• 1
    2-8 temmuz tarihlerinde venezuela'da düzenlenecek olan turnuvadır. basketbolda olimpiyatlara gidecek son 3 takım belli olacak. katılan takımlar;

    grup a

    porto riko
    yunanistan
    ürdün

    grup b

    litvanya
    nijerya
    venezuela

    grup c

    dominik cumhuriyeti
    güney kore
    rusya

    grup d

    angola
    makedonya
    yeni zelanda

    gruplarında ilk 2 sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek. a-b ve c-d grupları çarpaz eşleşecek. buradan çıkan dört takım yarı finale yükselecek. yarı finalleri kazanan takımlar ve kaybedenlerin arasında oynayacağı maçı kazanan takım, olimpiyat vizesini alacak. bizim milli takımımız eurobasket 2011'de ilk 6'ya giremediği için elemelere kalamadı. olimpiyata gitmesini istediğim ve beklediğim takımlar; rusya, yunanistan, porto riko.

    maçlar başladığında skor güncellemelerini yaparız. tüm takımlara sakatlıksız bir turnuva diliyorum. bol şanslar.
  • 2
    ilk gün maçları ile turnuva başladı. ilk gün maçlarından kısaca bahsetmek gerekirse;

    rusya-güney kore: 91-56

    maçın büyük bölümünü izledim. rusya boy avantajını kullanarak, pota altından bol bol sayı buldu. zaten farklı geçmeleri beklenen bir maçtı ve oyunun büyük bölümünü rölantide oynasalar bile 35 sayılık farkı sağlamayı başardılar. kore takım olarak zaten sınırlı iken bir de kalıplı oyuncuya sahip olmamaları ve boy ortalamalarının kısa olması, rusya karşısında hiçbir varlık gösterememelerine neden oldu.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    yunanistan-ürdün: 107-63

    deli gibi bu maçın tamamını izledim. kısaca özetlemek gerekirse-özellikle ilk yarı- ürdün geldi üç sayı çizgisinin gerisinden süre dolarken el üstü şut attı, top girmedi, seken topu alan yunanistan gitti sayıyı atıp geri geldi. bu döngü uzun bir süre devam etti. zaten 1.çeyreğin sonu ve 2.çeyreğin başında 25-0'lık (yanlış hatırlamıyorsam) bir seri yakaladılar. 2.yarı işi tamamen şova döktüler. savunmada daha gevşeyip, tamamen hücumda eğlenmeye baktılar. çok tek taraflı bir maçtı. ürdün adına en güzel nokta, ligimizden ve yeni zelandadan tanıdığımız tab baldwin'in başlarında olması.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    angola-makedonya: 88-84

    kağıt üzerinde sürpriz bir sonuçtu ama maçı sadece 1 çeyrek izleyebildiğim için pek bir şey söyleyemiyorum. ilk çeyrek görünen en önemli nokta, makedonya'nın sanki buraya sırf ayıp olmasın diye geldiği. arada bo'nun kıpırdanmaları ve antic'in 8 metreden yolladığı üçlükler dışında hiçbir şey koymadılar sahaya. hele ki savunma yol geçen hanıydı. son çeyrek uyanmışlar ama yetmemiş süre. angola izlemesi keyifli takım tavsiye ederim.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    nijerya-venezuela: 69-71

    ev sahibi venezuela, bir kazaya kurban gitmeden geçmiş ilk gün maçını. ben daha yüksek skorlu bir maç bekliyordum ama görünen o ki takımlar pek günlerinde değilmiş. düşük yüzde ile şut atmış iki takımda. izlemediğim için ve takımları tanımadığım için pek bir şey söyleyemiyorum. istatistikler konuşsun o vakit;

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html
  • 3
    2.gün maçlarından kısaca bahsedeyim. bazı elenen ve yoluna devam eden takımlar belli oldu.

    güney kore-dominik cumhuriyeti: 85-95

    saati uygun olduğu için izleyebildim bu maçı. dominik yetenekli oyunculara sahip ama çok umursamaz bir takım görüntüsünde. koreyi özellikle ilk yarıda çok küçümsediler ve soyunma odasına geride gittiler. 3.çeyrek ile koçları calipari kulaklarını çekmiş sanırım ve ilk yarıda 37 atan takım, 3.çeyrekte 32 sayı attı. buna rağmen kore maçın son 3-4 dakikasına kafa kafaya girse bile al horford sazı eline aldı son anlarda ve takımını galibiyete taşıdı. dominik daha güçlü takımlara karşı böyle umursamaz davranırsa rakip arkasına bakmadan vurur geçer. kore ise çapı belli bir takım ama özellikle bu maç müthiş savaştılar. yetenekleri sınırlı olsa bile sahadaki mücadele onlar adına gurur vericiydi.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    yeni zelanda-makedonya: 62-84

    ilk maçta makedonya turnuvaya daha gelememişti. akıllarını maça getirmemişlerdi ve angolaya mağlup oldular. ama bu kez çok daha konsantreydiler sahada. yine bo önderliğinde, antic co-pilotluğunda rahat bir galibiyet elde ettiler. yeni zelanda'da sevdiğimiz-saydığımız yıldız penney bu turnuvada olmayınca hücumda ne yapacağını bilmeyen bir takım görüntüsünde. çok sınırlılar hücumda. son maçta angolaya sanırım 20+ civarı bir fark atamazlarsa eleniyorlar.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    ürdün-porto riko: 52-93

    ürdün için söylenecek fazla bir şey yok. yetenek olarak çok vasat bir takım. porto riko yine bildiğimiz atlı birlikler gibi hücuma kalkan tarzda basketboluna devam etmiş. rakip porto riko iken ürdünden daha yüksek bir skor katkısı bekliyordum. onlar için asyada önemli takımları geçip burada olmak bile büyük gururdur. en azından katıldıkları için tebrikler kendilerine. beğendiğim porto riko ilk maçtan gövde gösterisini yaptı.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    venezuela-litvanya: 82-100

    maç saatleri dolayısıyla ev sahibi venezuela'yı hiç izleyemeyeceğim sanırım. litvanya adına rahat bir galibiyet olmuş gibi duruyor maç. iki takımıda henüz izlemediğim için bir şey diyemiyorum.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    ürdün ve kore için turnuva resmen bitti. büyük olasılıkla yeni zelanda ve nijerya içinde bugün bitecek.
  • 4
    3. gün maçları ile devam edelim. elenen ve yoluna devam eden takımlar belli oldu.

    yeni zelanda-angola: 68-64

    maçı takip etmedim. zelanda'ya üst tur için fark gerekiyordu ama o farkı sağlayamamışlar. angola ise resmen kendi kendini bitirdi. eğer bu maçı kazansaydılar rakipleri dominik cumhuriyeti olacaktı ve o maçta ciddi bir şansları olduğundan bahsedebilirdik ama kaybederek rusyayı karşılarında buldular. bu da mucize olmazsa onlar adına yolun sonu demek.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    dominik cumh.- rusya: 69-84

    dominik cumhuriyetinden bu maçta direnç bekliyordum. oyunun büyük bölümünde o direncide koydular ama 2.yarı rusya kirilenko önderliğinde vites yükseltince onlar adına yapacak bir şey kalmadı. horford müthiş oynadı ama yanına yardımcı oyuncu bulamadılar. potansiyelleri var ama bir tık üste çıkmaları lazım eğer olimpiyatı istiyorlarsa.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    litvanya-nijerya: 80-86

    geldik günün en büyük sürprizine. nijerya ilk maçında birazda hakem yardımı ile ev sahibi venezuela'ya yenilmişti ve bu maçta mutlak galibiyete ihtiyaçları vardı. inanılmaz savaştılar, maçı çok istediler, şanslarıda yanlarında olunca kendileri adına çok büyük bir adım atmış oldular. litvanya birazda averaj farkının verdiği rahatlıkla maçı çok zorlamadı. olan averaj yüzünden kaybeden venezuela'ya oldu ama nijeryanın yoluna devam etmesi ilk maçtaki olanlardan sonra adaletin göstergesi. chavez'in litvanya takımını ülke dışına çıkartmayacağı söylentisi var*

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    porto riko-yunanistan: 84-98

    geldik benim için günün maçına. keyifli geçeceğini tahmin ederek maçı izlemeyi planlıyordum,iyiki de izlemişim. seyir zevki açısından çok keyifliydi. yunanistan için rakipler 1-2 seviye altta olsa bile takımın hücum gücünün geldiği nokta takdire şayan. çok fazla hücum silahlarına sahipler. büyük usta spanoulis'e direksiyonu emanet etmişler ve onun etrafına serpiştirdikleri neredeyse her oyuncu kariyer açısından yükselişte. bu maçta oluşan fark aslında mücadeleyi tam olarak yansıtmıyor. yunanistan %58 yüzde ile tam 14 üçlük isabeti buldu ve porto rikodan 9 üçlük fazla atmaları farkı oluşturan ana etkendi. porto riko ise izlemesi çok keyifli bir takım. her takıma sayı bulacak potansiyele sahipler. iyi oyuncuları var ama savunmaları vasat. 2.22'lik dev adam ramos, eskiye nazaran çok daha gelişmiş. çok faydalı oynuyor. hala olimpiyatlar için rusya ve yunanistandan sonra 3.favorimler.

    http://london2012.fiba.com/.../9050/sid//game.html

    bu sonuçların ardından; ürdün,venezuela,kore,yeni zelanda turnuvaya ve olimpiyat hayaline veda ettiler.

    çeyrek final eşleşmeleri ise şöyle;

    rusya-angola
    yunanistan-nijerya
    makedonya-dominik cumh.
    litvanya-porto riko
  • 5
    1 gün aranın ardından çeyrek finallerle devam edildi turnuvaya. öyle maçlara sahne oldu ki çeyrek final, canlı izleyemediğime üzüldüm.

    rusya-angola: 80-65

    günün ilk maçında favori çok zorlanmadan hedefine ulaştı. ilk çeyrek angola başabaş bir oyun oynamış olsa bile 2.çeyrekteki rusya savunması maçı koparmayı başardı. 2.yarıyı muhtemelen rölantide oynamışlardır. rusya yoluna emin adımlarla devam ediyor. angola ise yeni zelanda mağlubiyeti için başını taşlara vursun.

    http://london2012.fiba.com/.../9051/sid//game.html

    yunanistan-nijerya: 79-80

    günün ve turnuvanın en büyük sürprizi yaşandı bu maçta. izleyemediğim için en çok üzüldüğüm maç bu oldu. nijerya, venezuela ile başabaş oynamış, litvanyayı yenmişti ama yunanistanı yenecekleri aklımın ucundan geçmiyordu. çok büyük iş başardılar. üstelik ilk yarısını 13 sayı geride kapattıkları bir maçı kazandılar. inanmak pek çok işte olduğu gibi basketbolda da 1 numaralı etken zaferlerde. sabah youtube'dan maçın son anlarını izlerken bir görüntüye rastladım, o sanırım nijeryanın neden maçı kazandığını açıklıyor. maç son anlarında arkadaşları serbest atış atarken nijerya benchinin hali;

    http://i.imgur.com/L4znq.jpg

    bu da maçın son 1dksının videosu;

    http://youtu.be/jrAkWhmBoF8

    son pozisyonda spanoulis'e faul var mı bu açıdan pek emin değilim ama o pozisyon sonrası spanoulis'in hiçbir itirazı olmazken, koç zouros'un hali çok itici duruyor. inanan, savaşan takım yarı finalde. şimdi olimpiyatlar için önlerinde 2 kere final oynama şansı var. umarım londra biletini kaparlar.

    http://london2012.fiba.com/.../9051/sid//game.html

    makedonya-dominik: 76-86

    tam kaç sayıdan dönüp kazandı dominik bilmiyorum ama muazzam bir comeback yapmışlar. bir önceki maçta onlarla ilgili maç kazanmaları adına horford'un yanına ekstra skorer çıkarmaları gerek demiştim ve bu maçta horford çok iyi olmasa bile fransico garcia maçı makedonyadan alıp dominik'e getirmiş. muhteşem bir maç çıkarmış. makedonya'da ise bo'nun 35 sayısı yetmemiş. takımın 2.büyük yıldızı antic 1 sayı ile oynayınca mağlubiyet kaçınılmaz zaten. izlemesi zevkli bir takım olan dominik'in bileti alması keyifli oldu.

    http://london2012.fiba.com/.../9051/sid//game.html

    litvanya-porto riko: 76-72

    gelelim 40 dakikasını seyrettiğim maça. maç kalite anlamında beklentimden çok uzaktı. elenme stresi sanırım takımları çok etkilemiş ve çok fazla faule sahne oldu maç ve 2 takımda hiç ritme giremediler. maçta neredeyse hiç kopma olmadı. litvanya sürekli önde götürdü, porto riko onları kovaladı. maçın sonlarına doğru arroyo önderliğinde öne fırlamayı başardı riko ama litvanya onada cevap verdi ve maçın en kritik hücumunda saras çok soğukkanlı bir turnike attı. asıl film ise ondan sonra oldu. 35 sn kala top porto rikoda iken ve 1 sayı gerideylerken sevdiğim, saydığım, küçük dev adam dediğim barea resmen maçı elleri ile litvanya'ya teslim etti. o kadar anlamsız bir pas attı ki santiago'ya litvanyalılar hiç zorlanmadan çaldılar topu. ardından litvanyanın faul atışlarından sonra bu kez barea topu uzunla buluşturdu ama o kadar kalabalığın içinde verdiki, uzun steps yaptı ve orada maçı kaybettiler. şu an tam hatırlamıyorum ama eğer sorunu yoksa son topları neden ısınmış arroyo kullanmadı acaba? keza yüksek yüzde ile üçlük atan galindo'da bir seçenekti ama kullanmadılar. barea o kadar kötü değerlendirdi ki hücumları, bileti elleri ile litvanya'ya verdi.

    http://london2012.fiba.com/.../9051/sid//game.html

    bu sonuçların ardından;

    nijerya-rusya
    litvanya-dominik

    yarı finalleri oynanacak. bu maçları kazananlar londra biletini alacak ve ekstra olarak kaybedenler arasında yapılacak maçta kazanan 3.takımda londraya gidecek. son virajda bol şans 4 takıma.
  • 6
    olimpiyata gidecek ilk 2 takım belli oldu. rusya yine beklendiği gibi ilk yarıdan darbeyi vurup geçmiş. diğer maçta ise litvanya çok rahat bir galibiyet almış. dominik sanırım nijerya ile oynayacağı maçı düşünerek pek zorlamamış kendisini.

    nijerya-rusya: 77-85
    litvanya-dominik: 109-83

    şimdi güçleri daha denk 2 takım 2. olimpiyat bileti için savaşacak. beklenti, oynadığı oyun, inanma, oyuncuları max. kullanma gibi nedenlerden dolayı nijerya tarafında olacağım bu final maçında. umarım hakettikleri bileti alırlar. dominik'in de hakkını yemeyeyim, iyi maçlar çıkardılar ama nijerya sahada çok başka mücadele ediyor. gece 3'de oynanacak maç. uykusuz olanlara tavsiye olunur, pişman olmazsınız.
  • 7
    ve son bilet en çok hakedene gitti.

    nijerya - dominik cumhuriyeti: 88-73

    http://london2012.fiba.com/.../9053/sid//game.html

    2.30'a kadar bekleyip maçı izlemeden uyumakta çok güzel oldu, aferin bana. neyse en azından afrika kaplanlarının bileti almış olması sevindirici. bu turnuvada kaçırdıysanız bile olimpiyatta denk gelirseniz mutlaka maçlarını izleyin. sonuç olarak rusya,litvanya ve nijerya londra yolcusu oldular.

    olimpiyata katılacak bütün takımlar ise şöyle;

    abd - arjantin - avustralya - brezilya - büyük britanya - çin - fransa - ispanya - tunus - litvanya - nijerya - rusya.
App Store'dan indirin Google Play'den alın