• 1
    başlıklarda aradım ama bulamadım.

    öncelikle nedir bu birlik derseniz, sizi şuraya alalım. (bkz: türkiye bankalar birliği)

    31 aralık 2019 tarihinde galatasaray için yürürlüğe giren ve aktifbank, denizbank ve ziraat bankası'ndan oluşan konsorsiyum ile anlaşılarak 2 yılı anapara ödemesiz, 5 yıl vadeli ve 1.1 milyar tl tutarındaki borç yapılandırma anlaşmasıdır. kap'a baktım ancak detaylı bir şey bulamadığımdan divan toplantısında açıklanan detaylara göre:

    - 250 milyon tl kadar bir nakit girişi oluyor. bu da 850 milyon tl kadar kredinin yapılandığını gösteriyor bize.
    - galatasaray'ın geçmişteki dövizle olan borçları (ki 31 aralık 2019 tarihinde euro 6,6506, usd 5,9402 iken şu anda 8,7 ile 7,4 civarı kurlar; %30-33 civarında bir avantaj söz konusu) dövizden tl'ye çevriliyor yine bu anlaşma kapsamında. anlaşmanın en mantıklı kısımlarından birisi burası.
    - faiz yükünün %30'lardan %13'lere düşüldüğünden bahsediliyor. bu da iyi bir durum ancak tam da anlatıldığı gibi değil. 31 mayıs 2020 bağımsız denetim raporuna baktığımızda uzun vadeli 1.2 milyar tl'lik bir kredi görünüyor. detay olmamakla birlikte bu kredinin yapılandırma kredisi olduğunu tahmin ediyorum. kredinin maliyeti tüfe+%5. sanıyorum akp'nin ülkedeki çalışan kesimi süründürmek adına yayınladığı yalan beyanlarının süreceğine inanıp, tüfe'nin %11-13 kalacağını varsayıp %17-18'lik maliyetlere anlaşılmış görünüyor. çok düşük maliyetli olmamakla beraber kötünün iyisi yorumu yapabiliriz. eğer önümüzdeki 4-5 yıl tüfe'nin düşeceğine inanan varsa bu maliyetlerin daha düşük olacağını düşünebilir ancak benim öyle bir inancım yok, tüfe zaten halihazırda en az %25-28'lerde çıkmalı, hepimiz yaşıyor ve hissediyoruz. ancak dikkatimi çeken şey geçmişte euro kredilerin bir kısmını %17,5 ile %39 arası maliyetle çekilmiş olması. euribor'un uzun zamandır "-" olduğu zamanlarda bu inanılmaz bir maliyet, nasıl bu kadar pahalı kredi kullanılıyor bilemiyorum. büyük ihtimal takımın kredi geçmişi çok kötü anlayabiliyorum ama yine de maliyeti bana çok geldi.

    kredi şartları ise;
    - anaparanın 3. yıl faiz artı yüzde 5'i, 4. yıl faiz artı yüzde 15'i; 5. yıl ise faiz artı yüzde 80'i ödenecek,
    - ilk 2 yılda 400 milyon tl faiz ödemesi yapılacak. ödemeler, 6 ayda bir gerçekleştirilecek,
    - sarı kırmızılı kulübün bütün gelirleri, anlaşma yapılan 3 bankanın havuzuna aktarılacak,
    - bankalar, 6 ayda bir 100 milyon tl faiz, futbolcu ve personel ödemelerini havuzdan karşılayacak,
    - kulüp ekstra bir yatırım ya da ödeme yapmak istediği zaman 3 bankadan onay alacaktır şeklinde olmuş.

    3. madde ile banka 2. maddede bütün gelirlerini aldığından, ödemeleri de kendi kendine yapıyor gibi düşünebiliriz. yani galatasaray'ın bütün gelirlerini alıyor, gidiyor kendine 100 m tl ödeme yapıyor, üstüne de futbolcu ve personel maaşlarını da aldığı gelirlerden ödüyor.

    şimdi bu aşamada kabaca bir hesapla galatasaray 2020 ve 2021 yılında haziran ve aralıkta 100'er milyon tl faiz ödemesi yapacak. 2022 yılına gelindiğinde 55 milyon tl anapara ödemesi ile beraber faizin eşit taksitlendirildiği bir dünyada 200 milyon tl faiz ödemesi gerçekleştirecek. 2023'te 165 milyon anapara ödemesi ve 200 milyon tl faiz, 2024'te ise 880 milyon tl anapara ve 200 milyon tl faiz ödenecek. yani ödemeler;

    2020 - 200 milyon tl
    2021 - 200 milyon tl
    2022 - 255 milyon tl
    2023 - 365 milyon tl
    2024 - 1.080 milyar tl olmak üzere toplamda 2.1 milyar tl olacak.

    şimdi zurnanın zırt dediği yere geliyoruz; tfrs hazırlanmış ve bağımsız denetimden geçmiş 31 mayıs 2020 finansal tablolarına göre galatasaray sportif aş şirketi ve iştirakleri 1 yıl içinde nette faaliyetten 62 milyon tl nakit üretiyor. yani dükkanı açtınız, aldınız sattınız her işi yaptınız, 1 sene sonunda elinizde 62 milyon tl faaliyetten nakit yaratmış oldunuz. tek başına gösterge olmamakla birlikte önemli bir şirket performans indikatörüdür. zaten sonda linkini vereceğim finansal tablo incelenirse not 2.8'de şirket gelecek yıl için 60 milyon tl civarı faaliyetten para elde edeceğini projekte etmiş. bu kısımda denetçi/finansçı olarak araya girmem lazım, bu tahminler kesinlikle şişirilen tahminlerdir; %10-15 düşün siz bu faaliyet karından.

    basit bir ebitda hesabı yapılırsa şirket'in ebitdası 150 milyon tl görünüyor. ebitda yine tek başına gösterge olmamakla beraber önemli bir göstergedir. şirketin esas faaliyetlerinden elde ettiği nakit miktarı anlamına da gelir. 204 milyon tl'lik uefa gelirleri hesaba katılarak çıkan bu 150 milyon tl fark ettiğiniz üzere galatasaray'ın bu anlaşmadaki 1 yıllık faiz yükümlülüğünü dahi karşılamamaktadır.

    yine tek başına olmamakla birlikte bir başka gösterge olarak cari oran, yani şirketin 1 yıldan kısa vadeli alacaklarının 1 yıldan kısa vadeli borçlarını karşılama oranı (olması gereken en az 1'dir) 0,33 görünüyor ve bu şirketin aslında ciddi bir likidite probleminde olduğunu da bize gösteriyor.

    geliyoruz kar kısmına; şirket esas faaliyetlerinden 35 milyon tl kar ederken üstüne finansman gideri (faiz, kur farkı vs.) binince 46 milyon tl zarar ile kapatıyor. 2020 yılı gelirlerine bakınca da 204 milyon tl gibi gelirin %25'ini kapsayan bir uefa gelirleri var. 2020-2021 yılında da bu gelirlerden ciddi oranda yoksun olacağımızı belirtmek isterim. yani seneye belki de faaliyetlerden negatif 140 milyon tl nakit yaratacağız. bu da ya kredi ile ya da sabit kıymet, oyuncu satışıyla ve maaşların düşürülmesi ile kapanabilecek bir fark ki burada covid-19 etkisini neredeyse gözardı ettiğimi görebilirsiniz. yani maaş bütçesinin en az 20-25 milyon euro kadar düşürülmesi gerekiyor ki finansal anlamda geçen seneye yakın bir sene geçirelim. bunu söylerken şunu da unutmamak lazım, geçen seneye yakın bir sene demek önümüzdeki sene olan borçlarımızı aslında yine ödeyemiyoruz demek.

    galatasaray'ın 2020-2021 sezonu da ağır şartlar altında geçmeyecek belki ancak 2022 yılından itibaren çok ciddi ödeme sıkıntısı çekeceğini görmek için müneccim olmaya gerek yok. özellikle 2023 yılında ödenecek olan 365 milyon tl ile 2024 yılındaki devasa 1 milyar tl çok ciddi sıkıntı yaratacaktır. burada tek olumlu eklenebilecek şey, galatasaray'ın her sene şampiyonlar ligi'ne katılması ile beraber döviz ve enflasyon etkisinin gelirleri çok büyüteceği ve ödenebilirliğin arttırılabileceği senaryosudur. yine de uçurumun kolay kolay kapanacağını düşünmüyorum.

    galatasaray'ın bankalar birliği ile anlaşmasını anlayabiliyorum, dövizin tl'ye dönmesini aşırı mantıklı buluyorum ancak bu ödeme planı 10 yıl ve fazlasına uzatılmazsa ya da bir şekilde şampiyonlar ligi gediklisi olunmazsa, ya da çok ciddi küçülünmezse takımın bu borcun altından kalkma ihtimali 0'dır. fenerbahçe yönetiminin bu anlamda mantıklı işler yaptığını düşünüyorum.

    eğer bu süreçte akıllı davranılmazsa sonumuz türk telekom gibi olur, bankalar birliği bir yönetici atar. satışın önü açılır.

    son olarak bir türk vatandaşı olarak şunu belirtmeden geçemeyeceğim. bir devlet bankasının kulüplere ya da piyasaya, karşı tarafın ödeme durumu çok da sorgulanmadan, tepeden talimatla ucuz faizli kredi verip fonlaması beni aşırı rahatsız ediyor. bu fonlamanın dönüp dolaşıp vatandaştan toplanan vergilerle karşılandığı ve sıradan vatandaşa enflasyon ile birlikte vergi artışı olarak yansıdığı aşikar.

    aşağıda finansal tablo linkini paylaşıyorum;

    https://galatasaray.blob.core.windows.net/...li-Mali-Tablolar.pdf

    edit: bu arada şunu da eklemeden edemeyeceğim, yapılan bu anlaşma ile başkanımız mustafa cengiz ve abdurrahim albayrak şahısları adına verdikleri 175,5 milyon tl kefaletten kurtulmuştur. ancak yine bakınca kulübün hisselerinde 640 milyon tl hisse rehni, 322 milyon tl ipotek, ve kredinin tamamına karşılık olduğu belli olan 2.1 milyar tl'lik bütün gelirleri, isim hakkı ve pos olmak üzere 3 kalemin üzerinde de temlik bulunmaktadır.

    imla, ekleme, düşük cümle düzeltmesi vs.
  • 2
    son yapılan güncelleme eğer gerçek ise sonunda ödenebilir olan ve mantıklı noktaya gelmiş anlaşmadır. (bkz: #2953542) entryimde bahsettiğim üzere vadesi 10 yıl olmadan ödenebilirliği olmayan bir kredi idi. haberlere göre damadın talimatıyla 2 yılı ödemesiz 12 yıllık krediye çevrilmiş, yine başlığın ilk entrysinde bahsettiğim üzere faiz oranları %17-18'lerden %8'e çekilmiş. bugün x şirketi olarak ticari kredi çekmek isterseniz oranlar %20 civarında. üzerine de 250 m tl'lik ek kredi lineı açılmış.

    beğenin ya da beğenmeyin bu anlaşmanın mimarından biri fenerbahçedir. mustafa cengiz başkana kalsa 5 yıllık anlaşma verdiği temlikler kalktığı sürece mantıklı bir anlaşmaydı.

    tekrar belirtmem gerekir ki uçuşa geçtiğimiz başkanlık sisteminde tek adamı ve saray çevresinden yetkili 2-3 kişiyi ikna ettiğiniz müddetçe sıradan ülke vatandaşının ve ülkenin istikbalinin ciddi zararına da olsa böyle ballı anlaşmaları halledebilirsiniz. abd federal hükümeti ya da rusya da bu sistemi gayet iyi bilip işletmektedir.

    sevinebiliriz takımlar kurtuldu diye ancak şunu unutmayın ki bu finansal yönetim ile takımlar ya batmaya ya da vatandaşların vergileriyle kurtarılmaya mahkumlar ki tahmin edeceğimiz üzere kulüplerde vatandaşın verdiği vergiler aracılığıyla şahıslara servet transferi yapılmaktadır.

    devletin baskısıyla gerçekleşen yıllık %12 faiz farkı sonuç olarak senin benim cebimden karşılanmakta ve enflasyona etki etmektedir. bugün neden bir araçta %227 vergi var, neden benzin alırken %80’lerde vergi ödemek zorundayım, neden ötv beyaz eşyada dahil var, lüks müdür bu beyaz eşya, neden her üründe fahiş gümrük vergileri var, bu market ne kadar pahalı adım atsak 100 lira ödüyoruz sorularının (sorulardan apayrı uzun bir liste yapabilirim) cevaplarından biri de burada gizlidir. umuyorum bir gün daha bilinçli bir halk olduğumuzu görebileceğim.

    link: https://www.cumhuriyet.com.tr/...la-cikariyor-1763858
  • 3
    2020-2021 sezonu sonunda ffp denilen illetten kurtulacağız diye sevinirken sevincimizi kursağımızda bırakan yapılanma. takımımızın bankalar birliği ile yaptığı borç yapılanması yenilendi. eski haliyle bazı sıkıntıları olan antlaşmayı daha uzun bir sürece yaymayı başarmışlar. dikkat çeken kısımsa; 2021-2022'de gelirlerimizden %25'ini faize, 2022-2023'ten itibaren ise gelirlerimizden %50'sini borç ödemeye ayıracağız hatta yeterince bir meblağ ayrılamaz ise %75'iyle borç ödeyeceğiz, terim'in neden bir an önce sözleşmesi sona eren yerlilerden takım iskeleti kurmak istediği belli oluyor. birkaç yıl içinde bonservis ödeyip transfer yapma ihtimalimiz daha da düşecek.

    galatasaray'ın bankalar birliği anlaşması 2+7 yıl olarak yeniden planlandı.

    --- alıntı ---

    işte yeni anlaşma!

    ilk olarak galatasaray sportif aş genel kurulu’nun önüne gelen bankalarla “yeniden yapılandırma” anlaşmasının detayları verildi. kulüplerin 2 yılı ödemesiz bile olsa toplamda 9 yılda ciddi bir şekilde kemer sıkma politikası uygulayacağı görüldü.

    kulüplerle, konsorsiyum dahilinde bulunan bankalar arasında yapılacak yeni anlaşmanın en temel maddelerinden biri de, dernek ile şirketin finansal olarak ayrışması... yapılan yeni anlaşmaya göre, futbol dışındaki branşları yöneten derneğin, kendi gelirleriyle faaliyeti sürdürmesi istendi ve dernek finansal borçlanma yasağına tabi tutuldu.

    1 milyarlık borç

    anlaşmayı ilk olarak genel kurula sunan galatasaray spor kulübü’nün sportif aş’ye 31 ağustos’ta yapılan açıklamaya göre 1 milyar 68 milyon lira borcu bulunuyor. sarı-kırmızılılarda futbolu yöneten şirket, geçen yıl bu borçlanmadan dolayı 153 milyon lira finansman geliri elde etmişti. şimdi yeni sezondan itibaren taraflar birbiriyle ayrılacak.

    yüzde 20 tasarruf

    2021-22 sezonu için futbol giderlerinde bu yıla kıyasla en az yüzde 20 tasarruf edilmesi aranacak. dolayısıyla bu sezonki masraflar en az 5’te bir oranında azaltılmış olacak.

    % 50’si ödemeye

    ödemenin ilk yapılacağı 2023-24 sezonunun başlangıcından itibaren bir önceki yıldan elde edilmesi öngörülen sabit gelirlerin (yayın, sponsorluk-reklam, isim hakkı, gişe, ticari ürün vb.) toplamının en az yüzde 50’si konsorsiyuma (ana para+faiz) ödenecek.

    olmazsa % 75

    2022-2023 sezonunun başlangıcından itibaren bir sezonda elde edilen değişken gelirlerin (transfer ve uefa gelirleri v.b.) yüzde 50’si de borç ödemesinde kullanılacak. ancak bir önceki sezon “finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi”nde yer alan nakit akış ve ödeme protokolüne uygun gelir oluşmadığı durumlarda değişken gelirlerin yüzde 75’i borca gidecek.

    yüzde 25 faiz

    2022-23 sezonunda asgari 2021-22 sezonunda elde edilmesi öngörülen sabit gelirlerin yüzde 25’ine tekabül eden tutar faiz olarak tahsil edilecek. söz konusu tutar, öncelikle 2022-23 sezonunda elde edilen değişken gelirlerden karşılanacak.

    öncelik vergiye

    kulüp gelirleri, öncelikle vergi ödemelerinin yapılmasında kullanılacak ardından da konsorsiyum borçları ve kulüp operasyonel giderleri sıralamasıyla kullanılacak.

    --- alıntı ---

    kaynak: nevzat dindar https://www.milliyet.com.tr/...yeni-anlasma-6380774
  • 5
    https://twitter.com/.../1519022084789313539

    --- alıntı ---

    galatasaray ve tüm kulüplerin ödemeleri 1 yıl ertelenecek gibi gözüküyor. bankalar birliği ödemeleri faiz olmadan, bir yıl kaydırılacak.

    --- alıntı ---

    kaynak çok güvenilir değil ama haberin içeriği bende doğru olduğu yönünde ciddi bir kanı uyandırdı. zaten tüm taraftarlar içten içe düşünüyordu böyle bir şeyin olacağını.
  • 6
    yakında çıkmamızın olası olduğu yapılanma anlaşmasıdır. tehlikenin farkında olan serdar ali çelikler de bunu köşesinde dile getirmiş: "galatasaray'la nasıl rekabet edeceğiz?"

    https://twitter.com/...RfvqmufLc7w&s=19

    bu anlaşmadan çıkarsak beşiktaş, trabzonspor ve fenerbahçe camiaları topyekün arayışa geçecektir. beştepe yollarını aşındırmaları çok olası. enayi konumuna düşmememiz için umarım etraflıca düşünülüp görüşmeler yapılmıştır.

    bu anlaşma en baştan zaten devletin kulüpler üstünde tahakküm sağlama anlaşmasıydı. tek başına galatasaray'ın çıkması hakikaten rekabette dengeleri şaşırtabilir. devlet (erdoğan diyelim biz ona) böyle bir ortama müsaade edecek mi göreceğiz.
  • 7
    finans ve uçak ilgilisi yüzbaşı volkan/ vahşi batının zagor'u volkan yılmaz harika anlatmış.

    1 saat içerisinde finansallar ve yapılandırma ile ilgili güzel bigiler edinebilirsiniz.
    https://www.youtube.com/watch?v=UepTV0wkZqI

    edit: hesap kapatılmış malesef. volkan tane tane, çok güzel durumumuzu anlatıyordu. eğer bulabilirsem o videoyu tekrar ekleyeceğim.
  • 8
    yükselen faiz oranları sebebiyle galatasaray için riskli olabilir çünkü yanlış hatırlamıyorsam diğer takımlar sabit faiz yaparken biz piyasa faizi yaptık. haliyle düşük faiz bize yararken yükselen faizler bize zarar olacak.
    ki bunu sevgili başkan da demiş;
    https://www.finansgundem.com/...ndan-cikacak/1669803
    eğer anlaşmadan çıkmazsak yakında bize maliyeti çok daha fazla olacak.
  • 9
    https://twitter.com/.../1668353246560149506

    bulabildiğim en yakın haber bu. burada haziran 2023'de 2.2 milyar ana para ve 500 milyon faizden bahsetmiş başkan. son divanda ise %40-50 faiz oranlarından dem vurarak 900 milyon faizden bahsediyor. bu mantıktan hareketle 1.6 ila 1.8 milyar borç aslı demek. 500 milyon daha ödenirse bu bedel 1.1 ila 1.3 milyar kalmış demek. tabii ki bu hesaplama anapara ödemesi öncelikli olduğu varsayılarak yapılmış oluyor.

    konsolide tablolar olmadan hesaplanan bu. konsolide tablolarında önümüzdeki şubat ayında olağanüstü divan'a yetiştirilmeye çalışıldığı söylenmişti.
  • 10
    kurtulmaya dair adımların en yoğun şekilde kulübümüzce atıldığı anlaşma.

    leo residences gelirinin bankalar birliğine doğrudan verileceği gibi bir kanıya kim nasıl ulaşmış bilmiyorum. doğrudan lansman günü açıklama yapan dursun özbek'ten alıntı yapıyorum: ''buradan kaynaklanan fonun bir kısmı florya’ya bir kısmı kemerburgaz metin oktay tesislerimize güç verecek.''

    leo residences projesinden 2022 sonunda 1 milyar tl gelir elde eden yönetim, mart 2023'de florya arazisine 1.1 milyar tl vererek bölgedeki gayrimenkulümüzü 62 dönüme çıkarttı. ilgili haber: https://www.ntvspor.net/...ceb9a2ae83004a06b614

    rezidans projesinden gelen paranın tamamına yakını ile florya arazisinin bize ait olmayan kısmı kulübe kazandırıldı. kemerburgaz projesinin bitimi ile florya arazisi hakkındaki proje hayata geçecek. kulübün hem bankalar birliği anlaşmasından kurtulması hem de kasasında ciddi nakit bulunduran bir kulüp haline gelmesi amacının ilk adımıydı yalnızca leo residences. bankalar birliğine daha sıranın gelmesi için birkaç adım daha var kulübün atacağı. yanlış anlatımlar ortalığın karışmasına sebebiyet veriyor.

    transfer eleştirisini buyrun beraber yapalım fakat bu tarz meseleler kulübün bizzat geleceği. doğru değerlendirmeler yapmak zorundayız. sosyal medyadaki spekülatif haberlere ve yalanlara dikkat etmek zorundayız.
  • 11
    https://www.kap.org.tr/...cee8018d232b831852d8

    içime uhde oldu bende oturdum inceledim. burada son bilançoda toplam uzun kısa tüm borç kalemleri aşağıdaki gibi görünüyor ve toplamda 8.852.543.015 tl. yükümlülüğümüze karşılık 7.340.405.301 varlığımız var.

    toplam varlıklar 7.340.405.301
    toplam yükümlülükler 8.852.543.015

    bir muhasebeci olarak içeriğini bu tablodan çıkartmam mümkün değil fakat yanlış hatırlamıyorsam bu tablodaki uzun vadeli borçlanmalar (1.684.130.262 tl) olan rakam sunum sırasında banka borcunu gösteriyor dendiğini hatırlıyorum son divanda. bu şartlarda 1.1 milyar gibi bir rakam kalıyor bu transfer dönemi gelirleri yansıtılmadan önce.

    şubatta konsolide tabloyu göreceğiz. o zaman daha net olur.
  • 12
    https://www.webaslan.com/...SXGLQ9972SXQ?sira=10

    "borç yapılandırması kapsamında, 2021-2022 ve 2022-2023 sezonlarında anapara ödemesiz toplamda yaklaşık 9.5 yıl vadeli yapılandırma süreci şeklinde gerçekleştirilecektir.
    *2023-24 sezonunun başlangıcından itibaren her cari futbol sezonu (1 haziran-31 mayıs), bir önceki sezon elde edilmesi öngörülen sabit gelirler (yayın gelirleri, sponsorluk-reklam gelirleri, isim hakkı gelirleri, gişe gelirleri, ticari oran gelirleri, diğer vb.) toplamı asgari %50'sine tekabül eden bir tutarda anapara, faiz ödemesi yapılacaktır.
    *söz konusu ödeme, takip eden sezon (2023-24 sezonundan itibaren her bir cari sezon) sabit gelirlerden karşılanacaktır. 2022-23 sezonundan itibaren sezon içinde elde edilmiş değişken gelirlerin (transfer gelirleri, uefa gelirleri vb.) %50'si konsorsiyum kredisinin yapılandırmanın son yılında vadesi gelen borçların ödenmesinde kullanılacak. nakit akışı ve ödeme protokolüne uygun gelir oluşmazsa değişken gelirlerin %75'i borç servisi (anapara, faiz) ödemesinde ve konsorsiyum kredisinin yapılandırmanın son yılında ödenmesi gereken borcun süpürülmesinde kullanılacaktır.
    *2022-23 sezonunda, asgari 2021-22 sezonunda elde edilmesi öngörülen sabit gelirlerin %25'ine tekabül eden tutarda faiz tahsil edilecektir. söz konusu tutar, öncelikle 2022-23 sezonunda elde edilen değişken gelirlerden karşılanacaktır.
    *f.bahçe'nin 5.2, beşiktaş'ın 3.9, g.saray'ın 3.6 ve trabzonspor'un 1.2 milyar lira borcu bulunuyor." diyerek rakam belirlenmiş.

    buyurun en sade hali. ofiste işler biraz yoğun ama hafta sonu mümkünse hepsini toparlayıp buraya yazacağım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın