• 487
    yine pozisyon pozisyon bakacağım transfer dönemimiz.

    kale: muslera zaten. ayrıca okan geldi bu da iyi hamle bizim açımızdan. ismail de var elde. tam anlamıyla yeterliyiz.

    sağ bek: mariano - linnes - şener var bu bölgede alternatif. ama mariano gidebilir bana soracak olursanız. linnes - şener yeterli olur. bulabilirsek belki bir tane genç alternatif daha alabiliriz.

    stoper: marcao elde. luyindama florya'da çalışıyor çünkü resmi olarak sonuçlanmadı halen transferi ama sonuçlanacaktır o konuda şüphem yok. bu ikili süper. ama yedek ya da alternatif yok elimizde stoper bölgesinde. ahmet çalık'a güvenerek başlayacağımız sezondan ne umulur, burası soru işareti benim için. rahmetli ilhan cavcav gitmeden son şakasını bize yapmıştı, nazifoğlu sağolsun biz de güzel düştük bu numaraya. stoper yedeklemek için transfer kesinlikle yapılmalı ve bu transfer kesinlikle yerli - potansiyeli yüksek isimler olmalı. yok bulunamıyor ya da yapılamıyorsa ozan gibi altyapıdan kardeşlerimiz ahmet çalık'ın önünde yer almalı rotasyondan. hazır ozan'ı güzel satabilmişken ve merih de juventus'a gitmişken dünya zaten türk bölgesine daha fazla dikkat etmeye başlıyor, belki ozan gibi bir kazanımımız daha olabilir. ozornwafor var evet ama yabancı kontenjanını şimdilik yedek stoper için değerlendirmek yerine başka pozisyonlarda değerlendirebiliriz, onun kiralanması da büyük artı olur kendisinin gelişimi anlamında.

    sol bek: nagatomo - linnes - ömer bayram - emre taşdemir dörtlüsü var. linnes ne olursa olsun burada da 1. yedek ki bence as bile başlayabilir geçen sezonki nagatomo performansı düşünülerek. ama bunda nagatomo'nun arada bir asya kupası oynaması, hiç dinlenmemesi ve yaşı da etken olabilir. sezon başladığında daha net görülebilir. buradan da ömer bayram'ın ayrılması gerektiğini düşünenlerdenim.

    kale & savunma genel özet: yedek stoper takviyesi dışında transfere ihtiyacımız olmayan 3 ana pozisyondaki tek bölge. o da dediğim gibi çözülebiliyorsa eğer genç ve türk bir stoper ile çözülmeli, olmuyorsa altyapıdan takviyelerle devam edilmeli. taraftar da ozan'da olduğu gibi sabırlı olmalı bu genç kardeşlerimize.

    orta saha merkez: seri - selçuk - belhanda - donk - celil - emre akbaba ile 3 oyuncu oynayacak bölgemizde 6 futbolcumuz var. bakıldığında 1 as 1 yedek desen kağıt üzerinde yeterli olabilir belki ama emre ne zaman dönecek belli değil. öte yandan selçuk zaten hepimizin malumu jübile sezonunda ve benim kendisinden tek beklentim kaldı sadece sonradan oyuna girdiği maçlarda işimizi bozmasın yeter. celil desen henüz o çıkışı gösteremedi ama bu sezon belhanda yerine rotasyonda daha fazla kullanılacağını ve daha çok kendisini gösterip geliştirebileceğini düşünüyorum. donk da artık yaşlı. bu elimizde seri ve belhanda'yı bırakıyor sadece, pozisyondaki diğer 4 isim as takım için yeterli değil ya da sakat. seri - belhanda - fernando üçlüsü olsaydı elimizde yine bir nebze idare edebilirdik ama şu anda transferde en ama en önemli bölge benim için burası. adı geçen isim son günlerde victor wanyama ki gerçekten ilaç olabilecek bir transfer. yani tam istediğimiz nokta atışı adam olur. diğer isimler josef var transferi konuşulan, bir ara manuel fernandes falan deniliyordu hiç gerek yok bu riskleri almaya. wanyama için şansımız varsa tüm şartlar zorlanmalı ve kadroya katılmalı.

    sağ açık: feghouli - yunus - jimmy durmaz üçlüsü. feghouli zaten geçen sezon şampiyonluk getiren kilit noktalardan birisi. bu sezon da 23. şampiyonluk yolunda çok fayda sağlayacaktır bize. öte yandan jimmy geçtiğimiz sezon fransa lig 1'de 36 maç oynamış, 4 gol atmış toulouse forması ile. muhakkak faydalı olacaktır. yunus'tan ise ben halen umutluyum, yeter ki ona da sabredilsin o da beklenen gelişimi gösterecektir. ama yunus için gelen teklifler olduğunu da düşünürsek, o gidip de emre mor gelirse buna da tamam derim. yani yunus'un gelişim göstermesini beklemek yerine emre'nin futbola dönmesini beklememiz gerekir bu sefer de ama en azından emre'nin yeteneğinden emin olduğumuz için taraftar anlamında biraz daha sabırlı oluruz gibi geliyor bana.

    sol açık: ryan babel - adem büyük. iki yeni transfer. burada 1. tercih elbette babel olacaktır aksi düşünülemez bile. adem de (karakterinden değil futbolculuğundan bahsediyorum) futbol olarak benim beğendiğim isimlerdendi ligde. yani çok kötü değildi hiç bir dönemde, çok aman aman iyi bir futbol da oynamadı belki ama hep bekleneni verdi ve istikrarlı devam etti bu da önemli bir futbolcuda, özellikle yedek bir futbolcuda. peki transfer gerekir mi? ben olsam hocanın yerinde bir takviye de buraya düşünürüm. ama olmasa da üzerinde çok durulacak bir konu değil.

    orta saha ve kanatlar özet: merkez için bir isim muhakkak şart. başka bir alternatifi yok çünkü seri ve belhanda'yı yazdıktan sonraki kalan 4 oyuncu ile sezona (hele hele cl sezonuna) girilmez. sol kanatta olsa da olmasa da olur bir durum var transfer için, sağ kanatta yunus gider emre mor gelirse eyvallah, olmazsa ona da eyvallah her türlüsü iyi.

    forvet: başımızın belası pozisyon. gomis gittiğinden beridir yerine koyacağımız kimseyi bulamadık, yarım sezon bu pozisyonda eren derdiyok direk niyetine dikeldi ama buna rağmen de şampiyon olduk ya ne desem boş. * ama kesinlikle transfer gerektiği gibi elden çıkarma da gerekiyor. mitroglou'yu çok seviyorum yalan yok, ama eski günlerinden uzak. belki kamp yararsa iş yapabilir bizde, olmaz diye bir şey yok. ama bu şimdilerde belli olmaya başlamıştır eğer ki o da olmayacaksa doğrudan onun da kiralık sözleşmesi fesh edilip 2 forvet bakılması gerekiyor. bakın farkındaysanız mbaye diagne'yi hiç mevzuya bile katmıyorum çünkü ya o gidecek ya da orta sahaya 1 değil 2 takviye elzem olacak çünkü belhanda'yı satmamız gerekecek ffp çerçevesinde. ha ama varsayalım diagne de gitmedi kostas da gitmedi o durumda ne olacak? olacak bir şey yok, bir şekilde orta sahayı tamamlayıp "ya allah" diyerek sezona başlayacağız başka yolu yok.

    gelecekler / gidecekler listesi yaparsak ve bunlara öneme göre % kaç transfer yapmamız gerektiğini verirsek eğer;

    gelecek: genç stoper (%50 ya da altyapı) / orta saha (%110 - %120 hatta) / sağ açık (emre mor olacaksa %60, olmayacaksa gerek yok) / sol açık (%40) / forvet (%70)

    gidecekler: ozornwafor (kiralık) / ömer bayram / yunus (emre mor kesin gelecekse, gelmeyecekse gerek yok) / diagne (ffp için kesinlikle satışı elzem) / kostas mitroglou (eğer diagne gidip de forvet alındıktan sonra genç - potansiyelli ve nispeten uygun fiyatlı bir oyuncu alma şansımız varsa alındığı takdirde)

    genel özet: bu kadar yoğun böyle her gün farklı farklı 5-10 ismin gündemimizde olmamasının nedeni de bu bana kalırsa. orta saha dışında forvette bile %100 transfer ihtiyacımız olan bir bölge yok bana soracak olursanız. bu yüzden de daha sakin geçiyor transfer dönemimiz. özellikle yerli oyuncu rotasyonunu genişletecek hamleleri yapmamız (şener - adem - jimmy - okan gibi) işimizi daha da kolaylaştırıyor bence. ha bu demek değil ki "yahu ağustos sonuna kadar zaman var nasıl olsa yetişir diğer pozisyonlar da". asla. ne kadar erken biterse o kadar erken ligi domine ederiz ki eylülde cl başlıyor, ne kaldı şunun şurasında? takım uyumu için de çok önemli transferlerin erken bitmesi.

    diagne konusuna gelince, artık kesinlikle ben gideceğinden eminim dün akşam albayrak'ın a spor'a (niyeyse) yaptığı "diagne'yi satmak önceliğimiz" açıklamasından sonra. ki kilidi o çözer bu transfer döneminde. açıklamayı niye yaptı niye böyle bir şey söyledi, kim elindeki futbolcusunu "satmak öncelik" falan diyerek bu kadar kötü pazarlar bunlar hakkında tez bile yazılabilir de neyse girmiyorum o konuya girince çıkamayacağım çünkü orası belli oldu. (bkz: profesyonel dünyanın umulmadık bariyerleri)

    falcao konusuna gelince de, ben olmayacağını düşünenlerdenim. özellikle dün andre silva'nın sağlık kontrolünde problem çıkmasından ve transferinden vazgeçilmesinden sonra. ha olur yüksek profilli bir forvet takımından ayrılacaktır monaco girer araya alır o zaman yine olabilme ihtimali yükselir radamel'in. ama diğer türlü ben gelmesinin olasılığını %20 falan görüyorum. dün sorsaydınız %40 - 50 civarı bir rakam verirdim. ama bugün %20. şimdiden diyeyim de gelmeyince kendinizi çok kötü hissedip yönetime hocaya diagne'ye falcao'ya falan sarmayın. transfer bu sonuçta, videosu yapılmış oyuncuların bile gelmediği oldu daha önceki dönemlerde. beklentinizi biraz düşük tutun bakın nasıl güzel olacak her şey. #herşeyçokgüzelolacak
App Store'dan indirin Google Play'den alın