• 192
    bir istatistikten ziyade tahmin hüviyetinde olan veri. iddia'daki galibiyet oranı gibi bir şey, "bugüne kadarki istatistiklere göre bu takım bu oyuncularla bu topla oynama oranıyla bu şut sayısıyla rakip ceza sahasına da bu sayıda giriş yaptıysa şu kadar gol atardı" şeklinde bir tahmin sadece.

    eğer istatistik olsaydı "bilmemne takımı bu maç boyunca şunu yaptı" derdi, ortaya nesnel ve tartışılmaz bir veri koyardı ama xg böyle bir şey koyamıyor. önceki verilerle hedef maçtaki verileri kıyaslayıp bir tahminde bulunuyor, dolayısıyla xg bir istatistik değil. yarın birileri "bu tahminin hesaplama metodlarını biraz daha geliştirdik, adını da xxg koyduk" derse kimse ağzını açıp bir laf söyleyemez çünkü adı üstünde: xg bir tahmin. iddia şirketlerinin yaptığından farklı bir şey değil.

    xg'nin esas aldığı hesaplama metodu subjektif ve tartışılabilir bir şey olduğundan yarın başka metodlar ve başka biçimde isimlendirilmiş tahminler de çıkacaktır. onları da bir istatistik olarak değil bir tahmin yöntemi olarak görmek gerekir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın