• 277
    her mağlubiyetten sonra 4-4-2 oynamalıyız demek için mağlubiyet kovalayan kişiler var. neymiş efendim galatasaray'ın genetiği 4-4-2 üzerine kuruluymuş. sanki 2000 yılında 4-4-2 oynuyordu bu takım.

    birincisi kadro yapısı 4-4-2'ye uygun değil. göbekte de jong sabit kalsa yanında selçuk oynasa çift forvetin ve kanatların yükünü kaldırabilecek mi? hayır. aynı şekilde josue de defansif anlamda sıkıntılar yaşayacak. de jong'un yanında tolga oynasa bu sefer de üretkenlik düşecek. ne tolga ne de jong 3. bölgeye top taşıyabilecek oyuncular değil. ayrıca oyun kurabilen kanat oyuncularımız da mevcut değil. anca bam güm top şişiririz.

    ikincisi takım sneijder olmadan oynayamıyor. sneijder'in olduğu bir 11'de 4-4-2 nasıl çıkabiliriz bunu merak ediyorum. bakın bu adam ne sol kanat ne de göbek oyuncusu. bu adamın doğal yeteneklerini sergilediği tek bir mevkisi var o da ofansif orta saha. bu kadar futbol fakiri olmayalım, ezbere konuşmayalım.
  • 279
    türkiye ligi için fazlasıyla yeterli ve efektif diziliş. müthiş düz adam olarak bakıyorum. içeride zaten öyle yada böyle kazanıyorsun. olay dışarıda bu lig için. yiyebileceğin maksimum gol 2 goldür yani bu kadar oluyor. bu sebeple de gol atman gerekiyor senin. ileride çoğalıp gol atmanın en kolay taktiği, dziliş olarak söylüyorum. ayrıca ligin en iyisi olarak kabul ettiğimiz bjk de talisca ile zaman zaman 442 oynuyor yada ben öyle görüyorum. talisca da zaman zaman oyunda kaybolan, pas oyununa yatkın olmayan bir oyuncu, pas yeteneği düşük. forvet arkası gibi oynamıyor mesela bjk'de.
  • 280
    bu dizilişe bitti diyenlerin bitmesini dört gözle bekliyorum. 2015-2016 sezonunda premier ligi 4-4-2 oynayan leicester city'nin kazanmış olması, yine bayer leverkusen'in 4-4-2'yle bundesliga'da 3. olması ya da yıllardır dünyanın en taş birkaç takımından biri olan, yıllar sonra la liga'yı kazanıp iki kez şl finali gören atletico madrid'in yine 4-4-2'nin bayraktarlığını yapması bu dizilişin bitmediğinin, en azından kalbimizde yaşadığının en bariz kanıtı bence.

    çok büyük defoları olduğu gerçek ama hangi dizilişin yok ki? elindeki oyuncu grubuna uygunsa 4-3-3'te oynarsın 4-4-2'de, 3-5-2'de... en nihayetinde premier ligi bu sezon donunda sallayan chelsea yıllarca itin götüne sokulan 3'lü defansın varyantlarından biriyle (3-4-3) oynamıyor mu? euro 2016'nın en akılda kalıcı takımı italya'ya da 3-5-2 oynatmıştı zaten conte. dünyadaki her takım aynı tornadan çıkmış gibi 4-2-3-1 mi oynasın ya da önünde sonunda eline yüzüne bulaştıracağı 4-3-3'ü mü denesin?

    uzatmaya gerek yok. tekrara düşeceğiz ama elindeki oyuncu grubu ve uyumu müsaitse istediğin dizilişi uygularsın. barcelona, leganes maçına 2-3-5'le çıksa ne olacak ki?

    galatasaray'a gelince bu orta saha grubuyla bu dizilişi elbette kotaramayız*. çünkü merkez orta saha diye bir şey yok kadroda. zaman makinesi icat edip selçuk'u 26 yaşına, de jong'u 28 yaşına ışınlarsak ya da tolga ciğerci'ye sakatlanmayan bacaklar ikame edebilirsek işler değişebilir tabii.
  • 283
    eğer tempolu ve oyunun iki yönünü de belirli bir seviyenin üstünde oynayabilen orta sahalarınız yoksa bu dizilişle çıktığınız her maçta 5-6 yersiniz.

    ha derseniz ki benim orta sahalarım uçar da kaçar da, her boku yaparlar, hücuma da katkı verirler, savunmanın da kralını yaparlar. o zaman oynarsın.

    ama buraya gelip "galatasaray'ın genlerinde 4-4-2 vardır dolayısıyla bu taktikle oynamalıyız" dersen bu çağdışı bi hareket olur. çünkü elimizde 4-4-2 nin orta sahasını oluşturabilecek herhangi bir ikili yok. 4-4-2 nin kanatlarını oluşturabilecek, savunma yapmaktan kaçınmayan kanat oyuncularımız da yok. ayrıca burak yılmaz tipi* bir forvet ihtiyacı da var bu taktiğin(burak yılmaz değil ama, absolutely) bizde o da yok. beklerinin çok iyi olması lazım, sabri-carole ikilisi burada da baş ağrıtıyor.

    yani demem o ki defolarla dolu bu taktiğin bizim gibi temposuz dandik takımlarda uygulanması imkansız.
  • 285
    her zaman dediğim gibi sahayı parsellemenin yollarından sadece biridir. her parsellemeyi istediğin gibi yorumlayabilirsin ve hatta yeni yöntemler keşfedersin. bu yüzden bu tarz rakamlara çok fazla mana yüklemek daha önemlisi kesin ifadelerle tanımlamak bence yanlış. çünkü dünya bunu böyle konuşmuyor. futbol anların oyunu, bu yüzden her ana göre farklı bir şekil almak gerekiyor. sadece o anların başlangıcında işi daha kolay kavrayalım, o ana daha rahat ulaşalım, daha kapsamlı ve kreatif ulaşalım diye bu sayılar var.

    hadi bir iki deneme yapalım.

    orta 4'lümü orta saha hattıyla oynayan (kanatlar iç oyuncuları değil, kanat ama orta saha hattını arayan oyuncular olsun) arkadan seni iyi destekleyen ve orta hattı öne çıkaran bir takım kurabilirim.

    4 oyuncuyu da iç oyuncusu yapıp bekleri açık özellikli oyunculardan seçip oluşturduğum koridordan pas opsiyonu yaratabilirim.

    kanat özellikli iki santrafor koyupi orta sahalardan birini gizli golcü yapıp false 9 oluşturabilirim.

    kanatları ileri bir anda ulaşan hızlı adamlardan koyarak forvetlerden birini pivot özellikli koyup (pivot uzun boylu demek değildir, agüero o kısacık boyu ile aktifler arasında en iyi pivotlardan biri.) topu dağıtabilirim. bunu yaparken de stoperlerden birini orta sahaya destek için öne çıkartıp orta sahada sayıca az düşmemeyi deneyebilirim.

    çok fazla şuan hayal edemediğim şeyler de yapılabilir. hatta o kadar yaratılabilir ki bazıları için farklı bir sayı bütünlüğü oluşturabilirim. hemen bakalım.

    orta sahayı tek hat halinde kurup stoperlerri arkalı önlü koyarak 4-4-1-1 dizilişini yaratabilirim.
    bu geri çektiğim adamı orta sahama daha yaklaştırıp 4-5-1'i yaratabilirim.
    daha sonra bu geri çektiğim adamın yanlarına kanatlarıma çekip hat sayısını 3-3,5'tan 4'e çıkartabilirim. 4-2-3-1'i yaratabilirim.
    kanatları önde bir birine yakın kurup 4-2-2-2 yaratabilirim.

    gibi gibi bu devam ettirilebilir.

    illaki sayılara bakacaksak anlar yaşanırken isim kim olursa olsun kaç hat var, o hatlarda kaç oyuncu var ve bu oyuncular hangi aralıklarla alan paylaşıyorlar buna bakmak daha doğru olur benim nazarımda.
  • 286
    necati(baros)-elmander ikilisiyle başka, umut-burak ikilisiyle bambaşka bir şekil alan diziliş. dünya futbolunda çift forvet yeniden trend olabilir ama başarısı tamamen oyuncuların niteliğine bağlı. topla arası iyi olan forvetlerin varsa ve de cengaver gibi orta sahan da varsa buyrun biz de oynayalım 4-4-2. ama öteki türlü her yönden handikap aga.
  • 287
    atla deve değildir. neden bu kadar tartışılıyor anlamıyorum. forvetlerinizden bi tanesi pres yapabiliyorsa gayet oynanabilir. yani teknik olarak elmander - hakan şükür - hatta eren gibi pres yapabilen oyuncularınız varsa, yani aslında orta sahayı 5'leyebiliyorsanız oynarsanız. ha forvetiniz ümit - baros ise olmaz, tanju kosecki ise olmaz, saffet hakan ise olur ama forvetlerin birbirini tamamalayıcı özellikte olmaları da lazım.

    gelelim şu anki galatasaray'a. eren ve podolski çok birbirlerini tamamlayacak türde bir ikili değiller gibi, podolski de eren de hızlı kıvrak oyuncular değiller. hele orta sahada sneijder'la olabilir mi gerek var mı bilmiyorum. takımın en büyük sıkıntısı ortasahadaki mücadele gücü. yani zaten hali hazırda 5'li ortasahada bile helva gibi dağılıyoruz. çok forvet = çok gol diye bir denklem yok. iç sahada belki oynanabilir ama dış sahada şu anda hiç gerek yok.

    belki sneijder - eren ya da podolski sneijder ikilileri denenebilir. tolga de jong bruma rodriguez orta sahası ideal olur diye eyyorluyorum.
  • 290
    sanki herhangi bir sistemi oynayabiliyoruz da 4-4-2 oynayamazmışız!

    işin aslı bu dizilişlerden çok futbolcuların alışkanlıkları önemli, hele hele bizim gibi her şeyi bilen cahil futbolcular ile...

    misal selçuk'u nereye koyarsan koy, o bi şekilde 'dmc' oynar o da oynamak denirse... istersen forvet arkası sür adam belli...bruma ve yasin'i kanada koy, ileri uçta oynarlar, kolay kolay yardıma gelmezler.

    yeni hocayı bilemem ama bu yönetimle kimseyi istemediği yerde oynatamazsın. misal sabri yıllardır free role...bruma ilk günden oynamam dedi bile.
  • 291
    2011-2012 donemindeki selcuk ve melo orta ikilideyse, bir de elinizde engin baytar gibi bir adam varsa, her an her yere yama yapabileceginiz,

    96-00 doneminin biraz orta zamanlarindaki gibi (97-98 mesela) tugay-suat ikilisine sahipseniz ve elinizde umit davala gibi bir adam varsa, her an her yere yamayabileceginiz,

    her turlu ucar kacar bir dizilistir. bakiniz, taktik degil. dizilistir. tekrar ediyorum, taktik degildir, sistem de degildir, diziliştir.
  • 292
    bu dizilişte özel oyuncularınız olması lazım özel diyorsak öyle über yetenekli adamlardan bahsetmiyoruz tabi.

    ortasahadaki ikili oyunun iki yönünü oynayan, tempolu oyuncular olmalı. forvetleriniz gerektiğinde geriye gelip oyun kurmalı, topsuz alanda iyi olmalı, pres özelliği olmalıdır.

    kanatlar yine ortasaha özellikli olmalı bekine yardım etmeli yine burada da tempo çok önemli. emre çolak'ın çalım yeteneği çok mu iyiydi ? hayır. ama pasör özelliğiyle kotarıyordu durumu.

    2011-12'de podolski'yi alabilseydik elmander-podolski ikilisi neler yapardı neler. :)
  • 293
    mevcut kadromuzla oynamanın imkamsız olduğu, oynayacak kadroyu kurmak gibi bir hatayı ise asla yapmamamız gereken demode, sahadaki her oyuncuya gereğinden fazla yük bindiren taktiksel dizilim. gelecekte hadi bir ihtimal denersim ama şuan sneijder, selçuk, bruma ve yasin gibi isimlerle 4-4-2 olur sana 4-1-1-4 olur. hiç bir zaman galatasarayda görmek istemedim ve isteyeceğimi sanmıyorum. mis gibi 4-3-3 yada her oyuncunun görev tanımının keskin sınırlarla belirlendiği 4-2-3-1 varken ne gerek var 4-4-2'lere falan. gelmez bize.
  • 298
    jor'un, sneijder'in yokluğunda kayserispor maçında denemediği ve galatasaray kariyerine malolan diziliş. takım yaşlı, kondisyon düşük, elinde iyi kanatlar da var o zaman ne diye 4-2-3-1'i zorlayıp takımın boyunu uzatıyorsun? bruma-garry-yasin gibi garabet bir diziliş yapacağına bir kanada bruma diğerine garry'i koyup önde eren-poldi ile etkili olurdu. zaten ikinci yarı jor yasin'i çıkarıp eren'i sokunca son bölümde çift forvetle etkili olmuştuk ve golü de atmıştık.

    şu 4-2-3-1 allah kelamı değil be kardeşim. terim de fetiş değil pragmatist yaklaştığı için 4-4-2'yi tercih etmişti. yoksa 2011-12'nin başındaki eboue sol açık, melo forvet arkası gibi saçmalıkları unutmadık. elindeki kadro müsaitse gayet de oynarsın 4-4-2.
  • 299
    şuan ki kadro 4-4-2 oynamaya müsait değil. zaten 4-4-2 zahmetli sistem. beklerden en az biri ileri-geri oynayacak, kanat oyuncuların ortasaha özellikli olup savunma yapmayı bilecek, forvetlerden biri pres yapan öteki oyun kurabilen tipler olacak.

    2011-12'deki kadro buna müsaitti, şimdi eren-podolski ikilisiyle çizgi oyuncuları garry-yasin-bruma ile mi oynayacağız 4-4-2. elek ederler diyeceğim de her türlü ediyorlar zaten.

    maşallah öyle bir kadro kurulmuş ki hiçbir sistemi oynayamıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın