• 621
    2 kasım 2018 galatasaray fener maçındaki pozisyon ile 5 mart 2019 real madrid ajax maçındaki taç pozisyonları farklı pozisyonlar. birinde oyun devam ettirildi, diğerinde taç kararı sonrası taç atışı kullandırıldı. her gol öncesi, akan oyunda ihlal olup olmadığını tespit için var’a başvurulması kuralken, taç kararı verildikten sonra topun taça çıkıp çıkmadığının tespiti için var’a başvurulamıyor. evet var protokolü bunu emrediyor. yani taç kararı sonrası, topun taça çıkıp çıkmadığı, çıkmışsa kimden çıktığı konusunda var’a başvurulamıyor ama gol atılan bir pozisyon öncesinde top taça çıkmış mı diye var’dan kontrol edilebiliyor.

    var ile ilgili kafaların hala karışık olduğunu görüyorum ve protokolü bir kez daha özetliyorum:

    var’a sadece dört durumda başvurulabiliyor. bu durumlar dışında var’a müracaat edilemiyor.

    1-gol atıldığında, golden önce akan oyunda herhangi bir ihlal olup olmadığının tespitinde.

    bu kuralı biraz açalım. golden önce akan oyunu herkes bilir. işte bu akan oyun içinde, golü atan takım oyuncularının elle oynama, faul veya tehlikeli bir hareketi varmı, top taça ya da auta çıkmış mı ve de ofsayt var mı? gol öncesi kontrolü gereken hususlar bunlar. ancak golden önce taç kararı, aut kararı, faul kararı verilmiş ve bu kararlar uygulanmış ise yani taç atışı, aut atışı ya da faul atışı kullanılmış ise top taç’a ya da auta çıkmamış olsa ya da golü atan takım oyuncularından çıkmış olsa bile var’a gidilemiyor. yine faul kararı ters verilmiş olsa dahi var kontrolü yapılamıyor.

    2-penaltılık pozisyonlar.

    gerek hakemin verdiği penaltı kararı gerekse penaltı olduğu halde vermediği kararlar var’da incelenebiliyor.

    3-yanlış oyuncuya verilen kartlar.

    bunu açıklamaya gerek yok.

    4-kırmızı kart kararları. verilen ya da verilmeyen kırmızı kart kararları var’da incelenebiliyor.

    bu konuda açıklanması gereken tek konu, ikinci sarıdan verilen kırmızı kartlar ile yine gösterilmeyen ikinci sarı kartlık hareketlerin durumudur. her iki durumda da hakem var incelemesi yapamıyor. ancak sarı kart gösterildiği halde (hem 1. hem de 2. sarı kart kararları için geçerlidir) sarı kartın direkt kırmızı olması gerektiği kanaati oluşursa var’da incelenebiliyor pozisyon.

    umarım ve dilerim artık daha adil hakem yönetimleri ve var uygulamaları görürüz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın