• 28
    maalesef mevcut ekonomik konjonktür bu şekilde devam ederse-ki edecek gibi görünüyor- üç haneli bir anlaşma zor görünüyor.
    şu an ülkemizde bu rakamı verebilecek bir yerli firma yok. 10 sene önce verildi zira türk telekom’un sahibi harriri ailesinin tek amacı şirketin kasasını boşaltıp üstüne türk bankalarına da milyarlarca dolar borç takıp gitmekti.
    borsa ile ilgilenen, bilanço dönemlerinde 400’den fazla şirketin mali tablolarını takip eden biri olarak 100 milyon $ ve üzeri bir rakamı bu kurlarla buraya gömebilecek mali yapısı olan bir şirket göremiyorum.
    bir ihtimal katarlı kardeşlerimiz verebilirdi ama qatar airways türkiye’de faaliyet göstermiyor.
    operatör şirketlerinden turkcell denmiş ama onların da bu topa gireceğini sanmıyorum şu ortamda.

    riva ve florya işi de yaş ayrıca. konut sektörünün yerlerde süründüğü, faizlerin coştuğu bugünlerde o villaların satılması zor.
    velhasıl şu ffp olayı ülke ekonomisinin öyle sakat bir döneminde geldi ki sıkıntımız gerçekten çok büyük.
  • 29
    türk telekom ile yarı fiyatına zaten öngörüşmeler yapıldı. mevzu kapalı spor salonunun da isim hakkını vererek inşaatı araya sıkıştırmak ki bunda ülker örnek alınıyor.

    kuvvetle muhtemel 50 milyon doların üstüne 5 milyon dolar eklenerek hem stadın hem de salonun 10 yıllık isim hakkı verilecek türk telekoma ki bu gelecek olan paradan 15 milyon doları hem ali sami yen spor kompleksinin geri kalan ihtiyaçlarına hem de salon inşaatına gidecek.

    yani 40 milyon dolar gibi bir kaynak görün ki bu da ya sancaktepeye yahut kemerburgaz inşaatına aktarılacaktır kısmi olarak. zira bu olmadan floryanın tahliyesi mümkün olmadığından teknik şartnameye göre istihkak ödemesi alamıyoruz. ki bu meblağ da takribi 20 milyon dolar olarak öngörülüyor.

    toparlamak gerekirse 10 yıllık isim hakkıyla ancak floryanın istihkakı serbest bırakılıp, yeni antrenman tesislerimizin inşaatını bitirip, floryayı tahliye edip yeni evimize taşınıp, salon inşaatını bitirip, asysk restorasyonunu tamamlayıp üzerine sadece ve sadece 20 milyon dolar alabileceğiz ki bu meblağın üzerine de 50 milyon dolarlık florya hakedişimizi koyun etti mi size 70 milyon dolar... bu da direkt borç ödemesine gider takribi kur biraz daha düşeceğinden hepi topu elimize 250-275 trilyon arası bir para geçer ki bu da direkt net borç ödememizde kullanılır... transfer bekleyenlere duyrulur...
  • 30
    türkiyede yıllık 10milyon avro para gömecek firma çıkacağını zannetmem. türkiyeden yıllık 10 milyon avroluk reklam yatırımını çıkartabilecek bir yabancı firma da aklıma gelmiyor açıkcası. vodafone belki, coca cola bir ihtimal, qnb zor, mercedes yanına yaklaşmaz, en yakın ihtimal socar olabilir, tanınırlık açısında. onun da adı bir garip. (bkz: socar arena)

    edit: şu an farkettim socar arena entrysi başlıktaki 31. girdi olmuş. bu bir işaret olabilir, yönetimi socarla görüşmeye davet ediyorum.
  • 37
    firmadan çok tutar ve gelen paranın nerede kullanılacağı önemli.

    umarım stadın yanına yapılacak yeni salon ve florya arazisi için bir meblağ düşünülüyordur.

    salon inşaatını tamamlayabilecekse nef olabilir gibi.

    stad + yeni salon'un isim hakkı(hatta belki basketbol takımına sponsor "nef galatasaray" gibi) = salon inşaatı + para gibi bir kompleks çözüm yapabiliriz umarım.
  • 41
    --- alıntı ---

    galatasaray’ın şampiyonluk yolunda önemli bir adım atması, aynı zamanda türkiye’yi şampiyonlar ligi’nde temsil edecek olması yönetimin elini güçledirdi. bir süredir katar’dan bir firmayla forma, kazakistan’dan bir firmayla da stadın isim hakkı konusunda görüşmeler yapan sarı-kırmızılılar indirim isteyen iki firmaya, ''markanız şampiyonlar ligi’nde olacak'' diye rest çekildi.

    forma isim hakkı için katar firmasından yıllık 70 milyon tl civarında bir girdi olması, anlaşmanın en az 3+2 yıllık olması planlanıyor. aynı şekilde tt stadı’nın isim hakkı için kazakistan’dan bir firmayla 10 yıllık anlaşma karşılığında 120 milyon dolar alınmasının eşiğine gelindiği bildirildi.

    kaynak: fotospor

    --- alıntı ---
  • 43
    yıllık 15 milyon avro verecek bir firmayla anlaşılması gereken sponsorluk konusu.yerel bir marka ile görüşülmemeli dahi gereksiz fiyat kırmaya gerek yok.
    kulübün vizyon ve planlarını içeren bir tanıtım ile google, amazon (avrupa piyasasında da oldukça güçlü), samsung, emirates, nike gibi firmalarla görüşülmeki.
    örneğin thy sponsor olsa devlet bunlara stat da yaptı zaten diye başlar millet. koç grubundan bie şirketin sponsorluğu sözkonusu olamaz zaten, belki pegasus ama onlar da büyük anlaşmalara pek girmezler.
  • 45
    forma sponsoru çin önerim huawei

    stadyum isim sponsoru için önerim huawei

    daha önceden forma için anlaşmamız vardı yatırımlarını arttırıp atılım yapan huawei nin uluslararası alanda reklamını yapmak istemesi de çok çok olası toplamda içinde oyuncularımız ile reklam çekimleri vs olan yıllık 25 - 30 m euroluk anlaşma iki taraf içinde mükemmel olur
  • 46
    ülkemizin içinde bulunduğu fena sosyo-ekonomik şartlardan dolayı ve dış politikamızın skandal derecede kötü yönetilmesiyle beraber, mcdonald’s bile gıda pazarımızdan çıkma aşamasına gelmişken, bakalım kimle ve ne şartlarda anlaşılacak, merak ettiren pazarlama çalışmasıdır.
    bu hukuksuzluk ortamında yabancı firmalar açısından ümitli değilim. bence beko, lassa gibi yurt dışında da başarıya odaklı, yerli yatırımcı markalara gidilebilir veya play station gibi önümüzdeki 2 yıl içinde yeni jenerasyon konsollara geçmek için geri sayımda bulunan bir firma yakışıklı olacaktır.
  • 47
    https://www.futbolarena.com/...saya-oturdu-370755h/

    --- alıntı ---

    futbolarena özel - spor toto süper lig'de sezonu şampiyon olarak tamamlayan galatasaray'da stadın isim sponsorluğuyla ilgili bir gleişme yaşandı. türk telekom ile yapılan 10 yıllık sponsorluk anlaşmasının sona ermesinin ardından yönetim harekete geçti. sarı kırmızılılar stat isim sponsoru olan türk telekom firması ile önemli bir görüşmeye imza attı.

    galatasaray haberleri: türk telekom stadı'nın isim sponsoru değişecek mi?

    galatasaray, sözleşmedeki opsiyon maddesi için masaya oturdu. 2009'dan bu yana 10 yıldır galatasaray kulübü'nün stadına isim sponsoru olan türk telekom firmasının, dönemin yönetimi ile imzaladığı kontratta opsiyon maddesinin yer aldığı ortaya çıktı.

    galatasaray kulübü başkanı mustafa cengiz'in 1 yıllık opsiyon maddesi ile alakalı türk telekom ile görüşme gerçekleştirdiği ve iletişim firmasının onayı halinde önümüzdeki sezonda şampiyon takımının stadının adının türk telekom stadyumu olarak kalacak.

    --- alıntı ---
  • 48
    türk telekom stadyum isim hakkı için opsiyon koymuşsa bunu sözleşme bitim tarihine kadar koymamıştır herhalde. yani en azından altı ay önce bu opsiyonunu kullanması kararlaştırılmıştır kanaatimce. aksi halde, yani sözleşme bitiş tarihine kadar opsiyon kullanma hakkı tanınmışsa o sözleşmeyi yapan yönetim ve hukukçular terk etsinler galatasaray’ı.

    bir sponsor bulmak kolay mı? sadece inceleme süreçleri bir yılı alır. yeni sponsorun araştırma yapması, verimlilik raporları hazırlattırması ayları bulur. yani kanaatimce türk telekom’a opsiyon hakkı tanınmış ise de o süre bitmiş ya da bitmek üzere olmalı.

    bence türk telekom devam etmemeli. daha büyük bir uluslararası firma olmalı sponsor. çünkü galatasaray bundan sonra avrupa’ya odaklanacak ve orada ses getirecektir. türk telekom’un avrupa’da yatırımı olmadığından kendisine bir getirisi olmayacaktır. avrupa’da ve tüm dünyada yatırımı olan bir uluslararası firma için verimlilik ve karlılık katsayısı çok daha yüksek olacaktır. aynı verimlilik galatasaray için de geçerli olacaktır.

    yönetimimiz, yeni stadyum isim hakkı sözleşmesini sadece yıllık sabit ücret üzerinden yapmamalı. başarıya bağlı bonuslar mutlaka olmalı. örneğin şampiyonlar liginde ve avrupa kupalarında oynadığı maç sayısına göre bonusları olmalı. gruptan çıkamayan bir takım ile yarı final, final oynayan ya da şampiyon olan takımın reklam verimliliği farklı olacaktır. o nedenle örneğin çeyrek final için yıllık 500 bin euro, yarı final için 1 m euro, final için 1,3 m euro ve nihayet şampiyonluk için 2-3 m euro bonus mutlaka konulmalıdır. tabi bu rakamlar daha yüksek de olabilir. çünkü stadyum isim hakkını kullanan uluslararası bir firma, (göğüs sponsoru için de geçerli) galatasaray’ın şampiyonlar liginde çeyrek final, yarı final, final oynaması ya da şampiyon olması halinde yapacağı tanıtımı 1-2 m euro’ya yaptırabilir mi? asla. bu işler bilindiği gibi win-win yani kazan-kazan kuralına göre yürüyor.

    örneğin uluslararası bir otomobil firması, uluslararası bir pazarlama şirketi, uluslararası bir havayolu şirketi ya da benzeri bir şirketin, galatasaray’ın yarı final, final oynaması, şampiyon olması halinde yapacağı satışı, elde edebileceği artı karı düşünebiliyor musunuz? bütün bunları düşünerek ilgili holdinglere teklif götürülmeli bence. yurtiçi firmalar için bu olasılık yeterli karlılık oranına sahip değildir. bu nedenle yurtiçinde yerleşik olsa bile faaliyet alanı mutlaka uluslararası olmalı. müşteri kitlesi tüm dünya olmalı.

    sözleşmenin süresi de on yıl değil beş yıl olmalı. çünkü galatasaray’ın başarısı arttıkça isim hakkınını değeri de euro ya da dolar cinsinden artacaktır. bugünkü galatasaray’ın isim hakkı belki yıllık on m euro civarındadır ama beş yıl sonra bunun 15 m euro’ya yükseleceğine inanıyorum. çünkü başarı arttıkça, fiyat artacaktır. barcelona, real madrid, arsenal vesair takımların stadyum isim haklarının hangi bedellere pazarlandığını bir düşünün.

    kısacası stadyum isim hakkı ucuza kaptırılmamalı.
  • 49
    peşin olarak alınabilirse ve en az 10 yıllık olursa yıllık ortalama 10+ m euro gibi değerlerin konuşulduğu şu gün için,

    100+ m euroluk bir nakit girdisi demek kısa ve orta vadeli borçların bitmesi demek olur.

    artık kendi yağımızda kavrulacağımız zamanları bile görebiliriz. çünkü bunun daha riva ve florya'dan yıl yıl geleni de olacak.

    açıkçası biraz toparladığımızda, gayrimenkul yatırımı yaparak 20 sene sonrasına bir hediye bırakılmasını da hayal ediyorum.

    tıpkı selahattin beyazıt başkanımın yaptığı gibi.

    ---

    bunun dışında isim hakkını alacak olan firmanın uefa'da da lobisinin olması, uefa organizasyonlarına(şamp. ligi, avrupa şampiyonası) sponsor olması da bizi bazı durumlarda güçlü kılabilir.

    uefa'da hiçbir şey tesadüfen olmaz, biliyorsunuz.

    https://www.uefa.com/partners/

    adidas vs nike savaşında adidas forma giyen takımların hakem desteği aldığı geçtiğimiz yıllarda konuşulmuştu.

    adidas fifa'nın resmi spor giyim markası, sponsoru falan.

    https://www.fifa.com/...ganisation/partners/

    böyle şeyler önemlidir.

    mesela bizim stadın adı qatar airways olursa bu işimize gelir mi?

    thy gibi ülkenin en önemli şirketlerinden birisinin direkt rakibinin sponsorluğu devleti de rahatsız edebilir.

    teknoloji devi(samsung), gsm operatörü(turkcell) firması veya petrol/doğal gaz devi bir şirket(socar) olması işimize gelir.

    hatta stadyum ve forma sponsorluğunu iyi fiyata paket yaparsak çok güzel bir anlaşma ortaya çıkabilir.
  • 50
    memleketin ekonomik durumu belli iken, kimsenin çıkartıp nakit 100 milyon euroyu galatsaray'a vermeyeceği sponsorluk anlaşmasıdır.
    çok muhtemel, bir dönem sponsor bulamayıp sponsorsuz yola devam edeceğiz.
    sonra da orta halli bir firma ile cüz'i rakamlar karşılığında anlaşma sağlayacağız.
    hele, kur böyle kudurmuşken gelirin tl giderin euro olduğu bir anlaşmaya kimse girmek istemeyecektir.
    inşallah çok daha iyi durumlar ayarlayabiliriz, ama çok zor görünmekte.
App Store'dan indirin Google Play'den alın