• 50
    (bkz: wizna muharebeleri)
    başlangıcı
    1939'da nazi almanyası'nın danzig ultimatomunun polonya tarafından kabul edilmemesi ile başlayan polonya'nın işgalinde yaşanmış muharebelerdir.
    süreç
    almanların 40 bin piyade, 350 tank ve 600 topçusuna karşı 700 polonyalı piyade mücadele etmiş, 7 eylülden 10 eylüle kadar alman ordusunu uğraştırmıştır. polonya piyadeleri defansif sığınaklara konuşlanması almanların işini çok zorlaştırmış pek çok sığınaktan polonyalılar cephanesi bitene kadar çıkmamıştır.
    sonuç
    nihayetinde almanlar bu leh birliğinin tamamını ya öldürmüş ya esir almıştır. polonya savunmasının komutanı yüzbaşı vladislav raginis almanların kendisini canlı ele geçiremeyeceğine yemin etmiş, cephanesi bitene kadar savaşmış, bitince de el bombası ile intihar etmiştir.
    termofille karşılaştırılması
    bu savaşa batılılar polonya'nın termofili demeye çalışsa da termofilden çok daha kahramanca bir savunmadır. termofil
    tehçizat ve kalite olarak üstün bir kuvvetin, sayısal olarak üstün bir kuvvete karşı savunma yapmasıdır. efsaneleşmiş olduğu için abartılıdır. iddia edildiği gibi 300 spartalı felan yoktur. pek çok yunan şehir devletinin katkısı ile hazırlanmış toplama bir ordudur. sayı tahminleri 2000 ile 10000 arası değişir. çok iyi mevkiye konuşlanmış yunan ordusu ağır piyadelerden bir phalanx duvarı oluşturmuştur. karşılarındaki pers ordusu da 1 milyon kişi değildir. bu abartılı sayılar herodotosun bu savaşı iki asır sonra anlatması dolayısıyla fazladır. o dönemde böyle bir ordunun oluşması bir yana, ikmali ve teçhizatı neredeyse imkansızdır. 100 bin kişi bile benim görüşüme göre fazla bir sayı olsa da nispeten daha kabul edilebilir bir sayıdır. yunan ordusunun pers ordusuna karşı pek çok avantajı varken, wizna savaşında polonyalıların sığınaklar hariç hiçbir avantajı yoktur. polonyalılar 40:1'e savaşırken yunanlarda bu oran daha azdır.

    unutmadan sabatonun 40:1 adlı bu savaşla alakalı efsane bir şarkısı vardır. kesinlikle tavsiye edilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın