• 626
    salgının türkiyedeki 8. ayında üçüncü kez yazdığım hastalık. bu kez oldukça kısa tutacağım.

    *istanbullular, tabiri caizse tuttunuz. kendim de istanbulda ikamet eden biri olarak söylüyorum, salgının bir şekilde aşıdır, ilaçtır bitinceye kadar hastalıkla karşılaşmamanız, bakın hastalanmamanız demiyorum çok zor.
    *23 ekim gecesi şehrin bıçaklanmalarıyla ünlü bir semtindeki acil doktoru arkadaşımdan aldığım bire bir bilgi:" sabaha kadar bizim hastanede 2000 test yapıldı, 1200'ü pozitif çıktı. en son kendi testim de pozitif çıktı, nöbeti bitirdim eve gidip yatacağım"
    *hükümetin salgını sahada değil hastanede çözme çabası hepimizi hastalanmaya açık hale getirdi. o yüzden artık hastalanmadığımız her gün bir süpriz, bir lütuf. bunu böyle bilin, böyle yaşayın. kronik hastası veya yaşlısı olanlar azami dikkat etsin diyeceğim de neye dikkat edilecek o bile muamma.

    buraya kadar kötü haberler. bundan sonra biraz da iyileri anlatalım.
    *geçtiğimiz ayın başında 70 yaşındaki babam covid oldu. gece ateşlenmiş, sabah annemin mesajıyla uyandım. öğlen hastaneye götürdüklerinde saturasyonu %90 ve kan tablosu ile bt'si covidle uyumlu geldi. bende şafak attı tabii, 8 saatte saturasyonu düşmüşse sağ çıkması mümkün değil dedim. yalnız artık köy çocuğu mudur nedendir bilinmez, akşamına ateşi düştü. kalan 14 günü benim ricamla yatırıldığı ankara şehir hastanesinin yemeklerini överek geçirdi. bütün pcr testleri negatif çıktı. aynı arabada uzun yol yaptığı, aynı termostan su içtiği, aynı yatakta yattığı kimseye bulaştırmadı. bir de bana kızdı "senin yüzünden 14 gün hastanede kaldım ben corona değilim olsam bilmez miyim" diye.

    *son zamanlarda netleştirdiğim görüşümün teyidi için de yazıyorum bunları. pcr negatifse bulaş zor. semptomsuzsa (super bulaştırıcı veya çocuk olmadığı sürece) bulaş zayıf. bunlar salgın kontrolü için iyi haberler.

    *demek ki ne yapıyoruz? griptir, yok soğuk aldım, yok midemi üşüttüm filan demiyoruz. semptom varsa izolasyon ve tetkik. semptomu olanla sıfır temas. isterse babanızın oğlu olsun.

    yine de tüm bunlara rağmen, ben dahil istanbul'da sokağa çıkan çoğu kişi bu virüsü kapacak. akıl hastanesinde çalıştığım zamanlarda bazı hastaların ultra delirmeleri olurdu, yani yok artık denilecek klinik tablolar olurdu "allah insana hastalığın da hayırlısını versin" derdik.

    allah hepimize en hayırlısını versin. ki şahsen ateistim, öyle düşünün.
  • 627
    geçtiğimiz cumartesi annemin, pazar da babanın testi pozitif çıkan hastalık. babam iki aydır allerji veys sinüzit akıntısı kaynaklı öksürük ile uğraşıyordu zaten. her ay düzenli gidiyordu doktora. annemin testi pozitif çıkınca ona da yaptılar tabii. annem muhtemelen işyerinden aldı ama çok şükür onda bir iki günlük öksürük dışında birşey yoktu o da geçti. öksürük de muhtemelen covid19 kaynaklı değil soğuk kaynaklı idi. babamın cuma günü öksürüğü arttı öğleden sonra bursa sehir hastanesine goturduler. ogleden sonra 4 gibi gittiği hastanede tomografisi gece çekilebildi. sonuç ne bilmiyoruz. ama servise aldılar, serum veriyorlar. dün ateşi yükselmiş ilk defa ama bugün geçmiş. tat, doku kaybı yok. ilginç bir şekilde ne kendisi ne de bizim tomografi sonucundan haberimiz yok. doktor yarin gelecekmiş. kimde ne etki yaratacağı belli olmuyor. büyükbabam 92 yaşındaydı, ağustos 12'de ameliyat oldu, bacağına platin takıldı. cıktı 1 ay sonra covid19 oldu 10 gün hastanede yattı, o da geçince 2 gün sonra kalp kirişinden vefat etti. annemin babası ise ağustos 'ta covid19 oldu, hastanede 15 gün kaldı çıktı. buyukbabamdsn iki hafta sonra vefat etti. hastaneye girince, alınan ilaçlardan mıdır nedir yaş ilerledikçe bünyeyi de yoruyor sanirim. ben uzun süredir evden çalışıyorum. çıktığımda da her şeye dikkat ediyorum. ama kimi nerde, nasıl bulacağı da belli olmuyor. bankalar genel müdürlüklere gelen kişi sayılarını düşürüyorlar. herkes kendine dikkat etsin... çünkü kötü olan, şu an ne annemin yanina, ne babamın yanına gidebiliyorum. böyle bir illet...
  • 628
    ilk günden beri dikkat etmemize rağmen 1 haftadır hayatımızı alt üst eden hastalık. tüm uyarılara dikkat ettik, çocuklarımızı ve büyüklerimizi de sakındık. lakin geldi beni ve eşimi de buldu...

    16 ekim akşamı 2 saatliğine misafir olan arkadaşlarımız, 2 gün sonra pozitif çıktıklarını söylediler. 21 i akşamı ne yazık ki benim de testim pozitif çıktı.
    illa hafızama kazınacak ya, test sonucu telefonuma geldiğinde 8 yaşındaki oğlumla 8-0 lık ankaragücü maçının özetini youtube dan izliyorduk. o tarihte ilk okul 5 teydim falan diye anlatıyordum. pozitifi gördü ve odasına gitti, yattı. yarım saat sonra falan camı kapalı mı diye kontrol etmek üzere odasına girdiğimde ağlıyordu. sana bir şey olmasını istemiyorum dedi. içim titredi be sözlük. ya bana ne olabilir, daha ne şampiyonluklar göreceğiz oğlum falan diyerek sakinleştirip yatırdım.

    sonra eşime test yapıldı o da pozitif çıktı ama isim karışıklığı oldu (: 3 yaşındaki kızımın adını yazmışlar. il sağlıktan aradılar ilaç gönderemiyoruz, devlet hastanesine gidin tekrar test yaptırın dediler. eşim pozitif nasıl dışarı çıkarayım falan diye söyleyince akıllandılar da lütfedip eve gelip yine test yaptılar. nihayet eşim de ilaç tedavisine başladı.

    tat ve koku yok, kas ve eklem ağrısı bir de ateş var yükselip alçalan. eşim nispeten benden daha iyi durumda. umarım en kısa zamanda atlatırız.

    bir sürü aksilik yaşadığımız şu sürecin bir an önce bitmesini ve aşı/ilaç bulunduğuna dair o güzel haberin en kısa zamanda gelmesini diliyorum.
  • 629
    3 hafta önce ishal ve mide kramplari ile sabah geldigim i$ yerinden saat 14.00 sularinda ayrildim. 1/2 saat süren tren yolculugum o gün bana 1 gün gibi geldi. kafayi vurdugum gibi taa saat 06.00 ya kadar uyumu$um. vücudum susuz kalmi$. biraz su içtim. i$tah yok, bitikinim. yine yattim. 11.00'de tekrar uyandim. üzerimden sanki kamyon geçmi$. heryerim agriyor. ate$imi ölçtüm 38.6. yatak artik vücuduma battigi için geçtim içeriye oturma odasina ve orada tekrar ak$am 18.00'e kadar uyudum. e$im çorba yapmi$, kalktim çorba içtim. sonra tekrar yattim. gece 03.00 e kadar yine uyumu$um. ate$ yok ama hali müthi$ kirginlik var. 3. günün sabahindan itibaren biraz daha iyi gibiyim. sabah 8-9 gibi kalktim. bitki çay içtim. 1-2 kraker yedim yine uzandim. ara ara içim geçmi$. o günü de istirahatla geçirdim. 4. gün homeoffice yaparak iyice toparladim ve 5. günden sonra bir $eyim kalmadi.

    korona degildim ancak sözlük nazarinda korona tecrübelerini dramatik bir $ekilde dillendirenlere sormak istiyorum: siz hiç midenizi ü$üttünüz mü? hastalik sürecinde birak elime telefon alip entry girmeyi, saatin bile kaç oldugu umrumda degildi. bir an önce iyile$mek istiyordum!

    ya$iniz 80+ ve kronik bir hastaliginiz yoksa edinilen tecrübelere göre ortalama gripten daha az tehlikeli olan bu hastaliktan korkmaniza gerek yok. hatta bu kadar dramatize etmeye de hiç gerek yok! millet dolami$ diline bir korona. korona a$agi, korona yukari. her yil açliktan milyonlarca insan ölüyor! isviçre'de (burada ya$iyorum) 2019'da intihardan ölenlerin sayisi korona ile birlikte ölenlerden daha fazla. kimse de çikip demiyor aga, bu insanlar neden intihar ediyor?

    son olarak, uzun süre rafta beklemi$ süt, süt ürünü tüketmeyin. hele hele aman çocuklar görmesin diye buz gibi soguk çikolatayi dakikalar içinde kesinlikle fondip yapmayin! tecrübe ile sabittir. midenizi ü$ütürsünüz, ananizdan emdiginiz süt burnunuzdan gelir! corona mide ü$ütmesinin önünde diz çöker, tövbe alir! o kadar ciddi bir hastaliktir. dikkatli olun!
  • 630
    gençlerde de ölümcül olabilen veya ağır seyredebilen hastalık. kaldı ki gençlerde ağır seyretmese bile yaşlı veya kronik hastalığı olanlara bulaştırma riski en büyük tehlike. mide üşütmesi, bozuk süt zehirlenmesi bulaşıcı olmadığına göre covid-19 daha tehlikeli.

    bu hastalığı büyütmeyin demek doğru değil. zaten kimse izole değil artık, ama azami tedbiri almak en doğrusu. sen ben grip gibi geçiririz, şeker hastası babaya, koahlı amcaya bulaştırır bir ömür vicdan azabıyla yaşarız.
  • 631
    gayet de büyütülmesi gereken hastalık. dozunda tabi. yahu bu derece bulaşıcı bir hastalığı nasıl 80 yaş altına bir şey olmaz mantığıyla açıklayabiliyorsunuz ? bu işin eğitimini almış, tecrübesini kazanmış hocalarımız bile kesin konuşamıyor tam olarak açıklanamamış semptomlarla var olduğu için. her şeyi bilmek zorunda değiliz arkadaşlar tamam ama bilmediğimiz zaman da susmak ayıp değil bence.
  • 632
    başından beri kendim için değil aile büyükleri için çekincelerim vardı, sonunda istanbul'dan kaçarak bir nebze de olsa çözüm ürettik.

    kalanlara sağlık sıhhat diliyorum.

    tabi virüsün olmadığı yer yok ama daha tenha bir yere giderek olasılığı biraz da olsa düşürdük, bilmiyorum belki de kendimizi kandırıyoruz.

    ayrıca nisan-mayıs-haziran döneminde istanbul'da olup da bulaşmamış kişi sayısı bana göre oldukça azdır. bir çok kişi semptomsuz veya küçük belirtilerle atlatmıştır.

    sonrasında pozitif olanlar 2. kez yakalandı belli ki.
  • 633
    ciddi şekilde dikkate alınması ve büyütülmesi gereken hastalıktır. hastalığı bizzat yaşayan bir arkadaşımın bizzat sözleridir:
    "ben daha önce çok hastalık gördüm ama böylesini hiç yaşamadım. kolumu kaldıracak halim kalmadı. sürekli ciğerime birşey batıyor gibiydi. yemek yiyemedim. sıtma ilacı verdiler. o da yan etkisi olan ilaçmış. kafamın içinde herşey birbiriyle yer değiştiriyor gibiydi. doktorlara söyledim. önce covidi tedavi edeceğiz sonra bunun yan etkilerini dediler. yan etkilerinden birisi de kanı pıhtılaştırması imiş. o da ayrı bir risk. şimdi negatife döndü zar zor. kan cıvıltıcı ilaç verdiler onu kullanıyorum. hala koku ve tat duyum yok. hala ciğerimden yeteri kadar nefes alamıyorum. bu süreçte 4-5 ay sürecekmiş."

    şimdi bunları duyduktan sonra bu hastalığı nasıl ciddiye almayız? nasıl tedbir almayız? bizden bulaşıp da birilerinin canına mal olacaksa bu hastalık o vebali nasıl taşıyacağız? tedbir bizden takdir allah'tan. tedbirinizi alın kul hakkına girmeyin.
  • 634
    kime nasıl etki halen tam olarak bilinmeyen hastalık. kimisini ağır hasta ediyor, kimisini ölüme götürüyor, kimisi ise farketmeden geçiriyor. eşim ve kızımla beraber yaklaşık 10 gündür bu virüs nedeniyle karantinadayız, eşim covid pozitif çıktığı için. kızımda ve bende herhangi bir belirti olmadığı için teste ihtiyaç duyulmadı. eşimde görülen belirtiler ise ilk başta hafif öksürük ve halsizlikti. bunlar yaklaşık 3-4 gün sürdü. ondan sonra tanı alıp ilaç kullanmaya başlayınca ellerde ve ayaklarında şişme oldu, neredeyse yürümesine engel olacak kadar hatta. bunun yanında bir de alerjisi başladı ki, zaten bir çok ilaca alerjik reaksiyon gösterir vücudu. 1-2 gün süren bu belirtilerin ilaç kaynaklı olduğunu düşünüyorum. bunlardan sonra ise herhangi bir etkisi olmadı hastalığın. yani hafif atlatanlar arasına yazdırdık kendisini.

    öte yandan hastalığın bana nasıl bulaşmadığı konusu ise tam bir gizem benim için. yani hastalığın ilk belirtileri başladıktan test sonucunu öğrendiğimiz güne kadar yaklaşık 3,5 gün geçti. bu süre içinde günlük hayatımız tamamen normal şekilde devam etti, zira hiç bir şekilde kendimizi riskli görmüyorduk. diyorlar ki virüslü kişi ile bir gün içerisinde 15 dakika aynı odada kalmak bile büyük risk, ama ben 3,5 gün birlikte geçirip bir de aynı yatakta yattım. o zaman ya bu virüs bu kadar bulaşıcı değil ya da ben hiç bir belirti göstermeden geçirdim hastalığı. eğer ben belirtisiz atlatabiliyorsam, benim gibi atlatan insan sayısı hiç de az değildir diyebiliriz. ha unutmadan ekleyeyim; çalıştığım kurumdan iki kişi vefat etti. ikisi de 56 yaşındaydı.
  • 635
    rus ruleti gibi hastalık. kime patlayacağı hiç belli olmuyor. haziran başında sağlık çalışanı olan eşim 1 hafta boyunca geçmeyen öksürüğü için çalıştığı hastanede bt çektirdi. ciğerlerinde buzlanma görüldüğü için apar topar servise alındı doktoru %99 pozitifsin eşinde gelsin dedi. aynı gün bende kan tahlili, bt ve pcr yaptırdım. 2 gün sonra her ikimizin testi de negatif çıktı ancak şu anda bizi kontrol eden doktor yoğun bakımda. 50 yaşında,sağlıklı, sigara içmeyen oldukça fit bir adam resmen yaşam savaşı veriyor. öte yandan 62 yaşında insülin kullanan, kalp ve tansiyon hastası, yüksek şekerden dolayı nerdeyse göremeyen ve ayak parmakları kesilen amca oğlum 3-4 günde taburcu edildi. şakası yok yani bu illetin. maksimum önlemlerinizi alın (maske, sosyal mesafe, hijyen) yine de bulaşırsa yapacak bir şey yok artık.
  • 636
    virüsün ortaya çıktığı şubat ayından bugüne kadar sokağa çıkma yasakları olduğu zamanlar dahil aralıksız sahada çalışmaya devam etmiş, günde ortalama 60-100 çalışan ile temas halinde olan sağlık bilgisi filan olmayan sıradan bir vatandaşım.

    tüm bu 8 aylık süreçte çalıştığım kurumda haziran ayında yapılan antikor testinde fabrika genelinde 3 kişinin hastalığı geçirdiği tespit edildi. bu arkadaşların biri 55 yaşında 30 yıldır sigara içen beden işçisi diğeri ise 30 yaşlarında günde belkide 2 paket sigara içen neredeyse body building yapanlar kadar sağlam vucutlu birisi. bu iki vaka ve diğer sigara içmeyen arkadaşta hastalığı geçirmiş, bitirmiş ama haberleri bile olmamış.

    yine son dönemde aynı ortamda 30-45 yaş aralığında farklı dönemlerde bu hastalığa yakalanan 5 çalışanımız oldu. tamamı hastalığı 3 ile 5 günde atlattı ve 14 günlük karantina dönemini atlatır atlatmaz çalışmaya geri döndü. hem de maalesef tekrardan bir teste tabi tutulmadan... bu arkadaşlarında 3 tanesi hala aktif olarak 1 paketin üzerinde sigara içiyor ve ağır iş altında çalışıyor. diğer 2 arkadaş bayan ve sigara vs. kullanmıyor. bu 5 arkadaştan yalnızca biri hastalık süresince zorlandığını, kötü halde olduğunu birinci ağızdan söyledi. ki diğerlerine göre 5-6 kg kadar verdiği tek bakışla anlaşılıyor.

    ben tüm önlemlerimi alıyor ve aldırıyorum. işten gelir gelmez kimseyle temas etmeden banyo yapıyorum. yani hastalığı ciddiye alıp elimden gelen herşeyi yapıyorum ama şu bir gerçek bu hastalık bir kanser değil. bu hastalığa hepimiz elbet yakalanıcaz. elimizden gelen tüm tedbirleri alıp bu hastalığı ciddiye almalıyız ama bu kadar... çevredeki insanları korkutup hastalık şöyle böyle diye paniğe kapılmayalarını sağlayacak bir durum kesinlikle yok.
  • 639
    63 yaşındaki yengemizi 3-4 gün içinde bizden alan hastalık. hiç bir belirti yokken ciğerlere tutunarak tüm iç organlara yayılan ve kalbi durduran bir hastalık.

    kadın evden bile çıkmadı, geleni gideni yok. nasıl oldu nerden bulaştı muamma.

    bu hastalığı dikkate almayanlara söylüyorum, kadıncağızın en ufak bir kronik rahatsızlığı da yoktu. gayet sağlıklıydı, beslenmesine dikkat ederdi.

    bu hastalığı, onlarca insanı hiç bir şey yokken sinsice ilerleyen ve alıp götüren bu adi hastalığı ciddiye almayanları anlamıyorum.

    size ne söyleniyorsa 10 katı önlem alın arkadaşlar. sosyal hayat bitti artık bundan sonra maske ve dezenfaktan kullanmayan esnafa da zırnık yok. milletin canını düşünmeyen esnafa bir lira kazandırmayın.

    not: lokasyon ankara.
  • 644
    bizim evimize de gelmiş olan hastalık. maalesef ki dün * ara sıra çıkan ateş ve hafif de olsa kuru öksürük şikayeti ile test yaptıran babamın bugün covid pozitif olduğu mesajını aldık. cuma günü babaannem ile yaklaşık olarak 1 saat vakit geçirmesi yetti hastalığı kapmasına. çünkü babaannem maalesef ki o sıra covid pozitifmiş. ne kendisi ne de babam farkında değil tabi doğal olarak. ancak cumartesi günü öksürük ve halsizlik başlayınca test oldu ve pazar günü pozitif sonucunu aldı. evde 5 kişiyiz ve babamı pazar gününden* itibaren ayrı bir odaya alsak da bizde de virüs var mı bilemiyoruz... kendimden ve kardeşlerimden çok fazla endişe etmesem de babamın ve annemin kronik rahatsızlıkları bulunmakta. babam kalp krizi geçirmiş birisi ve 8 senedir kalp hastası. bunun yanında düzensiz şekeri ve tansiyonu da var... annem ise astım hastası ve düzenli olarak nefes açıcı spreyden kullanıyor. onlar için oldukça endişeliyim. her ne kadar şu an itibari ile ciddi bir semptom ve sorun yaşamasak da kalan günlerin neler getireceğini bilemiyorum... umarım bu illete yakalanan herkes en kısa sürede şifa bulur...

    bu arada virüsü hiç kimse hafife almasın lütfen... denizli'de ikamet ediyorum, son zamanlarda en çok artışın olduğu illerden birisi. babam test olabilmek adına neredeyse 4-5 saat kadar sıra bekledi. bugün babama ilaç getiren kişiler arabalarını bizim evin önüne park ettiler ve neredeyse 10 farklı kişiye de araç buradayken ilaç dağıttılar. varın vaziyetin durumunu siz düşünün...
  • 646
    sözlük yazarlarımızı, çevremdeki haberleri ve hes uygulamasındaki harita da bulunan kırmızılıkları görünce özellikle istanbul için en pik noktasındayız gibi.

    bu dakikadan sonra "yok ya bir şey olmaz buradan" dediğiniz her olay, her mekan, her arkadaşınız en büyük bulaştırıcı. evden çalışıyorum ama babam taksici. çok yakında buraya covid 19 başlığına entry gireceğiz gibi duruyor inşallah olmaz diyelim ama ne kadar dikkat etsek de hükümetlerin ekonomi önceliği, insanoğlunun laftan anlamaması ile birlikte bu virüse yakalanacağız tüm dünya olarak.

    önemli nokta viral yük. en çok dikkat ettiğim ve önemsediğim nokta bu. bunu da ancak tedbirlerle sağlayabilirsiniz. nasıl olsa yakalanacağız deyip zaten %80 semptom göstermeden geçiriyor deyip kendinizi %20lik hastalar arasına sokmayın. hafif ve ağır geçirmeniz kronik hastalar hariç geneli viral yüküne bakıyor.

    istanbul da yaşayanlar için konuşuyorum. nisan ayındaki eve kapanmayı siz kendiniz şimdiden yapın. hükümetin kararlarını beklemeden siz önceden kendinizi ilk dönemdeki gibi koruyun çünkü o günlerden daha kötü durumdayız şuan.
  • 648
    ben geçen sürede şunu anladım ki aşı filan hikaye... çoğunluğumuz ve hatta hepimiz bunu geçireceğiz. güçlü ve bağışıklığı iyi olanlar hiç sıkıntı yaşamadan atlatacak.
    bazılarımız biraz ağır ve daha ağır geçirecek. allah korusun ama belki yakınlarımızı kaybedeceğiz.
    bir şekilde herkes bu virüse bağışıklık kazanacak ama bir kez daha yakalanma riskimiz epey yüksek.
    ikinci defa yakalanınca vücudumuz daha az tepki verecek ve zamanla artık bildiğimiz grip gibi bir hastalık olacak.
    yani benim süreçten anladığım bu...

    edit:ocgunsson bir düzeltme yaptı ve ikinci yakalanma riskine karşı aşının mühim olduğunu söyledi.
    hem aşı hem de hastalığın geçirilmiş olması bizleri bağışıklık olarak daha kuvvetli yapabilir.
  • 649
    donald trump'ın 1 hafta için de atlattığı, atlatmasında en önemli olgu olarak melatonin'den söz edilen virüs. melatonini sanırım dışarıdan da alabiliyormuşuz ama en önemli kazanım şekli karanlık odada uyumak. mümkünse siyak perdelikler alın ve odanızı kapkaranlık bir hale getirerek uyuyun geceleri. ek olarak melatonin salgılamasına yardımcı olan takviye ürünlerine de göz atabilirsiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın