlerde oldugu, amatör futbolculardan farki olmayan, sirf babasinin torpiliyle zamaninda profesyonel sözleşmeye imza atabilmis bir adama kral muamelesi cekildi neyden bahsediyoruz biz? o sebeple fizik de gereksizdir bana gore. yeter ki takima katki saglasin, hocasinin dedigini yapsin futbolcu.
  • 32
    2021 yılı itibariyle neredeyse bütün elit sporcularda gelişmiş vücutlar görmeye alıştığımız için artık doğru sayılabilecek önermedir. oyunun teknik yönü çok önemlidir; mental yönü çok önemlidir; zeka çok önemlidir; ama artık kas kütlesi, yağ oranı, uzun boy ve dayanıklılık gibi faktörler biraz daha önemli hale geldi. futbol bir çok yönün mükemmele yakın yapılması gereken oldukça zorlu bir alana dönüştü.

    bizim 21 sene önce ufak yapılı ve zeki oyuncularımız vardı. bu oyuncuları bitmek bilmeyen dayanıklılıkla birleştirdiğimiz için büyük başarılar elde ettik. bazıları dünyayı değiştirdi bile diyebilir zira dönemin en prestijli liginin en prestijli 2 takımına oyuncular ve teknik direktör ihraç ettik. liverpool ve manchester city'e oyuncular ve teknik direktör gönderdiğimizi düşünmek gibi bir şey bu.

    bayern münih'e giden her oyuncunun gelişimini görüyoruz. bizim de oyuncularımıza teknik ve mental katkımızın yanında fiziksel katkılarda da bulunmalıyız. gelecek 10 yılda başarının fizik gücün, zeka ile birleşesinden geçeceğini düşünüyorum.
  • 33
    geyik felan değil gayet doğru bir olay. halil ibrahim dervişoğlu bile fiziği yetersiz diye ingiltere de zorlanıyor. tamam ingiltere çok ayrı mecra lakin özellikle teknik olarak yetersiz topçular bu vaziyet de kendini geliştirmezse kaybolup gidiyor. tabi teknik bir oyuncu fiziğini de geliştirirse daha farklı boyuta evriliyor.

    en basiti geçen yıllar ligimizde bile bu konuda problemler yaşadık her ne kadar ayağı düzgün abilerimiz sahada olsa da özellikle avrupa da dayak yedik resmen. çikaldau, berkan, barış alper vs gibi isimler sadece genç oldukları ve yetenekleri oldukları için mi alındı sanıyorsunuz? maalesef yanılıyorsunuz.

    artık günümüz futbolu fizik kaliten kötüyse istersen 10 tane messi koy bir cacık olmaz. avrupa da birçok altyapıya yatırım yapan kulüpler beslenme düzeninden, güç antrenmanlarına kadar birçok çalışma yapıyor. 10 yaşında ki hollanda'lı bir çocuk proteinin dibine vururken bizim çocuklar makarna yiyip antrenmana geliyor. biz de olay sadece yabancı sınırı diye kendimizi avutaılm.
  • 34
    10 sene öncesinde bitmiş geyik. artık gerçek olmuştur. 2010'ların başı fiziğin ön planda olmadığı son yıllardı. son 15-20 senedir her geçen gün fizik gücü daha da ön plana çıkıyor. mesela bugün, geçmişte fiziği iyi olmamasına rağmen sadece beyniyle çok başarılı performanslar çıkaran futbolcuların hiçbiri o performansları gösteremezdi. eğer messi'ye zayıf, küçük diye fiziği güçsüz yakıştırması yapıyorsanız orası ayrı. futbolda fizik yıkılmamaktır, sahada mücadele edecek kondisyona ulaşmaktır. herkesin arnold schwarzenegger gibi olmasına gerek yok. bu, yaklaşımınızın yanlış olduğunu gösterir, fizik kavramının değil.
  • 37
    futbolcu değil de sanki güreşçi yetiştiriyormuşuz gibi ağızlardan hiç düşmeyen geyik.
    kerem ve yunus da pek fizikli değil ama takımın en önemli parçaları olacaklar. fizikgücü bahane edilip nice parlayan genç oyuncularımız saçma ve alakasız takımlara kiralık olarak gönderildiler.
    fizik bahane altyapı kültürünü mahvetmek şahane(!)
  • 38
    bel ve üst bacak kasları güçlü olmayan hiçbir oyuncu modern futbolda forma şansı bulamaz. eğer oyuncunun bu yönü eksikse, ümit milli takımda harikalar yaratsa bile süper lig'de en fazla yedek olur. yerine afrikadan gelen bir zenci veya sedat ağçay oynatılır. genç kardeşimiz de alt liglerde kaybolur gider.

    türkiye'de futbolcunun fiziğini geliştirmesi badici gibi üst beden yapmasıyla olur zannediliyor ama alakası yok. oyuncunun tempolu oyunda ikili mücadele esnasında yıkılmaması ve yere çok sağlam basması lazım. bu da bel ve üst bacak kaslarının kuvvetiyle alakalı.
  • 40
    türkiye'de malesef geyik boyutunda kalan hadise. netice itibarı ile ailesi tarafından gerekli beslenme ihtiyacı karşılanamadığı için düzenli olarak hastahaneye serum takviyesine götürülen bebeklerin ülkesi burası. yerli futbolcular arasından kaç tanesinin 17-18 yaşından önce dilediğini yiyip içebilecek maddi olanaklara sahip olduğu çok ciddi bir soru işareti. bu olanaklara sahip olabilen azınlığın ise ne kadarının doğru gıdalarla disiplinli bir şekilde beslenip gelişebildiği ise daha da büyük bir soru işareti.

    işbu şartlarda, oyuncuları bir yaz döneminde "geliştirecek" tijuana gibi gelenekler(!) de bizim spor kültürümüzde olmadığına göre türkiye'de doğmuş, türkiye'de büyümüş, profesyonellik öncesi dönemini tamamen türkiye'de "a little bit turkish way" geçirmiş bir sporcunun fiziğini geliştirebilmesi geyikten öteye geçemiyor.

    özenerek bakılan sporcu fiziklerinin çok önemli bir kısmı çok uzun yıllar süren planlı beslenme ve antrenman programlarıyla oluşturuluyor. gelişim çağında yetersiz beslenmeyle ziyan edilen yıllar ve gelişememiş metabolizmayı profesyonelliğe geçince bir yere kadar geliştirmek yine de mümkün. ama sezon içinde bile tek haneli yağ oranlarını göremeyen, 45 günlük sezon arasında %7-8 yağ oranı artışıyla dönen türk sporcusundan bunu beklemek de bir o kadar geyik kalabiliyor sadece...
  • 43
    20 yıldan beri altyapımızdan belki 100 tane futbolcu için şöyle iyi olacak böyle güzel olacak derken arda turan, sabri sarıoğlu ve son olarak ozan kabak dışında elle tutulur bir futbolcu çıkaramadık.

    işte en büyük sebebi o futbolcuların fizik gücünün yeterince gelişmemesidir. boş bir geyik değildir.

    hala altyapı futbolcularımızdan büyük bir umut ve övgüyle bahsedenleri görünce gülüyor ve iyimserliklerine hayran kalıyorum. 20 yılda 10 tanesi çıktıysa sadece 3 tanesi a takımda tutunabilmiş ya da avrupa’ya gitmiş.

    fizik güç olmazsa olmazdır.
  • 44
    modern futbolun kutsalı fizik kalitedir. üst seviyelerde fizik kalitesi sıkıntılı olan hiçbir oyuncu barınamaz. lionel messi hep tekniğin fiziğe üstün geldiğini gösteren örnek olarak gösterilir ama bence alakası bile yoktur. messi’nin bacakları inanılmaz güçlü, ayağını yere çok sağlam basıyor. yediği tekmeleri, aldığı darbeleri sinek ısırığı gibi gösteriyordu çoğu zaman.

    son olarak fizik kolay kolay gelişmez. anatomik yapısı müsait değilse istediği kadar çalışsın, o futbolcu belli bir seviyeyi aşamaz. genetik anlamda şanslı olmak şart.
  • 45
    sadece idmanla çözülemeyecek geyik. genetik faktörler bu konuda büyük rol oynuyor. barış alper yılmaz misalen sporcu olmak için doğmuş. öyle kuvvetli bir fiziği ve sürati var ki, standart üzeri tekniği onu as takım oyuncusu yapıyor. messi çelimsiz görünüyor ancak çok güçlü bacak ve kalçası var, sahada yıkılmıyor. bunlar çok ciddi avantajlar. her insan profesyonel sporcu olamaz, fiziksel sınırlardan dolayı elenen halı saha ronaldinhoları gırla. o yüzden altyapı oyuncularının fiziksel yapıları çok büyük önem taşıyor. ağırlık indir kaldır, bacak güçlendirme ile olacak şeyler değil sadece.

    hem güçlü, hem dengeli, hem de çevik olabilmek allah vergisi bir durum biraz.
  • 47
    ülkede bunu söyleyenlerin fizik'ten ne anladığını düşündüğümde katıldığım önermedir. ülkemiz insanının geneline göre fizik demek kaslı olmak, güçlü olmak olarak tanımlanıyor. bence bir futbolcunun kondisyonu iyi olmalı. bunun dışında mevkisine göre hızlı olması aranabilir, ama şart değil. fiziği çok iyi olsa da fiziğini kullanmayı bilmeyen bir topçu ile fiziği iyi olmayan bizim tabirimizle cılız olan ama vücudunu nasıl kullanacağını, yere nasıl basacağını bilen topçu arasında her zaman cılız olan kazanır. iniesta, xavi idmanlarını aksatmayan futbolculardır muhakkak ama hangimiz bu ikiliyi güçleriyle fizikleriyle tanırız? çünkü o konuda profilleri gerçekten düşük. peki genetik anlamda şansızlar mıydı? sanmıyorum. genetik olarak küçük olmaları onları futbolda oynadıkları oyun için daha elverişli kıldı. fizik olarak zayıf dursalarda vücutlarını hep iyi kullandılar ve topu hep iyi sakladılar. rakipten daha önce topun önüne geçtiler.

    özetle önermeye katılıyorum genel olarak. bir futbolcu aklını geliştirmeli ama onu pek geliştiremiyor.
  • 48
    fizik kalite eşit değildir kas kütlesi.

    insanların aklına fiziği güçlü deyince hipertrofik hacimli kas görüntüsü geliyor.

    halbuki insan vücudunda bulunan 3 türlü kas lifinden (tip-1, tip-2a, tip 2-b) sadece tip 2b lifleri hacim kazandırır ve patlayıcı gücü üretir. siyahi ırkta genetik olarak tip-2b kas lifi oranı fazladır.

    endurance dediğimiz dayanıklılığı tip-1 lifleri sağlar ki bu da beyaz ırkta genetik olarak fazladır.

    futbol sporu için tip-1 ve tip-2a kas lifi gelişimi daha önemlidir.

    ayrıca futbol sporunda fizik güçle birlikte denge ve sakatlıktan korunmak için derin duyu dediğimiz propriosepsiyon da çok önemlidir.

    örnek olarak bakacak olursak lionel messi'nin inanılmaz bir denge ve çeviklik gücü varken cristiano ronaldo'nun proprioseptif kabiliyeti ve patlayıcı gücü fazla.
    birbirlerinden farklı özelliklere sahipler.

    manchester city oyuncusu bernardo silva'ya bakacak olursak kuru, çelimsiz bir şey ama 90 dakika boyunca efor sarf edecek endurance kapasitesi var.

    bence futbol sporu için fizik güç denilince bunların bütünü anlaşılmalıdır, sadece şişmiş kas görüntüsü ile karar vermek yanlıştır.
  • 49
    futboldan anlama turnusolü olan geyiktir.

    bizim ülkemizde futbolcu fiziği dendiği zaman güçlü kollar, omuzlar akla geldiği için bu konuda hep sınıfta kalacağız. oysa fizik sadece bundan ibaret değildir. evet, sözgelimi virgil van dijk gerçekten harika fiziğe sahip. ama farklı türden baktığımızda onyekuru da çok iyi fiziğe sahip. zira 90+5’te 70 metre sprint atabilmek tek başına iyi bir fizik göstergesi. demek ki neymiş, her futbolcunun farklı bir rolü ve farklı bir fizik beklentisi varmış. ancak hepsinin ortak noktası nazarımca kondisyon. 90 dakikayı kaldırabilmek ve maçın her anında olabilmek en önemlisi. 90 dakikayı kaldıramayan futbolcu isterse maradona ve messi karışımı yeteneğe sahip olsun; üst seviyelerde barınamaz.

    bu “geyik” yapılırken açık ara en güldüğüm örnek messi örneği. messi fiziken zayıf olduğu için fizik meselesi boş bir mesele gibi görülüyor bazı kesimlere göre. anlamıyorum, messi’deki fizik kaç futbolcuda olabilir? kalça gücü, denge ve çeviklik… sırf adamın boyu kısa diye çelimsiz olduğu zannediliyor, komik.

    bir başka örnek ise modric örneği. kolları, omuzları kaslı görünmüyor, çelimsiz bir görüntüye sahip modric kardeşimiz. peki bu arkadaşın fiziği gerçekten “zayıf” olsa 37 yaşında en üst seviyede en üst seviye maestro performansı sergileyebilir mi? böyle bir şey hiç mümkün mü? evet zeki, evet muazzam bir oyun görüşü ama fiziği sağlam olmasa bunların bir önemi olabilir mi? modric halı sahada futbol oynamıyor ki sadece aklıyla sahada var olabilsin. karşısında güçlü kuvvetli ve kendisinden 10 yaş, 15 yaş küçük en üst seviye yıldızlara karşı en üst seviye arenalarda sahne alıyor. fiziken zayıf bir adamın bunları yapabilmesi mümkün mü?

    türkiye ligi genel anlamda fizik kalitenin yüksek olmadığı bir lig zira burada tempo namına bir şey yok. hakemler de yüksek tempoya sahip olmadığı için ve çoğu zaman oyunun akıcı olması riskini göz önüne alamadığı için oyun çok durmaya müsait. duruyoruz, biz de duruyoruz rakipler de. bu lig dehşet temposuz ve buranın temposuzlarına alışan futbolcular diğer liglerde ya başlarda zorlanıyor ya da hiç alışamıyor öteki liglere. bilhassa yerli futbolcular bunun sıkıntısını çok yaşıyor.

    özetle toparlarsak, fizik çok önemli bir detay özellikle günümüz futbolunda. fizik, yetenek denilen işin “şov” kısmından çok daha mühim. bu bağlamda arda güler’e dönersek; fiziği çok zayıf. geliştirmesi gerekiyor. ancak bu medya ve taraftar kitlesiyle zor görüyorum. zira öyle şeyler yazılıp çiziliyor ki, arda’nın bir noktada “ben oldum” dememesi mümkün değil gibi. özellikle fiziken yetersiz futbolcu “ben oldum” diyecekse kendisi adına büyük sıkıntı. umurumda mı? hayır. bana ne, bize ne arda’dan?
App Store'dan indirin Google Play'den alın