• 942
    geçtiğimiz 1 yıl boyunca çokça kere dikkat ederek dışarı çıkmıştım. açık alanlarda oturmuştum. yakalanmadım.

    nisan ayı başında ise evde aktif bir vaka olunca temaslı olarak tahlile gittim. pozitif çıktım ama asemptomdum. 14 gün sonra testim negatife döndü. atlattım.

    hastalık boyunca hafif semptomlar ortaya çıktı. ayakta atlattım. şuanda birşey kalmadı sadece tat ve koku algım eskiye kıyasla yüzde 30'larda. zamanla düzeliyormuş.

    doktor olmadığımın altını kalınca çizerek, durumunuzla ilgili gerçek önerileri doktorlara danışmanızı isterim.

    yaşadıklarımdan kendinize dikkat etmeniz için birkaç kritik konuyu söylemek istiyorum.

    - su tüketimi: içtiğiniz herşeyden ayrı olarak en az 2,5 litre sadece su tüketin. hem virüsü atmak, hem kanı sulandırmak ve boğazı ıslak tutmak için.

    - temiz hava ve havalandırma: kandaki oksijen oranı çok önemli. ortamınızı havalandırın ve temiz hava alabildiğiniz hale getirin. virüs barındıran ortama sürekli maruz kalmayın.

    - kan sulandırma: virüs kanı pıhtılaştırabiliyor. doktorunuza danışarak basit bir kan sulandırıcı (coraspin vb.) kullanabilir misiniz sorun. atlanan kritik bir konu.

    - beslenme: şeker, karbonhidrat, yağlı temelli beslenmeyin. sebze ve ikincil olarak protein destekli ama az da olsa ihtiyacınız kadar karbonhidratı eksik etmeden yiyin. insan sıfır karbonhidrata geçince kötü, aç, güçsüz, enerjisi gitmiş hissedebiliyor.

    - takviyeler: markadan vb. kastetmiyorum c vitamini, çinko ve d vitamini içerikli güçlü destekler var. enerji ve direnç oluşturuyorlar. bağışıklığınız savaşırken işinizi ciddi olarak kolaylaştırıyor. ek olarak marka vereceğim içeriğinin faydasını gördüğüm için alternatif markalar da var onlara da bakın. umca damla içeriği direnç olarak yardımcı oluyor. boğazınızı temizlemek için gün içerisinde 1-2 bardak yudum yudum limonlu su içmenizi öneririm.

    - hareket edin: gücünüz varsa, evin içinde bile olsa yürüyün hareket edin, nefes alın. sürekli oturmak, yatmak hamlatır. vücudunuzu bazal hale getirir. eğer durumunuz ağırsa yatmalısınız, vücut da sizi yatırıyor. boşa efor harcamayın. ama iyiyseniz, yormayacak şekilde hareket edin, vücudu çalıştırın.

    hastalık belirtilerinizi izlerken:
    - ateşinizi belirli aralıklarla ölçün 38 ve üstüne çıkıyorsa ciddi göstergedir. eğer kalıcı oluyorsa önemli bir durumdur.

    - nefesinizi gün içerisinde birkaç kere tutun. kendi başlangıç performansınıza oranlayın. düşüşler varsa, kayda değer olmaya başladıysa ciddi göstergedir. nefes alıp verme daha hızlı ve kısa kısa oluyorsa ciddi göstergedir.

    - oksimetrede kanınızdaki oksijen oranı %95 eşiğinin altındaysa veya oraya doğru düşüyorsa önemli bir göstergedir.

    - bir uvuz veya bölgede ağrı, karıncalanma, sıkışma varsa pıhtılaşma, ciğerde virüs tutulumu vb. üzerine şüpheleriniz olsun. ciddi bir durumdur mutlaka doktorunuza danışın.

    - tansiyonunuzu ve nabzınızı arada birkaç kere ölçün. hastalık sebepli normalden farklılıklaşma olabilir. ama kabul edilemez değerler varsa ya da normalden farklı değerler kalıcı hale gelmeye başlayıp size zarar verdiğini düşündüğünüzde doktorunuza danışın.

    - tat ve koku gidebilir. bu hastalığın normal durumu ve zamanla geliyor. kişiye göre değişiyor. koku idmanı gerekiyor. parfüm, kolonya, kahve, mentol nane gibi kokuları ne kadar tanıyorsunuz ara ara koklayın. his kayboluyor mu kazanılıyor mu bakın.

    - yorgunluk ve bitkinlik oluşmaya başladığında dinlenme ile atlatılabilecek bir durum ayrıdır. yorgunluğun artması ve başka kritik göstergelerle (nefes sorunu, ateş, ağrı gibi) birleştiğinde çok ciddi sonuçlara ulaştıracak durum farklıdır. bunları izleyin ve doktora haber verin.

    - sizin rahatsızlık geçmişiniz, vücudunuzun boy/kilo değerleri, bağışıklık dengenizle ilgili konular varsa etkilenebilenebileceğiniz durumlara dikkat edin.

    en iyisi hiç enfekte olmamak ama olursa da hiç kimse zarar görmeden rahatça atlatsın renktaşlar.

    daha görecek çok şampiyonluk var.

    kendinize dikkat edin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın