• 916
    şoyle bir genel derleme yapayim;
    # sinovac, en son açıklanan şili verilerine göre ölumleri yuzde 80 azaltmış. tereddüt etmesin kimse. bulduğumuz aşıyı olacağız. bireysel bağışıklık degil cunku şu andaki amacımız, toplumsal bağışıklık.
    # her ikisini de olma şansı olanlar var ise, ozellikle yurtdisina çıkacaklar icin bildigim kadari ile ab ülkeleri sinovac istemiyor, biontech daha mantıklı olabilir. he ben çine gidecem diyen varsa orası ayrı.
    # biontech alerji sikligi daha yüksek, ozel olarak anafilaksi vs ağır alerji sıkıntısı olan varsa sinovac olsun. diger herkesin (ozel bazi hastaliklari ayri tutuyorum (immün yetmezlik gibi) onlara kendi hekimleri mutlaka uyarır )biontech olmasi daha mantıklı.
    # yapılan son calismalar, covid geçirmiş olanların tek doz biontech ile asilanmasinin yeterli olacağını gösterdi. cok yuksek ihtimal yakında bu şemaya geçilir. malum aşı az.
    # yogun bakimlar daha çok genç hastalar(65 yas alti ) ile dolu, bu da sahada aşilamanin etkisinin görüldüğünü gosteriyor .
    #aşılananlar virusu yayabiliyor, ancak biontech ile asilananlarin yayılımı cok cok azalttigi gösterildi.
    #sinovac ile asilandi iseniz iki doz bosuna antikor testine para vermeyin zaten anti spike bakılması gerekiyor. cogu yer bakmiyor. bosa para vermiş olursunuz .kendi kurumumda yapılan sinovac ile 2 doz asilama sonrasi alınan kan örneklerinde herkeste deli gibi antikor olustu. rahat olun.
    # son olarak da hizli asilamanin önemini soyleyeyim, virüse ne kadar fırsat tanırsınız (daha fazla yayilir ise) aşıları etkisiz hale getirecek/etkisini azaltacak bir mutasyon ihtimali o kadar artar. onun icin hızlıca aşılanmali ayni zamanda maske mesafeye dikkat etmeliyiz.

    not: sinovac ile ilgili de koruyuculuk disi bilgi vermek isterdim ama malesef bu tarz calismalar yayınlanmıyor. hatta faz3 calismasi halen resmi olarak hiçbir yerde yayinlanmadi. faz3 basin açıklamaları devam ediyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın