• 126
    fatih hoca bir surpriz yapsa da, yarinki macin seremonisinde, yerlisi yabancisi butun takim hep bir agizdan istiklal marsini okusa, yuz yilin kapagi olmaz mi?

    oyle cok zor bir sey de degil hani, 3-5 dinleyip pratik yapsalar, hatali da olsa cok rahat eslik edebilirler.

    bu fikri hem sozlukte hem de twitter'da paylasarak kulube ulasmasini saglayabiliriz.

    https://twitter.com/...941111524548608?s=09

    edit: tweet link, ilk atesi yaktim.
  • 127
    2 yıl önce de yazmıştım.
    (bkz: #2232373)
    bir babayiğitin çıkıp doğruları söylemesi lazım. sen hem marka değeri diyorsun, yabancı ülkelerde yayınlansın diyorsun hem milli marş okunsun istiyorsun. olmaz. yanlış bilmiyorsam 80 darbesinden sonra uygulamaya konulan bir şey.
    milli maç mı ki oyuncular gaza gelsin de oynasın? altı üstü lig maçı ya.
    gereksiz, içi boş, şekilci bir uygulama.
    milli marşımızda ne yazdığı umurunda olmasın ama sonra bunun üzerinden milliyetçilik kas. hadi oradan.
  • 134
    geçmiş yıllarda "ülkeniz için savaşır mısınız?" sorusu ile dünya genelinde anket düzenlenmişti. hatta anket sonuçları da iç basında "en vatansever ülkeler" olarak servis edilmişti. anket sonucuna göre soruya en çok evet yanıtı veren ülkelerde başı çekenler fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler olurken türkiye de %74 gibi bir oranla üst sıralarda yer alıyordu. yine aynı soruya hayır yanıtının fazla verildiği yani "vatan hainleri" nin fazlaca olduğu ülkerleri ise japonya, hollanda, almanya, italya, fransa gibi gerek ekonomik, gerek kültürel olarak gelişmişlik seviyesinde dünyanın önde gelen ülkelerdi.

    vatanseverlik "ülkem için savaşıp canımı veririm, ülkenin kutsallarına en çok ben sahip çıkarım" a indirgerseniz gerçekten de en vatansever ülkeler bırakın yaşamayı, turist olarak bile seyahat etmeye çekineceğiniz fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler. ancak ulu önderin "vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." tanımı aslında ne kadar da yerinde. asıl ülkesini seven, işini en doğru şekilde yapan, savaşarak elde edilecek kazanımların misli fazlasını ürettiği katma değer ile gerek ekomonik, gerek sosyo- kültürel olarak ülkesinin ilerlemesini sağlayan insanların oluşturduğu "japonya, hollanda, almanya, italya, fransa" gibi ülkelerin vatandaşlarıdır.

    istiklal marşı da tıpkı bayrak gibi ülkelerin uluslararası temsillerinde seremoniler için bestelenmiş ezgileridir. yine anket yapılsa eminin fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler kendi milli marşlarını ezbere söyleyebilecek iken, hollanda, almaya ya da italya halkının milli marşını bilme oranı düşük seyredecektir. ancak gelişmiş ülkelerin hiçbirinin futbol federasyonu milli maş bilinirliği ya da söylenirliğini arttırmak için ya da ülke olarak milli bir paydamız olsun diye yerel lig müsabakaları öncesi milli marş söylenmeli, ya da milli marşımızın söyleyen kaç oyuncu yerel lig müsabakalarına çıkmış diye demagoji yapmaz. üzerine vazife değildir bir kere. federasyonların vatanseverliği ulusal takımın uluslararası başarısı için altyapı tesislerinin yeterliliği, yerel liglerin dünyada bilinirliği ve saygınlığı, yerel liglerde mücadele eden takımların uluslararası turnuvalarda elde edeceği başarıların arttırılıp arttırılmadığı ya da uluslararası milli takımlar düzeyinde major turnuvalara ev sahibi olunup olunamadığı ile ölçülür ve federasyon başkanımızında bahsettiği spor kamuoyu federasyonun vatanseverliğini(!) buna göre belirler.

    işin başka boyutu da milli marş milli takımlar düzeyinde tamamı aynı ülke pasaportu taşıyan vatandaşların mücadele ettiği karşılaşmalarda okunur. şimdi federasyon başkanının söylediği gibi ilk 11 de türk pasaportu olmayan ve bazen seramonide 20 21 kişinin yabancı olduğu yerel lig müsabakasında istiklal marşının okunması da gerçekten absürt. ancak sorun kulüplerimizin kadrolarında çok sayıda yabancı oyuncu bulundurmasında değil, lig maçlarından önce milli marş okunmasından kaynaklanmakta. ancak bunu dile gertirdiğinizde de muhtelemen " fas, pakistan, bangladeş, afganistan" ile benzer dünya görüşüne sahip insanlar tarafından vatan haini olarak suçlanırsınız. o yüzden sanki sorun yabancı serbestisindeymiş gibi hemen her programda istiklal marşının maçlar öncesi okunurluğu üzerinden istatistikler ile sinirlerinizi sezon boyu zıplayacak ve maalesef hiç kimse "e o zaman istiklal marşını lig müsabakaları öncesi okunmasın" deme cesaretinde bulunamayacak. üzücü...
  • 135
    herhangi bir final maçı değilse veyahutta milli maç değilse var olması saçma olandır.

    bir kere, en başında istiklal marşı gibi bir kutsalı, kutsalımızı ele ayağa düşürmektedir. her maç istiklal marşı esnasında, henüz marş bitmeden deplasman tribünü (eğer ki varsa) tezahürata girmektedir. stadın yarısı marşı adam akıllı okumamaktadır.

    ikinci olarak da, futbolcuların okuyup okumaması üstünden, futbolcunun türk olup olmaması üstünden saçma sapan tartışmalar dönmektedir.

    bilmiyorum, belki ofsayt manyağı olucam, belki ağır tepkiler alıcam ama okunmasın efendim. sonra itin köpeğin ağzına düşüyor koskoca istiklal marşı, yok efendim galatasaray topçuları marş okumuyor, trabzon bayrağa dönüp okuyor, beşiktaş 11 yabancı, fener şöyle, bursa böyle.

    https://youtu.be/rcTsv50Fd34
  • 137
    darbeden sonra yürürlüğe konmuş bir hatalı uygulamadır. istiklal marşı kıskançlıkla korunması gereken bir milli destandır. eğlence-spor sektörüne ait bir müsabakada her maç okunmasının hiçbir mantığı yok. istiklal marşı pop şarkısı veya tribün marşı değildir. okunduğu her an ruhda hissedilmeli, anlattığı destan anlaşılmalı ve insanların kalbinde yankılanmalıdır. her müsabakada okunarak kıskançlıkla korunması gereken milli marşımız rutin bir açılış "müziğine" dönüştürülüyor.
  • 139
    90'lı yıllarda terör olayları çoğalınca, buna tepki olarak seyirciler kendiliklerinden istiklal marşı okumaya başladılar. bu da tam olarak maçın başlama düdüğü sonrası yapılırdı. hal böyle olunca oyuncular ve hakem (sadece 3 yabancıya izin vardı) istiklal marşı okunuyor diye dururlardı. hakemler ve federasyon böyle bir olayın karşısında zorlanıyordu. çünkü futbol kurallarında böyle bir uygulama yok. buna çözüm olarak maçlardan önce istiklal marşı okuması gerekliliği getirdiler ki maç duraklamasın. o zamanın şartları bunu gerektiriyordu. günümüz şartlarında bunun gereksiz olduğunu bende düşünüyorum. tff'nin kendini güncellemesi gerekiyor. başka bir ligde böyle bir uygulama var mı ki şimdi?
  • 143
    milli maçlarda okunmasının bir anlamı var ancak lig maçlarında okunması şu an tam anlamıyla saçmalıktır. mevzubahis yabancı futbolcular olduğu için değil ama bunun muhatabı yok; sanki sana ait müstakil bir evin var ve yanında kimse olmadığı halde müstakil evini hangi zorluklarla aldığını anlatıyorsun, gibi saçma bir olay bence. dediğim gibi uluslararası maçlarda anlatırsın çünkü bir rakip var ama lig maçlarında saçma.
    ha şu an bu siyasi iklimde bunu kaldırmayı bırak kaldıralım diyen vatan haini ilan edilir o başka konu.
    unuttuğum not: başka ülkeler bu konuda örmek alınmamalı. yani ingiltere’de okunmuyor ama bayraklarına saygıları yüksek; amerika’da okunuyor ama konserde bayrağın üzerine oturup şarkı dinleyebilir veya abd bayraklı iç çamaşırı giyebilir. yani her ülkenin dinamikleri farklı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın