• 1
    --- alıntı ---

    kulüplerden ortak karar 17.11.2011

    beşiktaş, fenerbahçe, galatasaray ve trabzonspor kulüplerinin, 2011-2012 sezonunda birbirleriyle yapacakları tüm müsabakalarda, deplasman takım taraftarları alınmayacak.
    4 kulübün de "misafir seyirci alınmaması" kararı ile ilgili mutabakat içinde olduğu, kulüpler birliği vakfı tarafından türkiye futbol federasyonu'na iletildi.

    kulüpler tarafından alınan bu kararı kamuoyu ile paylaşırız.
    --- alıntı ---

    http://www.tff.org/...285&ftxtID=13917

    eger fener taraftari bjk fi-yapi inönü stadina, kapilari kirarak girdiyse, bizde gireriz ve bunun karsisinda kimse duramaz.
    tüm yasaklar fenerbahce icin verilip, kaldiriliyor. artik dur deme vakti!
  • 3
    bu kararı tam olarak kimin aldığını ne zaman öğreneceğiz merak ediyorum. burada il güvenlik kurulu'nun bir baskısı var mıdır, tff bir şey demiş midir yoksa her zamanki gibi topu başkalarına atma yöntemini mi izlemiştir, yoksa her şeyden bağımsız olarak 4 kulüp, gerçekten toplanıp bu kararı almış mıdır? ve bu karar alınırken gerekçe tam olarak nedir, bu kamuoyuyla, taraftarlarla paylaşılacak mı, ne zaman?

    ancak kim almış olursa olsun, şikeyle başlayan sezona bir tüy daha dikildi. o maça taraftar gitmesin, bu maçı hafta içi 19.30'a alalım, lig statüsü değişsin, olmadı seneye yine değiştiririz. iyice mide bulandırıcı oluyor bu işler.

    şunu da unutmayalım, ancak umutsuzum: (bkz: yeni federasyonun duyurduğu kararların birkaç gün içinde yalanlanması)
  • 5
    aslında bazı derbiler için bana mantıklı gelen olaydır. niye mi, şimdi karşı kıyıda yaklaşık 2500 kadar taraftar alınıyor. biletlerde 60tl civarında*. ee bu iki kanatlının derbisinde kanaryalar sahayı bastığı için 90bin tl ceza yemedi mi. böl 2500 e adam başı 36tl ye hem ucuza maç izle, hem assolist gibi stada gir.ne güzel nan işte*

    (bkz: hayat paylaşınca güzel lalaa laa laa)
  • 7
    aydınlar yapım sundu.

    bu kararda kulüpler zurnanın son deliği, kimbilir önlerine ceza olarak ne kondu, anasını s.ktiler ligin, ulan şu memlekette 1 defa ya 1 defa suçlu suçunu çeksin suçsuzlara dokunulmasın 1 defa ya, çok mu zor, biz bu pisliklerin, şikeci şerefsizlerin ve yalamalarının şımarıklıklarına, s.kinin keyfine koyduğu kurallara uymak zorunda mıyız?
  • 10
    bu kararın verilmesinde hangi kulüp varsa buna galatasarayda dahil , alayı gün yüzü göremez insallah.stada alınmayan taraftar 2 taksinin 10 tane mağazanın camlarını kırar ınşallah.hayatımda bu kadar insanları aşağılayan bir karar görmedim.sen kimsin takımını desteklemeye maçtan önce yanına çağırmaya gelmiş taraftara siktir git gelme diyorsun.hasan kabze 92de golü atınca o taraftara koşusu sayesinde o gol aklımdan çıkmıyor.takım taraftarları toplanarak protesto etmesi gereken karar.harbi harbi taraftarlar alinmassa 3 yıl sonra bu derbilerin hiç bir anlamı olmayacak.
  • 13
    karar eğer tff tarafından alındıysa;

    geldiğikleri günden bu yana, "futbolu futbol yapan seyircidir, onsuz olmaz.", "maçın seyir zevkini düşüren ve heyecan kaybına yol açan seyircisiz maç uygulamasına son verdik." şeklinde tonlarca beyanatları varken böyle bir karar alması ne kadar iki yüzlü ve bilinçsizce futbolu yönettiklerinin resmidir.

    il güvenlik kurulu tarafından alındıysa;

    isimde koca ilin güvenlik kurulu olduklarının ama 2500 kişiyi korumayı garanti edemeyecek kadar zayıf olduklarının göstergesidir.

    kulüpler tarafından alınmışsa;

    "taraftarlar bizi yalnız bırakıyor.", "kombineyi ucuzlattık, taksit koyduk hala ilgi yok.", "biletlerde %40 indirim yaptık, buna rağmen stadın yarısı boş.oyuncular kötü etkileniyor.", "taraftar takımına sahip çıkmıyor." gibi ağlaşmaları bir kenara bıraksınlar. sen gelen taraftarın önüne taş koyarsan, gelmeyen taraftarı nasıl stada çekmeyi başarabilirsin ki? üstelik gelenler saatlerce kafes gibi bir yerde maç izlemeyi, takıma destek olmak adına kendinin 15-20 misli insanı susturmak için delirmiş gibi bağırmayı ve türlü tehlikeleri göze almışken. *

    neresinden bakarsan bak yanlış karar. üstelik taraftarı isyana, şiddete sevk eden şeylerden biri de böyle kararlardır.
  • 14
    kalıcı olmayacağı belli olan uygulamadır. mehmet ali aydınlar yönetiminin bitmesiyle beraber yeni sezonlarda göreceğimizden hiç şüphem yok. derbi ortamlarının tansiyonu yüksektir. bu bağlamda ülkemizde yaşanan şike kaosu etkisiyle gayet akılcı bir karardır.

    vali, emniyet ve federasyon'un oluşacak kaos ortamını yönetme yeteneği olmadığı belli. risk almayı sevmeyen bir yönetimle karşı karşıyayız. aslında yapılan bir çok ölçülü eleştiride de bundan söz edildi. tek bir kıvılcım ile ortalık karışabilir.

    tribün ruhuna aykırı bir uygulama olduğu kesin. heyecansızlaştıran, futboldan koparan bir uygulama olması kimsenin umrunda değil. sonuçta yetkili insanların görevi de budur.

    20 kasım 2011 beşiktaş galatasaray maçı öncesinde alınmış bir karar olması bizi gerçekten bozmuş durumda olabilir ancak lig genelini düşündüğümüzde 2. yarı da ortalığın karışma ihtimali çok yüksek. taraftar platfromlarının da cinayete varacak kadar kötü sonuçlara gebe olması bu durumu daha da hassaslaştıran özelliktir. bu kararın alınmasına dair en güzel zamanın da galatasaray ve beşiktaş maçı olması gayet doğaldır. çünkü iki takım arasındaki gerginlik çokta abartılacak bir durumda değil.

    ilerleyen zamanda gelen edit : görülmüştür ki, bu uygulama neticesinde taraftarların konuya karşı birlik olması taraftar arası dialogu da pekiştirmiştir. ama tabi bu bağlamda düşünülmüş bir hamle değil.
  • 15
    futbolculara sahipsiz olmadıklarını, asla yanlız yürümediklerini hatırlatan deplasman seyircisi idi. madem böyle bir karar alacaktınız neden beşiktaş-fener maçında almadınız? fenerliler neden girdi o maça? şundan eminim bu hafta sonu bizim taraftar gidemeyecek. iki hafta sonra fener taraftarına arena serbest olacak. sonra bizim taraftar trabzona gidemeyecek. sonra kadıköy'deki beşiktaş maçına beşiktaş taraftarı alınmayacak. sonra bizim taraftar da kadıköy'e alınmayacak. yine fener taraftarını her türlü alacaklar bu maça. tıpkı fenerin iç saha derbilerinin hafta sonu olup dış saha derbilerinin hafta içi olması gibi yine sıçıp sıvayacaklar.
  • 17
    beni son yıllarda derbi maçları öncesinde deli kavgalar mı cıktı, adam mı öldürüldü, şehir mi yakıldı diye düşünmeye sevketmiş mide bulandırıcı bir karar. bursa-beşiktaş maçı dışında ben son yıllarda taraftarlar arası büyük kavga görmedim hatırlamıyorum istanbul derbilerinde. türk futbolu gelişsin, sistem mistem diye tv de gazetelerde ağlayanlar demekki bu çözümü buldu, taraftarlar türk futbolunun geldiği noktadaki tek sorumlu demek ki. takımını yalnız bırakmak istemeyen, dünyanın parasını cebinden cıkarıp veren taraftar, milyonlarca euroları cebe götüren, eleştiri aldığında küsen ağlayan, sürekli sevgi saygı gören ise karakter yoksunu futbolcular ve futbol adamları. biz de daha geçen hafta kalkmış milli takımın avrupa şampiyonasına gitmesini bekliyorduk, ulan bu ülke daha deplasman seyircisini maça götüremiyor!!

    ben galatasaray yönetiminin de bu işin altında imzasının olmasını kabullenemiyorum. futbolun gerçek sahibi taraftarlardır, futbolun gerçek kahrını karşılıksız çekenler taraftarlardır ve taraftar olmadan ne halleri varsa görebilirler. 4 büyük takımın taraftar gruplarından birleşerek büyük bir protesto bekliyorum, çıkarı oldugunda taraftara yalvaran bu pisliklere karşı.
  • 21
    yasağın saçmalığıyla ilgili birçok şey söylenmiş zaten. bilmiyorum üzerine daha ne söylenebilir. bu saçmalık yüzünden 20 kasım 2011 beşiktaş galatasaray maçı'nda takımımızın yanında yerimizi alamayacağız.

    27 ekim 2011 beşiktaş fenerbahçe maçı'ndan önce bu yasak bu sezon ilk kez gündeme geldiğinde, ve sonrasında 20 kasım 2011 beşiktaş galatasaray maçı'ndan önce bu karar alındığında sosyal medyada ve birçok taraftar forumlarında bu yasağa karşı büyük takım taraftarlarının hep bareber hareket etmesi gerektiği söyleniyordu. ki zaten olması gereken de buydu. yeterli mi? tartışılır. örneğin; 17 kasım 2011 galatasaray fc barcelona regal basketbol maçı'nda, maçtan önce ve maçtan sonra galatasaray taraftarı bu yasağa karşı tepkisini gösterdi. daha sonra da zaten ua da sitesinde yasakla ilgili kınama yazısı yayınlandı. aynı şekilde gfb de sitesinde tepkisini koymuş ve bu yasağı 19 kasım 2011 fenerbahçe eskişehirspor maçı'nda protesto etmiş. çarşı'nın sitesinde* yasakla ilgili bir şey göremedim ama muhtemelen onlar da tepkisini koyacaktır. zaten onlar genelde kendi reklamlarını yapamadıkları olayları pek ön plana çıkarmazlar. forumlarında mutlaka vardır bir tepki ama en azından site girişlerinden ve ana sayfalarında göremedim. forumlarına girmediğim için tepkilerinin boyutları ne derece onu bilmiyorum. en son bizim eski açığın üstü kapatılıp, deplasman tribünün kapama işlemi yetişmediği bir galatasaray beşiktaş maçı öncesinde girmiştim forumlarına, o zaman da bu olayın kasıtlı yapıldığını söyleyerek "şerefsizsin galatasaray" başlığını sabitlemişlerdi. oysa o şerefsiz galatasaray onlara o gün yağmurluk dağıtmıştı. o günden sonra da zaten ciddiye alacağım bir forum değil orası. bir de tuzu kuruluk olayı var tabi. fenerbahçe inönü deplasmanı yaptığı için haliyle onlar da kadıköy deplasmanı yapacaklar.

    neyse benim değinmek istediğim konu çok farklı. şimdi bu yasak konuşulduğunda ve karar alındıktan sonra sosyal medyada ve taraftar forumlarında maçları beraber izleyelim gibi bir görüş ortaya atıldı. hala da konuşuluyor bu. yani madem kulüpler birlik olup deplasman yasağı kararı aldılar, (ona da inanmıyorum ya, bence dayatma sonucu alınmış bir karar) akılları sıra rakip taraftarlar da maçları beraber izleyerek bu yasağı protesto edecekler ve delecekler... az biraz tribün kültürünü bilen onu geçtim az biraz kafası çalışan adam şu cümleyi kurmaya utanır. ulan zaten o yasak siz maçları beraber rahat rahat izleyemiyorsunuz, gidiş gelişlerde bir ton olay yaratıyorsunuz diye alınıyor, sen de bunu, rakibinin seni davet ettiği bir maça, usulüne uygun olarak icabet ederek ve maçı kardeş kardeş beraber izleyerek* protesto edeceksin öyle mi? yani bu hareket direk yasağın alınış sebebini onaylamak demek olmuyor mu? ulan o zaman bu yasak kararını alan adamlar çıkıp demez mi, "bak ne güzel isteyince olay çıkartmadan beraber maçları izleyebiliyorsunuz" diye. bir de sonuna eklerler, "madem öyle yasak hep devam etsin, siz de kuzu kuzu maçlarınızı izleyin". senin elinden en doğal hakkın alınacak ve sen resmen bu kararı alanları onaylarcasına hareket edeceksin öyle mi?

    ulan bir kere tribünün kültürünün kuralıdır bu; "çivi çiviyi söker". madem böyle bir yasak alınıyor bu yasağa daha sert çıkacaksın. bu ismini saydığımız ve tribünlere koşulsuz hakim olan gruplardan hangisi spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair yeni yasa tasarısı hakkında bir görüş bildirebildiler? taraftarı resmen kuzu yapmak üzerine kurulu, meşale yakmanın vb. birçok tribün hareketinin para ve hapis cezasına çarptırılacağı bu yeni yasa geldikten sonra kimse kimseye ne bok olacağı hakkında bir fikir sahibi bile değil. ben biraz ifade etmeye çalışayım; sadece meşale yaktın diye kombinen iptal edilecek, para cezası alacaksın ve ciddi bir süre maçlara giremeyeceksin. stat ve polis kameralarından küfür ettiğin tespit edilirse aynı şekilde muamele göreceksin. pankart sokmak büyük mesele olacak hele sopalı pankartlara yer olmayacak. girişte daha okuduğu pankartta bile ne yazdığını anlayamayan polisler pankartını içeri almayacak, belki sakıncalıdır diye. stata bir devlet adamı geldi ve sen onu ıslıkladın mı? tamamdır artık işin bitti. ve bunla beraber birçok şey. artık işler eskisi gibi de değil, bir kamera görüntüsünden bile anında kimlik bilgilerine ulaşılıp sen daha stattan çıkmadan cezan kesiliyor. arada gümbürtüye giden bir ton insan olacak ama kimse kimseye derdini anlatamayacak. zira tribün insanı zaten doğuştan sabıkalı. al sana yakın zamandan ufacık bir örnek: http://gss.gs/L7

    iş rantlarına dokunmaya gelince aslan kesilen bu tribün grupları, resmen birçok haklarını ellerinden alan ve tribün kültürünü bitirmeye yönelik yapılan yaptırımlarda nedense suskun kalıyorlar. olan gerçekten takımının sevdalısı ve tribün külütürünü yaşatmaya çalışan insanlara oluyor.

    evet tribünlere hakimsiniz, bu kadar da güçlüsünüz de, spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair yeni yasa tasarısı hakkında taraftarların hakkını koruyacak en ufak bir girişimde bulunabildiniz mi? oysa tamamen sizinle ilgili düzenlemeler içeren bu yasa tasarısında aktif olarak rol almanız gerekmiyor muydu? siz sürekli desteklediğiniz takımın taraftarlarının hepsini temsil ettiğinizi söylemiyor musunuz?

    ulan bugün gelinen noktada tribüne büyük renk katan sopalı pankartları bile içeri sokmak için götünden ter akmıyor mu insanların? oysa o pankartlar içeri girdiği zaman nasıl bir ambiyans yaratılabiliyor herkes görüyor. ama senin bu hakkın bile elinden alınmış ve bu artık yasayla korunacak ve sen bu konuda bir bok yapamıyorsun.

    tribün grupları ve tribün kültürü öyle mi? içine rant girmiş hiçbir tribün grubunun bir tribün kültürü olmaz, olmayacak da.

    derbilerde deplasman yasağı herkese hayırlı olsun. bu daha bir şey değil, yeni başlıyoruz. sen sabaha kadar kına bunu, kimin umurunda? şiddet ve korkuyla kurduğunuz imparatorluğunuzda sizi sizden başka kim ciddiye alıyor ki?

    sonuç olarak 20 kasım 2011 beşiktaş galatasaray maçı'na gelirsek; sağlam bir tribün kültürü olan bir taraftar grubu bu maçla ilgili yasak karşısında ne yapardı ben söyleyeyim mi? bunu da yarın maçtan sonra söylerim. milyon tane kınama yazısına bedel. ben yine de şimdilik sebebiyet vermemek için susayım.
  • 25
    en az % 20 rakip takım taraftarı yoksa hiç olmasın bence daha iyi. deplasmana giden biri olarak bir kere daha yazayım, misal inönü stadının bize ayrılan yerinde köpek maç seyretmez. takım sevgisi yüzünden bin bir zahmetle gidiliyor, televizyon başındaki mutlu oluyor diye oralara giden 1500-2000 kişinin ömründen ömür gidiyor. gitsen dert bu, gitmesen vicdan azabı. ben çok memnunum açıkçası bu karardan en azından vicdan azabı duymuyorum gitmediğim için.
App Store'dan indirin Google Play'den alın