• 901
    tüm doktorların/yetkililerin zaten aşılar hakkında ortak noktada buluştuğu mevzu; aşıların sizi hastaneye düşürmeyecek kadar etkili olması. yani aşı olunca koronavirüs olmayacaksınız gibi bir durum yok ama nispeten hafif geçireceksiniz diyorlar. elbette istisnai durumlar oluyor ama genel olarak durum böyle.

    herhangi bir alerjisi olanların kesinlikle pfizer/biontech aşısı yaptırmaması lazım. annemde böyle bir durum olduğu için sinovac oldu.

    eğer bana sıra gelirse -ki pek sanmıyorum- veya sıra gelene kadar kesin virüse yakalanırım, aşı olmak istiyorum. aşı karşıtlarına bir şey diyemem ama böyle giderse özellikle bizim ülkemizde pandemi bitmeyecek. yaz dönemi yine yalandan rakamlar açıklanacak, sonbahar gelince en kötüye geri döneceğiz ve bu böyle sürüp gidecek.
  • 902
    aşı olun arkadaşlar çevrenizde olmak istemeyen varsa da olmaya teşvik edin. sivonac veya pfizer olması farketmiyor. (tabi alerjik durumlar hariç)
    bu hastalığı aşıyla nezle, grip gibi geçirmek var (istisna durumlar hariç) ya da hastane de ağırlaşıp entübe gibi olarak geçirmek var.

    mevzu ölümse, ölmek hayatın her anında var. evde ayağınız kayar kafanızı çarparsınız beyin kanamasından ölürsünüz veya yolda yürürken arabanın biri çarpar da ölebilirsiniz bunun gibi örnekler yüzlerce çoğaltılır ama riski en aza indirmek için önlem almakta fayda vardır.
    aşı size önlem aldırır o yüzden imkanınız olduğunda sinovac veya pfizer farketmeksizin gidin olun. (tabi alerjik durumlar hariç)
  • 904
    ocgunsson kardeşim daha detaylı bilgiye sahiptir ama bildiğim kadarıyla gelecek yıl aşıya ulaşmak bu kadar zor olmayacak.
    yani şu an geçiş dönemindeyiz ve ulaşabildiğimiz aşıların özellikle 50 yaş üstüne yapılmasını sağlamalıyız.
    “65 yaş üstünde aşı olmayanların oranı %25” dedi sağlık bakanı.
    normalde yüzde 5’i geçmemesi gerekiyordu.
    evet istisna durumlar olabilir ama aşı genellikle insanları koruyor, korumasa bile hafif atlatılmasını sağlıyor.
    benim etrafımda 3 örnek yaşandı ve aşı olan 80 yaş üstü insanlar aileleri covid olduğu halde hiç etkilenmediler.
    özellikle yaşlılarınızı zorla da olsa aşıya götürün.
  • 905
    şubat ayında geçirdiğim hastalık. yüksek riskli grupta olmama rağmen hafif atlattım. annem bir ay hastanede yattı ve uçurumun kıyısından virajı döndü. asi sıram gelmesine rağmen, 6 ay asi olamiyormusum. asıl anlatmak istediğim geçirmek bir nevi aşılanmak gibi, annem hastaneden çıktıktan 40 gün sonra tekrar covid oldu, tedbir amaçlı hastaneye yatırıldı ve yarın çıkacak. yine ciğerlerine inmiş olsa bile çok rahat geçirdi. aşıya da bu şekilde bakmak lazım. bağışıklık baskılayıcı kullandığım için biontech aşısı kullanamiyorum ama sıram geldiğimde sinovac aşısı olurum. bu tip durumlarda inandığım bir kural var, bitki çaylarinda olduğu gibi yararına inanmayabilirsin ama zararı da yok. alerjik reaksiyonlar ayrı.
  • 908
    bu başlığa yazacağımı hiç düşünmezdim, yani konduramazdım herhalde ne bileyim.

    canımın canı, en iyi arkadaşım, kıymetlim anacığım bu illet yüzünden şu anda yoğun bakımda. yazması o kadar güç, anlatması o kadar zor ki bunları, boğazımda kocaman bir yumru var. görememek, konuşamamak, sağlıklı bir haber alamamak öyle çaresiz hissettiriyor ki insanı, kelimelerle ifade edemem. ilk defa kendimi bu kadar çaresiz hissediyorum ve belki de ilk defa bu kadar korkuyorum.

    lütfen, dua edin renktaşlarım. dua edin, annem sağlığına kavuşsun. dua edin tüm bu illetle boğuşanlar sevdiklerine kavuşsun. bir de dikkatli olun...
  • 910
    şoyle bir genel derleme yapayim;
    # sinovac, en son açıklanan şili verilerine göre ölumleri yuzde 80 azaltmış. tereddüt etmesin kimse. bulduğumuz aşıyı olacağız. bireysel bağışıklık degil cunku şu andaki amacımız, toplumsal bağışıklık.
    # her ikisini de olma şansı olanlar var ise, ozellikle yurtdisina çıkacaklar icin bildigim kadari ile ab ülkeleri sinovac istemiyor, biontech daha mantıklı olabilir. he ben çine gidecem diyen varsa orası ayrı.
    # biontech alerji sikligi daha yüksek, ozel olarak anafilaksi vs ağır alerji sıkıntısı olan varsa sinovac olsun. diger herkesin (ozel bazi hastaliklari ayri tutuyorum (immün yetmezlik gibi) onlara kendi hekimleri mutlaka uyarır )biontech olmasi daha mantıklı.
    # yapılan son calismalar, covid geçirmiş olanların tek doz biontech ile asilanmasinin yeterli olacağını gösterdi. cok yuksek ihtimal yakında bu şemaya geçilir. malum aşı az.
    # yogun bakimlar daha çok genç hastalar(65 yas alti ) ile dolu, bu da sahada aşilamanin etkisinin görüldüğünü gosteriyor .
    #aşılananlar virusu yayabiliyor, ancak biontech ile asilananlarin yayılımı cok cok azalttigi gösterildi.
    #sinovac ile asilandi iseniz iki doz bosuna antikor testine para vermeyin zaten anti spike bakılması gerekiyor. cogu yer bakmiyor. bosa para vermiş olursunuz .kendi kurumumda yapılan sinovac ile 2 doz asilama sonrasi alınan kan örneklerinde herkeste deli gibi antikor olustu. rahat olun.
    # son olarak da hizli asilamanin önemini soyleyeyim, virüse ne kadar fırsat tanırsınız (daha fazla yayilir ise) aşıları etkisiz hale getirecek/etkisini azaltacak bir mutasyon ihtimali o kadar artar. onun icin hızlıca aşılanmali ayni zamanda maske mesafeye dikkat etmeliyiz.

    not: sinovac ile ilgili de koruyuculuk disi bilgi vermek isterdim ama malesef bu tarz calismalar yayınlanmıyor. hatta faz3 calismasi halen resmi olarak hiçbir yerde yayinlanmadi. faz3 basin açıklamaları devam ediyor.
  • 912
    öncelikle bu konu hakkında ahkam kesecek bilgi ve birikime sahip değilim, peşinen belirteyim. 1991'den beri eğitim ve ticaret için çeşitli zamanlarda verdiğim 7-8 yıllık arayı saymazsak, eczacı kalfalığı yapmaktayım. halihazırda günlük 300 üzeri hastanın geldiği dört özel hastanenin yanı başındaki bir eczanede çalışıyorum. özel ilgi alanım ise hastalıklar ve doğal destekler arasındaki ilişki. boş zamanlarımda gerek pubmed'ten, gerekse dergipark'tan doğal desteklerle yapılmış klinik çalışmaları ve makaleleri okumaktayım. günlük çok çeşitli şiddette semptomlar gösteren en az covid 10 hasatanın reçetesi ile ilgilenip, sohbet etmekteyim. bu çerçevede gözlemlerimi paylaşayım.

    öncelikle hafif geçiren, hatta kendi ilaçlarını kendi alacak kadar sağlıklı insanlarda gördüğüm şu ki, tamamına yakını bir şekilde d vitamini kullanan insanlar. yine okuduğum bir çok yazıda d vitamini seviyesi 30 üzeri olan bir çok kişi bu hastalığı ayakta, hatta farketmeden atlatıyor.

    bir diğer gıda takviyesi alan grup ise sambucol'cu tayfa. onun içinde de karamürver, düşük doz bir c vitamini ve çinko var. onlar da nispeten hafif geçiren kesim.

    bir başka grup ise (ben de dahilim) zerdeçal hapı kurkumin ve quercetin kullananlar. bunlarda da hastalığa yakalanma oranı çok düşük. bu kadar çok vaka ile 1 metre mesafeden reçete/ilaç alışverişi yapıp da tek kat evony maske ve dezenfektanla hasta olmamamı çok çay içmeye, kurkumin kullanmaya ve quercetin complekse bağlıyorum.

    belki deli saçması gelecek ama çevremde alkol alanlar, almayanlara göre daha az hasta oldular. bunun da umarım bir araştırması yapılır. eczacı kalfası ve eczacı arkadaşlarım arasında bu hastalığı ağır geçiren dostlarımın tamamı alkol ve sigara tüketmeyen çok sağlıklı 30-55 yaş arası sağlıklı insanlardı. bunlarda herhangi bir ölüm vakasının olmaması da tahmin ediyorum iç organlarının sağlıklı olmasından.

    gördüğüm hastalar arasında en çok sıkıntı yaşayanlar diabet ve kalp hastaları.

    borsada yaygın bir laf var, yatırım tavsiyesi değildir diye. ben de bunları bilimsel bir temele dayanarak yazmıyorum. sadece gözlemler böyle. bu konuda uzman bir doktor arkadaşımız da gözlemlerini paylaşırsa daha da aydınlanırız.
  • 914
    10 nisan günü, bu hastalık yüzünden babamı kaybettim. 5 gün boyunca sadece ateş sıkıntısı vardı. onu da evde kendi çabalarıyla düşürmeyi başarıyordu. hastalığının 6. gününde, perşembe günü, telefonda konuştuğumuzda nefes alış verişinde bir sıkıntı olduğunu farkettik, ama ben iyiyim diyerek, bizi endişe ettirmemeye çalışıyordu. ne kadar ambülans çağıralım desek de, biraz daha kendimi yoklayacağım diyerek, hastaneye gitmeyi erteliyordu. ta ki geçen cumartesi gününe kadar, hastaneye gitmeyi zar zor kabul etmişti. ama hastaneye gidemeden evde kalbi durdu. tüm müdahalelere rağmen kurtaramadılar.
    60 yaşındaydı daha. çevresinde çok sevilen bir insan olmasına rağmen sadece iki elin parmağını geçmeyecek bir insan sayısıyla toprağa verdim babamı. ben aralık sonunda geçirmiştim ve hala etkilerini yaşıyorum. çok dikkat edin sevgili renktaşlarım, hem kendinize hem de tüm sevdiklerinize. emin olun ateş düştüğü yeri yakıyor, hem de çok acı bir şekilde.
  • 916
    kendisi ya da yakınları geçiren her bireyin parmak tipi oksimetre temin etmesi gereken virüs.

    " ben ağır atlatıyorum galiba" yok kardeşim. kendi kendinize tanı koyup bekleme kararı almayın.

    şiddetli nefes darlığı, bitkinlik, konuşamama vb. belirtilere ek olarak oksimetrede satürasyon değeri 92-93 ve altına inmemeli.(normal değer 96-100) eğer iniyorsa, erken müdahele için doktor ve hastane opsiyonu hemen devreye sokulmalı.

    serum, antibiyotik, oksijen tedavisi gerektiren bir durumda erken dönem çok önemlidir.

    oksimetre candır
    50- 200 tl aralığında bulabilirsiniz.

    tüm dostlara geçmiş olsun.
  • 917
    an itibariyle covid pozitif olduğumu öğrendim ve ilaca başladım. dört kişilik bir aileyiz, önce babam pozitif oldu ardından bize de test yaptılar ve tüm aile bireyleri pozitif oldu.
    şimdilik aşırı bir semptom yok, hafif bir burun akıntısı ve koku tat alamama var. annemle babam dün ilaca başladı, kardeşimle ben bugün başladık. umarım en kısa zamanda sağlıklı bir şekilde kurtuluruz.
  • 918
    an itibari ile 60 yaş altı hastalara da aşısı vurulmaya başlanılan hastalık.

    bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. anne ve babam için biontech ve sinovac’dan hangisini tercih ettireyim? herhangi bir rahatsızlıkları yok sadece babam vakti zamanında kalp krizi geçirmişti ve kan sulandırıcı vs içiyor.

    teşekkürler

    düzeltme 1: sağlıkçılar vebal almıyor. arkadaşlardan fikir alamadım. yine de biontech’e yakın gibiler.

    sinovac’ı da ‘tüm doktor arkadaşlarım önerdi’ diyen bir yazar söyledi.

    karıştı mevzular.

    düzeltme 2: bir yazar, yerli aşının yapım çalışmasında bulunan profesörlerden birinden bilgi aldık. sinovac tercih edin dedi.
  • 919
    illet bir hastalık. bugün itibariyle izolasyon süremin sonuna geldim. gün gün yaşadıklarım şöyle.
    1. gün : aşırı baş ağrısı, uykudan uyandıracak kadar
    2. gün : hafif burun akıntısı
    3. gün : hafif öksürük
    böyle geçecekse çok iyi, hafif atlatıyoruz.
    4. gün :tam koku kaybı, kahve kutusunun içine burnumu soktum sıfır koku, sanki su kokluyorum.
    5. gün : orta şiddette eklem ve kas ağrıları, hafif ateş.
    6. gün : şiddetli eklem ve kas ağrıları, ateş, bitkinlik, yorgunluk.
    7. gün : çok şiddetli eklem ve kas ağrıları
    8. gün : orta şiddetli eklem ve kas ağrıları, koku az da olsa geldi.
    iyi artık iyileşiyoruz.
    9. gün : yerinden kalkamayacak, uyku uyutmayacak kadar şiddetli kas ağrıları, ateş geri geldi, 1 kutu parol bitti.
    10. gün : 9. gün ile aynı üstümden kamyon geçmiş gibi.
    11. gün : bugün resmi olarak covid bitti, dışarı çıkmak serbest ama dışarı çıkabilecek güç yok, ağrılar 9 ve 10. güne göre daha az şiddetli ama devam ediyor. bitkinlik.
  • 921
    mart ayında geçirdiğim illet.

    (bkz: #3120560)

    öncelikle testim pozitif çıkınca favirpavir ilacım verildi, başka bir şey söylenmedi. doktor tanıdıklarımız vasıtasıyla, kan sulandırıcı, d ve b vitamini takviyeleri almamız söylendi.

    eklem ağrıları, düşmeyen ateş (günde 6-7 tane parol içiyordum) ve halsizlikle başladı. şikayetlerim ne çok arttı, ne çok azaldı. hastalığımın 8. gününde hafif bir nefes darlığı hissiyatı yaşadım, ateşim de düşmemişti ve hastaneye gittim. (önceki 1-2 gün de bazı hastaneleri ve 112'yi aradığımda 10 gün izolasyon süreniz dolmadan gelmemenizi tavsiye ederiz dediler.)

    yapılan tetkiklerde ciğerlerimde %60-70 oranında tutulma olduğu ve yatış yapmam gerektiği söylendi. hastanedeki 2. gecemden sonra doktor uygulanan tedaviye rağmen durumumda düzelme görülmediğini değerlerin yükselmeye devam ettiğini söyledi. sağlık bakanlığının da onaylaması halinde actemra isimli bir ilaç tedavisine başlamamız gerektiğini, ciddi yan etkileri olduğu için de rızamın alınması gerektiğini belirtti.

    ilaçtan sonra değerlerim yavaş yavaş normalleşmeye, ciğerdeki tutulmalar da azalmaya başladı. en son dün kontrolüm vardı çok ufak tefek kaldığını söyledi doktor.

    tüm sağlık çalışanları artık bitmiş durumda, göz doktorunun yoğun bakımlarda, psikiyatr'ların da örnek alma ünitelerinde değerlendirildiği hastaneler olduğu söyleniyor.

    bilinen kronik bir rahatsızlığım yok, 34 yaşındayım. kimin nasıl geçireceğinin garantisi asla yok. eşim semptomsuz ayakta atlattı, ben hastanelere düştüm.

    çok dikkat edilmeli ve sırası gelen herkes mutlaka ama mutlaka aşı yaptırmalı.

    şu anda hastalığı geçiren tüm herkese de acil şifalar diliyorum. özellikle de nefes alıp verirken sıkıntı yaşıyorsanız ya da göğüs ağrısı vb şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden hastaneye gitmenizi tavsiye ederim.
  • 922
    annemin 14 gündür hastanede yatmasına sebep olan hastalık, henüz ne zaman çıkacağı, hangi şekilde çıkacağı da net değil. ciğerlerinin çok hasar gördüğünü, taburcu olduktan sonra da göğüs hastalıkları hastanesinde tedavi görmesi gerektiğini belirtti doktorlar. hani burda da hastalığa inanmayan filan varsa, bilsinler de ona göre önlem alsınlar diye yazdım bunları.
  • 923
    3 gün önce yakın bir arkadaşımı eşinden ve çocuğundan alan illet hastalık.
    hem de yaşı daha 38.
    ve arkadaşımın anne ve babası da malesef kendisinden 3-4 gün önce vefat etti yine covid sebebiyle.

    anladığım kadarıyla kullanılan ilaçlar ve takviyeler virüsün akciğerlere inmesini engellemek üzerine etki gösteriyor.
    bu sebeple ilaçların zamanında kullanılması ve atlanmaması çok önemli.
    virüs ciğerlere indikten sonra artık iş sizin bağışıklık sisteminizde bitiyor.

    şüpheli bir temas varsa henüz testiniz pozitif çıkmamış olsa bile ilaçlar kullanılmaya başlanabilir.

    gözlemlediğim kadarıyola kötüye giden hastalar genelde şu 2 hatayı yapıyorlar,

    1- ya ben üşüttüm 1-2 güne geçer deyip olayı önemsemiyorlar, doktora gittiklerinde artık virüs ciğerlere inmiş oluyor
    2- şüpheli temas olmasına rağmen test negatif çıktığı için semptom olsa dahi ya ben negatifim deyip yine tedaviye başlamıyorlar.

    bunları, belki aranızdan biri benzer bir durumu yaşar ve bu yazıya istinaden ilaçları erken kullanır diye yazıyorum.
  • 925
    aşı karşıtları daha doğrusu bu arkadaşların kara propagandaları yüzünden, annemi aşı olma konusunda ikna etmede zorlanıyorum. ne gördün, nereden gördün diyorum facebook diyor, ınstagram diyor.

    tüm bunlara rağmen, biontech aşısı için randevu aldık bakalım. sinovacla ciddi bir fark olmayacağına dair doktor yorumları sebebiyle bu yönde tercihte bulunduk. umarım şifa olur herkese.
App Store'dan indirin Google Play'den alın