• 2
    vodafone daha 2 sene önce beşiktaş'a 15 yıl için 145 m dolar ödemişti.

    biz de türk telekom'dan 10 yıl için 150 milyon dolar aldık, hem stat hem de ek başka sponsorluklar için.

    o dönemden bir haber.

    http://www.hurriyet.com.tr/...rkasindayiz-16829600

    yalnızca stat isim hakkı için ise sanırım 100 m dolardı 10 yılda.

    şimdi yalnızca stada adını verecek olan firmanın çok çok daha güzel bir para ödemesini bekliyoruz. buradan gelecek olan para bizim özellikle bankalara ödediğimiz faizlerde kullanılırsa kulübün üzerindeki çok ciddi bir yükü kaldırabilir.

    bu konuda çok sıkı çalışılıp galatasaray markasının ederini bulması önemli.

    turkcell, türk telekom gibi iletişim sağlayıcıların talebi olabileceği gibi thy, qatar airways, fly emirates gibi hava yolu şirketlerinin de talip olmasını umuyorum.

    bunun için de 2018-2019 sezonu'nda şampiyonlar ligi'nde ses getirip, ligde de şampiyon olmak çok kritik olacaktır.
  • 4
    on sene önce 100 milyona imzalar atıldıysa bu sene yine 100 milyondan aşağı düşmemesi gereken isim haklarıdır.

    evet kur farkı, ekonomi kötü gidiyor biliyorum. ekonomi uzmanı değilim, bu konuda eğitim de olmadım ancak enflasyon kavramını az biraz biliyorum. ve on sene önce yüz milyon dolar verebilenler bu sene daha azını vermez. bu senenin yüz milyonu on sene öncesinin yüz milyonundan daha değersiz.

    ekonomi her ne kadar bugün çok kötü olsa da on sene öncesine de döndüğünü sanmıyorum.

    jordigaudi güzel açıklama yaptı: "merhaba. ukalalık gibi algılama dediğimi dostum sadece bilgi vermek için yazıyorum. bahsedilen miktarlar dolar cinsinden olduğu için enflasyonu göz önüne alacaksak abd enflasyon verilerine bakmak gerekiyor. doların enflasyonu 2008 yılında 4.1 bugün 2.2%. yani bahsedilen para cinsinde enflasyon düşmüş. bunun anlamı dolar 10 yıl öncesine göre daha değerli bir para birimi. tabi bu yabancı bir yatırımcıyla yani geliri usd veya eur olan bir firmayla anlaşma yaparsak en önemli veri oluyor. yurtiçi yerleşik yani geliri tl olan bir firmayla yapacaksak anlaşmayı aradaki kur farkı da gerçekten bel bükecek cinsten. iyi akşamlar, sağlıcakla."
  • 5
    herhangi bir şirket ile el sıkışırken, kur farkının ya da şirketlerin ülke ekonomisi içindeki durumlarının s..mizde olmaması gerektiğini düşündüğüm anlaşma. sürekli her türlü yatırım, yalakalık ve bol kepçe kazanca gelince kucak dolusu paralar saçılıyor da bize gelince mi yohhh?... ülker, fenerbahçe'ye 90 m usd dökerken kurların durumu ve ülke ekonomisi çok mu iyiydi?

    biz iyi yönetilip avrupa'da yine eskisi gibi fırtınalar estirdiğimiz sürece irili ufaklı hepsi kucağa gelecektir. bakmayın siz yatırımcı şu halde, bu halde diyenlere. bazıları için doğru fakat dövizle satıp paranın a. koyanlar gıklarını çıkarmıyor, adeta para kesiyorlar. hem sponsor türk olmak zorunda değil. sen şampiyonlar ligi'nde fırtınalar estir, seneliği 15-20 m eur'dan 10 sene katar'lılara, ingiliz'lere anlaşma yaptırmak nedir ki? onlar için okyanusta damla. biraz büyük düşünelim. sektör bambaşka bir boyutta.

    hani bazı düzenbaz komisyoncular vardır. ev ya da arsa alacağın zaman 200 der. aynı yeri sen satacağın zaman 100 eder der. ha ben onların amk. (düzenbaz olmayanları tenzih ederim) işte ticarette böyle isterken çok isteyip ödeyecekken az veren leşçilere koskoca kulüp yem edilmemeli. yok öyle yağma. bunun da tek anahtarı avrupa'da ses getiren ve stabil başarılardır. sen 6 okka olduğun sürece hepsi patır patır dökülecektir. kur farkından ağlayan da gitsin sponsor falan olmasın. parayı eur yahut gbp olarak kazanan gelsin alsın sponsorluğu.
  • 6
    inşaat firması olan nef'in bizimle sponsorluk anlaşması yapmasını, saraçoğlu stadının isim hakkı için fenerbahçe taraftarı olan murat ülker'in yaptığı anlaşmayı düşünüyorum.

    mevcut şartlarda, döviz bazında ülkemizdeki en avantajlı firmalar arasında şişecam grubu, tekfen, enka gibi şirketler var. kur farkı ve ekonomik durgunluk sonrasında döviz borcu olan firmalar zaten sıkıntı yaşayacaktır. ihracat odaklı olmayan firmalarda bu sorunlar daha ciddi hissedilecektir. bu nedenle thy, turkcell gibi kuruluşların uzun vadede istediğimiz şartları sunabileceğini düşünmüyorum.

    ağırlıklı olarak yurtdışında iş yapan ve dolar fazlası çok yüksek düzeyde olan enka, ülkemizdeki mevcut ekonomik istikrarsızlıktan daha az etkilenecektir diye düşünüyorum. yönetim kurulu başkanının da galatasaray taraftarı olmasından dolayı camia içerisinde böyle bir anlaşmanın yolları aranırsa güzel olabilir.
  • 7
    ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve kur riskleri nedeniyle mümkünse yabancı bir firma ile stadımızın isim hakkı için anlaşma yapılmasından yanayım. yerli ve güçlü firmalarımız mevcut. ancak onlar da gelecek beklentileri nedeniyle 5 verebilecekken 3 vermeyi tercih edebilirler. sonuçta firmalarda galatasaraylı insanlar çalışsa da hiç birisi bu ölçekte sponsorluklarda duygusal davranmaz. bu nedenle ülkeye yeni girmek isteyen ya da ülkemizdeki pazar payını büyütmek isteyen yabancı firmalar bu konuda beklentilerimizi karşılayabilir. beşiktaş ile vodafone arasında yapılan anlaşma bu konuya bir örnektir. bizim kazanacağımız meblağlar daha çok olmalı bu anlaşmaya nazaran ancak yine de bir yol gösterici olabilir.

    yok yabancı bir firma bulamıyorsak da yapılması gereken kazancını döviz üzerinden sağlayan yani ihracat konusunda başarılı ve/veya yurtdışında yerleşik bir şekilde çalışan, kazancını direk yabancı ülkelerde sağlayan yerli firmalar tercih edilmeli. bu şekilde kur riski az olan firmalarla çalışmış oluruz. yönetimimiz bu konuya çok ama çok dikkat etmeli. hem galatasaray adı ile yan yana gelebilcek ölçekte hem de bu anlattığım riskleri minimumda tutacak firmalar lazım bize.
  • 9
    futbola olan ilgi türk halkı üstünde her geçen sene git gide düşüyor. bunda 3 temmuz sürecinin de çok büyük etkisi var, futbola olan ilgiyi ve güveni çok büyük zedeledi o süreç. sponsorluk sıkıntısının ana sebebi bence ekonomi değil, bu. sponsorluğun bir işe yarayacağını, değeceğini düşünmüyor kimse. ülker fanatik fenerli olmasa o da vermezdi 90 milyon dolar. vodafone eminim pişman olmuştur 5 sene önceki sponsorluk olayına. şimdi olsa yapmazdı bunu.

    bildiğim kadarıyla 5 senelik opsiyon var türk telekom ile, aynı meblağdan. 5 sene için 50 milyon dolar çok çok iyi olur, uzatılabiliyorsa türk telekom ile uzatılması kanaatindeyim.
  • 11
    şirketlerin dış borç ödemelerinin en yoğun olduğu yıl olan 2018'de daha çok borç geri ödemelerinin ötelendiğini yada yeniden yapılandırıldığını düşünürsek iyi ki bu sezon bitmedi tt ile olan sözleşmemiz. hafazanallah çok dipte bir anlaşma yapmak zorunda kalacaktık.

    önümüzdeki sene yada 2020'de türk ekonomisinin ve tl/döviz oranının pozitif yönde değişeceğine olan en ufak beklentim yada temennim yoktur ama umut işte..umutsuz yaşanmıyor!
  • 12
    2009/2010 sezonunda başlamış olup on yıllık sözleşmedir. bitiş tarihi 2020 ocak ayıdır. sonuç olarak önümüzdeki sezon şampiyonlar liginin de çarpan etkisiyle on yıllığına 150 milyon euro beklediğim anlaşmadır.

    alan büyük kar eder. çünkü fatih terim artık ömür boyu galatasaray’dadır. yapacaklarını düşündükçe, galatasaray stadında yapılacak her maçta 5 milyon euroluk reklam yapacaktır. hem de bütün dünyada. uluslararası bir şirket bu reklam sayesinde verdiğinin on katını alabilir.

    yalnız bir dakika; ben olsam avrupa kupası maçları için özel bonuslar koyarım sözleşmeye. örneğin şampiyonlar liginde son onaltı için artı 3 milyon euro, çeyrek final maçları için 4, yarı final maçları için 5 milyon euro bonus koyarım. böylece finale çıkmamız halinde artı 12 milyon euro bonus kazanırız. zira bu durumlarda şirketin kazanacaklarını hesap etmeye hesap makinaları yetmez. uefa kupaları için de bunların yarısı kadar olabilir.

    sonuç olarak stat isim hakkını bedavaya getirmeyelim. lütfen...
  • 13
    şimdi bitse bizim için çok daha iyi olacak anlaşmadır. eğer yamulmuyorsam bu anlaşmadan gelecek parayı çoktan aldık. yani şu saatten sonra kulübe gelecek bir para yok diye biliyorum. umarım yanlış biliyorumdur.

    ayrıca hem dünya hem türkiye'deki ekonomi seyrine bakarsak bir daralma yaşandığı çok açıktır. bu daralmanın neticesi de şirketlerin sponsorluk ve reklam harcamalarında eskisi kadar iştahlı olmamasını beraberinde getirmektedir. bjk vodafone ile anlaşma yaptığında akıllıca bir iş yaptı ve adamları bir şekilde ikna ettiler. ancak o dönem ekonomik daralma bugünkü gibi değildi ve inanın o anlaşmayı vodafone bir sene sonra yapmazdı. şimdi zaten yapmaz. :)

    bu noktada devreye kişisel ilişkiler girmektedir. mustafa başkanın mutlaka firmalarla kişisel bağlantılar üstünden yürümesi gerekir diye düşünüyorum. bu sayede hayal ettiğimiz kadar değil ama günün koşullarına uygun verimli bir isim anlaşması yapmak mümkün olabilir.
  • 14
    umarım galatasaray bu anlaşma süresi bitene kadar avrupa çizgisinde daha iyi noktaya gelmiş olur. böylece daha iyi anlaşma teklifleri alacaktır.

    ben yerli firmanın olmasını hiç istemem. olacaksa eğer lobi gücünü kullanabilecekse galatasaray yurt dışından yabancı olan aynı zamanda da teknoloji veya bilinen otomobil firmalarından birisinin olmasını isterim. ek olarak stadyumun dışı ve çatısını kapatabilecek ve bunu da kendi ve galatasaray reklamı için kullanabilecek nitelikte kaliteli ve global bir firma ile anlaşmamız bizim yararımıza olacaktır.
    maddi ve manevi olarak kazançta oluruz.
  • 18
    muhtemelen yerli otomobil'in ismi için bir anlaşma yapılacaktır. tabi proje devam ederse. zira konsorsyumda yer alan firmalardan biri namı diyar derin galatasaray inan kıraç'ın firması kök, diğer ortak galatasaraylı ahmet nazif zorlu'nun vesteli. spk'nın ataması neticesinde yönetimi devlet ağıllıklı olmüş turkcell, hoş türkcell'in en büyük hissedarı mehmet emin karamehmet de galatasaraylı olduğu bilinen biri. konsorsyumda bir sancak holding ve anadolu group hakkında bilgim yoktur. projenin başlangıçta hayvan gibi tanıtım ve reklama ihtiyaç duyacağı da düşünüldüğünde galatasaray stadının isim hakkından daha büyük bir mecra bulunamayacaktır. zira projede önemli olan marka yaratmak olduğu için tanıtım bütçeleri ve kalemleri önemli bir yer tutacaktır. bu bahsettiklerim için benimki sadece bir tahmin. ama proje devam ederse yurt içinden istenen fiyatlara çıkabilecek tek firmanın yerlbi otomobil firmasının olacağını düşünüyorum. ekonominin krize gittiği havaları eserken, fenerli patronlar birer birer kredi yapılandırmaya gitmişken ve haklarında varlık satışı haberları çıkıyorken. thy dahil hiç bir türkiye firmasının istenen rakamlara çıkabileceğine ihtimal vermiyorum. yurt dışı sponsorlukları ve firmaların yurt dışı faliyetleri hakkında bir fikir yürütemiyorum.
  • 19
    bizi bir anda rahatlatacak olan nakti bize getirecek olandır.

    10 yıllık 150 milyon euro gibi rakamlara ulaşabilirsek ki güncel kurla bu miktar ülkemiz için yüksek görünse de artık neymar'ın 222 m euro bonservisle alındığı yerde hiçbir şey.

    eğer 18-19 sezonu'nda şampiyonlar ligi'nde iyi kötü biraz sükseli bir macera yaşarsak yurt dışından da bu hak için talep olacaktır.

    geçen sezon turkcell'le yapılan sponsorluk anlaşmalarından sonra turk telekom ve turkcell ilk talipliler olacaktır. bunun dışında türk hava yolları, qatar airways, fly emirates gibi hava yolu şirketlerinin de ilgisinin olacağını düşünüyorum. keşke açık arttırma ile satabilsek.

    yani 150 milyon euroya satsak bugünkü kurla 150*5,5= 825 milyon tl yapar ki bizim borç alacak farkının ciddi bir bölümünü kapatması demek. mali yönden oldukça rahatlayacağımız bir döneme bu anlaşma ile girmek üzereyiz.

    9 mayıs 2018'de galatasaray'da toplam borç-alacak farkı 1 milyar 109 milyon tl olarak açıklanmıştı.

    buradan bakarsak bile ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. kaldı ki dursun aydın özbek'in gidişi ve futbol takımının şampiyonlar ligi ve lig şampiyonluğu o zaman net değildi.

    kısacası doğru kullanabilirsek riva ve florya'dan gelecek olan para ile de mustafa cengiz'in dediği gibi 24 ay sonra 0 borç hedefine gidebiliriz.

    düşünsenize, borç ödemeden tüm gelirimizin sportif amaçla kullanılabildiği bir galatasaray'ı...

    belki o zaman şampiyonlar ligi o kadar da hayal olmaz...
  • 20
    meblağının diğer sponsorluklara göre daha büyük olmasından dolayı koşullardan en çok etkilenebilecek sponsorluk türüdür. siyasi konjonktür, kulübümüzün özellikle şampiyonlar ligi başarısı, başarı trendine sahip olmak ve en önemlisi ülkedeki ekonomik durumlar yeni anlaşmanın zamanı geldiğinde kritik rol oynayacaktır.

    durumu anlatmak için tekstilden ufak bir örnek vereyim. polonya ile yapılacak bir kumaş satışı fiyat pazarlığı sırasında, adamlar dönüp eur değer kazandı, siz zaten daha çok kar yapıyorsunuz diyerek fiyat kırmaya çalışıyorlardı. hatta fiyat cif türünde olduğundan "gümrük fiyatlarınıza indirim geldi, oradan da fiyat kırılabilir" diye üste çıkmaya çalışmaları da cabası.

    uzun lafın kısası, 2020 yılının başlarında bu ana etkenlerin ne durumda olacağına göre daha sağlıklı değerlendirme yapılabilir.
  • 21
    bu başlıkta yazılanları okuyorum sonra bir tek ben mi karamsarım bu ülkede diye kendimi sorguluyorum.

    ülker doğuş acıbadem gibi fanatik fenerli gruplar bile sponsorluklarını bitirdi. doğuş ve yıldız yani ülker borç erteleme istedi. inşaat sektörü bitme noktasında kurlar o kadar müdahaleye rağmen sky is the limit modunda, reel enflasyon 30'lara yaklaştı, dış politikada inanılmaz bir istikrarsızlık ve baskı var. terör sorunu, yeni yatırım sorunu, işsizlik, göçmenlerin durumu, ülke dışına para çıkışı sorunları, güvenlik sorunları, güven sorunları, ekonomideki durgunluk...

    inşallah dediğiniz gibi yıllık 15-20 milyon eurolar falan gelir diyeceğim ama yerli firmaların durumu zaten ortada, yabancı firmalar da bu konjonktürde böyle bir sponsorluğa girmez. üzgünüm ama elimizdekini korusak bayram ederim.
  • 22
    çeşitli görüşlere göre 2018-19 yahut 2019-2020 sezonunda türk telekom ile yaptığımız anlaşmanın sonlanacağı hak.

    anlaşma bittiği takdirde yerli firmalarla bırakın sözleşme yapmayı görüşmemiz bile hata olur. dış cephe yapımı karşılığında inşaat şirketleri çökmek isteyecektir aman diyeyim.

    türk lirasının değer kaybı göz önünde bulundurulduğunda yabancı finansmana sahip şirketler zorlanmadan 100 milyon dolar gibi rakamlara çıkabilir. peki yabancı firma olacaksa kim olmalı? türkiye'de yatırımı bulunmayan şirketler sponsor olmaz bence. yani bir qatar airways ne bileyim apple falan girmez o toplara. en mantıklı seçenek nike olabilir. hem forma sponsorluğu uzatılır hem de stadın isim hakkını alırlar.

    benim aklımdan geçen ise amazon. bilindiği üzere amazon, türkiye online alışveriş pazarına girmek istiyor. dünyanın en zengin firmalarından biri ve türkiye'de sağlam tanıtım yapacaklardır. böyle bir firmayla anlaşmak biraz hayal ama gerçek olursa istediğimiz rakamları verebilecek bir firmadır.
  • 23
    bir arkadaşımız hsbc'yi olasılıklara dahil etmiş. adamlar ülkemizde küçülmeye gidiyor artık bırak banka şubelerini atm'lerini bile bulamıyorsun her yerde. qnb ile anlaşma yaptılar bu konuda. hsbc bu gidişle de ülkeden çekilir bana göre. şu an türkiye pazarında yer alan bankalardan bir tek qnb sponsor olabilirse olur diye düşünüyorum.

    sponsorluk için avrupa ya da amerikadan umudum ve beklentim yok. olsa olsa qnb gibi katarlı bir sponsorumuz olur.

    ama ben çinli xiaomi markası olsam bu sponsorluğu ciddi bir şekilde düşünürdüm. xiaomi tam olarak pazarımıza girmiş sayılmaz. daha çok ithalatçı usulü ile çalışıyor; ancak yakın zamanda bir yerde okumuştum xiaomi pazara giriyor diye. alanında dünyanın en büyük markalarından birisin ve 80 küsür milyon nüfuslu bir ülkenin pazarına gireceksin stadyumumuzun ismine sponsor olmaktan daha iyi bir reklam olur mu sorarım.

    xiaomi pazarımızı kendi alanında domine edebilecek bir pozisyonda. düşünsenize stadımızın adı xiaomi, galatasaray resmi elektronik ürünlerini de xiaomi yapar. oradan da kazanır. ülkemizdeki hakimiyetini de geçtim, sen galatasaray'ın stadyumuna isim sponsoru olduğunda ismin tüm dünyaya ulaşacak.

    xiaomi duy sesimi! bu tam bir win-win'dir.

    kulübümüzün iyi bir sponsorluk anlaşması imzalaması ve iyi bir yönetimle birlikte, imza tarihinden itibaren rahata ulaşacağımıza inanıyorum. tabi ülkece batmazsak.

    külübümüze, futbol takımımıza düşen bundan sonra ligde ve avrupada başarıyı düzenli hale getirmek. böylece sponsorlar için cazibemiz daha çok artar ve daha çok kazanırız. bu süreçte takımımız başarısız olursa mevcut isim hakkı sponsorumuzdan aldığımızı alabileceğimiz bir anlaşma yapabilirsek öpüp de başımıza koyalım.
  • 24
    şampiyonlar ligi ile birlikte galatasaray'ın kurtuluş reçetesi olabilir. bu yüzden azami dikkat etmekte fayda var. şimdiden araştırmaya başlamak lazım. ama döviz kuru ve gelirin tl olmasını düşünürsek, yukardaki entry'ye de paralel olarak, yabancı sermayeli iştirakler dışında başka seçenek yokmuş gibi duruyor. ya türkiyede faaliyet gösterip, büyümeye karar veren gruplar ya da türkiye'ye yeni girecek gruplar seçenekler arasında duruyor. samsung falan olsa ya da azeri kardeşlerimiz bir el atsa aslında, süper olurdu.
  • 25
    socar isimli enerji firmasının ilgisi uzun zamandır mevcut bizimle herhangi bir şekilde sponsorluk anlaşmasına. geçtiğimiz yıllarda forma sponsorluğu için çeşitli haberler gündeme gelmişti.

    stadyum için beklenmedik bir girişim gerçekleştirebilirler. duyumdan ziyade gözleme dayanıyor bu görüş. socar istanbul'daki genel merkezini stadımızın alt tarafında bulunan vadiye taşıdı. yine mercedes grubunun da aynı lokasyonda merkezleri bulunuyor, önemli bir lokasyon bu açıdan. yani socar'ın ciddi bir yanlaması mevcut bize. umarım güzel bir ücret ile gelirler.

    not: isim ile ilgili espriler göz ardı edilmiştir. lütfen.
App Store'dan indirin Google Play'den alın