• 3353
    3 ekim 2018 tarihinde 2018 erkekler basketbol cumhurbaşkanlığı kupası maçında fb'yi yenen ama ibne basın tarafından "yabancı oyuncular yoktu" ve "sene başı daha" tarzı bahanelerle galibiyeti küçümsenince 25 ekim 2018 eurolig anadolu efes fenerbahçe maçında da 14 sayıdan gelip 6 sayı farkla kazanıp billurlarını tarttırmış koç. seni bizden koparanlar gün yüzü görmesinler hoca. futbolda terim, basketbolda ergin hoca takım çalıştıracaksa galatasaray'ın hiç arayışa girmemesi gerekiyor. işinde bu kadar iyi olan antrenörlerin böylesine aidiyetle çalışması çok büyük şans ama işte galatasaray'ın içindeki çürümüşlerin bir şekilde bu beraberliği bozabilmesi çok üzücü ve saçma. ah dursun* ah! galatasaray taraftarından küfür yemediğin tek günün geçmiyor.
  • 3358
    hocalık karakteri tam bir "kurt hoca" dır.

    fenerbahçe basketbol takımının ligte şampiyon olamaması, bütçe itibariyle*, efes pilsen' in* şampiyon olabilmesine bağlıdır. efes pilsen' in şampiyon olabilmesi, fenerbahçe' yi yenebilmesine bağlıdır*.

    ve bu adam...

    neredeyse bütün sezonu* bunun üzerine kurgulamıştır. umarım dün akşam olduğu gibi (bkz: 25 ekim 2018 anadolu efes fenerbahçe maçı), sezon sonu da yüzü güler.

    her ne kadar obradovic' e* daha büyük saygı duysam da, maalesef obradovic yanlış, ergin hocam ise doğru taraftadır*.

    o zaman başarılar hocam...
  • 3359
    euroleague.net'in blog kısmına (coaches corner) konuk oldu geçtiğimiz günlerde. blog konusu devre aralarında neler yaptıklarıyla alakalı. söylediklerini motamot olmayacak şekilde çeviriyorum:

    --- ocgunsson çeviri iftiharla sunar ---

    "devre arası olduğunda oyuncular soyunma odasına yöneldiklerinde onları ilk 5 dakika boyunca serbest bırakırım. kafaca rahatlamalarına, su içmelerine, masaj yaptırmalarına vs. fırsat tanırım çünkü adrenalin seviyeleri yüksekken buna ihtiyaçları olur. ikinci devrede ne gibi bir stratejiyle parkede olacağımızı anlamaları gerekir. bu yüzden ilk 5 dk boyunca onları tamamen serbest bırakırım. fizyoterapistler, masörler soyunma odasında oyuncularla olur bu süre zarfında ama o an orada olmadığımdan içeride ne olup bittiğiyle alakalı bir şey bilmem.

    bu esnada ben, asistan koçlarımla birlikte başka bir odada ya da oda çok küçükse koridorda bulunmayı -oyuncularla olabildiğince mesafe olacak şekilde- tercih ederim ve ilk devreyi analiz ederim/ederiz. özel olarak dikkat ettiğim istatistikler takımın asist sayısı, ribaund sayısı ve top çalma sayısıdır. bunun yanında kimin iyi şut attığına, ne kadar sayı bulduğuna da bakarım ancak asist, ribaund ve top çalmayla alakalı detaylar devreyle ilgili daha genel bir bakış açısı sağlar. bireysel istatistiklerden ziyade takım verilerine daha çok önem veririm ancak rakibin bir oyuncusu takımı adına çok iyi bir oyun ortaya koymuşsa bu doğrultuda o oyuncunun ne yaptığını ve yaptıklarına ne gibi çözümler üreteceğimizi analiz ederiz.

    bir diğer şey de şu ki, benim oyuncularımdan biri ilk yarı boyunca çok iyi bir performans ortaya koyduysa rakip takım da kendisini durdurmak için yöntemler geliştirecektir. dolayısıyla ne yapabileceklerini ve bizim onların hamlelerine nasıl karşılık vereceğimizi de tartışırız.

    bazen -her maç değil- yardımcılarım çok önemli bir an olmuşsa o anın videosunu bana izletirler ilk 5 dk içerisinde. hücum planımızı, set hücumlarımızı, savunma stratejimizin neresinin iyi ya da kötü olduğunu analizleriz bu noktada. hücumdaki spacing'imizi kontrol ederim çünkü hücum için en önemli nokta bu detaydır; savunma rotasyonlarımızı da incelerim. bunları yapmak 2 dk'dan fazla bir zaman almaz zira süre kısıtlıdır.

    soyunma odasının dışındayken asistan koçlarımla oyunculara nasıl bir yaklaşımda bulunacağımız hakkında konuşurum. içeri girdiğimde yaklaşık olarak 4 dk kadar bir zamanım olur. bu sürenin %50'sini taktiksel detaylar yerken kalan %50'yi motivasyon konuşması alır.

    ilk olarak oyunculara ilk devrede neleri yanlış yaptıklarını ve ikinci devre bu yanlışları düzeltmek için neler yapacağımızı anlatırım. bunu bazen taktik tahtamda bazen de soyunma odasındaki büyük tahtada gösteririm ama asla oyunculara video analiz sunmam çünkü o kısa zaman diliminde oyuncuların videoya odaklanmasını sağlayıp bu doğrultuda bir analiz gerçekleştirmek pek mümkün değildir.

    motivasyon konuşması çok önemlidir ve maçtan maça değişkenlik gösterir. örneğin ilk yarıyı 15 sayı farkla önde kapadığınızda oyunculara bu farkı korumaları gerektiğini, ikinci devre işlerinin kolay olmayacağını, rakibin reaksiyon göstereceğini vs. söylersiniz. soyunma odasına 15 sayı farkla geride girmişseniz ise come back'in mümkün olduğunu, kazanmak için savaşmanın gerektiğinden bahsedersiniz.

    takıma yönelik konuşma sona erdikten sonra bir ya da iki oyuncuyu bir köşeye çekip 30 saniyeyi aşmayacak şekilde uyarılarda bulunurum. oyuncu ilk yarı boyunca kötü oynamışsa onun rahatlamasını sağlarım ve onu cesaretlendiririm, ilk yarıyı unutmasını söyleyip maçın kalan kısmı için hazır olması gerektiğini hatırlatırım.

    ikinci yarı başlamadan 4 dk kadar önce oyuncuları parkeye gönderirim. bu süre zarfında tamamen kendi hallerinde olmazlar çünkü şut antrenmanı (ısınma amaçlı) kuralları bellidir, asistan koçlarım bu noktada devrededirler.

    ikinci yarı başlarken kenarda oyuncularıma ilk hücum hakkında gereken hatırlatmayı yaparım, asistan koçlarım da o an bireysel olarak oyunculara unutmamaları gereken şeyleri hatırlatmakta serbesttirler. işte bu kadar, ikinci devre için hazırız!"

    kaynak: http://www.euroleague.net/...ive-minutes-to-relax
  • 3362
    hocaların hocası bir galata arslanıdır...can topsakal kendisi kovduktan sonra oktay mahmuti denen bir konformistle az buçuk oyalandıktan sonra hem can topsakal hem de burçin aslan arkalarına bakmadan kaçtılar mahmuti de bizi dava etti filan...yani batı cephesiden yeni bir havadis yok...ha bu arada ergin hoca cephesinde ne mi oldu?

    galatasaraylı basketbol seyircisinin de taptığı obradovic'i aralıksız nefes almadan tokatlıyor efendim kendisini durduramıyoruz...2018'de fener'i 3 kez yenip elinden 2 tane kupa almıştır...yani o her gerçek galatasaraylı gibi feneri rezil rüsva etmekle meşgul bu aralar :) durmak yok yola devam :) yolun sonu galatasaray spor kulübü derneği başkanlığı zira...
  • 3363
    kendisi şu anda anadolu efes ile euroleage de ilk 4 te yerini sağlamlaştırmakla meşguldür. zaten şu anda mevcut ekonomik şartlarda galatasaray basketbol takımının bu seviyelerdeki bütçeler ile rekabet etme şansı yoktur. ama ileride tekrar mevcut hedefler büyütülüp gerekli ekonomik şartlar sağlandığında, ergin hocam esas yeri olan galatasaray erkek basketbol takımının başına geçecektir. buna canı gönülden inanıyorum.
  • 3364
    elinde oldukca iyi bir kadro olmasina ragmen yine savunma tarafinda cuvallayan bir takima donustu anadolu efes. bu sene euroleague’de maalesef buyuk mac kazanma sikintisi var.
    formsuz oldugunu dusunuyorum. lig’de tek galibiyeti olan dacka’dan bile fazla sayi yemis durumda. her mac 90 sayi yiyerek mac kazanmasi imkansiz.
    (bkz: 2018-2019 euroleague sezonu)

    edit: toplam 1156 sayi yedigi ve takimin savunma zaafiyeti var diye elestirdik ve ali koc hayrani olduk iyi mi?
    hayir kendine kotu koc mu dedik. takimi cok sayi yemekte ve her mac 90 ustu sayi yiyerek mac kazanmasi zor dedik. bundan daha olculu nasil bir elestiri olabilir anlamadim.
  • 3365
    hakkında yapılan "savunma" temelli eleştiriler doğrudur, istatistik yalan söylemez.

    koçun bu sezon anadolu efes'e kazandırdığı hücum kimliği ne kadar elite yakın bir seviyeyse, aksine efes'e bir türlü entegre edemediği savunma karakteri bir o kadar vasat altıdır.

    ergin hocalı efes bu sezon ligde 3 maç kaybetti (2 evde, 1 deplasmanda). maçların skorları:

    efes 86-96 sakarya
    fb 86-79 efes (uzatma sonunda)
    efes 86-90 bjk

    ergin hocalı efes bu sezon euroleague'de 5 maç kaybetti (2 evde, 3 deplasmanda). maçların skorları:

    efes 78-93 kaunas
    milano 81-80 efes
    efes 82-84 madrid
    oly 88-81 efes
    cska 102-84 efes

    bir maçta 75, maksimum 80 sayı görmelisiniz potanızda; avrupa basketbolunda genelgeçer kabul gören bir savunma prensibidir bu. hoca bu konuda henüz yapması ya da yaptırması gerekeni uygulamaya dökemedi bu sezon, basit. dolayısıyla şu an için bu konuda başarısız oldu.

    efes müthiş hücum performansına rağmen euroleague'in en kötü ribaund istatistiğine sahip olan ve hedef maçlarda en bol sayı yiyen takımlarından biri. aynı zamanda şu ana kadar herhangi bir direkt rakip deplasmanında rakibine diş geçiremedi. ben demiyorum, veriler ortada.

    ergin hocayı eleştiren kişi kötü galatasaraylı olmaz, tıpkı fatih terim'i eleştiren birinin kötü galatasaraylı olmayacağı gibi. veri matematiktir, matematik yalan söylemez.
  • 3368
    14 mart 2019 maccabi fox anadolu efes maçında müthiş bir performans ortaya koymuş canımız ciğerimiz.
    bu sene o kadar konsantre ki ilgili maçta üçüncü periyotun sonunda miccic ile olan bir pozisyonu vardı izlemenezi tavsiye ederim. maçta yaptığı bütün hamlelerin karşılığını aldı, tebrik ediyorum hocam.
    seninde kendini tekrardan ispat etme isteğin çok net hissediliyor.

    edit: efes deplasmanda 79 - 71 kazandı.
  • 3369
    çok iyi bir sezon geçiren koç.

    bu sezon efes'le işi başka bir boyuta taşıdı coaching konusunda. kariyeri boyunca çok başarılı sezonlar geçirdi, önemli işlere imzasını attı falan ama bu sezonki kadar dominant ve aynı zamanda oyuncuları tarafından sevilen bir koç karakteri ortaya koymamıştı.

    geçtiğimiz sezonlarda parkeye basketbol iq'sunu elbette yansıtıyordu lakin oyuncularıyla arasında sık sık bir çatışma hali olurdu. şu an bu yok. maçlarda oyuncularıyla iletişimi çok başka, özellikle iki guard larkin ve micic'le. hal böyle olunca ataman'ın oyuna hakimiyeti de had safhada oluyor. dikkat edin, her savunma - hücum geçişinde larkin'in de micic'in de (hatta simon'un da) kafalar önce ataman'a dönüyor direktifin ne olduğunu görmek için. diğer açıdan bakarsak da, ataman oyuncularına inanıyor ve seti çoğu zaman guard'ların inisiyatifine bırakıyor. bu bir karşılıklı güven göstergesi. sadece bobua'yla bağı tam anlamıyla kuramadı koç fakat bu biraz da oyuncu kişiliği kaynaklı bir noksanlık. fransız şutör biraz fazla cool bir arkadaş olduğundan olsa gerek. önceki yıllarda arroyo'yla üst düzey bir koç - oyuncu ilişkisi kurmuştu ataman. bu sezon buna benzer bir bağı iki guard'la birlikte kurması efes'in ritmine büyük artı oldu.

    oyuncu ilişkileri dışında ataman'ı nasıl biliriz? mola almamakta ısrar eden bir koç? bingo. bu sene o da yok hocada. maçlarda en ufak bir ritim kaybı gördüğünde oyuna anında müdahale ediyor. mola almama inadından vazgeçmesi kendisi açısından büyük karakter update'i ki elbette takıma da yansıyor bu.

    kusursuz mu ataman? hayır. zaman zaman tabii ki hata yapıyor da, hangi koç saçmalamıyor ki. en iyi olarak anılanlar bile hata yapıyor.

    son olarak; efes bu sezonki iyi gidişini koçun sene başındaki şahane kadro mühendisliğine (anderson'ın yerine daha iyisi olabilirdi) ve sezon başlangıcındaki kusursuz kamp dönemine (üst düzey bir kondisyon kampı imiş, biraz da bu yüzden sakatlık belası vurmadı kendilerini) borçlu bir anlamda da. temelin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi.

    euroleague final four'unda vitoria'da yer alacaktır koç. euroleague normal sezonu bazında da kesinlikle "yılın koçu" kendisi. bütçe - performans anlamında ataman'dan daha başarılısı yok.
  • 3372
    kendisi hakkında bitti, büyük takım çalıştıramaz diye algı kasan fenerli tayfaya ağzının payını vermekte olan koç. inşallah bu sene efesli kültürü ile buralara getirdiği takımı final-four'a taşır da orada da galatasaraylı kültürü ile finallerin nasıl kazanılacağını cümle aleme gösterir.

    (bkz: 24 nisan 2019 barcelona anadolu efes basketbol maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın