• 106
    80 darbesi sonrası cunta tarafından dayatılan gelenek. karşı çıkmak ihtiyaç duyulmayan bir bölgeye cami yapılmasına karşı çıkmak kadar sert karşılanıyor. sanki haşa istiklal marşı'na karşıymışız gibi algılanıyor. ama hakikaten gerek yok. yabancı oyuncu konusunda, ucuz milliyetçiliğe alet edilmesi dışında kimsenin de umurunda değil zaten
  • 108
    ben kaldırılması gereken bir uygulama olduğunu; ama sezonun açılış maçı öncesinde, bir orkestra ve o orkestraya eşlik edecek bir enstrümantalist eşliğinde çalınarak sezonun bu şekilde açılması gerektiğini savunuyorum.

    edit: ben savunduğum şeyin marşımızın değerini arttıracağını düşünüyorum. benim istiklal marşı'yla hiçbir derdim yok, aksine, kimse beni zorlamadığı halde sırf çok beğendiğim için, şiirin 10 kıtasını da ezberledim. keza atatürk'ün gençliğe hitabesi'ni de yine muhteşem üslubu sebebiyle ezberledim.
    istiklal marşı'nı her yerde söylemek yerine özel anlarda ve çok özel şekilde söylemek onun değerini arttıracaktır bence. her maç öncesi kötü ses sistemleriyle, bölük pörçük söylemek ve o sırada yayıncı kuruluşun oyuncuların ağzının içine mikrofon tutması mı daha değerli kılar bu marşı; yoksa sezon açılışından önce, bir filarmoni orkestrasına fazıl say, muhammed yıldırır, şefika kutluer, erkan oğur, gür akad, akın eldes... gibi bir müzisyenin enstrümanı ile eşlik ederek çalması mı daha değerli kılar bir düşünün bence.
  • 134
    geçmiş yıllarda "ülkeniz için savaşır mısınız?" sorusu ile dünya genelinde anket düzenlenmişti. hatta anket sonuçları da iç basında "en vatansever ülkeler" olarak servis edilmişti. anket sonucuna göre soruya en çok evet yanıtı veren ülkelerde başı çekenler fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler olurken türkiye de %74 gibi bir oranla üst sıralarda yer alıyordu. yine aynı soruya hayır yanıtının fazla verildiği yani "vatan hainleri" nin fazlaca olduğu ülkerleri ise japonya, hollanda, almanya, italya, fransa gibi gerek ekonomik, gerek kültürel olarak gelişmişlik seviyesinde dünyanın önde gelen ülkelerdi.

    vatanseverlik "ülkem için savaşıp canımı veririm, ülkenin kutsallarına en çok ben sahip çıkarım" a indirgerseniz gerçekten de en vatansever ülkeler bırakın yaşamayı, turist olarak bile seyahat etmeye çekineceğiniz fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler. ancak ulu önderin "vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." tanımı aslında ne kadar da yerinde. asıl ülkesini seven, işini en doğru şekilde yapan, savaşarak elde edilecek kazanımların misli fazlasını ürettiği katma değer ile gerek ekomonik, gerek sosyo- kültürel olarak ülkesinin ilerlemesini sağlayan insanların oluşturduğu "japonya, hollanda, almanya, italya, fransa" gibi ülkelerin vatandaşlarıdır.

    istiklal marşı da tıpkı bayrak gibi ülkelerin uluslararası temsillerinde seremoniler için bestelenmiş ezgileridir. yine anket yapılsa eminin fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler kendi milli marşlarını ezbere söyleyebilecek iken, hollanda, almaya ya da italya halkının milli marşını bilme oranı düşük seyredecektir. ancak gelişmiş ülkelerin hiçbirinin futbol federasyonu milli maş bilinirliği ya da söylenirliğini arttırmak için ya da ülke olarak milli bir paydamız olsun diye yerel lig müsabakaları öncesi milli marş söylenmeli, ya da milli marşımızın söyleyen kaç oyuncu yerel lig müsabakalarına çıkmış diye demagoji yapmaz. üzerine vazife değildir bir kere. federasyonların vatanseverliği ulusal takımın uluslararası başarısı için altyapı tesislerinin yeterliliği, yerel liglerin dünyada bilinirliği ve saygınlığı, yerel liglerde mücadele eden takımların uluslararası turnuvalarda elde edeceği başarıların arttırılıp arttırılmadığı ya da uluslararası milli takımlar düzeyinde major turnuvalara ev sahibi olunup olunamadığı ile ölçülür ve federasyon başkanımızında bahsettiği spor kamuoyu federasyonun vatanseverliğini(!) buna göre belirler.

    işin başka boyutu da milli marş milli takımlar düzeyinde tamamı aynı ülke pasaportu taşıyan vatandaşların mücadele ettiği karşılaşmalarda okunur. şimdi federasyon başkanının söylediği gibi ilk 11 de türk pasaportu olmayan ve bazen seramonide 20 21 kişinin yabancı olduğu yerel lig müsabakasında istiklal marşının okunması da gerçekten absürt. ancak sorun kulüplerimizin kadrolarında çok sayıda yabancı oyuncu bulundurmasında değil, lig maçlarından önce milli marş okunmasından kaynaklanmakta. ancak bunu dile gertirdiğinizde de muhtelemen " fas, pakistan, bangladeş, afganistan" ile benzer dünya görüşüne sahip insanlar tarafından vatan haini olarak suçlanırsınız. o yüzden sanki sorun yabancı serbestisindeymiş gibi hemen her programda istiklal marşının maçlar öncesi okunurluğu üzerinden istatistikler ile sinirlerinizi sezon boyu zıplayacak ve maalesef hiç kimse "e o zaman istiklal marşını lig müsabakaları öncesi okunmasın" deme cesaretinde bulunamayacak. üzücü...
  • 127
    2 yıl önce de yazmıştım.
    (bkz: #2232373)
    bir babayiğitin çıkıp doğruları söylemesi lazım. sen hem marka değeri diyorsun, yabancı ülkelerde yayınlansın diyorsun hem milli marş okunsun istiyorsun. olmaz. yanlış bilmiyorsam 80 darbesinden sonra uygulamaya konulan bir şey.
    milli maç mı ki oyuncular gaza gelsin de oynasın? altı üstü lig maçı ya.
    gereksiz, içi boş, şekilci bir uygulama.
    milli marşımızda ne yazdığı umurunda olmasın ama sonra bunun üzerinden milliyetçilik kas. hadi oradan.
  • 139
    90'lı yıllarda terör olayları çoğalınca, buna tepki olarak seyirciler kendiliklerinden istiklal marşı okumaya başladılar. bu da tam olarak maçın başlama düdüğü sonrası yapılırdı. hal böyle olunca oyuncular ve hakem (sadece 3 yabancıya izin vardı) istiklal marşı okunuyor diye dururlardı. hakemler ve federasyon böyle bir olayın karşısında zorlanıyordu. çünkü futbol kurallarında böyle bir uygulama yok. buna çözüm olarak maçlardan önce istiklal marşı okuması gerekliliği getirdiler ki maç duraklamasın. o zamanın şartları bunu gerektiriyordu. günümüz şartlarında bunun gereksiz olduğunu bende düşünüyorum. tff'nin kendini güncellemesi gerekiyor. başka bir ligde böyle bir uygulama var mı ki şimdi?
  • 105
    hikaye bu ya; vakti zamanında bir askeri birliğin içinde önemli sayılabilecek tarihi bir bina varmış, böyle yıkılmaya yüz tutmuş falan... birlik komutanı yıktırmak istemiş, tarihe eser olduğu için yıkım izni alamamış. ancak bina asker için tehlikeli olmaya başlamış, ufak ufak parçalar çökmeye ya da binadan kopmaya başlamış, yasak da olsa serbest zamanlarda oraya girip çıkan personelde yaralanmalar olmaya başlamış. komutan defalarca girişim yapsa da yıkım izni alınamamış, bakmış iş çığrından çıkıyor son çare olarak binanın etrafında nöbetçiler dikmiş...

    aradan uzun seneler geçmiş. o birlik komutanı terfiler almış. üst düzey bir rütbeli olarak yıllar önce görev yaptığı bölüğünü ziyaret etmeye karar vermiş. o dönem orda görev yapan bütün personel aradan geçen zamanda değişmiş, kimseler bilmiyor zamanında o bölükte görev yaptığını. neyse klasik bir teftiş havasında bütün bölüğü gezmişler, tabi sürekli olarak malumat veriliyor. askerlik yapanlar bilir, böyle teftişlerde "gösterilmek istenen" yerler gösterilir ve geçilir. heyet bölüğü gezmiş, karargaha dönülüp çay çorba muhabbetinden sonra birliği terkedecekler. tam o sırada komutan şöförüne bir yol tarif etmeye başlamış, bütün kafile de onların peşine takılmış. o tarihi binanın olduğu yere gitmişler, tabi bina yıkılalı çok olmuş. ancak kendisinin zamanında emir verdiği düzende nöbetçiler nöbet tutmaya devam ediyor.

    araçtan inmişler, birlik komutanını çağırıp sormuş. biraz lafı geveledikten sonra komutan sıkıştırınca gerçeği söylemek zorunda kalmış:

    -komutanım biz göreve başladığımızda burası da nöbet yerlerinden biriydi. anlam veremedik ama sorgulayınca bir cevap bulamadık. biz de aynı şekilde devam ettirdik.

    lig maçları öncesi istiklal marşı okunması olayı biraz da bu konuya benziyor. ne zaman ve niye başladığını kimse net olarak bilmiyor. ancak söz konusu milli marş olduğu için kimse gocunmuyor, ya da söylememezlik yapmıyor. dönem dönem tartışılsa da kimse iptal etmeye yeltenmiyor. çok gerekli mi, elbette değil. ama "olur mu canım öyle şey" dedirtecek kadar da saçma değil. belki de "milli marş"ımız olduğu için böyle geliyordur. ama eleştirel bakınca şampiyonlar ligi maçlarından önce de seramoni yapılıp şampiyonlar ligi marşı çalınıyor. o da bir "maç başlıyor" havası veriyor, ayrı bir güzellik. bir devletin milli marşından gocunmak zaten doğrudan o devletin kendisinden gocunmakla alakalı bir olay. ama dediğim gibi "olmazsa olmaz" bir gereklilik değil.

    şahsi görüşüm böyle arafta devam eder. zira biz türküz, doğruyuz, çalışkanız ama bazı konularda biraz şeyiz işte...
  • 126
    fatih hoca bir surpriz yapsa da, yarinki macin seremonisinde, yerlisi yabancisi butun takim hep bir agizdan istiklal marsini okusa, yuz yilin kapagi olmaz mi?

    oyle cok zor bir sey de degil hani, 3-5 dinleyip pratik yapsalar, hatali da olsa cok rahat eslik edebilirler.

    bu fikri hem sozlukte hem de twitter'da paylasarak kulube ulasmasini saglayabiliriz.

    https://twitter.com/...941111524548608?s=09

    edit: tweet link, ilk atesi yaktim.
  • 120
    ülkemizde genel olarak sol görüşlü insanların karşı çıktığı uygulama denerek sözlüğü gerecek açıklamalar yapılmaması gereken uygulama. mesela ben burada sağ görüşlülerin milliyetçilik adı altında neler yaptığıyla ilgili 10 paragraf yazı yazarım bu cevaba, ama bu sözlük bu tarz başlıklar ve entry'ler için oluşturulmadı ve başka sözlükler gibi bu tarz gerilimlerle yozlaşmaması için uğraşılıyor gözlemlediğim kadarıyla ki bu iyi bir şey. bu yüzden, böyle kaçamak laf atmalardan kaçınalım mümkünse.
    bence bu ülkenin tarihini akla gelebilecek her an halkına hatırlatması gerekir. ülkemizin yaşadıkları zorluklar üzerinden halkın bütünleşmesini sağlayan bu marş, bence çalmaya devam etmeli maç önceleri. ülkemizin kurucu ve kurtarıcı zihniyetinin her gün unutturulmaya çalışıldığı günümüzde, istiklal marşı üzerinden bize vurmaya çalışanlara inat bu uygulamanın kaldırılmasını söylemek, onların tuzağına düşmektir. bu kadar büyütülecek bir şey mi diyorsanız, ülkede son yıllarda atatürk isimli kaç stadın ismi değişmiş, gidin bakın. başka alanlardan da örnekler vermek isterdim, ama başka alanlara çekmek istemiyorum. yukarıda yazarlarımızdan biri* çok güzel özetlemiş.
  • 135
    herhangi bir final maçı değilse veyahutta milli maç değilse var olması saçma olandır.

    bir kere, en başında istiklal marşı gibi bir kutsalı, kutsalımızı ele ayağa düşürmektedir. her maç istiklal marşı esnasında, henüz marş bitmeden deplasman tribünü (eğer ki varsa) tezahürata girmektedir. stadın yarısı marşı adam akıllı okumamaktadır.

    ikinci olarak da, futbolcuların okuyup okumaması üstünden, futbolcunun türk olup olmaması üstünden saçma sapan tartışmalar dönmektedir.

    bilmiyorum, belki ofsayt manyağı olucam, belki ağır tepkiler alıcam ama okunmasın efendim. sonra itin köpeğin ağzına düşüyor koskoca istiklal marşı, yok efendim galatasaray topçuları marş okumuyor, trabzon bayrağa dönüp okuyor, beşiktaş 11 yabancı, fener şöyle, bursa böyle.

    https://youtu.be/rcTsv50Fd34
  • 66
    milliyetçi kuşatma, saçma uygulama, gereksiz vs vs eleştirilerine muhatap olmuş uygulamadır.

    uygulama 12 eylül darbesi ile başlamamıştır. 90'ların başında terör olayların artması sebebiyle taraftar grupları bu işi gönüllü başlatmıştır.
    tff taraftarın başlattığı bu uygulamayı kural haline getirmiştir.

    günümüz küresel dünyacı görüşe sahip aydınlar tek dünya, sınırların kalkması vs ile maç öncesi istiklal marşı uygulamasını da eleştirmekteler.
    ancak almanya'ya giderken 1 yaşında bebek dahi alman konsolosluğuna götürülmek, kuyruk, harç, eziyet, bir yığın kişisel bilgi talepleri karşısında sessiz kalmak da ayrı bir sınırsızdünya yalanıdır.

    bu sabah verdiğimiz şehitler gibi son 35 senedir on binlerce şehit vermekteyiz. taraftar tepkisiydi maç öncesi istiklal marşı okumak. tff ne zaman müdahale etti o zaman kural haline geldi.

    kural olmaktan çıksın daha bir şevkle okunacağından eminim.

    (bkz: hepimizin başı sağ olsun)
  • 104
    ülkenin futbola eğlence değil de ölüm kalım maçı olarak baktığını gösteren uygulama.
    milli maç olur tamam eyvallah. ama lig maçından önce istiklal marşımızı okumanın açıkçası ben pek bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum. yani seranomi yapılsın ancak milli marş değil lige özel bir müzik olabilir.
    şöyle düşünün, şampiyonalar ligi seranomisinde o müzik insanı heyecanlandırıyor, milli maçlarda keza aynı coşkuyla okunan milli marşımız oluyor. ama lig maçlarında çoğumuzun sadece beklediği oyuncuların yakından görünüşü, duruşu. umarım birisi bir cesaret gösterir lig maçlarında marş okunmasın der ve o kişi vatan haini ilan edilmeden kaldırılsın.
    düzenleme: imla.
  • 143
    milli maçlarda okunmasının bir anlamı var ancak lig maçlarında okunması şu an tam anlamıyla saçmalıktır. mevzubahis yabancı futbolcular olduğu için değil ama bunun muhatabı yok; sanki sana ait müstakil bir evin var ve yanında kimse olmadığı halde müstakil evini hangi zorluklarla aldığını anlatıyorsun, gibi saçma bir olay bence. dediğim gibi uluslararası maçlarda anlatırsın çünkü bir rakip var ama lig maçlarında saçma.
    ha şu an bu siyasi iklimde bunu kaldırmayı bırak kaldıralım diyen vatan haini ilan edilir o başka konu.
    unuttuğum not: başka ülkeler bu konuda örmek alınmamalı. yani ingiltere’de okunmuyor ama bayraklarına saygıları yüksek; amerika’da okunuyor ama konserde bayrağın üzerine oturup şarkı dinleyebilir veya abd bayraklı iç çamaşırı giyebilir. yani her ülkenin dinamikleri farklı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın