• 926
    üroloji uzmanı olduğum halde dönem dönem yoğunluk olduğunda pandemi polikliniklerinde görevlendirildim. en son aralık 2020’de pandemi polikliniklerinde görevlendirilmiştim. o dönemde poliklinik başvurularının çoğunu 60 yaş üstü hastalar oluşturuyor ve genelde hastaların klinik tabloları ağır oluyordu. keza yataklı servisler de benzer durumda idi. 3 aylık aranın ardından bu hızlanma ile pandemiye geri döndük. bu dönemdeki gözlemim; 100 hasta baktığım poliklinikte sadece 3 kişi 60 yaş üstüydü. 2sinin kliniği hafifti ve bu iki kişi de aşılanmıştı. sadece aşısız bir yaşlı çok ağır bir klinikle başvurup direk yoğun bakıma yattı. yine yataklı servislerde de benzer tablo var, yaşlı oranı çok azalmış durumda. yani işin özeti, aşı sırası gelenler bence tereddütsüz aşı olmalı. elbette yüzde yüz koruyuculuktan bahsetmiyorum ama ciddi manada fayda etmiş gibi görünüyor.
  • 927
    aşı konusunda yaş sınırı kaldırılmalı ve isteyen herkes gidip aşısını olmalı.

    yok 65 üstü, yok 55 altı, iddia oranı gibi davranmanın ne anlamı var? aşılar elde kalıyor diye tepki gösteriyorsunuz, aşı olmak isteyen milyonlarca kişi sıra gelsin diye bekliyor.

    kimse kimsenin keyfini beklemek durumunda değil. bu salgın bir hastalık ve toplu taşıma kullanıp, günün büyük bölümünü kapalı ortamda çalışarak geçiren bizler de risk grubundayız bu çok net!
  • 930
    kalbinde, midesinde veya herhangi bir yerinde ağrı hisseden çoğu kişi sırf bu virüs kendisine bulaşmasın diye hastaneye gitmiyor. evet, hastaneler bu konuda çok tehlikeli ve bizim de tedbirli olmamız lazım ama sonra bir bakmışsınız sinsice ilerleyebilecek hastalıklarla boğuşuyoruz. yani virüsü ön planda tutarak, arka planda oluşabilecek ciddi hastalıkları unutuyoruz. "vakalar azalsın giderim" , "bayramdan sonra giderim" falan filan demeyin. gerekli tedbirleri de alarak hastanelere gidip rutin kontrollerimizi de yapalım. ihmale gelmez!
  • 932
    son mutasyonlu hali ile beraber daha da tedirgin edici hale gelmiş hastalıktır. 3 gün önce negatif cikan ve evde tek başına kalan adama işbaşı vermeden önce yeniden test istedi bizim fabrikanın doktoru, adam bu defa pozitif. hic belirtisi olmayan vardiya arkadaşı pozitif iken, kesin dedigimiz adam negatif. kronik rahatsız adama bulaştı, aha dedik adam gayet sağlıklı geçirdi. sürekli spor yapan genc bir arkadaşımız entübe edildi, oradan neyse ki kurtuldu.
    iyice bir zamanların deportivosu gibi oldu. ne zaman nerede ne yapacağı belli değil. herkesin ciddi tedbirler alması şart. hele hele hafife almak büyük hata. kendinize acımıyorsanız baska insanlara acıyın, kul hakkına girmeyin.
  • 933
    hindistanda iş tamamen çığırından çıkmış gibi görünüyor. söylenenler çok acı. daha da acısı, tedbir alınmazsa başka ülkeler de hindistan'ın şuan yaşadığı sürece benzer süreçleri geçirebilir. iki aydan kısa bir sürede, açıklanan ölüm sayısı 28 kattan fazla artmış. gerçek sayı iki ila on kat fazla olabilir deniyor.

    https://twitter.com/...130311239675908?s=19
  • 934
    dün itibariyle pozitif olduğumu öğrendiğim illet. ilk gün uyandığımda şiddetli bir baş ağrısı, akşam üstü ise üşüme ve ateşle destekledi kendini. bugün ise eklem ağrıları ve halsizlikle uyandım. 2 günde emin olduğum en net şey bu hastalığın bol bol dinlenerek geçebileceği. panik yapmayın, bol bol dinlenin ve bol su tüketin. ayrıca son olarak bu hastalığa yakalanan herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
  • 941
    aşı yokken tam kapanma kararı alınmış zımbırtı. oturalım bakalım 18 gün evlerimizde, devlet de maksimum 10 bin kişi aşılasın o süreçte. 18 mayıs günü tüm ülke üst üste binecek, en geç 30 mayısta da tekrar patlayacak. hadi yüreğiniz varsa o zaman da kapatırsınız. bakın bakalım insanlar sokağa dökülmüyor mu. bir süreç bundan daha kötü yönetilemezdi. kapanma kararının yanında hiç bir ekonomik destek açıklanmaması da şaşırtmadı.
  • 942
    geçtiğimiz 1 yıl boyunca çokça kere dikkat ederek dışarı çıkmıştım. açık alanlarda oturmuştum. yakalanmadım.

    nisan ayı başında ise evde aktif bir vaka olunca temaslı olarak tahlile gittim. pozitif çıktım ama asemptomdum. 14 gün sonra testim negatife döndü. atlattım.

    hastalık boyunca hafif semptomlar ortaya çıktı. ayakta atlattım. şuanda birşey kalmadı sadece tat ve koku algım eskiye kıyasla yüzde 30'larda. zamanla düzeliyormuş.

    doktor olmadığımın altını kalınca çizerek, durumunuzla ilgili gerçek önerileri doktorlara danışmanızı isterim.

    yaşadıklarımdan kendinize dikkat etmeniz için birkaç kritik konuyu söylemek istiyorum.

    - su tüketimi: içtiğiniz herşeyden ayrı olarak en az 2,5 litre sadece su tüketin. hem virüsü atmak, hem kanı sulandırmak ve boğazı ıslak tutmak için.

    - temiz hava ve havalandırma: kandaki oksijen oranı çok önemli. ortamınızı havalandırın ve temiz hava alabildiğiniz hale getirin. virüs barındıran ortama sürekli maruz kalmayın.

    - kan sulandırma: virüs kanı pıhtılaştırabiliyor. doktorunuza danışarak basit bir kan sulandırıcı (coraspin vb.) kullanabilir misiniz sorun. atlanan kritik bir konu.

    - beslenme: şeker, karbonhidrat, yağlı temelli beslenmeyin. sebze ve ikincil olarak protein destekli ama az da olsa ihtiyacınız kadar karbonhidratı eksik etmeden yiyin. insan sıfır karbonhidrata geçince kötü, aç, güçsüz, enerjisi gitmiş hissedebiliyor.

    - takviyeler: markadan vb. kastetmiyorum c vitamini, çinko ve d vitamini içerikli güçlü destekler var. enerji ve direnç oluşturuyorlar. bağışıklığınız savaşırken işinizi ciddi olarak kolaylaştırıyor. ek olarak marka vereceğim içeriğinin faydasını gördüğüm için alternatif markalar da var onlara da bakın. umca damla içeriği direnç olarak yardımcı oluyor. boğazınızı temizlemek için gün içerisinde 1-2 bardak yudum yudum limonlu su içmenizi öneririm.

    - hareket edin: gücünüz varsa, evin içinde bile olsa yürüyün hareket edin, nefes alın. sürekli oturmak, yatmak hamlatır. vücudunuzu bazal hale getirir. eğer durumunuz ağırsa yatmalısınız, vücut da sizi yatırıyor. boşa efor harcamayın. ama iyiyseniz, yormayacak şekilde hareket edin, vücudu çalıştırın.

    hastalık belirtilerinizi izlerken:
    - ateşinizi belirli aralıklarla ölçün 38 ve üstüne çıkıyorsa ciddi göstergedir. eğer kalıcı oluyorsa önemli bir durumdur.

    - nefesinizi gün içerisinde birkaç kere tutun. kendi başlangıç performansınıza oranlayın. düşüşler varsa, kayda değer olmaya başladıysa ciddi göstergedir. nefes alıp verme daha hızlı ve kısa kısa oluyorsa ciddi göstergedir.

    - oksimetrede kanınızdaki oksijen oranı %95 eşiğinin altındaysa veya oraya doğru düşüyorsa önemli bir göstergedir.

    - bir uvuz veya bölgede ağrı, karıncalanma, sıkışma varsa pıhtılaşma, ciğerde virüs tutulumu vb. üzerine şüpheleriniz olsun. ciddi bir durumdur mutlaka doktorunuza danışın.

    - tansiyonunuzu ve nabzınızı arada birkaç kere ölçün. hastalık sebepli normalden farklılıklaşma olabilir. ama kabul edilemez değerler varsa ya da normalden farklı değerler kalıcı hale gelmeye başlayıp size zarar verdiğini düşündüğünüzde doktorunuza danışın.

    - tat ve koku gidebilir. bu hastalığın normal durumu ve zamanla geliyor. kişiye göre değişiyor. koku idmanı gerekiyor. parfüm, kolonya, kahve, mentol nane gibi kokuları ne kadar tanıyorsunuz ara ara koklayın. his kayboluyor mu kazanılıyor mu bakın.

    - yorgunluk ve bitkinlik oluşmaya başladığında dinlenme ile atlatılabilecek bir durum ayrıdır. yorgunluğun artması ve başka kritik göstergelerle (nefes sorunu, ateş, ağrı gibi) birleştiğinde çok ciddi sonuçlara ulaştıracak durum farklıdır. bunları izleyin ve doktora haber verin.

    - sizin rahatsızlık geçmişiniz, vücudunuzun boy/kilo değerleri, bağışıklık dengenizle ilgili konular varsa etkilenebilenebileceğiniz durumlara dikkat edin.

    en iyisi hiç enfekte olmamak ama olursa da hiç kimse zarar görmeden rahatça atlatsın renktaşlar.

    daha görecek çok şampiyonluk var.

    kendinize dikkat edin.
  • 943
    bu sabah 3 oyuncumuzu daha yakalamış olan elim hastalık.

    https://twitter.com/.../1386938631269621763

    daha önce bu hastalığı geçiren oyuncularımız hatırladığım kadarıyla*; arda, babel, emre kılınç, taylan, gedson, mostafa mohamed, halil dervişoğlu, kerem aktürkoğlu.

    yani orta saha ve hücum hattı tamamen geçirmiş gibi görünüyor. tekrar hastalık geçiren oyuncu olmayacağını varsayalım; geriye defans oyuncularımız ve muslera kalıyor ki şu zorlu fikstürde gerçekten çok kötü bir durum.
  • 947
    artık gerçekten bıktıran lanet hastalık. sanırım şu an elimizde bir tek biontech aşısı var ve iki doz arasındaki ara uzatılmış görünüyor.

    eğer birinci dozdan çok daha fazla kişi faydalanacaksa iki doz arasında aranın 6 haftaya çıkması doğru bir stratejidir. zira almanya'nın da son bir aydır iki aşı dozu arasında 42 günlük ara ile aşılama yaptığını okumuştum. hızlı bir şekilde daha fazla kişinin ilk doza ulaşabilmesi çok çok önemli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın