• 2310
    kendimi bildim bileli, sürekli, değiştiğini gördüğüm sayı.

    türkiye'de bir eğitim sistemi, bir de bu yabancı oyuncu sayısı. oynamadan duramıyoruz. ikisi de 3-5 yıla meyve verecek değişiklikler değil ama biz birkaç yılda bir değiştiriyoruz. neye göre değiştirdik, ne hoşumuza gitmedi, hangi sonuçtan memnun kalmadık da değiştirdik; cevap yok. olamaz da zaten, bu kadar kısa sürede sonuç alınamaz. yine de 14 yabancıyla kısa vadede bile artılar gördük; anadolu kulüpleri artan oyuncu seçeneği nedeniyle üst sıralara oynamaya başladı. eskiden ellerinde bir tane iyi yerli olsa bile büyük kulüpler bastırıp parayı alıyordu, adamlarda iyi oyuncu kalmıyordu. şimdi pazar çok geniş olunca gayet iyi oyuncularla iyi takımlar kurulabiliyor. kurmak isteyene tabii. ikinci artı; avrupa'ya hiç olmadığı kadar sayıda genç oyuncu yollayabildik. önceden elde tutmak için her şeyi yapıyorduk çünkü olduklarından da değerlilerdi gözümüzde. ama seviye atlamalarını sağlayamıyorduk; malum, ligde oynanan oyun çağdışı.

    mesele yabancı oyuncunun 14 veya 4 olması değil. isterse tüm oyuncular yerli olsun, ülke futbolu gelişecek mi? sanmam. altyapıda ne eğitimi veriliyor çocuklara? eğitim kalitemiz ne alemde? futbol artık, hadi biraz oyun oynayıp eğlenelim, denilen noktayı çoktan geçti. biz hala eski kafa devam ediyoruz. millet teknolojiyi eğitimin içine kattı. katmak da zorunda kaldılar, inanılmaz paralar dönüyor artık. basit bir oyun olmanın çok ötesine geçti futbol. türkiye'deki her altyapı tesisini gidip görmedim ama ligde oynayan kulüplerin statlarının zeminleri malum. statların zeminleri bile böyleyse kim bilir altyapı için kullandıkları tesislerde durum nasıldır.

    arda turan'ın bir lafı vardı; 'ben 4-4-2'yi türkiye a milli futbol takımında guus hiddink'ten öğrendim' diye. bu da verdiğimiz eğitimin kalitesini gösteriyor aslında. taktik eğitimi veremiyoruz, fiziksel olarak bir üstünlüğümüz yok gençlerden gördüğümüz kadarıyla. demek ki fiziksel antrenmanları da iyi yaptıramıyoruz. allah vergisi yetenek oluyor işte gençlerimizde, onun da nedeninin ülkede futbolun çok sevildiği ve sürekli oynandığı olduğunu düşünmekteyim. tabii, sadece yetenek günümüz futbolu için yeterli değil.

    eğitim kötü olduktan sonra, oyuncuya lazım olacak temeli veremedikten sonra istersen sabah akşam oynat yine dünya yıldızı olamayacaktır. acı ama gerçek. belki çok çok azimli olanlar kendi çabalarıyla bir yere gelir ama o da senin yabancı sınırın ya da eğitimin yüzünden olmaz. arkadaşın kendi çabasıdır. son dönemlerde çıkan oyuncuların biraz öyle olduğunu düşünmekteyim zaten. kendileri uğraştılar, yoksa bizim altyapıların vs. gençlere bir şey katabileceğini sanmıyorum artık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın