• 176
    eğer sorunuz "neden xg üzerine daha az yazı yazıldığı?" ise son paragrafı okumanız yeterli olur. ancak genel bir şeyler okumak isterseniz yazının kalanı da orada.

    öncelikle bu istatistiğin hala daha anlatılamamış olması nasıl hesaplandığının aktarılamamış olması çok üzücü. zira bu istatistik geliştiriliyor. en basitinden pozisyon havuzunu geliştiriyorlar. ancak ilk anlamanız gereken şey bu istatistiği şirketler çıkartıyor ve aralarında kategorizasyon farkları olabileceğini bilmek. her ne kadar ben bu istatistik şirketlerinin profesyonel verilerine sahip olmasam da kamuya açılan verileri kontrol ettiğimizde çok bir fark yok. demek ki kategorizasyonları 3 aşağı 5 yukarı birbirine yakın.

    ınstat'tan devam edelim.
    -şutun çekildiği yer
    -şutun açısı
    -şutun nereyle çekildiği
    -kalecinin yeri
    -şutla kale arası kaleci hariç oyuncu sayısı
    -şutun çekildiği anın karakteri ("big chance" başlığıyla görürsünüz. 15. dakika çekilen şutla veya 3-0'ken çekilen şut ile 85. dakika 0-0 giden bir maçtaki kategorizasyon bir değil.)

    bu maddelere göre elindeki şut havuzunu bölüştürüyorsun ve gol olma ihtimaline bakıyorsun. bu kadar basit yahu. siz sabaha kadar şut çekilen bölgeyle alakalı olduğunu zannedin bu istatistik şutun kendisiyle alakalı.

    peki neden toplanıyor? bu istatistik ilk çıktığında golcülerin verimini anlamak için çıktı. bu sebepten yıl sonu toplam gol ile xg arasında bir ilişki kurup oluşan + veya - farklar ile golcüleri bir hiyerarşiye koymak için çıktı. bundan topluyorsunuz. uzun vadede kontrol etme yöntemi olarak kullanılıyor. hakikatten 1 xg'ye ulaştığında 1 gol atmalıydı diye iddia eden mi var zannediyorsunuz? belki çok gereksiz şut çekmiştir takım. örnek verelim mi? ligin ilk maçlarında galatasaray'ın şut başına xg'si 0,07'ydi. kimi örneklem havuzlarına göre değişkenlik göstermekle beraber 7 veya 8 şutta bir gol olduğunu biliyoruz. bu da bize bir eşik veriyor. yine analiz şirketlerinden şirketlere farklılık göstermekle beraber 0,12 ile 0,14 arası bir eşik xg değerimiz oluşuyor. bunun altındaki şutlara verimsiz şut deniyor. geçen yıl galatasaray yüksek xg'li pozisyonları gole çeviremeyen ancak düşük xg'li şutlardan da gol yiyen bir takımdı. bu size bir şey anlatmıyorsa (benim anladığımdan bambaşka bir şey olabilir bu) gözünüz kördür, yapacak bir şey yok. gördünüz mü, istatistik bir şey anlatmaz. bu bir veri ve sizin sorular sormanıza ve soruları cevaplamanıza yardımcı olur.

    üst sıra xg ilişkisi ne peki? üst sıralara oynayan takımlar ekseriyetle toplam xg'lerinin 1,2 katı kadar gol atar. sebebi basit. elinizdeki havuzda her türlü beceriden adam var. ligler maddi farklar üzerinden kurgulanmış. yani şampiyon olacak takım haliyle çok daha para harcayabildiğinden ligin dibindeki takımdaki oyunculara kıyasla aynı zorluktaki pozisyonları gole çevirme ihtimalleri daha yüksek. ancak xg'nin havuzunda messiden tutun en alttaki oyuncuya kadar pozisyonlar kullanılıyor. bu sebepten ligin üst seviyelerine oynayan takımlar ekseriyetle ortalamanın üzerinde gol atma becerisine sahiptir.

    fonksiyon istatistiklere gelelim şimdi. burası daha önemli. xg bize bir metrik veriyor ve bunun üzerinden bir anlatı yakalamamızı sağlıyor. ancak bu üzerine daha fazla istatistik yaratabileceğimiz bir istatistik. başka bir istatistikten örnek verelim. pas sayısına bakıyoruz ve bu bize yetersiz geliyor değil mi? yana veya baskıyı kırmak için geriye atılan bir pasın değeri ile boş alana oyuncunu taşımanı sağlayan pasın değeri aynı değil. yana atılan pas değersiz demek değil ama amaçları kategorisi bir değil. pas sayısı temel istatistiği üzerinden biz bölgelerdeki atılan pas sayılarını, rakip oyuncuyu geçen pas sayısını, akın başlatan pas sayısını ve benzerlerini çıkartıyoruz. xg'de de oluşan pozisyonu oluşturan diğer oyuncuların katkısı, pozisyon başına xg sayısı gibi ekstra üretilmiş kaynağını xg'den alan fonksiyon istatistikler. işte bunlara girince xg'yi okumanazı da daha verimli hale getiriyor.

    gelelim asıl meseleye. neden xg hakkında daha az okuma görüyorsunuz burada? öncelikle yeterli maç sayısı yok. istatistik üzerine çalışmak için bir süre geçmesi gerekiyor. yarın öbür gün daha fazla maç oynandığında koşu mesafelerine, sprint sayılarına, xg'lere, şut başına xg'lere vs bakacağız ve yorum yapmaya başlayacağız. oyunu anlamaya çalışacağız. bakalım muslera geçen yıl gibi düşük xg'li pozisyonlardan çok mu gol yemiş ona bakacağız. yediğimiz gollerin veya pozisyonların hangi şekilde oluştuğuna bakıp geçen yıldan nasıl farklı olduğunu kontrol edeceğiz. ama daha bunun için zaman lazım ki veri toplansın. bunun dışında daha az bu konu hakkında yazı görmenizin çok temel bir sebebi var. (lütfen buraları kocaman harflerle okuyun) yordunuz bizi. vallahi de billahi de yordunuz. sadece bu konuda da değil. kişisel olarak ben hiç bir bakış açısının değişmemesinden çok yoruldum. bundan dolayı daha az yazıyorum ancak xg meselesi bambaşka bir şey. bakmayın bu yazıyı da yazmayacaktım ama dayanamadım yazdım. bin kere anlatıldı bin kere anlaşılmak istenmedi bu. istatistiğe, veriye karşı bir gurup var burada. artık sıkıcı bir hale geliyor ve kimse de bununla uğraşmak istemiyor.
  • 177
    fizik ve matematik sevdalısı kardeşlerimizin favori belirteci. youtube videolarında nerd'ler için saatlerce xg anlatılıyor. sonra kerem aktürkoğlu 35 metreden topu 90'a takıyor ve xg anlamını kaybediyor. kerem'in topa vurduğu pozisyonun xg'si 0.01 bile değildir ama işte gerçek hayatta sana 3 puanı getiren şut olur. yani çok da şeyetmemek lazım. futbol sadece rakamlarla oynanan bir oyun olsa gürkan kubilay bu oyunun peygamberi olurdu beyler:)
  • 178
    sözlük ahalsinin %90'ının bu istatistik ile bir alıp veremediği yok. ve hiç olmadı.

    olaya dram katmadan kafaları açmak adına daha önce net bir girdi yazmıştım ama daha da netleştirelim.
    fatih terim yıllarında "yahu kötü oynuyoruz arkadaş" denildiğinde inanılmaz yüksek perdeden ve son derece ukala bir üslupla --mesela bana "bilimsizler anlamıyorsunuz" tarzında mesaj atan bile oldu-- "bak xg ortada" temalı bir ton girdi yazıldı.

    - puan kaybediyoruz xg'miz harika...
    - kazanıyoruz xg konusu bile yok harika paslaşmalardan kesitler.
    - sonra bi mağlubiyet yine xg'nin önemini anlamayan bilimsizler temalı girdiler.

    kabul edelim, bu zımbırtı üzerinden gerçekten çok saçma ve anlamsız bir süreç yaşandı ve durumun bu olduğunu herkes biliyor ama sorun sanki xg gibi destanlar yazılmaya devam ediliyor.
    ey romalılar ! zorlamayın. bizi o üslupsuzluk buralara getirdi.

    velhasıl ünlü düşünür ve feylesof kenan doğulu'nun dediği gibi "ne dediğin değil nasıl dediğin olay"
  • 179
    üzerine yapılan tartışmaların temeli 2.5-3 xg ürettiğimiz maçlardan sonra bile "rakip kaleye gidemiyoruz" diyen birtakım galatasaray taraftarları olan istatistik.

    yakın geçmişteki belli maçları (hiç azımsanmayacak sayıda maçtan bahsediyorum) inceleyip maç sonlarındaki tepkileri kronolojik sıra ile hatırlar isek;

    1- gayet iyi bir maç çıkarıyorduk,
    2- bu maçı kazansak da kazanamasak da birtakım taraftarlar hiçbir şey oynamadığımızı, rakip kaleye bile gidemediğimizi iddia ediyorlardı,
    3- sağduyulu yazarlar bu söylemin yanlış olduğunu xg dahil olmak üzere çeşitli istatistiklerle temellendirerek açıklıyorlardı,
    4- kötü oynadığımızı iddia eden yazarlar istatistiklere de savaş açıyorlardı.

    xg istatistiğinin sahada oynanan futbolun kalitesini %100 yansıtmadığı ortada. lakin bu istatistikte çok iyi rakamlara ulaştığımız maçlarda rakip kaleye bile gidemediğimizi iddia eden renktaşlarımız (ki bu renktaşlarımız "4 senede iyi oynadığımız 5 maç bile yok" diyen renktaşlarımızla aynı küme) ortaya trajikomik bir görüntü çıkarıyor. bu renktaşlarımızın olaylara artık duygusal değil rasyonel bakması gerekmekte.
  • 180
    aslında bir istatistik değildir; bir istatiksel modeldir. istatistik belli bir alanda verilerin toplanmasına, düzenlenmesine ve sunulmasına denir. istatiksel model ise geçmişte olmuş bir seri istatistik kullanarak bir model oluşturarak gelecekteki olayları veya gerçek dünyadaki olayları öngörmeyi hedefler.

    bir örnek data havuzundan oluşturulan model, farklı bir data / örnek havuzunda test edilip ne denli doğru öngörü yaptığı test edilir.

    bütün dünya borsadan, toplu taşıma sistemlerine hatta tarladan alınacak ürüne kadar akla gelebilecek her alanda ölçme ve planlama yapabilmek için istatistikleri ve modellemeleri kullanmaktadır. son yıllarda inanılmaz bir hızla gelişen avrupa futbolu, bizi 21.sıraya iten avrupa futbolu da performanslarını önce ölçebilmek böylece doğru değerlendirebilmek ve nihayetinde geliştirebilmek için bu bilimi olabildiğince kullanmaktadır.

    ülkemizde ve tabii ki sözlüğümüzde bilimin araştırmanın planlamanın değeri olmadığı gibi, yine bir bilim olan istatistik biliminin de bir değeri yoktur. bizim için gerekli olan dik duran başkanlar, masaya yumruğunu vuran yöneticiler ve adam yiyen orta sahalardır. onun için çokta şey yapmamak lazım.
  • 181
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    xg xg xg...

    ne kadar mıy mıy yapıp, kalenin içerisine kadar gidip, orada şut bloklatırsan, o kadar istatistik kasıyorsun. ah westbrook'cuğum, sen nba'de basketbolcu değil, galatasaray topçusu olacak adamdın. taraftar senin 50000 top kullanıp, triple double'larınla gelecek 8.liklerle falan övünürdü.
    adamların 2 tane direkten dönen topu, 3 tane kaçan net gol pozisyonu var, ama xg'de 3'e katlamışız.

    bu arada yazım okan hoca veya galatasaray-konyaspor eleştirisi değildir. sadece kağıtlara bakarak futbol takımı/lig analizleri yapıp, gözün gördüğünü reddetmeye çalışanlaradır.
  • 183
    geçenlerde bu istatistik modeli hakkında bir şeyler yazmıştım. hala ikna olmayanlar için başka bir metod vermek istiyorum. diyelim kş buradan çıkan verinin tanımıyla uyuşmasığını düşünüyorsunuz. normal bir durum bu. sebeplerinizi söyler tartışırız. ancak bu model ve üzerimden üretilmiş türev istatistiklerin (ki bence türevler daha önemli) temel alındığı paternler gözlemleyebiliyoruz. haliyle sizde her ne kadar tanıma inanmasanız da paternler üzerinden okuma yapabilirsiniz.
  • 184
    belki insanlar tarafından sevilmiyor. belki sadece bir istatistik ancak bugün paylaşacağım rakamlar ile galatasaray futbol takımının en büyük problemine parmak basıyor.
    (bkz: 1 ekim 2022 adana demirspor galatasaray maçı) galatasaray’ın bugün oynadığı maçta xg oranı 1,92 ve attığımız gol sayısı 0 (sıfır).

    peki ligin en çok gol atan takımı ve 2022-2023 sezonunda en büyük rakibimiz olan fenerbahçe’nin adana demirspor maçındaki xg oranı kaç diye soracak olursanız cevabım gene aynı 1,92. peki rakibimiz bu xg oranıyla kaç gol atmış? tam 4 gol (dört).

    bence bazı şeyleri görmezden geliyoruz. mertens’in boş kale önünde kaçırdığı pozisyon gol olsaydı başka şeyler konuşuyor olurduk. en büyük umudum xg oranı yüksek bir striker almış olmamız. icardi ile bir çok sorunumuzun çözüleceğini düşünüyorum.
  • 187
    güzel bir istatistik bence. hatta çoğu istatistikten daha önemli. mesela koşu mesafesi. pirlo 10 metrede top oynardı ama öyle bir oynardı ki diğer arkadaşlarını golle burun buruna getirirdi. pirlo koşmuyor diye oyundan alabilir misin? alabilirsin ama kendisinin oyununu 3 tane koşan adamla ikame ettirebilirsin anca. öyle bir zekası vardı çünkü. futbolun meyvesi gol ise, gole yaklaştığın pozisyonlar her daim önemlidir. neden bu kadar eleştiriliyor anlamıyorum.
  • 191
    iddia ediyorum profesyonel futbol oynanan liglerin tamamını al.

    (üretilen istatistik / rakip ceza sahasında buluşulan top) oranı daha düşük bir takım bulamazsan. varsa da galatasaray dünyada ilk 3'de falandır en kötü. sezon başından beri istisnasız devam eden bir sorun. takım izin yapacağına gelip son vuruş çalışsın.

    (bkz: 28 ekim 2022 fatih karagümrük galatasaray maçı)
  • 192
    bir istatistikten ziyade tahmin hüviyetinde olan veri. iddia'daki galibiyet oranı gibi bir şey, "bugüne kadarki istatistiklere göre bu takım bu oyuncularla bu topla oynama oranıyla bu şut sayısıyla rakip ceza sahasına da bu sayıda giriş yaptıysa şu kadar gol atardı" şeklinde bir tahmin sadece.

    eğer istatistik olsaydı "bilmemne takımı bu maç boyunca şunu yaptı" derdi, ortaya nesnel ve tartışılmaz bir veri koyardı ama xg böyle bir şey koyamıyor. önceki verilerle hedef maçtaki verileri kıyaslayıp bir tahminde bulunuyor, dolayısıyla xg bir istatistik değil. yarın birileri "bu tahminin hesaplama metodlarını biraz daha geliştirdik, adını da xxg koyduk" derse kimse ağzını açıp bir laf söyleyemez çünkü adı üstünde: xg bir tahmin. iddia şirketlerinin yaptığından farklı bir şey değil.

    xg'nin esas aldığı hesaplama metodu subjektif ve tartışılabilir bir şey olduğundan yarın başka metodlar ve başka biçimde isimlendirilmiş tahminler de çıkacaktır. onları da bir istatistik olarak değil bir tahmin yöntemi olarak görmek gerekir.
  • 193
    bir maçta x takımı adına çıkan sonucun kaç şutta ya da pozisyonda olduğunu söylemek gerekiyor. görüyorum sağda solda mesela, 2.41 xg’den 1 gol anca üretildiği söyleniyor. iyi tamam da mesela 4 şutta mı buna ulaştın, yoksa 10 tanesinin kaleyi bulduğu 14 şutta mı? elbette 4 şutun bu sonucu vermesi daha net pozisyonlar olduğunu gösteriyor. yoksa orta sahadan kalecinin kucağına sabaha kadar top at, xg 10 küsür de olur.

    işte bu tarz eksik ve amaçsız söyleniyor, insanları da bu kızdırıyor. haliyle elbette saçma sapan, hiçbir işe yaramayan bir şey ortaya çıkmış oluyor. xg ilk çıktığı zamanlarda epey büyük bir furya olmuştu, kimse ne anlayıp anlayamadığını bilmeden savunuyordu. ben de buna uyuz olmuş, anlamayan taraftan saçma olduğunu düşünüyordum. halbuki eksik bir şeymiş.

    topla oynama yüzdesi, kaleyi bulan ve toplam şut ile belirtildiğinde bir anlam kazanan, onda da sizlere yorum yapma imkanı veren, pozisyon değerlendirici. tek başına asla bir anlam ifade etmiyor, bilinmezlikten başka bir şey değil.
  • 196
    istatistiki bir veri değil, bir ihtimal tahminidir.

    futbol takımları için nelere çalışmaları gerektiğini tespit etmek ile bazı oyuncuların değerini ve/veya performansını ölçmek, taraftarlar olarak da izlemediğimiz bir maçın nasıl geçtiğini tahmin etmek adına şut istatistiklerinden biraz daha iyi bir metriktir.

    xg hesaplayan farklı modeller olduğu için aynı takımın aynı maçtaki xg'si, farklı modellere göre farklı çıkabilir. en sık kullanılan modeller arasında dahi aynı takım için yarım sezonda 4 xg'ye dayanan farklar görülebilmektedir.

    https://gss.gs/8h7.jpg * *

    fatih terim'in galatasaray'la yollarının ayrılmasının üstünden bir yıl, iki teknik direktör, tamamen farklı bir kadro geçmesine rağmen galatasaray adına hala korele seyretmemektedir. galatasaray taraftarının gündemine 2021 yılında girdiği doğrudur ancak bu gündeme girme sürecinin terim'in performansını eleştirmek adına mı, yoksa savunmak adına mı yapıldığı tartışmaya açıktır.

    paris anlaşması'nı imzalayan ülkelerin 2030 yılında emisyonlarını yarı yarıya azalttıktan sonra küresel iklimde görülmesi olası orta ve uzun vadeli değişiklikleri falan bile fatih terim ekseninde tartışmak isteyenler için expected akıl fikir metriği çıkarma amacıyla oluşturacağımız modelde çalışmak üzere big data developer arayışımız devam etmektedir.
  • 197
    bir cok tartismaya gebe futbol istatistik terimi. yabana atilmamasi gereken bir veri oldugu konusuna kesinlikle katiliyorum, bu veriler takimlarda gorevli profesyoneller icin anlamlidir, ozellikle rakip analizi icin. lakin siradan futbol izleyicisi icin bir sey ifade etmemesi de cok dogal. zira gozumuzun gordugu, televizyondan/stadtan izledigimiz macla tam ters seyler gosterebiliyor ve sorgulanabiliyor. misal guncel bir ornek verebilirim kendi adima bu verinin karmasikligi icin. dun oynanan 3 kasım 2022 dinamo kiev fenerbahçe maçında arda guler'in ceza sahasi disindan attigi golun xg'si dusuk. hatta bazi arkadaslar ilk yarida yine 0.47 falan xg olmasina ragmen fenerbahce'nin 2 gol bulmasina sasirdi. ama futbolsever gozuyle bakilinca kalecinin yanlis acildigi ve bos kale olan bir pozisyon. arda sadece oturakli bir plaseyle asirtti. sutun lokasyonu baz alindigi icin xg dusuk, ama dedigim gibi gol bos kaleye atilmis bir gol ceza sahasi disindan. bunun xg'sini, ayni lokasyondan cogunlukla yerlesik savunmaya karsi 25 metreden cekilen sutlarla ayni gormek anlamli bir veri ifade etmiyor.
  • 199
    çekilen her şutun gol olma ihtimalini inceleyen, makine öğrenimi tahmin modelidir. "expected goals" kısaltmasıdır, dilimizdeki karşılığı ise gol beklentisidir. farklı maçlarda farklı pozisyonlarda çekilen binlerce şuttan elde edilen ve sürekli gelişen bir veri tabanı oluşturulur. bu veri tabanı baz alınarak, çekilen şutların gol olma olasılığı hesaplanır. 0-1 skalasında bir değer aralığı vardır. 0 gol olması imkansız olan şutları temsil ederken, xg değeri 1 olan şutun her seferinde gol olması beklenir. xg modeline göre 0.2 xg değeri olan bir şutta, "ortalama" bir oyuncunun her 10 şutun 2 sini gole çevirmesi beklenir.

    xg, birden fazla parametre baz alınarak çıkarılan bir değerdir. şutun çekildiği nokta, asistin yapıldığı nokta, şutun ayakla mı kafayla mı çekildiği, şuttan önce dripling yapılıp yapılmadığı, asistin ne şekilde yapıldığı gibi farklı parametrelere bağlıdır. özünde xg, bir takımın maç boyunca girdiği pozisyonların kalitesini gösterir.

    istatistik firmaları, farklı databaseler kullanmaktadır. bu sebeple bir şutun xg değeri firmadan firmaya değişebilir. örneğin penaltı atışları wyscout'a göre 0.76 xg değerine sahipken, opta'ya göre bir penaltının xg değeri 0.79 olarak hesaplanmıştır. bundan sonra xg üzerinden pozisyon kalitesini değerlendirirken, penaltı atışlarını da referans noktası olarak alabiliriz.

    firmalar arasındaki farktan bahsederken, maç içi toplam xg değerlerinin firmadan firmaya neden bu kadar büyük değişiklik gösterdiğini biraz anlatmak istiyorum. çünkü eminim, aramızda benim gibi kafası karışanlar olmuştur. entry tarihi itibarıyla, mackolik ve beinsports xg verilerini opta'dan temin etmekte. hepimiz farketmişizdir ki opta verileriyle wyscout verilerinin arasında, özellikle bazı maçlarda, olağan dışı farklar gözüküyor. hatta yanlışım yoksa, her seferinde wyscout'un xg değerleri daha yüksek çıkıyor. bunun en büyük sebebi ise, wyscout bir pozisyonda çekilen tüm şutları total xg değerine eklerken, opta tek pozisyonda birden çok gol atılmaz ilkesiyle hareket ediyor. opta'nın formülü aslında mantık çerçevesinde yapılmış bir olasılık hesabı. pozisyonun "gol olmama" ihtimali hesaplanıp 1 den o ihtimalin değeri çıkarılıyor.

    diyelim ki, bir takım aynı pozisyonda iki şuttan sırasıyla 0.37 ve 0.55 gol beklentisi çıkarıyor. wyscout'ta toplam değer 0.92 artarken, opta'nın formülü farklı şekilde işliyor.

    (1- 0.37) x (1- 0.55)= 0.2835

    1 den bu değer çıkınca da ufak bir yuvarlamayla, 0.72 opta'ya göre bu pozisyonun xg değeri oluyor. eğer pozisyonda daha fazla şut olsaydı o değerler de aynı şekilde denkleme eklendikten sonra sonuç belirlenecekti. yukarıda bahsettiğim gibi şut değerleri, firmalar farklı databaseler kullandığı için, değişiklik gösterebiliyor. bu da hem pozisyonun xg'sinin, hem de total xg'nin firmadan firmaya göre değişmesine neden oluyor. fakat genel olarak, firmalar arası değerlerdeki o büyük farklar bu formül sebebiyle oluşuyor.

    bu ufak bilgilendirme sonrası konumuza dönebiliriz. xg metriğinin, her ne kadar çok şey gösterse de, bazı kusurları da vardır. oyun hakimiyeti, pres kalitesi, atak organizasyonu gibi başka önemli etkenler hakkında bilgi vermez. ayrıca, bazen xg yüksek olsa da verimli olarak üretilmemiştir. peki bunu nasıl anlayabiliriz?

    bir maçta atılan şut başına düşen ortalama xg ile şut verimliliği ölçülebilir. çeşitli araştırmalar çekilen şutların yaklaşık 10% unun gol olduğunu söylüyor. basit bir mantıkla şut başına 0.11 xg, şut verimliliği alt sınırı olarak düşünülebilir. mesela bir maçta 2 xg değeri eğer 30 şuttan çıkarıldıysa, şut başı xg 0.06 civarındadır. bu durumda 2 xg gayet yeterli görünse de, verimli bir şekilde üretilmemiştir. evet, fazla şut çekerek xg değeri bir nebze şişirilebilir. sonuçta her çekilen şut xg değerini yükseltir. fakat xg yukarıda bahsettiğim parametreler üzerinden hesaplandığı için, sadece defalarca uzaktan şut çekerek xg yükseltmek, tam anlamıyla mümkün değildir.

    https://dataglossary.wyscout.com/.../c4a44/635719742.png

    örneğin yukarıda verdiğim linkteki şutun xg değeri wyscout'a göre 0.006 olarak belirlenmiştir. yani wyscout'a göre o şutun gol olma ihtimali binde altıdır. bunun gibi 100 tane şut çekilen bir maçta elde edilecek total xg değeri 0.60 olur.

    https://dataglossary.wyscout.com/.../8b4c7/678490445.png

    xg'nin pozisyonun kalitesini tam anlamıyla gösteremediği ve asıl yetersiz kaldığı nokta ise, şut çıkmayan pozisyonlardır. yani yukarıdaki pozisyonun xg değeri wyscout'a göre 0.85 olsa da mane ıska geçseydi, pozisyona herhangi bir xg değeri biçilemeyecekti. aslında akıl almaz bir pozisyon kaçsa da xg değeri artış göstermeyecekti.

    uzun lafın kısası, xg eksikleri olsa da taş gibi bir metriktir. topla oynama yüzdesi, rakip ceza sahasında topla buluşma, korner, şut, isabetli şut, pas yüzdesi gibi basit istatistiklerden de çok daha anlamlıdır. sonuçta bir takım istediği kadar topla oynasın, şut çeksin, ceza sahasına girsin, pozisyon bulamadığı sürece bunların hiçbir değeri yoktur.

    gerçi bu ülkede golü bulamayınca girilen pozisyonların da pek değeri kalmıyor. algı ve yorumlar skora göre şekilleniyor, veri üzerinden yapılan dayanaklı yorumlar ise asla değer görmüyor. deli gibi xg üretilen maçlardan sonra bile galatasaray pozisyona giremedi denilebiliyor. neyse, biz yine verinin değerini bilelim. umarım bundan sonra xg başlığına tıkladığımızda da, sadece bitiricilik kalitemizden bahsedildiğini görürüz.

    not: entry depolandıktan 1 gün sonra (bkz: 5 kasım 2022 galatasaray beşiktaş maçı) oynandı. yukarıdaki temennim, entry henüz yayınlanmamış olsa da, kısmen gerçekleşti. mauro icardi 0.07 ve 0.21 xg ürettiği iki şuttan iki gol çıkardı. çok daha net pozisyonları yine kaçırdık. ümit ediyorum ki daha da iyi olacağız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın