• 478
    sözlerime tekrardan ey sözlük ahalisi diyerek başlamak istiyorum.

    bizim transfer sezonu başında sorunumuz yabancı değil yerli idi. uefaya yazacak yerli oyuncumuz yoktu ve bunun için bonservis harcamadan bakın özellikle vurgulamak istiyorum bonservis harcamadan bunu yapmak zorundaydık ve bu durumdan ötürü şener, jimmy durmaz ve adem büyük transfer edildi. bunun üzerine halen tartışmak istiyorsanız bonservissiz daha iyi yerli gösterin öyle tartışın yoksa çok boş bir tartışma olacak.

    aldığımız yedeklerin sebeplerini böyle açıkladık şimdi neden falcao'yu aldığımızı veya almaya çalıştığımızı anlatayım. öncelikle takımın hangi transferlere ihtiyacı var bunu bir çıkarayım ona göre konuşucağım. forvette eğer diagne ve kostas giderse 2 tane forvet almamız gerekecek, şuan hali hazırda fernando'nun satılmasından ötürü bir ortasaha almamız şart. son olarak da defansa rotasyon oyuncusu almamız gerekiyor. bildiğim kadarı ile şuan 3.3 milyon euro negatif durumdayız ffp karşısında. diagne'yi 15 milyon € sattığımızı varsayarsak 11.7 milyon € bir bütçemiz var.bu bütçe ile bonservisi ile birlikte 1 forvet ve 1 ortasaha almamız zor. o yüzden falcao burada bunun için alınıyor çünkü 11.7 milyonluk bütçesi tek bir eksisi dahi düşmüyor. imza parası derseniz onu da maaşa yayarsanız onunda arkasından öyle dönebiliyorsunuz. ve böylece bonservisi ile ortasahaya istediğimiz tarzda bir adam alabiliriz hatta mariano veya linnes'i satabilirsek luyindama taktiği ile falcao arkasına bir adam alabiliriz.

    kısaca bir takımı toparlayalım o zaman
    muslera - okan

    mariano* - linnes* - şener
    luyindama-marcao-ahmet-ozornwafor-gökay güney
    nagatomo - emre taşdemir - ömer bayram

    belhanda-seri-transfer-selçuk-donk-mustafa kapı-atalay babacan- jimmy durmaz

    feghouli- yunus akgün
    babel - adem büyük

    falcao-kostas-erencan yardımcı

    görüldüğü gibi ortasaha yatıracağımız bonservis bize bir sonraki transfer sezonununda bütçe konusunda rahatlatabilir o yüzden forvete az bonservis vermemiz gerekiyor.

    seneye satılacaklar arasına marcao-luyindamanın yanına ortasahadan da bir adam eklersek o zaman bugünkü yaşadığımız bonservis olayını hiç yaşamayacağız.

    son olarak da transferleri eleştirmek için sezonun başlamasını veya transfer defterinin kapanmasını beklemeniz gerekiyor. öyle twitter köşelerinde duyduğunuz saçma isimlerle kimsenin günahını almayın.

    *transfer olmasını beklediğim isimler
  • 479
    diagne'nin satisi ve yerine gelecek forvet oyuncusunun kim olduguna bagli olarak orta saha transferinin yapilacagini dusundugum, hepimizin heyecanla transfer edilecek oyunculari bekledigimiz 2019-2020 sezonu yaz transfer dönemi.

    burada da tabii hocanin orta saha kurgusunu nasil yapmak istedigine bagli olarak kafasindaki sistemi tahmin edebiliriz. zira merkez orta saha icin su ana kadar ismi gecen isimler, mevkii ve oyun yapilari geregi en azindan iki farkli kategoride degerlendirileceginden, fatih hocanin kafasindan gecenleri net olarak bilemiyoruz.

    schneiderlin, cuellar, vs... gibi bir oyuncu alinacaksa, 4-1-4-1 oynayacagimizi ve kadro muhendisligimizden dolayi da bu sistemin uzerinde cok fazla degisiklik yapamayacak konumda kalacagimizi dusunuyorum.

    fred, duncan, wanyama gibi bir oyuncu alinacaksa, hocanin 96-2000 donemindeki gibi bir orta saha kurgusu ile oynayacagini dusunuyorum. yani asimetrik bir 4-1-4-1 duzeni, ama oyun icinde surekli hareket halinde olan ve yer degistiren oyuncularla, rakibe gore sekil alan, duruma gore 4-4-2 ve 4-4-1-1'e evrilebilen bir sistem.

    eger diagne, bahsedildigi gibi 14-15 milyon euro gibi bir fiyatla satilir, yerine de bonservis verilmeyecegi konusulan falcao transfer edilirse, diagne'den gelen paranin ffp'den dolayi kalan kullanilabilir kisminin tamamini orta saha transferine harcayabiliriz.

    ikinci bir ihtimal ise, tabii diagne'nin satilmasi sartiyla, orta saha transferini yine kiralik + satin alma opsiyonlu halledip, kalan paranin tamami ile samatta'nin bonservisini alarak, ileride falcao - samatta ve hatta bazen babel - falcao - samatta gibi varyasyonlari gorebiliriz.
  • 480
    falcao gerçekten geliyorsa eksik olan orta saha oyuncumuz genç olmalı. bunu maddi konular yüzünden değil, takımın dinamizmini kaybetmemesi için söylüyorum. örneğin orel mangala ismi geçiyordu. henüz 21 yaşında. oyuncu iyi ya da kötü bilmiyorum. transfer hedefi olarak böyle bir oyuncuya gidilmeli bence. yaşı 27'nin üstüne çıkmamalı. bekler 30 küsür, kanatlardan biri 29 sezon içi 30 olacak diğeri ise 30 küsür. falcao olursa o da 30 üstü. mevcut orta alanda ise belhanda 29 ama o da sezon içi 30 oluyor, seri ise 28. bu durumda bizim sahada tabiri caizse deli danalar gibi koşabilecek bir orta saha oyuncusuna ihityacımız var. 30'larında bu kadar oyuncuyu taşıyacak bir takım yapısı için bence kritik olacak.
  • 483
    orta saha transferinin kiralık olarak yapılmaması için mutlaka diagne veya başka bir oyuncunun satılması gereken transfer dönemidir.

    satış miktarının ffp kuralının dengelemesinden sonra kalan miktarı ile bir orta saha transferi yapılacak, muhtemelen 6 milyon euro civarı bir rakama denk gelecek bir oyuncu olacaktır. bu sebepten dolayı 2. orta saha transferi için yıldız bir futbolcu beklenmemesi kaanatindeyim.
  • 484
    iki adet scout transferine kimsenin hayır demeyeceği bir dönem. galatasaray taraftarı başarıyı sever lakin en önemsediği saha da belli bir kurgusu olan, iyi bir takım izlemektir. orta sahaya ve forvete yapılacak satıştan sonra potansiyelli iki futbolcu alsak ve bunlar bir sistemin dişlilerinde rol oynasalar zannımca memnun olmayan çok az bir kitle olacaktır. falcao'nun gelmesini çok arzuluyorum fakat mevcut oyun sistemine zarar verecekse, planlarımızdan bizi vazgeçirecekse kalsın. lütfen bir an önce ileride parlatacağımız, evladımız gibi sahipleneceğimiz, oyun kurgumuza uygun futbolcular ile anlaşalım.
  • 486
    benim gözümde gençleştirme operasyonunun herşeyden önemli olduğu sezon. takımın mevcut ilk 11 inde 4 isim 30 yaş üstü iken 2 isim bu sene 30 yaşına girecek. üstelik yine yedeklerde de yaşlı isimler var ve linnes hariç gelişim gösterip seneye ilk 11 e girebilecek durumda değiller.

    eğer ki ileride tekrardan sıfırdan takım kurmak istemiyorsak takımın omurgasına bazı isimleri şimdiden adapte etmek durumundayız.

    falcao transferine bu açıdan bakarsak çok karşı değilim çünkü seneye kostas yerine genç bir isim konup hücum hattında bu geçiş sağlanabilinir. fakat 6 numaraya yaşlı biri alınmasına şiddetle karşıyım. özellikle ortasaha tandeminin bozulmaması açısından bu nokta çok önemli.

    bu bağlamda genel olarak ismi geçen isimlerden beni en çok heyecanlandınlar cuellar ve emre mor oldu. bu iki isim takımın geleceği açısından da çok önemli isimler. falcao yada başka bir forvet almasak üzülmem ama bu iki isim ya da benzeri iki ismi almazsak ciddi manada üzülürüm.
  • 487
    2020-2021 yaz transfer dönemi'nde paraya çevirebileceğimiz oyunculara rotayı çevirebilirsek çok mutlu olacağım dönem. ffp satmadan alamazsın kuralı ayağımızda pranga olacak yine.

    şampiyonlar ligi 2019-2020 sezonu'nda da pazarlayabileceğimiz oyuncuları, vitrine çıkarmak önemli;

    nagatomo, mariano'nun son sahipleriyiz. taşdemir, şener'i satamazsın; linnes bu mevkide bir koz elimizde, her şl. maçında oynamalı mesela. marcao, luyindama temel tandem (en güzel transfer modelleri). orta saha ve forvette yunus, atalay, erencan, ali yavuz, gökay (ön libero) hatta mustafa kapı'ya ne kadar şans verebilirsek o kadar iyi bizim için; yoksa kimi satacaksın? feghouli, belhanda maaşlarını bırakmak istemiyor, mitroğlu yaşı belli, diagne malum ki satılsa bile falcao söylentisi var yerine. donk, babel futbolu bizde bırakır. gençleşmemiz ve bu gençleri paraya çevirmemiz şart...
  • 488
    yine pozisyon pozisyon bakacağım transfer dönemimiz.

    kale: muslera zaten. ayrıca okan geldi bu da iyi hamle bizim açımızdan. ismail de var elde. tam anlamıyla yeterliyiz.

    sağ bek: mariano - linnes - şener var bu bölgede alternatif. ama mariano gidebilir bana soracak olursanız. linnes - şener yeterli olur. bulabilirsek belki bir tane genç alternatif daha alabiliriz.

    stoper: marcao elde. luyindama florya'da çalışıyor çünkü resmi olarak sonuçlanmadı halen transferi ama sonuçlanacaktır o konuda şüphem yok. bu ikili süper. ama yedek ya da alternatif yok elimizde stoper bölgesinde. ahmet çalık'a güvenerek başlayacağımız sezondan ne umulur, burası soru işareti benim için. rahmetli ilhan cavcav gitmeden son şakasını bize yapmıştı, nazifoğlu sağolsun biz de güzel düştük bu numaraya. stoper yedeklemek için transfer kesinlikle yapılmalı ve bu transfer kesinlikle yerli - potansiyeli yüksek isimler olmalı. yok bulunamıyor ya da yapılamıyorsa ozan gibi altyapıdan kardeşlerimiz ahmet çalık'ın önünde yer almalı rotasyondan. hazır ozan'ı güzel satabilmişken ve merih de juventus'a gitmişken dünya zaten türk bölgesine daha fazla dikkat etmeye başlıyor, belki ozan gibi bir kazanımımız daha olabilir. ozornwafor var evet ama yabancı kontenjanını şimdilik yedek stoper için değerlendirmek yerine başka pozisyonlarda değerlendirebiliriz, onun kiralanması da büyük artı olur kendisinin gelişimi anlamında.

    sol bek: nagatomo - linnes - ömer bayram - emre taşdemir dörtlüsü var. linnes ne olursa olsun burada da 1. yedek ki bence as bile başlayabilir geçen sezonki nagatomo performansı düşünülerek. ama bunda nagatomo'nun arada bir asya kupası oynaması, hiç dinlenmemesi ve yaşı da etken olabilir. sezon başladığında daha net görülebilir. buradan da ömer bayram'ın ayrılması gerektiğini düşünenlerdenim.

    kale & savunma genel özet: yedek stoper takviyesi dışında transfere ihtiyacımız olmayan 3 ana pozisyondaki tek bölge. o da dediğim gibi çözülebiliyorsa eğer genç ve türk bir stoper ile çözülmeli, olmuyorsa altyapıdan takviyelerle devam edilmeli. taraftar da ozan'da olduğu gibi sabırlı olmalı bu genç kardeşlerimize.

    orta saha merkez: seri - selçuk - belhanda - donk - celil - emre akbaba ile 3 oyuncu oynayacak bölgemizde 6 futbolcumuz var. bakıldığında 1 as 1 yedek desen kağıt üzerinde yeterli olabilir belki ama emre ne zaman dönecek belli değil. öte yandan selçuk zaten hepimizin malumu jübile sezonunda ve benim kendisinden tek beklentim kaldı sadece sonradan oyuna girdiği maçlarda işimizi bozmasın yeter. celil desen henüz o çıkışı gösteremedi ama bu sezon belhanda yerine rotasyonda daha fazla kullanılacağını ve daha çok kendisini gösterip geliştirebileceğini düşünüyorum. donk da artık yaşlı. bu elimizde seri ve belhanda'yı bırakıyor sadece, pozisyondaki diğer 4 isim as takım için yeterli değil ya da sakat. seri - belhanda - fernando üçlüsü olsaydı elimizde yine bir nebze idare edebilirdik ama şu anda transferde en ama en önemli bölge benim için burası. adı geçen isim son günlerde victor wanyama ki gerçekten ilaç olabilecek bir transfer. yani tam istediğimiz nokta atışı adam olur. diğer isimler josef var transferi konuşulan, bir ara manuel fernandes falan deniliyordu hiç gerek yok bu riskleri almaya. wanyama için şansımız varsa tüm şartlar zorlanmalı ve kadroya katılmalı.

    sağ açık: feghouli - yunus - jimmy durmaz üçlüsü. feghouli zaten geçen sezon şampiyonluk getiren kilit noktalardan birisi. bu sezon da 23. şampiyonluk yolunda çok fayda sağlayacaktır bize. öte yandan jimmy geçtiğimiz sezon fransa lig 1'de 36 maç oynamış, 4 gol atmış toulouse forması ile. muhakkak faydalı olacaktır. yunus'tan ise ben halen umutluyum, yeter ki ona da sabredilsin o da beklenen gelişimi gösterecektir. ama yunus için gelen teklifler olduğunu da düşünürsek, o gidip de emre mor gelirse buna da tamam derim. yani yunus'un gelişim göstermesini beklemek yerine emre'nin futbola dönmesini beklememiz gerekir bu sefer de ama en azından emre'nin yeteneğinden emin olduğumuz için taraftar anlamında biraz daha sabırlı oluruz gibi geliyor bana.

    sol açık: ryan babel - adem büyük. iki yeni transfer. burada 1. tercih elbette babel olacaktır aksi düşünülemez bile. adem de (karakterinden değil futbolculuğundan bahsediyorum) futbol olarak benim beğendiğim isimlerdendi ligde. yani çok kötü değildi hiç bir dönemde, çok aman aman iyi bir futbol da oynamadı belki ama hep bekleneni verdi ve istikrarlı devam etti bu da önemli bir futbolcuda, özellikle yedek bir futbolcuda. peki transfer gerekir mi? ben olsam hocanın yerinde bir takviye de buraya düşünürüm. ama olmasa da üzerinde çok durulacak bir konu değil.

    orta saha ve kanatlar özet: merkez için bir isim muhakkak şart. başka bir alternatifi yok çünkü seri ve belhanda'yı yazdıktan sonraki kalan 4 oyuncu ile sezona (hele hele cl sezonuna) girilmez. sol kanatta olsa da olmasa da olur bir durum var transfer için, sağ kanatta yunus gider emre mor gelirse eyvallah, olmazsa ona da eyvallah her türlüsü iyi.

    forvet: başımızın belası pozisyon. gomis gittiğinden beridir yerine koyacağımız kimseyi bulamadık, yarım sezon bu pozisyonda eren derdiyok direk niyetine dikeldi ama buna rağmen de şampiyon olduk ya ne desem boş. * ama kesinlikle transfer gerektiği gibi elden çıkarma da gerekiyor. mitroglou'yu çok seviyorum yalan yok, ama eski günlerinden uzak. belki kamp yararsa iş yapabilir bizde, olmaz diye bir şey yok. ama bu şimdilerde belli olmaya başlamıştır eğer ki o da olmayacaksa doğrudan onun da kiralık sözleşmesi fesh edilip 2 forvet bakılması gerekiyor. bakın farkındaysanız mbaye diagne'yi hiç mevzuya bile katmıyorum çünkü ya o gidecek ya da orta sahaya 1 değil 2 takviye elzem olacak çünkü belhanda'yı satmamız gerekecek ffp çerçevesinde. ha ama varsayalım diagne de gitmedi kostas da gitmedi o durumda ne olacak? olacak bir şey yok, bir şekilde orta sahayı tamamlayıp "ya allah" diyerek sezona başlayacağız başka yolu yok.

    gelecekler / gidecekler listesi yaparsak ve bunlara öneme göre % kaç transfer yapmamız gerektiğini verirsek eğer;

    gelecek: genç stoper (%50 ya da altyapı) / orta saha (%110 - %120 hatta) / sağ açık (emre mor olacaksa %60, olmayacaksa gerek yok) / sol açık (%40) / forvet (%70)

    gidecekler: ozornwafor (kiralık) / ömer bayram / yunus (emre mor kesin gelecekse, gelmeyecekse gerek yok) / diagne (ffp için kesinlikle satışı elzem) / kostas mitroglou (eğer diagne gidip de forvet alındıktan sonra genç - potansiyelli ve nispeten uygun fiyatlı bir oyuncu alma şansımız varsa alındığı takdirde)

    genel özet: bu kadar yoğun böyle her gün farklı farklı 5-10 ismin gündemimizde olmamasının nedeni de bu bana kalırsa. orta saha dışında forvette bile %100 transfer ihtiyacımız olan bir bölge yok bana soracak olursanız. bu yüzden de daha sakin geçiyor transfer dönemimiz. özellikle yerli oyuncu rotasyonunu genişletecek hamleleri yapmamız (şener - adem - jimmy - okan gibi) işimizi daha da kolaylaştırıyor bence. ha bu demek değil ki "yahu ağustos sonuna kadar zaman var nasıl olsa yetişir diğer pozisyonlar da". asla. ne kadar erken biterse o kadar erken ligi domine ederiz ki eylülde cl başlıyor, ne kaldı şunun şurasında? takım uyumu için de çok önemli transferlerin erken bitmesi.

    diagne konusuna gelince, artık kesinlikle ben gideceğinden eminim dün akşam albayrak'ın a spor'a (niyeyse) yaptığı "diagne'yi satmak önceliğimiz" açıklamasından sonra. ki kilidi o çözer bu transfer döneminde. açıklamayı niye yaptı niye böyle bir şey söyledi, kim elindeki futbolcusunu "satmak öncelik" falan diyerek bu kadar kötü pazarlar bunlar hakkında tez bile yazılabilir de neyse girmiyorum o konuya girince çıkamayacağım çünkü orası belli oldu. (bkz: profesyonel dünyanın umulmadık bariyerleri)

    falcao konusuna gelince de, ben olmayacağını düşünenlerdenim. özellikle dün andre silva'nın sağlık kontrolünde problem çıkmasından ve transferinden vazgeçilmesinden sonra. ha olur yüksek profilli bir forvet takımından ayrılacaktır monaco girer araya alır o zaman yine olabilme ihtimali yükselir radamel'in. ama diğer türlü ben gelmesinin olasılığını %20 falan görüyorum. dün sorsaydınız %40 - 50 civarı bir rakam verirdim. ama bugün %20. şimdiden diyeyim de gelmeyince kendinizi çok kötü hissedip yönetime hocaya diagne'ye falcao'ya falan sarmayın. transfer bu sonuçta, videosu yapılmış oyuncuların bile gelmediği oldu daha önceki dönemlerde. beklentinizi biraz düşük tutun bakın nasıl güzel olacak her şey. #herşeyçokgüzelolacak
  • 489
    yine bir yaz dönemi, yine balotelliler, banegalar, brahimiler...

    bu takım eksiklerine rağmen , aldığı cezalara rağmen şampiyon olmayı başardı. tüm bunlar olurken, senin rakip takım dediklerin şampiyonlukta seninle çekişmeye bile giremediler ve uzun bir süre de kadro ve mali yapı açısından toparlanıp yarışa girebilecek gibi değiller. demek ki sen bu kadar ceza almadığın takdirde kadrodaki eksikleri ortalama olarak kapatabilirsen yine şampiyonluğun en güçlü adayısın.dolayısıyla yıldız transferine yüksek maliyetli oyuncuya ihtiyacın yok, takımındaki mevcut yıldızlar seni öyle yada böyle şampiyonluğa taşıyabiliyorlar.

    sampiyonluk ilk aşamaydı , ikinci aşamada istikrar var, uzun yıllar sürebilecek bir galatasaray hegemonyası kurmak var. öncelikli olarak mali yapını düzeltmen gerek çünkü fenerbahçe gibi batmaktan çokta uzak değilsin.bu iki olguyu göz önünde bulundursak yapman gereken her sene sampiyon olup cl gelirlerini almayı garantilemek. dolayısıyla yapılacak brahimi, banega, balotelli vs. gibi yıldız transferleri hem yaşları hemde maliyetleri göz önüne alındığında sana süper lig şampiyonluğundan fazlasını vermeyecekleri gibi sadece mali yük oluşturacaklar. ne zaman ki elimizde eksikleri olmayan her mevkide 10-20 m euro değerinde ortalamanın üstü performans veren değerli bir kadroya ulaşırız, ne zaman ki sattığın kadar al ffp saçmalığından kurtulur ve borçlanmamızı gelirlerimizle dengeleyebiliriz ancak o zaman yıldız futbolcu transferlerinden söz edebiliriz.bu seviyeye gelebilmek için de yıllar sürecek lig ambargosuna ihtiyacımız var.

    "temenni" kadro planlamasını yapmak adettense;

    ------------------------------------muslera--------------------------------

    --widmer-------------luyindama--------------marcao-------------lazaar-

    ---------------------------j.m.seri---------m.lemina----------------------

    ---feghouli---------------------belhanda-------------------------babel---

    -------------------------------wamangituka-------------------------------
  • 491
    nazar boncuğu koymak istediğim her cümlesine kelimesine akademik olarak atıf yapmak istediğim futbolu böylesine akademik bir dille ve bizlerinde anlayabileceği şekilde kaleme alınan yazıdan kıt taktik bilgimle anlayabildigim kadarıyla, şahsi çıkarımım şu olmuştur. ne oynarsanız oynayın oynadığınız şeyin bir taktik ve disiplin bütünlüğünün olması ve akıl ortaya konularak yapıldığında başarının kaçınılmaz olduğu gerçeğidir. şunu da belirtmeden geçemeyeceğim günümüz futbolu bu düşünce tarzı ve uygulama modaliteleri olmadan başarıda istikrar sağlamanın rastlantıdan ibaret gerçekleşeceği gerçeğidir.
  • 492
    bize büyük fırsatlar sunan transfer dönemi. hayallerimi daha çok ilk 11 odaklı olarak yazmak istiyorum.

    forvet: kaynak yaratmak ve kafamızın rahatlaması için ilk olarak diagne'yi satıyoruz.
    falcao'nun da olası transferi bizi 2 yıl rahatlatır. maaş kısmını makul bir şekilde halledersek 2 yıl sonra satamayız diye bakmamamız gereken bir isim kendisi. uç örnek olacak ama mesela barcelona 28 yaşındaki antoine griezmann'ı transfer ederken 3 yıl sonra 100e tekrar satarım diye almıyor. beni bir 5 yıl üstün başarılara taşısın diye alıyorlar. belki de 35-36 yaşlarında oradan emekli olur bilemeyiz. biz maalesef ekonomik olarak ne barcelona'yız ne de o kalitedeki futbolcuları 28 yaşında getirme şansımız var. falcao da bize 2 yıl üstün performans sağlarsa zaten beraberinde gelecek; rakiplere ciddi bir tehdit yaratma baskısı, marka değerimizi yükseltme şansı, forma ve bilet satışındaki artış ve hatta belki de sponsor bulma kolaylığı gibi faydalarını da cebimize koyarız. scout transferi isteyenlere de hak veriyorum fakat o arkadaşlar lütfen açıp geçen seneki porto maçlarının tekrarını veya özetini izlesinler. önce bir tane garanti alalım sonra yanına scout transferini de yaparız, zaten oraya tekrar geleceğim.

    orta saha: orta sahanın ortasına bir oyuncu transferi şart. bu ismi de kaliteli kiralık bir isimle dolduracağız gibi duruyor, benim için tamamdır. bunun dışında jimmy durmaz'ın hazırlık maçlarındaki görüntüsü bizim için çok kıymetli oldu. orta sahanın ortasını veya ihtiyaç duyulursa bir kanadı sırıtmadan yedekleyebilecek zaman zaman 11'i zorlayabilecek bir izlenim veriyor. donk ile beraber kulübedeki güvendiğimiz isimler olacak. belhanda'nın da kalmasından yanayım.

    defans: burada artık sözleşmelerinin son senesinde olan 2 bekimizle de vedalaşma vaktinin geldiğini düşünüyorum. özellikle 4-4-2 benzeri bir düzene döneceksek daha tempolu isimler gerekiyor. hepimizin keyif aldığı, real madrid'i 3lediğimiz(ah o drogba'nın attığı gol ofsayt olmayacaktı) maçta orta sahamız hamit-selçuk-melo-sneijder gibi net bir kanadı olmayan bir düzendeydi ama beklerde riera ve eboue gibi çizgileri tam saha kullanmayı seven 2 bekimiz vardı. mevcut kadroda da babel ve soso'nun sık sık içe katetme isteklerini dikkate alırsak boşalttıkları alanları fırsata çevirebilecek tempolu bekleri tercih etmeliyiz. şu an mariano'nun maaşı bonuslarla yaklaşık 2.6m, nagatomo'nun ise net 2m. gelebilecek 2'şer m bonservislerle 1 sezon için 9m e yakın bir parayı kasamızda tutmamız lazım. sağ bek için linnes + şener ile idare etsek de tempolu bir sol bek transferi bekliyorum.

    buraya kadar özetlersek:
    ilk 11 için gelmesini beklediklerim: falcao, kiralık orta saha, solak sol bek
    yedek için beklediklerim: yerli stoper, belki yerli santrafor
    gitmesini beklediklerim: diagne, mariano, nagatomo ve belki mitroglou

    ve en kritik yere geliyorum.
    olur da diagne, 2 bekimiz ve belki de telles'ten de gelecek paralarla kendimizi(halihazırda luyindama sonrası -2.3m görünüyor) + 15-20m bandına atarsak; kiraladığımız orta sahalardan birini alma şansını ve(ya) falcao'nun yanına kaliteli tercihen daha genç bir forvet getirme şansını ve(ya) yine tercihen genç solak bir sol bek alma şansını ve(ya) arttırabileceğimiz bir miktar parayla güzel bir scout transferi yapma şansını yakalayacağız.

    yani bir anda:
    falcao + 2.forvet + kiralık schneiderlin(wanyama vb.) + sol bek + yatırımlık scout transferi gibi çılgın bir dönem geçirme fırsatı elimizde. (sırasıyla 0?+7m+1.5m+5m+2.5m= 16m gibi düşünebiliriz)
    tabii gerçek hayat öyle fm'deki gibi al sat yapmaya benzemiyor. umarım şans yanımızda olur ve doğru kararlar veririz.

    not: aslında anlaşılıyor ama, m diye kısalttıklarım milyon euro'dur.
  • 495
    onyekuru veya muadili şimşek tadında bir oyuncu alınmadığında, yıllardır hızlı kanatçılarla oynamaya alışageldiğimiz oyun tarzımız neye evrilecek merak ediyorum. diyelim ki orta alana bir defansif veya çift yön orta saha alındı. cagne gidemedi.
    durum şu: (onyekuru ve benzeri bir oyuncu olan rodriguez ile kıyasla)
    babel: orta hızlı.
    soso: orta hızlı
    cagne: yavaş
    belhanda: yavaş
    mitro: yavaş
    donk: yavaş
    bir tek bile çok hızlı oyuncusu olmayan kadromuzla, oyun tarzımızı değitirmemiz gerekeceği aşikar. fb rodriguez ve moses ikilisini, ortalarına max kruse’yi aldı. orada da muriç, cagne gibi yavaş ama bunu iki hızlı kanatla kompanse etmeyi deneyecekler. biz ise belhanda ve seri ile topu ortadan ileri taşıyıp deplase olmuş soso veya babel’i bulmaya çalışacağız gibi. bu kadroyla ani atak şansımız geçmişe kıyasla daha düşük.
    umarım bu yenilenme süreci bize vakit ve puanlar kaybettirmez. özellikle solda henry’nin eksikliği ile sol bekimize fena halde yüklenileceğini düşünüyorum. nagatomo’yu zor dönemler bekliyor gibi.
  • 497
    gün itibarıyla eksikler listemiz:
    *defansif, çift yönlü veya atağa yönelik orta saha (defansif ise donk’u yedek bırakacak ve seri’yi geriden destekleyecek, çift yönlüyse seri’nin yanında oynayıp belhanda’yı ileride konumlandıracak, atağa yönelikse arkasında belhanda ve seri’yi oynatacak bir isim. seçenek bol)
    *yerli yedek stoper. (ahmet ok diyorsanız bilemem, valentine kiralık gidecek gibi)
    *henry veya rodri tarzı çok hızlı kanat. (emre mor bu alanda ilaç olacaktır. bence elzem gelmesi)
    *diagne satılacaksa as santrfor. (satılmayacaksa benim için hava hoş. form tutmuş mitro ve cagne’ye ok’im)
  • 498
    hala gereksiz yangın yapılan dönem.

    hoca, yönetim istisnasız herkes "falcao'ya yapılanlar da diagne'ye yapılanlar da elimizi zorlaştırıyor" dese de yapılmaya devam ediliyor.

    dün forma bizden falcao sizden, bugün no falcao no party. taraftarı bu kadar ele almış adam pazarlıkta istediğin kıvama gelir mi bir düşünün? kulübü bonservis koparmadan bırakır mı?

    keza diagne'ye yapılan yorumlar...

    bizim yamyam tayfa biraz akıllı olsa belki de şimdiye diagne satılmış, falcao alınmış sadece ortasahayı bekliyorduk.

    ama öyle bir hal aldı ki, diagne çöp, falcao gelmezse küme düşeceğiz.

    diagne'yi en ölü 8'e satsan, falcao'ya 2-3 verip kalan 2-3'ü de luyindama usulü yine ortasahaya baglarsin en kötü senaryoda.

    ama sağolsun transfer tayfa sayesinde ne diagne'ye istediğimiz rakamı alabilecegiz, ne de falcao-monaco ikilisinden beklediğimiz indirimi alabilecegiz
  • 500
    diagne hadi neyse de falcao olayında kökten taraftarı suçlamak olayı basite indirgemektir. ilgilenmiyoruz dersin, medyaya yansıyacak demeç vermezsin hatta muhabirine kadar ilgilenmediğini söylersin. bu işle uğraşan herkes ne kadar alttan alta uğraştığını bilse de 7/24 falcao haber yapmaz en azından.şu an tabiri caizse 5 vakit falcao haberi var medyada. medyayı geçtim taraftarın falcao ateşini söndürecek açıklamayı daha bu işin başındayken yapılsaydı olay hiç buralara gelmezdi. başkanı ayrı başkan yardımcısı ayrı açıklamalar yapıyor ama suçlu hep taraftar. taraftar hashtag açında fiyat artıyor da asıl alacak olan başkan konuşunca fiyat artmıyor mu? siz istiyorsunuz ki koca galatasaray taraftarı kanalize edilerek yönlendirilsin, yönetilsin.yok öyle bir şey arkadaş. başka taraftar grupları içinde bunu başarabilirsin ama galatasaray taraftarı içerisinde asla. mustafa cengiz'in başkan seçilmesinin de fatih terim'in tekrar dönmesinin de son 2 sezonda şampiyon olunmasının da baş mimarı galatasaray taraftarıdır. açılan 2 hashtag'e parlayıp çemkirmenin senle aynı renklere gönül vermiş adamlara köpürmenin anlamı yok. 2018-2019 sezonu yaz transfer sezonunda da buna benzer yaşandı. transferin kötü yönetildiği yönünde eleştiri getirenlere yangıncı dendi. sonrası herkesin malumu. ha içinde gerçekten yangıncı tabirinin karşılığı insanlar var mıydı? tabi ki vardı. şimdide var. ama transferdeki her olumsuzluğu da şu taraftara yüklemeyin baydı.

    (bkz: bu ateş üflemeyle sönmez)
App Store'dan indirin Google Play'den alın