• 219
    cowboy bebop sevip de makul ve gerçekçi olmayan adam olmaz. bu yüzden ortak bir noktada anlaşacağımızı düşünüyorum.

    şimdi bir kere bazı gerçekleri ortaya koyalım:

    - türkiye'nin katar ve çin'den tek farkı avrupa kupalarına katılım imkanıdır.
    - katar ve hele hele çin ile kesinlikle maaş konusunda aşık atamayız.
    - türkiye'nin politik durumu ve konumu pek çok futbolcuyu itiyor.
    - türk futbolunun durumu içler acısı. avrupa'da izleyen yok.
    - türkiye'den büyük takımlara atlamak neredeyse olanaksız. en büyük transfer 13 milyon €'luk arda turan. o da atletico madrid'e gidip oradan barca'ya atlamış.

    şimdi bu şartlarda 24-28 yaş aralığında, kendisini ispatlamış, iyi kötü bir kariyer planı olan bir futbolcu olsanız türkiye'ye gelir misiniz? gelmezsiniz. yani sözün özü bizim tutup buraya getireceğimiz 14-18 yaş bandındaki futbolcu büyük olasılıkla sıradan bir futbolcu olacak. bekleneni verebilme ihtimali düşük olacak. en önemlisi ise çok para isteyecek.

    diğer taraftan bakalım: genç futbolcu. gelir mi? bruma dışında hangi genç futbolcu bizi heyecanlandırmış? hangisine sabretmişiz? linnes yerine sabri oynuyor yahu. neden gelsin genç futbolcu? gelirse de 10 taneden 1 tanesi bruma gibi çıkar ki bruma'nın defektleri de ortada.

    yaşlı futbolcu. ben demiyorum ki takımı 32-33 yaşında futbolcularla dolduralım. ama dünyadaki büyük takımlara bakın. ilk 11'lerinde en az 2-3 tane 32-33 yaşında futbolcu var. neden? bu adamların kafası çalışmıyor mu? hayır. çünkü genç futbolcu iyidir, hoştur ama benana?

    şakası bir yana futbol halen daha sadece fizik üstünlüğün galip gelebildiği bir spor değil. "dedeler" diyebileceğimiz juventus, monaco'yu resmen perişan etti. neden? çünkü futbolda hala daha "kalite" önemli. hem kaliteli, hem tecrübeli hem de yetenekli olduğun zaman zaten büyük takım oluyorsun. monaco'nun başarısını küçümsemiyorum. aksine büyük iştir psg gibi bir takımın bulunduğu ligde şampiyon olup aynı zamanda şampiyonlar ligi'nde yarı final oynamak. ama işte devamlılık olacak mı? zor. neden? çünkü kırılgan bir takım monaco.

    sözün özü bizim türkiye'ye uygun maliyetle getirebileceğimiz oyuncular genellikle 30 yaş üstünde. hele dursun aydın özbek varken bu tip adamları bile transfer edebilmemiz mucize aslında. ha çok büyük bir fırsat olursa sneijder gibi admaı 28'inde getirebilirsin. ama işte sneijder dışında bu fırsat ne zaman, kaç kez gelmiş?

    ben demiyorum ki takımı dedelerden kuralım. ama paramız yoksa, çekiciliğimiz yoksa (ne ülke, ne lig ne de takım olarak) ve en önemlisi vizyonsuz bir başkan varsa kritik noktalara kaliteli transfer yaparak günü kurtarmak zorunda olduğumuz gerçeğini yadsıyamayız.

    diğer taraftan "genç oyuncu alalım, altyapıya yatırım yapalım, alıp satalım" diyen arkadaşlara artık bu hayalden vazgeçmelerini tavsiye ediyorum. bir kere galatasaray taraftarının ve camiasının öyle bir sabrı yok. türk insanı. yok işte.

    bunun yanı sıra bizim bir ajax, porto, dortmund olabilmemiz mümkün değil. her şeyi bir kenara bırakıyorum, bunun için önce hollanda, portekiz ya da almanya olmak gerek. öyle miyiz? yakın bile değiliz. uzak demek bile iyimser.

    galatasaray'ın artık başarıya ihtiyacı var. 2 sezonluk rezillik bizim kaldırabileceğimiz bir şey değil. ama para yok. kulübün çekiciliği bitirilmiş. vizyon yok. ama başarı şart. peki bu başarıyı genç ve ne vereceği belli olmayan futbolcularla takımı doldurarak elde edebilir miyiz? hayır. olmaz. türkiye ligi'nde olmaz. çok koşan, basan, ısıran osmanlıspor'un bir tık fazlası oluruz. o kadar. kim bunu istiyor? kim buna sabredecek? gerçekçi olalım.

    yapmamız gereken tempo isteyen bölgelere dinamik ve fiziksel olarak güçlü oyuncular alıp kritik bölgelere ise işini iyi yapan adamları getirmek. elbette ilk 11'e 7-8 tane 32 yaş üstü oyuncu koymayalım. ama 5 tane 32 yaş civarı adam da sırıtmaz. sanki tempo mu yapıyoruz? kaldı ki epl'den gelecek clichy filan en az 35'ine kadar bu ligin temposunu ıstırır. quaresma tempo yapıyor bu ligde. hutchinson 35 yaşında orta sahayı tavaf ediyor. oluyor yani. olmaz değil. yeter ki bitik oyuncu alınmasın.

    kıssadan hisse, bizim gerçeklerimizle ne yazık ki bazı taraftarın hayalleri örtüşmüyor. ben öyle futbolcu yetiştirip satan bir kulüp olmamızı zinhar istemem. işimiz bu değil. vizyonumuz buna uygun değil. ben galatasaray'ın yabancı takımları yenmek olan vizyonuna inanıyorum. bu da doğru planlama ile olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın